Zobacz pełną wersję : Zwiększenie wydajności chłodzenia
Rossoneri
14-02-2010, 19:54
Chodzi o to, że usłyszałem ostatnio od kolesia który ma takiego samego laptopa jak ja, ze ogólnie lapek jest zajebisty, daje rade, ale ma tendencje do przegrzewania się, o czym się kilka razy przekonałem. Znajomy ten wspomniał coś o programie który zwiększa wydajność wiatraka do 99%, zapomniałem jak ten program się nazywał, orientuje się ktoś może?
Lapek sam sobie ustawia prędkośc obrotową. CO do przegrzewania lapka. Dwie książki na krawędziach coby lepszy dostep powietrza od spodu był. Poza tym co pewien czas trzeba przeczyścić wnętrze z kurzu. No i niestety syfne lapki mają tendencje do przegrzewania się.
Przemysł II
14-02-2010, 20:05
nie wiem czy chodzi o taki program, ale ja mam zainstalowanego EXPERT Tool. mogę w nim dowolnie ustawiać prędkość wirowania wiatraczka od chłodzenia karty graficznej.
P.S. znalazłem też w internecie jakiś program Speed Fan, ale nie wiem na jakiej zasadzie on działa.
speed fan chyba tylko mierzy
Przestawiać też umie, byleby płyta to wspierała. Ale bawienie się prędkościami obrotowymi wentylatorów w laptopie jest niewskazane!
BIOS sam sobie ustawia odpowiednie prędkości!