Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zwiększenie wydajności chłodzenia

Rossoneri
14-02-2010, 19:54
Chodzi o to, że usłyszałem ostatnio od kolesia który ma takiego samego laptopa jak ja, ze ogólnie lapek jest zajebisty, daje rade, ale ma tendencje do przegrzewania się, o czym się kilka razy przekonałem. Znajomy ten wspomniał coś o programie który zwiększa wydajność wiatraka do 99%, zapomniałem jak ten program się nazywał, orientuje się ktoś może?

Mac
14-02-2010, 20:05
Lapek sam sobie ustawia prędkośc obrotową. CO do przegrzewania lapka. Dwie książki na krawędziach coby lepszy dostep powietrza od spodu był. Poza tym co pewien czas trzeba przeczyścić wnętrze z kurzu. No i niestety syfne lapki mają tendencje do przegrzewania się.

Przemysł II
14-02-2010, 20:05
nie wiem czy chodzi o taki program, ale ja mam zainstalowanego EXPERT Tool. mogę w nim dowolnie ustawiać prędkość wirowania wiatraczka od chłodzenia karty graficznej.

P.S. znalazłem też w internecie jakiś program Speed Fan, ale nie wiem na jakiej zasadzie on działa.

Boniek
14-02-2010, 21:44
speed fan chyba tylko mierzy

Mac
14-02-2010, 23:14
Przestawiać też umie, byleby płyta to wspierała. Ale bawienie się prędkościami obrotowymi wentylatorów w laptopie jest niewskazane!
BIOS sam sobie ustawia odpowiednie prędkości!