PDA

Zobacz pełną wersję : [ROZWIĄZANE] Dziwnie wyglądające jednostki

Radeq
21-02-2010, 20:33
Witam,
mam dość dziwny problem. Zakupiłem w serii Topseller Rome TW Antologię. Zainstalowało się wszystko poprawnie i rozpocząłem grę. Mapa kampanii ok, zero zwisów i spowolnień, grafika też bez zarzutu ale problemy pojawiły się gdy włączyłem pierwszą bitwę. Zauważyłem że rzymska piechota walcząca w zwarciu tj hasistati, principes (nie wiem jak to się pisze) triarii, kohorty legionu, miejska i pretorian wyglądają płasko, są brzydkie a ich nogi i stopy przypominają wyciągnięte trójkąty, ogólnie wygląda to tragicznie. Dodam że mam wszystkie opcje ustawione na maxa a szczegóły jednostek na ultra high, rozdzielczość 1280x800. Co ciekawe problem dotyczy tylko jednostek wymienionych powyżej, rzymscy łucznicy i konnica wyglądają ok, ładnie i kształtnie, bez problemu wyglądają też wszystkie jednostki innych nacji bo sprawdzałem w bitwach gracza. Problem jest tylko przy jednostkach rzymskich zarówno w kampanii jak i w bitwach gracza i historycznych. Czym to może być spowodowane? Dodam że gram na lapku toshiba procek intel core 2 duo T5550 2x1.83 GHz, ATI Mobility Radeon HD 3470, 3GB RAM, windows Vista 32 bit. Czy ten błąd może być spowodowany vistą czy może moja zakupiona wersja jest jakaś wadliwa? Dodam że grałem już nie raz w roma i wiem jak te jednostki powinny wyglądać a to co wyświetla mi się na monitorze wygląda poprostu tragicznie.

Jarl
21-02-2010, 20:56
Kurczę, coś mi chodzi po głowie - znam ten problem, ale znalezienie rozwiązania może mi trochę czasu zająć. Było na starym forum... na 70% to kwestia sterowników, spróbuj zainstalować inne.

Radeq
21-02-2010, 21:03
No właśnie ze sterownikami jest problem. Nie ma innych. Gram na lapku i już dawno szukałem nowych sterów ale zarówno na stronie producenta jak i na innych nie mogłem znaleźć. Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to modowanie sterowników do normalnych kart graficznych tego samego rodzaju co moja do lapka ale to rozwiązanie nie jest w 100 % sprawdzone.

TimOOv
21-02-2010, 22:03
z tego co ja pamiętam (ze starego forum)... to wina patcha któregoś.. sterowniki nie miały nic do tego wystarczyło gdzieś low na high zmienić (w plikach)

Jarl
21-02-2010, 22:26
z tego co ja pamiętam (ze starego forum)... to wina patcha któregoś.. sterowniki nie miały nic do tego wystarczyło gdzieś low na high zmienić (w plikach)
Ma Antologię, czyli patch jest najnowszy. Ale faktycznie, po głowie mi chodzi teraz plik descr_model_battle.txt.

Pytanie do autora tematu: mógłbyś zahostować gdzieś (najlepiej na speedyshare.com) wspomniany plik? (katalog z grą, folder data) Zerknę dla pewności, co i jak.

Radeq
22-02-2010, 08:48
Ok, postaram się to dzisiaj zrobić, teraz jestem w pracy ale kolo 17 będę już w domu i wtedy się z tym pobawię. Co do wersji to tak jak pisze Kolega powyżej, mam antologię i automatycznie zainstalowane wszystkie patche. Zastanawiam się tylko czy to faktycznie może być wina sterowników skoro wszystkie inne jednostki są ok. Normalnie wyglądają też wszystkie jednostki w Barbarian Invasion, nawet te rzymskie. Dziękuję wszystkim za pomoc, jak będę później w domu spróbuję wrzucić te pliki.

Ok pod tym adresem jest wspomniany plik, jakby ktoś mógł rzucić na niego okiem.
http://www.speedyshare.com/files/210782 ... battle.txt (http://www.speedyshare.com/files/21078218/descr_model_battle.txt)

Pobawiłem się jeszcze trochę grą i niestety zauważyłem że niektóre jednostki innych nacji też tak płasko wyglądają. Problem dotyczy także np. kartagińskich włóczników. Sprawdziłem także tamten plik i nie zauważyłem w nim nic dziwnego, inna sprawa że nie znam się na tym za bardzo. Spróbuję jeszcze zmodowoać i przeinstalować sterowniki na nowsze.

Połączyłem posty - Jarl

Jarl
22-02-2010, 19:32
Dobra, mam.
http://shoguntotalwar.yuku.com/topic/10 ... tting.html (http://shoguntotalwar.yuku.com/topic/10710/t/RTW-soldiers--stick-feet-Solution-modify-game-Shader-setting.html)
W pliku preferences.txt (katalog główny z grą -> folder preferences) zamień linijkę

UNIT_USE_SHADERS:FALSE
na

UNIT_USE_SHADERS:TRUE

Napisz, czy pomogło.

Radeq
22-02-2010, 19:57
Faktycznie pomogło :D
Bardzo dziękuję za pomoc. W życiu bym się nie domyślił że to o to chodzi. Wszystkie cienie i cieniowanie jednostek wyłączyłem wcześniej aby gra płynnie działała. Dziękuję i pozdrawiam.

Jarl
22-02-2010, 23:43
Nie ma sprawy, oznaczam jako rozwiązany.