joonathan
15-03-2010, 00:37
Troszkę już poczytałem na forum, ale zapytam....
Najpierw chwilę pograłem w Empire Total War, ale jakość grafiki a raczej jej brak mnie załamały i dałem sobie spokój - gra się bardzo cięła.
Zainstalowałem teraz Napoleona, ale i tak nie jest to to co sobie wyobrażam, najpierw przedstawię sprzęt jakiego używam:
AMD Athlon 7850 Dual Core BE 2.8 GHz
płyta Gigabyte GA-MA770-UD3
RAM DDR2 Dual 2 x 2gb
grafika ATI Radeon HD4770 512 mb
Vista 64 bit Home Premium
rozdzielczość 1650x1050, antyaliasing 2x, ustawienia wysokie
Myślałem, że na takim sprzęcie będzie płynnie a nie jest. Problemów jest kilka:
- długo trwa wczytywanie gry, długo trwa też wczytywanie bitew rozgrywanych manualnie
- na mapie kampanii zacinają się lekko chorągiewki armii,
- na mapie kampanii przesuwanie mapy jest powolne, skokowe i w jego trakcie obraz jakby się załamuje w postaci poziomych pasów,
- im większa bitwa tym wolniej działa w trakcie bitew (raczej oczywiste, ale myślałem, że mam mocny sprzęt)
Teraz prosiłbym o poradę bo sam rozważam kilka opcji:
- zmiana karty graficznej... ale na jaką?
- zainstalowanie Windows 7 - ale czy to coś zmienia?
- sterowniki mam najnowsze ATI - ale może niepotrzebnie?
i ostatnia sprawa - chcę mieć płynnie na ULTRA i z właczonymi wszystkimi opcjami - co robić?
Najpierw chwilę pograłem w Empire Total War, ale jakość grafiki a raczej jej brak mnie załamały i dałem sobie spokój - gra się bardzo cięła.
Zainstalowałem teraz Napoleona, ale i tak nie jest to to co sobie wyobrażam, najpierw przedstawię sprzęt jakiego używam:
AMD Athlon 7850 Dual Core BE 2.8 GHz
płyta Gigabyte GA-MA770-UD3
RAM DDR2 Dual 2 x 2gb
grafika ATI Radeon HD4770 512 mb
Vista 64 bit Home Premium
rozdzielczość 1650x1050, antyaliasing 2x, ustawienia wysokie
Myślałem, że na takim sprzęcie będzie płynnie a nie jest. Problemów jest kilka:
- długo trwa wczytywanie gry, długo trwa też wczytywanie bitew rozgrywanych manualnie
- na mapie kampanii zacinają się lekko chorągiewki armii,
- na mapie kampanii przesuwanie mapy jest powolne, skokowe i w jego trakcie obraz jakby się załamuje w postaci poziomych pasów,
- im większa bitwa tym wolniej działa w trakcie bitew (raczej oczywiste, ale myślałem, że mam mocny sprzęt)
Teraz prosiłbym o poradę bo sam rozważam kilka opcji:
- zmiana karty graficznej... ale na jaką?
- zainstalowanie Windows 7 - ale czy to coś zmienia?
- sterowniki mam najnowsze ATI - ale może niepotrzebnie?
i ostatnia sprawa - chcę mieć płynnie na ULTRA i z właczonymi wszystkimi opcjami - co robić?