Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : plynnosc grafiki

joonathan
15-03-2010, 00:37
Troszkę już poczytałem na forum, ale zapytam....

Najpierw chwilę pograłem w Empire Total War, ale jakość grafiki a raczej jej brak mnie załamały i dałem sobie spokój - gra się bardzo cięła.
Zainstalowałem teraz Napoleona, ale i tak nie jest to to co sobie wyobrażam, najpierw przedstawię sprzęt jakiego używam:

AMD Athlon 7850 Dual Core BE 2.8 GHz
płyta Gigabyte GA-MA770-UD3
RAM DDR2 Dual 2 x 2gb
grafika ATI Radeon HD4770 512 mb
Vista 64 bit Home Premium

rozdzielczość 1650x1050, antyaliasing 2x, ustawienia wysokie

Myślałem, że na takim sprzęcie będzie płynnie a nie jest. Problemów jest kilka:

- długo trwa wczytywanie gry, długo trwa też wczytywanie bitew rozgrywanych manualnie
- na mapie kampanii zacinają się lekko chorągiewki armii,
- na mapie kampanii przesuwanie mapy jest powolne, skokowe i w jego trakcie obraz jakby się załamuje w postaci poziomych pasów,
- im większa bitwa tym wolniej działa w trakcie bitew (raczej oczywiste, ale myślałem, że mam mocny sprzęt)

Teraz prosiłbym o poradę bo sam rozważam kilka opcji:
- zmiana karty graficznej... ale na jaką?
- zainstalowanie Windows 7 - ale czy to coś zmienia?
- sterowniki mam najnowsze ATI - ale może niepotrzebnie?

i ostatnia sprawa - chcę mieć płynnie na ULTRA i z właczonymi wszystkimi opcjami - co robić?

anatol
15-03-2010, 07:32
Nie ma raczej możliwosci przy tej grafice na ustawienie wszystkiego ultra i przy tej rozdzielczości. Pewnie przy mniejszej rozdziałce działałoby lepiej ale na pewno masz LCD z natywną 1680x1050 i bez sensu jest zmniejszać na znacznie mniejszą. Sam mam monitor 24-calowy z 1920x1200 i gram na 1920x1200 lub 1680x1050, na dużej ilości niskich ustawień.

Nie będę radził jaką grafikę kupować bo nie wiem czy na tych najmocniejszych przy duzych rozdzielczosciach bedzie chodzic płynnie przy ustawieniach ultra.

Zmiana systemu może trochę pomóc bo przeciez Vista jest znacznie bardziej systemożerna niż XP. Podobno "siódemka" też jest lepszym systemem niż Vista, to taka znacznie lepiej zrobiona, usprawniona Vista

joonathan
15-03-2010, 15:15
Dobra dzięki za spostrzeżenia, zmienię grafikę bo i tak planowałem a i system też zainstaluję Windows 7, jeśli ktoś coś zaproponuje z kart graficznych do mojego systemu, mając na uwadze Napoleona to z góry dzięki.

Krang
15-03-2010, 15:31
Ja używam GTX260 i wszystko chodzi u mnie na ultra w rozdzielczości 1900x1200 bez zacinania.

Olbromski
18-03-2010, 00:26
Trzeba pamiętać że vista i 7 pożerają więcej ramu niż XP "stare ale jare" :mrgreen:

joonathan
18-03-2010, 17:34
zainstalowalem swiezy 64 bitowy windows 7 pro i nowa karte ati hd4870 i smiga na full