Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Finanse Sycyli

Nitrogenium
04-04-2010, 19:16
Cześć.
Zacząłem teraz grać Sycylią i mam duże problemy finansowe. Zdobyłem 3 miasta (Florencję, i te na Sardynii i Korsyce) i kasa w moim skarbcu oscyluje ciągle wokół zera. Nie rekrutowałem przesadnej liczby wojska (jedynie 4 jednostki), więc nie wiem czemu moje finanse są tak słabe. Na domiar złego zawsze po około 8. turach atakuje mnie Mediolan i Wenecja, bądź Niemcy, nawet mimo podpisanych wcześniej sojuszy (zaczynałem grę tą frakcją 3x i zawsze jest tak samo, nie wiem, może to jest jakiś schemat w tej grze). Brak kasy = brak wojska, a ilość jednostek jaką teraz dysponuje nie starcza na rozprawienie się z dwoma wrogami na raz.
Wcześniej grałem Anglią, Polską i Milanem i nigdy nie miałem większych problemów z kasą, wtedy grałem na średnim (Anglia), dużym (Polska) i bardzo dużym (Milan) poziomie trudności kampanii, teraz też wziąłem bardzo duży.
Nie wiem czy Sycylia się tak trudno ogólnie gra, czy to przez ten poziom trudności tak jest.
Macie jakieś porady? Chodzi głównie o sam początek gry, aby się jakoś wybić. Jakie kierunki ekspansji wybrać? Przeczekać te ataki zbierając powoli kasę, czy może zacząć produkować od razu dużo wojska kosztem budowli póki mam kasę i wtedy się wybić podbijając nowe miasta? Czekam na sugestie.

Witold
04-04-2010, 19:25
Zwiększ podatki, i buduj (bez względu na stan konta) budynki przynoszące zyski(Farmy,targowiska,porty,kopalnie)

Nitrogenium
04-04-2010, 19:47
Czyli po prostu mam przeczekać ten stan, dopóki nie zbiorę kasy na wojsko(podatków już raczej nie będę zwiększał bo z obecnymi porządek publiczny wynosi około 100% a jak zwiększę to wiadomo co będzie :p). Kurcze, jak dotąd zawsze kierowałem się taką zasadą aby co 3 tury zawsze podbijać przynajmniej jedno miasto i jak dotąd skutkowało, ale widzę że w tym przypadku to nie przejdzie :/

Witold
04-04-2010, 21:48
Porządek publiczny możesz podwyższyć za pomocą rekrutacji milicji miejskiej(są dość tani w utrzymaniu).

Rozważ również przemianę zamków na miasta osad znajdujących się na Sardynii i Korsyce.

Spróbuj również dyplomatycznie dając innym frakcjom swoją legendę mapy(Nie jako prezent tylko jako ofertę) możliwe że przy okazji zaoferują ci daninę.

OskarX
05-04-2010, 13:20
Mam nadzieje, ze zbudowales juz wszystko do kasy. Jesli tak, to na poczatku warto miec 1 dobra armie [w rekach gracza, ta armia zabije 10 komputerowych] Za jencow bierz okup, miasta plądruj. Nie moge ci powiedziec, gdzie masz atakowac, bo jak juz masz wojny to je doprowadz do konca. Normalnie bym wybral Maurow na cel, ale jak cie Katolicy bija to odpowiedz ogniem. Za kazdy sojusz, dawaj swoja mape i rzadzaj 500 florenow!! To zawsze dziala. Polska w ten sposob na poczatku gry zarobilem ok. 3k florenow, potem i tak sojusze zdradzaly. Mozesz miec na poczatku soja z Milanem, papą, niemcami i dalekimi sasiadami, wiec tez bys mogl miec ok. 3000. Wykorzystaj to, ze masz obok siebie Muzulmanow [bicie ich=radosc papy, zwyciezanie krucjat=jeszcze wieksza radosc] Zawsze mozesz dac papie w łape, mozesz zrobic ksieży i do Egiptu ich. Pamietaj, niemcy moga ci zajac 3 miasta, a jak ty im jedno to juz papa cie nie lubi!

Jak bedziesz zyl w zgodzie z papa, to np. zagrozi niemcom ekskomunika, wtedy albo zaatakują ,a ty wtedy krucjate na ich i bye bye, albo sie odwalą od ciebie.

Witold
05-04-2010, 14:00
No i mi całą przyjemność zabrał.

Dodam jeszcze że im ma większą rycerskość namiestnik miasta tym większe z tego państwa będą wpływy.

OskarX
05-04-2010, 15:13
Dodam ,że "rycerskich" rycerzy należy trzymać na polu walki, nie twierdzach, gdyż się zdegenerują =)