Zobacz pełną wersję : Wielka Kampania-Poczatek gry w Medievala...
colo1111
06-04-2010, 14:53
No wiec...Zaczalem sobie grac w Medieval II. Przeszedłem 1 kampanie w samouczku, i teraz mam troszke pytan:
zacznijmy od tego ze nie mam doswiadczenia w takich grach a bardzo mi sie spodobaly strategie
...
1. Jak zarzadac miastami: zeby all sie automatycznie robilo czy lepiej wszystko recznie? (chodzi o budynki, rekruta itp...)
2. Jezeli automatycznie to jak je "rozplanować"?- ile na wojsko, ile na dochody, ile na rozwój itp.
3. Jakim panstwem najlepiej 1 kampanie zaczac? ( zaczalem Anglia i nie wiem czy dobry wybór, na razie minelo 55 tur i przejalem tylko 2 obozy rebelianckie)- raczej mizerne osiagniecie ;P
4. Mam najlepsze stosunki z Papiezem a inkwizytor jedzie mnie 1 od dolu a 2 od góry i morduja mi namiestnikow...o co kaman??xD
5. Słyszalem o tym ze inkwizytora mozna zabic "zabójcą" czy chodzi tu o zwykla armie czy tez moze o zabójce ktory zalicza sie do Agentów-jak tak to kiedy moge zrobic takiego zabójce?
6.Jak zwiekszac poboznosc Kapłanow i Namiestników?
7.Po przejeciu miasta jaka z 3 dostepnych opcji wybrac? (chodzi o spladrawanie, eksterminacje itp.)
To na razie tyle jak sobie cos przypomne to dopisze, jesli macie to dawajcie mi tu tez inne rozne rady na pewno mi sie przydadza.
Mozna tez na gg napisac jaby cos...
Pozdrawiam.
1. Jak zarzadac miastami: zeby all sie automatycznie robilo czy lepiej wszystko recznie? (chodzi o budynki, rekruta itp...)
Lepej rób to sam. Wtedy będziesz wiedział po co i jakie są budynki oraz jak się powinno rozwija miasto. Komp nie zrobi tego dobrze.
2. Jezeli automatycznie to jak je "rozplanować"?- ile na wojsko, ile na dochody, ile na rozwój itp.
Jak wyżej - sam, sam, sam. Zmusi cie to do regularnego przeglądu Królestwa
3. Jakim panstwem najlepiej 1 kampanie zaczac? ( zaczalem Anglia i nie wiem czy dobry wybór, na razie minelo 55 tur i przejalem tylko 2 obozy rebelianckie)- raczej mizerne osiagniecie ;P
Anglia jest moją ulubioną frakcją. Fajnie także się gra Państwami włoskimi. A jak już troche poćwiczysz to zagraj Papiestwem. :)) Ale każdy lubi co innego.
4. Mam najlepsze stosunki z Papiezem a inkwizytor jedzie mnie 1 od dolu a 2 od góry i morduja mi namiestnikow...o co kaman??xD
Niestety pojawiają się tam gdzie jest niski współczynik wiary katolickiej. Szpieg przy generale/namiestniku zmniejszy szanse potencjalnego zbira, choćby w szatach kleryka (zresztą tez mafia)
Rekrutuj kapłanów by podnosić współczynnik wiary. Im wiecej kleryków tym szybsze nawracanie.
5. Słyszalem o tym ze inkwizytora mozna zabic "zabójcą" czy chodzi tu o zwykla armie czy tez moze o zabójce ktory zalicza sie do Agentów-jak tak to kiedy moge zrobic takiego zabójce
Zabójca - agent. Rekrutuje się po którymś poziomie tawerny.
6.Jak zwiekszac poboznosc Kapłanow i Namiestników?
Kapłanów wysyła się w regiony o niskim współczynniku wiary wtedy nawracając rozwijają swoje umiejętnści. Poziom kościułka i gildie zwiekszają umiejetności rekrutowanych agentów, ale nie mają wpływu na już zrekrutowanych
Namiestnik/generał generalnie musi mieć dużo roboty by rozwijać się. NP w mieście gdzie siedzi namiestnik musi "cały czas" coś się budować i rekrutować wtedy zaczną pojawiać się odpowiednie cechy. Dlatego nie warto trzymać namiestników na zadupiu. Lepiej dołącz skończonego nieroba, frajera i niezdare do armii. Dodatkowy oddział cieżkiej kawalerii w polu nigdy nie zaszkodzi.
7.Po przejeciu miasta jaka z 3 dostepnych opcji wybrac? (chodzi o spladrawanie, eksterminacje itp.)
zależy co chcesz osiągnąć. Każda opcja wskazuje po najechaniu na nią co masz do wyboru np.
xxx ludzi do mordu, xxx florenów z grabieży. Każda z opcji pociąga za sobą konsekwencję.
3 funkcje = 3 cele:
1 zachowanie ludności cewilnej przy życiu. - szybszy rozwój osady i wieksze dochody z podatków
2 grabież - kasa a ludności nie wiele
3 i mord - czyli pacyfikacja. Najbardziej przydatna przy osadach innego wyzannia niz twoja
chyba nie pokręciłem nic z 3 opcjami.
albert875
06-04-2010, 15:59
Jak dla początkującego Anglia jest OK, a co do innych pytań to:
1. Żadnego automatycznego zarządzania, wszystko ręcznie (bo inaczej dalej będziesz zajmował 2 miasta w 55tur)
3. Anglia, Hiszpania, Turcja, w sumie wszystkimi jest podobnie, może za wyjątkiem HRE ale to też tylko na początku
4. Na inkwizytorów wiele nie poradzisz, co najwyżej zbójcy tylko musisz ich podszkolić na jakiś dyplomatach albo kapitanach rebelianckich
6. Kapłani dostają pobożność jak nawracają regiony o małym % chrześcijaństwa i jak palą na stosie heretyków i wiedźmy, a namiestnicy to nie wiem, na pewno pomoże jak będziesz stawiał coraz lepsze kościoły (to ma wpływ też na kapłanów)
7. To zależy. Jak potrzebujesz kasy to plądruj, jak chcesz mieć spokój to wybijaj (poprawia porządek publiczny), a zajmuj jak masz kasę i chcesz mieć rycerskiego generała ( za wybijanie generał dostaje +postrach, za plądrowanie też, tylko mniej)
A z takich ogólnych porad to inwestuj w handel, kopalnie też są dobrym pomysłem z tym że zwracają się długo ale za to potem masz czysty zysk. Najpierw załatw Szkocję, a potem atakuj państwa ekskomunikowane to nie będzie problemów a Papą, jak się rozwiniesz to możesz papieża olać.
Edit: No kolega wyżej mnie wyprzedził
Jak chcesz zwiększyć pobożność swojego generała/członka rodziny to polecam go wysłać na krucjatę.
Żeby wysłać go na krucjatę musi być takowa ogłoszona (możesz o nią poprosić w oknie związanym z papiestwem) i odpowiedni generał musi mieć przy najmniej 9 jednostek pod swoją komendą. Jeśli spełnia te wymagania, to w oknie postaci na dole będzie ikonka przyłączenia się do krucjaty.
Krucjaty są ogłaszane na konkretne miasta (np. Jerozolima, Antiochia) i armia która się do krucjaty przyłączyła musi je zdobyć. Uważaj, nie tylko ty się do niej przyłączysz, jest wiele krajów, które się do krucjaty przyłączą i będą chciały ten cel osiągnąć.
Jeśli przyłączysz armie do krucjaty, to czym prędzej rusz nią w odpowiednie miejsce. Nie ociągaj się, bo jeśli nie ruszysz od razu do celu to członkowie krucjaty mogą się wkurzyć i zacząć dezerterować ;)
Plus jest taki, że armia która przyłączyła się do krucjaty może znacznie dalej zajść w ciągu jednej tury.
Dotyczy to także transportu morskiego.
Powodzenia ;)
devil162
06-04-2010, 17:21
Anglia jest dobrym państwem na sam początek ponieważ na "wyspie" praktycznie nikt Cie nie zaatakuje (mnie przez 260 tur nikt nie zaatakował) , gorzej będzie gdy wkroczysz już na powiedzmy "stary kontynent" wtedy już do Ciebie mogą się dobrać Francuzi ( polecam szybkie wybicie dziadów) , Niemcy , Mediolan , Dania , Hiszpania a do tego nawet Papież :) jeżeli miałbym Ci polecać według mnie najlepsze państwo na początek to Hiszpania :) dlaczego ?? a no dlatego że masz słabych sąsiadów m.in. Portugalię która powinieneś wyeliminować do 30-50 tury , do tego zajmujesz całą północną Afrykę czyli Maurów :) i w ten sposób nikt z zachodu już ci nie zagraża :) do Mongołów i Tatarów masz daleko możesz sobie spokojnie grać :P nie graj państwami ze wschodu Ruś , Polska , Egipt , Turcja , Bizancjum itd :) ponieważ te państwa są w zasięgu najazdu Tatarów i Mongołów , a z nimi łatwo uwierz mi nie jest :)
Chciałbym uzupełnić wypowiedź kuroi.
Krucjaty są atrakcyjne oprócz szybszych przemarszów także tym, że utzrymanie wojska jest za free. Powiedzmy papież pokrywa. Wiec jest to też jakiś sposób na problemy finansowe - wysłać w cholere armie droga w utrzymaniu i zbijać kokosy. Teraz nie pamiętam dokładnie ale jedna armia może kosztować od 1000 do 2000 na ture wiec jest to spora oszczędność już nie wspomnę o łupach wojennych, doświadczeniu twojej armii, no i może od papieża ci skapnie troche florenów :)
Nie zapominaj, ze jak wyslemy te cholernie droga armię np. Z polski nawet z królem to po 2 turach mozemy miec samego Krola bo reszta zwieje.
Mi dezerterują tylko jak papa obrzuci mnie ekskomuniką. Niby są dwie tury na poprawę, ale nigdy mi się nie udało.
- Ja też swoją pierwszą rozgrywkę zacząłem Anglią, najłatwiejsza na początek. Opancerzeni miecznicy to chyba najlepsza jednostka piesza w przeliczeniu cena/jakość. Absolutnie od początku trzeba zarządzać wszystkim ręcznie. Po pierwsze nauczysz się systematycznie kontrolować i planować rozwój imperium, po drugie szybko dowiesz się, co daje każdy budynek i czy w ogóle warto go stawiać w konkretnym miejscu.
- Inkwizytorzy - ciężki temat, ale trzeba ich koniecznie kosić zabójcami, bo mogą wykończyć dynastię. A żeby nie kosili, ja trzymam w każdej prowincji przynajmniej jednego kapłana, w nowopodbitych nawet biskupa i zawsze gdzieś w okolicy zabójcę.
- Po zajęciu miasta nigdy nie robię eksterminacji, zawsze plądruję. Nie ginie tyle ludzi a zdobyć można nawet kilkadziesiąt tysięcy florenów, jak Antiochia czy Jerozolima są dobrze zaludnione. Tylko od razu po zdobyciu wsadzam tam oprócz garnizonu szpiega i zabójcę.
- Ja nie lubię słać wojsk w ramach krucjaty, jeżeli już, to zajmuję Antiochię i dalej się nie ruszam. Ale zawsze można w to wrobić jakiegoś zboczonego generała, przynajmniej dostanie gwiazdkę i dla armii trochę doświadczenia. Jeżeli masz więcej konkretnych pytań, pisz na pw, postaram się pomóc.
Nezahualcoyotl
07-04-2010, 17:36
Nie zapominaj, ze jak wyslemy te cholernie droga armię np. Z polski nawet z królem to po 2 turach mozemy miec samego Krola bo reszta zwieje.
Dezercja podczas Krucjaty nastepuje gdy armia krzyzowcow zboczy z obranego kursu,zostanie zablokowana lub zaatakuje osade po drodze ;)
Co ty nie powiesz...nie zawsze...Ja gdy gralem Polska to zrobilem po jakis 7 [na samym poczatku gry] turach armie zlozona z najlepszych polskich jednostek i krola. Zrekrutowalem kilka najmenikow typu krzyzowcy wzialem ksiezy i wyruszylem. Przy Konstantynopolu został SAM król, zdaje się ,że jego straz przyboczna tez wiala. Tak mialem kilka razy np. przy Anglii.
albert875
07-04-2010, 19:53
Zrekrutowalem kilka najmenikow typu krzyzowcy wzialem ksiezy i wyruszylem
A po co ci księża na krucjacie? Spowalniają armie tak, że się nie dziwie że wszyscy zdezerterowali.
No można powiedzieć że kolega wziął sobie krucjatę do serca i chciał ludność nawracać od razu.
Markiz93
07-04-2010, 20:08
A ja tak myślę, dlaczego dyplomaci i księżniczki obcych frakcji podchodzą do moich zamków i jakaś jet animacja, ale w rzeczywistości nic nie robią.
Mój kolega kiedyś powiedział że w taki sposób przekupują twoje osady.
Ituriel32
08-04-2010, 11:07
Nie lubię krucjat.
Wysyłam na nie jakiegoś gienka i 9 najgorszych jednostek jakie mam.
Dopiero koło celu najmuje krzyżowców i mnichów, a oddziały typu chłopi rozwiązuje.
Za to uwielbiam Islamską wojnę religijną. :)
Co do auto zarządzania, komp rekrutuje takie jednostki że aż płakać się chce.
A w miarę potrzebna (użyteczne) na jakimś zadupiu. :(
Nezahualcoyotl
08-04-2010, 16:35
Automatycznie ustawiam tylko zarzadzanie podatkami i nie mam do tej opcji zadnych zastrzezen ;) Medieval2 to nie Rome w ktorym non stop wybuchaly bunty w miastach z powodu podatkow :lol:
Automatycznie ustawiam tylko zarzadzanie podatkami i nie mam do tej opcji zadnych zastrzezen ;) Medieval2 to nie Rome w ktorym non stop wybuchaly bunty w miastach z powodu podatkow :lol:
Masz całkowitą rację! Tylko ,że w mtw2 to jest zupełnie na odwrót. Zrobiłem automatika na podatki i co widze po 1 turze? Wszystkie miasta na zielono...w kazdym normalne/niskie podatki! Oczywiscie musialem przejzec wszystkie miasta i po ustawiac na maxa...