PDA

Zobacz pełną wersję : Na miejscu katastrofy słychać było 4 strzały.

Marek Aureliusz
15-04-2010, 01:29
Na youtube znajduje się film zrobiony z aparatu komórkowego bezpośredniego świadka zdarzenia. Info znalazłem na wykopie. Linki podaje na samym dole.

Wstrząsający film nagrany na miejscu katastrofy polskiego prezydenckiego TU-154, jeszcze zanim pojawiły się tam służby ratunkowe. Na amatorskim nagraniu widać bardzo dokładnie wrak rozbitego samolotu. W oddali inne, płonące części wraku.

Polecam również lekturę komentarzy z tego samego filmiku umieszczonego na dailymoition:

adam w.: Stenogram ze słuchu.najlepiej słuchawki miec i na maxa nagłosnienie !!
00:12 słychac po polsku stanowczym tonem"uspokój sie" ;
0:16 "patrz mu w oczy" ;
0:21 jeden jeszcze raz tym razem bardzie proszacym tonem "uspokój sie"
00:23 pusty trzask jakby uderzenie i potem chyba "ała";
00:29 po polsku"idziesz(to znak by sygnał puscili)
00:22 cos niewyraznie po rosyjsku "zjob"
00:47 po rosyjsku "dawaj tuda paskuda" ;
00:50 "ubijaj tuda" 00:53 streljaj" ;
00:55 przeładowanie broni słychac;
00:57 strzał ;
01:00 autor filmu "ni chuja sybir"
01:06 strzał ;
01:07 smiechy;
01:13 "gdie! na zad! ; 01:22 strzał
01:23 dziadek "a gdie wchodisz tu... kola" 01:23" ni chuja siebie"

Wg. jednego z użytkowników wypowiadane przez "operatora" słowa: "Ni *uja siebia" znaczą:

Tłumaczenie: http://tinyurl.com/yymekba
W wolnym przekładzie: "Ja p*** "

O zdarzeniu wiedzą już onet, tvn24 i radiozet. Prokuratura zamierza wyjaśnić tą sprawę:

Nie możemy tego zbagatelizować - powiedział Radiu Zet pułkownik Jerzy Artymiak z naczelnej Prokuratury Wojskowej. Według rozgłośni biegli zbadają autentyczność, zawartość i pochodzenie nagrania.

Linki:

*Mirror filmu na YouTube http://www.youtube.com/watch?v=pLwLK_LER6I
** Mirror filmu na Dailymotion http://www.dailymotion.pl/video/xcxpvt_ ... of-th_news (http://www.dailymotion.pl/video/xcxpvt_first-minutes-after-the-crash-of-th_news)
*** Ocenzurowana, lecz dłuższa wersja puszczona w jednej z rosyjskich telewizji http://www.youtube.com/watch?v=HQsHnxZGvBo
****Wykop na którym znalazłem te linki http://www.wykop.pl/link/346474/wrak-je ... katastrofy (http://www.wykop.pl/link/346474/wrak-jeszcze-plonie-amatorski-film-z-miejsca-katastrofy)
*****Artykuł na tvn24.pl - http://www.tvn24.pl/-1,1652186,0,1,strz ... omosc.html (http://www.tvn24.pl/-1,1652186,0,1,strzaly-tuz-po-katastrofie,wiadomosc.html) Dałem linka do Youtube, bo ten z tvnu nie chce mi działać

PS: Część użytkowników youtube twierdzi, że widać przynajmniej 2 postacie: jedna się czołga a druga upada na ziemię. Mi jednak nie udało się tego dostrzec. Nie mniej jednak strzały i odgłosy są niepokojące.

voitek
15-04-2010, 01:36
Mnie sie osobiscie wydaje, ze to byly strzaly ostrzegawcze, zeby gapiow przepedzic

Bo slychac rzeczywiscie jak typ w oddali krzyczy "Strielaj!" i wtedy nagrywajacy ucieka

Ja nie moge czasem zrozumiec co spiewaja w piosenkach, a tutaj wielcy znawcy rozpoznaja cale dialogi...

Od razu uprzedze zwolennikow "teorii o zamachu". Gdyby kogos dobijali, chyba bylyby slady na zwlokach, nie? Wiec prosze nie wiciagac pochopnych wnioskow

Fallen
15-04-2010, 07:07
W 47 sekundzie na drzewie wisi ręka

glaca
15-04-2010, 08:11
to putin dobija tych co przeżyli ;/

Czulu
15-04-2010, 08:40
E raczej odkorkowuje szampana

Ronin
15-04-2010, 09:13
Twierdzenie że to zamach jest nielogiczne. Przecież Putin więcej zyskiwał na Kaczyńskim za życia Katyń nie rozpowszechniony Europa Zachodnia nic o tym nie wiedziała do czasu katastrofy. Po drugie Prezydenta Kaczyńskiego zawsze strona Rosyjska mogła obarczać o złe stosunki z Rosją i o działanie na szkodę Rosji i całej Europy. Tak zresztą było zaraz po Inwazji Rosyjskiej w Gruzji.

Bieniu
15-04-2010, 10:36
Komórką to sobie można nagrać wszystko – jaka jakość taka sensacja :/

jozi02
15-04-2010, 12:20
Komórką to sobie można nagrać wszystko – jaka jakość taka sensacja :/
Zgodzę się - chociaż ujął by to troszkę inaczej - im niższa jakość tym większą sensację można dostrzec.

Poza tym można wymienić co najmniej tuzin rzeczy, które w wysokiej temperaturze mogą eksplodować z odgłosem podobnym do wystrzałów.

Marek Aureliusz
15-04-2010, 14:15
Ja tam na filmie nic nie widzę bo debil biega z tą kamerą to tu to tam. Rozwaliło mnie, że ktoś myślał, że gałązka w 38 sekundzie to człowiek wyłaniający się za drzewa.

Jednakże, powtarzam - jednakże tu nie do wizji się należy przyczepić ale do dźwięku. Od 53 sekundy wyraźnie słychać z ruskim akcentem "ŻYJE" a w 59 padał strzał. Dajcie dźwięk na maxa albo załóżcie słuchawki. Powtarzajcie sobie ten fragment do znudzenia a usłyszycie.

Około 1,09 -1,10 słychać zbiorowe śmiechy. Niby dlaczego strażnicy mieli by się śmiać przy odpędzaniu gapiów?

Boniek
15-04-2010, 14:17
Ludzie uspokójcie się! To nie był żaden zamach, a już na pewno nie Putin go zorganizował. Żadne państwo nie zorganizowałoby zamachu na prezydenta innego państwa, bo gdyby taki zamach wyszedł na jaw to ja nie wiem co by było...

kuroi
15-04-2010, 14:31
Ludzie uspokójcie się! To nie był żaden zamach, a już na pewno nie Putin go zorganizował. Żadne państwo nie zorganizowałoby zamachu na prezydenta innego państwa, bo gdyby taki zamach wyszedł na jaw to ja nie wiem co by było...
Ta, a zamach na Papieża to Ruski jakoś mogli zorganizować, co? (nawet nie próbujcie powiedzieć, że w ten zamach na Papieża nie byli zamieszani Rosjanie.)

Ronin
15-04-2010, 15:25

Co by było hmmm Wojna a cóż by innego? Ale zamachu nie było więc śpimy spokojnie.

temruk
15-04-2010, 15:46
Dajcie spokój z tym dobijaniem rannych, bzdura. Co nie zmienia faktu, że to jednak dziwna sprawa- rozbił sie samolot z oficjalna delegacja państwową i na miejscu katastrofy milicja musi strzelać, żeby ''odgonić szabrowników" -to dopiero dzicz mósiałaby być...
Tekst: ni chuja siebie który pada 2 razy rozkazujacym tonem oznacza nic [nie zabieraj] dla siebie czyli nie bierz niczego.

Gaius Julius
15-04-2010, 15:53
a po co ruscy naszych mieli by zabijać? Przecież wiedzą, że prędzej czy później by nasi się dowiedzieli...a wtedy wiadomo co by było...JESIEŃ ŚREDNIOWIECZA!!!

a poza tym kto by przezyl taka katastrofę? Skoro sam kadłub pomięty i porozryrwany niczym papierowy samolot rozerwany przez dziecko? Ruchy o których może to mogą być elementy garderoby tańczące na wietrze lub też jakiś inny bardzo giętki element....

Gajush
15-04-2010, 16:31
Wreszcie obejrzałem ten filmik i ...

Tekst: ni chuja siebie który pada 2 razy rozkazujacym tonem oznacza nic [nie zabieraj] dla siebie czyli nie bierz niczego.
po pierwsze nie pada tonem rozkazującym, tyko powiedziałbym zszokowanym a wypowiedź ni huja sebe w tym kontekście oznacza o ja pie...le, albo o kur...a w każdym bądź razie to wulgaryzm.

W tle ktoś mówi uhodim a potem do starszego pana który jest w objektywie otec uhodim - idziemy stąd, ojciec idziemy stąd. Podejrzewam, że chodziło o te domniemane wystrzały.
Będąc w takim miejscu osobiście obawiałbym się wybuchu, wiec podejrzewam, że o to chodziło - to moje spekulacje na temat wybuchu, ...
... ale za tłumaczenie daje głowę.

W tle gdzieś daleko słychać stojat stój albo dawaj nahuj otsiuda
Podejrzewam, że chodziło właśnie o te wybuchy i kogoś powstrzymywano z tyłu a tego gościa z telefonem wołano "choć spie...my stąd"
A ten dziadzio co stoi to typowy ruski wieśniak. wiec dajcie już sobie spokój z tymi spiskami.
Co byście sami zrobili będąc w takim miejscu blisko strefy pożaru nie mając wiedzy czy przypadkiem coś nie wypierdzieli w powietrze.

Mac
15-04-2010, 17:04
Na pokładzie było dość sporo broni, magazyn pokładowy, broń BORowców itp. Więc to pewnie eksplodująca amunicja, albo jakieś elementy samolotu po podgrzaniu tak wybuchają albo to i to.

Ronin
15-04-2010, 17:06
Wreszcie obejrzałem ten filmik i ...

po pierwsze nie pada tonem rozkazującym, tyko powiedziałbym zszokowanym a wypowiedź ni huja sebe w tym kontekście oznacza o ja pie...le, albo o kur...a w każdym bądź razie to wulgaryzm.

W tle ktoś mówi uhodim a potem do starszego pana który jest w objektywie otec uhodim - idziemy stąd, ojciec idziemy stąd. Podejrzewam, że chodziło o te domniemane wystrzały.
Będąc w takim miejscu osobiście obawiałbym się wybuchu, wiec podejrzewam, że o to chodziło - to moje spekulacje na temat wybuchu, ...
... ale za tłumaczenie daje głowę.

W tle gdzieś daleko słychać stojat stój albo dawaj nahuj otsiuda
Podejrzewam, że chodziło właśnie o te wybuchy i kogoś powstrzymywano z tyłu a tego gościa z telefonem wołano "choć spie...my stąd"
A ten dziadzio co stoi to typowy ruski wieśniak. wiec dajcie już sobie spokój z tymi spiskami.
Co byście sami zrobili będąc w takim miejscu blisko strefy pożaru nie mając wiedzy czy przypadkiem coś nie wypierdzieli w powietrze.

A poza wszystkim te strzały to mogły być samoistne eksplozje pocisków przecież tam było od Cholery Wojskowych i Borowcy każdy z nich na pewno miał jakiś Pistolet przy sobie na Pewno ochrona Prezydenta miała broń. Więc to nic dziwnego że są odgłosy wystrzałów.

Boniek
15-04-2010, 17:21
Ta, a zamach na Papieża to Ruski jakoś mogli zorganizować, co? (nawet nie próbujcie powiedzieć, że w ten zamach na Papieża nie byli zamieszani Rosjanie.)

To były inne czasy. Proszę nie porównuj dzisiejszej Rosji do ZSRR to raz.
Dwa - wtedy Rosjanie posłużyli się zamachowcem tureckim, wynajętym przez ludzi z innego państwa (z tego co pamiętam to z Serbii). Widzisz więc jak bardzo zamotana była ta sprawa. Gdyby tym razem Ruscy zrobili zamach to na pewno nie w takim miejscu, nie w taki dzień i nie w ten sposób.
Po trzecie - tym razem nie było motywu.
Po czwarte - jak już mówiłem to by było zbyt ryzykowne dla Rosji.

Jak masz kontrargumenty na moje 4 argumenty, to dawaj - lubię takie dyskusje, zwłaszcza jak mam pewność że wygram.

kuroi
15-04-2010, 18:17

Dwa - wtedy Rosjanie posłużyli się zamachowcem tureckim, wynajętym przez ludzi z innego państwa (z tego co pamiętam to z Serbii). Widzisz więc jak bardzo zamotana była ta sprawa. Gdyby tym razem Ruscy zrobili zamach to na pewno nie w takim miejscu, nie w taki dzień i nie w ten sposób.

Jak masz kontrargumenty na moje 4 argumenty, to dawaj - lubię takie dyskusje, zwłaszcza jak mam pewność że wygram.
1. W Rosji nic a nic się nie zmieniło, nadal jest władza totalitarna... Co z tego, że zmienił się prezydent, skoro nadal jedna i ta sama osoba ma całkowita władzę?
2. A to niby dlaczego? Na własnym terytorium jest im łatwiej "zadeptywać ślady".
3. Nie ma motywu? A fakt, że śp. Kaczyński ciągnął za ogon byłych SBków oraz był stanowczo na NIE jeśli chodzi o Rosję?
4. A to dlaczego? Przecież nie ma żadnych dowodów. Ot niby zwykła katastrofa lotnicza, zero ryzyka, nikt nic nie wie.

nadal jesteś taki pewien tego, że masz 100% racji?

Gajush
15-04-2010, 18:21
1. W Rosji nic a nic się nie zmieniło, nadal jest władza totalitarna... Co z tego, że zmienił się prezydent, skoro nadal jedna i ta sama osoba ma całkowita władzę?
Zbyt płytkie i nieprawdziwe. Rosja przeszła już bardzo długą i ciężką drogę od komunizmu i jest zupełnie inną Rosją niż była 20 lat temu. Nie jest doskanała i nigdy taką nie będzie, ale nie mów, że tam się nic nie zmieniło. Równie dobrze możesz stwierdzić, że w Polsce od stanu wojennego nic się niezmieniło.

Ronin
15-04-2010, 18:25
http://www.youtube.com/watch?v=-DbLgBifsTU

Tu jest link do tego nagrania notabene powinien być chyba w pierwszym poście dla ludzi nieskoordynowanych.

Ja tu słyszę tylko uspokój się po polsku i potem przekleństwa Rosyjskie a te strzały nie wydaje mi się żeby to było od strony samolotu ale nagranie jest do dupy więc co można stwierdzić nic.

temruk
15-04-2010, 18:38
Zbyt płytkie i nieprawdziwe. Rosja przeszła już bardzo długą i ciężką drogę od komunizmu i jest zupełnie inną Rosją niż była 20 lat temu. Nie jest doskanała i nigdy taką nie będzie, ale nie mów, że tam się nic nie zmieniło. Równie dobrze możesz stwierdzić, że w Polsce od stanu wojennego nic się niezmieniło.
Wypowiedź W. Suworowa na temat ostatnich wydażeń:

Wiktor Suworow. – Czy oni [Kreml] są zdolni do mordu politycznego? Są i wielokrotnie to pokazali. Ale w tej sprawie nie ma żadnych dowodów. Okoliczności katastrofy powinna zbadać międzynarodowa komisja. Wtedy wszystkiego się dowiemy i spekulacje zostaną ukrócone

Boniek
15-04-2010, 18:41

2. A to niby dlaczego? Na własnym terytorium jest im łatwiej "zadeptywać ślady".
3. Nie ma motywu? A fakt, że śp. Kaczyński ciągnął za ogon byłych SBków oraz był stanowczo na NIE jeśli chodzi o Rosję?
4. A to dlaczego? Przecież nie ma żadnych dowodów. Ot niby zwykła katastrofa lotnicza, zero ryzyka, nikt nic nie wie.

nadal jesteś taki pewien tego, że masz 100% racji?

1 - na to już odpowiedział mój poprzednik. Putin ma władzę ale co z tego?
2 - A może dla tego że Putin mógłby przewidzieć jak zareaguje na to naród polski? Że ludzie będą mięli podejrzenia? A jakby wyszło na jaw coś takiego to byłaby to tragedia dla Rosji. Mówisz że ludzie nie mają podejrzeń? MAJĄ! Prości ludzie których dyskusjom się przysłuchiwałem (raczej starzy ludzie, pamiętający wczesny PRL) w dużej ilości sądzą że Ruscy zestrzelili ten samolot. Że nie piszą na forach? No cóż. Moja babcia ma komputer i umie go używać ale nie wyraża w internecie swoich opinii i nie używa go jako środka komunikacji. To młodzi ludzie rządzą w internecie.
A jakby Rosjanie wysłali zamachowca do Polski? Człowieka da się zabić na 100 000 sposobów, można by to było wspaniale upozorować.
3 - Oczywiście że brak motywu. Jakby Kaczyński żył to przegrałby wybory i do władzy doszłoby PO i to już całkiem niedługo. A tak to wbrew pozorom ryzyko że prezydent będzie z PiSu jest większe niż gdyby Kaczyński żył (chociaż to by byłą tragedia dla Polski).
No właśnie, Lech K. był przeciwko Rosji. Ale jak już mówiłem, po co go by było zabijać pod koniec kadencji?
A poza tym nie wiem czy zauważyłeś ale stosunki Polsko-rosyjskie ostatnio się bardzo poprawiły. Putin dąży do poprawy stosunków a ten wypadek na terenie Rosji nie poprawił ich ani trochę.
4 - Bo jakby jednak się okazało że to Rosja zorganizowała zamach to miałaby przesrane u całej reszty świata? I nie mów mi że nikt nie przejąłby się sprawą Polski. Jeśli Putin byłby zdolny zabić prezydenta Polski to byłby to w stanie zrobić z każdym innym prezydentem i państwa Europejskie wyciągnęłyby z tego konsekwencje. Sądzę że mięlibyśmy wojnę. A takie ryzyko jest dla Rosji zbyt wielkie. A to dlatego że wojna z państwami NATO skończyłaby się dla nich fatalnie.

Marek Aureliusz
15-04-2010, 18:42
http://www.youtube.com/watch?v=-DbLgBifsTU

Tu jest link do tego nagrania notabene powinien być chyba w pierwszym poście dla ludzi nieskoordynowanych.

Ja tu słyszę tylko uspokój się po polsku i potem przekleństwa Rosyjskie a te strzały nie wydaje mi się żeby to było od strony samolotu ale nagranie jest do dupy więc co można stwierdzić nic.

Przecież podałem aż 5 linków!!!! Czytajcie Cenzorposty do końca.

Dostajesz warna - Witia

kuroi
15-04-2010, 18:51
2 - A może dla tego że Putin mógłby przewidzieć jak zareaguje na to naród polski? Że ludzie będą mięli podejrzenia? A jakby wyszło na jaw coś takiego to byłaby to tragedia dla Rosji. Mówisz że ludzie nie mają podejrzeń? MAJĄ! Prości ludzie których dyskusjom się przysłuchiwałem (raczej starzy ludzie, pamiętający wczesny PRL) w dużej ilości sądzą że Ruscy zestrzelili ten samolot. Że nie piszą na forach? No cóż. Moja babcia ma komputer i umie go używać ale nie wyraża w internecie swoich opinii i nie używa go jako środka komunikacji. To młodzi ludzie rządzą w internecie.
A jakby Rosjanie wysłali zamachowca do Polski? Człowieka da się zabić na 100 000 sposobów, można by to było wspaniale upozorować.
3 - Oczywiście że brak motywu. Jakby Kaczyński żył to przegrałby wybory i do władzy doszłoby PO i to już całkiem niedługo. A tak to wbrew pozorom ryzyko że prezydent będzie z PiSu jest większe niż gdyby Kaczyński żył (chociaż to by byłą tragedia dla Polski).
No właśnie, Lech K. był przeciwko Rosji. Ale jak już mówiłem, po co go by było zabijać pod koniec kadencji?
A poza tym nie wiem czy zauważyłeś ale stosunki Polsko-rosyjskie ostatnio się bardzo poprawiły. Putin dąży do poprawy stosunków a ten wypadek na terenie Rosji nie poprawił ich ani trochę.
4 - Bo jakby jednak się okazało że to Rosja zorganizowała zamach to miałaby przesrane u całej reszty świata? I nie mów mi że nikt nie przejąłby się sprawą Polski. Jeśli Putin byłby zdolny zabić prezydenta Polski to byłby to w stanie zrobić z każdym innym prezydentem i państwa Europejskie wyciągnęłyby z tego konsekwencje. Sądzę że mięlibyśmy wojnę. A takie ryzyko jest dla Rosji zbyt wielkie. A to dlatego że wojna z państwami NATO skończyłaby się dla nich fatalnie.

To, że Putin ma władze powoduje, że jest wstanie zatrzeć wszelkie ślady bo ma od tego dobrych ludzi.
Myślałem, że wyraziłem się zrozumiale. Powiem to inaczej: Rosjanie mają bardzo dużo doświadczenia w ukrywaniu faktów. Że nie wspomnę o tym, że Putin był w KGB...
Poza tym, skąd wiesz, czy PiS nie wygrałoby wyborów? Bo to, co podaje telewizja jest tak samo prawdziwe jak zajączek wielkanocny i smok wawelski... Każdy wie, że media popierają PO.
Stosunki Pol-Rus poprawiły się dzięki Tuskowi. Ale jak na razie nie widzę z tego żadnych korzyści.
Taa, już widzę jak Francja i UK ruszają na rusków... Już jedną "dziwną wojnę" mieliśmy...

Gajush
15-04-2010, 18:55
Gajush napisał(a):
Cytuj:

Wypowiedź W. Suworowa na temat ostatnich wydażeń:
Cytuj:
Wiktor Suworow. – Czy oni [Kreml] są zdolni do mordu politycznego? Są i wielokrotnie to pokazali. Ale w tej sprawie nie ma żadnych dowodów. Okoliczności katastrofy powinna zbadać międzynarodowa komisja. Wtedy wszystkiego się dowiemy i spekulacje zostaną ukrócone

No i co? ...
Cały net Polski grzmi od teorij spiskowych.

kuroi
15-04-2010, 19:08
No i co? ...
Teorie są(jak zawsze) ale dowodów nie ma. (Jak zawsze)
Coś się zmieniło? Nie zauważyłem.

temruk
15-04-2010, 19:10

Niestety mylisz sie w każdym punkcie. Pozwolisz, że wytkne podstawowy błąd rozumowania- motyw jak najbardziej jest- zaobaczcie najnowsze sądaże: tylko 1% Polaków uważa, że stosunki ulegną pogorszeniu. Zdecydowana wiekszosć jest wdzięczna Rosjanom, w tym Putinowi za gesty, pomoc itd. Kreml zdobywa sympatie Polaków nie ponosząc rzadnych kosztów- kurtuazyjne gesty, uściski, pomoc rodzinom, puszczenie filmu w telewizji, wypowiedzi dla mediów (w tym przyznanie, że Stalin odpowiedzialny za Katyń). Sytuacja prawna, czyli to o co walczyły polskie władze i rodziny katyńskie nie uległa zmianie. Nieudostepniono archiwów. Putin ma z głowy ludzi, którzy wbrew interesom gaspromu chcieli uniezależnić Polskę energetycznie od Rosji, knuli z Litowcami, Gruzinami i Chachłami przeciwko Matuszce Rossyji. Polacy są mu bardzo wdzięczni. Czysty zysk.

Bo jakby jednak się okazało że to Rosja zorganizowała zamach to miałaby przesrane u całej reszty świata? I nie mów mi że nikt nie przejąłby się sprawą Polski. Jeśli Putin byłby zdolny zabić prezydenta Polski to byłby to w stanie zrobić z każdym innym prezydentem i państwa Europejskie wyciągnęłyby z tego konsekwencje. Sądzę że mięlibyśmy wojnę. A takie ryzyko jest dla Rosji zbyt wielkie. A to dlatego że wojna z państwami NATO skończyłaby się dla nich fatalnie.
rozbawiłeś mnie do łez

Janek
15-04-2010, 19:10
Myślałem, że wyraziłem się zrozumiale. Powiem to inaczej: Rosjanie mają bardzo dużo doświadczenia w ukrywaniu faktów. Że nie wspomnę o tym, że Putin był w KGB...

Swięta racja! Ja na przykad na tym filmiku wyraźnie po głosie poznaję Putina i Medwiediewa!

Aquila
15-04-2010, 19:11
mhm...będzie ciekawie, jak prawda wyjdzie na jaw. ciekawe...

skoro broń BOR znaleziono nieuszkodzoną, to ona nie mogła strzelać.

Baal-Melkart
15-04-2010, 19:26
Pozwolisz, że wytkne podstawowy błąd rozumowania- motyw jak najbardziej jest- zaobaczcie najnowsze sądaże: tylko 1% Polaków uważa, że stosunki ulegną pogorszeniu.

Tyle, że jest jedno ale, Putin nie mógł z góry wiedzieć jak sie zachowa polskie społeczeństwo. Po drugie to reakcja "na gorąco", zobaczymy co będzie za 2/3 miesiące.

Czysty zysk.

Nie do końca. Cały świat "odkrył" Katyń. Ponadto Kaczyńskiemu łatwo było przypiąć łatkę rusofoba, co nie czyniło go takim groźnym dla Rosji jakby mogło się wydawać.

Poczekamy na raport z prac komisji i się okaże. Osobiście coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu, ze był to błąd załogi.

Swięta racja! Ja na przykad na tym filmiku wyraźnie po głosie poznaję Putina i Medwiediewa!

Wsłuchaj się uważnie... a usłyszysz jeszcze głos Tuska: "Strielaj!" ;)

Ronin
15-04-2010, 19:30
Ludzie dajta spokój bo już ja się zacząłem nad tym zastanawiać skąd tam są te głosy Polskie. Od której strony to było nagrywane przede wszystkim?

Gajush
15-04-2010, 19:44
Gajush napisał(a):
No i co? ...

Teorie są(jak zawsze) ale dowodów nie ma. (Jak zawsze)
Coś się zmieniło? Nie zauważyłem.

Nawet nie wiem co napisać na taki kontr argument. Jakie zawsze teorie i jakich brak dowodów i co to ma wspólnego z współczesną Rosją w porównaniu do ZSRR i zmianami jakie tam zaszły?

kuroi
15-04-2010, 20:03
Poczekamy na raport z prac komisji i się okaże.
Proszę, powiedz, że żartujesz....

Nawet nie wiem co napisać na taki kontr argument. Jakie zawsze teorie i jakich brak dowodów i co to ma wspólnego z współczesną Rosją w porównaniu do ZSRR i zmianami jakie tam zaszły?
mam na myśli to, że do każdej kontrowersyjnej sprawy pojawiają się teorie spiskowe. Ale niestety nie zawsze są dowody bo:
a) nie istnieją
b) zostały ukryte
Ma się to tak, że zarówno kiedyś wszystko można było zatuszować jak i dzisiaj. I jestem pewien, że Rosyjscy specjaliści mają masę okazji do poćwiczenia swoich um. w tej dziedzinie w praktyce...

Gajush
15-04-2010, 20:07
No ok, ale to wcale nie świadczy że zmiany nie zaszły. A zmiany były jednak punktem wyjściowym dyskusji, która mocno zboczyła z toru po drodze.

Boniek
15-04-2010, 20:27
Bo jakby jednak się okazało że to Rosja zorganizowała zamach to miałaby przesrane u całej reszty świata? I nie mów mi że nikt nie przejąłby się sprawą Polski. Jeśli Putin byłby zdolny zabić prezydenta Polski to byłby to w stanie zrobić z każdym innym prezydentem i państwa Europejskie wyciągnęłyby z tego konsekwencje. Sądzę że mięlibyśmy wojnę. A takie ryzyko jest dla Rosji zbyt wielkie. A to dlatego że wojna z państwami NATO skończyłaby się dla nich fatalnie.
rozbawiłeś mnie do łez

Cieszę się że mogłem kogoś rozbawić. Nie sądzę żeby to było takie śmieszne. Fakt - Gruzji nikt nie pomógł (oprócz Polski ale co to byłą za pomoc...), co moim zdaniem było błędem zachodu, bo w ten sposób Rosjanie myślą że znowu wszystko im wolno. Ale gruzińskiego prezydenta nie zabito mimo wojny.
Ktoś napisał że mięliśmy już jedną "dziwną wojnę". A pamiętasz może jak się ta wojna skończyła i w jak "normalną" wojnę się zmieniła?
Poza tym jesteśmy w NATO.
Jeśliby NATO nie pomogło swojemu członkowi (np. Polsce) podczas ataku innego państwa, to jasne stałoby się dla reszty świata że ta organizacja jest tylko na papierze i że członków NATO można atakować jak wszystkie inne kraje, ponieważ nie współpracują oni ze sobą. Takie coś byłoby tragiczne w skutkach dla wielu państw NATO (oczywiście nie dla Ameryki, bo to Ameryka jest tym członkiem który ma chronić innych i żadne z państw NATO nie może nawet porównywać swojego wojska z wojskiem USA).

Ktos napisał że tylko 1% ludzi uważa że to popsuje kontakty z Rosją. PYTAM : Skąd ten sondaż? Jak z internetu, to już mówiłem co o tym sądzę - internet należy do młodych.

A tak na podsumowanie. Jest coś takiego jak domniemanie niewinności. Jak się nie ma na kogoś dowodów to się zakłada że jest niewinny. Jak ktoś z Was znajdzie dowody że Putin zestrzelił nasz samolot, to zmienię postawę.

jozi02
15-04-2010, 20:33
mam na myśli to, że do każdej kontrowersyjnej sprawy pojawiają się teorie spiskowe. Ale niestety nie zawsze są dowody bo:
a) nie istnieją
b) zostały ukryte
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

"Rak dowodów jest bardzo silną przesłanką, że takie dowody mogą być" :lol:

voitek
15-04-2010, 21:34
Najfajniejsze jest to, ze slychac tylko niewyrazne krzyki z oddali, ale wyczuci na wszelkie dzwieki internauci potrafia zrozumiec co do slowa i w jakim jezyku

Amrod
15-04-2010, 21:40
Pozwolisz, że wytkne podstawowy błąd rozumowania- motyw jak najbardziej jest- zaobaczcie najnowsze sądaże: tylko 1% Polaków uważa, że stosunki ulegną pogorszeniu.

Tyle, że jest jedno ale, Putin nie mógł z góry wiedzieć jak sie zachowa polskie społeczeństwo. Po drugie to reakcja "na gorąco", zobaczymy co będzie za 2/3 miesiące.
Od tego żeby lud "prawidłowo" zareagował jest socjotechnika i media.

Gajush
15-04-2010, 22:04
wiesz voitek takie wyrazy jak nihuja nie ciężko rozpoznać, tak samo jak ku...wa byś rozpoznał na takim nagraniu.

voitek
15-04-2010, 22:51
Akurat nie mowie o tym, co gada sam autor nagrania, tylko o glosach w tle

temruk
15-04-2010, 23:14
A tak na podsumowanie. Jest coś takiego jak domniemanie niewinności. Jak się nie ma na kogoś dowodów to się zakłada że jest niewinny. Jak ktoś z Was znajdzie dowody że Putin zestrzelił nasz samolot, to zmienię postawę.
Przy każdej katastrofie lotniczej bierze sie to pod uwagę czy to czasem nie zamach terrorystyczny. Rosjanie tym bardziej powinni to sprawdzić - przeciez nikt nie twierdzi, że Putin zestrzelił samolot: może al-kaida, Czeczeńcy... A tutaj po 20 minutach po katastrofie każdego kto zadaje pytania ucisza sie w imie pojednania itd. A Rosjanie mimo pieknych gestów sa winni wyjasnienia tego wszystko. Wypowiedź kontrolera lotu z lotniska Siewiernoje była żenująca i wręcz chamska. Może ci goscie z wierzy po prostu byli pijani? Pytania trzeba zadawać.

Piotruś Oprawca
15-04-2010, 23:16
O mój Boże wojna idzie! Ludzie dajcie sobie siana, po co te dysputy czy Rosja miała w tym interes czy nie, czy był to zamach czy nie. Nic to wam nie da, to po pierwsze, a nawet gdybyście znali prawdę jaka by nie była, co to by WAM dało? Tak, więc wróćcie myślami do swojej kromki chleba i codziennego życia, bo to co ma być będzie i raczej my nie mamy na to wielkiego wpływu. ;) No chyba, że jest tu Napoleon/Hitler/Piłsudski czy jakiś inny wybitny przywódca który poprowadzi naród, jak tak, to dyskutujcie dalej :) .

Marat
15-04-2010, 23:19
Czyli wg. ciebie lepiej pozostać ciemnym motłochem, o nic nie pytać, niczego nie wiedzieć?

X71
15-04-2010, 23:36
Ciezko cokolwiek napisac o tym filmiku bo wsrod rosyjskich okrzykow kazdy z nas uslyszy polskie wyrazy dlatego ze nasze jezyki sa dosyc do siebie podobne.Slyszalem "uspokoj sie" potem "patrz pod nogi" i znow to "uspokoj sie" reszta to krzyki ruskich no i strzaly.Widac tez ludzi po lewej stronie(na poczatku filmu)gdzie biegna na miejsce zdarzenia.Bardziej zastanawiajace sa sprzeczne informacje na temat prob ladowan ktore przekazywali miejscowi,"ciekawa" jest tez propaganda w telewizji gdzie juz na samym poczatku wyeleminowali podejrzenie co do zamachu...a potem w obu panstwach byla wielka medialna przyjazn polsko-rosyjska :? Teraz bedzie wysyp teorii spiskowych tych jak najbardziej idiotycznych tak zeby celowo osmieszyc wszystkie.

dla ciekawskich wersja w zwolnionym tempie:

http://youtube.infobot.pl/index.php?sm= ... tNSqC3cBQ8 (http://youtube.infobot.pl/index.php?sm=ta&dt=0&p=1&v=QtNSqC3cBQ8)

Gajush
16-04-2010, 07:22
Akurat nie mowie o tym, co gada sam autor nagrania, tylko o glosach w tle
Myśle, że każdy kto zna biegle rosyjski spokojnie po paru przesłuchaniach wyłapie co tam krzyczą, nie widzę tu powodów nazywać mój słuch nadprzyrodzonym. Wręcz jestem przygłuchawy i zawsze podgłaśniam telewizor głośniej niż inni domownicy :P
Polskiego też nie słychać na pierwszym planie a jakoś wszyscy doskonale wiedzą co tam się mówi.

voitek
16-04-2010, 13:47
W ogole moja wypowiedz nie dotyczyla ciebie :lol: Chodzi mi raczej o tych jutubowych sluchaczy :)

Piotruś Oprawca
16-04-2010, 13:48
Czyli wg. ciebie lepiej pozostać ciemnym motłochem, o nic nie pytać, niczego nie wiedzieć?

Nie. Jeżeli chodzi o zadawanie pytań, to zadawanie pytań do kogoś kto może mięć o tym pojęcie. Pytanie na forum w takich sprawach to mniej więcej coś w stylu pytania rolnika o tym jak działa Wielki Zderzacz Hadronów... Zresztą ja już nie wnikam w to, jest takie stare przysłowie "Im człowiek mniej wie tym lepiej śpi" ;) Pozdrawiam i uczcie się faktów z fizyki, biologii, historii, matematyki, itd. ta wiedza nie boli i pozwala spokojnie spać, bo człowiek jest pewniejszy siebie.

Gajush
16-04-2010, 14:52
W ogole moja wypowiedz nie dotyczyla ciebie Chodzi mi raczej o tych jutubowych sluchaczy

zbyt osobiście potraktowałem sprawe :)

Aquila
16-04-2010, 15:02
teraz ostro-ale albo nie dosłyszysz, albo masz głośniczki za 15 zł, jak ciężko ci coś wyłapać.

Ronin
16-04-2010, 18:58
No 4 strzały były z krótkiej Broni ale gdyby to była taka gruba sprawa to by o tym media trąbiły już dawno tak sądzę. Jeżeli by wyszło jednak że to rosjanie strzelają to by była grubsza awantura wtedy delikatnie mówiąc.
Może lepiej nie krakać bo się coś wykracze jeszcze i dopiero będzie Ambaras....

glaca
16-04-2010, 19:21
http://kavkazcenter.com/eng/content/201 ... 1842.shtml (http://kavkazcenter.com/eng/content/2010/04/14/11842.shtml)

Ronin
16-04-2010, 19:44
http://kavkazcenter.com/eng/content/201 ... 1842.shtml

To jakieś niedorzeczności. Czyli mamy kolejną spiskową Teorię że Samolot został zestrzelony przez Terrorystów Rosyjskich z FSB albo za pomocą jakiegoś wymyślnego działa Magnetycznego o mocy Biliona Wattów. :?

A może sam Stalin Wylazł jakimś cudem z Piekła i tak strzelił z Kałacha że do naszych doleciało. Przepraszam za sarkazm ale to są jakieś jaja już....

KLAssurbanipal
16-04-2010, 20:04
Macie tłumaczenie tego co mówią:

0:35 -- Syrena
0:44 1 głos: Spadamy stąd, spadamy!
0:48 2 głos: Spierda*ać stąd. (rozkaz mundurowych)
0:49 3 głoś: Zabierz ich wszystkich stąd. (rozkaz mundurowych)
0:52 X głos: Boże mój!
0:53 Stać! (rozkaz -- mundurowi)
1:01 O ku*wa! (w domyśle -- przerażenie)
1:08 Strzał (podejrzewam, że w powietrze -- mundurowi rozganiają gapiów).
1:11 Opuścić teren! (rozkaz mundurowych)
1:15 Strzał (podejrzewam, że w powietrze -- mundurowi rozganiają gapiów).
1:18 Ojciec, (gap zwraca się do starszego pana, “ojciec” -- to zwrot grzecznościowy) spadamy stąd, spadamy.
1:21 O ku*wa! (w domyśle -- przerażenie)

Jak widzicie chodziło wyłącznie by rozgonić gapiów.
Wywiad rosyjski działa błyskawicznie. Gdyby był to dowód na to że Rosjanie dobijali rannych ten film nigdy nie ujrzałby światła dziennego. Oni działają jak KGB - jeśli nawet maczali w tym palce, nigdy się tego nie dowiemy. Tymbardziej z amatorskiego filmu. Myślicie że pozwoliliby odejść autorowi gdyby nagrał to co podejrzewacie? Nie ma takiej opcji.

Ronin
19-04-2010, 19:43
Proponuję Zamknąć Temat z racji tego ze wątki w nim poruszane mogą być z powodzeniem rozwijane w Temacie o Katastrofie Smoleńskiej który został reaktywowany przez Kwidzia....

Witia
24-04-2010, 11:03
Zamykam ten wątek z przyczyn podanych przez kolegę post wyżej. W najbliższym czasie przeglądnę wątek i ustalę z kolegami moderatorami, czy warto go łączyć z istniejącym już tematem o katastrofie samolotu.