Zobacz pełną wersję : Pytania do organizatorów
roman zabawa
19-04-2010, 13:01
Tutaj prosimy o poruszanie wszelkich wątpliwości w sprawach ogólnych (regulamin, zasady bitewne itp.)
Mam pytanie odnośnie map, mianowicie Gospodarstwa(nie wiem jak to wygląda z innymi mapami) 3vs3 są mniejsze (sic!) od 2vs2 co w sumie można nazwać bugiem .Czy związku z tym można hostować mapę 4vs4 grając 3vs3 ze względu na ciasnotę standardowej 3vs3?
Oczywiście że w takiej sytuacji proponowane jest ustawienie mapy na 4v4,dokładnie tak samo jak rozmiar jednostek,wielkość mapy to kwestia dogadania sie między klanami.
Konrad III
04-05-2010, 22:41
Witam powiedzcie mi dlaczego ObiWan w pierwszej kolejce grał dwa razy francją??
1 bitwa Sacred Band: Francja(Obi Wan),Anglia(Zawisza),Austria(Zib) - Bractwo Stali: Prusy(Romanos),Szwecja(Milanos),Turcja(Piterus). wygrana Sacred Band.
2 bitwa Sacred Band: Francja(ObiWan),Prusy(Marcin "Łysy"),Anglia(Zib) - Bractwo Stali: Prusy(Piterus),Anglia(Milanos),Francja(Zibi). wygrana Sacred Band.
Sacred Band - Bractwo Stali 2:0.
Dzięki za gry. Pozdrawiam.
Bo w regulaminie jest napisane:
1.5. W danym meczu(dwie bitwy)gracz może użyć danej frakcji tylko raz.
1.6. W danej bitwie drużyna musi składać się z trzech różnych frakcji.
coś jest nie halo według mnie...
feldmarshal
08-05-2010, 03:29
Myślę że nie będziemy tutaj drzeć szat bo sami uczestnicy meczu nic na ten temat nie mówią, wiec nie będziemy wychodzić przed orkiestrę, natomiast proszę o przestrzeganie regulaminu gdyż może to powodować różnego rodzaju napięcia lub konflikty a w takich sytuacjach w pierwszej kolejności patrzy się na regulamin/zasady. Dzieki Konrad za zwrocenie na to uwagi ;).
mam prośbę o interpretację :)
czy zasadą w turnieju jest:
że każdy team używa 6 różnych frakcji w meczu czy też zawodnik nie może użyć 2x tej samej frakcji.
jest pewna rozbieżność w interpretacji szachistów więc proszę rozwiać moje wątpliwości :)
Konrad III
12-05-2010, 19:33
W regulaminie jest napisane że gracz może użyć danej frakcji tylko raz, a nie team. Więc w trakcie meczu można zamienić się frakcjami tzn na te którą się nie grało, a grał nasz kolega z klanu bo ja tą nacją w pierwszej bitwie przecież nie grałem. Tak to rozumiem. :) ale niech wypowiedzą się organizatorzy.
Vondagar
14-05-2010, 07:07
no właśnie? ktoś odpowie?
W regulaminie jest napisane że gracz może użyć danej frakcji tylko raz, a nie team. Więc w trakcie meczu można zamienić się frakcjami tzn na te którą się nie grało, a grał nasz kolega z klanu bo ja tą nacją w pierwszej bitwie przecież nie grałem. Tak to rozumiem. :) ale niech wypowiedzą się organizatorzy.
z całym szacunkiem ty nie szachista:)
roman zabawa
14-05-2010, 14:12
Przepraszam za długi czas odpowiedzi, ale jako nowa grupa organizacyjna dopiero się zgrywamy, a i z czasem zdarza się krucho.
Do tego dyskutowaliśmy kwestie uzupełnienia regulaminu, o czym poniżej.
Jest tak jak pisze Konrad III - dany gracz (nie team) może użyć danej frakcji tylko jeden raz. Czyli jeśli na drugą bitwę stawi się 3 graczy, którzy nie grali w pierwszej, mogą powtórzyć te same nacje. Starzy zresztą też mogą tak zagrać - pozamieniają się tylko frakcjami. Jest trochę możliwości.
W ramach uzupełnienia dodajemy jednak zapis, że przeciwnik nie może wybrać tej samej frakcji co oponent. Zapis zacznie działać od V rundy.
Konrad III
15-05-2010, 23:46
To znaczy jak?? że jak raz zostały wybrane np Prusy w teamie przeciwnika to ja nie mogę??
To znaczy jak?? że jak raz zostały wybrane np Prusy w teamie przeciwnika to ja nie mogę??
Możecie z palety nacji wybrać tylko raz np Prusy, nie ma już takiego czegoś, że np Ty bierzesz Prusy a w następnym meczu twój ziom z drużyny.
Konrad III
16-05-2010, 07:25
Ale mi chodzi o to czy jak mój przeciwnik weźmie prusy to czy ja już nie mogę??
roman zabawa
16-05-2010, 10:32
Regulamin mówi, że:
Czyli:
- "Ty bierzesz Prusy a w następnym meczu twój ziom z drużyny",
- "mój przeciwnik weźmie Prusy to ja mogę".
Tak będzie do końca tej rundy, a od następnej zmienia się tylko
- "mój przeciwnik weźmie Prusy to ja już nie mogę"
Gdyby było tak jak chce Hetman, punkt 1.5. musiałby brzmieć np. tak - W danym meczu (dwie bitwy) drużyna może użyć danej frakcji tylko raz.
Konrad III
17-05-2010, 23:41
Kiedy rusza piąta kolejka?
roman zabawa
18-05-2010, 08:10
O w ... jeża. Siedziałem wczoraj cały dzień i się zastanawiałem, że coś mam zrobić z ligą :?
Przepraszam i dziękuję za przypomnienie.