Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Krucjata - pomocy !!

Assassin019
06-06-2010, 21:56
Może moje pytanie wyda wam się głupie ale jestem dopiero od niedawna graczem serii Total War.Jak potwierdzić wyjazd na krucjatę klikałem wszędzie ?!!

Kitraiel
06-06-2010, 22:14
Do krucjaty dołączyć można wybierając generała z pokaźną armią (bodajże minimum 6 oddziałów), i przy włączonym jego menu (tam gdzie się wybiera najemników) kliknąć malutką niebieskawą ikonkę "dołącz do krucjaty" czy coś takiego.

Dodam że jest to możliwe tylko w kampanii głównej, żaden dodatek nie posiada takiej opcji.

Idill`a (MZ)
06-06-2010, 23:17
Dodam że jest to możliwe tylko w kampanii głównej, żaden dodatek nie posiada takiej opcji.

hmm nieprawda....

Ameryka- Apaczowie, "sciężka wojenna"
Krzyżowcy- "dzihad"

Anteas
07-06-2010, 12:01
hmm nieprawda....

Ameryka- Apaczowie, "sciężka wojenna"
Krzyżowcy- "dzihad"

Prawda, prawda...

Dżihad to nie kucjata, tylko arabska "święa wojna", Araby to nie Chrześcianie, i pewnie by się obrazili jak by to czytali. Zwłaszcza że w/g obowiązujących, poprawnych politycznie poglądów krucjaty były "złe" i Papież przeprosił za nie. Ale dżihady już są dobre i cacy i wogóle super i za nie żaden brudny arabus do tej pory nie przeprosił.

"sciężka wojenna" przez kulturalnych i obytych ludzi, nie mających problemu z obsługą klawiatury nazywana na ogół "ścieżką wojenną", w ogóle nie ma cech, ani nawet podtekstów wojny religijnej i jest to zwykła wyprawa wojenna, tylko że ludy znajdujące się cywilizacyjnie na etapie plemion nie ciągną za sobą kilometrowych taborów i z tego względu podróżują śzybciej. MOże z tego powodu nasi "dobrodzieje" z segi zdecydowali się na taki myk. Ale z religią nie ma to nic wspólnego.

Tak więc krucjaty są "bee', dżihady "cacy", a takie czy inne ścieżki to insza bajka. Więc racji nie masz. Sory żem się przyczepił do tej ścieżki. ja też popełniem blędy (Czasem specjalnie).

Amrod
07-06-2010, 12:14
Mechanika ta sama.

Idill`a (MZ)
07-06-2010, 12:24
Anteas To nie chodzi o to chodzi, temat powstał bo koleś nie wiedział jak dołączyć do krucjaty, osoba która jako pierwsza mu ospowiedziała, dodała, że możliwość dołączenia do takiej świętej wojny, jest tylko w Głównej kampanii, to też odpowiedziałem, że to nieprawda gdyż są kampanie w kingdoms, gdzie jest odpowiednik owej krucjaty, na tej samej mechanice, czyli ścieżka wojenna Apaczów i Dzihad muzułmanów......

Anteas
07-06-2010, 18:57
"dołącz do krucjaty"

To jest dosłowny Cytat z "kontrowersyjnego" postu. Nie ulega dla nikogo wątpliwośći że do krucjaty dołączyć można tylko w kampani głównej.

Co domechaniki, jest ona tylko pozornie taka sama. W przypadku ścieżki nie możesz "dołączyć" ponieważ to nie papież czy formatu ją organizuje tylko ty sam. W przypadku dżihadu sprawa wygląda nieco inaczej, możesz sam zorganizować, a możesz dołączyć. Jednakrze do samej krucjaty możesz tylko i wyłącznie dołączyć gdy papa, czy to za naszą łaskawą i światłą poradą, czy to z "własnej" inicjatywy raczy ją ogłosić.

Kolejna sprawa to to czy ludzie średniowieczni stawiali znak równości między krucjatami a innymi tego typu? NIE. I tylko wspomniani już "dobroczyńcy" nasi postawili między nimi znak równości.

Ja też gdybym żył w tamtych czasach nie wybrał bym się na żadną ścieżkę (indianinem nie jestem) ani na dżihad (arabem też nie).

Oczywiśćie z czysto "mechanicznego" :lol: punktu widzenia macie rację, sposub dołączania jest taki sam. Ale do samej krucjaty można dołaczyć tylko w kampani głównej. A mistrzu pytał, jak można naocznie stwierdzić o krucjate, a nie wyroby krucjatopodobne made in sega.

Idill`a (MZ)
07-06-2010, 20:07
Co ty chłopie piszesz, ty nie rozumiesz, że nie o to chodzi kto zleca świętą wojnę....?
Chodzi o to tylko, że jest taka sama jak w głównej możliwość dołączenia się do świętej wojny, w ameryce Apaczowie wybierają sobie cel ścieżki wojennej, tak samo jak w głównej krucjata czy dzihad, potem wybierasz sobie oddziały, które chcesz dołączyć do świętej wojny i klikasz okienko w lewym dolnym rogu, "dołącz".... rozumiesz..

cudanakiju
23-11-2010, 14:40
Postanowiłem podłączyć się pod temat, ponieważ też mam problem z krucjatą, ale nieco inny.
Mianowice Papa zwołał krucjatę na moje miasto (Konstantynopol), a gram Egiptem.
Przyszykowałem się do obrony. Cała Europa się schodzi już gdzieś od 20, może 30 tur a ja dzielnie odpieram ataki :D
Ale rzecz w tym, że zabiłem Papierza z 5 razy od tamtej pory, nawet Rzym zniszczyłem, potem mu go (Papie) oddałem i zawarłem z nim pokój, a krucjata dalej jest!!! :o

Czy to kiedyś się skończy???

Matisek
23-11-2010, 14:58
PORADNIK STRONA 40

Kończenie wypraw krzyżowych

Krucjaty mogą zakończyć się na kilka sposobów:
*Krucjata jest udana, gdy armia biorąca w niej udział zdoła zająć osadę stanowiącą cel krucjaty.
*Krucjata kończy się fiaskiem, gdy w wyznaczonym czasie nie przyłączy się do niej żaden generał.
*Jeśli osada będąca celem krucjaty należy do frakcji obłożonej ekskomuniką i zawrze ona porozumienie, krucjata zakończy się w sposób pokojowy.
*Jeśli osada będąca celem krucjaty ulegnie armii chrześcijańskiej nie na skutek wyprawy krzyżowej, to krucjata kończy się spokojnie.
*Frakcje, które biorą udział w wyprawie krzyżowej, mogą otrzymać szereg nagród, uzależnionych od ich zaangażowania. Samo uczestnictwo może przyczynić się do otrzymania zapłaty, nawet jeśli to inna frakcja zajmie osadę stanowiącą cel wyprawy.

Reasumując krucjata będzie trwała tak długo, aż ktoś zajmie Ci tą prowincję. Ja osobiście radzę Ci dać ją zająć jakiejś armii krucjatowej lub ewentualnie oddać ją komuś w prezencie (innej frakcji). Z tego co wiem, prezentu nie można odrzucić i jeśli dasz miasto wrogowi lub dasz zająć ją krucjacie, to możesz ją od razu odbić. A czemu oddać? Bo wtedy krucjata się zakończy, tak jak jest opisane w punkcie pierwszym.

Na przyszłość poszukaj w poradniku odpowiedzi, a dopiero jeżeli nie znajdziesz, to pisz.

Btw. Idill'a i Anteas ale mi się z śmiać chce z Was :P

Kuzyn
25-11-2010, 15:33
@Anteas
Dżihady cacy? Żaden arab nie przeprosił? Po pierwsze tam nie ma "papieża". Po drugie to krzyżowcy najeżdżali na pierwotne ziemie Arabów. Po trzecie, gdyby Europejczycy umieli się dogadać, żadna krucjata nie byłaby potrzebna.

@topic
Ktoś na początku napisał, że potrzebne jest 6 jednostek, co jest bzdurą bo potrzeba 8 ;x

Anteas
22-12-2010, 22:00
Po drugie to krzyżowcy najeżdżali na pierwotne ziemie Arabów.

Jak się nauczysz historii (nie koniecznie z podręczników - tam sporo powycinali) to pogadamy.

Asuryan
22-12-2010, 22:45
A nie Żydów przypadkiem? Poza tym Arabowie może nie najeżdżali na ziemie innowierców?

kuroi
22-12-2010, 22:49
Przecież krzyżowcy nigdy nie dotarli do półwyspu arabskiego... :lol:

danieldamian PL
24-12-2010, 09:39
Jako że autor tego tematu nie powiedział czy mu sie udało, objaśnie to trochę inaczej. Warunki to:
1. Musi być krucjata ( sam tez możesz ja zwołać).
2. Armia złożona przynajmiej z 8 jednostek, którymi dowodzi ktoś z rodziny.
3. Armia musi być w polu.
A co do dołączenia musisz kliknąć PPM w wizerunek członka rodziny i lewym dolnym rogu Będą 2 znaczki wybierz ten przypominający flagę.