Zobacz pełną wersję : Co będzie po Shogunie?
Ingen175
16-04-2011, 16:51
Jedynka miała klimat, te wszystkie eventy, przerywniki i w ogóle. Co z tego ,że grafika marna była. Ale za to ile satysfakcji dawała gra, przeszedłem chyba 5 razy, z czego za każdym razem innym klanem. Shogun 2 tak nie wciąga, owszem kampanię zaliczyłem 2 razy ale tam nic nie ma. Żadnych ciekawostek, żadnych eventów, no nic. Nawalasz się tak aż zdobędziesz kilkanaście tur a potem rzeźnia.
Sorry ale to nie dla mnie.
Oczekuję teraz gry różnorodnej ( a nie rome 2, gdzie połowa państw to będzie grecja i rzym - i trzeba będzie walczyć albo nudną jak flaki z olejem falangą albo żółwiem.) Renesans i później to odejście od ciężkiej jazdy, powrót do pik, artyleria, muszkiety, a do tego np. Rzeczpospolita mogła by mieć tabory, szlachtę, kozaków, etc. Okres wyjątkowo bogaty w doświadczenia.
Nie wiem jak z Genghis ...., nie znam się. Ale przecież Chiny, Japonię, Indie, Imperium Osmańskie będzie można przenieść do Renesansu. I co więcej to nie XIX wiek, takie frakcje jak Państwo Mogoła mogły by stanowić zagrożenie dla Europy.
Może trochę nachalny jestem z tym Renesansem ale po prostu brakuje mi czegoś między Medievalem a Empire'em.
Zdecydowanie jestem za Rome 2 lub Medieval 3.
Mogli by trochę odświeżyć jednostki, mapy, frakcje.
Co do Roma 2 to także podzielam zdanie Czika, żeby zrobić okres "przed Rome 1".
Ingen175
25-04-2011, 17:13
O matko, a czego ty tam oczekujesz ? Super uber jednostek faraonów ? Grecji i Persji ? Okres zdatny do skali lokalnej ale nie globalnej, do tego bardzo rozległy. Epoka przedrzymska jest fajna z książkowego punktu widzenia, ale gra to już tak średnio. A medka trzy po co chcesz? Oczekujesz czegoś nowego ? Zrobią nową grafę i tyle. Nie będzie to nic nowego.
Grecy tak po prawdzie są strasznie nudni, bo z formacji to masz tylko falangę. Persowie, to już lepsze. A do tego masz na ogromnej przestrzeni wieków Asyrię, Babilonię, Sumerów, Egipt, etc.
Prerome nie jest dobrym pomysłem.
A medka trzy po co chcesz? Oczekujesz czegoś nowego ? Zrobią nową grafę i tyle. Nie będzie to nic nowego.
Mi w Medku II brakuje morskich bitew, które na pewno były by w trójce. Mogliby też nieco zmienić ramy czasowe - zakończyć w roku upadku Konstantynopola, wywalić w cholerę odkrycie Ameryki, a za to przesunąć wschodnią granicę mapy (choćby i do wybrzeża Chin).
Sam Vimes
25-04-2011, 18:19
Grecy tak po prawdzie są strasznie nudni, bo z formacji to masz tylko falangę.
Jak się nie umie nimi walczyć to są nudni, ja bardzo lubie walczyc hoplitami. Mozna nimi praktycznie każdą armie rozwalić, nawet jeśli jazda ci się wpakuje na plecy to możesz sie jeszcze wyratować.
Wielki Mistrz Malborka
28-04-2011, 23:55
przeczytałem sporo waszych wypowiedzi nie wszystkie ale jednak więc mam propozycję zróbcie World : Total War gdzie będzie mapa całego świata gra będzie startowała w rzymie kończyła przed I wś co wy na to? tylko po co skoro jest coś takiego jak civilization a jak chcecie 1/2WŚ:TW to se kupcie HOI nie można wszystkiego upchnąć w jednej serii może nie długo jeszcze jako eventy w romie dacie wyścigi rydwanów gdzie będziemy sobie kupować konie i ulepszać kółka
moje oczekiwania: stalowa kulka : total war gdzie każdy gracz będzie mógł dodać 1000 ulepszeń a na końcu rozwalić tą grę
a na serio to chętnie bym zobaczył rome 2 i wcale bym się nie denerwował gdyby była podobna do roma ALE wszystkie frakcje grywalne bo ciągłe granie rzymem czy kartaginą jest nudne a tak to by człowiek chciał zagrać hiszpanią (na xp się dało zrobić to w notatniku ale to nie to samo)
jakieś innowacje no i wiekszy realizm oraz oczywiscie gra senatem i mozliwosc dawania misji innym rodom rzymskim których moze byłoby więcej?-
Czesio133
29-04-2011, 16:46
a na serio to chętnie bym zobaczył rome 2 i wcale bym się nie denerwował gdyby była podobna do roma ALE wszystkie frakcje grywalne bo ciągłe granie rzymem czy kartaginą jest nudne a tak to by człowiek chciał zagrać hiszpanią (na xp się dało zrobić to w notatniku ale to nie to samo)
jakieś innowacje no i wiekszy realizm oraz oczywiscie gra senatem i mozliwosc dawania misji innym rodom rzymskim których moze byłoby więcej?-
To z tym senatem to nie głupi pomysł. Tylko teraz potrzebna osoba, która podsunie to twórcą. Fajnie by było tak porządzić innymi frakcjami, jeszcze w takiej grze jak Total War. I jeszcze jakby powiększyli na mapie Włochy. Jak dla mnie to w Rome 1 za mało prownicji jest we Włoszech. No i mogliby dodać więcej rodów rzymskich.
eeerobert
29-04-2011, 17:20
A ja bym Rzym widział jednak jako jedną frakcję, w której przy zajściu odpowiednich okoliczności dochodziłoby do buntu i próby ustanowienia Cesarstwa. Wtedy moglibyśmy wybrać czy będziemy dalej grać Republiką i zwalczać bunt, czy też podejmiemy próbę walki jako Cesarstwo. Jednak wydaje mi się, że Republika Rzymska, jest tak skomplikowana, że trudno odwzorować jej realia. A tak swoją drogą to ciekawe, czy ktoś z CA przegląda ten wątek :)
Czesio133
29-04-2011, 18:10
A ja bym Rzym widział jednak jako jedną frakcję, w której przy zajściu odpowiednich okoliczności dochodziłoby do buntu i próby ustanowienia Cesarstwa.
Ale to wtedy nie byłoby historzycznie zakładając, że data początku gry byłaby taka sama, bądz podobna do tej z poprzedniej części. Poza tym cesarstwo jest w barbarian invasion i nigdy nie grałem nim. Wolałem barbarzyńców. Nie lubie zaczynać dużymi frakcjami.
Wielki Mistrz Malborka
29-04-2011, 20:04
to ja podsunę pomysł ale tutaj bo w CA nie mam kontaktów ;)
ja dawanie misji senatem widziałbym tak:
jakieś np kółka/kwadraty z ikoną rodu rzymskiego a gdy klikniemy otwiera się manu z rodzajem misji gdzie jest: zablokuj port, podbij prowincję, zawrzyj pokój itp itd a potem wybieramy frakcję/prowincję czy coś innego czego ma dotyczyć dana misja a potem już tylko nagroda i do przodu
Mateusz Sz
03-05-2011, 16:30
Co do Rome 2, mogli by też zrobić cywilizowanie się barbarzyńców. Np. Galowie podbijają jakieś miasto w grecji i tam kilka opcji: 3 standardowe (zajmij, splądruj sprzedaj w niewolę) + przejmij kulturę. Było by to wg. mnie bardziej realistyczne, bo czy podczas upadku Cesarstwa barbarzyńcy nie odkrajali sobie spuścizny po chwale Rzymu? Czy nawet wcześniej podczas, nie przejmowali oni strategii i techniki od Rzymian?
Czesio133
03-05-2011, 17:47
W sumie to jest bardzo dużo różnych możliwoci i nowości, które mogłyby zostać dodane do nowego total war'a. Ale czy twórcy na to wpadną lub będzie to dobrze zrobione? Bardzo mi się podoba dyplomacja od Empire. Mam nadzieję, że w nowym total war też będzie taka sama, a nawet lepsza. Brakuje oczywiście więcej opcji, ale wszytko powoli. Jak dla mnie to twórcy powinni brać porady od graczy, co powinno zostać zrobione.
Następny Total War w produkcji:
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... ukcji.html (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,9613104,Nastepny_Total_War_w_produkcji.htm l)
Poruszyli XVII wiek, tak to byłoby to... :twisted:
Co do fantasy TW...w końcu nie narzekalibyśmy na niehistoryczność gry, a twórcy mieliby jeszcze szerokie pole do popisu pod względem fabuły i grafiki (bo pod względem AI zawsze mają i olewają :P ), ale to nie dla mnie.
Następny Total War w produkcji:
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... ukcji.html (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,9613104,Nastepny_Total_War_w_produkcji.htm l)
To że wyjdzie to było pewne. Pytanie tylko w jakich czasach będzie się działa kampania ;)
Tak tylko tego mi brakuje do szczęścia :D
Co do fantasy TW...w końcu nie narzekalibyśmy na niehistoryczność gry, a twórcy mieliby jeszcze szerokie pole do popisu pod względem fabuły i grafiki (bo pod względem AI zawsze mają i olewają :P ), ale to nie dla mnie.
Mam mieszane uczucia co do Fantasy Total War takie jakieś mi się wydaje ;) Wątpię że coś takiego by wyszło ;)
Ingen175
26-05-2011, 12:22
Aaaa, po cichu liczyłem i oto marzenia się spełniają. Nic tylko podbijać świat Ron'em !
pretorian
26-05-2011, 12:46
Ale kto poruszył? Jedyna informacja cytowana, którą uzyskujemy to, że nie zaprzestaną produkować serii TW i tyle. Reszta to domniemania i rzeczy wyssane z palca przez eurogamer. Wspominali także o fantasy i innych pieprzotach.
Nie lubię takiego gadania ;)
Nic nie wiemy i nie wiemy czego się spodziewać...
Mam tylko nadzieję że cokolwiek by nie zrobili to nie spieprzą znowu miast na polu bitwy. Chciałbym żeby można było znowu bronić się w mieście tak jak to było w Miedku czy Romie. W Shogunie też było ale jakoś nie przemawiało to do mnie.
Widzieliście 2 propozycje gier , które powstaną ;) ? Z tych dwóch jedna na pewno powstanie bo to z tych dwóch propozycji będą wybierać twórcy.
Więcej na TWC
EDIT: Tyle przynajmniej wiem z wydarzenia z jednej z największych grup total warowych na steam , mam nadzieje , że to nie bajka :?
Ingen175
28-05-2011, 12:42
O tu muszę poprzeć Ronina.
Dla mnie ta "obrona" miast z empire czy Shoguna to żart. Zwłaszcza Empire. Te niby oblężenia fortów to był pic na wodę, tak mnie to irytowało. Gdzieś tam w tle majaczy miasto a ja się o forcik biję.
Ja bym chciał że by był to oczywiście renesans, po drugie prawdziwych walk o miasta a po trzecie większych jednostek. Grafikę mamy super, Shogun pokazał całkiem ładna grafikę którą można miec nawet na słabszych konstrukcjach (nie to co empire).
i mam jeszcze jedno pytanie - co będzie po shogunie 2? oczywiście pewnie jakiś dodatek - pewnie mongol invasion, a jaka następna gra? rome 2?
kowal357
18-06-2011, 16:54
i mam jeszcze jedno pytanie - co będzie po shogunie 2? oczywiście pewnie jakiś dodatek - pewnie mongol invasion, a jaka następna gra? rome 2?
tego jeszcze nikt nie wie.
Chciałem MTW 3, ale nie pogardzę renesansowym TW :twisted: Szalenie ciekawe czasy.
Tego okresu twórcy w ogóle nie poruszyli a jest ciekawy. Gdyby nawet wydali to rozwalą przez płatne DLC :evil:
Co będzie po Shogunie 2 tak?
Mam nadzieje że nie żadnej szajs pokroju empire/napoleona bo gardzę "prochową" walką na odległość jaka była w nich (statki prochowe to już cud, miód i orzeszki), nudne to jak flaki z olejem i mało ciekawe. Rozumiem gdyby było pare takich oddziałów a nie praktycznie wszystkie :shock:
Zagrał bym w Rome 2 albo Medieval 3 (bitwy morskie, do tego wydłużona gra do około 1600 roku aby zaczepić troche mocniej o renesans ale nie bez przesady) W skrócie aby główną siłą był miecz/włócznia/topór/łuk/lanca a muszkiet jako taki dobry dodatek..
Ale nie mamy czym się martwić, wiem co będzie po Shogunie 2 :P DLC do Shoguna 2 :lol: może za pare miesięcy dodatek..
To wiadomo że wypuszczą jeszcze DLC a w przyszłym roku dodatek.
k@mil1995
28-06-2011, 20:25
Widzieliście 2 propozycje gier , które powstaną ;) ? Z tych dwóch jedna na pewno powstanie bo to z tych dwóch propozycji będą wybierać twórcy.
Więcej na TWC
EDIT: Tyle przynajmniej wiem z wydarzenia z jednej z największych grup total warowych na steam , mam nadzieje , że to nie bajka :?
Jakie 2 propozycje gier bo nie za bardzo ogarniam TWC i nie mogę znaleźć??
Nie wiem czy to jeszcze aktualne , ale w oficjalnej grupie TWC na steam wyświetliło mi się wydarzenie , że ekipa CA podała 2 propozycje - Medieval III i Rome II - z których wybiorą grę , którą zrobią. Ale raczej cicho o tym jest więc nie wiem,.
Obstawiam Rome 2, ale modlę się o mtw 3 :P
Ja się modle o romka, i wydaje mi się że on będzie. Jak dla mnie to ostatni Medieval był zbyt niedawno żeby go wznawiali, grafika jeszcze dobra, a co nowego wprowadzić? Fakt że też już powoli widać tą różnicę, ale z Rome to dopiero, a daje więcej możliwości niż robienia po raz trzeci tego samego.
Miejmy nadzieję, że dłuugo nic, że wydadzą w końcu produkt dopracowany, poukładany, zbalansowany, bez kretyńskich dlc, z możliwością modowania, jak to robi 99 % firm produkujących gry...
Wbrew pozorom, o ile z chęcią powitałbym Rome 2, to <i tu będę oryginalny> z chęcią zagrałbym w... Empire 2! Naprawdę XVIII wiek mnie zafascynował, niestety "stary" Empire jest tak zbugowany, dość mało różnorodny (wszyscy Indianie na jedno kopyto, tak samo jak państwa europejskie), niesprawiedliwy (upierdliwe bonusy dla komputerowego przeciwnika) i trochę niezbilansowany (prowincje), że odbiera to przyjemność z gry. Sam jednak pomysł z Ameryką, Indiami, bitwami morskimi był naprawdę fantastyczny. Kto wie, może podciągnęłoby się jeszcze rozgrywkę do połowy XIX wieku (koniec XIX?) i wraz z wojnami kolonialnymi w Afryce i Azji zmiażdżyłoby każdego innego Total War'a osadzonego w każdej innej epoce.
Wojna na poziomie globalnym, takimi np. Anglikami dostarczyłaby masę frajdy, szczególnie próbując postępować zgodnie z historią. Rozgrywka w rodzaju Renesans Total War, czyli wybierz RON i podbij Europę już dawno przestała mnie bawić. Tworzyć historię na nowo, próbując odwzorować rzeczywistą, to jest klucz do w pełni satysfakcjonującej gry (jeszcze postępując tak jak w marzeniach libertarianów - nie ważne jak źle dzieje się w państwie/na froncie, podatki zawsze na poziomie 10% - tak grałem w Empire). Podbijanie każdej napotkanej prowincji na mapie jest w moim odczuciu ułomne, ale co kto lubi.
Ingen175
29-06-2011, 15:49
A ja nie chcę ani Rome ani Medka.
Medieval już mi się znudził, a Rome i tak skończy się na legionach rzymskich i niezniszczalnej falandze.
Mam nadzieję ,że ten event to jakaś bzdura i jednak zrobią renesans.
Marzę o jakimś "Pike&Musket Total War", ale CA nie chce ruszać tego tematu, bo to dla Amerykanów/Angoli nieznany, nieciekawy i niezrozumiały okres(co innego dla nas). Chyba że jakieś dobre fantasy zrobią, ale wtedy musieliby mnie zaprosić do projektowania by mi się podobało ;)
Ogółem: RTW 2 będzie i będę w wielkim szoku, jak wyjdzie cokolwiek innego.
Ouroboros
06-07-2011, 07:05
Sądzę, że wyjdzie Rome 2. Jeśli chronologicznie miałby być powtórzeniem pierwszej części to z radości bym nie skakał. Fajnie jednak gdyby rzecz zaczynała się w 509/508 kiedy to Porsenna atakuje Rzym, żeby przywrócić tam monarchię i trzeba na wejściu odeprzeć Etrusków mając do dyspozycji takie postaci jak Scewola czy Horacjusz Kokles. Tak samo świetną sprawa byłyby greckie polis walczące z Persami, Syrakuzy pod wodzą Hierona I odpierające Kartagińczyków. To byłoby coś.
Równe ciekawą opcją byłoby to co proponował przedmówca. Marzę o zagraniu w Totala, w którym można byłoby wcielić się w Gustawa Adolfa, Olivera Cromwella, Maurycego Orańskiego czy oczywiście Stanisława Koniecpolskiego.
Tak więc jedna z dwóch opcji satysfakcjonowałaby mnie w pełni.
Szatański
06-07-2011, 16:31
ja tam z miłą chęcią zagrałbym w Medka 3, pod warunkiem że miałby on wszystkie kraje średniowiecznej europy (czyli Litwa, Ruś Kijowska i Nowogrodzka, Księstwo Aragoni). Wiem że mody dodają to do Medka 2 jednak co innego mod a co innego gra stworzona przez Creative Assembly :D
Gaius Julius
06-07-2011, 18:47
osobiście to bym wolał coś bardziej dopracowanego. Coś co każdy praktycznie może zmodyfikować. Mnie tak na prawdę jest obojętne co będzie następcą Shoguna 2. Ważne żeby było dopracowane i wyglądało mile dla oka(co nie oznacza, że musi być odpicowane nie wiadomo jak). I najważniejsze musi być odpowiednio mądre dla danego poziomu trudności AI.
Fakt przede wszystkim musi być dopracowane :P Shoguna 2 sobie odpuściłem, mam nadzieję że w końcu wyjdzie TW którego epoka mnie interesuję :D
Przecież Shogun jest cholernie dopracowany, kolejna część może tylko dodać nowe jednostki i mapę, bo system dyplomacji, AI i grafika jest już w tej serii dopracowana na maksa, więc nie wiem o co wam chodzi
Nie ma wielce co wymyślać, niech poprawią parę drobnostek, lekka optymalizacja oraz wszystkie potrzebne narzędzia moderskie i wszyscy będą szczęśliwi
Miejmy nadzieję, że dłuugo nic, że wydadzą w końcu produkt dopracowany, poukładany, zbalansowany, (...)
Ehhh!!! tak bym chciał żeby właśnie tak było , ale czuję że walną coś bezmyślnie :(
Niektórzy gracze mogą tego nie pamiętać ale ja pamiętam:
Shogun 1 był naprawdę REWELACYJNY bo był REWOLUCYJNY.
Przed szogunem 1 było tak:
[spoiler:2edbwg98]1) gra strategiczna = rzut izomeryczny - czyli perspektywa jakby wszecwiedzące bóstwo patrzyło z nieboskłonu na mróweczki (np setlers III)
2) "armia" = bezładne luźne grupki kilku żołnierzyków (np settlers III, Red Alert II) ewentualnie dające się jakoś tam formować lub na czasowo połączyć w oddział (jak w Eage of Empires II)
3) "cukierkowe kolorki" i "słodkie" (czasem do wyrzygania) postacie "żołnierzyków" (wyjątek "Fate of the Dragon : Three Kingdoms")
4) komputerowi wrogowie : w najlepszym wypadku całkowicie przewidywalni, nie reagujący na działania gracza albo dający się łatwo podpuścić, w najgorszym pchający się wprost na pole ostrzału albo rzucający się ze sztyletem na mur obronny 3 poziomu
5) panel przycisków "akcji/poleceń" to była JEDYNA forma sterowania armią (no! czasem były skróty klawiaturowe, ale ilu ich używało?)
6) jeden jedyny sposób widzenia planszy (no przepraszam w niektórych grach mozna było nieco "przyblizyć lub oddalić" ale nadal to był rzut równoległy - nie dawał poczucia przebywania na polu walki tylko "anielską perspektywę" , a mapka była mini , najcześciej w rogu i nie dająca się zanadto zmniejszyć / powiększyć.
7) zawsze ten sam - JEDEN odgłos miecza, śmierci żołnierza, tętent konia[/spoiler:2edbwg98]
co zmienił shogun1:
[spoiler:2edbwg98]1) widok z lotu ptaka niezbyt wysoko nad polem bitwy - już widać wszystko ale czujesz bliskość bitwy, jesteś na polu walki :shock:
2) prawdziwe oddziały - grupy po 60 żołnierzy (lub max bodajże 100) zachowujące sie jak wojskowy szyk
3) Dym, kurz, rdza, szare strugi deszczu, wyblakłe od słońca płaszcze, granatowe niebo i błyskawice, trawa lekko zwiędła, bure barwy skórzanych strojów, - krótko mówiąc realistyczne , nieprzesłodzone barwy
4) Myślący komputerowi przeciwnicy. Na łatwym poziomie nieco klopotliwi na hardzie bezwzględnie wykorzystujący wszystkie słabe strony twojej armii, atakujący w najgorszym dla ciebie momencie, miejscu i najkłopotliwszymi dla ciebie formacjami. :twisted:
5) prawy przycisk myszy z menu kontekstowym do szybkiego wydawania poleceń (oprócz panelu przycisków)
6) mapa strategiczna jako "mapa na stole w pokoju narad" - strategiczne polecenia oddzielone od etapu walki - bitwy (przez to sama bitwa wydawała się jeszcze bardziej realistyczna)
7) bogactwo dźwięków - samych odgłosów miecza o miecz było chyba ze 3, potem kilka na uderzenie miecza o pancerz, inne 3 lub 4 na uderzenie włócznią ....[/spoiler:2edbwg98]
A to nie wszystkie nowości i rewolucje Shoguna 1 - tutaj ledwie garstka głównych, żeby nie robić offtopu ((chyba zrobię na ten temat coś w stylu AAR'a albo mega-recenzji)) . Tyle tylko napiszę jako podsumowanie że Shogun 1 był rewelacją i dla mnie stał się legendą, klasyką, milowym krokiem na miarę Diablo II, Colina Mc Rae 2.0 czy Morrowinda - a nawet więcej!!
====================
A teraz - gdy juz przypomniałem na czym wielkość shoguna 1 polegała zapytam:
Co rewolucyjnego / CAŁKIEM nowego (poza kosmicznymi wymaganiami dla kompa) wprowadził Shogun 2 ?
...
...
To może "Napoleon" ??
...
Empire?? Medieval 2 ??
- Co? że niby Steam?
- o Prawdziwe UDANE kroki naprzód pytam!! Zwiększanie rozdzielczości gry to też żadna rewolucja ani tym bardziej rewelacja - chyba że kogoś dłużej bawi samo podziwiane możliwości 50 calowego monitora.
Lepiej żeby tak jak napisał Eyutyches wzięli się przez najbliższe 3 lata za ciężką porządną robotę. Moim zdaniem najlepiej jak powrócą do "lokalnych konfliktów" w których klimat jest w miarę jednolity i wyrazisty (np wojna secesyjna, wojny Zulusów, Średniowieczne utarczki i intrygi na obszarach dzisiejszej Korei i wietnamu (zanim masowo wylądowali tam biali),
Inna sprawa że jeśli mają jaja i ciut wyobraźni + krztynę szacunku dla fanów to zrobią coś żeby Shogun 1 Medieval 1 normalnie bez kombinowania chodziły na kompach z 64 rdzeniami i 256-cio Tera-bajtowymi kartami graficznymi - Windowsem 23 - tak tak "karykaturuję" / przesadzam ale chcę żeby było jasne: powinni wybiec daleko w przyszłość a nie na odwrót : w 2015 roku obudzić się i wydać pacz do shoguna 1 dla ... windows 7 :evil:
Dodał to, co napisałem wcześniej. Ale podam przykłady-np. Grając kampanię na poziomie trudnym, czuję się jakbym grał KO z prawdziwymi ludźmi z mtw2-komputer nie dość, że sobie radzi na mapie kampanii, to jeszcze potrafi się rozwijać ekonomicznie i militarnie [po 100 turach z ok.60 klanów został około 10] które mają po 15 prowincji i się robi totalna wojna w których wreszcie coś znaczy "sojusznik" i jest realistyczna wasalizacja [w mtw trzeba było dawać pół swojego państwa i miliony złota, żeby się zgodził i po 5 turach zdradził, poza tym po 200 turach Anglia nie potrafiła wyeliminować Szkocji i odwrotnie, nic się praktycznie nie działo. No i jeszcze pole bitwy-w poprzednich częściach wróg szedł przed siebie na chama, pchał konnicę na włócznie w oblężeniu dawał się wystrzelać-w Shogunie 2 komputer umie wykorzystywać teren [nieraz podczas bitwy wycofywał się na jakieś wzgórze] podczas oblężenia jak ma dużo łuczników, a my nie to nas powystrzela. Dodatkowo piękna grafika i animacje [wcześniej wojownik stał za drugim i go bił i nic, a teraz można pooglądać piękne walki, nawet lepsze niż w filmach] Kupiłem tą grę nie patrząc na wymagania i mi śmiga na ultra, więc te "kosmiczne wymagania" to twój problem. Ale jak lubisz biegać pikselami, to możesz wrócić do SH1.
4) Myślący komputerowi przeciwnicy. Na łatwym poziomie nieco klopotliwi na hardzie bezwzględnie wykorzystujący wszystkie słabe strony twojej armii, atakujący w najgorszym dla ciebie momencie, miejscu i najkłopotliwszymi dla ciebie formacjami.
:?:
Pytasz, co nowego wprowadził Shogun 2? Praktycznie to nic, tylko małe zmiany i duże ulepszenia dla serii. Bo to nie jest nowa gra, tylko kontynuacja całej serii. W każdej nowej części dodają przecież tylko jednostki, AI, polepszają grafikę itp. Ale SH2 naprawdę mnie zaskoczył tymi wszystkimi nowościami
Nie lubię biegać pikselami. Tyle że poprawa rozdzielczości gry to raczej "wymóg wstępny" - standard absolutnego minimum dla nowych gier a ja o REWOLUCYJNE rzeczy pytam, a nie o spełnianie minimum.
Poprawione AI ? Jeśli faktycznie to super! Zwracam honor w tej kwestii!! Tyle że to raczej przywrócenie tego co było w Shogunie 1 - no chyba że komp jeszcze lepiej potrafi "myśleć" i "uczyć się" ?? - w takim przypadku : Brawo! Nareszcie!
kosmiczne wymagania - działa na ultrta bez spełnienia ?? :shock:
czyżby ktoś pomyślał o optymalizacji kodu gry :o - no ale to też powrót do porzuconych , dawnych standardów!
A ja cały czas chcę REWOLUCJI !!!
Ktoś pisał o narzędziach moderskich - no właśnie: są? Może czas najwyższy STANDARDOWO dać graczom możliwość swobodniejszego kreowania gier? Może dałoby się zrobic do tego jakąś ludzką powłokę, zamiast wpisywania jakiś kodów w n-tej linijce pliku x? I pozwolić zmieniać jak najwięcej!!
A gesty myszą? Nowe kontrolery - nie tylko mysz? Chętnie stanąłbym pośród mojej straży przybocznej i osobiście wydawał rozkazy machaniem ręką, czy postawą (np. "baczność"= stać!, lewa noga na przód = utrzymaj pozycję) Albo chociaż potrzymałbym "buławę" i machałby nią wydając rozkazy. Obsługa kilku ekranów?? wreszcie ... obraz 3D (z okularami , na przeplocie klatek 30 klatek / sek na lewe oko i 30 klatek/ sek na prawe)? ... no właśnie - czemu to fani muszą wszystko wymyślać?? A skoro wymyślają to dla czego producent tak mało z tego korzysta, jeszcze utrudnia modowanie??
Kiedyś pewni ludzie pomyśleli: że nie koniecznie gra strategiczna = widok z nieba i obserwacja wieśniaków zbierających zboże. Że nie koniecznie widok z oczu = FPS
Czas żeby znowu ktoś przełamał stereotypowe podejście do gier strategicznych.
(byc może nie jst konieczne żeby gra strategiczna = klawiatura + mysz)
(a może w ogóle nie koniecznie gra strategiczna = platforma: PC ?)
Shogun 1 połączył "turówkę" z RTS-em poprzez różne tryby gry na różnych jej etapach.
Może pora połączyć "strategię" z grą "parami / kooperacja poprzez sieć - jeden generał = głowny gracz - a każdy gracz zwykły dowodzi skrzydłem albo wręcz 12 graczy każdy ma 1 oddział",
Albo strategię z symulatorem ... katapulty - żebym tak osobiście mógł obsługiwać jakieś stanowisko / kierować z widoku pierwszej osoby działaniami wybranej jednostki ... Ehhh .... tak przycelować i grzmotnąć z katapulty w basztę, albo posłać kartacza na most po którym przeprawia się wróg...
- zobaczcie jak to jest w "Silent hunterze" : można powierzyć obsługę stanowisk wirtualnej załodze, a samemu zająć się tylko wydawaniem komend, albo na chwilkę chwycić działo pokładowe i osobiście dobić płonący tankowiec np strzałem dokładnie w środek "T" w nazwie "Titanic" :twisted: :lol: ;)
tylko nie piszcie mi że to symulator a nie strategia - nic bardziej mylnego !!! Właśnie o to chodzi że tam decyzje strategiczne, taktyczne a nawet sprawna obsługa stanowisk bojowych (zręcznościówka, strzelanka, albo gra logiczna - wyliczanie toru torpedy) wszystko to tak jak w realnym życiu miesza się i tworzy spójną całość!! Jedno zależy od drugiego i wpływa na całość rozgrywki. I Najfajniejsze jest to że jak chcesz to możesz zająć się prawie wyłącznie strategią, albo właśnie najwięcej czasu poświęcić na radosne naduszanie spustu, Albo przypilnować a wręcz samemu wykonać jakąś czynność którą uważasz za kluczową a zrobisz to lepiej niż twoja wirtualna załoga
===================
Czego się tak uparłem na zmiany? Bo kotlety odgrzewane bywają smaczne, czasem smaczniejsze niż świeże, ale jest jakiś limit tegoż odgrzewania - kotlet staje się coraz bardziej wiórowaty i przypomina wykopalisko a nie strawę..
============================================
Co wyjdzie nie wiem - ale mam nadzieję że będzie to najwcześniej za 3 lata za to naprawdę REWOLUCYJNIE i REWELACYJNIE co najmniej tak jak kiedyś Shogun1
Ogólnie zgadzam się we wszystkim (może poza tą buławą, armatą i torpedą ;) ) z panami Kotołak i Kirlan (jak zawsze szacunek za długie i niegłupie posty ;) ). Nie kupiłem szoguna2 i trudno żebym się na jego temat dokładniej wypowiadał, ale co innego Darth vader. Po premierze, jak zawsze zaprezentował własną recenzję gry. Kilka faktów apropo AI:
1.Czy AI na mapie kampanii jest naprawdę genialne? Vader, jak również wielu innych graczy zauważył, że klan kontrolowany, przez AI potrafi wycisnąć wielką armię opierając się na dwóch biednych prowincjach, gracz żeby sprostać jej ilościowo musi posiadać trzy bogate. Owszem, może i jest bardziej agresywne, ale dzięki przewadze produkcyjnej zalewa nas większą ilością jednostek, nam trudniej się bronić.
2. Czy AI na mapie bitewnej jest naprawdę genialne? Otóż komputer radzi sobie lepiej tylko dlatego, że bitwy są bardziej dynamiczne (AI nie ma problemu z kordynacją i jednoczesnym podjęciem decyzji w 5 miejscach na raz). Nie są to statyczne bitwy manewrowe rodem z dwóch poprzednich gier opartych na prochu.
Dodatkowo wyczytałem wiele uwaga, że AI nadal potrafi wykonywać katastrofalne posunięcia. Na naszym forum czytałem raz, że gracz zaatakował swoimi łucznikami linię wroga, a AI wysyłało na nich pojedyńcze jednostki pikinierów, dopóki po koleji nie zginęły.
teraz bardziej moje:
3.Czemu mamy tylko 80 prowincji? Gra staje się, przez to bardziej liniowa. Gdy prowincje są duże rozpoczynając grę danym klanem mamy 2, maksymalnie 3 opcje ekspansji. Zawsze takie same. Gdy zdobędziemy natomiast ok. 10 prowincji stajemy się lokalnym hegemonem.
Duża ilość prowincji to również większa historyczność i realistyczność.
4.Oblężenia....CA mówiło o niesamowitej rewolucji, nie ma beznadziei, jak w Empire, ale bez przesady...nie zaserwowali nic specjalnego.
Szogun2 to gra dopra, ale NIE rwolucyjna i NIE doskonała w każdym względzie. Wręcz przeciwnie po raz kolejny jest to kalka poprzednika z lepszą grafiką i kilkoma małoważnymi nowymi opcjami.
Tyle mojego. Napisałbym jeszcze sporo, ale kirlan zrobił to za mnie. Polecam wszystkim przeczytać Jego posty, szczególnie ten wyjaśniający czym jest rewolucyjność.
1.Czy AI na mapie kampanii jest naprawdę genialne? Vader, jak również wielu innych graczy zauważył, że klan kontrolowany, przez AI potrafi wycisnąć wielką armię opierając się na dwóch biednych prowincjach, gracz żeby sprostać jej ilościowo musi posiadać trzy bogate. Owszem, może i jest bardziej agresywne, ale dzięki przewadze produkcyjnej zalewa nas większą ilością jednostek, nam trudniej się bronić.
Patrząc na poprzednie części-jest genialne. Co do tego, że komp oszukuje, to tak-miałem wojnę z 2 klanami 1 miał 1 prowincję i pół armii [robił może co 3 tury jedną jednostkę] ,a ten drugi 1 armię i 2 prowincję prawie nic nie robił. Czy to jest oszustwo? Może. Ale bez tego bym bezproblemowo wygrał.
2. Czy AI na mapie bitewnej jest naprawdę genialne? Otóż komputer radzi sobie lepiej tylko dlatego, że bitwy są bardziej dynamiczne (AI nie ma problemu z kordynacją i jednoczesnym podjęciem decyzji w 5 miejscach na raz). Nie są to statyczne bitwy manewrowe rodem z dwóch poprzednich gier opartych na prochu.
Dodatkowo wyczytałem wiele uwaga, że AI nadal potrafi wykonywać katastrofalne posunięcia. Na naszym forum czytałem raz, że gracz zaatakował swoimi łucznikami linię wroga, a AI wysyłało na nich pojedyńcze jednostki pikinierów, dopóki po koleji nie zginęły.
Przed kupnem tej gry, przeczytałem cały ten dział Dojo. Wyczytałem ,że komputer szarżuje konnicą na włócznie, a po napadnięciu wrogiego szlaku handlowego ma się dochody 200k. Te posty, jak i ta recenzja była od razu po premierze, więc powiem tak-patche widocznie czynią cuda. Mam ci dać powtórkę z bitwy z komputerem na poziomie trudnym, kiedy to komputer idealnie wykorzystuję formy terenu, wie kiedy się wycofać itp. żebyś uwierzył, że ta gra do nie beta Empire?
teraz bardziej moje:
3.Czemu mamy tylko 80 prowincji? Gra staje się, przez to bardziej liniowa. Gdy prowincje są duże rozpoczynając grę danym klanem mamy 2, maksymalnie 3 opcje ekspansji. Zawsze takie same. Gdy zdobędziemy natomiast ok. 10 prowincji stajemy się lokalnym hegemonem.
Duża ilość prowincji to również większa historyczność i realistyczność.
Bo ty tylko Japonia, a nie Europa? "Większe" prowincje są tylko 2 albo 3 na wschodzie. Gdy ja zdobyłem całą wyspę Chosokabe, to się okazało ,że inne klany mają 3 razy więcej prowincji, np. Hojo zajęło całą wyspę tam gdzie jest Shimazu, więc nie byłem najsilniejszym [tak jak w mtw2 Anglią zajmiesz wyspy brytyjskie i praktycznie wygrałeś] i miałem dużo możliwości do dalszej gry.
4.Oblężenia....CA mówiło o niesamowitej rewolucji, nie ma beznadziei, jak w Empire, ale bez przesady...nie zaserwowali nic specjalnego.
Tu się mogę zgodzić, chodź jest pewna zmiana, np. są bardziej dynamiczne, komputer napiera armią ze wszystkich stron i trzeba odpowiednio ustawić jednostki, w poprzednich częściach ustawić na mury przy bramie i...czekać.
Szogun2 to gra dopra, ale NIE rwolucyjna i NIE doskonała w każdym względzie. Wręcz przeciwnie po raz kolejny jest to kalka poprzednika z lepszą grafiką i kilkoma małoważnymi nowymi opcjami.
Nowe opcje i nowa grafika jest. Ale nie zgodzę się z tym, że jest to kalka poprzednika. Grając w SH1 do Empire [ntw nie mam] na poziome VH jedną armią wygrywałem z liczniejszymi heroicznymi zwycięstwami. W SH2 jest to raczej niemożliwe i to jest rewolucja, ale tylko dla serii i mi to pasuję-bo gra się miło i przyjemnie.
Tyle mojego. Napisałbym jeszcze sporo, ale kirlan zrobił to za mnie. Polecam wszystkim przeczytać Jego posty, szczególnie ten wyjaśniający czym jest rewolucyjność.
Jak możesz jeszcze sporo pisać, jak w ogóle nie masz tej gry?
Kirlan masz rację, to jest odgrzewany kotlet. Ale gra jest dla serii rewolucyjna. Może po prostu nie mają możliwości przenieść gry na konsolę. Zresztą nie wyobrażam sobie stania 5h przed konsolą i wymachiwać kontrolerem. Tak się nie da grać w strategię, bo nie byłbyś wstanie wygrać żadnej bitwy-komputer wykonuję kilka rozkazów na ras, w bitwie jak masz wygląd z lotu ptaka też musisz co chwilę dawać rozkazy, a to piechocie, a to konnicy.
Jak chcesz tak grać to pograj w M&B. Wydasz rozkaz i do ataku.
Patrząc na poprzednie części-jest genialne. Co do tego, że komp oszukuje, to tak-miałem wojnę z 2 klanami 1 miał 1 prowincję i pół armii [robił może co 3 tury jedną jednostkę] ,a ten drugi 1 armię i 2 prowincję prawie nic nie robił. Czy to jest oszustwo? Może. Ale bez tego bym bezproblemowo wygrał.
To mam jeszcze lepszy pomysł. Dajmy kompowi unikalną jednostkę 10 razy silniejszą od naszych, będzie jeszcze trudniej.
To, że drugi nic nie robił nie świadczy natomiast dobrze o poziomie AI, które ponoć jest świetne.
Przed kupnem tej gry, przeczytałem cały ten dział Dojo. Wyczytałem ,że komputer szarżuje konnicą na włócznie, a po napadnięciu wrogiego szlaku handlowego ma się dochody 200k. Te posty, jak i ta recenzja była od razu po premierze, więc powiem tak-patche widocznie czynią cuda. Mam ci dać powtórkę z bitwy z komputerem na poziomie trudnym, kiedy to komputer idealnie wykorzystuję formy terenu, wie kiedy się wycofać itp. żebyś uwierzył, że ta gra do nie beta Empire?
OK, nie mam, nie będę się kłócił.
Bo ty tylko Japonia, a nie Europa? "Większe" prowincje są tylko 2 albo 3 na wschodzie. Gdy ja zdobyłem całą wyspę Chosokabe, to się okazało ,że inne klany mają 3 razy więcej prowincji, np. Hojo zajęło całą wyspę tam gdzie jest Shimazu, więc nie byłem najsilniejszym [tak jak w mtw2 Anglią zajmiesz wyspy brytyjskie i praktycznie wygrałeś] i miałem dużo możliwości do dalszej gry.
Co z tego, że tylko Japonia? Nie można zrobić większej mapy (szerszej i dłuższej) i dodać więcej prowincji? Dla miłośników małych ilości możnaby zrobić drugi wariant mapy, jak np. w Darthmodzie pod Romka.
Nowe opcje i nowa grafika jest. Ale nie zgodzę się z tym, że jest to kalka poprzednika. Grając w SH1 do Empire [ntw nie mam] na poziome VH jedną armią wygrywałem z liczniejszymi heroicznymi zwycięstwami. W SH2 jest to raczej niemożliwe i to jest rewolucja, ale tylko dla serii i mi to pasuję-bo gra się miło i przyjemnie.
Kirlan masz rację, to jest odgrzewany kotlet. Ale gra jest dla serii rewolucyjna.
Pomijam fakt, że tu są miecze, a tam fuzje...
Czy są jakieś nowe opcje? Owszem mamy pędzelek do avatara, trochę inne oblężenia (choć bez zapowiadanej rewolucji - tu jest zgoda), rozwój umiejętności agentów...więcej nie naliczyłem.
Szogun1 był rewolucją gatunku, Romek i Empire rewolucją serii (w drugim przypadku sukces połowiczny, choć i to zamocnopowiedziane). Nie muszę przypomnieć co wniosły te gry, szogun2 nie wniósł nic nowego, nie jes rewolucją. Jest dobrą grą. Jeśli jednak chcemy gry doskonałej, a nie odgrzanego kotleta, który tym razem okazał się niezły twórcy powinni nad grą popracować te trzy lata, a nie 1,5 roku.
Jeżeli medek3, lub romek2 będą nadal robione na tej samej zasadzie, to nawet jeśli utrzymają poziom szoguna nie wzbudzą już takiego entuzjazmu, bo szogun2 to pierwsza gra z mieczami od czasów medka.
Jak możesz jeszcze sporo pisać, jak w ogóle nie masz tej gry?
Trochę o niej poczytałem, trochę na YT pooglądałem. Nie daje mi to prawa pisać wyczerpującej recenzji na jej temat, mogę jednak zwrócić uwagę na pewne aspekty.
Czytając wypowiedzi od ostatniej mojej, powiem tak, poszedłbym dalej ze swoim zdaniem- niech wstrzymają się z wydaniem następnej odsłony jak Blizzard, udostępnią wszelkie narzędzia, zoptymalizują rozgrywki pomiędzy ludźmi, na ile to jest technicznie możliwe, i niech odcinają kupony od popularności i zbijają kasę....I wzorem Blizzarda wydają "nagle" odpowiednik jakiejś gry z tej serii, ale po dokładnym zapoznaniu się z modami, kto zna serię gier spod Blizzarda, to wie, co potrafią zrobić fani danej gry jak im da się wolną rękę....Oczywiście, mam na myśli ostatnie trzy wypusty tej serii Total War, chociaż i wcześniejszym jak by dali niektóre narzędzia, to moderzy pewnie, by się nie pogniewali... ;)
To byłby krok, wartoby wtedy do TW wrócić :o
Całe szczęście tak się nie stanie i za miesiąc poznamy kolejną odsłonę kotleta (ostatnio był z keczupem, szykować się na musztardę :twisted: ):D
To, że drugi nic nie robił nie świadczy natomiast dobrze o poziomie AI, które ponoć jest świetne.
Chodziło mi tylko o produkcję, a to przecież znaczy ,że nie stać go już na więcej jednostek. Tak więc nie miał przychodów 100k jak wcześniej pisano.
A co mieliby przez te 3 lata dodać do SH2? Dodali do tej gry dobre AI i mi to do dobrej gry wystarczyło
Telefon komórkowy...7lat temu i dziś...
Internet...7 lat temu i dziś...
Gadżety Apple...7 lat temu i dziś...
Komputer...7 lat temu i dziś...
Wszystko idzie do przodu, to jest postęp. Nowe opcje, nowe możliwości, nowe narzędzia...
Teraz powiedz mi jak się zmienił TW od czasów Romka?
+:
1.Inne prowincje.
2.Bitwy morskie.
3.Technologie.
4.Rozwój umiejętności.
-:
1.Oblężenia.
2.Mniej prowincji.
Ja bym chciał coś naprawdę ekstra, co by odróżniało tą grę od pozostałych. Tymczasem wszystko nadal opiera się na tym samym i grając w romka nie odczuwam szczególnych braków (pomijam fakt, że jest to najlepszy TW ze świetnymi modami).
Jeśli wszystko będzie szło tą drogą następny TW będzie Szogunem osadzonym w średniowieczu/antyku. Tak jak Szogun jest Empire'em osadzonym w Japonii z kosmetycznymi zmianami, które zachodzą tu w żółwim tempie.
Przecież cały czas przedstawiam ci zmiany, który wprowadza ta gra dla serii. Ale jak ją porównujesz do Empire, to chyba niema o czym rozmawiać.
2.Mniej prowincji.
Może niektórym już się znudziło podbijanie całego świata kilkoma armiami, gdzie komputer zdobywał 1 prowincję co 10 lat?
+Zapomniałeś dużo dodać, choćby pory roku.
A w rtw jest brzydka grafika, komp jest głupi i możesz podbić państwo jedną armią złożoną z falangi :twisted:
Salvo nie wiem co ty masz z tymi prowincjami, uczepiłeś sie jak nie wiem. To jest Japonia, nie Europa i tak myslalem ze bedzie mniej.
Co sie zmienilo?
Grafika, AI(mowcie co chcecie ale naprawde widac roznice, to tak jak z polskimi drogami, caly czas narzekamy ale idzie do przodu), bitwy morskie, umiejetnosci, multiplayer. Ogolnie gra jest bardziej dopracowana, choc oczywiscie nie bez bugow, tegoo ode mnie nie uslyszycie. Zgodze sie ze to nie rewolucja jaka byl pomysl na pierwszego shoguna, ale postep jest na pewno. A kazda gra ma jakis tam klimat i przyjemnie sie w nia gra. Poza tym sory ale jak sie nie gralo to troche nie wiesz o czym mowisz.
Wypisałem co mi się nie podoba i czemu gry nie kupiłem. Wam taki szogun starcza mi nie. Jeśli jednak zmiany będą szły tak powoli (tylko rome i empire wprowadziły mocniejsze innowacje) to za trzy lata też tak będziecie gadać. Zresztą zobaczycie co będzie, przy następnym TW jak zrobią szoguna w Rzymie/średniowieczu z 2 nowymi opcjami.
A co ma być? Zanim zrobią to mi się już Shogun 2 nudzi, a więc na pewno kupię. Każda część dodaje coś nowego dla całej serii, np. empire dodał nowy rodzaj mapy, jeśli mogę to tak nazwać, steam i bitwy morskie, co zostanie już pewnie we wszystkich nowych częściach. Sh2 dodał nowe opcje rozgrywki wieloosobowej, prowadzenie własnej postaci i państwa w multi, wielki krok do przodu co do grafiki, AI i animacji także umiejętności generałów i agentów w single, zrezygnowanie z dyplomatów.
Jak widzisz każda gra coś dodała, nie masz co się bać ,że w kolejnej części nic nie dodadzą, bo muszą dodać nowe opcje żeby zachęcić do gry
Drattius
15-07-2011, 22:07
Nic nie będzie. Total War jest już zbyt oklepany, czas na nowe pomysły i nowy styl rozgrywki. :P
Nic nie będzie. Total War jest już zbyt oklepany, czas na nowe pomysły i nowy styl rozgrywki. :P
Po Shogunie będzie Euro 2012 to dopiero będzie Total War. PS. A tak serio to wydali gniota z Shogunem 2 a można było zrobić porządnie okres Średniowiecza bo to co CA zrobiło w tym temacie to kpina. :(
Gniota? Dla mnie to najlepsza z części Total War. Nigdy jeszcze nie grałem tyle w multi co w shogunie, więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
Co do tematu, to mam nadzieje że kolejną częścią będzie Rome II.
Gniota? Dla mnie to najlepsza z części Total War. Nigdy jeszcze nie grałem tyle w multi co w shogunie, więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
Co do tematu, to mam nadzieje że kolejną częścią będzie Rome II.
Co ma multi do rzeczy? W innych seriach ten element praktycznie był pobocznym albo nie istniał wcale więc na tym nie ma jak oprzeć się oceniając ten tytuł. Ile czasu grałeś w Singla za to ? Bo ja grając we wszystkie części total wara z żalem stwierdzam że Shogun 2 najszybciej mi się znudził. Może dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z Total War to jakaś sensacja ale dla starszego pokolenia graczy Shogun 2 to po prostu kolejna gra z serii która żadną rewolucją nie jest no może po za efektami wizualnymi. Ale dziś to chyba trochę za mało. Każdy ma swoje zdanie oczywiście ja tam po Shogunie 2 co najwyżej mam zgagę i żal mi kasy która wydałem na edycje specjalną.
Ronin ,ja dałem za kolekcjonerkę tyle co za zwykłą grę w empiku, więc co do kasy to nie jest tragicznie. Może ci się single znudziło przez steama, bo się godzinę ładują bitwy, gra się wolno wczytuje itp. Ale w empire też tak było, przez co mi się nie chciało grać mniejszych bitew i grałem tylko 100h. No a multi to krok milowy do przodu
Ja mam już 5 letniego prawie kompa i jakoś chodzi dobrze i to na wysokich, więc bez przesady...
Ronin ,ja dałem za kolekcjonerkę tyle co za zwykłą grę w empiku, więc co do kasy to nie jest tragicznie. Może ci się single znudziło przez steama, bo się godzinę ładują bitwy, gra się wolno wczytuje itp. Ale w empire też tak było, przez co mi się nie chciało grać mniejszych bitew i grałem tylko 100h. No a multi to krok milowy do przodu
Milowy może zależy w co chcesz grać jeżeli nastawiasz się tylko na multi to owszem jest milowy bo praktycznie wcześniej multi było kwiatkiem do kożucha. Ale dla mnie ważna jest rozgrywka Single Player bo nie mam kosmicznego łącza. A tam niestety już tak różowo nie jest. A odnośnie ceny to wiesz ale w Empiku nie ma aż takich cen żeby za zwykłą grę płacić po 160 zeta. A ja tyle dałem za Edycje Rozszerzoną. Średnie ceny w Empiku jak wiesz jeżeli tam kupujesz to przedział w granicach 90-120 zeta. ;)
Licze że to będzie Rome. Ciekawe czy jeżeliby zastosowali system avatara to ile by powstało generałów Leonidasów albo Juliszów Cezarów
Drattius
24-07-2011, 22:53
Ja bym miał nadzieję na grę w czasach które są dość rzadko poruszane w grach komputerowych. Okres państwa Franków, ekspansji Islamu, schyłku Bizancjum, szybki wzrost i upadek Sasanidów, Słowianie prowadzą już bardziej osiadły tryb życia, najazdy Awarów i Wikingowie zapuszczający się w każdy region świata na swoich długich łodziach.
Najlepiej jakby mapa rozciągała się na obszarach od Nowej Funlandii, Islandii, przez Północną Afrykę może nawet wybrzeże kości słoniowej z jej państwowością? Po najdalsze rejony na wschodzie gdzie zapuściły się wojska muzułmanów, wojny na pograniczu Kalifatu i Chin mmm.. :D
Przykładowa mapa na bazie modu do Europa Universalis: http://www.abtirsi.com/arabiauniversali ... %20IDs.jpg (http://www.abtirsi.com/arabiauniversalis/World%20Map%20with%20IDs.jpg)
Edit: I żeby w końcu krawędzie map nie były bezpieczne. Niech z tej Terra Incognita wychodzą jakieś barbarzyńcy, dzikusy, nomadzi itp.
RAFALK2006
31-07-2011, 05:52
Fajnie jak by był Rome 2, ale dobrze by było gdyby w przyszłości zrobili oddzielną grę o Rewolucji Amerykańskiej, oczywiście pomijając juz drogę do niepodległości, choć w tej zabrakło wojny z Meksykiem i gen Antonio Lópeza de Santa Anny, szkoda że to pominęli.
Tak czy inaczej, okres wojny secesyjnej to ogromny potencjał, samo odwzorowanie ogromnych bitew historycznych:
[spoiler:1zg18e5x]A Bitwa pod Adairsville
Bitwa pod Appomattox Court House
Bitwa pod Appomattox Station
Bitwa pod Atlantą
B
Bitwa pod Ball's Bluff
Bitwa pod Belmont
Bitwa pod Bentonville
Bitwa nad Hoke's Run
Bitwa pod Droop Mountain
Bitwa pod Kennesaw Mountain
Bitwa pod Perryville
Bitwa pod Richmond
Bitwy morskie wojny secesyjnej
Bitwy wojny secesyjnej
Bitwa pod Blackburn's Ford
Bitwa pod Boonville
Pierwsza bitwa nad Bull Run
Druga bitwa nad Bull Run
C
Bitwa pod Carthage
C cd.
Bitwa pod Chancellorsville
Bitwa pod Chantilly
Pierwsza bitwa pod Chattanooga
Druga bitwa pod Chattanooga
Trzecia bitwa pod Chattanooga
Bitwa pod Chickamauga
F
Bitwa o Fort Donelson
Bitwa o Fort Henry
Bitwa o Fort Sumter
Pierwsza bitwa pod Fredericksburgiem
Druga bitwa pod Fredericksburgiem
Bitwa pod Front Royal
G
Bitwa pod Gettysburgiem
Bitwa o Glorieta Pass
H
Bitwa nad Hatcher's Run
K
Kampania Atlancka
Kampania w Kentucky
Bitwa o krater
L
Pierwsza bitwa pod Lexington
M
Bitwa pod Memphis
Kampania na Missisipi
Bitwa w zatoce Mobile
Bitwa nad Monocacy
N
Bitwa pod Nashville
O
Oblężenie Vicksburga
P
Bitwa pod Palmito Ranch
Bitwa pod Pea Ridge
Oblężenie Petersburga
Bitwa pod Pickett's Mill
Bitwa o Port Royal
Bitwa pod Prairie Grove
R
Bitwa pod Resaca
Bitwa pod Rocky Face Ridge
S
Bitwa pod Shiloh
Bitwa pod Spotsylvanią
Bitwa pod Suffolk (Hill's Point)
V
Bitwa pod Valverde
W
Bitwa nad Wilson’s Creek[/spoiler:1zg18e5x]
To materiał na hit.
Na razie czekajmy jednak na ROME2, miejmy nadzieję że powróci tryumfalnie.
Po Shogunie będzie Euro 2012 to dopiero będzie Total War. PS. A tak serio to wydali gniota z Shogunem 2 a można było zrobić porządnie okres Średniowiecza bo to co CA zrobiło w tym temacie to kpina. :(
Masz rację, Shogun 2 jest po prostu, nuuuudny. Ale najbardziej zawiodłem się na multi. To udziwnianie, blokowanie dostępu do nowych jednostek itd. Po co kupować dodatki skoro żeby ich użyć trzeba być na jakimś konkretnym poziomie w grze. Dawniej było prościej i czytelniej, wchodzisz do multi, masz dostępne kilkanaście a niekiedy ponad 20 jednostek do wyboru i tyle, a od strategii ich użycia zależało powodzenie w bitwie.
Teraz każą się bawić w rozwój itd jak w singlu. Znudziło mnie to po tygodniu i nie zamierzam wracać do multi, bo w takim wydaniu to porażka, lepiej niech wrócą do założeń z Empire czy Napoleona, wtedy zakup kolejnych dodatków z których realnie można korzystać a nie się tylko cieszyć że już je mam, będzie rozsądne.
A tak obecne rozwiązanie to tylko próba podtrzymania atrakcyjności gry jak najdłużej, choć jak dla mnie to zabieg sztuczny i skazany na niepowodzenie bo żeby zdobyć wszystkie jednostki trzeba by spędzić przy tej grze wieczność.
Nie pisz posta pod postem. Używaj opcji edytuj... Kyuzo
Barturus
31-07-2011, 14:25
Przyjmijmy, że następny będzie Rome2, ale co będzie po nim?
Ja uważam że w końcu ruszą ten XIX wiek. Przecież tak mało się wtedy nie działo. Były liczne walki np. powstania w 1830 r. (Rewolucja Lipcowa, Belgijska, Grecka, Powstanie Listopadowe), Wiosna Ludów w 1848 r. , Wojna Secesyjna 1861-1865 r. , Powstanie Styczniowe 1863-1864r., Wojna Krymska 1853-1856 r. , Wojna Prusko-Austriacka w 1866 r. , Wojna Prusko-Francuska 1870-1871 r. , Zjednoczenie Włoch 1859-1870 r. oraz Zjednoczenie Niemiec w 1871 r. Można by tyle kampani zrobić.
Mnie zaś po ostatnim patchu do Shoguna, przestało obchodzić jaka następna gra będzie z tej serii. Dopóki twórcy nie wypuszczą na steamie następnego patcha, który z powrotem umożliwi mi grę - nie kupię już żadnego innego "dzieła" tegoż producenta.
Zaskroniec
01-08-2011, 11:19
A może byłby Total War z czasów starożytnego Egiptu albo Grecji?Mógłby by być także w czasach dzikiego zachodu :)
Ta gra ma trafić do większej grupy odbiorców więc na dziki zachód nie ma co liczyć :( Liczę że to będzie przed wszystkim dobra gra, która mnie (nas) wciągnie na długie wieczory. Po cichu liczę jednak na wiek XVII.
gdzieś czytałem ze ma być o pierwszej wojnie światowej.
Cymberkaj
12-08-2011, 14:18
Osobiście byłbym zachwycony XIX wiekiem, z racji ówczesnych nowych idei. Ja lubię nowsze części Total War tylko wtedy, gdy wprowadzają coś naprawdę nowego. Nie że tylko nowe jednostki, nowe screeny, nowe wyglądy itp. , a pomimo tego wszystko inne takie same-kłania się Medieval 2, który był po prostu kopią Rome. Coś, co naprawdę wyróżnia daną grę względem innych z serii czymś, co historycznie tylko w danych czasach mogło się wydarzyć (np. kapitalny pomysł z hordami w Barbarian Invasion). Taki np. element narodowy. Wielkie okno w zarządzaniu określające, jakie mniejszości etniczne i narodowe zamieszkują nasze imperium i które konkretnie jego elementy. I trzeba dbać o nie, bo robią powstania. A na zadowolenie mogłoby mieć wpływ mnóstwo czynników trwałych, niezależnych od jednorazowych buntów tuż po zdobyciu miasta. I albo zwalczanie mniejszości narodowych, albo zgoda na współrządy-jak w Austrii zmieniającej się w Austro-Węgry.
Wypożyczalnia żartów
13-08-2011, 11:30
Ja bym sobie życzył coś, co umieszczone jest w starożytności, gdzie można byłoby grać powiedzmy również państwami Mezopotamii - Assyrią i Babilonią, tak mniej więcej od VII/VI wieku :)
Cymberkaj
13-08-2011, 19:48
Wiem, że to praktycznie raczej niemożliwe, ale fajnie by było, gdyby twórcy wybrali za czasy nowego Total War jakąś taką epokę, do której jeszcze nigdy nie dobrali się twórcy modów-akurat "dawniejszą" starożytność już spenetrowali moderzy w modzie "Rise of Persia" pod Rome. Ja nie mówię, że czasy już oklepane przez moderów kategorycznie nie, ale gdyby twórcy mimo wszystko jakoś temu sprostali, byłby całkiem miły powiew świeżości. :P
TenebrosuS
14-08-2011, 09:15
Moim zdaniem fajnie by było jakby przenieśli najnowszą część do świata fantasy np. do Westeros. Klimat wydaje się idealny dla Total Wara. Ewentualnie chciałbym zagrać w wojnę secesyjną.
Fantastyka odpada, nie przypadnie większości więc twórcy nie będą ryzykować :P
A może panowie z CA zrobią to co było z EMPIRE i wydali Napoleona -Teraz może wydadzą np: Hannibal TW i później rozwinięcie tematu w postaci Rome 2 TW. Gry w mniejszej skali lepiej im wychodzą :) i będzie to wstęp do większej gry (Rome 2)
Powinni zadzialać w kierunku I WŚ, zawsze to jakieś nowe wyzwanie. Samoloty,czołgi,gazy bojowe tego jeszcze nie bylo.Bardzo chetnie bym widział rownież walki w koloniach afrykańskich i azjatyckich .W koncu muszą spróbować swych sił w realiach XX wieku i później.Medieval III to chybiony koncept ponieważ II odslona jest jeszcze dość młoda.
Powinni zadzialać w kierunku I WŚ, zawsze to jakieś nowe wyzwanie. Samoloty,czołgi,gazy bojowe tego jeszcze nie bylo.Bardzo chetnie bym widział rownież walki w koloniach afrykańskich i azjatyckich .W koncu muszą spróbować swych sił w realiach XX wieku i później.Medieval III to chybiony koncept ponieważ II odslona jest jeszcze dość młoda.
Jak ty wyobrażasz sobie walki lotnicze w total war? To że morskie jeszcze jako tako dało by sie (łodzie podwodne, pancerniki - tyle że wtedy mapy musiały by być GIGANTYCZNYCH rozmiarów.. pancerniki na 5km strzelały bez problemów).
Czołgi... niby żaden problem tyle że piechota by NIE MOGŁA go nawet porysować karabinami, a w grze nie ma jednostek które mają 100% odporność na inne i takiego czegoś by nie chcieli twórcy zrobić. I najlepsze, samoloty.. jak ty to sobie wyobrażasz? może nie wiesz ale samoloty nie mogą stać w miejscu i nic nie robić bo spadną, a helikopterów wtedy jeszcze nie było, poza tym, tylko 2 jednostki w grze by mogły je rozwalać - inne samoloty i stojące nieruchome działa przeciwlotnicze. Powodzenia
Gdyby to miała by być wyłącznie walka powietrzna to nie było by problemu. Problem zaczyna się że na jednej mapce by były wszystkie typy jednostek poza morskimi. Bo lotniskowców jeszcze nie było :]
Przypomnij sobie jak rozstrzygane byly bitwy morskie w Medievalu II, ten sam sposob mozna zastosowac w przypadku bitew powietrznych lub pancernych. Wierze w kreatywnosc programistow . Czy czolgi podczas I WS byly az takie mocarne ja bym polemizowal skoro podczas II WS niszczono je Koktailami Molotowa.Generalnie najgorsze jest biadolenie ale idac tym tokiem postepowania nadal bedziemy jarali sie powielanymi tytulami chyba ,ze ktos to lubi to powodzenia.
Co ma bitwa lotnicza do wsparcia lotniczego podczas bitwy piechoty ze wsparciem artylerii i czołgów :? ?
To, że gdyby gra miała by być w czasie I WS, to lotnictwo powoli brało udział w ostrzeliwaniu piechoty.
Musieli by zrobic oddzielnie bitwe powietrzną tak jak to jest z morskimi, tyle że było by to nudne i mało ciekawe bo wtedy nie było "za dużo" typów jednostek powietrznych. Robienie auto walki jak to było przed empire to był by strzał w stopę - cofnięcie się w rozwoju ;)
A jeśli chodzi o mocarność czołgów, to w 1 WS nie było za bardzo jak ich rozwalać - bombowców jeszcze nie było (czołgi z góry miały najcieńszy pancerz), dział "anty czołg" jeszcze nie było. Jak wspomniałeś Koktajle mołotowa wygrywały z czołgami, tyle że rzadko kiedy je niszczyły :) - czołg to stalowa, szczelna, zamknięta puszka, jeżeli została podpalona to w środku robiło się tak gorąco że załoga MUSIAŁA wyjść z niego bo by sie ugotowała, a to oznaczało zabicie załogi, tak czy siak "rozwalenie" czołgu. Zniszczyć czołgi dało koktajlem jeżeli przywaliło się w silniki, wtedy była szansa na ich rozwalenie, tyle że w nowszych typach czołgów były systemy gaśnicze w komorze silnika. Ewentualnie mozna było przywalic w okienko kierowcy, ale wtedy tylko on był poszkodowany. W 1 WS czołgi były rozwalane głównie przez artylerie. Jako ciekawostkę moge dodać że w 1 WS Niemcy mieli tylko wyprodukowane 20 czołgów, gdzie francja prawie.. 3900, UK prawie 2000.
(FT-17 francuski) "Spośród 2.697 czołgów (wyprodukowanych w czasie wojny) 356 zostało zniszczonych przez artylerię, 13 przez miny, 70 z innych przyczyn." Artyleria je łatwo rozwalała bo w pierszych czołgach był cieniutki pancerz, FT-17 miał 16mm (jeden z grubszych pancerzy). Ten niemiecki za to szedł na jakość miał 30mm. :mrgreen:
Jeżeli juz by musieli robić TW w tych okresach to wyłącznie 2 WS, 1 to nuda, głównie walki okopowe :)
Ja chce coś nowego Achmed ma racje chciałbym mieć XIX wiek może i wchodzi tam epoka napoleońska i co z tego w 1796 była kampania włoska a Empire w te wczasy się załapał ;)
Chętnie bym zagrał w Powstanie listopadowe,wiosna ludów też fajnie pachnie no i powstanie styczniowe... to właśnie chcę XIX wiek powstania ! Lub po prostu XIX wiek z dodatkiem powstania bez dodatku nie kupuję ! Muszą być powstania ! W najgorszym wypadku I wojna światowa bo druga to już nie taka taktyka ostatnie co chcę to medieval 3 czy rome 2 nie chcę powtórek powtórki na koniec najpierw radziłbym im się zająć nową epoką czyli XIX wiek i powstania więc moja odpowiedź to w praktyce odpowiedź Achmeda ;) Czemu XIX wiek
-Dużo wydarzeń czy walczenie w powstaniu styczniowym lub listopadowym nie będzie wspaniałe ?
- Wspaniałe filmiki gdy dostałem Empire i słuchałem tych mów Washingtona to jakie będą mowy tutaj polaków czy belgów ?
- W Empire bardziej skupiano się na Ameryce a tu wydaje mi się że na europie kto się nie interesuje licznymi powstaniami w tamtym wieku a Polacy powstań mieli dużo i wątpię czy nie było by tam jednego z nich.
-Przemysł jaki się wtedy rozwijał da chyba atrakcje !
-Rome 2 czy medieval 3 nie będzie takie zjawiskowe ja wystrzał z dział przy takiej grafie wybuchy statków będą dawały znaczną pociechę
- Gdy jesteśmy powstańcami zdecydowanie bardziej emocjonująca gra zwłaszcza we wiośnie ludów czy powstaniu styczniowym.
- XIX wiek miał dużo powstań,wojen i nowych dowódców sądzę że miło by było poznać z bliska Chłopickiego lub Langiewicza
- Wyobrażacie sobie walki uliczne !?
- Dla każdego coś nowego i interesującego
- Ilość bitew historycznych...powalająca !
- Według mnie w Europie szybko się wyprzeda
- Pytam jaka będzie czołówka i menu kto będzie bohaterem czołówki nikt bo XIX wiek nie miał idola jak Napoleon Total war a miksy są ciekawe sam Empire nam to pokazał !
I wiele wiele więcej
Propos bitew lotniczych ciekawsze są gdy steruje się tylko samolotem jednym a nie wszystkim chaos będzie taki...
Lecz Rome 2 też powinno być poruszone chciałbym przebijać statki tymi taranami to było by coś !
A jak coś źle w tytule np. fantasty to czekam na następną cz. a tym czasem może kupię Imperium Polskie lub Tropiko 3 albo moja po Total War ulubiona seria Mount i Blade nigdy nie interesowało mnie fantasty nie interesuje i nigdy nie zainteresuje !
Cymberkaj
23-08-2011, 13:29
Bez uwzględniania kamery, wszystkie bitwy jak dotąd odbywały się-w wielkim uproszczeniu-w 2D. Mam tu oczywiście na myśli płaszczyznę. Jakby to wyglądało z samolotami? Przez całą bitwę wszystkie stale na akurat tej samej wysokości? No litości.... Pomysł, żeby bitwy lotnicze podczas IWŚ były automatyczne, jak morskie przed Empire, to jedyne zdolne do przełknięcia rozwiązanie. Jednak jak już wspomniano, niby jak sytuacja miałaby być z czołgami?...
Starożytność-Rome.
Przełom starożytności ze średniowieczem-Barbarian Invasion
Średniowiecze-Medieval + Medieval 2
Przełom średniowiecza z nowożytnością-schyłek w Medieval 2 + kampania konkwistadorów w "Królestwach"
Wczesna nowożytność-??????
Środkowa nowożytność-Empire + Napoleon
Późna nowożytność-??????
Pierwsza wojna światowa-na bank odpada
W sumie prawie wszystkie epoki zostały przez twórców już wykorzystane. Jedyne, co im jeszcze zostało (zdatnego do grywalności), to XVII i XIX wiek. A z tych dwóch opcji to już chyba lepiej XIX wiek.
Powoli kończą im się epoki :D . No ale jeżeli już się im skończą, to mogą po prostu zrobić, to, co z Shogunami: czyli jakaś tam epoka nie dla na siłę całego świata (tudzież Europy), lecz epoka dla tylko i wyłącznie jednego, konkretnego obszaru. To jedyne wyjście z tej sytuacji, no oczywiście bez uwzględniania sequeli.
Nie wiem jaki będzie następny Total War, ale Europa w TW mnie już nudzi. Powinni dać coś ciekawszego. Azja w starożytności, czy Ameryka przed Kolumbem. Mogli by zrobić kontynuację Empire'a gdzie mogło by się kolonizować cały świat np Afrykę, czy nawet Antarktydę :D Ale jakby miała już być ta Europa to mam parę pomysłów. Co do Rome 2 to nie jestem pewny. Co by mogli tam dodać? Lepiej gdyby zrobili jeszcze czasy przed Rzymem. Zauważcie, że każda część TW, która doczekała się kontynuacji w pierwszej odsłonie miała główną mapę kampanii w 2D więc twórcy mieli dużo do poprawienia. Jeśli chodzi o wojny światowy to WWI jeszcze jakoś ujdzie, ale WWII już nie :roll: Mam dwa pomysły na TW, Polskę w roli głównej :) Czasy zaborów i taka polska podróbka shoguna, czyli rozbicie dzielnicowe. Pomyślcie do wyboru mamy Wielkopolskę, Mazowsze, Krzyżaków i jakieś sąsiednie państwa.
Daję taką propozycję xD Frakcje w rozbiciu dzielnicowym:
Wielkopolska, Kujawy, Mazowsze, Śląsk, Małopolska, Pomorze Gdańskie, Ks. Halickie, Zakon Krzyżacki, Litwa, Kr. Węgierskie, Kr. Czeskie oraz Brandenburgia. Frakcje w Total War Zabory:
Prusy, Rosja, Austria, Księstwo Warszawskie, Frakcja Napoelona, Królestwo Kongresowe, Wielkie księstwo Poznańskie i Wolne Miasto Kraków
Fajnie by było ale odpada, gdzie poza polską to sprzedadzą?
A co można dodać do romka2? To samo co do medkaI i shoguna I w stosunku do 2. części, poprawić i zrobić świetną grę. Tylko po co skoro liczy się kasa...
Według mnie XIX wiek ! Kolonie są możliwe,powstania,wojny nie tylko Europa przecież na innych kontynentach było też ciekawie ! Według nie XIX wiek i tyle ! Z dodatkami może lub nie ale kupie to tylko gdy będzie choć jedno polskie powstanie ! Na pewno gdy będzie listopadowe lub styczniowe według mnie można zrobić już początki XX wieku jak 1904 ale I wojna światowa do tej serii ? Może na jakieś 30 % a współczesność odpada ''nasze'' wojny to polityka a nie ''Bóg , Honor, Ojczyzna''. W I wojnie światowej może i ciekawie by było sterować wojskami na mapce wydać rozkaz np. umocnienia pozycji i wysłać ludzi z miotaczem ognia ( tak były dość prymitywne lecz były). Ale Total War tego chyba nie kupi...
Ja obstawiam XIX wiek a czemu już pisać nie muszę ;)
( napisałem )
W sprawie sprzedaży to na półkach polskich zabraknie zwłaszcza edycji specjalnych ! Co do całej Europy to chyba tak samo bo każde państwo coś tam miało.
Fajnie by było ale odpada, gdzie poza polską to sprzedadzą?
Każdy prawdziwy fan TW by kupił nie zważając na kraj, z którego pochodzi.
Ja osobiście nie uważam się za jakiegoś wielkiego fana, ponieważ swoją przygodę z TW zacząłem w marcu tego roku kiedy wyszedł Shogun 2. :)
Ja przygodę zacząłem 22 czerwca tego roku kupując ''Rome total war'' antologię ( główka pracuje ;) )
Cymberkaj
27-08-2011, 11:50
Co do sequeli: rzecz w tym, że sequele Medieval 2 i Shugoun 2 powstały wg mnie po prostu dlatego, żeby ich przedromkowe prequele nie były skazane na zapomnienie z racji na przestarzały silnik. Rome to była istna rewolucja i takie kolosalne zmiany, więc po prostu upgradowali Medka i Shoguna, żeby nie były poza nową erą dla Total War. Cała reszta gier nie potrzebuje już sequeli, ponieważ już są na doskonałym silniku i założeniach Rome.
Co do sequeli: rzecz w tym, że sequele Medieval 2 i Shugoun 2 powstały wg mnie po prostu dlatego, żeby ich przedromkowe prequele nie były skazane na zapomnienie z racji na przestarzały silnik. Rome to była istna rewolucja i takie kolosalne zmiany, więc po prostu upgradowali Medka i Shoguna, żeby nie były poza nową erą dla Total War. Cała reszta gier nie potrzebuje już sequeli, ponieważ już są na doskonałym silniku i założeniach Rome.
To samo miałem wcześniej na myśli :)
Już wiadomo jaki będzie nowy Total War! Premiera w 2012. Oto okładka: http://news.tgn.tv/wp-content/uploads/2 ... s-SML1.jpg (http://news.tgn.tv/wp-content/uploads/2011/04/TotalWar-Dinosaurs-SML1.jpg)
:lol:
Strona coś nie chce włączyć się poprawnie
Strona coś nie chce włączyć się poprawnie
Ja mogę włączyć
Mi się też nie chce odtworzyć ale po linku widzę że pisze coś w stylu: TotalWar-Dinosaurs
Na 1 kwietnia też był temat poświęcony kolejnej odsłonie TW też o dinozaurach.........hmmmm......
Może w tym linku wam się włączy http://news.tgn.tv/total-war-dinosaurs-coming-2012/
A widzisz datę tego "newsa"?? To lepiej sprawdź ;)
Co my tu o Romku,XIX wieku itp. a tu coś nowego ! Plemiona walczą ! Albo stada :lol:
A widzisz datę tego "newsa"?? To lepiej sprawdź ;)
Wiem, żartowałem tak sobie tylko :lol:
Ale wy macie zapłon...... już kilka miesięcy temu było o tym na forum.....
dinozaury totalwar ...
:lol:
a potem:
dodatek: inwazja ssaków :lol: :lol:
część kolejna: szablaste zęby / totalwar
dodatek: zemsta plemienia SCRAT'a (wiewiórka z epoki lodowcowej)
1 DLC: "mamut" unit pack
2) DLC "sid" - special totalwar AI - zwłaszcza to by się przydało :lol:
część następna :
totalna walka o ogień - "szaman totalwar" !!
dodatek : maczugą między oczy!
....
:lol: :lol: :lol: :lol:
===========
Kyuzo - jakby co, to przerzuć do wątku "humor".
A potem ''Walka o umysł'' z dodatkiem
Polowanie na mamuty :)
I następny Total War IV Wojna Światowa. Jak to powiedział Einstain będzie na maczugi :D
A potem V na wykałaczki :)
I miała być na kije.
Powróćmy do rzeczywistości. Następny TW to Total War Mafia Wars 8-)
Bardzo by mnie cieszylo jakby podeszli w koncu powazne do starozytnosci - Zrobili Ancient Total War - z Kreta, Egiptem, Hetytymi, Achajami, Mezopotamczykami, Asyryjczykami, Hindusami, Persami - cywilizacjami pojawiajacymi sie w toku gry (w odpowiednim dziesiecioleciu, czy roku) - po czym mega dodatek startujacy np w roku 300 pne. - wojny Diadochow, Rzym, Kartagina, Celtowie, Germanowie...
Drugi dodatek - Wedrowki Ludow od 300 n.e do 700. ^^
Jakiś Total War między BI a Medievalem byłby dobry
Slavery: The Game http://www.cdaction.pl/news-21786/slave ... wideo.html (http://www.cdaction.pl/news-21786/slavery-the-game---gra-o-niewolnictwie-ktorej-nie-ma-wideo.html)
Tajemnicza gra twórców TW Creative Assembly. Czyżby coś związane z następnym Total Warem?
PS: Szkoła się zaczęła i już nikt nie pisze :D
Mateusz Sz
15-09-2011, 14:11
Slavery: The Game http://www.cdaction.pl/news-21786/slave ... wideo.html (http://www.cdaction.pl/news-21786/slavery-the-game---gra-o-niewolnictwie-ktorej-nie-ma-wideo.html)
Tajemnicza gra twórców TW Creative Assembly. Czyżby coś związane z następnym Total Warem?
PS: Szkoła się zaczęła i już nikt nie pisze :D
Lecą w kulki. Myślę, że jest tak jak na cdaction.pl napisali- chwyt marketingowy. A zresztą zaprzestanie prac nad serią Total War, było by dla CA niczym innym jak zabicie kury, znoszącej złote jaja.
tomciopogromcio
15-09-2011, 14:32
Może po sukcesie Spartakusa serialu, zrobią grę o niewolnikach w starożytnym Rzymie - część będziemy wysyłać do kopalni, część szkolić na gladiatorów, zatrudniać dobrych doctore itd. ;). Ale TW nadal będzie i to będzie ROME, jak już tu pisałem ;).
Następny TW na pewno powstaje ;p Nie wiadomo kiedy go zapowiedzą ;p Już mniejsza o to w jakich realiach będzie, żeby tylko był dobrze zrobiony i wniósł spore nowości.
Oraz żeby poprawili optymalizacje pod warunkiem że będą jeszcze opierać się na silniku S2TW, a tak z innej beczki, jak się nazywa silnik z którego korzystał ETW,NTW i Shogun 2 ?
Zauważyliście, że od kiedy TW jest w STEAMie nie wychodzą żadne większe, pudełkowe dodatki? Tylko te mniejsze DLC, które można pobrać. Więc o dodatku do Shoguna i przyszłych TW możemy jedynie pomarzyć.
ja bardzo chciałbym rome 2 po shogunie 2 :mrgreen:
mi Tam by się marzyło coś takiego:
Nazwe nie wiem jaką by miał mieć ale gra toczyła by się w latach hmmm 1200-1750 czyli od "miecza do prochu"
i do tego dodatek/dlc który zaczynał by się 200 p.n.e - 450 n.e
no co.. pomarzyć nie można na idealnego Total Wara? :mrgreen:
Ja bym bardzo chciał nową część, która nazywałaby się: Primitive Total War.
Były to czasy bardzo wczesnej starożytności na Bliskim Wschodzie, Bałkan, Dalekiego Wschodu; czasy rodzących się cywilizacji. Byłyby walki Sumero-Akadu z Babilonem, Hetytów, Mitanni, Egiptu, Kaananu, Fenicji, Asyrii, Indii, Chin, Greków z kultury minojskiej i wiele innych państw oraz państw-miast. Byłoby mnóstwo hord barbarzyńców jak Medów, Persów, Achajów, Hebrajczyków, Arabów i wielu, wielu innych ludów z Europy, Afryki czy Azji, które mogą stworzyć kraj gdy podbiją choć jedno jakieś miasto.
Myślę, że ten pomysł nie jest zbyt eksploatowany w grach strategicznych i mógłby być strzałem w dziesiątkę jeśli odpowiednio by się za niego zabrali; jeśli by wybrano odpowiedni przedział czasowy gdzie pomieściłoby się wiele świetnych cywilizacji.
Ja bym bardzo chciał nową część, która nazywałaby się: Primitive Total War.
Były to czasy bardzo wczesnej starożytności na Bliskim Wschodzie, Bałkan, Dalekiego Wschodu; czasy rodzących się cywilizacji. Byłyby walki Sumero-Akadu z Babilonem, Hetytów, Mitanni, Egiptu, Kaananu, Fenicji, Asyrii, Indii, Chin, Greków z kultury minojskiej i wiele innych państw oraz państw-miast. Byłoby mnóstwo hord barbarzyńców jak Medów, Persów, Achajów, Hebrajczyków, Arabów i wielu, wielu innych ludów z Europy, Afryki czy Azji, które mogą stworzyć kraj gdy podbiją choć jedno jakieś miasto.
Myślę, że ten pomysł nie jest zbyt eksploatowany w grach strategicznych i mógłby być strzałem w dziesiątkę jeśli odpowiednio by się za niego zabrali; jeśli by wybrano odpowiedni przedział czasowy gdzie pomieściłoby się wiele świetnych cywilizacji.
To też dobry pomysł, no ale cóż. Poczekamy zobaczymy...
Myślę, że niedługo powinni wyjawić jaka będzie następna część (tym bardziej, że przez ostatnie 3 lata TW wychodził co rok. ETW 2009, NTW 2010, STW 2011)
Tak! Został zapowiedziany już prawdziwy dodatek, nie DLC do Shoguna jest to: Total War: Shogun 2 - Zmierzch Samurajów!. 8-)
Więcej informacji i trailer w newsie: http://www.cdaction.pl/news-23712/total ... wideo.html (http://www.cdaction.pl/news-23712/total-war-shogun-2---zmierzch-samurajow-badz-swiadkiem-upadku-tradycyjnej-japonii-w-nowym-rozszerzeniu-wideo.html)
Barturus
28-11-2011, 19:50
Zapowiada się bardzo ciekawie. II połowa XIX wieku, czyli Total War sięga do czasów niezbyt odległych. Może to zapowiedź, że następna gra będzie dotyczyła I wojny Światowej?
Fall of The Samurai jest swoistą betą rozwiązań technologicznych. Może następny Total War nie będzie mieć jeszcze nowego silnika?
KLAssurbanipal
01-12-2011, 16:01
Obstawiałem Rome 2 a teraz mam duże wątpliwości. Nie bawiliby się w robienie torów, broni maszynowej tylko do dodatku aby potem to zamknąć na kilka lat. Prawdopodobny TW to kolonializm, a może nawet I wojna światowa.
Ameryka w XIX wieku, dlaczego?
Dużo wojen, rozwój kolejnictwa i karabinów maszynowych, duży rynek gier.
Kolonializm i ogólnie XIX wiek to moim zdaniem bardzo dobry i ciekawy okres dla nowej części i zarazem ostatni, który można by zrealizować w takim systemie jaki jest teraz. To ostatnia epoka, w której prowadzono wojny pojedynczymi armiami i toczono bitwy, w których dało by się kierować jednostkami w totalwarowym systemie. Nie wyobrażam sobie stałej linii frontu z I wojny światowej odzwierciedlonej ruchami armii-pionków jak dotychczas, oczywiście można by zrobić rewolucję na mapie kampanii i przeprowadzić to bardziej w stylu HoI ale imo nie da się tak już zrobić z bitwami w czasie rzeczywistym, z powodu skali tych bitew, liczby, nowej broni, nowego systemu organizacji jednostek i walki. Dlatego obstawiam że dalej niż za rok 1901 twórcy nie wyjdą, no chyba że to będzie już kompletnie niehistoryczne.
Natomiast wiek XIX byłby świetny, globalna polityka, wielkie konflikty, rozwój nowych technologii dałby bardzo duże możliwości.
KLAssurbanipal
01-12-2011, 18:18
Ameryka to za wąski temat. WOjna secesyjna to tylko 2 frakcje, a dawanie całych Ameryk na zasadzie kolonializmu, bez Europy - mija się z celem. Na 90% nie będzie tak.
Sądzę że prędzej zrobią kolonializm na wzór Empire poszerzając o Amerykę Południową i Afrykę, pomijając Daleką Azję (dlatego wyczerpali ten temat z dodatkiem do STW2). Europa to wciąż największy rynek dla TW. ;)
Mogli by zrobić Empire 2. Cały świat do podbicia i dużooo frakcji. W Europie i Ameryce Płn takie same jak w 1 części, a w Ameryce Płd, Azji, Afryce i Australii np. Zulusi, Aborygeni, Imperium Japońskie itp. Takie coś by mogło być. Dużo prowincji do podbicia i dużo unikalnych jednostek :D
Ja myślę że CA pracuje już ostro nad kolejna częścią serii i wątpię aby kolejny dodatek do Shoguna 2 ten zapowiadany na marzec był robiony przez całą ekipę. Myślę również że kolejną częścią będzie albo Rom 2 albo MediEval a sądzę tak dla tego że części te są już bardzo stare a ekipa z CA poszła tak ostro do przodu że odnowienie poszczególnych serii to najlepszy sposób w końcu jak już ktoś powiedział na tym forum nigdy CA nie zrobi serii ani o 1 ani o 2 wojnie światowej bo technicznie chyba było by baaaardzo ciężko, mi by wystarczyło aby dobrze odnowili jakąś część serii wspomniana wcześniej dołożyli kolejne kontynenty i w końcu zrobili grę gdzie nie będzie potrzeba żadnych DLC ani patchy tylko dostaniemy kompletną,rozbudowaną, trudną lecz przyjemną grę z serii Total War.
Zresztą nie ważne co wypuszczą jestem zakochany w całej serii TW i łyknę wszystko co ze studia CA wyjdzie, bo prawda jest taka że żadnej strategi dobrej po prostu nie ma i ta seria to jedyna alternatywa dla graczy kochających strategie - CA to monopoliści w tej dziedzinie a ja ich darze wielkim zaufaniem.
KLAssurbanipal
02-12-2011, 00:13
Ja myślę że CA pracuje już ostro nad kolejna częścią serii i wątpię aby kolejny dodatek do Shoguna 2 ten zapowiadany na marzec był robiony przez całą ekipę. Myślę również że kolejną częścią będzie albo Rom 2 albo MediEval a sądzę tak dla tego że części te są już bardzo stare a ekipa z CA poszła tak ostro do przodu że odnowienie poszczególnych serii to najlepszy sposób w końcu jak już ktoś powiedział na tym forum nigdy CA nie zrobi serii ani o 1 ani o 2 wojnie światowej bo technicznie chyba było by baaaardzo ciężko, mi by wystarczyło aby dobrze odnowili jakąś część serii wspomniana wcześniej dołożyli kolejne kontynenty i w końcu zrobili grę gdzie nie będzie potrzeba żadnych DLC ani patchy tylko dostaniemy kompletną,rozbudowaną, trudną lecz przyjemną grę z serii Total War.
Zresztą nie ważne co wypuszczą jestem zakochany w całej serii TW i łyknę wszystko co ze studia CA wyjdzie, bo prawda jest taka że żadnej strategi dobrej po prostu nie ma i ta seria to jedyna alternatywa dla graczy kochających strategie - CA to monopoliści w tej dziedzinie a ja ich darze wielkim zaufaniem.
Medieval 3 przed Rome 2 jest w 100% niemożliwy.
Sądzę że dodatek w takich czasach robią nie bez powodu i wątpię by dla samego dodatku zmieniali mechanikę gry. Okres pasuje do epoki kolonializmu. Po udanym tego typu dodatku śmiało mogą robić kolonializm.
Choć nie ukrywam że wolę XVI-XVII wiek lub Rome 2.
Co do ich pracy to pisali kiedyś ze mają 2 podzespoły. Gdy jeden zajmuje się jedną grą drugi zaczyna nową. Gdy wychodził ETW byli w trakcie prac nad NTW, a gdy ledwie wyszedł NTW pracowali nad STW2.
Zauważcie, że team od NTW jest dokładniejszy jeśli chodzi o historię i odwzorowanie jednostek od tego ETW. Może to tylko gdybanie ale zwróćcie uwagę, że są gry na przemian: czerwone/niebieskie okładki. Tak jakby teamy zaznaczały swoją pracę (od RTW do dziś okładki są w jednym z tych dwóch kolorów). Rome (czerwony) miał jednostki fantasy i wiele skinów na jedno kopyto, MTW2 (niebieski) był pod tym względem lepszy. Taka sama sytuacja z ETW i NTW. STW2 czerwony a dodatek niebieski, możliwe że ten dodatek robi team od NTW. Jednostki w STW podobnie jak w ETW i RTW były na jedno kopyto. Teraz wydaje się ze jednostki są bardziej różnorodne. Czyżby team ''czerwony'' miał skinnera obiboka? :D
Ja tam nie bardzo wierzę w sam XIX wiek (tak jak w XVI-XVII) w wydaniu Segi, ale widmo amerykańskiej wojny domowej... produkt ma się sprzedać, a amerykanie pewnie chętnie kupiliby takie coś, w końcu to ich wojna. Dodadzą meksyk, Brytyjczyków, Hiszpanów i gotowe.
Chociaż mogą też pójść w I wojnę (a raczej od wojny secesyjnej do I wojny) dlatego spodziewam się czegoś oczywistego z ich strony - wojny Chińsko-Japońskiej 1895 i co ważniejsze - wojny Japońsko-Rosyjskiej 1905 (DLC do dodatku). Choćby po to, aby przetestować nowe okręty (fakt faktem iż monitory na skrenach już widzimy, o Ironcladach nawet nie wspominam) i taki wstęp do I wojny... cokolwiek zrobią, po zapoznaniu się ze świetnym demem Szoguna II jestem raczej optymistom.
KLAssurbanipal
02-12-2011, 00:44
Ja tam nie bardzo wierzę w sam XIX wiek (tak jak w XVI-XVII) w wydaniu Segi, ale widmo amerykańskiej wojny domowej... produkt ma się sprzedać, a amerykanie pewnie chętnie kupiliby takie coś, w końcu to ich wojna. Dodadzą meksyk, Brytyjczyków, Hiszpanów i gotowe.
To mało prawdopodobne z kilku powodów:
1. Ważnym elementem zakorzenionym w serii jest duża ilość frakcji, na czym się opiera ''wojna totalna'', rozbudowany system dyplomacji itp. Robienie gry opartej na wojnie 2 frakcji zaprzecza tej serii. Dodanie frakcji amerykańskich spoza USA to nadal za mało na specyfikę tej gry.
2. To co wynika z pkt. 1. W wojnie secesyjnej brały udział wyłącznie USA, to była ich wojna domowa. Dawanie innych krajów amerykańskich popsuje całe założenie ''Civil War: Total War''. Jaki by to miało związek z wojną secesyjną skoro walczą ze sobą np. Anglicy i Hiszpanie?
3. Wniosek wynikający z punktu powyższego - to już nie będzie wojna secesyjna tylko jakieś wojny w Ameryce w XIX wieku. Lepiej więc zrobić wojny kolonialne, bo:
1) różnorodność, 2) CA ma NAJWIĘKSZY rynek w Europie. Mimo że gra poza Europą sprawdzała się w STW, to tutaj się nie sprawdzi. STW miał tą specyfikę ''wojny totalnej'' z wieloma frakcjami, w przypadku Ameryki nie ma.
50/50 Rome 2 lub wojny kolonialne. Może zaskoczą nas czymś całkowicie świeżym XVI-XVII wiek.
[quote="Martin von Carstein":1eza11ui]Ja tam nie bardzo wierzę w sam XIX wiek (tak jak w XVI-XVII) w wydaniu Segi, ale widmo amerykańskiej wojny domowej... produkt ma się sprzedać, a amerykanie pewnie chętnie kupiliby takie coś, w końcu to ich wojna. Dodadzą meksyk, Brytyjczyków, Hiszpanów i gotowe.
1. Ważnym elementem zakorzenionym w serii jest duża ilość frakcji, na czym się opiera ''wojna totalna'', rozbudowany system dyplomacji itp. Robienie gry opartej na wojnie 2 frakcji zaprzecza tej serii. Dodanie frakcji amerykańskich spoza USA to nadal za mało na specyfikę tej gry.
2. To co wynika z pkt. 1. W wojnie secesyjnej brały udział wyłącznie USA, to była ich wojna domowa. Dawanie innych krajów amerykańskich popsuje całe założenie ''Civil War: Total War''. Jaki by to miało związek z wojną secesyjną skoro walczą ze sobą np. Anglicy i Hiszpanie?
3. Wniosek wynikający z punktu powyższego - to już nie będzie wojna secesyjna tylko jakieś wojny w Ameryce w XIX wieku. Lepiej więc zrobić wojny kolonialne, bo:
1) różnorodność, 2) CA ma NAJWIĘKSZY rynek w Europie. Mimo że gra poza Europą sprawdzała się w STW, to tutaj się nie sprawdzi. STW miał tą specyfikę ''wojny totalnej'' z wieloma frakcjami, w przypadku Ameryki nie ma.
50/50 Rome 2 lub wojny kolonialne. Może zaskoczą nas czymś całkowicie świeżym XVI-XVII wiek.[/quote:1eza11ui]
No to tylko czekać na jakieś informacje choć chyba zbyt szybko nic nie powiedzą do póki nie wyjdzie nowy dodatek do STW2 a więc w marcu, lecz bardzo bym chciał aby w miarę szybko zdradzili tajemnice kolejnej odsłony bo doczekać się nie mogę i dziwić się nie ma czemu bo żadnych dobrych strategii nie ma CA są totalnym monopolistą na tym rynku i w tej dziedzinie i czasem zastanawiam się co by było gdyby pojawił się konkurent............może bardziej by się przykładali do gier i jeśli by wypuszczali DLC to takie które faktycznie w noszą coś do gry.
Kiedy są jakieś najbiższe targi gier np. Gamescom? Może tam coś zapowiedzą
Ciekawe co będzie następne coś mi się przydaje że idziemy w kierunku The Great Civil War wszystko na to wskazuje dodatek Szhoguna również w końcu to taki Ostatni Samuraj Total War
KLAssurbanipal
04-12-2011, 23:58
Powtórzę się, ponieważ sądzę że wojna secesyjna odpada ponieważ:
50/50 Rome 2 lub wojny kolonialne. Może zaskoczą nas czymś całkowicie świeżym XVI-XVII wiek.
CA zaskakuje nieraz, możliwe że jednak dadzą wojnę secesyjną, ale z powyższych powodów uważam to za bardzo wątpliwe.
Dobrze KLAkson o następnych TW prawi, mam takie same zdanie na ten temat.
Co do niebieskich i czerwonych...ciekawa hipoteza, ale niech to pozostanie w sferze hipotez. A o "historyczniejszych" jednostkach w medku2 trudno mi się wypowiadać, patrząc na przybocznych generała, czy hełmy "rycerzy feudalnych" (tej najwcześniejszej ciężkiej jazdy), do tego sporo innych kwiatków...
KLA brzmi logicznie to co mówisz ale czy CA będzie się logicznie zachowywać to już inna bajka. Ja osobiście wolałbym żeby powstała Jesień Średniowiecza z prawdziwego zdarzenia bo to coś co wyszła od CA pod Średniowiecze to jakiś żart. Ale w USA raczej Średniowieczem się nie interesują a już na pewno nie tym co się działo na Wschód od Odry więc przełomu pewnie nie będzie. Zobaczymy co będzie a może coś z Azji np Złota Orda Total War
Memnon[pl]
05-12-2011, 23:31
Zobaczycie ze bedzie WW I...wszystko idzie w tym kierunku.Okrety,kolej,karabiny,bron palna...Mam nadzieje ze sie myle.... :cry: :(
Ja bym chciał, żeby CA wzięła na warsztat moda Eras Total Conquest pod Medka 2 ;) Kto grał wie, ze byłoby to niezłe ukoronowanie pewnego okresu historycznego...Mapy obejmujące całą kulę ziemską, budowa ogromnych imperium itp...A może się wszystko skończyć kolejnym odgrzanym kotletem pod tytułem Total War Rome 2, z kompanią z 5 nacjami i 20 dlc :oops:
------
Dlatego wybrałem w ankiecie
Rome 2 Total War
Medieval 3 Total War
W sumie to wątek i tak tyczy się naszego "chciejstwa", a CA nie koniecznie kolejność obierze wedle zachcianek graczy.
Tym nie mniej nawet gdyby chcieli spróbować zrobić konflikty post-napoleońskie, to na pewno nie teraz. Kolejna część jest już w produkcji. Nie będą czekać na wynik eksperymentu z dodatkiem do Shoguna jako sprawdzeniem czy gracze polubią epokę karabinów maszynów i okrętów rodem z spod Cuszimy. Może w następnej grze ale nie teraz.
Osobiście liczę na powrót do Rome'a, który pomimo tego że należy do gier II generacji serii, zestarzał się już mocno. Grafika się broni nada zwłaszcza w modach ale m.in ten tragiczny system dyplomacji gdy trzeba było łazić 10-20 lat rzymskim ambasadorem by skontaktować się np. z Partami to trochę męczące. Dlatego jestem dobrej myśli że kolejna gra będzie właśnie dotyczyła tej epoki.
Przy okazji mam nadzieję że tym razem powiększą świat gry. W podstawowym Romie np. nie można było oddać potęgi monarchii Selekidów, ponieważ ich państwo na mapie Roma było małe wepchnięte między Egipt i Partów, dzięki cemu niemal zawsze w rozgrywce AI padało po krótkim czasie. To jasne że najbardziej kuszące są walki legionów rzymskich od Pyrrusa do co najmniej wojen domowych. Ale żeby ujrzeć np. wojnę światową starożytności jaką były wojny Diadochów? Byłoby super :)
]Zobaczycie ze bedzie WW I...wszystko idzie w tym kierunku.Okrety,kolej,karabiny,bron palna...Mam nadzieje ze sie myle.... :cry: :(
Skoro tak twierdzisz proszę Cię odpowiedz jak wyobrażasz sobie rozwiązanie moich wątpliwości techicznych które napisałem na poprzeniej stronie. Bo gatlingi gatlingami ale dalej będę się upierał przy tym że takiego systemu walk jaki był w XX wieku nie da się na tą chwilę realnie odtworzyć (oczywiście zawsze mogą wcisnąć nam jakieś dziwactwo, w którym armie i model walki będzie rodem z napoleona ale to już by było przegięcie, minimum realności historycznej jednak wymagam).
Powstaje mod o I wś, świetnie! Ale pytanie brzmi: jak twórcy poradzili sobie z dwoma najbardziej charakterystycznymi cechami tego konfliktu:
1) Linia frontu przez wiele kilometrów.
2) Wojna okopowa.
Ciekawe jak poradziłaby sobie CA, prawda? Dotychczas braliśmy armie i maszerowaliśmy w stronę wroga, a co przy linii frontu? Trochę dziwacznie to będzie wyglądać, chociaż mam już swoja wizję.
Wojna okopowa, raczej nie pasuje do dynamicznych bitew pełnych walki wręcz jakie znamy ze wszystkich części TW (może poza Napkiem i Empirem), heroicznych zwycięstw, pościgów za rozbitym przeciwnikiem. Jeśli twórcy mają być wierni historycznie (chociaż na takim poziomie jak dotychczas) to nie będą mogli stworzyć sytuacji gdy I wś rozstrzygnięta zostanie w dwóch bitwach, rozbicie zgrupowanego wojska przeciwnika i zdobycie stolicy wroga. Uwzględnienie rozbudowanej floty, czołgów, artylerii, samolotów, zeppelinów, gazów bojowych etc.
Poza tym jak miałby wyglądać multiplayer w takiej grze? Ja go sobie nie wyobrażam.
Barturus
11-12-2011, 22:31
I wojna światowa jest możliwa, ale pod jednym warunkiem: zupełna zmiana dotychczasowego systemu gry, a to jest raczej mało prawdopodobne. Jednak jak to mawia klasyk: "wszystko się może zadrzyć".
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że nowy Total War, którego spodziewam się na początek 2013 roku, będzie dotyczył XIX wieku. Tematów z tego okresu historycznego jest sporo, więc jest to świetny materiał na grę.
maxcezar5
12-12-2011, 15:46
Czy po zmierzchu samurajów powstanie wojna secesyjna?
Czy po zmierzchu samurajów powstanie wojna secesyjna?
Czy jest na sali ktoś z CA? - moja odpowiedź ;)
maxcezar5
12-12-2011, 20:30
Teoretycznie wielce prawdopodobne bo będą mieli
- kolej
-działa Armstronga
_kartaczownice Getlinga
-pancerniki
- oblężenia portu
-pokazany ostrzał na odległość
-nowe formy oblężeń.
Na pewno "upadkowi samurajów będzie bliżej do wojny secesyjnej niż Napoleonowi.
KLAssurbanipal
13-12-2011, 00:22
Teoretycznie wielce prawdopodobne bo będą mieli
- kolej
-działa Armstronga
_kartaczownice Getlinga
-pancerniki
- oblężenia portu
-pokazany ostrzał na odległość
-nowe formy oblężeń.
Na pewno "upadkowi samurajów będzie bliżej do wojny secesyjnej niż Napoleonowi.
Kolego, czytaj posty. Powtórzę się, że to mało prawdopodobne.
Oto moje powody:
maxcezar5
13-12-2011, 16:13
Masz rację.Nie zrozumieliśmy się do końca.Bo w rome total war była wojna diadochów i wojny punickie koło siebie.Tak i tu była by wojna secesyjna i wojny w koloniach w afryce, w indiach,może nawet chiny i rosja.
KLAssurbanipal
14-12-2011, 10:03
Ja pisałem o tym właśnie. :) Jak ma być reszta świata np. kolonializm brytyjski, francuski to wojna secesyjna traci sens. Nie będzie to już wojna secesyjna lecz ogólnie dzieje II połowy XIX wieku lub po prostu Colonialism Total War. Wojny diadochów były powiązane ściśle z Rzymem. Wojna secesyjna i np. kolonie brytyjskie w Indiach i Afryce słabo. To zbyt szeroki temat by nazwać go wyłącznie: Civil War Total War.
Dlatego ja obstawiam II połowę XIX wieku - kolonializm (z co najwyżej zawartą wojną secesyjną) lub Rome 2.
Cymberkaj
17-12-2011, 22:03
Miejmy też nadzieję, że nie zmarnują-jak to zrobili w Empire-potencjału, jakim jest gigantyczny obszar działań zbrojnych. Nie tylko "Europa" (czyli Europa, Bliski Wschód i Afryka Północna), ale też Ameryka i Indie. W Empire to nie wyszło, bo pomniejszono skalę mapy: czyli np. w Rome przejście półwyspu apenińskiego zajmowało nawet 6 tur, a w Empire zaledwie 2. Czyli że w obydwóch grach przejście z jednego końca mapy na drugi, mimo pozornie większego Empire, wynosiła tyle samo tur. I o to właśnie chodzi-nowy Total War z gigantycznym teatrem działań (minimum ten z Empire), ale już na starej, dużej skali mapy Rome-to by dopiero było coś...
+1
Ja bym nawet chciał mnogość prowincji, jak w Kingdoms ;)
Spojrzałem sobie na angielski artykuł na Wikipedii o Total Warze i z tego co zrozumiałem (nie jestem dobry z angielskiego) jest napisane, że nowy Total War był tworzony przed Shogunem, ale twórcy go jeszcze nie zapowiedzieli. Tak to zrozumiałem z przetłumaczonej strony przez Google Translate. Dokładny cytat z Wiki:
"Unnamed Total War
A new Total War has been mentioned to be in development since before Shogun 2 was released. Creative Assembly has not released any other information at this time."
Praktycznie zawsze zaczyna sie kontynuacje juz podczas tworzenia jednej z czesci :roll:
maxcezar5
22-12-2011, 15:03
Uważam, że zrobili by dobrze gdyby odnowili i POPRAWILI/stworzyli od nowa Empire total war(mogła by się kończyć po epoce Napoleońskiej a zaczynać w 1700(III wojna północna).
Kolej pasowała by do tego okresu.
Więcej możliwości(bitwy morsko-lądowe),zero lub prawie zer bugów,ogromny świat,grafika ach...
Moim zdaniem najlepszym pomysłem (POMYSŁEM) był eEmpire total war
Witam.
Chciałbym żeby było RTW2,ale nie przez neta.
Tak mam Shoduna2, i raczej nie pogram.
Jak obstawiam cały XIX wiek.
Ja tam XIX wiek i basta :)
Proszę o wyrażanie myśli w jednym poście. Pisanie jednego pod drugim, jak słusznie zauważył Rue, podchodzi pod spam - Lena
Jak obstawiam cały XIX wiek.
Ja tam XIX wiek i basta :)
Nie ma to jak sobie dobrze pospamować :D
Ja najchętniej widziałbym XVIII wiek -Empire II.Dla mnie to ma największy potencjał.
Im nowsze czasy tym dla mnie lepiej :D
najchętniej I wojnę światową, może być XIX wiek (ale nie okres napoleoński).
Renesans czy średniowiecze też mogłoby być.
Rome 2 - z tym bym się niezbyt pogodził, chyba że będzie można edytować mapę, żeby edycja była taka jak w Medievalu II chociaż, gdyż wtedy będę mógł liczyć na moda przenoszącego do nowszych czasów :D
MAm nadzieję, że będzie to znów starozytność, ale może jednak nie Rome, a Grecja? Co Wy na to?
MAm nadzieję, że będzie to znów starozytność, ale może jednak nie Rome, a Grecja? Co Wy na to?
Grecja Total War,ciekawe choć moim zdaniem niepotrzebne.
W Rome są przecież miasta greckie.
Jak już, to robić grę o czymś nieznanym.
Z taką różnicą, że są wtedy już w czasie upadku:(
Ale zobacz jaką masz satysfakcje,w momencie przywracania im świetności.
To jest fajne uczucie.
Co by nie było po szogunie2,chciałbym by zostało tak wciągające, jak cała seria.
maxcezar5
31-12-2011, 16:52
Ja najchętniej widziałbym XVIII wiek -Empire II.Dla mnie to ma największy potencjał.[/quote]
Rue zgadzam się z Tobą w 100%
Czasy pokazane w Empire są najciekawsze. Gdyby wypuścili Empire 2 niezbugownego, z dużą mapą, wieloma frakcjami, możliwościami (kolej, walki lądowo-morskie) i może na nowym silniku zyskali by wiele, ponieważ wiele osób chciało by ją mieć w swojej kolekcji.
Ja najchętniej widziałbym XVIII wiek -Empire II.Dla mnie to ma największy potencjał.
Rue zgadzam się z Tobą w 100%
Czasy pokazane w Empire są najciekawsze. Gdyby wypuścili Empire 2 niezbugownego, z dużą mapą, wieloma frakcjami, możliwościami (kolej, walki lądowo-morskie) i może na nowym silniku zyskali by wiele, ponieważ wiele osób chciało by ją mieć w swojej kolekcji.
Ale gdyby chcieli tak zrobić,mogłoby się okazać,że grę trzeba robić na nowo.
Wtedy pewnie okazałaby się droższa,i raczej nie zostałoby to dobrze odebrane.
Takie jest moje zdanie.
Ja tam uwżam że oprócz FoTS'a nowy Total War też będzie na tym samym silniku co Shogun 2 bo po co mieliby zmieniać jeśli jest dobry? (nie znam sie na tym na jakiej zasadzie działają gry ale myśle że jednak zmienianie co rok/dwa lata silnika gry na nowy, robiony od zera nieco mija się z celem)
Ja tam uwżam że oprócz FoTS'a nowy Total War też będzie na tym samym silniku co Shogun 2 bo po co mieliby zmieniać jeśli jest dobry? (nie znam sie na tym na jakiej zasadzie działają gry ale myśle że jednak zmienianie co rok/dwa lata silnika gry na nowy, robiony od zera nieco mija się z celem)
Za jakiś czas,może wymyślą inny.
Póki co nie ma,choć nie wiem czy rynek nie byłby już przesycony Totalami.
Więc pewnie na dwójce Shoguna się skończy.
Piszę to,patrząc na realia.
KLAssurbanipal
03-01-2012, 21:04
Polemizowałbym. Okres hellenistyczny był momentem gdzie Grecy mieli największy wpływ na ówczesny ''świat''.
rolpa120
05-01-2012, 14:45
A co byscie powiedzieli na starozytne Chiny ? mysle ze bylo by to bardzo ciekawe total war chociaz nie musza byc starozytne tylko od poczatku naszej ery lub wczesnego sredniowiecza ;)
Ja też obstawiam XIX wiek, dlatego że po wypuszczeniu FoTSa wystarczy w zasadzie zrobić tylko nową mape, jednostki i otoczke historyczną i gotowe. Bo mieliby się bawić w robienie tych pocigów i kolei i wymyślanie "nowoczesnych" okrętów tylko do jednego dodatku?Wątpie
Zazwyczaj TW wychodzi na początku roku więc prawda niedługo wyjdzie na jaw. ;)
No a a ja mówię po raz nie wiem ,który, że najciekawszy jest XIX wiek
;D
Wielki Mistrz Malborka
12-01-2012, 20:49
Jedno jest niestety niemal pewne :(
Beta: Total War
Tak to myślę że będzie to Rome bo wprowadzili ten system avatara i zapowiadali że z każdą kolejną częścią zrobią coś nowego a shogun jest podobny do roma, może to być też coś bardziej nowoczesnego bo zrobili te koleje co też jest nowością i możliwe że w następnej części też będą one występowały, mam nadzieję że nie będzie samolotów bo to już nie będzie wtedy to samo, ale to już by musiałą być I wojna światowa co też wymagałoby ogromnych zmian i znów TW nie było by TW ;)
ROME 2!
Rome 2 popieram. Beta: TW - niestety też się zgadzam, tak to się pewnie skończy ;) Ale..
wprowadzili ten system avatara i zapowiadali że z każdą kolejną częścią zrobią coś nowego a shogun jest podobny do roma
Pod jakim kątem są podobne? Mam nadzieję że tego avatara jak najprędzej porzucą, do shoguna pasował całkiem dobrze ale do roma.. lepiej nie
Wielki Mistrz Malborka
12-01-2012, 21:03
Podobne w sensie jednostek, łucznicy, włócznicy, kawaleria i tak dalej, oczywiście z małymi różnicami bo to inny rejon i inne czasy ale generalnie opiera się na tym samym
Ezechiel
12-01-2012, 21:16
Jak dla mnie najciekawszy był by XVI - XVII wiek. Lata świetlności polskiej armii. Ale po za tym inne europejskie potęgi.
Też bym chciał aby następna gra z serii Total War osadzona była w okresie XVI-XVII wieku. Jest to bardzo ciekawy okres po pierwsze Rzeczpospolita była wtedy potężnym pod względem terytorialnym państwem, które prowadziło wojny z wieloma państwami. W tamtym okresie liczne państwa były potęgami militarnymi np. Szwecja w czasach Gustawa Adolfa, Francja, Imperium Osmańskie. Wojna trzydziestoletnia odpowiada założeniom wojny totalnej czyli tego na czym opiera się seria Total War.
Ezechiel
13-01-2012, 21:46
No właśnie mogła by być osobna kampania "Wojna trzydziestoletnia"
- Wiele bitew historycznych w tym pod Wiedniem. Bardzo bagaty w konflikty okres historyczny więc jest dobra podstawa by osadzić grę w tych czasach. Dopiero wchodzi broń palna do powszechnego użytku i jeszcze nie jest tak skuteczna co spowoduje urozmaicenie w uzbrojeniu a także dalsze walki w ręcz na szable itp. Czego brakowało moim zdaniem w Empire ale wiadomo inny okres.
W takim razie obstawiam albo XIX wiek albo propozycje przedmówców. Są to nowości, które warto wprowadzić w życie.
Solve Lind
14-01-2012, 11:44
Patrząc na najnowszy dodatek do Shoguna2 naszła mnie myśl, że kolejna odsłona TW będzie o I WŚ. Będzie to duża nowość dla fanów i wielu choćby z ciekawości pewnie sięgnie po grę. A Rome2? Było by ekstra, ale kolejny odgrzewany tytuł świeżo po Shogunie? Chyba nie bardzo to wygląda z marketingowego punktu widzenia, ale pożyjemy to zobaczymy :)
mogłaby być wojna secesyjna lub wojna o niepodległość Stanów.
głos dałem na Rome.
Ezechiel
14-01-2012, 14:22
Ale przeciez kampania stanami była w pewnym sensie w Empire. Co prawda nie wojna secesyjna ale jednak o niepodległość. A po za tym jak dla mnie mało interesujące.
Najwazniejsze żeby nie robili Total War'a o I wojnie o II już nawet nie mówię. Uważam że im więcej mechanizacji i techniki tym bardziej seria traci na epickości. Ale to moje zdanie więc pewnie wielu się nie zgodzi.
Może nie I/II W.Ś ale pewnie coś będzie z XIX wiekiem związanego, kto gra/grał bete FOTSA zauwazył że jets duuuuży potencjał w takim okresie, niestety o samej becie i tym dlaczego jest taki potencjał nie moge powiedzieć bo sie zgodziłem na udział w Becie w zamain za milczenie o tym co w niej jest.
Wielki Mistrz Malborka
14-01-2012, 19:18
A mi jako koledze mogłeś powiedzieć gdzie się zapisać ;)
Zakładsz konto na oficjalnej stronie Total War http://forums.totalwar.com/forum.php i w tym linku http://forums.totalwar.com/showthread.p ... ll+samurai (http://forums.totalwar.com/showthread.php/29879-FALL-OF-THE-SAMURAI-CLOSED-BETA-Join-up-now!?highlight=beta+fall+samurai) po zarejestrowaniu się prosisz o klucz do bety. Dalej sobie poradzisz(chyba).Klucz powini ci przesłać do 2-3 tygodni ale nie jestem pewien czy go dostaniesz bo rozdawali klucz na święta i po nowym roku nowa partia poszła, jak jest teraz to Ci nie powiem
http://www.youtube.com/watch?v=9TOJ_aKw ... r_embedded (http://www.youtube.com/watch?v=9TOJ_aKwHE4&feature=player_embedded)
Oglądając ten nowy zwiastun, mam coraz większe wrażenie, że następny TW to jednak będzie IWŚ
Cymberkaj
18-01-2012, 17:03
Nom, XVI i XVII wiek to by było coś. A poza tym, były to swoisty kompromis pomiędzy dwoma grupami fanów-tych preferujących tradycyjnego Total Wara z piechurami, i tych preferujących muszkiety, armaty itp. z Empire czy Napoleona. Czasy, w których już się wprowadza powszechnie broń palną, ale jeszcze nie jest uzbrojona ona w antykawaleryjskie bagnety, czasy, gdy już korzystano z nowoczesności, ale "stare" metody jeszcze wciąż są mordercze... Taki Total War to zresztą bardzo dobry krok dla CA. Zadowoliłby zarówno "mieczników" Rome i Medka, jak i "muszkieterów" Empire i Napka. I wiecie co? Marzy mi się o wiele wiele bardziej rozbudowany system dyplomacji. Na przykład na początku XVIII wieku (czasy Empire) Wielka Brytania miała sojusz z Austria tylko i wyłącznie przeciwko Burbonom-pomoc w jakichkolwiek innych wojnach w ogóle nie wchodziła w grę. A i tak, jeżeli wypowiedziało się Austrii wojnę z opcją "Wezwij sojuszników" (państwem innym niż Francja i Hiszpania), to i tak Brytyjczycy wypowiadają nam wojnę.
A więc mniej "ogólnikowe" i mniej abstrakcyjne traktaty. Czyli np. szczegółowe zastrzeżenia w stylu "Pomagamy wam tylko do momentu, aż uda nam się coś tak zdobyć". Co prawda można było dotychczas olać sojusznika, gdy już mamy to co chcieliśmy mieć, ale on się teraz do nas zraża... I wreszcie uniknięcie wkurzającej sytuacji, że wzywamy na pomoc sojusznika gdy ktoś nas atakuje, już odparliśmy atak i mamy pokój z agresorem, ale nasz sojusznik nadal walczy z tym naszym agresorem. Nawet i przez kilkadziesiąt lat i do końca kampanii... Fenomenem byłyby dla mnie zbiorowe traktaty pokojowe. W oknie dyplomacji pojawiłaby się zupełnie nowa karta: "Toczone wojny". Nie ma już, że jest kilkadziesiąt wojen na raz. Jest tylko kilka, ale walczą ze sobą uznawane za takowe przez grę koalicje. Można by było wycofać się i zawszeć osobny pokój z wrogiem wbrew koalicji, ba, można by walczyć bez oficjalnego członkostwa, ale jeżeli by się w niej pozostało, to ewentualny pokój obejmowałby wszystkich walczących. Jeden, wielki, wspólny pokój i długo panujące na nim obrady w celu osiągnięcia konsensus. Oczywiście gra by obliczyła, kto najwięcej zyskał na tej wojnie i to właśnie te państwa miałyby najwięcej do powiedzenia-kto wie, może nawet dyktowałyby warunki pokoju dla sojuszników? "Masz przez ileś tam tur nie atakować tego państwa", "Masz mi pomóc z tym państwem, gdyby mnie zaatakowało"... Po prostu urokiem historii są obrady i żmudne dogadywanie się. Dlaczego tak nas pociągają takie wojny, jak np. trzydziestoletnia czy siedmioletnia? Bo to były wojny MASOWE. Kilkanaście państw walczących jednocześnie. W pojęciu dotychczasowych gier tego w ogóle nie ma. A nawet jak jest, to w rozumieniu silnika jest to zwykły zbieg okoliczności, nie warty "podszlifowania".
Nie liczę nawet na moda XVI-XVII wiek, bo wiadomo że by Polskę skopali totalnie jak w Empire. Mam nadzieję na Rome 2 :)
KLAssurbanipal
31-01-2012, 23:30
Jedyne co zostaje to Rome 2 lub XIX wiek jak patrzę na te statki z dodatku do STW2...
Flagellum_Dei
01-02-2012, 23:40
Witam wszystkich. Marzę po nocach o Rzymie z numerem 2 :D
Mam nadzieję, że wyszedłby im co najmniej tak dobrze jak Medieval II.
Ale mam pytanie do Was jedno. KIEDY będzie wiadomo, czy ktoś ma jakieś przecieki
co będzie następną częścią w serii TW ? Chciałbym tutaj przeczytać jakiś mądry logiczny wywód na zasadzie :
skoro ukazał się prawdopodobnie ostatni dodatek do Shoguna ZS ,
to zazwyczaj następną część ogłaszali po 2-3 miesiącach od premiery owego.
Ktoś coś pamięta jak to było z poprzednimi częściami ? Kiedy właśnie decydowano się na zapowiedź kolejnej ?
Napiszcie co myślicie , bo ja czekam na hasło "Będzie Rzym 2" jak 6-letnie dziecko na Mikołaja i prezenty ;D
Daj mi kryształową kulę, a ci powiem
Flagellum_Dei
Udany jak medieval2? Kolego, toż to się wyklucza ;-)
Poniżej masz logiczne wywody:
Powtórzę się, ponieważ sądzę że wojna secesyjna odpada ponieważ:
CA zaskakuje nieraz, możliwe że jednak dadzą wojnę secesyjną, ale z powyższych powodów uważam to za bardzo wątpliwe.
Sądzę że dodatek w takich czasach robią nie bez powodu i wątpię by dla samego dodatku zmieniali mechanikę gry. Okres pasuje do epoki kolonializmu. Po udanym tego typu dodatku śmiało mogą robić kolonializm.
Choć nie ukrywam że wolę XVI-XVII wiek lub Rome 2.
Co do ich pracy to pisali kiedyś ze mają 2 podzespoły. Gdy jeden zajmuje się jedną grą drugi zaczyna nową. Gdy wychodził ETW byli w trakcie prac nad NTW, a gdy ledwie wyszedł NTW pracowali nad STW2.
Zauważcie, że team od NTW jest dokładniejszy jeśli chodzi o historię i odwzorowanie jednostek od tego ETW. Może to tylko gdybanie ale zwróćcie uwagę, że są gry na przemian: czerwone/niebieskie okładki. Tak jakby teamy zaznaczały swoją pracę (od RTW do dziś okładki są w jednym z tych dwóch kolorów). Rome (czerwony) miał jednostki fantasy i wiele skinów na jedno kopyto, MTW2 (niebieski) był pod tym względem lepszy. Taka sama sytuacja z ETW i NTW. STW2 czerwony a dodatek niebieski, możliwe że ten dodatek robi team od NTW. Jednostki w STW podobnie jak w ETW i RTW były na jedno kopyto. Teraz wydaje się ze jednostki są bardziej różnorodne. Czyżby team ''czerwony'' miał skinnera obiboka?
@Flagellum_Dei
Cóż, patrząc na częstotliwość z jaką wydawane są total wary to następnego można się spodziewać w 2013. Przypuszczalnie we wrześniu jak większość gier. Można też chyba bezpiecznie założyć, że gra będzie posiadała nowy silnik graficzny. Z reguły jeden silnik idzie na dwie gry, przy czym do drugiej jest poprawiany (Napoleona traktuję jako dodatek do Empire, bo widać, że tak miało na początku być).
Koniec końców, za półtora roku będzie nowy total war, zapowiedzi gdzieś w przeciągu roku.
A teraz gorący apel do ekipy tego forum. Zgadajcie się z twcenter i innymi środowiskami graczy o wydanie total wara łatwego w modowaniu i z narzędziami. Jak zasypać SEGĘ mailami to może się ugną.
Flagellum_Dei
02-02-2012, 15:51
Salvo , woda84 dzięki za odpowiedzi. O coś takiego właśnie mi chodziło.
Chociaż jesień 2013 to nie jest miła wiadomość ;)
A że niby Medieval II był nieudany ? Z perspektywy pierwszego oraz Rzymu z BI i Alexandrem, może trącił cukierkami
i nie miał takiej grywalności ale jednak kilka modów i świetna grafika powodują, że można spokojnie jeszcze dziś do niego wracać.
Natomiast w TW ROME już nie dam rady grać... zbyt "kwadratowe" to wszystko ;)
A teraz gorący apel do ekipy tego forum. Zgadajcie się z twcenter i innymi środowiskami graczy o wydanie total wara łatwego w modowaniu i z narzędziami. Jak zasypać SEGĘ mailami to może się ugną.
Bo to takie proste :D
Apele były, są i będą...olewane 8-) Mody to w gruncie rzeczy nisza,która i tak sama sobie radzi, a ludzie grę i tak kupują :)
A że niby Medieval II był nieudany ? Z perspektywy pierwszego oraz Rzymu z BI i Alexandrem, może trącił cukierkami
i nie miał takiej grywalności ale jednak kilka modów i świetna grafika powodują, że można spokojnie jeszcze dziś do niego wracać.
Natomiast w TW ROME już nie dam rady grać... zbyt "kwadratowe" to wszystko
Salvo , woda84 dzięki za odpowiedzi. O coś takiego właśnie mi chodziło.
Chociaż jesień 2013 to nie jest miła wiadomość ;)
Najgorsze AI, niehistoryczne jednostki, nieużyteczni kupcy, małoużyteczna broń palna, NIE MA DARTHMODA z porządnego zdarzenia. Owszem,mody go uratowały i wyszło wiele świetnych, do tego fajny pomysł z Kingdoms, ale i tak ja od gry zazwyczaj wymagam.
Rome kwadratowy? Grałem w niego o wiele więcej niż w medka2, grafika jest wciąż super :P Zresztą co powiesz na to, że miesiąc temu medka VI zainstalowałem i się zagrywałem jak w żadnego nowszego TW ;-) To dopiero gra, a pogadaj sobie z Eutychesem, on to w szoguna1 ciągle tnie :P
Memnon[pl]
02-02-2012, 22:55
a pogadaj sobie z Eutychesem, on to w szoguna1 ciągle tnie :P
Nie on jeden :D ...ja tez czasami wracam do tej nalepszej czesci seri TW :!:
Mnie zadowoli Rome 2, Medieval 3, ETW 2 (najbardziej wątpliwe), kolonializm, renesans - praktycznie zadowoli mnie każdy okres historyczny do I wojny św. Pod warunkiem że miałby dużo zróżnicowanych i zbilansowanych nacji grywalnych z historycznymi jednostkami z danego okresu oraz możliwość rozgrywania kampanii online takich jak w STW. Ważne dla mnie, by nie miał różnych jednostek/nacji dostępnych tylko w preorderze i zróżnicowanych poprzez miejsce dokonania preorderu (tak jak NTW czy Shogun 2 Fall of the Samurai). Tego, że powinna być możliwość ręcznego rozgrywania bitew morskich, już chyba nie trzeba pisać. O tym że pozbawiona bugów i z porządna AI także...
Rome 2, a może bardziej Ancient Total War - w jedynce brak zbilansowanych nacji, mamy ahistoryczny Egipt faraonów zamiast Ptolomeuszy, niektóre ahistoryczne jednostki (stada płonących świń, czy sfory psów....), brak możliwości ręcznego rozgrywania bitew morskich, brak kampanii online.
Medieval 3 - w dwójce brakuje mi przede wszystkim ręcznego rozgrywania bitew morskich, wrzącego oleju w podstawce, drażni nieco też słonioartyleria (u Timurydów powinni być nafftatun na słoniach) oraz kampanii online (KO na zasadzie hot seat i przesyłania save'ów to dla mnie tylko namiastka takowej).
Empire Total War 2 - brak kampanii online oraz wyboru co zrobić z podbitą prowincją.
Oczywiście jeśli preorder będzie wyglądał tak jak w NTW czy jak na razie w najnowszym dodatku do Shoguna - to nie kupię żadnej następnej gry z tej serii. Jestem w stanie za porządną grę z serii total war zapłacić nawet i 300 zł - ale chcę mieć za te pieniądze wszytko co tylko twórcy w niej umieścili... A i narzędziami do modowania (możliwością zmieniania tego co się mi w danej grze nie podoba) bym nie pogardził.
Solve Lind
06-02-2012, 22:33
@Salvo - niech zgadnę: przygodę z TW zaczynałeś z Rome? Często gdy czytam porównania między różnymi odsłonami wielokrotnie ludzie tą część od której zaczynali uważają za najlepszą. Ja mam podobnie z Medkiem 2 ;) Chociaż starając się silić na obiektywizm sądzę że pierwszy Shogun nadal miażdży klimatem i grywalnością i złotą edycje z Medkiem pierwszym nigdy nie usuwam z kompa praktycznie. Ale może dla tego, że Rome trzyma jeszcze przyzwoity graficznie poziom jak dla mnie i fajne mody znacznie wydłużyły mu życie chciałbym coś nowego od producentów serii :)
kazimierz.sielaff
07-02-2012, 17:37
Zaczynałem od Medeival I, ale za najlepszą część uważam Napoleona. Jeżeli mieliby wydać dopiero pod koniec 2013, to rzeczywiście długo jeszcze. Może rzeczywiście wydadzą coś z przełomu XIX/XX wiek. Gdyby była to pierwsza wojna to na dłuższy czas mieliby trochę spokoju, wydając kolejne dodatki, jako że w tym okresie było wiele mniejszych, a ciekawych konfliktów. Mam tylko nadzieję, że tworząc I wojnę, oprócz Europy umieszczą też całą Afrykę, Bliski Wschód (kolonie niemieckie i posiadłości Osmanów), mapa Rosji żeby była przynajmniej do Uralu, a nie tylko do Moskwy, no i..., że ciekawie rozwiążą "sprawę U-bootów".
Na II wś. myślę, że jest chyba jeszcze za wcześnie, choć marzy mi się taka od kiedy tylko przerzuciłem się z Close Combat (szczególnie III - front wschodni, w który grałem przynajmniej przez 5 lat) na Total War.
Pierwsza wojna też za wcześnie o conajmniej 10 lat. Najpóźniejsza z możliwych epok to okres 1815-1870, ew. 1900 i było to omawiane dwadzieścia razy czemu ;-)
@Salvo - niech zgadnę: przygodę z TW zaczynałeś z Rome?
medieval1 - medieval2 - rome + BI - kingdoms - empire
Pod medka2 wyszły lepsze mody, ale jak wspominałem Darthmod już nie.
Najlepsze wspomnienia z całości to zdecydowanie medek1, największe rozczarowanie z wyżej wymienionych...wiadomo :D
Ostatnio jednak dałem sobie spokój z TW, bitwy za bardzo schematyczne...ostatnio jak wróciłem po roku do Romka dałem sobie spokój po trzech turach, w każdej miałem bitwę Scypionów z Kartaginą, w każdej te same decyzje...
Naszła mnie natomiast jedna myśl...ciekawie by było gdyby CA jak Vader każdej nacji określiło specyficznie inną taktykę...do tego każdy dowódca miałby dodatkowo swoje ulubione "podtaktyki" typu jeden jest agresywny, drugi defensywny. Razem pięknie by to współgrało...
Dość marzeń, bo ktoś pomyśli że naprawdę się tego od nich spodziewam :mrgreen:
Ezechiel
08-02-2012, 17:59
Hmm Tak sobie myślę że ciekawą sprawą było by... No właśnie którz z nas nie chciał byś indianinem:) Rzeczy samej! Total War o wojnach Amerykanów z Indianami.
Najpierw moje spostrzeżenia:
W Medievallu 2 o raz dodatku "Kingdoms" moim zdaniem antyczni indianie (Majowie, Aztekowie, Apacze) zostali przedstawieni bynajmniej fantastycznie, spore zróżnicowanie jednostek, różnorodność oraz nie bywały klimat gdy zagramy jedną z czterech opcji w dodatku czyli Kampania amerki, Nowego Świata. Która jest dla mnie masakrycznie trudna i nigdy jej nie ukończyłem. Wspaniale twórcy odwzorowali ten klimat.
Co do Empire, ... rozczarowanie absolutne. Jednakowe jednostki, wszystko takie na odwal się zrobione. Az przykro patrzeć. Nie chcę tu się rozpisywac z krytyką. Każdy kto grał wie o co chodzi.
Ale gdyby zając się konfliktami USA - Indianie, na poważnie to by była gratka nie lada. :D
Wyobraźcie sobię obonę fortów, potyczki na preriach, odwzorowanie specyfiki tego krajobrazu... Masakra!!! :shock: oczywiście pozytywna. Można by też zrobić coś nowego i tu UWAGA!
na przykład w kampani odbywały by się małe misje typu: Zdobycie jakiegoś fortu, zamordowanie w bitwie jakiegoś generała w odwecie który spalił wioski indiańskie, rabunek pociągu. Itd. To mogłoby wprowadzić, zapoczątkować, przetestować możliwości w kolejnej częśći dla I bądź II wojny światowej.
Niestety martwi mnie czy to będzie poprawne politycznie, tzn czy gra nie spotka się z krytyką poszkodowanych Indian, bo cóż to za radość mordować rasy w grze... i jest niestety prawda.
Bylo przynajmniej namiastka - Warpath.
To wiadomo co ci partacze z TW teraz wymyślą ? bo ankieta ankietą ale co tym wariatom przyjdzie do głowy to az strach .
Najlepiej jakby zrobili tego RTW 2 albo empire tw z większa ilością miast i mapą większą bez tych podróży w czasie . Dyplomacja z EU 3 i gitara . Bo fakt faktem zawsze gadali ze sprzęty słabe ale teraz już większość ma w domu takie przecinaki biurkowe że szok . :P
dawidson999
27-03-2012, 12:14
Ciekawy temat, chociaz niedlugo pewnie bedzie juz wiadomo co bedzie nastepne. Ale osobiscie mysle ze, zrobia teraz cos o ameryce prekolumbijskiej, az do odkrycia jej przez europejczykow, gdyz tam tez sie wiele dzialo, bylo wiele nacji z obu ameryk itp. A temat byl tylko drasniety jak narazie w dodatku do mtwII. Zaraz po tym (w zaleznosci od tego jak sie przyjmie zmierzch samurajow i rozwiazania w nim wprowadzone) bedzie pierwsza wojna swiatowa. IMO jest to okres ktory mozna by oddac w realiach total wara, gdyz tam rowniez wysylano na rzez ogromne rzesze ludzi polaczonych w oddzialy, dodaliby tylko czolgi, samoloty, gazy bojowe i inne ustrojstwa z tego okresu. Zreszta sam chcialbym takiego total wara bardzo zobaczyc. Aczkolwiek wedlug mnie II wojny juz nijak nie daloby sie oddac w tej grze nie przebudowujac jej mechaniki.
Po zmierzchu zapewne wykorzystają to co "wykminili " w nim i zrobią XIX wiek, albo znowu coś hmm tematycznego na jakiś wąższy fragment historii.
dawidson999
27-03-2012, 15:53
Wydaje mi sie ze nie do konca, bo zauwaz ze nastepna czesc juz dawno jest w produkcji, a tworcy zaczynajac ten projekt nie mieli pewnosci ze ten pomysl sie przyjmie i tak jak ktos tu madrze wspomnial, zmierzch samurajow to taki pilot, dzieki ktoremu w AS beda wiedziec czy brnac dalej w temat nowoczesnosci czy nie. Teraz mozemy sie spodziewac jakiegos Rome, Medivala czy czegos ze sprawdzonych juz pomyslow.
Ostrzwtlumie
27-03-2012, 16:01
Dla mnie najprawdopodobniej będzie Rome2 ;] Sam z chęcią powrócę do starożytności :twisted: Inną opcją może być coś pomiędzy medkiem2 a Empire :D (byle bez bubli :lol: ) Takie czasy na przełomie średniowiecza a nowożytności;] Oddzielna kompania dla ameryki i oddzielna dla europy z bliskim wschodem, z tą różnicą że po pewnym czasie można stworzyć wyprawę w poszukiwaniach innych kontynentów. To dla mnie by było cuś ;)
Najmniej prawdopodobne są czasy przełomu XIX/XX wieku z czołgami innymi bajerami. Dobre dla strategii ale nie dla Total war. A Total war fantasy zostawie bez komentarza....
maxcezar5
10-04-2012, 07:20
Panowie jak myślicie kiedy mogą się pojawić informacje o tym co powstanie?
Skoro ma to byś koniec 2013 to myślę że będzie to rome 2(bardzo duży okres czasu-dużo jednostek).Tak przynajmniej mówi mi serce.A rozum?Rozum mówi że będzie to jednak coś z XIX w. bo poco męczyli by się z torpedami,koleją i pancernikami...
Ja sądzę że po Zmierzchu będzie coś z okresu Wojny Secesyjnej względnie I Wojna Światowa. Choć chciałbym jako że najgorszym tytułem z nowego silnika graficznego okazał się Miedek2 ażeby zrobili kolejny ale tym razem kompetentny i kompletny tytuł osadzony właśnie w realiach Średniowiecza.
Rostel123
14-04-2012, 18:34
Oby to bylo Rome 2 Total War
Oby to był XVI-XVII wiek. Mnóstwo opcji dla DLC i łojenia graczy z piniendzy.
maxcezar5
17-04-2012, 05:19
Gdybym to ja miał zadecydować byłby to rome 2.Stary dobry rome zestarzał się ogromnie, ale w końcu była to pierwsza gra na silniku 3d.Teraz tzw. ekipa niebieska zajmowała by się jakimś XIX w a później coś w stylu renesans total war.
Rome 2 byłby jeszcze lepszy od shoguna 2-więcej frakcji, unikatowe jednostki,legendarne bitwy morskie....
Rome 2 Total War - to jest to!
Rome nie byłby dla mnie zaskoczeniem jakiego oczekuję. Pewnie byłby świetny patrząc na Shoguna 2 i Zmierzch Samurajów i pewnie pokochałbym tak jak 1, która jest w mojej ocenie jak i wielu najlepszą częścią TW. Jednak liczę po cichu XV/XVI w. i złoty wiek RON. Obym mnie zaskoczyli.
nie ma bata, to, co jest w zmierzchu zapowiada wojne secesyjna i IWŚ. :P koniec złudzeń.
Konia z rzędem temu kto logicznie wyjaśni jak zaadaptować mechanikę serii do realiów I wojny bez robienia z tego kichy. Rome 2 albo XIX wiek, na pewno nic późniejszego.
maxcezar5
18-04-2012, 14:41
Pierwsza wojna światowa przy obecnym silniku jest niemożliwa z powodu walki nie prowadzonej pojedynczymi udziałami,Lini frontu udziału samolotów i u-bootów.
Ale wojna secesyjna jak najbardziej.
Na pewno Rome,wszystko się doczekało następnych części tylko nie on:)
Empire się nie doczekało drugiej części :D
WOJOWNIKH
19-04-2012, 08:12
Zdecydowanie Empire.
KLAssurbanipal
21-04-2012, 08:44
Empire w stosunku do Rome jest dosyć nowe. Z najstarszych tytułów tylko Rome nie ma kontynuacji. Jestem pewien na 100% że nie będzie to Empire 2, a na 90% przekonany że będzie to Rome 2.
adriankowaty
21-04-2012, 10:21
Mogliby zorganizować jakąś grę o losach RON'u. Wielu graczy na pewno by się zainteresowało...
Mogliby zorganizować jakąś grę o losach RON'u. Wielu graczy na pewno by się zainteresowało...
Ilu? 100 , 200 może 1000 , Wszyscy czekamy na Romka 2 :D
adriankowaty
21-04-2012, 12:47
Patriotyzm tutaj siada...
Po za tym, niekoniecznie musiałaby być tylko RON grywalna...
maxcezar5
22-04-2012, 20:04
Powtarzam po raz kolejny IWŚ w obecnym systemie total war jest niemożliwa!!!!
Oby to był Rome 2 albo coś z XIXw.
A czy wiadomo coś bliżej kiedy zapowiedzą oficjalnie następną część?
A czy wiadomo coś bliżej kiedy zapowiedzą oficjalnie następną część?
viewtopic.php?f=239&t=10342 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=239&t=10342)
COJATUROBIE
21-05-2012, 22:18
Moje typy to:
I.Wojna secesyjna plus Wojna Krymska 1856 (szarża lekkiej brygady :D ) - Przemawia za tym ostatni dodatek z koleją działami i kanonierkami, Tematyka wojny secesyjnej jest bliska głównemu rynkowi (USA) i dawno nie było dobrej gry strategicznej z tego okresu, Wojna Krymska za to ma wiele stron konfliktu (Turcja, Rosja, Francja, Wielka Brytania itp.), jeśli będą chcieli rozwijać ewolucyjnie dodatek z Shoguna to pójdą w tym kierunku.
II. ROMA TW lub okres z czasów wojny Greków z Persami (Bitwa pod Maratonem itp.)- Za Rzymem przemawia to, że nie było jeszcze drugiej części tej bardzo dobrze przyjętej gry. Za wojną Greków z persami przemawia polityka (ku pokrzepieniu plajtujących Greków, dodatkowo Persowie to przecież Iran ;) ), możliwość manewrowych bitew floty z taranowaniem jako podstawowa taktyka oraz możliwość zrobienia dodatku z wojami peloponeskimi.
III. Total War z okresu XVI-XVII wiek - szanse najmniejsze, ale dla mnie okres najciekawszy wojskowo (równowaga między bronią białą, a muszkietem który dopiero zdobywał przewagę), nie tylko chodzi o Polskę, batalie morskie też były dobre, mnogość frakcji, kolonie i wiele opcji rozwoju. Szanse małe, ale może panowie z Segi będą chcieli uzupełnić tą lukę między MTWII a Empire.
Dlaczego nie będzie to I wojna światowa (mam przynajmniej taką nadzieje), jest kilka powodów. Mechanika gry musiałaby być całkowicie zmieniona, więc w praktyce gra byłaby całkowicie inną niż cała seria. Na I WS generałowie nie prowadzili wojska w pierwszej linii, nie było epickich bitew tylko rzeźnie, działa biły z odległości kilku kilkunastu kilometrów, a bitwy wygrywało się dzięki wyniszczeniu przeciwnika i przewadze na danym odcinku frontu, a nie manewrom w czasie bitwy. Bitew morskich było zdecydowanie więcej w czasie II wojny światowej i były one zdecydowanie ciekawsze. Dlatego myślę, że nie zdecydują się na tak drastyczną zmianę mechaniki gry (ryzyko biznesowe duże). Nie zmienia to faktu, że bardzo bym chciał kompleksową grę strategiczna np. z okresu drugiej wojny światowej z rozbudowaną opcja strategiczną oraz bitwami w stylu tych z Closed Combat lub przynajmniej operacyjnych z Panzer General 2 :)
Gaius Julius
22-05-2012, 23:42
najbardziej mnie kręci okres między medkiem 2 a empire. Możliwość skolonizowania WB Ameryki lub Polską. Zobaczyć Polską Husarię w całej swej okazałości w czasach swojej świetności. Najazd Turków 8-)
chodzi też za mną myśl Rome 2 Total war. Jest to chyba okres lubiany praktycznie przez wszystkich. I to jeszcze na silniku S2:TW z dużą ilością frakcji :)
COJATUROBIE
26-05-2012, 01:30
Dla mnie czarnym koniem może być Gra o Tron, biorąc pod uwagę popularność książek i serialu może HBO dogada się z Segą i autorem serii. Mogli by nawet zrobią ciekawą grę w tej lokalizacji. Odchylenia w kierunku robienia jednostek bajkowych w swoich grach (nawet historycznych) im się zdarzały, więc teraz mogą pójść na całość :)
Dla mnie czarnym koniem może być Gra o Tron, biorąc pod uwagę popularność książek i serialu może HBO dogada się z Segą i autorem serii. Mogli by nawet zrobią ciekawą grę w tej lokalizacji. Odchylenia w kierunku robienia jednostek bajkowych w swoich grach (nawet historycznych) im się zdarzały, więc teraz mogą pójść na całość :)
Chętnie bym poprowadził Lannisterów do zdominowania 7 królestw 8-) Nie przeczytałem całej książki , ale jeśli smoki są tak potężne jak mówią w filmie to będzie wielki problem , bo np. jak kusznicy mają trafić w latającą bestię?!
Lwie Serce
01-06-2012, 14:32
Ja bym chciał Aleksander Total War. Do Roma dodatek zwalony strasznie a tutaj mogli by skupić się w całości na Aleksandrze i jego wojnach. I niech poprawią tą falangę bo na tą z Roma nie mogę patrzeć.
COJATUROBIE
02-06-2012, 00:05
Chętnie bym poprowadził Lannisterów do zdominowania 7 królestw 8-) Nie przeczytałem całej książki , ale jeśli smoki są tak potężne jak mówią w filmie to będzie wielki problem , bo np. jak kusznicy mają trafić w latającą bestię?!
Mogliby ograniczyć się do walki bez smoków, zresztą były tylko trzy smoki do tej pory w serii i w pierwszych tomach jeszcze nie rozwinęły skrzydeł, a kilka ładnych bitew i wojen już było :)
ps. Jeśli będzie lecieć prosto to trafią ;) ale wolałbym na ich miejscu nie zwracać uwagi smoka na siebie 8-)
COJATUROBIE
02-06-2012, 00:15
Ja bym chciał Aleksander Total War. Do Roma dodatek zwalony strasznie a tutaj mogli by skupić się w całości na Aleksandrze i jego wojnach. I niech poprawią tą falangę bo na tą z Roma nie mogę patrzeć.
Aleksander dla mnie nie jest tak ciekawy jak okres wojen peloponeskich w którym było więcej frakcji i zaciętych bitew morskich, Aleksander do takiej gry byłby dobrym dodatkiem. Zresztą SEGA kładzie też nacisk na rozbudowę drzewka technologicznego i gospodarki, a przy Aleksandrze już nie wiele masz do wynalezienia tylko prujesz przed siebie na kraniec świata ;) Rozwój Grecji od bitwy pod Maratonem do czasów Aleksandra byłby bardzo ciekawy (SPARTA :D ) a jako dodatek kampania Aleksandra lub pogonienie Rzymian i byłoby super :)
Będzie Rome 2 Total War, ale chętnie bym zagrał coś z XVI-XVII, okresy husarii i broni palnej :-) Albo coś z bardzo wczesnego średniowiecza, czasy przed Chrztem Polski itp. A teraz całkowicie coś dla zabawy i śmiechu: Internet: Total War. Zacięte walki pomiędzy Prawem (ACTA), a Wolnymi surferami netu (zwykli ludzie), a neosami, trollami i hejterami :3
Legion ACTA
+10 do morale
+10 do dyscypliny
+5 do opancerzenia
+6 do ataku wręcz
Dzika Horda Trolli
+30 do ataku
+20 do morale
+15 do opancerzenia
Może się ukrywać na forach internetowych.
Taaa...
Legion ACTA:
Przywódca:
Dakku Tusk,a ród będzie się nadywać Dakku-Kirisutokyō
Dzika Horda Trolli:
Przywódca:
cholera wie,pisząc to wpadłem na klocucha12,ale on by prędziej te państwo swoje sam na siebie rzucił.Nazwa rodu: Torōru-cośtamniechcemisiewymyslic
Panie i Panowie.
TOTAL WAR: Rome II
http://www.pcgameplay.com/index.html
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=546326
Uprzedziłeś mnie Amrodzie :)
No to skoro jednak będzie nowy Rome to pozostaje mieć nadzieję, że mapka będzie trochę rozbudowana i zahaczy przynajmniej o Indie i Chiny :D.
Ciekawe czy gra będzie dalej na silniku Warscape. Czy są w stanie zrobić prawdziwe oblężenia. Oby nie zrobili tego na zasadzie Copiego-Paste'a, bo wiele rzeczy z Shoguna 2 można na żywca zaadaptować do świata Rome. Taranowanie statków już mamy, drzewko technologicznego rozwoju też zapewne będzie, najpewniej militarne i cywilne/religijne? Duże pole do popisu dla DLC niestety również. System awatara rwónież może ciekawie wyjść, ale jak pogodzić to z tak ogromną różnorodnością jednostek?
Z drugiej strony, czy nie poszli na łatwiznę? Jeżeli "odwalą" robotę to naprawdę mogą zostać zmiażdżeni przez oczekiwania fanów tej wspaniałej odsłony.
Co do awatarów to według mnie najlepiej byłoby mieć po jednym do każdej kultury/cywilizacji, bo nie wyobrażam sobie Gala prowadzącego do walki falangę macedońską, z katafraktami oraz wsparciem welitów i słoni :D.
No, a ja chciałbym jeszcze, żeby Partowie byli przynajmniej tak fajni jak w pierwszym Romie.
Nie no, ja tak nie mogę! A chciałem bić się z Legionem ACTA w Internet: Total War! :(
Najlepiej wydziel Amrodzie posty poczynając od Twojego i zrób nowy temat, a ten zamknij ;)
Ja mam nadzieję, że będzie dużo prowincji, od Iberii po morze Kaspijskie conajmniej, więcej rodzin rzymskich, pełno niezależnych plemion barbarzyńskich (a nie jak w jedynce jedni Galowie, jedni Brytowie, jedni Germanie), porządne AI, duże oddziały, oblężenia w stylu przed ETW (innej sytuacji nikt by nie przeżył :D)...grafika może pozostać ta sama ;)
PS1:O ile oczywiście ta dwójka na screenie z romka1 to to o czym myślimy :)
PS2:Ciekawe, czy będzie to pierwszy TW od czasów E:TW, który kupię :idea:
Gaius Julius
29-06-2012, 13:49
nuży mnie już ta sytuacja....
napompowali Empire TW do nie wiadomo jakich rozmiarów, i co? Klapa, Beta Edition total war
chwalili się Shogunem, lepiej z rozgrywką, ale AI wciąż nie było OK.
mam tylko nadzieję, że teraz faktycznie wezmą się do roboty i skonstruują w końcu porządną rozgrywkę, porządne AI bo czarno widzę po raz kolejny ściąganie niezliczonej ilości modów do poprawy tego tamtego...
Znając to studio będą się chwalić jaki to kawał roboty zrobili,a tak naprawde nadal mody będą potrzebne.Po prostu zwykły TW bez modów(nie liczyć Shoguna 1 i Medka 1,bo tam nie trzeba było modów)to tylko taki trening na jakąś prawdziwą rozgrywkę.
herzlich
30-06-2012, 22:32
Z kolei Napoleon jest świetną grą, bardzo mnie wciągnęła, a gram w Total Wary od Shoguna 1. Co do sztucznej inteligencji w Shogunie 2 jest już lepsza, jak ktoś jest mistrzem niech gra w multiplayer. Mam wrażenie, że część osób narzeka dla samego narzekania, przecież Shogun 1 szło bardzo łatwo przejść na każdym z poziomów wystarczyło mieć Gejsze jako pierwszy i załatwiła wszystkich Dajmio, lub wyszkolić maksymalnie dużo Shinobi i wywołać bunty w granicznych prowincjach wrogów. A tu w Shogunie 2 atakuję moją armią klan, który ma 3 prowincje, ja 12 i piękny komunikat o zdradzie jednego z generałów i części wojsk. Co prawda od niedawna pykam w Shogun 2, ale jeśli chodzi o sztuczną inteligencję to moim zdaniem daje radę, a zawsze pozostaje żywy przeciwnik jeśli komuś nie pasi Al.
Panie i Panowie.
TOTAL WAR: Rome II
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=546326
Nie ma się na razie co cieszyć, bo PC GAMEPLAY usunął ze swojej strony notkę o Rome 2: Total War. Może to być jednak na prośbę CA, ale zobaczymy.
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/392911_335546639853876_673488056_n.jpg
10 min temu pojawiło się na Facebooku :)
Kolejne zdjęcie od CVG ;)
http://cdn.medialib.computerandvideogames.com/screens/screenshot_285931_thumb_wide940.jpg
http://cdn.medialib.computerandvideogames.com/screens/screenshot_285932_thumb_wide940.jpg
http://cdn.medialib.computerandvideogames.com/screens/screenshot_285934_thumb_wide940.jpg
http://cdn.medialib.computerandvideogames.com/screens/screenshot_285933_thumb_wide940.jpg
http://cdn.medialib.computerandvideogames.com/screens/screenshot_285935_thumb_wide940.jpg
http://cdn.medialib.computerandvideogames.com/screens/screenshot_285942_thumb_wide940.jpg
No to se pograłem. Mój Acer 5740G tego nie uciągnie. Ni ma szans.
No to skoro jednak będzie nowy Rome to pozostaje mieć nadzieję, że mapka będzie trochę rozbudowana i zahaczy przynajmniej o Indie i Chiny :D.
Wprost przeciwnie. Powinna obejmować taki sam obszar jak w Rome Total Realism. Sytuacja jest prosta - albo mapa obejmuje mały obszar geoigraficzny, ale odwzorowywuje go szczegółowo albo mamy do czynienia z ogromnym obszarem geograficznym oddanym bardzo ogólnie. Ja nie chce RTW II od Giblartaru aż po Chiny w skali Empire Total War.
W zupełności wystarczy Europa, Północna Afryka i Bliski Wschód, byle tylko w Galii było dużo prowincji i kilka różnych galijskich plemion.
Marcin 1984
02-07-2012, 14:53
Z tego artykułu wynika że:
-każdy oddział mżna dać pod kontrole AI z róznymi zadaniami
-Mapa będzie dużo większa od Rome I
-Mapa będzie podzielona na prowincje (województwa) które będą składały się jeszce z mniejszych. Zarzadzamy tylko tymi dużymi prowincjami aby uniknąc długiego klikania
- obleganie miast będzie na zasadzie zajęcia strategicznych miejsc
-oblegania miast z morza (cos jak desant)
- możliwośc widoku oczami pojedyńczego żołnierza
- ogólnie bitwy maja być bardziej spektakularne i epickie
to tak w skrócie.
Chyba dobrze zrozumiałem ;)
Jaka maszyna to uciągnie
Odnosnie dyskusji, zapraszamy teraz do działu Rome 2 Total War:) viewforum.php?f=471 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=471)
Poliorketes
02-07-2012, 15:06
Widzę, że czas ciułać na nowy komputer... Nie powiem jestem zaskoczony, sądziłem, że pójdą w kierunku czegoś z XIX wieku. Ciekawe co wyjdzie pierwsze, Rome II, czy Europa Barbarorum II ? :)
Gra w realiach antyku ma ogromny potencjał, wystarczy, żeby panowie z CA tego nie schrzanili.