Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Empire Earth 2 i reszta serii

Witold
12-06-2010, 21:52
Tutaj przeprowadzimy dyskusję na temat starej ale jarej gierki strategicznej.

A więc, co o niej sądzicie?

Witold
13-06-2010, 10:23
tylko mi nie mówcie że nikt o niej nie słyszał.

apollo7100
13-06-2010, 14:57
ja slyszalem, nawet mialem przyjemnosc gry. Ogolnie fajna ale jak dla mnie zbyt slaba kawaleria, szczegolnie ciezka, zbyt silna lekka piechota, i zbyt slabe bombowce. ale poza tym to jest o wiele lepsza niez kolejna i poprzednia odslona. ciekawy byl tez dodatek w ktorym mozna bylo robic wlasne cywilizacje. a wiec gra calkiem calkiem.

Evanger
13-06-2010, 15:10
Ja wolę jedynkę.
Starsza i słaba ale niezapomniane wiele możliwości wyboru zarówno okresu jak i tych którymi będziemy grać. Przyznaję że do dzisiaj lubię spuścić bombę lotnictwem na mury wroga (strasznie wytrzymałe w tej grze), postrzelać laserami w roboty lub zrobić z klimatem 50 jaskiniowców zgromadzonych wokół szamana. Następne części, zwłaszcza 3 to nędzne podróbki tego co mogło by być hitem jakby wydali później z lepszą grafiką.

Witold
13-06-2010, 16:27
Ogolnie fajna ale jak dla mnie zbyt slaba kawaleria, szczegolnie ciezka, zbyt silna lekka piechota, i zbyt slabe bombowce

To było zależne od ustawionego tempa gry.

Ja wolę jedynkę.
Starsza i słaba ale niezapomniane wiele możliwości wyboru zarówno okresu jak i tych którymi będziemy grać. Przyznaję że do dzisiaj lubię spuścić bombę lotnictwem na mury wroga (strasznie wytrzymałe w tej grze), postrzelać laserami w roboty lub zrobić z klimatem 50 jaskiniowców zgromadzonych wokół szamana. Następne części, zwłaszcza 3 to nędzne podróbki tego co mogło by być hitem jakby wydali później z lepszą grafiką.
Ja wolę jedynkę.

Wiesz, dwójka daje praktycznie takie same możliwości.

Evanger
13-06-2010, 17:09
Z tego co wiem jeśli chodzi o wybory nacji i er jest tych możliwości i różnorodności mniej.

Witold
13-06-2010, 17:37
A więc ile jest ER i nacji w jedynce?

Amrod
13-06-2010, 17:58
Z dodatkiem 14-16 około. A "nacje", nie żartujcie sobie ;) Tam jest jedna nacja z modyfikatorami.
Ale fakt, powalczyć lotniskowcami w erze współczesnej to było coś.

Witold
13-06-2010, 19:46
W dwójce każda nacja posiadała jakieś modyfikacje i to właśnie wyprzedza jednyke.

A mi się podobała zawsze era 12.

Amrod
13-06-2010, 20:11
A jakie to modyfikacje co do nacji są w dwójce?

Witold
13-06-2010, 22:05
np. Amerykanie posiadają 25% szybkości więcej do produkcji samolotów.

Amrod
13-06-2010, 22:14
Czyli to jest to co napisałem o jedynce. Są grupy modyfikatorów (do produkcji, kosztów etc), więc nie nie ma tu nacji w ścisłym znaczeniu. Szczególnie, że możesz sam sobie wybrać co chcesz mieć tańszego. Nie ma oddzielnych nacji tak aby miały inny wygląd, jednostki (no tak, Japończycy mogli robić cyber-ninja :lol: ale to nie zmienia faktu), budynków etc.

Witold
14-06-2010, 06:05
W dwójce każda nacja mogła w pewnych zakresie epok jednostki specjalne.

zostańmy już przy Amerykanach:

Pionier - epoki 1-5
Ochotnik - 6-10
Czołg M18 Hellcat - 11-15

apollo7100
15-06-2010, 15:26
nacje roznily sie wygladem jednostek i budynkow a mianowicie swiat byl podzielony na zachod( usa i europejskie kraje), bliski wschod( turcja egipt i cos tam jeszcze) daleki wschod( korea japonia chiny) ameryka (aztekowie inkowie majowie) a z dodatkiem afryka( zulusi masaje)

MateuszKL
15-06-2010, 16:58
Dwójka to gierka, w którą po prostu nie daje rady grać.

Natomiast kampanie w jedynce... to była epickość. ;)

AlanWake
25-06-2010, 15:11
Ja tam grałem i w EE z dodatkiem i w EE 2 z dodatkiem i dla mnie jest lepsza 2 bo np jest ograniczenie co do np fortec czyli 2 na jedno terytorium a nie tak że mogłeś postawić w 1 mur złożony z samych wież i wzmocniony wieżą Isztar

apollo7100
28-06-2010, 18:25
Dwójka to gierka, w którą po prostu nie daje rady grać.

Natomiast kampanie w jedynce... to była epickość. ;)

osobiscie to uwazam ze dwojka jest lepsza bo jest bardziej rozbudowana i lepsza wizualnie, a epickosc to jest w seri total warow a nie w EE...

Amrod
28-06-2010, 18:30
Subiektywne odczucie. Nalot bombowców B-52 ze wsparciem F-16 i lotniskowców robił wrażenie, że o bombach atomowych nie wspomnę ;) W sumie nie widziałem czegoś takiego w innych grach przed EE.

pawelk198604
24-05-2014, 12:25
Kiedyś to była moja ulubiona seria gier strategicznych, obok serii Total War, Civilization, i Rise Of Nations(pierwszą wersje gry z dodatkiem Thron of Patriots).

Zastanawiam się czy ktoś kiedyś powróci do serii Empire Earth, chociaż po takim kiczu jakim był "Empire Earth 3" nikt nie wznowi tej serii, a szkoda bo była fajna, zwłaszcza Empire Earth 2 wersji Gold, która była moją ulubioną częścią serii.