Zobacz pełną wersję : Problem ze stabilnością
Constantine
02-07-2010, 15:48
Witam
Mam problem z Medieval II: Total war + Kingdoms (zainstalowany jeden dodatek- Teutonic, gdyż kumpel tak mi doradził, ponieważ wcześniej nie działały mi litewskie jednostki z najnowszym ss 6.2, teraz wszystko ok) + Stainless steel 6.2 + Real reqpment 1.3.
Podczas gry turowej w pewnym momencie gra zaczyna zacinać się lub sama mysz skacze. Po zminimalizowaniu lub chęci wyjścia z gry, pozostaje czarny ekran z kursorem i komp staje.
Reinstalacja nie pomaga. Czy system operacyjny (win 7 64 bit) może być przyczyną?
Nie wiem co jest powodem, ale NA PEWNO nie system :P
Ja też mam Windows 7 Home Premiumj x64 i nie mam kłopotów. Szukaj winy gdzie indziej, bo tu jej nie znajdziesz.
Ps. Stainless Steel 6.2 to wersja nieoficjalna i myślę że to ona powoduje problemy. SS 6.1 nie wywołuje żadnych kłopotów, ale patch 6.2 nie jest nawet dostępny na oficjalnej stronie SS więc sądzę że to jego wina. Nie wierzysz?
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=159996
Nie ma tu mowy o patchu 6.2. Ja polecam, wersję 6.1, w którą grałem dużo i uważam że jest to jeden z najlepszych modów w historii Total War.
Nie wiem co jest powodem, ale NA PEWNO nie system :P
Ja też mam Windows 7 Home Premiumj x64 i nie mam kłopotów. .............
nie mogę się z tą opinią zgodzić!
nie twierdzę że nie chodzi o wersję :!: - w tej kwestii zapewne masz rację - i całkiem możliwe że właśnie wskazałeś właściwą przyczynę problemu :!:
na miejscu Constantine zacząłbym od patcha który zaproponowałeś ale ...
.
ale ja na podstawie pierwszego posta i twojego wyżej cytowanego stwierdzenia nie wykluczył bym "systemu" bo .....
:idea: przecież "System" to nie tylko "wersja windowsa" :!: , ani nie tylko sprzęt! :idea:
:arrow: nawet jeśli macie IDENTYCZNE kompy, to przecież "system" to też masa sterowników które u jednego z was mogły zostać zaktualizowane, u drugiego nie,
:arrow: może być różna konfiguracja - choćby wirtualnej pamięci RAM (plik wymiany / plik stronicowania
:arrow: różna wielkość rejestru, ilość zainstalowanych czcionek, plików na pulpicie i innych składników wczytywanych do RAM
==========
zatem JEŚLI zmiana wersji nie pomoże to proponuję przyjrzeć się wyżej wskazanym kwestiom - zwłaszcza ilość wolnego miejsca na dysku systemowym
Constantine
02-07-2010, 20:42
Dzięki za rady
Masz rację kirlan- tymi sterami też różnie bywa :p
U mojego kumpla śmiga ta gra na zwykłym xp więc miałem pewne wątpliwości.
Reinstaluje teraz Medkai zwykłego SS 6.1, zobaczymy, co z tego wyniknie...
EDIT:// reinstalacja nic nie dała
lecz zauważyłem dziwną rzecz ;] - poustawiałem exeki do odpalenia kingdoms, podstawki medievala oraz batch file, uruchamiający SS, na uruchamianie ze zgodnością z Windows XP SP 3 i jak na razie nic się niepokojącego nie stało...
PS Nie chcę rozpoczynać nowego wątku, w takim razie zapytam się teraz o kilka spraw:
1) Jaki jest najlepszy mod dla Empire (coś na miarę Stainless Steel)?
2) Kiedy mam możliwość grania husarią w SS?
3) Co zrobić, aby mój sojusznik przyjął podbitą przeze mnie miasto/zamek? Cały czas mi odmawiają (dopłacać nie zamierzam ;) ).
4) Jak dodać w SS nowe miasto?
Zapomniałem - kontrola konta użytkownika może sprawiać problemy niektórym modom, więc radzę ją wyłączyć, zwłaszcza że trochę spowalnia ona system.
Constantine
06-07-2010, 09:16
Podajcie odpowiedzi na moje poprzednie pytania powyżej.
Z góry dzięki
Radziłbym dać je w dziale o modach-co do pkt3 to jak doplacic 40 tysiecy to może wezmą