PDA

Zobacz pełną wersję : JAk używać "ściany Halabard" ?

grattz
03-07-2010, 21:47
A dokładnie : czy tym sie atakuje czy to tylko służy do obrony ? Ogólnie strasznie denerwuje mnie ta jednostka . Nie dość że wolna , że przy ataku nie dochodzi do wroga to jeszcze zatrzymuje się przed wrogiem i podnosi Halabardy do góry... ( ogólnie coraz bardziej irytuje mnie zachowanie jednostek w tej grze )

Witold
03-07-2010, 21:57
To jest specjalna formacja obronna.

Najlepsza jest wtedy kiedy ustawisz ją w wąskiej uliczce podczas oblężenia.

Krzyzak
04-07-2010, 04:49
Tak to jest typowa jednostka obronna, szczególnie dobra na kawalerię . Jak masz bitwę i masz więcej niż ok. 3 oddziałów tej jednostki ustawiasz ją w pierwszej linii, za nimi łucznicy najlepiej i robisz sieczkę na wrogu ;) Sam nadzieje się na Twoje oddziały . Oczywiście najlepiej jak przeciwnik atakuje pierwszy, bo tak ta formacja może się nie sprawdzić, bo tak tok komp czeka aż go zaatakujesz ...

Pampa
04-07-2010, 08:48
Dlatego lepiej ich nie używać w armiach ofensywnych bo że tak powiem łatwo jest ich zajść od tyłu.

apollo7100
04-07-2010, 11:30
A dokładnie : czy tym sie atakuje czy to tylko służy do obrony ? Ogólnie strasznie denerwuje mnie ta jednostka . Nie dość że wolna , że przy ataku nie dochodzi do wroga to jeszcze zatrzymuje się przed wrogiem i podnosi Halabardy do góry... ( ogólnie coraz bardziej irytuje mnie zachowanie jednostek w tej grze )

aby mur wloczni zadzialal jednostki musza byc w spoczynku, czylli stac wtedy automatycznie opuszczą groty na nadciagajacego wroga.

Witold
04-07-2010, 12:03
aby mur wloczni zadzialal jednostki musza byc w spoczynku, czylli stac wtedy automatycznie opuszczą groty na nadciagajacego wroga.

Na tej samej zasadzie działa mur mieczy i mur wideł :D

Nezahualcoyotl
04-07-2010, 13:04
Wystarczy zebys mial wlaczona opcje "sciany pik" a reszte pozostaw AI ;) .Jednostkami tego typu nalezy przyjac pierwsze uderzenie przeciwnika,oslabic go a nastepnie zaatakowac.Uzywam pikinierow glownie do oslony artyleri oraz muszkieterow (stawiam ich w jednej linii).Zgadzam sie ze jest to jednostka zabojcza w walce w osadach :twisted:
Najlepszymi pikinierami dysponuja Hiszpania,Portugalia,Szkocja oraz Francja.Rowniez dosc dobrzy sa najemi szwajcarscy pikinierzy (maja dluzsze piki ;) ).
Generalnie umiejetnie stosowana jednostka pikinierow jest dosc skuteczna maszynka do niszczenia wroga :twisted:

grattz
10-07-2010, 16:17
Alez to denerwująca jednostka... stoją ustawieni do obrony. Mają właczoną ścianę i obrone. Leci na nich konnica a ci piki maja postawione do góry. Giną wszyscy w 1 uderzeniu. Coraz bardziej denerwują mnie bugi w tej grze :evil:

apollo7100
10-07-2010, 17:23
a jaka masz wersje gry ? moze spróbuj pobrac patche...

grattz
11-07-2010, 10:13
1.03 - tak a juz była przy instalacji gry.