Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Błagam o pomoc w uruchomieniu gry!

Sbygneus
10-07-2010, 10:55
W tym tygodniu kupiłem na allegro ORYGINALNĄ grę Medieval 2 Total War Gold Edition (wersja angielska).
Zapłaciłem moimi ciężko zarobionymi pieniędzmi i myślałem, że sobie pogram w weekend...
Zainstalowałem grę, daję uruchom a tu wyskakuje to coś:
Conflict with Emulation Software detected.
Please have a look at http://www.securom.com/message.asp?m=emu&c=2500 for further, more detailed information.

Co to jest do k....y nędzy?!

Czy to nowy sposób na uprzykrzenie życia legalnym graczom? Próbowałem wejść na ten link ale nie jestem hackerem ani informatykiem i nie kumam o co kaman... Nie mam pojęcia czy mam zainstalowane jakiś deamon tools i jak to usunąć.
Zresztą czytałem na różnych forach internetowych, że to i tak nic nie daje.

Jestem bliski wyrzucenia gry przez okno albo lepiej całego komputera :x

Czy ktoś znalazł na to jakiś sposób?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc...

10-07-2010, 11:22
Jak nie instalowałeś deamon tools to go nie masz ale wjedź do "dodaj/usuń programy" i się upewnij.

Powodem może być czasami nawet wykryta nagrywarka CD/DVD w komputerze, ale najczęściej jest to wina wirtualnych napędów tworzone przez aplikacje, do emulacji nagranych obrazów.

Sbygneus
10-07-2010, 12:25
W dodaj/usuń programy nie mam żadnych tego typu programów do usunięcia. Nie mam także żadnych wirtualnych dysków ani obrazów dysków.
Nagrywarkę mam ale chyba każdy ma?
Jestem załamany...

Marek Aureliusz
10-07-2010, 13:30
A masz może Alcohol 120% ? On też jest do emulacji.

Mam również inne pytanie: Czy dzielisz z kimś komputer i czy wiesz co dokładnie jest na nim instalowane?

Sbygneus
10-07-2010, 15:19
A masz może Alcohol 120% ? On też jest do emulacji.

nawet nie wiem co to jest :) ale nie, nie mam tego nigdzie

Mam również inne pytanie: Czy dzielisz z kimś komputer i czy wiesz co dokładnie jest na nim instalowane?

Komputer używa tylko moja żona, która raczej niczego sama nie instaluje

Nie wiem co o tym myśleć...

Marek Aureliusz
10-07-2010, 15:21
Zobacz co Ci napisałem w prywatnej wiadomości.

Bohun
18-07-2010, 21:18
Przepraszam, ze troche odkopuje temat... tymbardziej ze jestem tu nowy :) Ale mam podobny problem co autor tematu. W M2TW gralem jakis czas temu bardzo duzo, no ale w koncu przyszedl czas na przerwe. Po okolo 3-miesiacach bez uruchamiania gry pojawia sie wspomniany komunikat. Moja gra to rowniez oryginalna zlota edycja. Wszystkie porady do jakichs udalo mi sie dotrzec przez google nie chca dzialac a wiadome jakie to irytujace kiedy nie moze sie zagrac w cos za co sie zaplacilo ;> Stad moja prosba o pomoc w tym miejscu, z tego co widze autor ja chyba otrzymal (?) tyle ze na privie. Jesli ktos bedzie tak mily i pomoze mi z tym bede bardzo wdzieczny )

Bohun
24-07-2010, 13:35
Widze ze wszyscy sluza pomoca ;] ehhh...

zaraz pewnie jeszcze ktos walnie warna ze post pod postem ale moze ktos zechce tu chociaz zajrzec ;>

Marek Aureliusz
24-07-2010, 15:36
Próbowaliśmy różnych rzeczy:

1. NIE ZADZIAŁAŁO

http://pl.wikipedia.org/wiki/SecuROM

Wadą metody tworzenia obrazów płyt jest to, że SecuROM często uniemożliwia uruchomienia zabezpieczonej aplikacji gdy zostaną wykryte programy emulujące napędy bądź zabezpieczenia. Istnieje sposób pozwalający w prosty sposób wyeliminować ten problem. Wystarczy kilka zmian w rejestrze systemu Windows lub zainstalowanie specjalnego programu (np. Y.A.S.U bądź Pr0t.St0p) który ukrywa przed mechanizmem skanującym aplikacje do emulacji oraz wirtualne napędy.

2.NIE ZADZIAŁAŁO

http://irishspud.wordpress.com/2009/06/ ... d-edition/ (http://irishspud.wordpress.com/2009/06/13/securom-total-war-medieval-2-gold-edition/)

To bypass the SecuROM problem with Total War: Medieval 2 Gold Edition and possibly other titles simply right click the game icon under ‘my computer’ and then select ‘open’ to browse the folder contents. Look for a file named setup.exe and double click this to run the installer. This should allow you to bypass SecuROM successfully and begin your game!

3. Nieoczekiwany sukces.

Byliśmy sfrustrowani i zrezygnowani. W końcu zdecydowaliśmy się na desperackie i z pozoru absurdalne posunięcie - Sbygneus ściągnął cracki do M2 a potem do Kingdoms i wszystko zaczęło ładnie chodzić. FFFFFFUUUUUUUUUUU SEGA - aż chciało by się powiedzieć. Moim zdaniem, żenujące jest, że użytkownik który kupił oryginalną grę musi się uciekać do takich sztuczek, żeby w ogóle ją odpalić.

Myślę, że coś jest nie tak ze Złotą Edycją. Coś musiano skopć przy jej tworzeniu. Jakie są wersje gier w Złotej Edycji? 1,5 czy jakieś inne? Niższe może? Może jakiś plik się zawieruszył? Może popełnione jakiś błąd przy składaniu Złotej Edycji? Problem trzeba drążyć.

Sam mam zbyt cienkiego kompa, żeby to odpalić ale przez pewien czas graliśmy kampanie hotseat w M2 z kumplem i stąd bierze się moje doświadczenie. Nigdy nie było żadnych problemów z grą.

Bohun weź napisz, czy u Ciebie crack zadziałał. Jeśli tak to będą to prawdziwe jaja i skandal zarazem. Bo żeby grać musisz spiracić swoją grę. Nie zrozumcie mnie źle, ja nie propaguje piractwa na forum. Bo jeśli gra działa dobrze dopiero po skrakowaniu, to nie mogą z tym kłopotem zgłaszać się osoby które posiadają wersje pirackie. Tak przynajmniej zakładam.

Nie wiem, może ktoś ma lepsze legalne rozwiązanie. W przypadku Sbygneusa było to jedyne, które zadziałało.

Bohun
25-07-2010, 22:45
No to w zasadzie jest cos na rzeczy i jest cos nie tak z tym ;/ Po scrackowaniu gry caly problem jak reka odjal, gra dziala normalnie ;| 8 dych sie kiedys zaplacilo a crack i tak potrzebny... jakis niesmak jest.

Marek Aureliusz
26-07-2010, 01:46
No to w zasadzie jest cos na rzeczy i jest cos nie tak z tym ;/ Po scrackowaniu gry caly problem jak reka odjal, gra dziala normalnie ;| 8 dych sie kiedys zaplacilo a crack i tak potrzebny... jakis niesmak jest.
Nie, no to jest chore. Jeszcze bym zrozumiał, gdyby gra była zabezpieczona tak mocno, że w żaden sposób nie dało by się jej odpalić i użytkownicy musieliby reklamować swoje gry. Natomiast tutaj mamy do czynienia z kompletnym paradoksem. Gra zabezpieczona przed piratami działa dopiero po jej spiraceniu... Co to ma być?! THIS IS MADNESS! Przepraszam ale ja nie ogarniam.

Aha, jeszcze jedno. Weź zobacz Bohun, czy możesz w multiplayera grać. Coś mi się wydaje, że pomimo to, że masz oryginalną wersję przez krakowanie nie będziesz mógł grać w internecie. Tak więc może się okazać, że problem został rozwiązany tylko w połowie :( Sprawdź i daj znać.

Żeby było jasne - nie jestem zadowolony z powyższego rozwiązania. Czy może wypowiedzieć się tutaj jakiś weteran Total War'ów lub też jakiś informatyk? Jest jakieś legalne rozwiązanie tego problemu (takie które zadziała) niż pójście na łatwiznę?

EDIT: Jeszcze coś takiego znalazłem - może to pomoże http://www.gram.pl/pomoc_problem.asp?g=564&p=602

Bohun
26-07-2010, 17:48
Multiplayer mi nie chce zaskoczyc niestety... ;/ A ten sposob, ktory tu jeszcze podajesz sprawdze jak znajde troszke czasu i dam znac co i jak.

Scooter
26-07-2010, 18:14
Multiplayer mi nie chce zaskoczyc niestety... ;/ A ten sposob, ktory tu jeszcze podajesz sprawdze jak znajde troszke czasu i dam znac co i jak.

bohun fajo :D nawet moja córka wie(7lat) że jak scrakujesz gre to nie pograsz na Gsie :lol:

A tak na poważnie spróbuj zainstalować innego cracka w versji 1.3. Powinno chodzić na multi :P - jak masz orginal key
Odezwij sie na steam to może coś pomoge ;)

OskarX
26-07-2010, 19:18
Bohun jeśli przy instalacji pomyliłeś kilka literek w keyu to i tak ci się zainstalowało. Musisz zmienić cd kay w rejestrze przepisać dokładnie i będzie multi chodzic

Scooter
27-07-2010, 15:02
Oskar Bohun to nie ten Bohun tylko jakaś podróbka :D która się podszywa.

Bohun
27-07-2010, 20:19
Oskar Bohun to nie ten Bohun tylko jakaś podróbka :D która się podszywa.
Eeekhm... zarejestrowalem sie na tym forum akurat teraz po to zeby uzyskac pomoc, wczesniej na nie nie wchodzilem. Przy tworzeniu nazwa nie byla zajeta wiec nie wiem o co komu chodzi ;] A jesli macie jakas zbierznosc to mnie nic do tego ;] Cd key jest dobrze wpisany, multi nie dziala. W zasadzie malo mnie to obchodzi bo i tak w niego nigdy nie gralem i chyba niebardzo mam zamiar grac :) No a poczatkowy problem zostal polowicznie rozwiazany bo gra dziala, ale kazdy wie jakim sposobem :)

04-12-2010, 11:41
Zaprasza do dyskusji tutaj. Musimy sprawdzić oryginalną wersję pomocy, by móc wystąpić z oficjalnymi zarzutami.
viewtopic.php?f=98&t=7081 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=98&t=7081)