Zobacz pełną wersję : Hearts of Iron II - Dyskusje Ogólne
Poprzednim razem byłem drugi teraz jestem pierwsz :lol: :lol:
Gra bardo fajna cho trudna jak cholera :D
Rozwaliłem szwabów już2 razy... :P
roman zabawa
05-09-2009, 13:38
Bo ja wiem, czy trudna... na pewno skomplikowanie wiele nie wnoszących parametrów sprawia takie wrażenie oraz poziom vh/wściekły ;)
Dopiero na Armageddonie przeciwnik od biedy manewruje na mapie strategicznej. Nie czeka na zamknięcie kotła, ZSRR broni Leningradu, Kijowa i Moskwy. Natomiast dalej starczy przedrzeć się przez Oddesę i około 10 dywizjami opanowujemy południe aż po Stalingrad.
Polecacie jakieś mody? Grałem ostatnio na Core 0,4 i jestem pozytywnie zaskoczony, są jakieś inne ciekawe?
Mod34 - bardzo dobre drzewko technologiczne, eventy dodające wojska specjalne (SS, Rangersi itp.), ale u mnie w kilku grach Niemcy miały kłopoty z Francją. Nie wiem jak jest teraz
All the Russias - Biała Rosja wygrywa wojnę, Polska jest silniejsza niż w rzeczywistości, ma marionetkową Ukrainę. Ciekawe drogi rozwoju dla Rosji (demokracja, faszyzm itp.), Polski (kilka wersji sojuszu przeciw Niemcom, rozwiązanie kwestii Ukrainy, wojna z Rosją, potem nawet podważenie ładu wersalskiego).
Poza tym polecam odwiedzić eufi.org i tam przeczytać dużo dokładniejsze opisy. ;)
Czy istnieje możliwość rozbudowy prowincji pod względem produkowanej energii? W instrukcji nic na ten temat nie znalazłem. Na pierwszy raz gram Kanadą i trochę martwi mnie, że nie mogę sukcesywnie rozbudowywać przemysłu ponieważ powyżej 32PP bazowego więcej energii zużywam niż produkuje a na samych dostawach od innych krajów nie chcę się opierać. A może prowadzenie badań nad atomem rozwiąże ten problem?. Uprzedzam, że to moje pierwsze kroki w tej grze. Gram na armageddonie.
Archbishop
09-03-2010, 13:10
Czy istnieje możliwość rozbudowy prowincji pod względem produkowanej energii?
Nie. Sprzedawaj zaopatrzenie w zamian za energię. W czasie wojny ten towar jest baaardzo chodliwy :)
MateuszKL
09-03-2010, 15:31
Dopiero na Armageddonie przeciwnik od biedy manewruje na mapie strategicznej. Nie czeka na zamknięcie kotła, ZSRR broni Leningradu, Kijowa i Moskwy. Natomiast dalej starczy przedrzeć się przez Oddesę i około 10 dywizjami opanowujemy południe aż po Stalingrad.
Próba przebicia się kilkoma dywizjami i opanowywania kaukazkich terenów raz skończyła się dla mnie tragicznie. Przedarłem się prawie całą armią pancerna i pędziłem do Morza Kaspijskiego. Dotarłem aż do prowincji Elton na wschodzie oraz Baku na południu. Baku silnie obstawiłem a Elton jest bardzo daleko od Stalingradu, więc doszedłem do wniosku, że front południowy mam z głowy. No i rzeczywiście... Minęły ze dwa miesiące i nikt nie próbował atakować żadnej z moich południowych zdobyczy. Całość walk toczyła się na północy: byłem już o krok od zarówno Leningradu jak i Moskwy. I wtedy nagle prowincje południowe (bronione przez w sumie góra 10 dywizji na terenie 3 granicznych prowincji) zostały zaatakowane przez ok 30-40 dywizji kacapskich. Może by coś dało się zrobić, ale zagapiłem się i Sowieci atakowali moje prowy po kolei, a gdy już wygrali na granicy, wiadomo było, że jest po zabawie. Wycofujące się dywizje na takim terenie zaraz zostały zniszczone przez lotnictwo, a nawet jeśli nie, to nie zdążyły zregenerować organizacji przed następną bitwą. Skończyło się na tym, że zająłem Moskwę i Leningrad po czym wycofałem się na południe, gdzie, o ile już kilka miesięcy temu Wehrmacht korzystał z ropy w Baku, to teraz musiałem bronić Krymu... W sumie to moja jedyna dramatyczna kampania wschodnia. Doświadczenie z niej wypływa proste: w Rosji nie liczy się zajmowanie terenu, tylko robienie kotłów - a terenu przebywa przy okazji. ;)
Dlatego też zajęciem Stalingradu nie należy się specjalnie cieszyć - żeby Gruzin zaproponował pokój potrzebujemy też Baku.
Archbishop
12-03-2010, 09:53
Dlatego też zajęciem Stalingradu nie należy się specjalnie cieszyć - żeby Gruzin zaproponował pokój potrzebujemy też Baku.
Żeby Stalin zechciał się poddać muszą zajść następujące warunki:
1. Paryż musi być w rękach Niemców bądź Vichy.
2. ZSRR nie może kontrolować:
- Leningradu
- Stalingradu
- Moskwy
- Baku
- jednej z prowincji (do wyboru): Sverdlovsk lub Władywostok
3. ZSRR straciło 25% prowincji narodowych.
Zależy też czy grasz w podstawkę czy w Doomsday.
kamilios
07-05-2010, 21:21
Gram sobie Niemcami(No co chciałem zobaczyć jak to jest być po 2 stronie barykady) i mam pytanie: Czy Wlk. Brytania zaproponuje mi pokój tak jak Rosja? Zmarnowałem 2 lata od 1942 do 44 szukając ich prowincji po całym świecie, a nadal mają ponad 60 pkt. taktycznych. i masę ziem od Indii po Australię...
Idill`a (MZ)
08-05-2010, 13:34
Wielka Brytania z tego co pamiętam, to nigdy nie zaproponuje pokoju. A co do Rosji, to jak zajmiesz ich ziemie aż po stepy, to zaproponują pokój, z eventa.
MateuszKL
08-05-2010, 13:46
Jest event o propozycji pokoju przez UK. Ale chyba jak zajmiesz całość. :lol: U mnie ten event był zabugowany w każdym razie.
kamilios
08-05-2010, 14:30
CAŁOŚĆ?! Przecież oni po całym świecie są porozrzucani. Wyeliminowałem ich w Europie, Afryce, Indiach, ale ta ilość ich wysepek mnie dobija. A teraz zauważyłem, że mają jeszcze wojska w wyspach koło Australii... No cóż, a więc dalej zabawa w chowanego mnie czeka... I mam też pytanie: Czy zawszę jak zajmę ziemię wroga, która jest obok mojego sojusznika to ona do niego automatycznie przechodzi czy mam jakiegoś buga(U Włoch akurat dookoła całego morza śródziemnego)?
MateuszKL
08-05-2010, 14:53
Włochy dookoła Morza Śródziemnego mają bodaj żądania terytorialna i dlatego gdy anektujesz te ziemie (jako ich sojusznik) przechodzi do nich. No z Włochami tak to jest.
kamilios
08-05-2010, 15:49
A czy mogę jakoś Włochów wyrzucić z sojuszu? Było gdzieś napisane, że można wyrzucać, ale nie mogę znaleźć tego przycisku.
MateuszKL
08-05-2010, 15:59
Musisz zakończyć wojnę.
Spukologist
13-05-2010, 12:50
http://img225.imageshack.us/img225/7717/hoi3n.jpg (http://img225.imageshack.us/i/hoi3n.jpg/)
Co radzicie mi zrobić w tej sytuacji? Kiedy Rosja zaproponuje pokój? Jaki ma być mój następny cel napaści? Macie jakieś sposoby na walkę z Anglią?
MateuszKL
13-05-2010, 14:04
Post z tego tematu:
Żeby Stalin zechciał się poddać muszą zajść następujące warunki:
1. Paryż musi być w rękach Niemców bądź Vichy.
2. ZSRR nie może kontrolować:
- Leningradu
- Stalingradu
- Moskwy
- Baku
- jednej z prowincji (do wyboru): Sverdlovsk lub Władywostok
3. ZSRR straciło 25% prowincji narodowych.
Zależy też czy grasz w podstawkę czy w Doomsday.
A więc sam widzisz, na Kaukaz.
Spukologist
13-05-2010, 15:06
Dzięki, nie zauważyłem :? Z Rosją sobie właśnie poradziłem (Gorzki pokój), ale co dalej? Anglią króluje na morzu a ja w ogóle nie inwestowałem w technologie morskie, moje statki można policzyć na palcach jednej dłoni. Czy mam jakieś szanse na "Lwa morskiego"?
Idill`a (MZ)
13-05-2010, 15:42
Jeżeli nie rozwijałeś technologii morskiej to nie masz szans dogonić tym bardziej takiego państwa jak Anglia, moim skutecznym sposobem jest budowa na ogromną, gigantyczną skale transportowców(budują się chyba 90 dni zaledwie), którymi desantuje ze wszystkich stron przeciwnika, nie ma on wówczas szans na spacyfikowanie i ochronienie swoich wszystkich wybrzeży. Ale ten sposób nie zadziała jeżeli nie masz dostatecznie rozwiniętej floty powietrznej przewaga w tym sektorze, da Ci na 100% zwycięstwo.
Spukologist
13-05-2010, 15:54
Lotnictwo mam o wiele lepiej rozwinięte. Inwestowałem głównie w taktyczne i nurkujące. Moje myśliwce przechwytujące zniszczyły większość sił RAFu.
Idill`a (MZ)
13-05-2010, 16:01
No więc w takim przypadku, desant morski na masową skalę, może Ci się udać w dostatecznie małych stratach własnych.... 8-) 8-)
MateuszKL
13-05-2010, 16:13
90 dni produkcji samych tylko okrętów. Transportowce, niszczyciele i okręty podwodne. Mając całą Europę więc wyprodukujesz tego mnóstwo podczas 1 rzutu. Załaduj na to armię i spróbuj wysadzić w Anglii. Jeśli się nie uda (zostaniesz zaatakowany przez całą flotę UK, co oczywiście równa się klęsce) wczytaj zapis i spróbuj wysadzić Wermacht w innym miejscu wyspy, gdzie wróg nie zdąży zareagować flotą. Pamiętaj o zapewnieniu swoim żołnierzom zaopatrzenia poprzez konwoje. Londyn czeka!
Idill`a (MZ)
13-05-2010, 16:18
Al kompa nie jest tak głupie, nie ma szans na skuteczny desant na jedną prowincję, cały przemysł musisz przekierować na budowę transportowców, piechotę właduj na wszystkie statki i do ataku! Piechotę zmotoryzowaną i czołgi lepiej wysadzić dopiero gdy wybrzeże wroga będzie zajęte...
W takim wypadku jedyną skuteczną doktryną jest Radziecka doktryna Fal piechoty, śmietelnie skuteczna przy desantach...
Co radzicie mi zrobić w tej sytuacji? Kiedy Rosja zaproponuje pokój? Jaki ma być mój następny cel napaści? Macie jakieś sposoby na walkę z Anglią?
Najwieksza wtopa jest jesli Rosjanie wybiora opcje "Walczyc dalej" - praktycznie wtedy ma sie przegrana wojne. Prowincje syberyjskie maja taki poziom attrition, ze wojsko tam pada jak muchy przez co tak do 1944-1945 wykorzystasz cala pule rekrutow. Nawet jak sie uda ZSRR zajac cale, to bedzie pelno partyzantow, ktorych trzeba ganiac po stepach i tez tracic ludzi.
W takiej sytuacji praktycznie nie masz szans obronic sie przed desantem USA, Wielkiej Brytanii, Kanady itp. - ich armie sa co prawda slabsze do Twoich dywizji pancernych, ale potrafia zdesantowac taka mase wojska, ze po prostu nie ma ich czym odpierac. W dodatku jak kiedys zajalem cale ZSRR to mi sie wydesantowali z dwoch stron - we Francjii i Wladywostoku.
kamilios
13-05-2010, 21:15
Dokładnie. Janek ma rację. Porywanie się na ZSRR to walka z wiatrakami. Afrykę też lepiej zostawić na koniec. Latanie po tych pustyniach jest po prostu straszne. Zmarnowałem 2 lata na biciu się tam.
Moja wojna w Afryce to był obraz bidy z nędzą. Początkowo szło całkiem nieźle. Desant 5 Legionów(Tak nazywam moje jednostki, aby mieć porządek. 1 Legion = 10 Dywizji) w Haifie bodajże, podbój wszystkich okolicznych ziem. Włochom została w Afryce 1 prowincja i 52 dywizje broniące jej. Szybko doszedłem wojskami do Włoskiej ziemi. Dołączyłem Vichy do sojuszu. Przejąłem kontrolę militarną nad Włochami, Hiszpanią i Vichy. Utworzyłem 3 Fronty na Północy Afryki:"Zachód", "Środek" i "Wschód", które miały posuwać się na Południe zabierając tereny Brytyjczykom. Tymczasem z Zachodu Afryki z ziem Vichy miało wgniatać Anglików do środka 20 Francuskich Dywizji. Front "Zachód" liczył 52 dywizje Włosko-Hiszpańskie, "Środek" liczył około 20 Niemieckich dywizji, a "Wschód" 3 Legiony moich ludzi. Początki były niezłe. Wszystko szło dobrze, moje wojska ze wszystkich stron gniotły Brytyjczyków ze wszystkich stron. Półtora roku później fronty "Środek" i "Wschód" doszły do granicy z RPA. A oczywiście front"Zachód" złożony z wojsk sojuszników zatrzymał się na 22 dywizjach Brytyjskich! Wojska Vichy doszły do ziemi Francuzów i tam się zatrzymały, a ja traciłem ziemie, które już dawno miały być zabezpieczone z Zachodu. Potem do Afryki przybyło około 70 dywizji Amerykańskich i 30 Brytyjskich. Moje wojska nie dostawały zaopatrzenia. To przeważyło szalę. Zdecydowałem się wycofać na granicę dzisiejszego Egiptu. Niewiem czy była to dobra decyzja, ale z pewnością lepsza niż tracenie wojsk odpierając Amerykańskie ataki. Później gdy przeanalizowałem moją porażkę doszedłem do wniosku, żeby nie wierzyć w sojusznicze wojska. Natchnęło mnie to także do operacji desantowej, którą nazwałem później w AAR-ze, którego piszę" Operacja Eden", ale o tym dokładniej przeczytacie w moim AAR-ze, który niedługo wyjdzie.
A teraz mam pytanie: Jaki błąd popełniłem w Afryce? Czemu teoretycznie łatwy do wykonania plan zmienił się w największą klęskę mojego Wehrmahtu?
A teraz mam pytanie: Jaki błąd popełniłem w Afryce? Czemu teoretycznie łatwy do wykonania plan zmienił się w największą klęskę mojego Wehrmahtu?
Zaufales Francuzom :lol:
Idill`a (MZ)
13-05-2010, 22:07
Błąd jeden, kluczowy i decydujący zbyt długa wojna na tym froncie, trzeba się uporać z Brytyjczykami i Francuzami przed dołączeniem USA do wojny, jest jeszcze jeden sposób utworzenie kolejnego frontu najlepiej w Ameryce południowej zajmując kolonie alianckie w Gujeanie. Wówczas na pewien czas inicjatywa potężnych Stanów Zjednoczonych będzie skierowana na te prowincję... Jednakże po zajęciu Afryki, powstaje kolejny problemu zbyt dużej lini brzegowej, praktycznie nie ma szans na skuteczną obronę tych ziem przed USA, bez potężnego wsparcie morskiego i lotniczego oraz w głównej mierze lądowego...
MateuszKL
14-05-2010, 03:29
Al kompa nie jest tak głupie, nie ma szans na skuteczny desant na jedną prowincję, cały przemysł musisz przekierować na budowę transportowców, piechotę właduj na wszystkie statki i do ataku! Piechotę zmotoryzowaną i czołgi lepiej wysadzić dopiero gdy wybrzeże wroga będzie zajęte...
W takim wypadku jedyną skuteczną doktryną jest Radziecka doktryna Fal piechoty, śmietelnie skuteczna przy desantach...
Co kampanię po prostu wyładowuję armię w Portsmouth i po miesiącu mam całą wyspę, a więc chyba jednak mam szansę... ;)
Spukologist
14-05-2010, 10:44
Czy w Waszych grach Japonia też nie radzi sobie w Chinach i jeszcze wypowiada wojnę USA?
Idill`a (MZ)
14-05-2010, 11:58
Powiem tak grałem ok. 30kampanii i tylko w 10 Japonia wygrywała wojnę z Chinami....
Spukologist
14-05-2010, 12:13
Pewnie te 10 razy to Ty grałeś Japonią. :lol: O ile szybciej odkrywa się technologia, którą dostałem od sojusznika?
Idill`a (MZ)
14-05-2010, 12:26
Nie 8-) powiem szczerze nigdy nie grałem państwami takimi jak Niemcy, Wielka Brytania czy Japonia, wole rozwijać małe państewka np. odbudowałem w jednej kampanii Imperium Ottomańskie, albo zbudowałem potęge CHRL ;p. Bodajże, po otrzymaniu technologi od sojusznika, technologia rozwija się maksymalnie szybko czyli 2.0% na dzień... ale jest to jeszcze zależne od roku faktycznego wynalezienia danej technologii...
kamilios
14-05-2010, 18:45
Zaufales Francuzom :lol:
Właśnie najdziwniejsze jest to, że Francuzi zrobili swoje zadanie dobrze... Ale moja sympatia do Włoch i Hiszpanii zmalała po tej porażce... Chyba będą następni na mojej drodze :twisted: .
Spukologist
15-05-2010, 19:55
Jak myślicie, przyjąć propozycję pokoju od Nacjonalistycznych Chin? Jest dosyć korzystna, tzn. Japonia zatrzymuje to, co zdobyła (nie jest tego dużo). Mogłaby się wtedy zająć Pacyfikiem... I jeszcze jedno, jest sens budować latające bomby?
Maximus XI
20-05-2010, 21:43
Najwieksza wtopa jest jesli Rosjanie wybiora opcje "Walczyc dalej" - praktycznie wtedy ma sie przegrana wojne. Prowincje syberyjskie maja taki poziom attrition, ze wojsko tam pada jak muchy przez co tak do 1944-1945 wykorzystasz cala pule rekrutow. Nawet jak sie uda ZSRR zajac cale, to bedzie pelno partyzantow, ktorych trzeba ganiac po stepach i tez tracic ludzi.
W takiej sytuacji praktycznie nie masz szans obronic sie przed desantem USA, Wielkiej Brytanii, Kanady itp. - ich armie sa co prawda slabsze do Twoich dywizji pancernych, ale potrafia zdesantowac taka mase wojska, ze po prostu nie ma ich czym odpierac. W dodatku jak kiedys zajalem cale ZSRR to mi sie wydesantowali z dwoch stron - we Francjii i Wladywostoku.
Niekoniecznie. Jest na to pewne rozwiązanie. Wystarczy zatrzymać się na linii, gdzie się kończą przemysłowe prowincje i potworzyć parę państw marionetkowych, jeśli ze wschodu wbijają np. alianci. Węgrami miałem podbity ZSRR. Polska dostarczyła mi z 40 dywizji piechoty, Chorwacja z 10, marionetki azjatyckie też trochę wojsk dały itd. Mankamentem jest to, że trzeba im zapewnić kroplówkę i czas. Po odejściu z aliantów oraz wybuchu wojny z nimi mogłem dzięki nim zając prawie cały kontynent (jeszcze RFN dostarczył wsparcie). Rezerwy ludzkie 300.
Do zwalczania partyzantki preferuję ustawianie jednostek kawalerii w poszczególnych sektorach.
A ja mam dwa pytanka:
1. Jak mogę wypowiedzieć wojnę państwu mając demokracje na full?
2. Czy w wersji podstawowej gry, mogę grac dłużej niz do '47 roku?
Maximus XI
29-05-2010, 20:59
1) Być w sojuszu. Tylko trzeba wejść przed wybuchem wojny. Drugie wyjście to chyba przejście na autokrację/faszyzm.
MateuszKL
29-05-2010, 21:08
Pamiętam, że w jedynce w wyborach wybierałem prawicę i od tego momentu mogłem wypowiadać wojny (Polską).
Zagra ktoś w HoI2 na multi? (ewentualnie EU2)
marchlew
30-05-2010, 15:35
mozna jakos zwiekszyc limit ludnosci (procz tego co dodaje technologia )
marchlew
30-05-2010, 16:22
prosze o pomoc w dodaniu moda 34 ,bo nie wiem co mam zrobic zeby on zadzialal ... prosze o instrukcje a zarazem dziekuje za pomoc
Idill`a (MZ)
01-06-2010, 08:30
Brave ja chętnie zagram w eu2 ;p
jak coś pisz na gg
MateuszKL
01-06-2010, 14:09
A może zebrałoby się więcej osób do EU2? Jakby co, to piszę się na grę większą ilością ludzi.
Idill`a (MZ)
01-06-2010, 18:31
W więcej osób tzn.? mi się wydaję, że trzech jest wystarczająco, ale nie ważna czekamy na odp. brave`a
Ja już z Idilla grałem, ale w trójkę także możemy. Tylko najlepiej przez Skype albo TSa grać ;)
kowal357
06-06-2010, 17:58
Ja chętnie zagra w Eu2 , Hoi , Hoi2
pisac na gg 7064376
kowal357
18-06-2010, 18:27
Czy to dobra taktyka ? Cyfry oznaczają ilośc dywizji , mam 4 armie Pancerne 12/12/12/9 i 120 piechoty po 9 jednostek w armi.
Czy mój plan się powiedzie ?
Nie jest wyrafinowany (Paint) ale da się coś rozczytac .
http://img130.imageshack.us/img130/1856/inwazjaplan.png
Maximus XI
18-06-2010, 21:30
Ja osobiście czołgi umieszczam na flankach i bawię się w robienie kotłów. Wydaje się lepsze, gdyż całkowicie niszczysz wojska, a nie spychasz. Potem uważaj na dziury w froncie, bo komp ma manierę, że wpieprza choćby 1 dywizję w luki na froncie. W Azji to może doprowadzić do nerwicy. Wojska masz sporo, więc są bardzo duże szanse (jak z technologiami stoisz)? Ja 90 dywizjami podbiłem zsrr, co prawda byli jeszcze zaangażowani w wojnę z Japonią. :P
PS. Jak gracie w multi? Przez hamachi? Z kumplem graliśmy kiedyś przez neta (oryginały mamy), ale strasznie muliło.
MateuszKL
18-06-2010, 21:41
Jak już pisałem jakiś czas temu - spychanie to żaden sukces, trzeba robić kotły i naparzać lotnictwem w wycofujące się oddziały (wtedy można je łatwo zniszczyć - bo nie mogą regenerować zaopatrzenia). Dojdziesz pod Moskwę, a wróg nie będzie miał armii - w opozycji gdy dochodzisz do Moskwy, nadchodzi zima, a tam w każdej prowincji po 30 kacapskich jednostek...
kowal357
19-06-2010, 10:58
Trochę nie ciekawie a technologie w czołgi i piechotę , lotnictwa mam mało zaledwie 30 mesershmitów i 9 junkersów.
kowal357
19-06-2010, 19:34
Dlaczego nie działa mi load screen ?
Oto on http://img195.imageshack.us/img195/5589/load10124.jpg
Plik ma poprawną nazwę , wymiary i jest w formacie BMP dlaczego mi nie działa ? kto może mi podesłac load screena z armagedonu albo domsdayu ?
I poradnik z tąd , http://wayofwar.org/showthread.php?t=24536
Nie działa , wywala do windowsa wie ktoś jak to naprawic ? ponieważ chcę coś zrobic dla użytkowników tego forum.
Trochę nie ciekawie a technologie w czołgi i piechotę , lotnictwa mam mało zaledwie 30 mesershmitów i 9 junkersów.
Ja prawie nigdy nie inwestuje w lotnictwo tylko w czolgi i piechote zmechanizowana + warto zrobic sobie z 12 dywizji gorskich, bo na Kaukazie sie przydaja.
Ale fakt, tak jak mowili poprzednicy, nie warto ruskich spychac (to nei jest trudne, bo Niemiecka doktryna blitzkriegu pozwala na stosunkowo latwe rozbijanie dywizji ZSRR), tylko trzeba ich jak najwiecej wziasc do niewoli zanim przyjdzie zima (wtedy czolgi maja duzy minus do ataku). Najlatwiej to robic robiac celowe wyrwy w froncie - komputer z reguly zaatakuje gdy tylko widzi, ze mamy dziurawa linie obrony. Tylko trzeba uwazac, zeby w zamieszaniu nasze dywizje pancerne nie zostaly odciete, bo jak skonczy im sie paliwo to mogila.
Na zime z reguly cofam dywizje pancerne na tyly i daje im sie zregenerowac (do tego czasu z reguly wiekszosc jest mocno nadwyrezona). Piechota po prostu bronie terenu (najlepiej sie na rzece jakies zatrzymac).
kowal357
27-06-2010, 14:01
Mógł by mi ktoś założyc konto na http://wayofwar.org ?
Ponieważ do mnie nie przychodzi e-mail aktywacyjny
Nick
Pandemonium albo Guderek .
Jak ktoś założy niech wyślę passy na pw.
kamilios
30-06-2010, 08:13
Ostatnio udało mi się przypadkiem zrobić coś genialnego. Mianowicie: Sprowokowałem ZSRR aby to oni wypowiedzieli mi wojnę. A najlepsze jest w tym wszystkim to, że nie mam jednocześnie wojny z aliantami, toteż mogę większość wojsk wysłać na front wschodni, jednocześnie małą armię trzymać w umocnieniach na Renie. Wydawałoby się to głupie, gdyby Francuzi na linii Maginota też nie trzymali 6 oddziałów... Tymczasem doszedłem już do Uralu podbijając wszystko po drodze i nie pokazuje się event z kapitulacją Stalina!!! Może niechcący go usunąłem, więc mam prośbę: Mógłby go ktoś wł ożyć na jakiś serwer gdzie można darmowo pobierać pliki?
MateuszKL
30-06-2010, 08:14
Może jednak nie spełniłeś wszystkich warunków?
kowal357
30-06-2010, 10:34
Warunki gorzkiego pokoju
control = { province = 187 data = SOV } # Leningrad
control = { province = 163 data = SOV } # Stalingrad
control = { province = 175 data = SOV } # Moscow
control = { province = 1907 data = SOV } # Baku
control = { province = 1572 data = SOV } # Sverdlovsk
Czy mógł by ktoś założyc mi konto na wayofwar ? szczegóły w 3 poście niżej .
kamilios
30-06-2010, 16:39
Ale gafę zrobiłem, aż mi siebie żal :oops:... Czy mógłby mi ktoś go po prostu skopiować i powiedzieć gdzie wkleić?
Do Kowala: Mam już te prowincje, a nawet dużo więcej. Już ganiam Rusków po stepach, i mam ponad połowę Kazachstanu...
kowal357
30-06-2010, 17:22
Masz tutaj sventy dla Ruskich . wklej do (tam gdzie zainstalowene)\hearts of iron 2\db\event
To są eventy + moje więc nie gniewaj się jak u Rosjach wyskoczy 75 dywizji w tym 15 pancernych po zajęciu , charkowa , kijowa i smoleńska .Jak chcesz zagram na multi w hoi 2 ? chętnie jako rumunia albo węgry pomogę w podbojach .
http://www.mediafire.com/?kzmnonc1ymm
Idill`a (MZ)
30-06-2010, 18:51
Chętny ktoś na grę w hoi2? jeśli tak to pisać na gg. 8-)
Kurde, ale sie dzisiaj nerwicowałem przed HoI-em.
Otóż, gram Francją, przejąłem Hiszpanie i całe Włochy, i postanowiłem nie czekać i ruszyć na Szwabów.
W końcu dochodzi do bitwy 34 moich dywizji kontra ! 6 ! niemieckich. Ja mam piechotę '41, a oni '39.
2/5 wszystkich dywizji to czołgi III i IV, a mimo wszystko przegrywam tę bitwe. I tak jest z wszystkimi starciami.
Dodatkowo większość piechoty ma działa polowe i przeciwpancerne.
Zdobycie jednej prowincji to mozolna praca, musze utrzymywać front złożonych z kilku prowincji i w każdej musi być min. 15 dywizji.
Tak się nie da. Może mi ktoś powiedzieć, w czym jestem gorszy od Rzeszy??
Idill`a (MZ)
21-07-2010, 09:33
Niemożliwe, ja jak grałem, Francją, po wystąpienie z sojuszu z Wielka Brytanią, zaatakowałem, Hiszpanie, Holandie, Belgię, Włochy oraz wyzwoliłem wszystkie kolonie. Później ruszyłem z pomocą dla Polski i to wręcz przeciwnie Niemcy czsami przegrywały mimo przewagi liczebnej, oczywiście ogólnie miałem trochę więcej dywizji niż Rzesza, stąd też miałem przewage w prawie każdej bitwie, też dzięki wysokiemu zaangażowaniu szwabów w Polsce..
Ale ta przewaga, była zazwyczaj 2/1, 3/1, czasami 4/1, najlepiej zajmować wrogie, ziemie powoli, ale atakując na każdą z wielkim naciskiem lotniczym i lądowym, wówczas bitwy trwają krótko i nie traci sie dużo siły ludzkiej....
MateuszKL
21-07-2010, 11:12
Ja mam tak jak Brave, po prostu nie mogę tego zrozumieć.
Tez tak mialem kiedy gralem, praktycznie niewazny bylo co rzucilem, i tak Niemcy wygrywaly bitwe, chocby byli 100 lat technologicznie za mna a statystyki sila/organizacja bardzo podobne
Idill`a (MZ)
21-07-2010, 12:57
Zależy jak macie rozwiniętą, technologię, ja stawiam przede wszystkim na Doktryny, dzięki, którym mogę zancznie szybciej przyspieszać przewagę nad takimi gigantami jak Rzesza.
Takie rzeczy jak piszecie, to mi się zdarzały, ale tylko w jedynce, wtedy to nawet, jak atakowałem 200 dywizjami, na 1 Niemiecką, to zawsze przegrywałem, no chyba, że miałem świetnego generała utalentowanego w doktrynie ofensywnej...
Edit: dałbym wam sejwa, ale niestety robiłem reinstalke gry ;|
Ja mam tak jak Brave, po prostu nie mogę tego zrozumieć.
Zmobilizowałem się i spróbowałem dziś ponownie. Idzie mi nie najgorzej, zająłem najbardziej uprzemysłowione tereny i...
nagle Szwaby zajmują Belgię i Holandię, po czym wdzierają się pojedyńczymi dywizjami i zajmują pół kraju...cyrk na kółkach.
Trudno idę próbować dalej.
chochlik20
23-08-2010, 14:53
mnie tez to wkurza, komp z łatwością zatrzymuje nasze dywizje mimo przewagi militarnej :x grając Brazylia nie moglem pokonać Boliwii zajmując jej stolicy mimo iż miałem 12 dyw w tym 2 górskie, z 43r piechota przeciwko 4 z 39r :x
MateuszKL
23-08-2010, 15:14
A może atakowałeś bez maksymalnej organizacji?
chochlik20
24-08-2010, 08:17
wszystko było na maksa i organizacja i morale a i tak dostawałem becki :x
Idill`a (MZ)
26-08-2010, 10:57
To jest niemozliwe, ja grajac Turcja, rownomiernie rozwijajac technologie,budujac dywizje z rozna bronie tzn. pp,art,aa etc., obsadzajac kazda Armie w dywizje dowodzenia oraz dobrego dowodce, niekiedy pokonywalem Armie Niemiec wieksze niz moja.
ps. sorry za brak Polskich znakow.
chochlik20
27-08-2010, 12:18
jak mam jeszcze tego sejva do wrzucę screena
mógłby mi ktoś polecić jakiegoś fajnego moda pod grę??
kowal357
28-08-2010, 13:56
Ja polecam moda 33 , albo sam jakoś zmodyfikuj , za czasów grania w HoI2 miałem Niemców tak zmodowanych i przeciwników tak przypakowanych że ruskie mieli po 1500 dywizji a ja mimo wszystko 180 dywizji i ich pokonywałem .
kacpik11
28-08-2010, 18:23
Co do moda to ja polecam Way to Victory. Jest to Polski mod, który pozwala grac polską na uchodźstwie. Ma kilka błędów, ale jest genialny.
chochlik20
30-08-2010, 11:23
sreena nie mogę dać, zwaliły mi sie sejvy :( podczas ładowania pokazuje mi sie ze jest jakiś błąd i wywala mnie do windowsa
chochlik20
30-08-2010, 11:58
jak można zmodyfikować grę by Francja po wypowiedzeniu przez Niemców wojny Polsce była łaskawa ruszyć 4 litery i uderzyć na nich, zaczyna mnie to mocno wkur... :x :x :x
kacpik11
30-08-2010, 16:50
jak można zmodyfikować grę by Francja po wypowiedzeniu przez Niemców wojny Polsce była łaskawa ruszyć 4 litery i uderzyć na nich, zaczyna mnie to mocno wkur... :x :x :x
Zapewne pilik AI trzeba byłoby zmodować, ale jak nie wiem za cienki jestem, zajrzyj na forum http://wayofwar.org/forumdisplay.php?f=513&s=d74fe0e0cad0b780e0189c009893be79 tam coś na pewno znajdziesz. Możesz spróbować przejąć kontrole militarna nad Francją i sam nimi pokierować. :D
Idill`a (MZ)
30-08-2010, 16:56
Francuzi, chętnie by zaatakowali, ale jest przecież jeszcze linia zygfryda, a Niemcy zawsze zostawiają tam kilka dywizji, po za tym mają lepszą technologię, co też góruje nad Francuzami, ale jak kolega powyżej napisał, można jeszcze przejąć militarnie państwo.
chochlik20
02-09-2010, 08:16
chciałbym sie zapytać jak można zmodyfikować grę, by państwa posiadały od razu na wstępie jakieś lotnictwo, grając Czechosłowacją na modzie Armagedon nie mam żadnej eskadry, mogę jedynie rozpocząć produkcje, chciałbym to zmienić. Które pliki i jak należy zmodyfikować??
Idill`a (MZ)
02-09-2010, 11:33
Edytor
kowal357
02-09-2010, 18:47
chciałbym sie zapytać jak można zmodyfikować grę, by państwa posiadały od razu na wstępie jakieś lotnictwo, grając Czechosłowacją na modzie Armagedon nie mam żadnej eskadry, mogę jedynie rozpocząć produkcje, chciałbym to zmienić. Które pliki i jak należy zmodyfikować??
Otwórz D/tam gdzie zainstalowane/Hoi2/scenarios/(Jaki scenariusz ? przykład 36.)/Czechoslovakia.
Otwórz D/tam gdzie zainstalowane/Hoi2/scenarios/(Jaki scenariusz ? przykład 36.)/Germany.
I skopjuj z pliki Germany Air , zmień id na np. 9000000 i śmigaj , AIR są na końcu pliku.
Jak nie wiesz jak wrzuc te 2 pliki to ci zrobię eskadry . bo nie mam hoi2 na kompie.
http://www.przeklej.pl/plik/czh-36-inc-002085819agh
pobierz i wklej do
D/tam gdzie zainstalowane/Hoi2/scenarios/1936
Jak odblokować inne nacje w HoI2??
kacpik11
15-09-2010, 12:23
Kliknąć prawym na fladze np. USA. wyskoczy lista państw
kamilios
15-09-2010, 18:03
Mam prośbę: Mógłby ktoś z Was podać mi link do jakiegoś moda dodającego dużo eventów? Najlepiej jakby był po polsku, ale może być i po angielsku. W grze jest niestety bardzo mało eventów...
kacpik11
15-09-2010, 18:47
Mam prośbę: Mógłby ktoś z Was podać mi link do jakiegoś moda dodającego dużo eventów? Najlepiej jakby był po polsku, ale może być i po angielsku. W grze jest niestety bardzo mało eventów...
http://wayofwar.org/showthread.php?t=29140&page=1 Tu masz Polski mod, jest to jeden z lepszych w jakie grałem choć jest niestabilny.
I tutaj jeszcze zajrzyj i poszukaj czegoś dla siebie ;)
http://wayofwar.org/forumdisplay.php?f=212
chochlik20
16-09-2010, 12:06
jesli nie chcesz ściagać moda, masz tu link skąd ściagniesz mini moda -eventy historyczne: http://wayofwar.org/showthread.php?t=22666
chochlik20
16-09-2010, 12:07
Jak odblokować inne nacje w HoI2??
klikasz na flage państwa, pokazuje się cała lista innych
Maximus XI
16-09-2010, 18:10
Czy ktoś mógłby w skrócie wytłumaczyć kampanię on-line? Przez co się gra, konfiguracja itp. Z góry dziękuję. Planuję się wkręcić w to, komp w singlu nie stanowi już takiego wyzwania, trzeba spróbować czegoś trudniejszego. :)
kowal357
17-09-2010, 07:10
On-line gra się przez hamachi , wejdź na way of war w dział HoI2 multiplayer i tam się zgadaj z kimś albo z tego forum kogoś znajdź .
Serwery stałe pozostają tylko w HOI3 i Eu3 , w innych grach hamachi .
chochlik20
23-09-2010, 08:14
Mam takie 2 pytanie: jak sie buduje bombę atomowa?? Mam już reaktor odpowiedniego poziomu, opracowana technologie brudnej bomby i co dalej?? Drugie: jak zrobić budując np pancernik od razu z nim budować radar czy plot??
kowal357
23-09-2010, 12:52
Bomba atamowa buduje się sama , zbadaj odpowiednie technologie i się po kilku tygodniach/miesiącach pojawi
najedź kursorem na znaczek bomby i tam będzie kiedy będzie gotowa .
Co do radarów itd. w pancerniku
Musisz mieć zbadane technologie , nie pamiętam jakie ale w przemyśle chyba
I wtedy będzie Niebieska ikonka radaru przy budowie pancernika , zaznaczasz i masz .
Jak w HoI2 modernizuje się jednostki i jak przesuwa się jednostki pośród swoich armii (chcę przerzucić dywizję z jednej armii do drugiej).
kowal357
01-10-2010, 15:58
Jednostki modernizują się same , zajrzyj do dyplomacji tam jest odpowiedni suwak "modernizacja" i ustaw na wymaganą liczbę .
Dywizje trzeba odłączyć wyznaczyć drugą armie , zaznaczyć dywizje+armię docelową i kliknąć połącz.
Nie bardzo zrozumiałem z tymi armiami. Wytłumacz mi po kolei co mam robić.
Obecnie mam 4 armie po 2 dywizje każda.
Chcę mieć tylko 2 armie po 4 dywizję. Co po kolei mam zrobić?
kowal357
02-10-2010, 11:57
Przesuń 2 armię do 1 prowincji i kliknij połącz albo takie strzałki -><- będę i kliknij w nie
i w kolejne 2 armię przesuń i kliknij połącz albo strzałki
nie wiem dokładnie bo dawno nie grałem hoi3 mnie wciągneło .
DonKamillo
10-12-2010, 19:33
Witam
Posiada ktos z was moda Modern Day Scenario?
Nie wiem czemu ale mam problem z zianstalowaniem go... zawsze wyskakuje critical error.
Mógłby ktoś pomoc albo instrukcja jak to zainstalowac?
gram na czystym armageddonie (byl w cerfurze za 4,79)
czy ilość slotów/okienek na zespoły naukowe może zwiększyć się z czasem w danym kraju?
Jeśli tak, od czego to zależy?
Ich ilość zwiększa się wraz z dokonywanymi podbojami.
Zawsze gdy podbije jakieś państwo to mi dochodzą sloty.
ale pewnie masz włączone pełne przejęcie pp (a bez tego?
Maximus XI
12-12-2010, 02:49
Podbój albo rozwijanie swojego przemysłu. Przy 90/100 PP powinno być 5 zespołów.
kacpik11
12-12-2010, 16:41
Dokładnie to idzie tak:
20 PP= 2 sloty
40 PP = 3 sloty
60 PP= 4 sloty
80 PP=5 sloty
grazie. W takim razie zasiadam do Chile. Bułgaria już mi się jakoś znudziła
chochlik20
13-02-2011, 23:25
Zacząłem grać Hiszpania od 36r, w oczekiwaniu na wojnę domową rozpocząłem uzupełnienia i tak czekałem do roku 42 i nic. Czy może to być spowodowane brakiem niezadowolenia w prowincjach. Aktualnie podbijam Portugalię do pełnej aneksji muszę podbić wschodnie wybrzeże Afryki a nie mogę się tam z desantować, mimo iż prowincje na zachodzie należą do mnie. Co jest kurde nie tak??
MateuszKL
13-02-2011, 23:49
No, coś na pewno jest nie tak, bo rewolucja po kilku miesiącach wybucha, hehe. A podczas rewolucji rozdziela losowo, więc teoretycznie możesz się super uzupełnić, a to wszystko przejdzie w ręce lewactwa. Co do tej afryki - też coś jest nie tak.
Czy w jakiś prosty sposób da się zmodować by do dywizji piechoty można było dodawać więcej brygad? Odwiedziłem wczoraj way of war w poszukiwaniu ciekawej modyfikacji do hoi2. Graliście może na modzie 1934 lub way to victory?
kacpik11
19-02-2011, 19:51
Ja grałem w way to Victory i mod jest trochę mało stabilny :) trzeba mieć dużo szczęścia żeby dociągnąć do końca. I niestety nie można dołączać więcej brygad do dywizji w żadnym modzie tego nie ma .
hyperboria11
19-10-2011, 20:24
Dwa pytania (gram w Armageddon):
1. Jest taka opcja, która pozwoliłaby na zwrócenie sojusznikowi wszystkich jednostek ekspedycyjnych za jednym zamachem? Rozchodzi się o to, czy da się to zrobić inaczej niż klikać przy każdej dywizji "zwróć".
2. Po zajęciu sporej części świata przeze mnie i moich sojuszników, gra przycina co dobę przez co rozgrywka robi się bardzo irytująca. Jest na to jakieś rozwiązanie?
1.podpisz pokój wtedy zazwyczaj państwa anulują korpusy ekspedycyjne ;) (niema takiej opcji)
jedynie jest taka możliwość aby przejąć kontrole militarną nad państwem a potem z niej zrezygnować z tym że wtedy przejmujesz wszystkie jego jednostki
2.gra z każdym miesiącem zwalnia wojny powodują że ai hm liczy? przez co jeszcze bardziej zwalnia po jakimś czasie to nawet idzie się przyzwyczaić
i polecam uzbroić się w dobry procesor jeśli masz słaby komputer ;)
hyperboria11
23-10-2011, 22:15
2.gra z każdym miesiącem zwalnia wojny powodują że ai hm liczy? przez co jeszcze bardziej zwalnia po jakimś czasie to nawet idzie się przyzwyczaić
i polecam uzbroić się w dobry procesor jeśli masz słaby komputer ;)
Czyli teoretycznie zmniejszenie ilości wrogich państw powinno ponownie przyspieszyć rozgrywkę?
A w jakim sklepie jest dostępna?
http://www.google.pl/search?q=Hearts+of ... 20&bih=864 (http://www.google.pl/search?q=Hearts+of+Iron+2+Dommsday&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a#hl=pl&safe=off&client=firefox-a&hs=4sm&rls=org.mozilla:pl:official&nfpr=1&spell=1&q=Hearts+of+Iron+2+Doomsday+sklep&sa=X&ei=ZuZ6UKilFc3mtQaFx4DQAQ&ved=0CBwQBSgA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=279e54d6e347fdda&bpcl=35277026&biw=1920&bih=864)
U mnie zakup przez internet odpada.
Wiesz może czy jest dostępna w takich sklepach jak np: real auchan itd.
Poszukaj, prawie rok temu kupiłem w jednym z tych marketów za 5 zł (może nawet mniej).
Napewno poszukam
Ale mam problem kolega mi pożyczył właśnie tą grę otwieram instalacje i wyskakuje mi okienko z medivala i instalacja się przerywa co robić?
wyskakuje mi okienko z medivala i instalacja się przerywa co robić?
Jak z Medievala? :|
To zapewne kara za pożyczanie gier od kolegów.
Dosłownie ale chyba wiem o co chodzi poszukałem trochę w necie i doszedłem do wniąsku że kolega pożyczył mi płytkę z patchem a nie z grą :D
odi.profanum
03-11-2012, 01:20
Mi brat kupił za 2zł 8-)
generallukas
03-01-2013, 20:06
Zna cheata na szybkie uzuyskiwanie tech. podobnego jak do trójki(HoI III)?
Napiszesz w języku polskim albo dostaniesz dwa tygodnie karceru za brak poszanowania języka polskiego.
Mateusz.o8
15-01-2013, 22:34
wie ktoś gdzie można teraz samego Armageddon`a kupić???
:?: :?: :?:
PS. może nie jestem najlepszy w Hoi ale mam kilka skutecznych taktyk jak coś to pisać na GG 28581528
wydaje mi się że w polsce samego dodatku nie znajdziesz za to hoi2 complete(edycja platynowa?) często widzę po jakichś carfourach, realach itp. za symboliczne ceny
odi.profanum
19-01-2013, 16:04
Ja mam swoją za 1 zł :D
Moim zdaniem lepiej poczekać i kupić na promocji Darkest Hour.
viewtopic.php?f=55&t=12269 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=55&t=12269)
Mateusz.o8
29-01-2013, 21:14
Moim zdaniem lepiej poczekać i kupić na promocji Darkest Hour.
no tak, ale ja mam już HoI 2 z Doomsdayem chodzi mi o sam Armagedon bo chciałbym zobaczyć głównie te dwie futurystyczne kampanie,
a co do Darkest Hour to grałem w 1914mod
https://wayofwar.org/showthread.php/14201-Mod-1914
Wie ktoś jak zgrać z kumplami przez internet. Proszę o napisanie w punktach i prostym językiem :). Z góry dziękuję.
no tak, ale ja mam już HoI 2 z Doomsdayem chodzi mi o sam Armagedon bo chciałbym zobaczyć głównie te dwie futurystyczne kampanie,
dam ci odpowiedź cytując samego siebie...
w polsce samego dodatku nie znajdziesz
Wie ktoś jak zgrać z kumplami przez internet. Proszę o napisanie w punktach i prostym językiem :). Z góry dziękuję.
jeden tworzy grę a reszta wpisuje ip(może być potrzebne hamachi lub inny program)
punktów nie ma ale prosty język chyba jest
Jest prostym językiem, ale co jest prostym językiem zrobione? Wytłumaczenie? Chyba nie, bo próbowaliśmy na wszystkie sposoby i się nie udało. Więc proszę w tym temacie o jakiś prosty tutorial :). Z góry THX :D .
no w tym problem że to co napisałem to wszystko co trzeba zrobić
musicie mieć odpowiedniego hosta z odblokowanymi portami jeśli go nie macie alternatywą jest hamak
Coldy1988
20-08-2013, 17:38
Ja osobiście bardzo lubie grać ZSRR bo gra nim jest dość swobodna. Nie jest się ograniczonym polityką wewnętrzną, terytorium jest spójne. Poza tym, jakoś bardziej do mnie przemawia dążenie do bezmyślnego podboju świata właśnie tym państwem aniżeli jakimkolwiek innym. Amerykanami, Niemcami widziałbym grę polegającą na tworzeniu państw satelickich, zaś gra Francją czy WB jakoś wogóle nie daje mi obrazu ekspansji - te państwa ideologicznie nie nadają się do tego. Gra Włochami jest już zupełnie kiepska bo prędzej czy później jest ograniczone ekspansją Niemiec a mnie jakoś nie zadowala podbój afryki którą na dobrą sprawę ochrona może kosztować więcej niż sama jest w stanie zaoferować gospodarce.
Coldy1988
20-08-2013, 17:44
Dość interesujące jest rozwiązanie zastosowane w modelu prowadzenia bitew morskich. Jeszcze ciekawsze jest to, że niemal nigdzie nie jest dokładnie opisane w jaki sposób należy dobierać okręty do floty. Dla tych którzy nie do końca się w tym orientują zaznaczam że powinien być zachowany stosunek 2:1 w ilości okrętów eskorty do okrętów głównych (te ostatnie łatwo poznać po tym, że ulepszenia tych okrętów w formie brygad <za wyjątkiem lotniskowców> mają kolor niebieski, w przeciwieństwie do okrętów eskorty, których brygady mają zielone tło).
odi.profanum
21-08-2013, 08:32
Ja miałem zazwyczaj stosunek 1:1. Z tym, że lotniskowców to max 2 a sporo krążowników i zwykle 1 pancernik albo krążownik liniowy i okręty eskorty do tego. Floty raczej miały wielkość nie przekraczającą 18 okrętów. Przeciwko USA to trzeba budować sporo lotniskowców i mieć specjalne, wydzielone floty, które np mają w swoim składzie 6, 7 lotniskowców + jakieś krążowniki ;)
Zwiastun
21-08-2013, 16:14
A które okręty eskorty preferujecie?
odi.profanum
21-08-2013, 16:45
Raczej po równo - niszczycieli i lekkich krążowników. Niszczyciele ciut tańsze a krążowniki bardziej efektywne. Generalnie staram się mieć floty o podobnych składach. Grając w moda d day było masę różnych okrętów ( 3 rodzaje niszczycieli, 2x, krążowników lekkich etc ), więc tam było jeszcze bardziej kolorowo.
Gdzieś czytałem, żeby nie łączyć BB z CV bo chodzi chyba o zasięg ich rażenia. Łączenie ich jest nieefektywne.
Jakub123
25-11-2013, 13:06
Hej! Wie ktoś może jak udostępnić ministrów i dowódców wcześniej niż jest to przewidziane w grze? Sporo czasu spędziłem na HoI I ale minęło już trochę czasu.
statystyczny
18-12-2013, 16:57
Siema wszyscy! Na tym forum jestem nowy, ale w HOI 2 chwilkę pykam.
Moje pytanko nr 1 - próbował ktoś kiedyś zabawy w tworzenie własnego scenariusza lub państwa? Jeśli tak, to niech mi powie gdzie mogę znaleźć folder z informacjami o państwach występujących w grze? Bo chciałbym stworzyć własne państwo które nie byłoby zawarte w żadnym ze scenariuszów aczkolwiek aby dało się taki twór ogłosić niepodległym, coś na kształt Polski w roku 1941. Bo gdzieś to musi być zawarte skoro można stworzyć taką Rosję w miejsce ZSRR.
Pytanie nr 2 - czy event własnoręcznie stworzony nie zawierający błędów może być przyczyną niepoprawnego funkcjonowania programu? Bo stworzyłem parę i niektóre się "przyjęły" a inne nie, blokując grę i wywalając do windy, nie pokazując jaki błąd mógłby takowy event zawierać.
Mam zainstalowane osobno HoI2 Armageddon z Platynowej Edycji oraz osobno Doomsday i na obu wersjach było tak samo.
Pytanie nr 3 - przypuśćmy scenariusz - Niemcy w '39 zaczynają wojnę podbijają Polskę, wszystko toczy się historycznie z tym, że do Warszawy wkraczają oddziały brytyjsko-amerykańskie a nie sowieckie. Jak stworzyć Polskę z granicami sprzed wojny? Bo dostępna jest już niestety tylko opcja granic "piastowskich". Można to jakoś zmienić?
Pytanie nr 4 - Co zrobić, żeby czas, który się zatrzymał sam, bez robienia pauzy, włączania statystyk czy pokazywania się eventu ruszył?
Edit:
Problemy nr 1 oraz nr 3 rozwiązane - odpowiedzi na te pytania znajdują się w folderze revolt.txt (db --> revolt.txt) gdzie można zmienić to, których prowincji potrzebuje dane państwo aby zostać wyzwolonym, a także jego prowincje narodowe po wyzwoleniu. Jeśli chcemy się cieszyć własnym państwem w grze, to trzeba stworzyć jeszcze pliki z informacjami o ministrach i dowódcach ( db --> ministers, db --> leaders ). W przypadku Polski (czyli moim zajęciem) chcąc rozróżnić w grze II RP oraz PRL, wystarczy skopiować pliki dla Polski oraz pousuwać ministrów czy dowódców nie-lewicowych w przypadku PRL oraz lewicowych w przypadku IIRP., a następnie we wspomnianym już pliku revolt.txt dopisać pod informacjami o PRL komendy:
regular_id = POL
intrinsic_gov_type = leninist
Wszystkie informacje o PRL wyglądają mniej więcej tak:
U00 = {
date = { day = 1 month = january year = 1941 }
expirydate = { day = 30 month = december year = 1964 }
minimum = {
485 484 480 487 488 489
}
extra = { 303 302 308 473 482 306 307 483 481 480 479 305 304 486 }
capital = 485
regular_id = POL
# intrinsic_gov_type = leninist
}
a o IIRP tak:
POL = {
date = { day = 1 month = january year = 1936 }
expirydate = { day = 30 month = december year = 1964 }
minimum = {
485 484 480 487 488 489
}
extra = { 303 306 307 479 481 483 305 486 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 209 208 213 211 210 222
229 562 214 212 221 225 226 227 228 231 218 }
capital = 485
}
Problem nr 2 nie został rozwiązany - po prostu zacząłem kopiować oryginalne eventy i zmieniać warunki, daty oraz skutki na potrzeby własnych. Na razie działa.
Problem nr 4 - myślę że jest to skutek słabego RAM-u oraz roku '46 w grze, gdzie każdy następny rok spowalnia czas w grze.
Jakub123
20-03-2014, 18:52
Hej, mam taki oto problem: grając Chinami pokonałem Japonie a następnie po zjednoczeniu kraju przyłączyłem się do sojuszu WB i USA etc. Oddali mi pod dowództwo chyba 80% dywizji jaki mieli od granicy z Tajlandią do Afryki włącznie, bezsens kompletny dla mnie, co z tym zrobić?
Maciek69
09-08-2014, 13:25
Witam - nie wiem czy to forum jeszcze żyje, ale może trafi się ktoś zorientowany, aby odpowiedzieć mi na pytania:
Problem z lotnictwem po roku: maj 1949 – czy to data graniczna do której ma sens gra – potem część opcji nie działa??
W ogóle waszym zdaniem do którego roku da się sensownie grać w tą grę?
Jak produkować energię – tylko nowe prowincje zdobywać z tym „dobrem” i rozwój technologii (jakich?)– czy jest jeszcze jakaś opcja ?
Co zużywa energię tylko pp, czy jeszcze jakiś inny czynnik ?
Jaka jest najlepsza do grania konfiguracja pl - ja mam złotą edycję cenegi z dodatkiem SF – jest jakaś lepsza konfiguracja z pl ? (chodzi mi o stabilne granie – a nie brak możliwości dociągnięcia do końca lub wywalanie co 10 min)
nie wiem czy to forum jeszcze żyje
...
Pozostawię bez szerszego komentarza.
Do końca.
Jak produkować energię – tylko nowe prowincje zdobywać z tym „dobrem” i rozwój technologii (jakich?)– czy jest jeszcze jakaś opcja ?
Import.
arcyżużel
09-08-2014, 14:42
Problem z lotnictwem po roku: maj 1949 – czy to data graniczna do której ma sens gra – potem część opcji nie działa??
tzn jaki problem ?
eventy kończą się coś koło roku 1950, ewentualnie jest jeszcze parę niewiele wnoszących, ai tez nie jest pisane na 30 lat do przodu i się raczej psuje, z resztą do 1947 spokojnie da się zrobić WC.
tylko pp zużywa prund :P mozna kupić, można zając stolice i zabrać zapasy przeciwnikowi, ewentulanie cos zajac, jak grasz hoi3 bo jak wyskakujesz sf to chyba tą część masz, to są techy które wpływają in plus na produkowane zasoby w kraju.
Jaka jest najlepsza do grania konfiguracja pl - ja mam złotą edycję cenegi z dodatkiem SF – jest jakaś lepsza konfiguracja z pl ? (chodzi mi o stabilne granie – a nie brak możliwości dociągnięcia do końca lub wywalanie co 10 min)
Synek zdecyduj się czy masz hoi2 czy hoi3, jak masz hoi3 z sf to masz przestarzałą grę, załatw se jeszcze dwa dodatki for the motherland i the finest hour i jak nie znasz języka angolsasów to ściągnij sobie ludowe spolszczenie z eufi
Maciek69
09-08-2014, 14:52
...
to fakt - co tu komentować jeśli mamy połowę sierpnia i jest jeden wpis, poza moim - wniosek nasuwa się sam i jest bezsprzecznie jeden niestety
Do końca.
sensownie - czy kolega Samick rozumie to pojęcie?? - ale po udzielonych odpowiedziach na moje pytania (a na niektóre pytania ich braku) również niestety wniosek nasuwa się sam
Przepraszam i z całym szacunkiem ale po co tak odpowiadać jeśli nie ma się nic SENSOWNEGO do napisania. Nie jestem sepecem w tej grze i po prostu chciał czegoś się dowiedzieć.
ps dla kolegi Samick - dowiedzieć czyli poszerzyć swoją wiedzę. Wydaje mi się że piastowanie stanowiska MODERATORA GLOBALNEGO zobowiązuje do jakiegoś wyższego standardu odpowiedz i nie pomijania połowy pytań jeśli się już podejmuje odpowiedzieć na czyjeś pytania.
arcyżużel
09-08-2014, 15:03
...
to fakt - co tu komentować jeśli mamy połowę sierpnia i jest jeden wpis, poza moim - wniosek nasuwa się sam i jest bezsprzecznie jeden niestety
Do końca.
sensownie - czy kolega Samick rozumie to pojęcie?? - ale po udzielonych odpowiedziach na moje pytania (a na niektóre pytania ich braku) również niestety wniosek nasuwa się sam
Przepraszam i z całym szacunkiem ale po co tak odpowiadać jeśli nie ma się nic SENSOWNEGO do napisania. Nie jestem sepecem w tej grze i po prostu chciał czegoś się dowiedzieć.
ps dla kolegi Samick - dowiedzieć czyli poszerzyć swoją wiedzę. Wydaje mi się że piastowanie stanowiska MODERATORA GLOBALNEGO zobowiązuje do jakiegoś wyższego standardu odpowiedz i nie pomijania połowy pytań jeśli się już podejmuje odpowiedzieć na czyjeś pytania.
Synek jakiej odpowiedzi oczekiwałeś pytając na złym forum, które nie zajmuje się szerzej paradoxem? Poczytaj wpisy na eufi i nie wkurzaj nuka pytaniami na które tysiąc razy były wałkowane:P
wiesz ciężko ci coś sensownego poradzić, gdy człowiek nie jest do końca zorientowany o jakiej grze piszesz
Masz rację, wniosek jest jeden i bezsprzeczny, to forum o serii Total War i jeśli ktoś piszę o śmierci forum to znak że nawet nie raczył spojrzeć na jego strukturę i ostatnie posty.
sensownie - czy kolega Samick rozumie to pojęcie - ale po udzielonych odpowiedziach na moje pytania (a na niektóre pytania ich braku) również niestety wniosek nasuwa się sam
Primo: nie "kolega" tylko "Jaśnie Oświecony Książę Moderator". :)
Secundo: odpowiedź "do końca" znaczy do końca. Skoro parę razy pociągnąłem grę w HoI do końca to mam wyrobione zdanie i odpowiadam zgodnie z moimi doświadczeniami. Nie chcesz wierzyć? Twój ból rzyci. Możesz podważać moją opinię pod warunkiem posiadania konkretnych argumentów, ale i tak jest to kwestia subiektywna, ergo nie zmienisz mej opinii/
Tertio: skoro piszesz o sensie to zastanów się raz jeszcze, i jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz, aż do skutku.
Nie jestem "kolegą" tylko "Jaśnie Oświeconym... Nie będę się powtarzał. Zadajesz kilka pytań, ja odpowiadam na te które znam odpowiedź bo żadna frajda robić kogoś w bambuko. Zgodzisz się z tym? Jako Jaśnie Oświecony etc. etc. mogę Tobie wlepić ostrzeżenie za niedbałość wypowiedzi i to na Twoją prośbę, skoro pragniesz wysokiego profesjonalizmu z racji piastowanej przeze mnie funkcji w temacie, który nie jest tematem tego forum. :)
PS. Jeśli nie piszę kolorkiem, to piszę jako zwykły użytkownik i ranga nie ma nic do rzeczy. Pamiętaj! Moderator to także użytkownik!
marchlew1920
14-10-2014, 13:53
Witam wszystkich ..mam pytanko czy gral ktos w moda 34 pod Hearts of Iron 2 ? .. bo gram sobie w niego i mam zgryz z racji ze nie brak angola ,czy moze mi ktos pomoc
sieniX111
07-09-2015, 11:20
Witam, nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale poszukuję moda dodającego sporo eventów po Polsku (mam już eventy historyczne minimod). Widziałem że ktoś tu wrzucał linki do eventmodów lecz są już nieaktywne. Stworzyłem sobie sam moda małego moda ale jeśli tyle eventów jest w tym mini modzie to ja nie mam nawet połowy, więc jeśli ktoś ma linki niech podrzuci jakieś, bo lubię mieć historyczną grę, a twórcy nie zrobili wielu eventów.
dontpanic
09-05-2016, 19:10
a czy jaka kolwiek gra paradoxu traktuje o I wojnie światowej ?
a dwa, mam bardzo duży problem żeby znaleźć mod do gry który zniesie bariery czasowe. co doradzicie? (win7)
Rhaegrim
09-05-2016, 19:17
Gra Darkest Hour ma scenariusz o I Wojnie Światowej.
To takie lepsze HoI 2, które ma świetne mody, polecam.
dontpanic
09-05-2016, 20:21
ale to jakis patch / mod do HOI2? bo menusy ma takie same
Proszę jednak o zachowanie interpunkcji i ortografii. Arr.