Zobacz pełną wersję : Przeniesienie gry na inną partycję
Niedawno padł mi twardy dysk. Po zamontowaniu nowego ponownie zainstalowałem Steam'a oraz ETW. Problem jest taki, że Steam zainstalował się na partycji systemowej a wraz z nim gra. Chciałbym i grę i Steam'a przenieść na inną partycję lecz nie wiem czy będzie później działać. Stąd pytanie czy ktoś już to robił i jaki był efekt? I jeszcze jedno - jak to wykonać, wyciąć folder z jednej partycji i wkleić w drugiej?
Jeśli był już taki temat to przepraszam. Przejrzałem forum (fakt, że pobieżnie) i nie znalazłem.
Ogólnie polecam reinstalkę
ale
Najpierw małe zastrzeżenie/klauzula
NIE MAM (na razie)tej części Total War, poniższe porady są więc w zasadzie teoretyczne, chociaż mocno poparte wiedzą i doświadczeniami z innych gier, programów i systemu Windows
----------------------
Po pierwsze szczerze odradzam metodę "wycinanie plików / folderów i wklejanie ich w inne miejsce" oraz odradzam wybór polecenia "przenieś" ponieważ może się podczas tego procesu zdarzyć błąd [[zwykle jest wtedy komunikat o wystąpieniu błędu/problemu]], a wtedy przepadnie ci plik / pliki / albo i cały folder (nie będzie go ani w miejscu początkowym ani w docelowym). Rzadko to się zdarza ale jak się zdarzy to naprawdę katastrofa bo nie znajdziesz wyciętego/przenoszonego pliku /folderu w koszu ani z tego co wiem nawet specjalnym programem do odzyskiwania danych go nie przywrócisz
Zamiast tego polecam inną metodę - "przenoszenia przez kopiowanie"
:idea: 1) "skopiuj plik/folder, 2) sprawdź (choćby na oko) czy wszystko skopiowano poprawnie, 3) JEŚLI TAK to usuń plik/folder z początkowej lokalizacji
Jeśli jednak w trakcie wystąpią błędy to masz poprawny plik/kompletny katalog w początkowej lokalizacji i możesz dokończyć lub powtórzyć kopiowanie.
======================================
Metoda przenoszenia przez kopiowanie (oraz wyżej opisane gorsze jej warianty) jest skuteczna TYLKO jeśli gra / program W OGÓLE bezpośrednio nie korzysta z zapisów w rejestrze windows (nie tworzy własnych gałęzi, ani dodatkowych wartości. Albo gdy korzysta z rejestru w sposób niewielki, nieistotny dla działania gry (np zapisuje tylko ustawienia jakości gry itp, wtedy efektem przenosin jest powrót do domyślnych ustawien gry).
...........
Z tego co słyszałem/ czytałem to ETW a zwłaszcza nieszczęsny steam (niestety dla Ciebie) tworzą własne, dla ich działania bardzo istotne, wpisy w rejestrze.
Zatem przenoszenie katalogów spowoduje poważne albo i krytyczne problemy z grą i steamem
No chyba że wykonasz jedną z poniższych opcji
a) zaryzykujesz przenoszenie katalogów połączone z późniejszym skanowaniem i naprawą rejestru (kiedyś służył do tego np. płatny program "Norton Utilities", zdaje się że dziś są lepsze, a niektóre nawet bezpłatne ) - nie polecam tego sposobu mimo że może się okazać skuteczny, ale jest ryzykowny
b) przeniesiesz katalogi a później w oparciu o wskazówki innych forumowiczów sam ręcznie poprawisz wpisy w rejestrze - ma to sens tylko jeśli wpisów do poprawy nie jest dużo i jeśli otrzymasz DOKŁADNE instrukcje (będziesz musiał wykonać je z aptekarską dokładnością, choćbyś kilkanaście liter miał pisać godzinę i / albo na bieżąco 50 razy się poprawiać to nie możesz ostatecznie wpisać źle nawet 1 znaku; potem zapisujesz zmiany w rejestrze)
Aby to rozwiązanie było możliwe będziesz musiał najpierw podać forumowiczom przynajmniej :
- wersję systemu windows
- partycję docelową
oraz prawdopodobnie również:
- informacje o tym jak łączysz się z internetem
- jaką masz kartę grafiki
- kilka innych szczegółów (ALE NIGDY NIE NUMERY SERYJNE PROGRAMÓW CZY URZĄDZEŃ)
c) przeniesiesz katalogi a później zainstalujesz plik/pliki wpisów rejestru otrzymany od innego forumowicza (w ten sposób zmienisz / uzupełnisz rejestr) - to ma sens tylko jeśli w rejestrze NIE SĄ ZAWARTE elementy związane z zabezpieczeniem gry przed piractwem i jeśli znajdzie się ktoś kto już ma grę na partycji o takiej literze jak twoja docelowa partycja + zrobi dla ciebie plik / pliki wpisów rejestru (dla znawców rejestru to zdaje się pryszcz)
A cha! Oczywiście również będą potrzebne dokładne dane żeby taki plik powstał.
===================
Jak powyższe nie poskutkuje , albo wolisz po prostu od razu przysiąść i meć sprawę z głowy to czeka cię reinstalka, a właściwie ponowna instalacja - tylko tym razem bez machinalnego wciskania OK/dalej!!!
1) Zrób kopię folderu sejwów gdzieś w zupełnie innym miejscu
2) Usuń grę i steama przez "dodaj/usuń programy" z "panelu sterowania" (znajdź grę i steama na liście)
3) Powoli spokojnie, czytając uważnie wszystkie komunikaty, przeprowadź nową instalację
Być może będziesz musiał wybrać na początku typ instalacji "niestandardowy" albo "użytkownika" żeby wyświetlił ci się ekran wyboru w stylu "folder docelowy" / "instaluj w"
Jak zobaczysz ekran z wyborem w tym stylu to powinien tam gdzieś być guzik / menu które pozwoli ci wskazać dowolny dysk/partycję i odpowiedni główny folder docelowy dla gry
------------------
Powodzenia i miłej gry 8-)
Niedawno padł mi twardy dysk. Po zamontowaniu nowego ponownie zainstalowałem Steam'a oraz ETW. Problem jest taki, że Steam zainstalował się na partycji systemowej a wraz z nim gra. Chciałbym i grę i Steam'a przenieść na inną partycję lecz nie wiem czy będzie później działać. Stąd pytanie czy ktoś już to robił i jaki był efekt? I jeszcze jedno - jak to wykonać, wyciąć folder z jednej partycji i wkleić w drugiej?
Jeśli był już taki temat to przepraszam. Przejrzałem forum (fakt, że pobieżnie) i nie znalazłem.
Na chłopski rozum, nie będzie dzałać gra która korzysta z plików które podczas instalacji zapisują się w na partycji systemowej i w rejestrze, czyli jeżeli przeniesiesz folder z grą na inną partycję, nie będzie ona miała przypisanych właśnie tych plików, czyli, albo nie będzie działać, albo będzie działać nie poprawnie, więc od razu lepiej zajmij się przeinstalowaniem gry.
Ps. Kirlan, po raz kolejny z prostej odpowiedzi na proste pytanie robisz bezsensowny wykład na pół strony, bez urazy i sory za offtop, ale straszenie mnie osobiście takie wywyższanie się wiedzą bądź popisywanie się razi w oczy, rozumiem że starsz się pomóc, ale koledze mniej czasu zajmie przeinstalowanie steam i gry niż przeczuytanie,zrozumienie i zastosowanie się do twego wykładu :P zapewne takową wiedzę posiadasz, ale czy nie mógł byś odpowiedzieć w prost i w kilku zdaniach? .Pozdrawiam.