PDA

Zobacz pełną wersję : Awantura o krzyż przy pałacu prezydenckim

Strony : 1 [2]

Barsa
10-08-2010, 07:52
Witia ma racje, "umowione akcje" nie mają sensu... kilka grup szturmowych by wystarczyło.

A tak serio to jak dla mnie jeden ksiądz "z jajami" i z monstrancją... ale kościół nie potrafi się na to zdobyć, a to prowadzi do "zapateryzmu", dobrze to wyłożył bodajże Lisicki z "Rzepy"...

Ronin ja tez mam papierek, ale nie uważam, ze czyni mnie on inteligentniejszym, ani uprawnia do wywyższania się czy dzięki niemu wyciągam lepsze wnioski od ludzi bez tego papierka....

Miałem sobie odpuścić ale jedziemy z Grunwaldem...

Pod Grunwaldem Polacy walczyli z Krzyżakami nie dlatego że oni byli Chrześcijanami a dlatego że oni sprzeniewieżyli się swojej wierze.

Poważnie piszesz? Bo mi się wydawało, ze chodzi o polityczne interesy obu stron: Zmudź, rozerwanie sojuszu polsko-litewskiego, no i wojowniczość nowego WMZK Ulryka.

Polacy z Bogurodzicą na ustach też raczej walczyli w imię wartości Chrześcijańskich

walczyli za Polskę, choć poczucie patriotyzmu były całkiem inne niż teraz i nie wiem czy stawiam uprawniony wniosek, raczej walczyli dlatego, ze król ich suzeren wezwał ich... Zwykły rycerzyna miał mgliste pojęcie o tym co tak naprawdę się walczy(no oczywiście była akcja propagandowa, rozmowy w karczach, ale ile z tego to były opinie danego rycerza a ile powtarzane tysiąc razy "prawdy"), pan szedł na wojnę on z nim, kazał wywijać mieczem to wywijał, natomiast elity polskie nie walczyły o "wartości chrześcijańskie", tylko o konkretne sprawy polityczne...

O religie to walczyli Krzyżowcy, a po opanowaniu Ziemi Świętej i Ci się zmienili... bardzo się zmienili od tej fanatycznej hołoty napływającej potem tam z Europy i psującej im politykę...

jak widać skoro zwyciężyli to znaczy że przypodobali się Bogu bardziej od Krżyżaków a tym samym że to z nimi Polakami była prawda.

Powstrzymywałem się od czegoś w stylu "buhahahha"... ale koniec

buhahhahahaha... Wydawało mi się, ze wygrali bo Jagiełło i dowódcy polscy oraz litewscy pokazali swoją wyższość taktyczną na Ulrykiem i jego dowodcami, a wojsko polsko-litewskie swoja większa wartość bojową i wykazało większą wszechstronność od krzyżackiego, oraz po prostu Jagiełło miał więcej wojska...

Człowieku co to za argumenty, Ty chcesz poważnie dyskutować skoro piszesz dyrdymał w stylu "Polacy wygrali, bo mieli i prawdę i Boga po swojej stronie"?? Gdzie by Hitler ze Stalinem doszli gdyby takie rzeczy decydowały o zwycięstwach na polach bitew, gdzie by doszedł Temudżyn, czy Tamerlan... A wcześniej Polakom z Krzyżakami słabiej szło, bo nie mieli Boga i prawy po swojej stronie :lol: :lol: :lol: Juz w 1409 było słabo lub co najwyżej remisowo, ale widać z roku na rok Bóg przeszedł na "dobrą stronę" i zapewnił zwycięstwo Polakom w 1410 :lol: :lol: :lol: :lol:

O czym ja mam z Tobą dyskutować, jakbym gadał z mnichem średniowiecznym, nie wiem nawet czy podobne rzeczy jak TY tu wypisałeś powtórzyłaby jakaś średnio obeznana w temacie babcia z moherem na głowie.. Pewnie napiszesz, ze to była jakąś wielka metafora to wszystko, której ja bidny magister historii nie zrozumiałem, normalnie wielka improwizacja :lol: , dla mnie stek bzdur, których chyba nie uświadczyłem jeszcze na tym forum... ale rozumiem, w końcu wielki zwolennik Jarka i wszystkiego co PIS-owskie to pisał, tylko pamiętaj kolego, ze nie czytają tego wyłącznie słuchacze radia z Torunia.

Resztę Twoich kwiatków sobie odpuszczam, zresztą Baal juz Ci odpisał... Dawno na tym forum nie pojawił się taki stek bredni..

Rincewind
10-08-2010, 08:05
Zacytuje fragment pewnej księgi rzucającej światło na obłudę jednej ze stron konfliktu:

1 Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie. (...)
5 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę.
6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
7 Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani.
8 Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie.

Ewangelia wg św. Mateusza 6,1-15

Więc czy rzeczywiście ludzie pod krzyżem bronią wartości chrześcijańskich? Można by też przypomnieć zakaz oddawania czci przedmiotom i symbolom z ST.

Witia
10-08-2010, 09:58
Ewangelia wg św. Mateusza 6,1-15

Więc czy rzeczywiście ludzie pod krzyżem bronią wartości chrześcijańskich? Można by też przypomnieć zakaz oddawania czci przedmiotom i symbolom z ST.
Stary... Przecież autorów biblii ( podobnie jak straż miejską ) przekupił Komorowski - rosyjski agent. Czy dla Ciebie biblia, przy słowach Rydzyka nawołującego do walki o krzyż, coś znaczy ? Jesteś żydem i masonem ! A Twój ojciec donosił dla SB.

glaca
10-08-2010, 09:59
Oprócz juwenaliowej młodzieży w relacji TV widać też było podstarzałych panów z wąsem i mamy z nastoletnimi córkami. Media pokazują to, co sensacyjne, czyli rozbierającą się parę w oknie, rzucanie kaczką pluszową i bijących się, nawalonych facetów na latarni. Oprócz nich było tam jeszcze kilka tysięcy zwykłych ludzi, którym mimo późnej pory chciało się przyjśc, żeby pokazać, że cała ta historia jest po prostu śmieszna i groteskowa. Może politycy zrozumieją wreszcie, że polski elektorat to niekoniecznie staruszki ze łzami w oczach śpiewające rotę, to też zwykli ludzie, którzy mają często sceptyczny stosunek do religii, a już na pewno do mieszania religii z polityką. Może da to też do myślenie Kościołowi, który moim zdaniem z każdym dniem tej chorej akcji traci wiernych. Krzyż i modlitwa przestaje być dla Polaków tabu. Jeśli zaczynasz się z czegoś śmiać - automatycznie przystajesz się tego bać. A przecież wiara katolicka w dużej mierze oparta jest właśnie na strachu. Wczorajsza manifestacja to krok na drodze do powolnej laicyzacji tego państwa (mam nadzieję, ze to nie tylko moje pobożne życzenie).

Znowu widać różnicę między zwolennikiem PIS'u i tego typu ideologii i reszty - zwolennik PIS'owej prawicy będzie kur** zawsze narzekał jak stara baba i jego racja jest absolutna i niepodważalna. Taki osobnik nie dopuszcza możłiwości własnej pomyłki - reszta to manipulacja i głupki, które jeszcze nie przyjeli jego prawdy absolutnej.

Baal-Melkart
10-08-2010, 10:16
Baalu czytam tak te Twoje posty i muszę zapytać, Ty jesteś taki spokojny z natury, czy to wymuszone ( wyuczone ? ) Bo jak ja widzę coś tego typu:

Tam gdzie nie ma Boga zawsze czai się Czort.
To mnie trafia, a jedyna odpowiedź jaka przychodzi do głowy, to coś w stylu "dobrze by było, gdyby w Twojej głowie czaiła się choć jedna szara komórka".... Jak Ty to robisz ? ;)

:) , już Schopenhauer zwracał uwagę, że dyskutant wyprowadzony z równowagi jest łatwiejszy do pokonania. Poza tym cytowany przez Ciebie fragment, z racjonalnego punktu widzenia niedorzeczny, jest przejawem wiary. Z wiarą na argumenty się nie dyskutuje, tzn można, ale nie przyniesie to efektów. Więc tego rodzaju "tezy" przyjmuje ze stoickim spokojem.

A kiego h... przed pałacem prezydenckim? Cesarz Lech II tam był tymczasowo.. nie należy pałac do niego ani nikogo innego.. Jak już mają stawiać pomnik to tam gdzie miał swoje cztery kąty a kot był piąty..
Oczywiście, że nie był jego właścicielem, ale był urzędującym prezydentem. Nie byłem nigdy zwolennikiem Lecha Kaczyńskiego, ale nie jestem na tyle małostkowy, aby z przyczyn politycznej antypatii odmówić mu (i pracownikom kancelarii) prawa do zwykłej tablicy. Na począdku tego roku w Pałacu Prezydenckim odsłonięto tablicę upamiętniającą Fryderyka Chopina. Należy ją zerwać? W sejmie znajduje się tablica z nazwiskami parlamentarzystów zabitych w czasie okupacji, należy ją usunąć?

O religie to walczyli Krzyżowcy, a po opanowaniu Ziemi Świętej i Ci się zmienili... bardzo się zmienili od tej fanatycznej hołoty napływającej potem tam z Europy i psującej im politykę...
Nie do końca się zgodzę. Mianowicie o religię walczyła pierwsza wyprawa, tj. tzw. chłopska/ludowa. Właściwa pierwsza wyprawa krzyżowa, moim zdaniem, miała bardziej "przyziemne" motywacje. Przynajmniej jej elita. Nie bez powodu jeszcze przed dotarciem do Antiochii Baldwin z Boluogne odłączył się od wyprawy mając gdzieś Jerozolimę, udając się do Edessy. Oczywiście nie twierdzę, że religia nie miała znaczenia, uważam natomiast, że nie była jedynym powodem. Mam wątpliwości, czy była powodem najważniejszym. Pullanie faktycznie dostrzegali potrzebę pokojowej koegzystencji, nie mniej jednak przetrwanie państw łacinników w Lewancie uzależnione było od napływu wsparcia z Europy.

Barsa
10-08-2010, 10:25
Baal masz racje, ale nie do końca. Bardziej chodziło o przepełniony fanatyzmem motłoch krucjatowy, po drugie i wśród elity pierwszej wyprawy zdarzali się "bojownicy o wiarę", chyba Rajmunda z Tuluzy mozna by do nich zaliczyć... Pozniej takze krol Francji organizował wyprawy głownie przez wzgląd na religie. W wyprawach były rózne podziały, jak to w społeczeństwie ;)

Tez sobie dzis przejrzałem Pismo Świete, ale nie chce mi się nic cytować, bo mam wątpliwości, czy trafi coś do niektórych, do tych spod krzyza na pewno by nie trafiło, oni wierzą w Jarka, Ojca Dyrektora oraz po co mają chodzić do kościoła, "kościól" mają pod krzyzem...wszyscy przeciwnicy, w tym ksieza to zydzi, masoni i co tam jeszcze. Bronią Polski przed CZORTEM!

Ronin
10-08-2010, 10:34
Pod Grunwaldem Polacy walczyli z Krzyżakami nie dlatego że oni byli Chrześcijanami a dlatego że oni sprzeniewieżyli się swojej wierze.

Poważnie piszesz? Bo mi się wydawało, ze chodzi o polityczne interesy obu stron: Zmudź, rozerwanie sojuszu polsko-litewskiego, no i wojowniczość nowego WMZK Ulryka.

A czy jedno wyklucza drugie bo nie rozumiem. Działania Krzyżaków trudno nazwać moralnymi. Zostali sprowadzeni do tego by zajęli się Prusami a niebawem zaczęli walczyć o to aby utworzyć na terenach Polski i Litwy swoje państwo. Polityczne interesy to jedno ale aspekt moralny tych działań krzyżackich to drugie.

walczyli za Polskę, choć poczucie patriotyzmu były całkiem inne niż teraz i nie wiem czy stawiam uprawniony wniosek, raczej walczyli dlatego, ze król ich suzeren wezwał ich... Zwykły rycerzyna miał mgliste pojęcie o tym co tak naprawdę się walczy(no oczywiście była akcja propagandowa, rozmowy w karczach, ale ile z tego to były opinie danego rycerza a ile powtarzane tysiąc razy "prawdy"), pan szedł na wojnę on z nim, kazał wywijać mieczem to wywijał, natomiast elity polskie nie walczyły o "wartości chrześcijańskie", tylko o konkretne sprawy polityczne...

A to ciekawa sprawa. Czyli według ciebie to Polska w Średniowieczu nie była Chrzęścijańska? Bo skoro mówisz że walczyli za Polskę to za jaką Polskę walczyli. Może za taką jaka jest obecnie co. Bo mnie się raczej wydaje że Chrześcijaństwo w Średniowieczu o wiele częściej i mocniej wpływało na taką a nie inną postawę różnych grup społecznych w tamtych czasach.
Po mijam fakt że o tym jak naprawdę się walczyło w Średniowieczu to ty o tym wiesz z autopsji pewnie bo z naszych relacji źródłowych tego nie wyczytasz co najwyżej możesz się domyślać pewnych hipotez i to wszystko. Skoro uważasz że nie walczyli o wartości Chrześcijańskie i opierasz to tylko na swojej subiektywnej ocenie to wybacz to żaden dowód na to aby zbić moje twierdzenie że jednak walczyli też o Chrzęścijańskie wartości a raczej jeżeli chodzi o Grunwald to raczej o ich przestrzeganie przez stronę Krżyżacką. Bo ich działania trudno było nazwać działaniami moralnymi o Chrześcijańskich już nie wspominająć.

Bogurodzica mój drogi wg obecnych badań jak stwierdzono to – najstarsza utrwalona polska pieśń religijna i najstarszy zachowany polski tekst poetycki. A to nie przeszkadza stwierdzeniu że pełniła w XIV/XV wieku także być może funkcję hymnu. Ale przede wszystkim to była pieśń wielbiąca Matkę Boską. Więc nie wyjeżdzaj mi tu z tekstami że nie walczyli o zasady chrześcijańskie bo nie masz na to żadnych konkretnych dowodów.

Cytuj:
jak widać skoro zwyciężyli to znaczy że przypodobali się Bogu bardziej od Krżyżaków a tym samym że to z nimi Polakami była prawda.

Powstrzymywałem się od czegoś w stylu "buhahahha"... ale koniec

buhahhahahaha... Wydawało mi się, ze wygrali bo Jagiełło i dowódcy polscy oraz litewscy pokazali swoją wyższość taktyczną na Ulrykiem i jego dowodcami, a wojsko polsko-litewskie swoja większa wartość bojową i wykazało większą wszechstronność od krzyżackiego, oraz po prostu Jagiełło miał więcej wojska...

Człowieku co to za argumenty, Ty chcesz poważnie dyskutować skoro piszesz dyrdymał w stylu "Polacy wygrali, bo mieli i prawdę i Boga po swojej stronie"?? Gdzie by Hitler ze Stalinem doszli gdyby takie rzeczy decydowały o zwycięstwach na polach bitew, gdzie by doszedł Temudżyn, czy Tamerlan... A wcześniej Polakom z Krzyżakami słabiej szło, bo nie mieli Boga i prawy po swojej stronie :lol: :lol: :lol: Juz w 1409 było słabo lub co najwyżej remisowo, ale widać z roku na rok Bóg przeszedł na "dobrą stronę" i zapewnił zwycięstwo Polakom w 1410 :lol: :lol: :lol: :lol:

[quote:2w6j1iv6]O czym ja mam z Tobą dyskutować, jakbym gadał z mnichem średniowiecznym, nie wiem nawet czy podobne rzeczy jak TY tu wypisałeś powtórzyłaby jakaś średnio obeznana w temacie babcia z moherem na głowie.. Pewnie napiszesz, ze to była jakąś wielka metafora to wszystko, której ja bidny magister historii nie zrozumiałem, normalnie wielka improwizacja :lol: , dla mnie stek bzdur, których chyba nie uświadczyłem jeszcze na tym forum... ale rozumiem, w końcu wielki zwolennik Jarka i wszystkiego co PIS-owskie to pisał, tylko pamiętaj kolego, ze nie czytają tego wyłącznie słuchacze radia z Torunia.

Resztę Twoich kwiatków sobie odpuszczam, zresztą Baal juz Ci odpisał... Dawno na tym forum nie pojawił się taki stek bredni..

[/quote:2w6j1iv6]

Tak a nie zastanowiło cię to że fakt że Polska armia i sojusznicy byli dużo gorzej uzbrojeni i de facto sam fakt że było ich jak się racjonalnie oblicza 30 tyś wobec 15 tyś dobrze uzbrojonej armii Krzyżackiej i Zachodnio Europejskiej? Przecież taka różnica w Średniowieczu proporcjonalnie rzecz ujmując to żadna różnica sił. Krżyżacy mieli pełną wiarę w zwycięstwo popartą faktem lepszego uzbrojenia. Zdarzało się nie raz że większe różnice proporcjonalnie występowały i strona słabsza liczebnie wygrywała konflikt z teoretycznie liczebniejszym przeciwnikiem. Więc teraz powiedz mi proszę że opatrzność Boska nie była po stronie Polaków i ich sojuszników przy tym zwycięstwie które zmieniło postrzeganie Naszej części Kontynentu w oczach średniowiecznej Zachodniej Europy.

I jak łatwo można cię wypunktować. A na przyszłość to nie powtarzaj jak papuga bezmyślnych argumentów. A przynajmniej takich bo naprawdę się ośmieszasz Ty a nie ja. ;)

Witia
10-08-2010, 10:38
UWAGA
Odpowiadać na temat grunwaldu proszę w odpowiednim temacie w historii, ew. założyć nowy. Odpowiedzi w tym temacie będą usuwane, bo z tego zrobi się niezły oftop coś czuję.

Znowu widać różnicę między zwolennikiem PIS'u i tego typu ideologii i reszty - zwolennik PIS'owej prawicy będzie kur** zawsze narzekał jak stara baba i jego racja jest absolutna i niepodważalna. Taki osobnik nie dopuszcza możłiwości własnej pomyłki - reszta to manipulacja i głupki, które jeszcze nie przyjeli jego prawdy absolutnej.
Nie używajmy słów które trzeba gwiazdkować ;)

A odnośnie wyborców PiS-u, to sprawa jest głębsza a całość to generalnie fenomen.
Wczoraj ukazał się na onecie artykuł, w którym Norman Davis stwierdził, iż jego zdaniem PiS jest sektą z własnymi przywódcami, świętymi, zasadami moralnymi, etc. Treść sama w sobie na kolana nie powaliła ( jak to na onecie ), ale frajda przyszła w momencie czytania komentarzy ( jak to na onecie ;) ). Otóż ktoś napisał, że do tej pory bardzo szanował Davisa jako człowieka i historyka, że ma większość jego książek itd, ale po tym artykule jest zmuszony wyrzucić jego książki, zaprzestać cytować go w swoich pracach historycznych i przekreślić go jako człowieka z zasadami.
I to jest właśnie fenomen, bo normalny człowiek, gdy ktoś się z nim nie zgadza, po prostu przyjmuje krytykę, ew. stara się przekonać do swoich racji itd. Ale PiS-owiec jest gotowy uznać zwierzęciem osobę którą uprzednio szanował, tylko dlatego że ma inny punkt widzenia na świat. Nie pamiętam, czy facet deklarował się jako katolik i patriota ;) ale zakładam, że pewnie tak

Ronin
10-08-2010, 10:48
A odnośnie Awantury o Krzyż to wczoraj było dobrze widać kto jest bardziej zdziczały zwłaszcza jak się zachowywali jak orangutany na żerowisku. Witia czy ty myślisz że pod tym krżyżem jest tylko Pis i Radio Maryja. Bardzo się mylisz. Przez takie akcje jak wczorajsza to będzie niedługo pod tym krzyżem każdy kto uważa że ustawianie znaku Krzyża z puszek po piwie jest dla niego obrazą naszej religii niezależnie od tego czy sam praktykuje czy nie. Bo to już naprawdę przekracza granicę dobrego smaku. Delikatnie mówiąc. :roll:

Barsa
10-08-2010, 10:53
I jak łatwo można cię wypunktować. A na przyszłość to nie powtarzaj jak papuga bezmyślnych argumentów. A przynajmniej takich bo naprawdę się ośmieszasz Ty a nie ja.

Jak Ty swoje kolejne bzdury uważasz za "wypunktowanie" to ja już ostatecznie załamuję ręce i dziękuje za dyskusje, ze studiów wyniosłem dosłownie kilka pożytecznych dla mnie życiowo spraw, jedną z nich jest to, ze szanujący się historyk nie powinien uczestniczyć w pseudo historycznych dyskusjach, które mają podłoże polityczne...

Pomódl się to może tak samo jak według Ciebie główna przyczyną wygranej pod Grunwaldem było to, ze Polacy mieli po swojej stronie Boga i prawdę, wymodlisz zwycięstwo krzyżaków spod pałacu i PIS-u w wyborach...

A tym kto się ośmiesza przypisując zwycięstwo Polaków pod Grunwaldem głównie woli Boskiej i tym, ze prawda była po stronie Polaków, niech decydują userzy....

Witia... muszę poszukać tego Devisa, zawsze miałem do za "sredniego historyka", piszącego słabe ksiązki ;) ale widzę, ze w tematach politycznych wyciąga dość śmiałe i ciekawe wnioski

Ronin
10-08-2010, 10:58
Tak jak zawsze z twojej strony. Żadnej konkretnej kontr argumentacji tylko kolejne chamskie docinki. Nie ma o czym z Tobą rozmawiać. Zresztą w tym jesteś tylko dobry w insynuacjach. Pewnie wyrośnie z ciebie nowy Garlicki albo inny TW.

PS. Czy ja kiedykolwiek tutaj zaprzeczałem możliwościom naszego oręża? Nie ja tylko stwierdzam przekonanie że czynnikiem katalizującym waleczność naszego Rycerstwa była kwestia Wiary. Jedno nie zaprzecza drugiemu. I nie udowodnisz mi ani nikt inny na tym forum że było inaczej.

PS2. Dobra koniec offtopu. Witia i jak oceniasz wczorajszą paradę czy to coś co było między 23 a 0 w nocy? Bo jakoś nikt się do tych wydarzeń nie ustosunkował. A przecież wszyscy przeciwnicy Krzyża powinni być dumni wczoraj z siebie bo takiej szopki jaka była wczoraj z młodzieńczym udziałem to dawno nie było w naszym kraju. To przebiło nawet te Babcie i Dziadków okratowanych jak małpy w klatce.

Barsa
10-08-2010, 11:13
I to jest właśnie fenomen, bo normalny człowiek, gdy ktoś się z nim nie zgadza, po prostu przyjmuje krytykę, ew. stara się przekonać do swoich racji itd. Ale PiS-owiec jest gotowy uznać zwierzęciem osobę którą uprzednio szanował, tylko dlatego że ma inny punkt widzenia na świat. Nie pamiętam, czy facet deklarował się jako katolik i patriota ;) ale zakładam, że pewnie tak

Trochę to trzeba zmienić, bo pewien user tego forum, który woli boskiej i prawdzie przyznaje decydowanie o zwycięstwie w bitwach, pewnie nigdy mnie nie szanował, lecz jak każdy "dobry pisowiec" ma racje i nikt nie przekona go, ze jej nie ma, nie da rady mu tego udowodnić:

I nie udowodnisz mi ani nikt inny na tym forum że było inaczej.

Tylko po co ten user stawiając takie wnioski prosi się o dalszą dyskusje, jaki to ma sens, skoro jedna strona z góry zakłada, ze nie przekonają ją żadne argumenty :roll:

Ciekawi mnie ile tę szopkę będą ciagnąć PełO i prezydencina nasz, bo umówmy się mogli z tym skończyć juz dawno, ale to wszystko im na rękę, dzięki temu Polacy widzą oszołomstwo PIS-u... tylko szkoda skrzydła PIS, które wiodło prym w kampanii, ale cóz bez Kaczora politycznie nie istnieją...

Ronin
10-08-2010, 11:18
Ciekawi mnie ile tę szopkę będą ciagnąć PełO i prezydencina nasz, bo umówmy się mogli z tym skończyć juz dawno, ale to wszystko im na rękę, dzięki temu Polacy widzą oszołomstwo PIS-u... tylko szkoda skrzydła PIS, które wiodło prym w kampanii, ale cóz bez Kaczora politycznie nie istnieją...

Ty wczoraj widziałeś oszołomów pod Krzyżem? Ciekawe a co piłeś userze? :lol: Bo na trzeźwo tego widać nie było. Natomiast było widać bandę idiotów skaczących co pewien czas jak małpy. ;)

Trochę to trzeba zmienić, bo pewien user tego forum, który woli boskiej i prawdzie przyznaje decydowanie o zwycięstwie w bitwach, pewnie nigdy mnie nie szanował, lecz jak każdy "dobry pisowiec" ma racje i nikt nie przekona go, ze jej nie ma, nie da rady mu tego udowodnić:

Gwoli wyjaśnienia kto tu kogo pierwszy zaatakował co? Ja ciebie czy ty mnie to kto tu kogo nie szanuję ? Zaraz dojdziemy do paranoi jakiejś.

Pisowcem to może ty jesteś. Ja na pewno nie. Ale jak widzę to co robi PO i tą całą szopkę to solidaryzuję się ze słabszymi.

To trzeba mieć nie po kolei w głowie żeby 40 ludzi pod krzyżem rżyć i oskarżać o próby dokonania rewolucji kulturowej. A takie wczoraj komentarze słyszałem.

glaca
10-08-2010, 12:21
najlepszy Cejrowski
http://bi.gazeta.pl/im/6/8234/z8234056X.jpg
rozwodnik i zdrajca ojczyzny z Matkomboskom? :lol:

X71
10-08-2010, 12:22
Barsa ale cos w tym jest co napisal Ronin...nie wiem jaki jest z Ciebie historyk ale znawca polityki mierny,rzeklbym kseroboy powtarzajacy kazdy artykul na czasie,ktory mozna przeczytac dzieki "wiarygodnym zrodlom"I nie miej do mnie za zle ze to pisze ale czasem az razi gdy sie to czyta i nie jestem w tej opinii osamotniony ;) Niektorzy przeciwnicy PIS,Kaczynskich czy teraz krzyza maja argumenty nad ktorymi mozna sie zastanowic Ty napewno do nich nie nalezysz wiec stad ta moja uwaga.

Barsa
10-08-2010, 12:40
Pewnie, ze coś w tym jest(oczywiście po za tym, ze chwalimy "swoich" :roll: ).... trza się dobrze pomodlić i bitwa wygrana :lol: :lol: :lol: a sorry i w zmaganiach na polu bitwy prawda jest ważna, bo "strona uczciwa" nie przegrywa ;)

Po co zwolennikowi Jarka argumenty? On jak jego guru i tak wie najlepiej, i jest na argumentacje odporny...

Co do "artykułów na czasie" to założę się, ze Ty czytasz ich więcej niż ja, ale to już przerabialiśmy, ten co nie jest za PIS-em to na pewno Pełowiak, który czyta GW i ogląda TVN :lol:

glaca

E tam Cejrowski to ciekawy typ jak na polskie standardy ;)

http://wiadomosci.wp.pl/gid,12554919,ti ... leria.html (http://wiadomosci.wp.pl/gid,12554919,title,To-sie-dzialo-pod-palacem-noca---zdjecia,gpage,16,img,12554956,galeria.html)

hehe

http://wiadomosci.wp.pl/gid,12556262,ti ... leria.html (http://wiadomosci.wp.pl/gid,12556262,title,Minely-4-miesiace-brat-oddal-hold-bratu---zdjecia-,galeria.html)

Przypomina mi to hmmm no zgrzeszę teraz ale tak jakby kobiety dotykały jakiegoś świętego w oczekiwaniu cudu :lol:

Ronin
10-08-2010, 12:44
najlepszy Cejrowski
http://bi.gazeta.pl/im/6/8234/z8234056X.jpg
rozwodnik i zdrajca ojczyzny z Matkomboskom? :lol:

Zdrajca ojczyzny rozwiń to jak potrafisz?

Cejrowski jest mądrzejszy od nie jednego Polskiego polityka. I do tego ma jaja że tam stał w tej koszulce. :D

Witia
10-08-2010, 12:44
PS2. Dobra koniec offtopu. Witia i jak oceniasz wczorajszą paradę czy to coś co było między 23 a 0 w nocy? Bo jakoś nikt się do tych wydarzeń nie ustosunkował. A przecież wszyscy przeciwnicy Krzyża powinni być dumni wczoraj z siebie bo takiej szopki jaka była wczoraj z młodzieńczym udziałem to dawno nie było w naszym kraju. To przebiło nawet te Babcie i Dziadków okratowanych jak małpy w klatce.
Ale jacy dumni ? Czy Ty myślisz, że ja jestem debilem i socjopatą cieszącym się z upokarzania innych ? Cała akcja akty-krzyżaków jest wynikiem szopki którą odstawiają obrońcy krzyża. To jest prosty i logiczny związek przyczynowo skutkowy. Cały ten bajzel jest spowodowany zachowaniem ultra-radykalno-fundamentalistycznych katolików, którzy nie znają języka dyplomacji i są zbyt zindoktrynowani przez takich oszołomów jak Rydzyk, aby przyjąć inny niż swój punkt widzenia na świat. Bo, ku rozczarowaniu niektórych, żyjemy kraju świeckim i władza miała pełne prawo usunąć krzyż z przed pałacu. Sama próba dojścia do porozumienia świadczy o wyrozumiałości i jest gestem, który należy docenić, czego większość nie rozumie.

A odnośnie Awantury o Krzyż to wczoraj było dobrze widać kto jest bardziej zdziczały zwłaszcza jak się zachowywali jak orangutany na żerowisku. Witia czy ty myślisz że pod tym krżyżem jest tylko Pis i Radio Maryja. Bardzo się mylisz. Przez takie akcje jak wczorajsza to będzie niedługo pod tym krzyżem każdy kto uważa że ustawianie znaku Krzyża z puszek po piwie jest dla niego obrazą naszej religii niezależnie od tego czy sam praktykuje czy nie. Bo to już naprawdę przekracza granicę dobrego smaku. Delikatnie mówiąc. :roll:
Ale zrozum, że to wszystko jest skutkiem. Czemu jedni mogą przeginać, a inni nie ? Masz jakieś racjonalne uzasadnienie ?

Odnośnie tego kto stoi pod krzyżem, to owszem, uważam że znakomitą większość imprezy tworzy stary wiekowo elektorat PiS i gorliwi słuchacze radia M.

Rincewind
10-08-2010, 13:14
Wczoraj ukazał się na onecie artykuł, w którym Norman Davis stwierdził, iż jego zdaniem PiS jest sektą z własnymi przywódcami, świętymi, zasadami moralnymi, etc.

O to mi chodzi - działają pod przykrywką chrześcijaństwa w rzeczywistości ich działania i wartości nie mają z tym nic wspólnego.

Wartości chrześcijańskie wyginęły ok 300r. n.e. sam kościół katolicki daleko od nich odszedł a ta grupka pod krzyżem jest samozwańczą grupą fanatyków wierzących w FSM wie co ;)

Trias
10-08-2010, 13:14
Pozwólcie na mały offtop.

Awantura z krzyżem pięknie wpisuje się w polską mentalność. Od 2 tygodni cały kraj żyje aferą o krzyż na placu prezydenckim. Starczyłoby po prostu zbudować pomnik i nie byłoby problemu, albo krzyż usunąć jakiejś nocy i też nie byłoby problemu. Ale nie, trzeba było zrobić taką wielką akcje. Ale to moim zdaniem i tak nic. 2 miesiące temu Wisła zalała szmat Polski, Odra też dużo podtopiła, 2 tygodnie temu, rząd, który miał podatki obniżać zaczął je podnosić (bo jest dziura budżetowa wielka jak województwo), a afera hazardowa zamienia się w równie żenującą sprawę, jak afera Rywina. Ale nie, my mamy większy problem, krzyż na placu prezydenckim. Nagle już nikt nie mówi o podwyżce VAT-u. Tymczasem chciałbym zwrócić uwagę na taką małą sprawę- jeżeli cena jakiegoś produktu ustabilizowała się na pułapie np 99 złotych, to czy myślicie, że zacznie on po podwyżce nagle kosztować 101,25 złotego? Przecież ceny muszą być uwarunkowane też psychologicznie- kto kupi maszynkę do golenia za 101,25 złotego? Za 109 złotych prędzej :) ) Sprawa powodzi i pomocy powodzianom też została zepchnięta na dalszy plan- bo mamy problem z krzyżem na placu prezydenckim.
Co pokazuje sprawa krzyża? Rząd który robi to, czego zapewniał, że nigdy zrobi, opozycję, która kręci się wokół własnej osi i czepia się rządu o nie wiadomo co, zamiast podjąć konstruktywną krytykę i obywateli, którzy odwracają się od spraw ważnych i konkretnych a zajmują powierzchownymi kwestiami.
Przypominała mi się sytuacja z wyjazdu z młodymi chłopakami w góry. Miała ona trochę inny kształt, ale pasuje jak ulał do Polski i polskich problemów- zamieszkaliśmy w harcówce. Było nas kilkunastu. Ja byłem opiekunem. W miejscu noclegu panował straszny syf- tak jak to bywa w miejscach które należą do wszystkich i do nikogo. Jak zobaczyłem zasyfioną kuchnię i kibel to pomyślałem sobie, że jakoś to przeżyjemy, najwyżej załapie się grzybicę, albo jakieś inne badziewie, ale nic śmiertelnego. Ale nagle patrzę, jeden z chłopaków łapie za mopa i zaczyna naparzać. I myje tą kuchnię, i łazienkę, pozmywał naczynia i wyczyścił zlew. Ja zmusiłem jeszcze kliku innych do tego, żeby wynieśli śmieci, ale robili to z wielkimi oporami. Tymczasem cała reszta aż rżała i śmiała się z tego chłopaka, który nam czyścił łazienkę i kuchnię. Niektórzy to aż płakali ze śmiechu. Łazili też do kuchni i przezywali tego chłopaka od panienek, na co on ich lał mopem i wrzeszczał, że mają się wynosić. Oczywiście nikt mu nie chciał pomóc, ale wszyscy się śmiali, że jest taki głupi, że robi, kiedy można nie robić. Tak rozejrzałem się po tych chłopcach i stwierdziłem, że to jest właśnie Polska w pigułce- jeden robi, 10 go krytykuje i wyśmiewa, a potem to się człowiek niech nie dziwi, że u nas wszystko jest nie takie jak powinno być. Co najlepiej pokazuje afera o krzyż, w której do końca nikt nie wie o co chodzi, bo nie jest to jeszcze ani konfrontacja państwa z Kościołem, ani próba laicyzacji na siłę- na to myślę przyjdzie jeszcze czas ale coś co nie wiadomo jak nazwać.

Ronin
10-08-2010, 13:15
Ale jacy dumni ? Czy Ty myślisz, że ja jestem debilem i socjopatą cieszącym się z upokarzania innych ? Cała akcja akty-krzyżaków jest wynikiem szopki którą odstawiają obrońcy krzyża. To jest prosty i logiczny związek przyczynowo skutkowy. Cały ten bajzel jest spowodowany zachowaniem ultra-radykalno-fundamentalistycznych katolików, którzy nie znają języka dyplomacji i są zbyt zindoktrynowani przez takich oszołomów jak Rydzyk, aby przyjąć inny niż swój punkt widzenia na świat. Bo, ku rozczarowaniu niektórych, żyjemy kraju świeckim i władza miała pełne prawo usunąć krzyż z przed pałacu. Sama próba dojścia do porozumienia świadczy o wyrozumiałości i jest gestem, który należy docenić, czego większość nie rozumie.

Wybacz mi ale ustawianie puszek w kształcie krzyża i wyśmiewanie symboli religijnych to już na prawdę wykracza ponad tą szopkę jak to nazywasz pod krzyżem. Takie działania powinny spotkać się z ostrą reakcją władz kościelnych i prokuratury. Bo tu już wchodzimy w sferę ingerencji w czyjeś uczucia religijne. A to tej światłej społeczności bezideowej wystawia laurkę kompletnych ksenofobów którzy wychodzą z założenia że jak nie jesteś z nami to znaczy że można ciebie indoktrynować i obrażać w najbardziej ordynarny sposób. Wczorajsza parada była tego dowodem. Jakby mi ktoś na ulicy wyskoczył z takimi puszkami w kształcie Krżyża to jak mi Bóg miły choć katolik ze mnie średni to dał bym mu w pysk. Bo są pewne świętości które trzeba uszanować niezależnie od wszystkiego. A ta banda idiotów wczoraj o tym najwyraźniej zapomniała.

Ale zrozum, że to wszystko jest skutkiem. Czemu jedni mogą przeginać, a inni nie ? Masz jakieś racjonalne uzasadnienie ?

Odnośnie tego kto stoi pod krzyżem, to owszem, uważam że znakomitą większość imprezy tworzy stary wiekowo elektorat PiS i gorliwi słuchacze radia M.

Przegięcie z profanacją symboli religijnych to jednak nie taki kaliber jak to że katolicy domagają się deklaracji jasnej od Prezydenta że w tym miejscu Krżyża będzie stał upamiętniający pomnik.

Równie dobrze obrazowo jakby tam stała grupka protestantów czy islamistów to można by bez skrupułów spalić dzieło Marcina Lutra czy Półksiężyc ? Przecież takie zachowania to jawna prowokacja.

Co do tego kto tam stoi pod krzyżem być może najbardziej radykalni katolicy i owszem stoją tam non-stop ale jest coraz więcej ludzi neutralnych światopoglądowo którym zaczyna przeszkadzać tak jawne profanowanie symbolu krzyża który jak już zresztą się powtórzę jest wpisany jako pewien element naszej tożsamości narodowej czy nam się to podoba czy nie.
Deprawowanie tego symbolu za zgodą Głowy Państwa i w majestacie prawa jest deprawowaniem także wszystkich innym miejsc gdzie ten symbol uosabia męczeńską walkę lub śmierć naszych obywateli. Bo w tym konflikcie już nie chodzi o to co ma stać na miejscu tego krżyża w tym konkretnym miejscu tylko to konflikt o to czy Polska jest Katolickim krajem czy nie i jaka przestrzeń dla krzyża ma być zarezerwowana w życiu publicznym teraz i w przyszłości.
Równie dobrze można zakazać programowo uczenia religii w szkołach bo jesteśmy państwem świeckim. A także usunąć wszystkie przydrożne kapliczki które przecież nie leżą na terenie kościelnym a świeckim. No i nie zapominajmy o przy szpitalnych kaplicach je też należy pozamykać. Jak będziemy myśleć w ten sposób to niedługo zatracimy całkiem naszą tożsamość i wartości komunistyczne czy bezideowe same wrócą do łask. Czy taka ma być Polska?

obywateli, którzy odwracają się od spraw ważnych i konkretnych a zajmują powierzchownymi kwestiami.

Kwestia przyszłego światopoglądu Polski i to czy będzie zlaicyzowana na modłę Francji czy Holandii to bynajmniej nie jest sprawa błaha.
Dziś zakazuję się symbolu krzyża w imię lewicowej konstytucji. A jutro będziemy wprowadzać programowo Aborcję Eutanazję i Homoseksualne związki partnerskie.
Może ty chcesz żyć w takiej Polsce i ci to nie przeszkadza. Ale ja na taką Polskę się nie zgodzę i będę walczył o powrót do tradycji Polski Prawicowej z silną pozycją Kościoła. Nawet w imię wyśmiewania mnie i moich podobnych.

glaca
10-08-2010, 13:17
Czy taka ma być Polska?
tak :twisted:

Ronin
10-08-2010, 13:27
Czy taka ma być Polska?

Takiej Polski nie będzie. ;)

Barsa
10-08-2010, 13:31
Czy taka ma być Polska?

Takiej Polski nie będzie. ;)

Bo Ty tak rzeczesz, tak?

ps. ja tez nie jestem za taką Polską, ale jak w tym popapranym systemie demokratycznym tak zadecyduję większość to nie będę rozdzierał na sobie szat, albo zaakceptuje ten stan rzeczy, albo wyjadę...

Witia
10-08-2010, 13:34
Wybacz mi ale ustawianie puszek w kształcie krzyża i wyśmiewanie symboli religijnych to już na prawdę wykracza ponad tą szopkę jak to nazywasz pod krzyżem. Takie działania powinny spotkać się z ostrą reakcją władz kościelnych i prokuratury. Bo tu już wchodzimy w sferę ingerencji w czyjeś uczucia religijne. A to tej światłej społeczności bezideowej wystawia laurkę kompletnych ksenofobów którzy wychodzą z założenia że jak nie jesteś z nami to znaczy że można ciebie indoktrynować i obrażać w najbardziej ordynarny sposób. Wczorajsza parada była tego dowodem. Jakby mi ktoś na ulicy wyskoczył z takimi puszkami w kształcie Krżyża to jak mi Bóg miły choć katolik ze mnie średni to dał bym mu w pysk. Bo są pewne świętości które trzeba uszanować niezależnie od wszystkiego. A ta banda idiotów wczoraj o tym najwyraźniej zapomniała.
Odnośnie samego krzyża, to musisz zrozumieć, że cała akcja nie miała by miejsca, gdyby krzyż został przeniesiony. Prawda ?
Natomiast poza tym oczywistym faktem poruszyłeś problem, który nie nadaje się zbytnio do tego tematu. Co to znaczy 'są świętości które trzeba uszanować niezależnie od wszystkiego' ? Ja naprawdę boje się ludzi którzy myślą w taki sposób, bo oni nie zdają sobie sprawy, że między nimi a komunistami ( o których tak często wspominają ) nie ma w pewnych kwestiach prawie żadnej różnicy... Jakim prawem chcesz narzucać innym ludziom szacunek do symboli, które są wartością tylko dla pewnej grupy ? Czy Ty nie rozumiesz, że to jest tyrania i dyktatura ? Dlaczego wymagasz od innych aby szanowali Twoich świętych, a sam nie szanujesz ich światopoglądu i przekonań, narzucając dla przykładu krzyże w szkołach ?
Teraz uważaj bo będzie mądre zdanie ;) Szacunek wynika z poszanowania wolności własnej i cudzej. Nie możesz oczekiwać ode mnie szacunku dla symboli religii katolickiej, jeżeli nie masz szacunku dla mojego światopoglądu.

Dlatego takich tekstów

Bo w tym konflikcie już nie chodzi o to co ma stać na miejscu tego krżyża w tym konkretnym miejscu tylko to konflikt o to czy Polska jest Katolickim krajem czy nie i jaka przestrzeń dla krzyża ma być zarezerwowana w życiu publicznym teraz i w przyszłości.
Na razie nie ma sensu komentować dopóki nie zastanowisz się nad tym, co napisałem wyżej.

Jak będziemy myśleć w ten sposób to niedługo zatracimy całkiem naszą tożsamość i wartości komunistyczne czy bezideowe same wrócą do łask. Czy taka ma być Polska?
Jak wyżej. Wartości komunistyczne ( te charakterystyczne dla systemów totalitarnych i dyktatorskich ) przez niektórych przemawiają już teraz, tj. całkowite i bezkompromisowe podporządkowanie się jednej wybranej przez pewną grupę ideologii. Nie widzisz tego ? Czymże stwierdzenie 'krzyże w szkołach mają wisieć, bo polska to kraj katolicki', różni się od stwierdzenia 'w szkołach mają wisieć sierpy i młoty, bo polska jest republiką komunistyczną' ? Wasz problem ( katolików ) polega na niezrozumieniu pojęcia wolności. Takie jest moje zdanie.

Ronin
10-08-2010, 13:37
ps. ja tez nie jestem za taką Polską, ale jak w tym popapranym systemie demokratycznym tak zadecyduję większość to nie będę rozdzierał na sobie szat, albo zaakceptuje ten stan rzeczy, albo wyjadę...

Jakby ludzie tak myśleli jak ty w czasach rozbiorowych że trzeba zaakceptować to co jest to do dziś byśmy się błąkali po Świecie albo żyli pod pręgierzem zaborców jako naród a nie Suwerenne Państwo.

J
ak wyżej. Wartości komunistyczne ( te charakterystyczne dla systemów totalitarnych i dyktatorskich ) przez niektórych przemawiają już teraz, tj. całkowite i bezkompromisowe podporządkowanie się jednej wybranej przez pewną grupę ideologii. Nie widzisz tego ? Czymże stwierdzenie 'krzyże w szkołach mają wisieć, bo polska to kraj katolicki', różni się od stwierdzenia 'w szkołach mają wisieć sierpy i młoty, bo polska jest republiką komunistyczną' ? Wasz problem ( katolików ) polega na niezrozumieniu pojęcia wolności. Takie jest moje zdanie.

Z całym szacunkiem ale porównywanie światopoglądu katolickiego do komunistycznej propagandy jest nadużyciem. Poczytaj sobie chociażby jedną z encyklik Jana Pawła II a potem zastanów się jak to się ma z tym co Komuniści robili w Polsce i całej Wschodniej Europie wzorując się na Marksie i Engelsie. Ja tu zbieżności nie widzę
Ale być może takie porównania wykraczają po za możliwości twoich horyzontów myślowych.

PaskudnyPludrak
10-08-2010, 13:47
Jakby ludzie tak myśleli jak ty w czasach rozbiorowych że trzeba zaakceptować to co jest to do dziś byśmy się błąkali po Świecie albo żyli pod pręgierzem zaborców jako naród a nie Suwerenne Państwo.
Co ma temat krzyża do rozbiorów , bo ja nie rozumiem :?
Brakuję jeszcze porównania obrońców krzyża do husarii :lol:

Ronin
10-08-2010, 13:52
Co ma temat krzyża do rozbiorów , bo ja nie rozumiem :?
Brakuję jeszcze porównania obrońców krzyża do husarii :lol:

To ma że chodzi o zasadę. Że jak z góry się zakłada że Człowiek w Państwie nic nie znaczy to nigdy niczego nie dokona. Państwo tworzą Obywatele i mogą to Państwo zmieniać nie jest to jednostronny kontrakt.

Jeszcze jedna uwaga gdyby przyjąć uproszczone założenie że Polska Liberalna przeważa nad Polską Solidarną. To proporcję tej przewagi w żadnym razie nie pozwalają aby Deprecjonować Polskę spod skrzydeł Chrześcijaństwa. Tak jak by chcieli bezideowcy. Jeżeli tego nie chcą to przepraszam ale odnoszę takie dziwne wrażenie że do tego to wszystko zmierza.

Przeszkadza ci krzyż to na niego nie patrz. Ale pozwól innym na niego patrzeć. Bo dla ciebie Bezideowcze to tylko zwykły kawałek deski i nic ponadto. Więc o co robisz awanturę.?

Tak to wygląda choć może przedstawiłem to zbyt groteskowo. ;)

glaca
10-08-2010, 13:56
Czy taka ma być Polska?
to co mi nadzieję robisz i snujesz te piękne wizje?

Poczytaj sobie chociażby jedną z encyklik Jana Pawła II a potem zastanów się jak to się ma z tym co Komuniści robili w Polsce i całej Wschodniej Europie wzorując się na Marksie i Engelsie. Ja tu zbieżności nie widzę
poczytaj może manifesty komunistyczne, a potem zastanów się jak to się ma do tego co Kosciół robił w Europie i na całym świecie wzorując się na św.Dominiku i Torquemadzie. ja tu zbieżnosci nie widzę
;)

Ronin
10-08-2010, 14:12
poczytaj może manifesty komunistyczne, a potem zastanów się jak to się ma do tego co Kosciół robił w Europie i na całym świecie wzorując się na św.Dominiku i Torquemadzie. ja tu zbieżnosci nie widzę
;)

Zapominasz się ze ten kościół o którym mówię to już nie ten z czasów tego który wzorował się na Św.Dominiku. Od czasów Soboru Watykańskiego II mamy współczesną naukę społeczną kościoła której orędownikiem tak gorliwie próbującym nas czegoś nauczyć był Jan Paweł II jednak jak widać po pokoleniu JPII jego praca poszła w diabły. ;)

glaca
10-08-2010, 14:17
też mielismy w Polsce komunizm z ludzką twarzą tow. Gierka. w europarlamencie bodajże chyba zasiadają również komuniści... a więc jednak to nie jest zbrodniczy system..?

10-08-2010, 14:25
21.44 Pojawił się kolejny transparent, tym razem z napisem "Jest krzyż, jest impreza". Przeciwnicy krzyża puszczają bańki mydlane.

:lol: Już nigdy nie powiem złego słowa o tych ludziach.

Ronin
10-08-2010, 14:28
też mielismy w Polsce komunizm z ludzką twarzą tow. Gierka. w europarlamencie bodajże chyba zasiadają również komuniści... a więc jednak to nie jest zbrodniczy system..?

System Komunistyczny się nie zmieniał zmieniały się jego odłamy w tym Polski odłam. W każdym razie wszystkie tego typu działania nie były przyjmowane z sympatią ze strony włodarzy ZSRR. De facto prawdziwa zmiana nastąpiła dopiero za Gorbaczowa. I czym to się skończyło Upadkiem ZSRR.

Więc pozorne a realne zmiany w światopoglądzie czy ideii to 2 różne kwestie. Kościół ewoluował realnie i od swoich korzeni. A nie zdatkowo i na obrzeżach jak Komunizm.

Dziś znowu 2 manifestacje przeciwnicy krzyża o 17 a zwolennicy o 20 show must go on. Najwyraźniej wszyscy już umywają ręce z władz aby znaleść próbę rozwiązania tego impasu.

Napieralski błysnął geniuszem Państwo polskie stało się tylko dla wyznawców 1 religii w Polsce czego dowodem była wczorajsza manifestacja. :lol:
Takich bzdur dawno nie słyszałem to raczej Państwo Polskie stało się wrogie wobec każdej innej postawy społecznej niż bezideowa. ;)

10-08-2010, 14:50
Ronin, czy mi się wydaję, czy przez pół tematu robisz z siebie idiotę?

Barsa
10-08-2010, 14:57

Kolejna błyskotliwa myśl(proszę skończ już z historią... nie kalaj tej nauki)... ehhh jak mozna nie widzieć róznicy miedzy wolą większości w demokratycznym państwie a wolą zaborcy. Jesteś obywatelem polskim i jeśli w referendum większość Twoich współobywateli zaakceptowała by laickość państwa na kształt tego co mamy we Francji, to co wyruszysz palić samochody w ramach protestu.. wtedy będziesz bandytą? Musisz zaakceptować wolę innych, wole większości... mi jako człekowi, któremu demokracja się nie podoba, cała sytuacja tez "średnio sie widzi" i nie chciałbym zeby do czegoś takiego doszlo, ale żyje w demokratycznym kraju i muszę liczyć się z tym, ze inni ludzie mogą mieć rózny światopogląd od mojego na dany temat i jeżeli demokratycznie zrobią z niego prawo muszę to zaakceptować... lub wyjechać tam gdzie jest tak jak mi się podoba. Myślałem, ze to oczywiste...

@kizi

Wydaje Ci się :lol: Choć tak szerze, mam dla Ronina szacunek za to, ze wierzy w to np. dzięki Bogu i prawdzie można wygrywać bitwy, ale nie mozna prowadzic z kims takim dyskusje naukową, bo tu na wiarę nie ma miejsca, liczą sie fakty, no juz nie wspominając o sławetnym:

I nie udowodnisz mi ani nikt inny na tym forum że było inaczej.

Rincewind
10-08-2010, 14:59
Takich bzdur dawno nie słyszałem to raczej Państwo Polskie stało się wrogie wobec każdej innej postawy społecznej niż bezideowa. ;)
Dlaczego tak namiętnie nazywasz przeciwników twojej strony barykady bezideowymi? Zauważyłem że to dość powszechne w tych kręgach - nie chcecie dopuścić do siebie myśli, że można być patriotą i wierzyć w wartości bez opierania ich na mitologicznej postaci.

Ronin
10-08-2010, 15:04
Musisz zaakceptować wolę innych, wole większości. Czyli jak rozumiem jeżeli większość będzie jeść gówno to ja nie mam wyjścia muszę jeść z nimi. ;)

Takie rozumowanie jest dopiero błyskotliwe. Proszę nie doprowadzaj mnie do skrętu kiszek ze śmiechu. :lol: :lol: :lol:

Jak zrozumiesz że nie pozwolenie komuś jakiejś grupie na to żeby oddawała hołd w taki sposób jaki uważa za stosowne jest też elementem dyskryminacji ideowej to możemy zacząć dyskusję inaczej nie ma sensu.

Dlaczego tak namiętnie nazywasz przeciwników twojej strony barykady bezideowymi? Zauważyłem że to dość powszechne w tych kręgach - nie chcecie dopuścić do siebie myśli, że można być patriotą i wierzyć w wartości bez opierania ich na mitologicznej postaci.

Mitologiczna postać dobre sobie. Opierajcie sobie wasz światopogląd na jakiej chcecie wartości ale nie dyskryminujcie ludzi którzy uważają że ta Mitologiczna Postać wcale nie jest taka mitologiczna jak się wam powszechnie zdaje. Zresztą każdy przekona się w swoim czasie ;)

Kolejna błyskotliwa myśl(proszę skończ już z historią... nie kalaj tej nauki)... ehhh jak mozna nie widzieć róznicy miedzy wolą większości w demokratycznym państwie a wolą zaborcy.

Jaka wola większości czy ty się dobrze czujesz? Naród jest przecięty na prawie 2 równe połowy a ty mi mówisz o woli większości paranoja. :lol:

glaca
10-08-2010, 15:11
tym sposobem dochodzimy do coraz większej radykalizacji stanowisk obu stron...
co nam to da?

Barsa
10-08-2010, 15:13
Jezeli Ty lubisz jest g*** to bardzo proszę, ja sobie zostawiłem furtkę na wyjazd z takiego kraju, gdzie większość będzie za jedzeniem g i to stanie się prawem... rozmowa z Tobą przypomina poziom rozmowy z uczniem szkoły podstawowej lub "wierzącym toruńskim", powalające i "błyskotliwe tezy i argumenty. Teraz jeszcze ten avatar... o czym tu gadać.

Jak zrozumiesz że nie pozwolenie komuś jakiejś grupie na to żeby oddawała hołd w taki sposób jaki uważa za stosowne jest też elementem dyskryminacji ideowej to możemy zacząć dyskusję inaczej nie ma sensu.

Ty widzisz co Ty piszesz?? Jeżeli muzułmanie, którym zginał jakiś ważny mułła, ustawią pod moim blokiem swój symbol to tez nie mogę nic zrobić tylko dać im się tam modlić? To jest przestrzeń publiczna, przestrzeń świecka... dodatkowo mnie jako wierzącego boli upolitycznienie krzyża i zawłaszczanie go do celów do których nie powinien służyć, nawet hierarchowie duchowni to podkreślają...

Drazni mnie ta cała szopka i oszołomy-obroncy, i Ci popaprańcy co im urągają... drazni mnie to, ze w ten spór angażuje się coraz więcej normalnych ludzi... a najbardziej drazni mnie to, ze władza sobie z czyms takim nie radzi...

Jaka wola większości czy ty się dobrze czujesz? Naród jest przecięty na prawie 2 równe połowy a ty mi mówisz o woli większości paranoja.

Człecze pisałem o hipotetycznej sytuacji... myslalem, ze to rozumiesz, ale tak się zapędziłeś.... więcej myśl głowa, mniej emocji...

ale tak w ogóle to sondaze mówia cos innego niz "pol na pol".... nie wiem skad masz dane o "mniej wiecej dwóch rownych polówkach"...

ps. polowy zawsze są sobie równe 8-)

edit:

Tak w ogole to to:

Jest zywcem wziete z Kaczora... w stylu: jezeli nie zrobicie tego a tego to nie będziemy nawet rozmwiac... opanuj się nie bądz jak Jarek!! Co to za dyskusja, gdzie jedna strona juz na wstępie karze innej zaakceptować jedną ze swoich tez... mniej emocji, mniej PIS-u, nawet więcej wiary ale bez polityki, bo zaczynasz bredzić jak potłuczony.

Ronin
10-08-2010, 15:23
Ty widzisz co Ty piszesz?? Jeżeli muzułmanie, którym zginał jakiś ważny mułła, ustawią pod moim blokiem swój symbol to tez nie mogę nic zrobić tylko dać im się tam modlić? To jest przestrzeń publiczna, przestrzeń świecka... dodatkowo mnie jako wierzącego boli upolitycznienie krzyża i zawłaszczanie go do celów do których nie powinien służyć, nawet hierarchowie duchowni to podkreślają...

Zrozum wreszcie że Polska nie jest Świeckim Krajem. I nigdy nie była zresztą. Jeżeli przyjąć twoje rozumowanie to tak jak mówiłem Krzyż musiałby zniknąć nie tylko sprzed pałacu Prezydenckiego ale także z Sejmu Senatu Szkół i Szpitali już o Drogach nie wspominająć.

Więc o czym my tu w ogóle dyskutujemy. Konstytucja była robiona pod presją polityczną dlatego tam jest taki a nie inny zapis. Równie dobrze można było napisać że Polska jest krajem Katolickim (Bo jest) w którym każde inne wyznanie nie będzie dyskryminowane a traktowane na zasadzie koabitacji. Prosto jasno i czytelnie. Konstytucję łatwiej zmienić niż mentalność ludzi. Pół polski nie czuje się być neutralne Światopoglądowo i co to znaczy że mamy dokonać podziału Polski?

Iron_Marcin
10-08-2010, 15:27
Ronin, jesteś ubogim człowiekiem.
a gdyby nie podobała Ci się jakaś linia kolejowa, gdyż tam by było jakieś miejsce kultu wudu lub rodzimowierstwa, to też byś na niej stanął? demokracja tak, ale konstruktywna. wola większości spoko, ale nie terror mniejszości.

mam wrażenie, że nie myślisz. gdybym założył kościół Wielkiego Poślada, i naszym credo byłoby wypinanie się do Słońca, to zaakceptował byś taki kult? gdyby to odbywało się na terenie do tego przeznaczonym, pewnie nawet o tym byś nie wiedział. jednakże krakowskie przedmieście, a w szczególności pałac namiestnikowski nie są miejscem przeznaczonym dla takich ikon jak krzyż, półksiężyc, Światowid czy pomnik Cthulhu.

Mitologiczna postać dobre sobie. Opierajcie sobie wasz światopogląd na jakiej chcecie wartości ale nie dyskryminujcie ludzi którzy uważają że ta Mitologiczna Postać wcale nie jest taka mitologiczna jak się wam powszechnie zdaje. Zresztą każdy przekona się w swoim czasie ;)
śliczny szowinizm wraz z próbą usprawiedliwienia swojego postępowania. "Gott mit Uns"
http://rogerdavies.com/blog/wp-content/uploads/2008/12/gottmuns.jpg
dlaczego uważasz, że twój światopogląd jest jednak ważniejszy i lepszy od naszego? już raz wypomniano ci, że nazywasz wielu ludzi (i ja do tej grupy należę) za bezideową, gdyż nie jest zgodna z twoją. bez przesady, ale nie żyjemy w XIX wieku.

Jaka wola większości czy ty się dobrze czujesz? Naród jest przecięty na prawie 2 równe połowy a ty mi mówisz o woli większości paranoja. :lol:
nie chcę cię martwić, ale jeżeli dla ciebie stosunek 70:20 to dwie równe połowy, to ja boję się pytać, ile równych połówek wchodzi w skład całości. źródło? żydomasoński tvn http://www.tvn24.pl/0,1668597,0,1,sonda ... omosc.html (http://www.tvn24.pl/0,1668597,0,1,sondaz-krzyz-powinien-zostac-przeniesiony,wiadomosc.html)

Ronin
10-08-2010, 15:33
śliczny szowinizm wraz z próbą usprawiedliwienia swojego postępowania. "Gott mit Uns"
Obrazek
dlaczego uważasz, że twój światopogląd jest jednak ważniejszy i lepszy od naszego? już raz wypomniano ci, że nazywasz wielu ludzi (i ja do tej grupy należę) za bezideową, gdyż nie jest zgodna z twoją. bez przesady, ale nie żyjemy w XIX wieku.

No jeżeli uważasz że będziesz żyć wiecznie to proszę bardzo prawda jest taka że każdy kiedyś umiera i się okaże dla wszystkich jak jest dlatego takie a nie inne stwierdzenie jest jak najbardziej adekwatne.

nie chcę cię martwić, ale jeżeli dla ciebie stosunek 70:20 to dwie równe połowy, to ja boję się pytać, ile równych połówek wchodzi w skład całości. źródło? żydomasoński tvn http://www.tvn24.pl/0,1668597,0,1,sonda ... omosc.html

Tak wszystko ładnie pięknie tylko na czyje zlecienie był robiony ten sondaż? Apropos sondaży to Komorowski miał w nich przewagę taką że miał wygrać w pierwszej turze a jak było. Tyle na temat polskiej kondycji sondaży. I ich realnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. ;)
Ad vocem pomijam fakt że internetowa społeczność w przeważającej większości ma światopogląd zbliżony do waszego dlatego taki a nie inny wynik sondy mnie nie dziwi jej odzwierciedlenie w rzeczywistości jest natomiast wątpliwe mówiąc delikatnie.

mam wrażenie, że nie myślisz. gdybym założył kościół Wielkiego Poślada, i naszym credo byłoby wypinanie się do Słońca, to zaakceptował byś taki kult? gdyby to odbywało się na terenie do tego przeznaczonym, pewnie nawet o tym byś nie wiedział. jednakże krakowskie przedmieście, a w szczególności pałac namiestnikowski nie są miejscem przeznaczonym dla takich ikon jak krzyż, półksiężyc, Światowid czy pomnik Cthulhu.

Tyle że tu nie chodzi o jakieś wydanie wudu czy innego niszowego kultu a Najwiekszej Wyznaniowo obejmującej Ponad 90% społeczeństwa Religii. Czy ty na prawdę nie możesz rozgraniczyć tych rzeczy czy robisz to specjalnie bo już sam nie wiem?

PaskudnyPludrak
10-08-2010, 15:44
Roninie jeszcze raz ci powtórzę że nie każdy katolik jest "obrońcą" tego krzyża ,choćby ja,czy cała moja rodzina ,w tym nawet jedna z ciotek która prawie codziennie jest w kościele :mrgreen: ,i to zapewne nie są odosobnione przypadki ,nawet niektórzy księża twierdzą że miejsce krzyża nie jest pod pałacem prezydenckim.Ci obrońcy krzyża to są tacy katoliccy fundamentaliści -terroryści .

Ronin
10-08-2010, 15:48
Roninie jeszcze raz ci powtórzę że nie każdy katolik jest "obrońcą" tego krzyża ,choćby ja,czy cała moja rodzina ,w tym nawet jedna z ciotek która prawie codziennie jest w kościele :mrgreen: ,i to zapewne nie są odosobnione przypadki ,nawet niektórzy księża twierdzą że miejsce krzyża nie jest pod pałacem prezydenckim.Ci obrońcy krzyża to są tacy katoliccy fundamentaliści -terroryści .

A pytałeś się jak zareagowała twoja rodzina na zbeszczeszczenie Krzyża za pomocą puszek po piwie ustawionych w jego kształt. ? Bo z tej całej sytuacji to mnie najbardziej bulwersuje. Inaczej machnąłby na to ręką. Ale jak dochodzimy do profanacji czyiś symbolów religijnych i to z uśmiechem na ustach to nad tym nie można przejść obojętnie.

Dobrze moje zdanie przedstawiłem. Dalsza polemika jest bezprzedmiotowa. Zważywszy że moich kontr kandydatów jest 5 a pięć na 1 to banda łysego. A moi sprzymierzeńcy nawet jak odważyli się wypowiedzieć to szybko zostali ustawieni do piony przez jakże to wyrafinowane docinki ironiczne i epitety.
Lewica właśnie wymachuję swoją konstytucją co jest nie mniej żenujące od tego że Polska kraj od zawsze katolicki ma przestać nim być bo nas Europa wyśmieje. Szkoda tego nawet komentować. Bo na takie argumenty lewicy można tylko przytaknąć z politowaniem że głupi ma zawsze rację. Ale że nie ma racji więc ja temu nie przytaknę. A prawowita konstytucja która powinna obowiązywać po wybiciu się na niepodległość to konstytucja Kwietniowa. To tyle w tym temacie.

PaskudnyPludrak
10-08-2010, 15:59
A pytałeś się jak zareagowała twoja rodzina na zbeszczeszczenie Krzyża za pomocą puszek po piwie ustawionych w jego kształt. ? Bo z tej całej sytuacji to mnie najbardziej bulwersuje. Inaczej machnąłby na to ręką. Ale jak dochodzimy do profanacji czyiś symbolów religijnych i to z uśmiechem na ustach to nad tym nie można przejść obojętnie.
Nie pytałem ,nie sądzę jednak żeby wywołało to takie oburzenie jak u ciebie,mnie to np nie ruszyło wcale,może się uodporniłem oglądając South Park :lol: odradzam bo może cię krew zalać , jako osobę tak wrażliwą na bezczeszczenie symboli religijnych :lol:

Baal-Melkart
10-08-2010, 16:05
Zrozum wreszcie że Polska nie jest Świeckim Krajem.
Owszem jest. Jeszcze sporo jest do zrobienia, ale myslę, że z czasem uprzywilejowana pozycja Krk w naszym kraju zostanie ograniczona i spełni się zapis konkordatu o autonomii.

Jeżeli przyjąć twoje rozumowanie to tak jak mówiłem Krzyż musiałby zniknąć nie tylko sprzed pałacu Prezydenckiego ale także z Sejmu Senatu Szkół
Jaknajbardziej. Zwłaszcza, że ten sejmowy został powieszony pod osłoną nocy, bez żadnych konsultacji. Nota bene poseł który go wieszał spadł z drabiny. Ronin, jak myślisz, czy był to znak od Boga, że krzyża tam być nie powinno? ;)

Szpitali już o Drogach nie wspominająć.
Szpitale i drogi pal sześć. Tam się nie podejmuje decyzji politycznych.

Konstytucja była robiona pod presją polityczną dlatego tam jest taki a nie inny zapis.
Konstytucja zawsze jest "robiona" pod presją polityczną. Ale rozumiem, że na tej zasadzie każdy artykuł Konstytucji można podważyć i go nie przestrzegać. Innymi słowy po co nam prawo. Wszystko jest w Biblii...

Równie dobrze można było napisać że Polska jest krajem Katolickim (Bo jest) w którym każde inne wyznanie nie będzie dyskryminowane a traktowane na zasadzie koabitacji. Prosto jasno i czytelnie. Konstytucję łatwiej zmienić niż mentalność ludzi.
Jeżeli znajdzie się zapis o "przewodniej" roli katolicyzmu, to z definicji inne wyznania i religie będą dyskryminowane. Kilka stron wcześniej roztaczałeś wizję islamizacji naszego kraju. No cóż. Zgodnie z Twoją zasadą w momencie gdy liczba muzułmanów w naszym kraju przewyższy liczbę katolików, to należałoby zmienić konstytucję i wprowadzić zapis, iż Polska jest muzułmańska?

Pół polski nie czuje się być neutralne Światopoglądowo i co to znaczy że mamy dokonać podziału Polski?
Zlituj się. Obojętne światopoglądowo ma być państwo!

Tyle że tu nie chodzi o jakieś wydanie wudu czy innego niszowego kultu a Najwiekszej Wyznaniowo obejmującej Ponad 90% społeczeństwa Religii. Czy ty na prawdę nie możesz rozgraniczyć tych rzeczy czy robisz to specjalnie bo już sam nie wiem?
Wszystkie religie i wyznania w naszym kraju są równouprawnione. To raz, dwa - nie mylmy człowieka ochrzczonego z wierzącym. Praktykuących katolików w naszym kraju mamy ok. 55%.

Ale jak dochodzimy do profanacji czyiś symbolów religijnych i to z uśmiechem na ustach to nad tym nie można przejść obojętnie
Od czsu, gdy chrześcijanie za sprawą Konstantyna Wielkiego wzrośli w siłę, również nie mieli większych problemów z bezczeszczeniem czyiś symboli religijnych i miejsc kultu. Zdaje się, że karykatury Mahometa nie wywołały jegoś oburzenia wśród Polaków katolików, jako przejaw profanacji. Mówiono raczej o wolności prasy i wyrażania poglądów i dziwiono się gwałtownym reakcjom w krajach muzułmańskich. Słusznie jednak zauważył Witia, reakcja przeciwników krzyża wywołana została akcją jego obrońców. Którzy wcale święci nie są.

LEGION
10-08-2010, 16:06
JEST KRZYŻ JEST IMPREZA.. :lol: :lol: :lol:

Ronin ogarnij się.. :lol: :lol: :lol:

Ronin
10-08-2010, 16:30
Owszem jest. Jeszcze sporo jest do zrobienia, ale myslę, że z czasem uprzywilejowana pozycja Krk w naszym kraju zostanie ograniczona i spełni się zapis konkordatu o autonomii.

Ależ nie jest i nie będzie. :D

Jaknajbardziej. Zwłaszcza, że ten sejmowy został powieszony pod osłoną nocy, bez żadnych konsultacji. Nota bene poseł który go wieszał spadł z drabiny. Ronin, jak myślisz, czy był to znak od Boga, że krzyża tam być nie powinno? ;)

Ależ skąd to tylko świadczy że ten co go wieszał jest po prostu ciamajdą. No jak to jak wszystkie krzyże z przestrzeni publicznej to wszystkie usuwać a jak nie wszystkie to żadnego. ;)

Jeżeli znajdzie się zapis o "przewodniej" roli katolicyzmu, to z definicji inne wyznania i religie będą dyskryminowane. Kilka stron wcześniej roztaczałeś wizję islamizacji naszego kraju. No cóż. Zgodnie z Twoją zasadą w momencie gdy liczba muzułmanów w naszym kraju przewyższy liczbę katolików, to należałoby zmienić konstytucję i wprowadzić zapis, iż Polska jest muzułmańska?

Zapewniam cię że jak dojdziemy do takiego stanu to Islamiści będą o wiele skuteczniejsi w przeforsowywaniu swoich argumentów niż katolicy. Mamy przykład Belgii Holandii czy nawet Francji. Więc niestety ale twoja wizja kraju neutralnego opiera się tylko na hipotezach i domysłach praktyka nie znosi próżni. I tak będzie i tym razem.

Od czsu, gdy chrześcijanie za sprawą Konstantyna Wielkiego wzrośli w siłę, również nie mieli większych problemów z bezczeszczeniem czyiś symboli religijnych i miejsc kultu. Zdaje się, że karykatury Mahometa nie wywołały jegoś oburzenia wśród Polaków katolików, jako przejaw profanacji. Mówiono raczej o wolności prasy i wyrażania poglądów i dziwiono się gwałtownym reakcjom w krajach muzułmańskich. Słusznie jednak zauważył Witia, reakcja przeciwników krzyża wywołana została akcją jego obrońców. Którzy wcale święci nie są.

Tak a to ciekawe bo w tej samej konstytucji którą obowiązuje obecnie mam wyraźny zakaz beszczeszczenia symboli religijnych. I jaka to wczoraj grupa religijna była na placu bo mnie się wydaje że wyznawcy wódy seksu i narkotyków przynajmniej ci którzy udawali małpy w gaju. Wybacz na takie zachowanie to tylko można się roześmiać z Politowaniem. Światła Elita narodu. Banda Idiotów. Nic ponadto.

Baal jak cała twoja retoryka opiera się o takie mrzonki to sobie daruj. Miałem się nie odzywać ale jak ktoś mi pisze takie bzdury że Chrześcijanie spod krzyża beszczeszczą uczucia innych ludzi to już naprawdę paranoja. Najlepiej wszystkich wysiedlić na Białoruś co nie ? To typowa wasza mentalność polityczna.

Las Cinco Muertes napisał(a):
JEST KRZYŻ JEST IMPREZA.. :lol: :lol: :lol:

Ronin ogarnij się.. :lol: :lol: :lol:

Jest goryl jest banan jest skakanie i du.. pokazywanie :lol: :lol: :lol:

Iron_Marcin
10-08-2010, 17:10
Ponad 90% społeczeństwa [jest katolikami]
teraz ja chciałbym zobaczyć jakieś 'wiarygodne' źródło. chciałbym też wiedzieć, ile z tych 90% jest faktycznie praktykujące, tj. czynnie uczestniczy we wspólnotach.

moja rodzina, o poglądach lewicowych, jednakże jak najbardziej katolicy, przyjęli to ze śmiechem.

Lewica właśnie wymachuję swoją konstytucją co jest nie mniej żenujące od tego że Polka kraj od zawsze katolicki ma przestać nim być bo nas Europa wyśmieje. Szkoda tego nawet komentować. Bo na takie argumenty lewicy można tylko przytaknąć z politowaniem że głupi ma zawsze rację.
PiS także wymachiwał swoją konstytucją, w której inwokacja mówiła coś, że Polska należy do Maryji (ale nie do MJ), a Joshua z Nazaretu jest jej królem. z drugiej strony: z politowaniem także można popatrzeć na argumenty za tym, że europa to kontynent katolicki, i że stanowi jego moralne fundamenty (i jeszcze jakieś inne bzdury).

Islamiści
nie istnieje taka religia jak islamizm, a jej wyznawcy to nie islamiści. to tak, jakby katolików czy chrześcijan nazwać Kościołanami lub Joshuanami.

PS gdybyś kiedykolwiek zwrócił uwagę: krzyże, szczególnie na wioskach, stoją w miejscach takich samych, jak w czasach słowiańskich stały rzeźby Światowida lub inne oznaki kultu naturalnego. pogaństwo jest bardzo silnie zakorzenione w polakach, którzy połączyli obie religie w coś, co było wygodne dla odpowiednich władz. myślisz, że Mieszko krzyż przyjmował z uśmiechem na pysku? wątpie - to była zimna i wyrachowana decyzja polityczna - widmo krucjaty na tereny polski chyba przerażało władcę, któremu ledwo co udało się mniej więcej zjednoczyć dość zwaśnione plemiona (np. polan i lędzian).
W okresie późnego średniowiecza i baroku uchodziliśmy za najtolerancyjniejszy kraj europy, być może nawet świata. ciekawe, czemu z czasem, wszystko się tak ślicznie rozpieprzyło...

PS

Zważywszy że moich kontr kandydatów jest 5 a pięć na 1 to banda łysego. A moi sprzymierzeńcy nawet jak odważyli się wypowiedzieć to szybko zostali ustawieni do piony przez jakże to wyrafinowane docinki ironiczne i epitety.
Elrond, Furvus, KWidziu, Czulu czy Napoleon7 zawsze kłócą się ze sobą, i zazwyczaj stosunek walczących to 4:1. jakoś żaden z nich się nie poddaje.

PS2 obejrzyj film "Dwunastu Gniewnych Ludzi"

Witia
10-08-2010, 18:03
Z całym szacunkiem ale porównywanie światopoglądu katolickiego do komunistycznej propagandy jest nadużyciem. Poczytaj sobie chociażby jedną z encyklik Jana Pawła II a potem zastanów się jak to się ma z tym co Komuniści robili w Polsce i całej Wschodniej Europie wzorując się na Marksie i Engelsie. Ja tu zbieżności nie widzę
Ale być może takie porównania wykraczają po za możliwości twoich horyzontów myślowych.

:lol: :lol: Tak myślałem. Na meritum problemu nie odpowiedziałeś. Widzisz kolego... na tej podstawie mam pełne prawo stwierdzić, że jesteś takim samym rodzajem zagrożenia jak komuna, nazizm i inne. Jesteś gotowy wprowadzać swój światopogląd nawet za cenę pozbawienia wolności innych osób. Twoje poglądy stanowią zagrożenie.

Ronin
10-08-2010, 18:07

:lol: :lol: Tak myślałem. Na meritum problemu nie odpowiedziałeś. Widzisz kolego... na tej podstawie mam pełne prawo stwierdzić, że jesteś takim samym rodzajem zagrożenia jak komuna, nazizm i inne. Jesteś gotowy wprowadzać swój światopogląd nawet za cenę pozbawienia wolności innych osób. Twoje poglądy stanowią zagrożenie.

Dla kogo zagrożenie i jakie ? Nie każe ludziom nie wierzącym uwierzyć tylko domagam się aby i tamta strona nie deprecjonowała dla mnie ważnych symbolów religijnych. To wszystko jeżeli to dla ciebie zagrożenie. To trudno.

Witia
10-08-2010, 18:08
Dla kogo zagrożenie i jakie ? Nie każe ludziom nie wierzącym uwierzyć tylko domagam się aby i tamta strona nie deprecjonowała dla mnie ważnych symbolów religijnych. To wszystko jeżeli to dla ciebie zagrożenie. To trudno.
Mam Ci wskazać konkretny punkt w moim poście z poprzedniej strony, czy będziesz na tyle łaskawy, aby domyślić się samodzielnie o co chodzi ?

Podpowiedź do zagadki - jeden z tych fragmentów, których nie raczyłeś skomentować. Najwyraźniej uderzyły zbyt wysoko.

Ronin
10-08-2010, 18:22
Mam Ci wskazać konkretny punkt w moim poście z poprzedniej strony, czy będziesz na tyle łaskawy, aby domyślić się samodzielnie o co chodzi ?

Podpowiedź do zagadki - jeden z tych fragmentów, których nie raczyłeś skomentować. Najwyraźniej uderzyły zbyt wysoko.

Witia cały dzień się z wami użeram na dziś mam dosyć. Wszelkie moje próby uświadomienia moim konkurentom że Krzyż to nie tylko zwykły symbol religijny ale w Historii Polski to znacznie więcej. Spaliły na panewce. Zaraz jestem atakowany i wyzywany zresztą kogo to w ogóle tu interesuje to się nazywa wolność i tolerancja po Polsku. Dlatego swój sprzeciw wobec zaistniałej sytuacji wyrażam w Avatarze i podpisie. I na tym kończe swoją aktywność w tym wątku. Pozdrawiam ;)

Witia
10-08-2010, 18:32
Dalej nie zrozumiałeś. Krzyż jest symbolem narodu tylko dla pewnej grupy ludzi o pewnych poglądach, a to nie jest podstawą do narzucania reszcie własnej woli. To, że katolików jest w Polsce więcej nie daje im prawa do narzucania swojej kultury innym. Mam Ci to narysować czy powtórzyć sylabami ?

A Twój podpis jest jedynie dowodem na moje słowa, na to że jesteście zagrożeniem i fanatykami. Idąc Twoim jakże rewelacyjnym i logicznym jak cholera tokiem rozumowania mogę postulować, aby w szkołach obok krzyża wieszano swastyki... w końcu 'jak ci przeszkadza to na nią nie patrz'. Twój tok myślowy charakteryzuje się całkowitym brakiem logiki i stronniczością jakich mało.

LEGION
10-08-2010, 18:58
Dajcie sobie spokój tawarzyszu Witia.. Oni i tak nie zrozumieją.. Popa tylko co ile zmienia avka i to cały czas na takiego związanego z krzyżem.. :lol: Brecham z niego co chwile.. za parę godzin aż boję się pomyśleć co tam będzie miał.. :lol: Coś mi się wydaję, że to typ człowieka, który staję tam gdzie wiatr wieje, a jego poglądy związane z krzyżem są śmiechu warte.. Że o Grunwaldzie nie wspomnę bo musiałbym włożyć kij w mrowisko i złożyć podanie o odebranie mu rzekomo posiadanego tytułu.. :lol:

Barsa
10-08-2010, 19:09
Zrozum wreszcie że Polska nie jest Świeckim Krajem. I nigdy nie była zresztą. Jeżeli przyjąć twoje rozumowanie to tak jak mówiłem Krzyż musiałby zniknąć nie tylko sprzed pałacu Prezydenckiego ale także z Sejmu Senatu Szkół i Szpitali już o Drogach nie wspominająć.

1. Polska jest krajem świeckim.
2. Nie krzyż nie musiałby zniknąć ze szkół, sejmu, senatu itd... są różne formy świeckości, nie musi być tak jak we Francji, ja tego nie chcę. Ten konkretny krzyż powinien być przeniesiony, bo nie spełnia swojej roli, nie łączy tylko dzieli, jest wykorzystywany politycznie... no i skoro nasz prezydencik nie chce go tam a to jego teren a doszło też do porozumienia między kilkoma stronami, w tym kościołem to dla mnie sprawa jest skończona. Na tym wszystkim traci państwo polskie i kościół, bardzo drogie mojemu sercu "instytucje"... tracą przez bandę oszołomów podjudzanych przez oszołoma z Torunia i oszołoma Kaczora.
3. Naprawdę przyswój sobie słowa Witii:

Szacunek wynika z poszanowania wolności własnej i cudzej. Nie możesz oczekiwać ode mnie szacunku dla symboli religii katolickiej, jeżeli nie masz szacunku dla mojego światopoglądu.

Bo inaczej uprawiasz fanatyzm i gówniarstwo... + ode mnie, więcej nauki i rozumu w dyskusji, mniej wiary i emocji, bo ciężko się z Tobą gada, jak np. w przypadku Grunwaldu wchodzisz tak naprawdę w teologie, dotykając tematu czy Bóg decyduję o wszystkim co się dzieje na Ziemi, czy ludzie decydują o tym sami(no w przypadku bitew dochodzi przypadek itd.), a ich uczynki są oceniane w niebie... jak z tym dyskutować, co prawda wyśmiałem Cie, bo dla mnie to śmieszność, zeby pisać, że dzięki Bogu i prawdzie Polacy wygrali pod Grunwaldem, ale osoba niewierząca to by Cie za to strasznie zrugała + próba "rozmowy" a'la Kaczor... taka dyskusja z Tobą.

Trias
10-08-2010, 21:37
PS gdybyś kiedykolwiek zwrócił uwagę: krzyże, szczególnie na wioskach, stoją w miejscach takich samych, jak w czasach słowiańskich stały rzeźby Światowida lub inne oznaki kultu naturalnego. pogaństwo jest bardzo silnie zakorzenione w polakach, którzy połączyli obie religie w coś, co było wygodne dla odpowiednich władz. myślisz, że Mieszko krzyż przyjmował z uśmiechem na pysku? wątpie - to była zimna i wyrachowana decyzja polityczna - widmo krucjaty na tereny polski chyba przerażało władcę, któremu ledwo co udało się mniej więcej zjednoczyć dość zwaśnione plemiona (np. polan i lędzian).
W okresie późnego średniowiecza i baroku uchodziliśmy za najtolerancyjniejszy kraj europy, być może nawet świata. ciekawe, czemu z czasem, wszystko się tak ślicznie rozpieprzyło..."

1.Iron, na jakiej zasadzie twierdzisz, że krzyże w wioskach stoją na tych samych miejscach, gdzie stały wcześniej pogańskie rzeźby? O ile pamiętam z historii, to trudno- przynajmniej w moim rejonie- prześledzić historię zabudowy aż tak daleko w przeszłość, a więc na jakiś 1000 albo 900 lat wstecz. Skąd czerpiesz te sensacyjne dane?
Nie wiem jak wyglądała wiara Mieszka w 966 roku, ale uważam również, że twierdzenie, jakoby wiarę przyjmowano tylko i wyłącznie ze względów polityczno-gospodarczych i to jeszcze pod przymusem za niehistoryczne i niesprawiedliwe. Bardzo często nowoochrzczeni stawali się żarliwymi neofitami- przychodzi mi na pamięć np. św Olaf Haraldson. Gdybyś zechciał obiektywnie spojrzeć na historię, łatwo byś zauważył, że obok konformistów wcale nie małą grupę ludzi stanowili żarliwi wyznawcy i nie jeden król w średniowieczu miał odciski na kolanch od długiego klęczenia i mam na myśli nie tylko św Ludwiga. Można by wiele wymieniać, zresztą odsyłam do kronik z życia świętych. Jaki zysk i interes mieli twoim zdaniem ludzie, których się uważa za machinę napędową chrześcijaństwa, za tych, którzy można powiedzieć, że swoją aktwynością utrzymują wiarę na świecie? Jak np. Franciszek z Asyżu, Dominik Guzmán, Bonawentura, Damian de Veuster, czy z dzisiejszych czasów Jerzy Popiełuszko.

2.Dlaczego w Polsce się wszystko rozpieprzyło? takie jest moje zdanie:
Od 16 stron kłócicie się o nic. Nie chciałbym tutaj rzucać jakiś oskarżeń, ale dzisiaj dopisaliście do tematu chyba z 3 strony kłótni, bo trudno to czasami nazwać dyskusją. 2 grupy ludzi kłócą się krzyż na placu prezydenckim, zapominając, że jego usunięcie i tak jest tylko kwestią czasu- bo przecież w tym miejscu i tak trzeba postawić pomnik upamiętniający tragedię. Mało tego, kłótnię te śledzi cały kraj i wiele osób wykorzystuje go do toczenia swojej własnej prywatnej wojny, czy to przeciw Kościołowi, czy to przeciw Kaczyńskiemu, czy Tuskowi, czy BMK czy komukolwiek innemu. Mało tego, sprawa krzyża na placu prezydenckim przysłoniła bardzo wielu osobom, wielce zafrasowanym tą kwestią inne żywotne problemy, jak choćby plan PO zmiany stawek VAT, a z podwyższaniem podatków jest jak z psuciem monety. Nie wiem, czy to ktoś zaplanował, czy może tak po prostu wyszło, ale powstał sztuczny problem, który nie ma moim zdaniem żadnego społecznego znaczenia, a ignoruje się inne, nagle nawet żenujące klęski polskich klubów z drużynami z III Świata przestały boleć, nie mówiąc już o podnoszeniu podatków- które nota bene uderzy tylko w osoby fizyczne, bo osoby prawne sobie VAT odpiszą.
Dlaczego w Polsce wszystko się spieprzyło Iron? Bo za dużo było w niej sporów o ten przysłowiowy krzyż z placu prezydenckiego, a za mało o podatki, prawa obywateli i uczciwość.
Zastrzegam też, że mi osobiście ten krzyż nie przeszkadza na placu prezydenckim, jednak przecież i tak, kiedy się będzie stawiało pomnik ofiarom, to będzie trzeba go zdemontować. Bo chyba, że pomnika nie ma być, bo rząd już przewidział kolejną beznadziejną o niego awanturę.

Elrond
10-08-2010, 21:41
Głos rozsądku i to od duchownego. Jestem pod wrażeniem :D

LEGION
10-08-2010, 23:19
Od 16 stron kłócicie się o nic.
Jak można kłócić się o nic? Można kłócić się o sprawy błahe ale raczej nie o nic.. bo to tak jakby dzielić się czymś czego się nie ma.. A jeśli idzie o wagę sprawy to może jest i ona błaha ale dlaczego i nią się nie zająć? Sprawa VATu też zapewne będzie poruszona w odpowiednim czasie.. Sprawa krzyża jest gardłowana teraz bo teraz jest gorąca a nikt z nas nie jest decydentem i poświęca na to swój prywatny czas więc nie rozumiem dlaczego temat miałby być olany..

bo przecież w tym miejscu i tak trzeba postawić pomnik upamiętniający tragedię.
Jeśli mogę zapytać to dlaczego do ... nędzy akurat w tym miejscu? Nie rozumiem jak ktoś może widzieć idealny związek ofiar katastrofy z 10 kwietnia z pałacem prezydenckim.. Jeśli z tych 96 osób chociaż 10 było "mocno związanych" z tym budynkiem to będę jak najbardziej ZA aby w chodniku wmurowano tablicę z nazwiskami 96 ofiar wypadku lotniczego.. Jeśli jednak większość nie była bezpośrednio związana z budynkiem przy Krakowskim Przedmieściu to zastanówcie się co piszecie i zmieńcie pomysł na lokalizację pomnika waszej próżności i udawanego żalu za kimś kto tak na prawdę nie zginął bo ciągle możemy oglądać jego kopię w życiu publicznym.. U której to na dodatek przerost ambicji i wybujałe ego spowodowało jeszcze gorsze zachowanie niż za życia swojego klona.. Pałac prezydencki nie był własnością Kaczyńskiego (chociaż on w swoim małym rozumku mógł tak mniemać) i wiązanie tego budynku poprzez tablicę/pomnik/krzyż czy cokolwiek innego z tą osobą jest śmiechu warte..
Jeśli ktoś chce mi postawić zarzut iż tablica/pomnik/krzyż etc. ma symbolizować czy symbolizuje wszystkie 96 ofiar to gratuluję mu oceny sytuacji.. Jestem tego pewien, że żaden z tych gorliwych obrońców krzyża walczących z Policją i Strażą Miejską nawet nie ma na myśli nazwisk takich jak Dolniak, Szymanek-Deresz, Maciejczyk etc. Dla tego hultajstwa liczy się tylko jedno nazwisko i jest nim Kaczyński..
Od początku akcja była inspirowana politycznie ze strony PiSu (czyt. prezesa) podobnie jak pomysły z pochówkiem na Wawelu i innymi podobnymi pomysłami brata.. Z drugiej strony protestujący nie zostali usunięci przez organy porządkowe bo są zasłoną dymną dla działań partii rządzącej, która w ten sposób odsuwa lub usuwa poważną dyskusję publiczną o podatkach.. Zachowując się w ten sposób potwierdza tylko iż dla reszty sceny politycznej w Polsce są za bystrzy.. Wspięli się kilka szczebli wyżej w prowadzeniu polityki od reszty sejmowej hołoty między innymi takimi działaniami jak podgrzewanie atmosfery w błahej sprawie zasłaniając tym samym sprawy istotne oraz prowadzeniu pozytywnego marketingu politycznego i zatrudnieniu specjalistów od wizerunku.. Reszta gamoni z Wiejskiej bezsilnie patrzy jak rządzącym stoją słupki pomimo piernamientnego rządzenia (nie reformowania) i albo nie robi nic w stylu lewicy albo ośmiesza się w stylu - jak lubią o sobie mówić - konstruktywnej prawicy..
Wreszcie trzecia część sceny politycznej czyli kler, który po prostu wypiął się na swoich wiernych.. Jedyny, który utrzymuje swoje owieczki w wierze i rozpala w nich ogień walki jest ojciec dyrektor, który ponownie wszedł w alians z "patriotyczną" częścią sceny politycznej czyli PiSem co pewnie w najbliższym czasie przyniesie mu nowy pałac pod Toruniem, za który zapłacą oczywiście nowi wierni radiosłuchacze..
Cała sprawa zaczęła się od dwóch desek zbitych, dość niezgrabnie zresztą, w literę T a obnażyła o wiele ważniejsze sprawy a mianowicie to, na ile nasza scena polityczna jest uzależniona od hierarchii kościelnej i jej zachowań co oczywiście ukazuje jak to państwo jest laickie.. Pierwszy sygnał zadźwięczał w okresie żałoby narodowej kiedy to de facto realną siłą w państwie mogącą zapanować nad tłumami był kościół.. Jeśli ktoś jeszcze się oszukuje, że tworzymy coś na wzór państwa laickiego niech spojrzy w konkordat i zobaczy jak jasno jest określony rozdział kościoła od państwa i jak to kościół nie powinien mieszać się w sprawy polityczne.. Nie będę wymieniał ile razy obustronna umowa została złamana (przez kościół oczywiście bo nie zdarzyło się aby państwo ingerowało w sprawy kościoła - zresztą nawet nie chcę sobie wyobrazić jakby się to skończyło) ale przypomnę tylko, że hierarchowie w trakcie kampanii prezydenckiej nie ukrywali swojego poparcia dla Jarka..
To tyle ode mnie..
Poza tym uważam, że pałac prezydencki trzeba przenieść bo zasłania krzyż od strony parku saskiego.. :lol:

Nie ma takiego przeklinania ;) - Witia

Marek Aureliusz
11-08-2010, 01:47
Świetny tekst znalazłem na http://niepoprawni.pl/blog/94/wielkie-z ... -rewolucje (http://niepoprawni.pl/blog/94/wielkie-zwyciestwo-postepowych-trenerow-czas-na-rewolucje)

Trenerzy mogą sobie pogratulować. Wygrali. Okazało się, że słynne dziennikarskie "wbijanie miliona gwoździ w milion desek" jest jeszcze skuteczniejsze niż kiedyś. Dzięki upartej obróbce, wzorce systematycznie dawkowane młodzieży zostały przez młode organizmy ostatecznie zaakceptowane.

Chamstwo, agresja, nienawiść, poczucie bezkarności... Można się było spodziewać, że demonstracje zwolenników tolerancji nie będą miejscem jakiejś pogłębionej refleksji na temat porządków panujących w naszym państwie. Jednak poziom rozemocjonowania młodzieży, brak szacunku, a nawet demonstracyjna pogarda wobec tych, którzy mają inne poglądy, mogą świadczyć o tym, że sytuacja dojrzała już do rewolty.

Bezrefleksyjni, świetnie wyszkoleni, żądni krwi żołnietrze są już gotowi. Wystarczy im tylko wydać rozkaz. Żaden z nich nie zapyta: "dlaczego?". Z entzujazmem zmasakrują każdego wroga. Janczarów postępu nie trzeba już mobilizować. Przypilnują sami siebie... "Kto nie skacze jest za krzyżem".

Inteligentni, młodzi ludzie nie widzą niekonsekwencji własnej postawy. Nie zauważają, że agresja wobec ludzi o innych poglądach, w której tak radośnie się taplają, kłóci się z werbalnie głoszoną "tolerancją".

Nie kontrolują się. Na widok "agresywnie modlących się ludzi" muszą wyć z nienawiści.

Nie widzą w tym niczego złego, bo przecież po drugiej stronie barykady nie ma ludzi... Są tylko "mochery"(nienawiść wobec religii łączy się z nienawiścią do ortografii?), czyli "grupa jakichś pojebanych fanatyków".

Ta ugruntowana, personalnie ukierunkowana nienawiść to wielkie zwycięstwo postępowych trenerów naszej młodzieży... Ciekawy czas przed nami.

Fumanchu
11-08-2010, 02:32
Co jest takiego w tym krzyżu że tak wielu ludzi go nienawidzi. Nie oglądam ostatnio tv dla swojego zdrowia ale na jakiejś migawce była garstka modlących się osób a na przeciw rowrzeszczany tłum (czy raczej motłoch) wyglądający jakby miał zaraz szturmem ruszać. Wyglądało to nieciekawie i przygnębiająco. Raz się policja na coś przydała że byli na miejscu.

Iron_Marcin
11-08-2010, 08:05
Świetny tekst znalazłem na http://niepoprawni.pl/blog/94/wielkie-z ... -rewolucje (http://niepoprawni.pl/blog/94/wielkie-zwyciestwo-postepowych-trenerow-czas-na-rewolucje)
zapomniałeś o tym, że każdy kij ma dwa końce. druga strona to nie modlący się ludzie, ale polscy neonaziści, a także organizacje pokroju NOP. jakoś autor tego wpisu nie raczył o nich wspomnieć (może myśli o nich dobrze?)

Witia
11-08-2010, 09:42
Świetny tekst znalazłem na http://niepoprawni.pl/blog/94/wielkie-z ... -rewolucje

Jakbyś zamiast czytać teksty, które jedynie utwierdzają Cię w swoim światopoglądzie ( jak przystało na wzorowego fanatyka ) odpowiedział sensownie i chociaż TROCHĘ logicznie na to, co zostało napisane, to taka refleksja byłaby bardziej wartościowa.
Cechą osoby inteligentnej i mądrej jest obiektywizm, a przynajmniej chęć dążenia do niego. Charakterystycznym zachowaniem dla niektórych jest jednak zamykanie oczu kiedy jest im to na rękę i szukane wsparcia 'u swoich', byle by tylko nie zastanowić się nad własnym poglądem i rozumowaniem.

Gratuluję postawy - tak trzymać i do przodu. Betonem zalać, zalać betonem i betonem zalać. Amen.

X71
11-08-2010, 09:50
Cechą osoby inteligentnej i mądrej jest obiektywizm, a przynajmniej chęć dążenia do niego. :lol: :lol:Tutaj takich ze swieca szukac Witia.Teraz jest dyskusja zwolennikow krzyza(Nie PISowcow) z antykaczystami(Nie PeOwcami,SLDowcami itd).Tak sie swietnie wszyscy zabezpieczylismy.

glaca
11-08-2010, 10:55
pyszne...

http://img31.imageshack.us/img31/3877/muchasf.jpg
http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/k ... 82222.html (http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/kraj/artykul182222.html)
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1348,title, ... caid=1aaf3 (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1348,title,Szantazysta-senatora-Piesiewicza-atakuje-krzyz,wid,12555631,wiadomosc_prasa.html?ticaid=1aa f3)
celebrytka i bandyta 8-)

Volomir
11-08-2010, 11:17
Nie moge sie powtrzymac przed offtopem... Mucha jest taka piekna... ;)

A generalnie to szkoda, ze jak juz raz ten krzyz zabrali to go oddali.

Idill`a (MZ)
11-08-2010, 11:23
Ogromne brawa dla premiera, nie dał się wciągnął w tę "brudną wojnę" PiSu, między innymi takie zabawy, w krzyż to czysta i banalna taktyka PiSu, chcą w ten sposób zmieszać z błotem PO i doprowadzić do sytuacji obustronnej winy( a najlepiej jednostronnej ). Najczęściej PO niepotrzebnymi wypowiedziami niektórych polityków, samo wciągało się w tę chorą wojnę.

Najważniejsze jest jak będzie wypełniał swoje obowiązki Prezydent, nie musi się wcale przeprowadzać do pałacu prezydenckiego, zawsze zostaję mu jeszcze belweder (po za tym remont pałacu potrwa jeszcze ok. 4 miesiące). Niech PiS i ich zamachowcy okupują nadal miejsce wokół krzyża, to świadczy tylko o nich, a Jarosław Kaczyński obrazuję nam jakim jest człowiekiem i jak mu zależy na nadrzędnym czynniku w postaci Naszego Państwa. Kardynalną hipokryzją ( hipokryzją dlatego, ze udowodnił tym samym, że PiS od początku konstruował ten konflikt, czego wszyscy posłowie PiSu w wypowiedziach do mediów sie wyrzekają )było złożenie przez niego samego wieńca, przypomnijmy, że w ostatnich miesiącach wieńce składali jego poplecznicy partyjni. Po za tym to tylko namiastka ich impulsu politycznego, wystarczy zobaczyć co się dzieje wokół krzyża, jakie padają insynuację polityczne, oraz jaka gorycz nienawiści w tym ludziach się znajduję. Najbardziej rozbawiają mnie określenia o zwolennikach przeniesienia "plugawi żydzi" :lol: :lol:

ps. Do zwolenników "obrony krzyża" mnie też możecie nazywać żydem, jak wam będzie wygodniej. :lol: :lol:

Barsa
11-08-2010, 11:55
PO w nic nierobieniu jest dobra... po drugie dlaczego ma coś robić skoro ta awanturą jest im teraz na rękę...

Naprawdę dziwi mnie postawa PIS, czy naprawdę Kaczor myśli, ze takimi akcjami i wypowiedziami jakie słyszymy od niego i innych "talibów" z PIS może wygrać wybory? Więcej niż 35% nie dostanie z taką retoryką, "normalnych/niezainteresowanych" takim czymś nie przekona. Skazuję się na wieczną opozycje, do której się nie nadaję, to już rządzenie wychodziło mu lepiej...

Wszyscy grają pod PełO. Traci na całej awanturze państwo i kościół, zresztą ten drugi nie wiele robi, żeby temu się przeciwstawić...

Idill`a (MZ)
11-08-2010, 12:07
PO w nic nierobieniu jest dobra... po drugie dlaczego ma coś robić skoro ta awanturą jest im teraz na rękę...

Naprawdę dziwi mnie postawa PIS, czy naprawdę Kaczor myśli, ze takimi akcjami i wypowiedziami jakie słyszymy od niego i innych "talibów" z PIS może wygrać wybory? Więcej niż 35% nie dostanie z taką retoryką, "normalnych/niezainteresowanych" takim czymś nie przekona. Skazuję się na wieczną opozycje, do której się nie nadaję, to już rządzenie wychodziło mu lepiej...

Wszyscy grają pod PełO. Traci na całej awanturze państwo i kościół, zresztą ten drugi nie wiele robi, żeby temu się przeciwstawić...

Jak myślisz dlaczego i po co powstała nowa taktyka PiSu tzn. Wojny na całość. Nie uznanie prezydenta, tworzenie sub konfliktów? chodzi o to by kolejny raz doszło do frontowej wojny PO - PIS, sytuacja pod pałacem jest złożona i bardzo skomplikowana, czasem warto odpuścić kosztem siły państwa. "Jest im na ręke"?, właśnie na odwrót traci na tym konflikcie siła państwa, a więc część popleczników na pewno ma o to zarzut do PO. Natomiast tymi działaniami PiS wzmacnia swój skrajny elektorat, ale traci neutralnych wyborców z centrum.

Według mnie na tej awanturze traci zdecydowanie najbardziej kościół. Kapłaństwo katolickie, swój żywot zawdzięcza narodowi, ale jak przychodzi co do czego, gdy powinni się zaangażować wysocy hierarchowie wówczas mówi się "nie my to piwo naważyliśmy" no to ja sie pytam do czego kościół jest? jak nie od buforowania stron w konfliktach narodowych.

Witia
11-08-2010, 12:10
Naprawdę dziwi mnie postawa PIS, czy naprawdę Kaczor myśli, ze takimi akcjami i wypowiedziami jakie słyszymy od niego i innych "talibów" z PIS może wygrać wybory?
Ale stary, tonący chwyci się każdej deski ;) Nie ma tutaj nic dziwnego.

Ten drugi tak czy owak jest w odwrocie i chyba przyjął taktykę PO - nic nie róbmy, to wiernych będzie odchodziło mniej niż więcej, choć procesu nie powstrzymają.

Idill`a (MZ)
11-08-2010, 12:20
Ten drugi tak czy owak jest w odwrocie i chyba przyjął taktykę PO - nic nie róbmy, to wiernych będzie odchodziło mniej niż więcej, choć procesu nie powstrzymają.

Kościół jest podzielony, mniejsze parafie stoją murem za J. K. Poparcie którejś ze stron równało by się konfliktem wewnątrz. Bez autorytetu, kościół stanie się bez wpływowy jak chociażby w Szwecji.

X71
11-08-2010, 12:58
Ogromne brawa dla premiera, nie dał się wciągnął w tę "brudną wojnę" PiSu, między innymi takie zabawy, w krzyż to czysta i banalna taktyka PiSu, chcą w ten sposób zmieszać z błotem PO i doprowadzić do sytuacji obustronnej winy( a najlepiej jednostronnej ).Dosyc tego sarkazmu Idill,powazny temat i waza sie losy panstwa a ty sobie jaja robisz.

Do zwolenników "obrony krzyża" mnie też możecie nazywać żydem, jak wam będzie wygodniej. :lol: :lol:Juz od dawna cie tak nazywamy,modlimy sie tez codziennie o to zeby cie szatan opuscil.

Idill`a (MZ)
11-08-2010, 13:01
@X71

Dosyc tego sarkazmu Idill,powazny temat i waza sie losy panstwa a ty sobie jaja robisz.

Juz od dawna cie tak nazywamy,modlimy sie tez codziennie o to zeby cie szatan opuscil.
Tutaj pisze się komentarze, na dany temat. Skończ ze spamem i bez wycieczek osobistych proszę.

LEGION
11-08-2010, 19:10
A ja dodam tylko.. JEST KRZYŻ JEST IMPREZA.. :lol:

Barsa
11-08-2010, 20:49
Dla Zielińskiego problemem nie jest fakt, że przed Pałacem stoi już jeden pomnik - książe Józef Poniatowski na koniu. - Poniatowski jest tam wciśnięty. To nie było jego pierwotne miejsce, on stał na placu Piłsudskiego. Takie rzeczy mogą być usunięte i przesunięte - powiedział.

- Logika faktów przemawia za nami. 96 osób oddało swoje życie służąc państwu, ojczyźnie. A książe Józef Poniatowski ma po prostu w historii swoje miejsce, ale ma mniejszą rangę - dodał.

Komuś chyba słońce zrobiło wodę z mózgu... jeżeli spróbują przesunąć Poniatowskiego ruszam na ulicę :evil:

Rincewind
11-08-2010, 21:07
Nie wiem jak wyglądała wiara Mieszka w 966 roku, ale uważam również, że twierdzenie, jakoby wiarę przyjmowano tylko i wyłącznie ze względów polityczno-gospodarczych i to jeszcze pod przymusem za niehistoryczne i niesprawiedliwe.
Nowa wiara nie podobała się Polakom
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_poga%C5%84ska
Chrześcijaństwo wprowadzono u nas mieczami :D

Witia
11-08-2010, 21:45
Nowa wiara nie podobała się Polakom
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_poga%C5%84ska
Chrześcijaństwo wprowadzono u nas mieczami :D
Ich też przekupił Komorowski

LEGION
11-08-2010, 21:59
A TFUU NA MASONA.. :lol:

Ritzville
11-08-2010, 22:20
Ojj... Trochę powrzeszczą, trochę się potłuką, a w międzyczasie pomodlą i w końcu dadzą sobie spokój. Jeszcze z 10-20 lat i będzie względnie spokojnie 8-) No chyba że nam nowe prawdziwie polskie, chrześcijańskie pokolenie wyrośnie :cry:
Pozdrawiam Mariusza i Pana Wojtka.

Iron_Marcin
12-08-2010, 01:44
Komuś chyba słońce zrobiło wodę z mózgu... jeżeli spróbują przesunąć Poniatowskiego ruszam na ulicę :evil:
co za kretyn z tego Zielińskiego, jakbym go dorwał, to osobiście bym mu flaki powyrywał i powiesił na maszcie, uroczyście grając jeszcze na apel.

tak jak już wcześniej wspomniałem, jeżeli tam nie będzie pomnika na wzór Ojczyzna Wzywa w Wołgogradzie, to tłum pewnie nie odpuści.

PS wzięło mi się na obliczenia, tj. Wygórze 102, czyli Kurhan Mamaja, miejsce pochówku 34 505 jest podstawą pomnika o wysokości 85 metrów. gdyby to przenieść na nasze warunki, to pomnik 96 ofiar katastrofy lotniczej w smoleńsku miałby... 23 centymetry.

voitek
12-08-2010, 01:54
W sam raz na krasnala do malego ogrodka

Brave
12-08-2010, 14:25
Dzisiaj, przed TV śmiałem się jak opętany, gdy usłyszałem, że tablica też jest beeee!, a pomnik laluuu! :D
Co to za różnica co będzie? Istotne jest to, żeby cosik było.

Poniatowski ma mniejszą rangę od ofiar katastrofy pod Smoleńskiem?? :shock:
Bo był sam? Czy nie był męczennikiem?

Dosyc tego sarkazmu Idill,powazny temat i waza sie losy panstwa a ty sobie jaja robisz.Ośmiele się wtrącić, że cały temat rozmowy, czyli bój o krzyż jest absurdalny, więc takiego komentarze są moim zdaniem stosowne.

MateuszKL
12-08-2010, 14:46
Myślę, że nie ma żadnego ryzyka na przeniesienie pomnika Poniatowskiego, ale gdyby się pojawiło, to chyba jadę do Warszawy przyłączyć się do zabawy. ;) Nie można nic wykluczyć, tak samo nie spodziewałem się, że władza dla swoich korzyści politycznych będzie tylko pozorowała chęć przeniesienia krzyża, a tu proszę. Choć najbardziej prawdopodobne teraz jest, że przeprowadzi sprawną akcję pozbycia się symbolu - PiS i katolicki fanatyzm już obrzydzili, teraz muszą jeszcze pokazać się jako ich pogromcy, bo skończy się tak, że głosy "wrogów krzyża" nie pójdą na PO tylko SLD.

Idill`a (MZ)
12-08-2010, 15:02
Sama nazwa tematu to absurd, anarchiczna opozycja zamiast zajmować się kluczowymi sprawami, tworzy sobie grunt do kolejnych wyborów.
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,8243 ... ladka.html (http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,8243101,Obroncy_krzyza__To_nie_tablica__t o_czekoladka.html)

Myślę, że taki pomnik byłby idealny, tylko nie wiem czy obrońcy nie przyczepili by sie do koloru, ehh ......

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 0047,.html (http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/3292000,80708,2790488.html?back=/Wiadomosci/1,80708,4230047,.html)

Iron_Marcin
12-08-2010, 15:15
skończy się tak, że głosy "wrogów krzyża" nie pójdą na PO tylko SLD.
ja nie mam nic przeciwko 8-)

ale z innej beczki:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1ab10 (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kosciol-zajal-oficjalne-stanowisko-ws.-krzyza,wid,12564977,wiadomosc.html?ticaid=1ab10)

chyba jasno wynika z tego, że w tym momencie obrońcy krzyża są bliżej schizmy, niż prawdziwego katolicyzmu...

ale także wyszedł inny krzaczek, mianowicie nazwa "Katyń 2010". cieszę się, że nikt z mojej rodziny nie był ofiarą tego mordu, ale w pewnym sensie rozumiem ból rodzin, których członkowie w katyniu zostali zamordowani
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Rodziny-Katynskie-protestuja-Smolensk-to-nie-drugi-Katyn,wid,12562857,wiadomosc_prasa.html)

co do tej tablicy: jeżeli ktoś liczył na kopiec, czy też piramidę, to faktycznie mógł poczuć niedosyt. prawdziwy pomnik stanąć ma w innym miejscu, na Powązkach, miejscu znacznie lepiej do tego typu pomników przygotowanym. IMHO bardzo adekwatny - złamane życie, złamany samolot.
http://fakty.interia.pl/raport/lech-kac ... 3280,1,980 (http://fakty.interia.pl/raport/lech-kaczynski-nie-zyje/galerie/prezydent-rp-lech-kaczynski-nie-zyje/pomnik-ofiar-katastrofy-w-smolensku-projekt/zdjecie/duze,1283280,1,980)

Adamsky
12-08-2010, 17:05
Początkowo zawiodłem się postawą Kościoła, ale dziś przynajmniej się opowiedział. Od czasów pogańskich we wszystkich kulturach istniał sojusz ołtarza z tronem, a ołtarz od dnia afery aż do dzisiaj wypinał się na swojego chlebodawcę. Dobrze, że podjął decyzję (że zgodną z interesami przedstawicieli państwa to rzecz oczywista). Ukazane więc zostało zdrowe podejście, że państwo nieznacznie, ale jednak dominuje nad swoim sojusznikiem, czyli tak jak powinno być. Teraz, jeśli kolejna próba z hierarchiami kościelnymi przeniesienia krzyża się nie powiedzie, powinno już wejść zagrożenie ekskomuniką dla każdego, kto przeciwstawi się decyzji Kościoła. Jeśli natomiast hierarchowie skulą ponownie ogony i uciekną do swych pałacowych nor, to państwo (rząd) powinno przypomnieć Kościołowi, że wyjątkowa jego pozycja wymaga pewnych bardziej zdecydowanych kroków, gdy sytuacja tego wymaga. Tylko czy w dzisiejszej demokracji są odpowiedni mężowie stanu (zarówno państwowi jak i kościelni), by doprowadzić sprawę do końca, czy w obu tych organizacjach są jedynie li populiści? Na razie uczyniono pierwszy krok dobrej woli - i państwa i Kościoła. Chociaż z terrorystami nie powinno się negocjować.
Mam nadzieję jednak, że jakiś krok uczyni też druga strona barykady.

Baal-Melkart
12-08-2010, 19:23
To było oczywiste, że tablica będzie "beee". Do chórku przyłączyli się też politycy PiS - Szczypińska i Suski. Ten ostatni w przypływie ynteligencji porównuje Lecha do Jana. Jana III Sobieskiego. Podobnie jak tamten miał obronić Europę przed Turkami tak teraz Lech bronił Gruzji przed Rosją. Że Gruzja trochę mniejsza od Europy? Że nie ma porównania? Jak to nie ma. Kaczyński był mniejszy od Sobieskiego więc "bronił" czegoś mniejszego. Logiczne. A że faktycznie to żadnej Gruzji nie obronił i Rosjanie zrobili co chcieli to inna sprawa. Niektórzy też gadają, że to Sarkozy więcej zdziałał. Ale to bzdury przecież.

ale także wyszedł inny krzaczek, mianowicie nazwa "Katyń 2010". cieszę się, że nikt z mojej rodziny nie był ofiarą tego mordu, ale w pewnym sensie rozumiem ból rodzin, których członkowie w katyniu zostali zamordowani
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Rodziny-Katynskie-protestuja-Smolensk-to-nie-drugi-Katyn,wid,12562857,wiadomosc_prasa.html)
Wcale się im nie dziwię. Zepchnięto ich na drugi plan.

co do tej tablicy: jeżeli ktoś liczył na kopiec, czy też piramidę, to faktycznie mógł poczuć niedosyt.
Bo tam powinien stanąć Partenon z jadeitowymi posągami pary prezydenckiej. Tylko troszeczkę się przesunie Pałac Prezydencki, jak ktoś juz w tym wątku zauważył.

Asuryan
12-08-2010, 21:13
PO tak naprawdę nie ma interesu w przeniesieniu krzyża i skasowaniu tej zasłony dymnej wokół własnych działań. Najpierw było podniesienie podatku VAT, a teraz okresowe przekazanie pieniędzy z OFE na ZUS. A opozycja? A opozycja zajmuje się wiadomym krzyżem...

Madar
12-08-2010, 23:18
Poniatowski ma mniejszą rangę od ofiar katastrofy pod Smoleńskiem?? :shock:
Bo był sam? Czy nie był męczennikiem?

Poniatowski nie poległ.

http://www.kciuk.pl/Nowy-pomnik-Lecha-K ... ego-a13067 (http://www.kciuk.pl/Nowy-pomnik-Lecha-Kaczynskiego-a13067)

LEGION
13-08-2010, 13:51
Nie poległ? :shock: A toż to nowość przebijająca nawet teorie o Grunwaldzie, którą ktoś już tutaj był łaskaw wygłosić ku wielkiemu zdumieniu rzeszy.. :lol:

Asuryan
13-08-2010, 13:56
Awantura o krzyż musi trwać! Oprócz zasłony dla uchwalenia przekazywania przez dwa lata pieniędzy z OFE do ZUS, trzeba jeszcze odwrócić uwagę mediów i społeczeństwa od tego pomysłu. (http://www.rp.pl/artykul/2,521748_Banki_i_ich_klienci_pomoga_budzetowi_.htm l)

Baal-Melkart
13-08-2010, 16:02
Awantura o krzyż musi trwać! Oprócz zasłony dla uchwalenia przekazywania przez dwa lata pieniędzy z OFE do ZUS,
W tym przypadku słusznie PO kombinuje. Cała ta reforma była nieudana. OFE to w gruncie rzeczy darmozjady, którzy za kupowanie obligacji skarbu państwa kazali sobie płacić 10% prowizji, potem ograniczono ich do 7% a ostatnio do 3.5%, co zresztą "Lewiatan" zaskarżył do TK. Innymi słowy największym beneficjentem reformy były OFE. Moim zdaniem rozsądnym rozwiązaniem byłoby pozostawienie wyboru obywatelowi, który porównując co proponuje ZUS a OFE sam wybrałby, gdzie chce przekazywać swoje składki. Na chwilę obecną OFE w takiej rywalizacji mogłyby przegrać.

KWidziu
13-08-2010, 16:11
W tym przypadku słusznie PO kombinuje. Cała ta reforma była nieudana. OFE to w gruncie rzeczy darmozjady, którzy za kupowanie obligacji skarbu państwa kazali sobie płacić 10% prowizji, potem ograniczono ich do 7% a ostatnio do 3.5%, co zresztą "Lewiatan" zaskarżył do TK. Innymi słowy największym beneficjentem reformy były OFE. Moim zdaniem rozsądnym rozwiązaniem byłoby pozostawienie wyboru obywatelowi, który porównując co proponuje ZUS a OFE sam wybrałby, gdzie chce przekazywać swoje składki. Na chwilę obecną OFE w takiej rywalizacji mogłyby przegrać.

Tak to jest jak się nie dba o wolność obywatela. Najprostszym rozwiązaniem byłoby pozwolenie obywatelowi na zabranie kasy z OFE oraz nielimitowanie ich prowizji. Szybko by się OFE zmitygowały, a i państwo nie mogłoby dobrać się do tej kasy. PO nie kombinuje słusznie, kombinuje znów dla swojej korzyści, niekorzystnie dla obywatela. OFE w przeciwieństwie do ZUS są kapitałowe, te pieniądze są, ZUS pieniądze przejada. Ale to dyskusja na inny wątek.

LEGION
13-08-2010, 20:31
Tak to jest jak

Tak to będzie jak się będzie kontynuowało offtopa.. :lol:

PaskudnyPludrak
14-08-2010, 11:31
Rozgonili dziś rano tą hołotę :lol: :lol:

X71
14-08-2010, 14:14
Rozgonili dziś rano tą hołotę :lol: :lol:
Dobry tekst ostatnio znalazlem opisujacy ta cala sytuacje z krzyzem jako zaslone do "dzialan" obecnej ekipy rzadzacej,moze troche prosty ale jakze trafny. "Glowa nie wie ze jej dupe gwalca" :lol:

Marek Aureliusz
14-08-2010, 15:37
W gruncie rzeczy rozchodzi się o to:

Rosyjska agentura i dyplomacja praktykuje pewne rutynowe metody konsekwentnie stosowane od ponad 500 lat. W Polsce wewnętrzna agentura zdrajców stosuje je od lat siedemdziesięciu.

Gdy król Jan Kazimierz nie radził sobie z ogarniętą powstaniem Chmielnickiego Rzeczpospolitą, a w tym samym czasie trwały negocjacje polsko – szwedzkie mające odwlec wojnę (późniejszy „potop”) trzeba było zabezpieczyć flankę rosyjską. Podczas negocjacji z wysłannikami cara dyskutowano nad tytulaturą władców, nad przedłużeniem rozejmu, nad zwrotem tych czy tamtych twierdz. I oto Moskale zażądali nagle spalenia jakichś litewskich ksiąg, wydanych w Rzeczypospolitej, bo w tych księgach znaleziono nieżyczliwy carowi zapis. Podkreślam – była to zwyczajna, ówczesna książka, wydana przez – jak byśmy to dziś powiedzieli – prywatnego wydawcę. Z początku polscy posłowie nie widzieli potrzeby rozmawiania o tym, ale królewskiej dyplomacji zależało na ugodzie z Moskwą, więc zmieniono podejście do „antycarskiej” księgi. „Co tam jedna księga? Spalmy ją, jak chcą Moskale i będzie spokój”. Tak też zrobiono. Krótko po tym wydarzeniu na naradzie carskich dyplomatów już wiedziano: „Rzeczpospolita jest słaba, skoro ustępuje w takich sprawach”. Niedługo później rozpoczęła się trzynastoletnia wojna z Moskwą, w której wschodni sąsiad trwale zajął Smoleńsk i Kijów, a jego wojska dotarły aż do Lublina. Metoda rosyjskiej dyplomacji okazała się słuszna.

Później już się Polacy nie nabierali na ten numer. Za Sobieskiego Moskale domagali się ukarania hetmana litewskiego, za to, że w liście do bojara w Smoleńsku pominął jeden z carskich tytułów.
- Sami go ukarajcie, to jego sprawa – wzruszyli ramionami Polacy
- No to nam go wydajcie!
- On nie żyje od kilku lat.
Wniosek dla rosyjskiej dyplomacji był prosty – aroganccy Polacy muszą mieć pewność swej siły, lepiej jest więc ich nie ruszać.

Sowiecka agentura usystematyzowała takie i inne metody i zdecydowanie je udoskonaliła. Z pozoru mało istotne elementy negocjacji okazywały się formą „sondowania siły” przeciwnika. Jakże naiwny był Roosevelt ustępując Stalinowi w wyborze miejsca spotkania w sprawie kształtu powojennej Europy. Jakim sygnałem dla Sowietów była zgoda niepełnosprawnego prezydenta USA na podróż przez pół świata do rezydencji czerwonych carów na Krymie – do Jałty? Ano był to czytelny znak, że karty może rozdawać wujaszek Jo – jak zwano Stalina.

A może pamiętacie państwo jak podczas spotkania Putina z Merkel do pomieszczenia wszedł pies prezydenta Rosji?
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 66600.html (http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80279,3866600.html)
gazeta.pl pisze, że pies wszedł „niespodziewanie”, ale niektórzy dziennikarze w Polsce dotarli do faktu, że kanclerz Niemiec boi się psów, w wyniku pewnych przeżyć z dzieciństwa. Jeśli polscy dziennikarze dotarli, to wywiad rosyjski o tym nie wiedział? Czy więc wejście psa na spotkanie było naprawdę dla wszystkich „niespodziewane”? Putin zwyczajnie zademonstrował, że z nikim nie musi się liczyć, a grzeczna kanclerz Niemiec pokazała, że jest do dyspozycji Rosji.

Krzyż przed Pałacem to reduta w wojnie polsko - polskiej
No to przenieśmy się do własnego podwórka. W walce o Krzyż wiele prawicowców mięknie. Nawet Terlikowski uznał, że sprawa nie ma sensu. Widać św. Piotr wpuści do nieba, jak usprawiedliwimy się przed nim słowami:
- Wie, św. Piotr, to był Krzyż PiSowski, jego nie było sensu bronić. A poza tym specjaliści od Public Relations odradzali…
I pomijając większość aspektów tej obrony chciałbym wskazać, że prawdopodobnie sprawa Krzyża była tylko przygrywką do czegoś większego. Była ordynarną sondą, czy władza może posunąć się dalej i np. przenieść ciało Lecha Kaczyńskiego z Wawelu. Na twitterze, na domniemanym lub prawdziwym koncie Andrzeja Wajdy pojawił się wpis o usunięciu trumny. Bez względu na to czy to faktycznie był Andrzej Wajda – sam wpis nie jest przypadkiem i był zapewne kolejną sondą. Dzięki inicjatywie kilku blogerów sprawa trafiła do jednej z krakowskich gazet i na pierwszej stronie pytano „Kto się podszywa pod Andrzeja Wajdę?”. Z tego co wiem odpowiedzi nie było. Konto wciąż istnieje pod tym nazwiskiem, choć teraz nie jest dostępne dla wszystkich.
http://polskijuzniema.salon24.pl/204036 ... y-z-wawelu (http://polskijuzniema.salon24.pl/204036,lech-kaczynski-bedzie-wyniesiony-z-wawelu)

Dziękujmy więc Obrońcom Krzyża, bo w myśl wskazówek dla Polaków z 1920 roku stosowali motto „nam twierdzą będzie każdy próg” i broniąc Krzyża walczyli, by marsz władzy w głąb polskiej tożsamości zatrzymał się jak najwcześniej.Albo, żeby go przynajmniej opóźnić. Gdyby nie oni, to musielibyśmy dziś przykuwać się do Wawelu. Każdy opór jest więc wskazany. Gra toczy się o Polskę, a nie tylko o rolę Kościoła Katolickiego czy o pamięć o Lechu Kaczyńskim.

Oni zwyczajnie sprawdzają naszą determinację.

p.s.(DOPISANO O 11:36) Po przeczytaniu tekstu Kokosa26 oczywiście uświadomiłem sobie, że w powyższym tekście zabrakło odniesienia do tego, że Komorowski odsłania pomnik bolszewikom z 1920 roku i że to też jest sonda naszej bierności.
Źródło: http://niepoprawni.pl/blog/2005/rosyjsk ... ie-i-ziemi (http://niepoprawni.pl/blog/2005/rosyjskie-znaki-na-niebie-i-ziemi)

I Jeszcze jedno http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... Armii.html (http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,81048,8249920,W_Ossowie_zostanie_odsloniety_pomn ik_zolnierzy_Armii.html)

Czyli katolickich krzyży być nie może ale prawosławne za to tak? I gdzie ta laickość państwa? Na dodatek będzie to krzyż dla zabitych morderców, złodzieji i gwałcicieli dumnie nazywających siebie Żołnierzami Armii Czerwonej.

Barsa
14-08-2010, 17:10
Ktoś Ci broni stawiać krzyża w Smoleńsku, na Powązkach czy na Wawelu? Nie przypominam sobie, żeby pod Pałacem Prezydenckim była jakaś mogiła... jesteś naprawdę taki "mondry", ze porównujesz takie rzeczy czy może i Ci upał zrobił wodę z mózgu?

Baal-Melkart
14-08-2010, 17:11
Tak to jest jak się nie dba o wolność obywatela.
Raczej tak to jest jak się przeprowadza reformę nie mając na nią pieniędzy.

Najprostszym rozwiązaniem byłoby pozwolenie obywatelowi na zabranie kasy z OFE
Zdaje sie, że jest to jedna z propozycji minister Fedak.

PO nie kombinuje słusznie, kombinuje znów dla swojej korzyści, niekorzystnie dla obywatela.OFE w przeciwieństwie do ZUS są kapitałowe, te pieniądze są,
Niekorzystnie? O ile się orientuję to obecnie stopa zastąpienia w ZUS jest wciąż wyższa niż w OFE, choć motywy PO słusznie postrzegasz jako doraźne, oblicznone na ratowanie budżetu ZUS. Ale jak się nie potrafi od blisko czterech lat rozpocząć reform polegających na zrównaniu wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, powolnego wydłużania tegoż wieku, ograniczania emerytalnych przywilejów branżowych i likwidacji KRUS-u, to się próbuje inaczej.

ZUS pieniądze przejada. Ale to dyskusja na inny wątek.
Co masz na myśli pisząc "przejada"?
System wymaga reformy, a jedną z nich powinna być możliwość przeniesienia pieniędzy z OFE do ZUS i odwrotnie, przy czym dotyczyłoby to ustalonej stawki, czyli obecnie tych ok. 7%.

Czyli katolickich krzyży być nie może ale prawosławne za to tak?
A ten prawosławny krzyż ma stanąć przed Pałacem Prezydenckim? Tak? :roll:

PaskudnyPludrak
14-08-2010, 17:34
„Rzeczpospolita jest słaba, skoro ustępuje w takich sprawach”. Niedługo później rozpoczęła się trzynastoletnia wojna z Moskwą, w której wschodni sąsiad trwale zajął Smoleńsk i Kijów, a jego wojska dotarły aż do Lublina. Metoda rosyjskiej dyplomacji okazała się słuszna.

:lol: Szkoda że autor nie dodał ,że na tę wojnę (już po potopie,bo ta wojna miała dwie fazy) wystawiliśmy najliczniejszą armię w historii XVIIw Rzeczpospolitej(większą niż na wyprawę Wiedeńską) -ok 60 tyś wojska tylko zaciężnego,i równo tłukliśmy Moskali np kampania Cudnowska,jednak nasi wspaniali panowie bracia ,stwierdzili że bez żołdu nie będą dalej walczyć i poszli w kraj odebrać sami co się im należy(związek święcony) :lol: ,co ciekawe autorament cudzoziemski też nie opłacony okazał się bardziej lojalny od krajowego :lol: stąd wojna zakończyła się dla nas bardzo niekorzystnym pokojem i znacznymi stratami terytorialnymi,mimo że w polu górowaliśmy nad Moskalami wspieranymi przez kozaków.Autor też nic nie wspomina o tym że negocjację z Moskwą toczyły się w sprawie sojuszu przeciw Szwecji,do którego doszło ,i Moskwa w znacznym stopniu przyczyniła się do osłabienia szwedzkiej machiny wojennej,i generalnie prawda jest taka że gdyby nie sojusznicy podczas Potopu(właśnie Moskwa,Dania,cesarz,nawet Holandia,pózniej też Brandenburgia),to tylko bóg nas mógł uratować,a husaria(której i tak było malutko) to sobie mogła pierdzieć w żupany :lol: ,a nie przeciw ognistym regimentom Szwedzkim stawać :lol:

Iron_Marcin
14-08-2010, 18:03
DOŚĆ GADANIA O GOSPODARCE W TEMACIE STRICTE KULTUROWYM (ale nie kulturalnym). od pieprzenia o gospodarce, decyzjach PO i innych takich są oddzielne tematy.
dlaczego każda dyskusja, na tym forum, sprowadza się do ubolewania nad gospodarką Rzplitey?

stało się, jak już w tym temacie wspominałem, a bezpardonowo wyśmiano mnie:

W sobotę nad ranem stołeczni policjanci usunęli kilka osób spod krzyża przy Pałacu Prezydenckim w Warszawie. Zrobili to na prośbę BOR.
w informacjach Polsat News (a także dowiaduję się o tym z Polskiego Radia) dowiedziałem się, że było to spowodowane
zagrożeniem pirotechnicznym
najwyraźniej zarówno kancelaria (czyli prezydent) jak i wiadoma partia najbardziej zainteresowana tym konfliktem doszły do wniosku, że trzeba motłoch rozpędzić, a krzyż przenieść. moim zdaniem dobrze postąpili, bo przedłużający się konflikt, gdzie niewielka grupka ludzi sprzeciwiałaby się woli grupy znacznie większej, lecz mniej radykalnej w działaniach, wykazałaby słabość partii rządzącej oraz prezydenta, z tego środowiska się wywodzącego.
teraz należałoby po prostu wysłać tam kilku księży (ale nie żadnego biskupa; proboszcz z parafii św Anny byłby chyba adekwatny), paru przedstawicieli różnych służb mundurowych, harcerzy oraz mniej radykalnych wiernych, by w spokoju przenieść krzyż tam, gdzie jego miejsce.
pomnik, tak jak już wielokrotnie wspominano, będzie stał na powązkach, tam będą wypisane nazwiska wszystkich ofiar katastrofy, każdy miałby swój krzyż, krzyż wschodni, półksiężyc, gwiazdę dawida czy nic by nad nim nie było - bo i takie symboliczne nagrobki na pewno będą.

dobrze rozegrane przeniesienie krzyża nabije punktów komu będzie musiało, ale na pewno uderzy w fanatyków Rydzyka i pieniaczy z PiS, z posłanką Śliwińską, Kurskim i Jarkiem na czele. brak zgody jarka na przeniesienie, ze strony PiS, byłby imho strzałem w stopę.

Niklot
14-08-2010, 18:14
Ogromne brawa dla premiera, nie dał się wciągnął w tę "brudną wojnę" PiSu, między innymi takie zabawy, w krzyż to czysta i banalna taktyka PiSu, chcą w ten sposób zmieszać z błotem PO i doprowadzić do sytuacji obustronnej winy( a najlepiej jednostronnej ).Dosyc tego sarkazmu Idill,powazny temat i waza sie losy panstwa a ty sobie jaja robisz.

Poważny temat? Temat o jakimś kawałku próchna zaśmiecającym plac pod pałacem prezydenckim jest poważnym tematem? Jaja sobie robisz?
Poważny temat to podatki, powodzie, kataklizmy, a nie jakiś kawałek próchna pod pałacem prezydenckim i grupka nieudaczników życiowych, którzy w zamian za pieniądze PiSu koczują pod pałacem prezydenckim.

LEGION
15-08-2010, 09:59
Dla Ciebie to niepoważny temat, w którym wypowiadasz się niepoważnie.. dla kilku innych to sprawa życia i śmierci i też wypowiadają się w nim jakby się z h.. na rozumy pomienili.. Dla reszty zaś to temat gorący i chwilowy, w którym poważnie podchodzą do sprawy.. a że w głównej mierze są przeciwnikami zasłaniania krzyża przez pałac to nazywa się ich sztanistami, PeOwcami i tym podobnymi miłymi epitetami..
Wracając do sprawy.. ludzi usunięto co mnie bardzo cieszy.. Kościół zabrał głos nareszcie.. chociaż i tak o 2 tygodnie za późno ale dlaczego do teraz krzyż nie został przeniesiony.. Tablica jest, z czym absolutnie się nie zgadzam, ale upamiętnienie, na które czekali jest.. więc dlaczego do teraz nie przeniesiono krzyża?

X71
15-08-2010, 10:11

Poważny temat? Temat o jakimś kawałku próchna zaśmiecającym plac pod pałacem prezydenckim jest poważnym tematem? Jaja sobie robisz?
Poważny temat to podatki, powodzie, kataklizmy, a nie jakiś kawałek próchna pod pałacem prezydenckim i grupka nieudaczników życiowych, którzy w zamian za pieniądze PiSu koczują pod pałacem prezydenckim.Przeciez to byl zart ale nie zrozumiales.

Cale te zamieszaie dla mnie to jakby bunt przeciwnikow Komorowskiego,bunt przeciw sledztwu i ostatnim wydarzeniom w Polsce.Mimo klasycznej histerii podczas tego typu akcji mialem pewien szacunek do ludzi ktorym sie chce protestowac.Nie jestem jakims zatwardzialym ich stronnikiem.To wszystko mialo jakis sens do momentu az media zbuntowaly przeciwnikow Kaczynskiego.W miedzy czasie Tusk podniosl VAT,szybciutko zamknal komisje hazardowa itd.Wszyscy zostali wydymani.

Kiedy sa imprezy 1majowe zadne media nie beda mi kazac isc tam i wysmiewac tych ludzi mimo tego ze jestem przeciwnikiem tej zabawy dla starych komuchow czy otepialej mlodzierzy.Nie pojawiam sie tez przed domem Jaruzela bo po co?Wisi mi to szczerze jak sie bawia komuchy.Uwazam wiec ze Polacy to zmanipulowany narod pragnacy nowoczesnosci,nie wiem po co nam tak duzy procent studentow jak wiekszosc z nich to idioci w sensie mentalnym.Mocno rozniacy sie od ich rowiesnikow z zachodniej europy.

Witia
15-08-2010, 10:31
Las, nie mogę tolerować rzeczy takich jak:

wypowiadają się w nim jakby się z h.. na rozumy pomienili.
Ja wiem, że zakropkowane, ale wszyscy wiedzą o co chodzi. Bez przesady. Ostatni raz akcja tego typu. Naprawdę. Jest tyle cenzuralnych słów, za pomocą których można wyrazić nawet najskrytsze emocje ;) Dlatego proszę, na przyszłość bez takich.

LEGION
15-08-2010, 10:53
Ok Witia teraz będę pisał Raffaello.. bo przecież wyraża więcej niż tysiąc słów.. ;)

Asuryan
15-08-2010, 14:58
Tablica jest, z czym absolutnie się nie zgadzam, ale upamiętnienie, na które czekali jest.. więc dlaczego do teraz nie przeniesiono krzyża?
No jak to dlaczego. Trzeba jeszcze przegłosować dwuletnią przerwę w przekazywaniu pieniędzy z ZUS do OFE. Krzyż jako zasłona dymna się jeszcze przyda.

Ronin
15-08-2010, 15:09
Nie poległ? :shock: A toż to nowość przebijająca nawet teorie o Grunwaldzie, którą ktoś już tutaj był łaskaw wygłosić ku wielkiemu zdumieniu rzeszy.. :lol:

Las Bananas zajmij się tym co umiesz najlepiej idź zrywaj bawełnę. I nie zawracaj gitary skoro jedyne twoje wypociny to próby inteligentnych inwektyw. A i to ci z trudem przychodzi. Jak człowiek bez żadnego swojego zdania ma prawo ubliżać innym. Świat staje na głowie. :lol:

Ps. Odnośnie Grunwaldu swoje założenia wysnułem w oparciu o jeden bardzo ciekawy tekst który jak widzę muszę zacytować w całości. Bo do niektórych i tak nie docierają pewne prawdy nawet jakby im wbijano je łopatą do głowy.

Krzyż krzyżowi nie równy

Mało kto z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że zdecydowana większość wojen toczonych
przez państwo polskie w przeciągu tysiąca lat swojego istnienia, to w gruncie rzeczy wojny religijne.
Tylko z pozoru dwa wieki zmagań z potęgą krzyżacką to wyłącznie konflikt ekonomiczno-terytorialny,
wykrwawiający adwersarzy przynależących do tego samego, papieskiego obozu politycznego.
Rycerze zakonni stworzyli bowiem nad Bałtykiem państwo nie mające nic wspólnego nie tylko
z szeroko rozumianą specyfiką klasztorną, ale i najbardziej nawet wykoślawioną realizacją
świeckiego ustroju chrześcijańskiego. Wpływ na to w dużej mierze miał ich wieloletni mentor
i promotor – cesarz niemiecki Fryderyk II Hohenstauffen, nie bez powodu nazwany po latach „Bestią
Apokaliptyczną” i „Prorokiem Szatana”. Coś prawdziwie diabelskiego kryło się pod płaszczami
cynicznie przyozdobionymi znakami męki Chrystusowej. A cóż innego, jeśli nie chęć urągania imieniu
Maryi, pchało Krzyżaków do popełniania najokrutniejszych zbrodni akurat w najważniejsze
Jej święta? Dwa razy do roku, w Święto Nawiedzenia oraz Święto Wniebowzięcia NMP, z siedzib
komturii wyruszały szczególnie niszczycielskie „krucjaty” niosące śmierć… polskim chrześcijanom.
W te dni krzyżacki szlak wyznaczały zgliszcza sprofanowanych i spalonych kościołów oraz lament
nielicznych, którym udało się przeżyć. Do obsesyjnej nienawiści do Polaków Krzyżacy przyznali
się za pośrednictwem reprezentującego ich niemieckiego dominikanina Joannesa Falkenberga,
dowodzącego z wielką determinacją, że jest większą zasługą zabijać Polaków i ich króla niż
pogan. Tylko niebiańska siła zdolna była zmusić Zakon bluźnierczo zawłaszczający imię Najświętszej
Maryi Panny do samounicestwienia się poprzez ujawnienie swojego prawdziwie bezbożnego
oblicza, a w konsekwencji utracenia potężnego politycznego i militarnego poparcia ze strony całej –
zmanipulowanej dotąd – łacińskiej Europy. Mało tego. Nie dość, że siła ta nie pozwoliła zdławić
narodu od zarania pozostającego w wielkim nabożeństwie dla Matki Boskiej i cieszącego się Jej
łaskawością , to jeszcze usunęła agresora z udziału w Mistycznym Ciele Jezusa Chrystusa. Na
początku XVI wieku bowiem państwo krzyżackie sekularyzowało się, a rycerze i bracia zakonni
porzucili katolicyzm na rzecz kalwinizmu i luteranizmu. Doszło wówczas do masowego niszczenia
przez nich wszystkiego, co wiązało się z osobą Najświętszej Maryi Panny. Tylko niewielką część
przedmiotów Jej kultu udało się Polakom wykupić z rąk odszczepieńców.

Proszę już sprawy Grunwaldu nie komentować. Jest to temat o charakterze kulturalnym a nie historycznym. Dlatego wszelkie zagadnienia powinny być poruszane w tym duchu.

LEGION
15-08-2010, 15:37
@Ronin
Chyba wszyscy poszli zbierać bawełnę po twoim komentarzu :lol: tak więc i ja się udam.. A Tobie mówię jeszcze raz.. jeśli, tak jak mówiłeś masz magistra z historii, to na średniowiecze musiałeś uczyć się z telegazety.. O krytyce tekstów nie masz pojęcia.. pewnie nawet nie "zaliczyłeś" żadnej pozycji ze średniowiecza.. Chciałeś błysnąć ale nie wyszło.. a własne zdanie nt. przyczyn wojen toczonych przez państwo polskie w średniowieczu może mieć każdy.. wielu osobom jednak nie przychodzi do głowy dzielenie się nim publicznie.. :lol:
Aaa i "Las Bananas" też Ci nie wyszło.. ;) Popracuj jeszcze nad czytaniem.. ;)

Baal-Melkart
15-08-2010, 16:37
Ronin
"Pewne prawdy" nigdy nie dotrą, choćbyś nie wiem jakiej łopaty użył. Ot chociażby nie wmówisz tu obecnym, że ziemia jest płaska, albo, cytując klasyka "że czarne jest czarne a białe jest białe". Powołujesz się przy tym na jakiś niedorzeczny tekst, który z analizą historyczną nie ma nic wspólnego i przypomina rzaczej jakąś ulotkę sanktuarium maryjnego o tym jak to wierny naród czcił Matkę Boską (czy to nie herezja?) i zwyciężał. Coś jednak poszło nie tak, skoro swego czasu dostaliśmy łomot od protestanckich Szwedów i prawosławnych Moskali (nota bene też chrześcijan, ale pewnie oni udawali tylko, że są chrześcijanami), a nawet od Turka! Potem było jeszcze gorzej bo dostaliśmy się pod zabory. Czyżby Maryja miała wtedy gorsze dni? A do tego oczekujesz, że nikt nie będzie tego komentował. Otóż będzie, ale nie sądzę, że w sposób rzeczowy, bowiem nie ma to sensu, przecież Ty masz "swoje prawdy", które zresztą chcesz wbijać do głów innym.

Ronin
15-08-2010, 16:51
@Ronin
Chyba wszyscy poszli zbierać bawełnę po twoim komentarzu :lol: tak więc i ja się udam.. A Tobie mówię jeszcze raz.. jeśli, tak jak mówiłeś masz magistra z historii, to na średniowiecze musiałeś uczyć się z telegazety.. O krytyce tekstów nie masz pojęcia.. pewnie nawet nie "zaliczyłeś" żadnej pozycji ze średniowiecza.. Chciałeś błysnąć ale nie wyszło.. a własne zdanie nt. przyczyn wojen toczonych przez państwo polskie w średniowieczu może mieć każdy.. wielu osobom jednak nie przychodzi do głowy dzielenie się nim publicznie.. :lol:
Aaa i "Las Bananas" też Ci nie wyszło.. ;) Popracuj jeszcze nad czytaniem.. ;)

Las Cinco Muertes (alias) Las Bananas. Słuchaj chłopcze ja tu nie dyskutowałem na temat Grunwaldu tylko oceniałem fakt z punktu widzenia moralnego że z jednej strony stanęli Chrześcijanie mieniący się Zakonem Maryjnym a walczyli nie przeciwko poganom a również z Chrześcijanami Polskimi i Litewskimi. Bitwę mam ci opisać przecież jak mniemam wiesz jak przebiegała. Tu był wątek kulturowy a nie historyczny i w takim aspekcie poruszyłem sprawę Grunwaldu którego nie rozkładałem na czynniki pierwsze. I słusznie bo to nie miejsce ku temu. Nie będę się z tobą kłócił bo to nie ma sensu. Ty się błaźnisz cały czas niezależnie od wątku jaki poruszasz. :lol:

Ronin
"Pewne prawdy" nigdy nie dotrą, choćbyś nie wiem jakiej łopaty użył. Ot chociażby nie wmówisz tu obecnym, że ziemia jest płaska, albo, cytując klasyka "że czarne jest czarne a białe jest białe". Powołujesz się przy tym na jakiś niedorzeczny tekst, który z analizą historyczną nie ma nic wspólnego i przypomina rzaczej jakąś ulotkę sanktuarium maryjnego o tym jak to wierny naród czcił Matkę Boską (czy to nie herezja?) i zwyciężał. Coś jednak poszło nie tak, skoro swego czasu dostaliśmy łomot od protestanckich Szwedów i prawosławnych Moskali (nota bene też chrześcijan, ale pewnie oni udawali tylko, że są chrześcijanami), a nawet od Turka! Potem było jeszcze gorzej bo dostaliśmy się pod zabory. Czyżby Maryja miała wtedy gorsze dni? A do tego oczekujesz, że nikt nie będzie tego komentował. Otóż będzie, ale nie sądzę, że w sposób rzeczowy, bowiem nie ma to sensu, przecież Ty masz "swoje prawdy", które zresztą chcesz wbijać do głów innym.

Ja nikogo do niczego zmuszać nie zamierzam. Każdy ma swój rozum, i wedle niego każdy ma prawo to co się dzieje dziś pod Krzyżem odbierać zgodnie ze swoimi przekonaniami. Dyskryminacja mój drogi jest też wtedy kiedy nie dopuszcza się argumentacji przeciwnej nawet jeżeli argumentacja wiodąca przeważa. Na tym forum są jasno zdefiniowani użytkownicy którzy w moim odczuciu nie dopuszczają możliwości takiej że ktoś się z nimi może nie zgadzać. To coś na modłę wyścigu szczurów kiedy jeden zacznie bieg wszyscy mają biec za nim a jak nie no to huzia na juzia. To tak nie powinno wyglądać bo takie metody to są dobre w systemach a-społecznych a nie demokratycznych. Tyle że na Forum mamy mniej więcej taką demokrację i szerokie horyzonty myślowe jak na Białorusi. Widać to wyraźnie wtedy kiedy kilku użytkowników procentowo w mniejszości ma na jakiś temat nie koniecznie ten inne zdanie niż owa większość właśnie. ;)

Baal-Melkart
15-08-2010, 17:40
Ja nikogo do niczego zmuszać nie zamierzam.
Doprawdy? To po co te tyrady o wbijaniu do głów "pewnych prawd" bo niedowiarki i nieuki są szczególnie odporni?

Każdy ma swój rozum, i wedle niego każdy ma prawo to co się dzieje dziś pod Krzyżem odbierać zgodnie ze swoimi przekonaniami.
Ktoś Ci tego broni? Polemika to odbieranie tego prawa? Po drugie nie chodzi tylko o krzyż, ale również o nowatorską interpretację przyczyn konfliktu Polsko/Litewsko-Krzyżackiego.

Dyskryminacja mój drogi jest też wtedy kiedy nie dopuszcza się argumentacji przeciwnej nawet jeżeli argumentacja wiodąca przeważa.
:-D Rozumiem, że odmienne stanowisko od dziś będziemy nazywać dyskryminacją? O jakiej argumentacji mówisz? O tym fragmencie tekstu nasyconego religijnym uniesieniem? Ten tekst ma jednoznacznie udowodnić, że Królestwo Polskie i Litwa (do niedawna pogańska i de facto nadal, bowiem trudno sobie wyobrazić aby po lekko ponad 20 latach Litwini stali się gorliwymi katolikami) podjęli działania zbrojne wobec Zakonu ponieważ ten nie działał po chrześcijańsku?

Na tym forum są jasno zdefiniowani użytkownicy którzy w moim odczuciu nie dopuszczają możliwości takiej że ktoś się z nimi może nie zgadzać.
Jeżeli mają inne zdanie to wówczas co? Mają milczeć? Żarty sobie robisz? A może po protu Twoja agumentacja nie jest przekonywująca?

Tyle że na Forum mamy mniej więcej taką demokrację i szerokie horyzonty myślowe jak na Białorusi.
Po pierwsze nie spotkałem się jeszcze z forum, na którym panowałoby coś w rodzaju demokracji, czyli rządów użytkowników. Po drugie nikt Ci nie odbiera swobody wypowiedzi, no chybaże polemikę uznajesz za cenzurę, ale do tego, mam nadzieję jeszcze nie doszło.

Widać to wyraźnie wtedy kiedy kilku użytkowników procentowo w mniejszości ma na jakiś temat nie koniecznie ten inne zdanie niż owa większość właśnie.
Cóż takiego widać? Dyskusję?

Iron_Marcin
15-08-2010, 17:47
Cóż takiego widać? Dyskusję?
http://a.imageshack.us/img535/5724/84411357.jpg
Dyskusji nie mamy, ale mamy spam spam spam spam spam spam spam spam lovely spam lovely spam.

ha ha, ale jaja. jeden głupi krzyż, a konflikt wśród czarnych
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Abp-Glodz-narod-che-pomnika.-Dosc-neurozy-antyreligijnej,wid,12571217,wiadomosc.html)
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Prymas-Polski-nie-angazujcie-sie-w-te-manipulacje-krzyzem!,wid,12571098,wiadomosc.html)

Witia
15-08-2010, 17:52
Każdy ma swój rozum, i wedle niego każdy ma prawo to co się dzieje dziś pod Krzyżem odbierać zgodnie ze swoimi przekonaniami.
A co ma rozum do przekonań ? Każdy swój rozum ma - owszem. Tylko nie każdy jest na tyle odważny i ma na tyle duże IQ, żeby rozum i logikę stawiać NAD przekonaniami i prywatnymi ambicjami, czego właśnie między innymi takie tematy są dowodem.

Brave
15-08-2010, 18:35
Poniatowski nie poległ.

http://www.kciuk.pl/Nowy-pomnik-Lecha-K ... ego-a13067 (http://www.kciuk.pl/Nowy-pomnik-Lecha-Kaczynskiego-a13067)Aaa, no chyba że tak ;)

LEGION
15-08-2010, 19:03
Ronin
Sprawa pierwsza..
Czy mógłbym prosić o nie przekręcanie mojego nicku.. trochę nad nim siedziałem i nie chcę, żeby jakiś bananowo-grunwaldowy magister niszczył moją wartość intelektualną.. Może regulamin tego nie przewiduje ale chroni mnie jeszcze ustawa o ochronie wartości intelektualnej.. :lol: Poza tym jeśli już masz mnie porównywać do jakiegoś owocu to lepiej pasowałaby pomarańcza.. :lol:
Sprawa druga..
Za chłopca chyba powinienem Ci podziękować, zawsze miło kiedy ktoś cię odmładza.. To raczej komplement.. Chociaż jednak nie.. nie praw mi ich więcej.. Ktoś o podobnych poglądach do Twoich mógłby pomyśleć, żeś jakim kryptogejem a tego jak wiesz nie akceptują w takich środowiskach..
Sprawa trzecia..
A propos twoich dyskusji nt. Grunwaldu już podsumował Cię chociażby Barsa.. ja zresztą też.. nie widzę więc potrzeby powielania.. zawsze możesz zajrzeć sobie na strony 8-13.. i przypomnieć sobie coś tam wypisywał.. :lol:
Sprawa czwarta..
A propos tej kompromitacji mojej.. Jest ona jak najbardziej możliwa, gdyż zależy od spojrzenia.. Czy jednak mam się przejąć sugestią kogoś kto wypisuje takie rzeczy jak Ty..
Niedawno w TV Kowal (bodajże) z PiS-u przemówił, jakoby decyzja o pomniku przed pałacem prezydenckim została podjęta zgodnie z zasadą vox populi vox dei.. Zgodnie z tą zasadą, vox populi tego forum wyśmiało Twoje poglądy więc czy dalej się mam nimi przejmować? ;)
Koniec offtopu z mojej strony..

Ronin
15-08-2010, 20:17
A propos twoich dyskusji nt. Grunwaldu już podsumował Cię chociażby Barsa.. ja zresztą też.. nie widzę więc potrzeby powielania.. zawsze możesz zajrzeć sobie na strony 8-13.. i przypomnieć sobie coś tam wypisywał.. :lol:

Tak się składa że doskonale wiem co napisałem. Bredni tam nie ma może się ktoś nie zgadzać z tym że implikuję naszemu rycerstwu w ich zwycięstwie pod Grunwaldem także pierwiastek Boski i to że mówiąc generalnie sprawiedliwość była po ich stronie przez co mieli moralną słuszność występując przeciwko zdeprawowanym Zakonnikom Maryjnym. Nie poruszałem tam ani razu żadnych faktów historycznych nie opisywałem bitwy itp. A rzucono się na mnie jakbym co najmniej pomylił Grunwald z Bitwą Warszawską jak nie lepiej. Ja tu logiki nie widzę wystarczyło napisać że nie zgadzamy się z twoim podejściem wszelkie inwektywy natomiast i docinki mogą co najwyżej świadczyć ze niestety choć niektórzy z tego forum ponoć tak opiewają swoje IQ ale nijak ma się to do rzeczywistości. Bo inteligentny rozmówca nie kpi tylko stara się kontr-argumentować a tu takiej argumentacji nie było z wyjątkiem Barsy na którą zresztą stosownie odpowiedziałem. A już na pewno ty mój drogi Las... masz najmniejsze prawo krytykować kogokolwiek bo twoje teksty to śmiech na sali.

moją wartość intelektualną..

Nie dobijaj mnie takimi stwierdzeniami Las bo spadnę z fotela zaraz :lol: :lol: :lol:

PS. Dobra a teraz na poważnie.Nie będę przekręcał twojego nicku (Chyba że sobie na to zasłużysz złośliwościami pod moim adresem), bo nie zamierzam więcej wdawać się z Tobą w jakiekolwiek dyskusję. Witia, Ball czy Barsa potrafią jeszcze coś inteligentnego tu napisać a co ważniejsze nie są chamami bez własnego zdania i argumentacji jak ty Las...

Koniec offtopu z mojej strony. Jest temat o Krzyżu więc mówmy o Krzyżu. Jak Pan Bóg przykazał ;)

profesor88
17-08-2010, 02:08
tych Mongołów spod krzyża wysłać na banicje ale bez tych tobołków które mieli ze soba pod pałacem tą kobitę co się przywiązała wstążeczkami do krzyża spalić na stosie aha jak chcą stawiać pomnik Lechowi to niech poproszą Ojca Dyrektora możne sprzeda maybacha za dwie banki to kilka się uda postawić. Wawel już został zbrukany to proponuje jeszcze w klasztorze na Jasnej Gorze obraz Matki Boskiej Częstochowskiej zastąpić obrazem Ojca Lecha Smoleńskiego

Ps: ten komentarz dwie linijki wyżej ukazuje głupotę i ignorancje tej młodej osoby która go pisała widać ze mamy do czynienia z satanistycznym komunistą 8-) pzdr

MateuszKL
17-08-2010, 06:02
jak chcą stawiać pomnik Lechowi to niech poproszą Ojca Dyrektora możne sprzeda maybacha za dwie banki to kilka się uda postawić.

Rydzyk nie ma Maybacha. :( Też żałuję.

Iron_Marcin
17-08-2010, 07:52
nie wiem, czy ten "obelisk" będzie stał w warszawie, w USA, czy gdziekolwiek, ale na pewno nie na krakowskim przedmieściu
http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301 ... znie_.html (http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301,8258558,Projekt_pomnika____Obelisk_wiernos ci_ojczyznie_.html)
1. pierwsze skojarzenie było takie, że ktoś chce zrobić pomnik wielkiemu kebabowi. jak doner kebap wygląda chyba nie muszę przypominać.
2. co oznacza gest dłoni, gdzie palec środkowy i wskazujący są wyprostowane i złączone, a reszta palców zgięta? pamiętam, że kazali nam się tak zgłaszać w podstawówce, ale na pewno ma to ukryte znaczenie...

profesor88
17-08-2010, 12:00
To może mi coś umknęło ale przecież bujał się po mieście jakąś furą która była warta około 2 mln a jeśli nawet już nie ma tego autka to i tak pewnie jego konta pękają w szwach wiec myślę ze nie było by dla niego problemem zafundować pomnik w końcu "poległ" jego żołnierz

PaskudnyPludrak
17-08-2010, 12:34
Rydzyk nie ma Maybacha. :( Też żałuję.
Może już nie ma , kiedyś miał,teraz pewnie wozi się czymś bardziej na topie ,Maybach już nie na czasie :lol:

profesor88
17-08-2010, 12:53
Teraz wozi się low riderem a z głośników leci gangsta rap 8-)

MateuszKL
17-08-2010, 13:34
Nigdy nie miał. :( :(

PaskudnyPludrak
17-08-2010, 13:47
Nigdy nie miał. :( :(
Aha czyli znów te szatańskie,żydo-masońskie, media kłamały żeby zaszczuć biednego ojczulka .Wiem że bronili się rękami i nogami że niby nie ma tego Maybacha ,ale też nie tak do końca udało im się z tego wybronić.

Ronin
17-08-2010, 14:23
Rydzyk miał Maybacha ;) przecież o tym nawet Raperzy śpiewali. Chyba sprzedał po tym jak się głośno o tym zrobiło na co idą składki radia Maryja.

X71
17-08-2010, 14:48
http://www.youtube.com/watch?v=JYRB2n9B ... _embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=JYRB2n9BJKs&feature=player_embedded#)!

Ronin
17-08-2010, 15:10
http://www.youtube.com/watch?v=JYRB2n9BJKs&feature=player_embedded#!

"Dobry" kawałek Rapu ;)

PaskudnyPludrak
17-08-2010, 15:12
nie no wybaczcie ,straszna tandeta :lol:

X71
17-08-2010, 15:52
nie no wybaczcie ,straszna tandeta :lol:no swietny on nie jest :) ale szacunek za odwage.

Baal-Melkart
17-08-2010, 15:58
nie wiem, czy ten "obelisk" będzie stał w warszawie, w USA, czy gdziekolwiek, ale na pewno nie na krakowskim przedmieściu
http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301 ... znie_.html (http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301,8258558,Projekt_pomnika____Obelisk_wiernos ci_ojczyznie_.html)
Ładne to nie jest.

2. co oznacza gest dłoni, gdzie palec środkowy i wskazujący są wyprostowane i złączone, a reszta palców zgięta? pamiętam, że kazali nam się tak zgłaszać w podstawówce, ale na pewno ma to ukryte znaczenie...
Autor to wyjaśnia:" Dłonie wznoszą się w kierunku nieba w symbolu wierności, przysięgi, w symbolu solidarności i w symbolu honorów, jakie oddają sobie żołnierze Tego, który nas wyróżnia pośród armii świata - dodaje Biskupski." Tylko te ostatnie zdanie mnie nurtuje. Czyżby znowu jacyś milites christi?

Ronin
17-08-2010, 20:32
Z tym obeliskiem to już przesadzili co to kurna indianie pomarli w tym Smoleńsku czy co? Drugi Pomnik jest o wiele bardziej czytelny i chyba bardziej adekwatny do całej sytuacji.

glaca
17-08-2010, 20:41
rozumiem, że dzisiejszy incydent był sugestią, że sekta gównomiotów wybrała już materiał z którego chcą postawic ów nomen omen... klocek :lol: :twisted:

Asuryan
17-08-2010, 20:49
Krzyż toważyszył Polsce od jej zarania, później Pod Grunwaldem podczas walk Powstańczych a także po udanej próbie wybicia się na Niepodległość. Zawsze walczyliśmy w Imię Boga Honoru i Ojczyzny.
I właśnie dlatego, że najpierw nasi przodkowie walczyli w imię Boga, niżej od niego stawiając honor, a najniżej swą Ojczyznę (przed nią często stawiając prywatę) mieliśmy rozbicie dzielnicowe, staliśmy się papieskim lennem i doczekaliśmy się rozbiorów oraz okupacji.

LEGION
18-08-2010, 18:26
Gównem w tablice i granatem w obrońców krzyża.. :lol: Miro miał jednak rację.. Polska to dziki kraj.. :lol:

profesor88
18-08-2010, 19:34
Gównem w tablice i granatem w obrońców krzyża.. :lol: Miro miał jednak rację.. Polska to dziki kraj.. :lol:

hehe wypełni się zgadzam, ale nawet gdyby nie byłoby tych ekscesów to i tak Polska jest dzikim krajem 8-)

Trias
18-08-2010, 19:48
I właśnie dlatego, że najpierw nasi przodkowie walczyli w imię Boga, niżej od niego stawiając honor, a najniżej swą Ojczyznę (przed nią często stawiając prywatę) mieliśmy rozbicie dzielnicowe, staliśmy się papieskim lennem i doczekaliśmy się rozbiorów oraz okupacji.

O jej. Nie przesadzasz? Jak niby w "imię Boga" walczyli Polacy z Zakonem NMP (z Krzyżakami) pupilem papiestwa? To raz, a dwa to ty Asuryan coś pomyliłeś. Bóg nie potrzebuje adwokatów, ani wojsk, sam może każdego kogo by chciał roztrzaskać. Jeśli już to my potrzebujemy Boga i broniąc wiary bronimy siebie i sposobu naszego życia. Walka w "Imię Boże" jest walką duchową, wewnętrzną z grzechem i swoimi wadami a nie wojowaniem i przelewaniem krwi. Polskość przez długi czas opierała się na katolickości, bo nie było żadnego zwornika na naszych ziemiach, który mógłby połączyć ludzi w 1 organizm. Po dziś się mówi Polak i katolik. Siłą rzeczy obrona wiary była warunkiem przetrwania całego narodu, który był zjednoczony wokół wiary w Jezusa Chrystusa.

Już raz w tym temacie to zaznaczyłem, Polska się rozpadła, bo w I RP za dużo było takich sporów jak ten dzisiaj o ten "przysłowiowy krzyż". I za dużo krzykaczy. Na TVN 24 i gdzie indziej non stop pokazują ten spór. Tymczasem rząd podnosi podatki, 3 miliony młodych Polaków wyjechało za granicę od 2005, co roku spada poziom nauczania w szkołach i mieliśmy w tym roku 3 powodzie nie mówiąc o ujemnym przyroście naturalnym. Ale to nie są problemy. To samo było w I RP mój drogi, problemem dla rządzących wtedy nie byli kozacy, tatarzy czy Ruskie, ale bal u Radziwiła albo wojna o sukcesję hiszpańską czy jeszcze inne poboczne wydarzenia, aż w końcu Polska klękła.

Barsa
18-08-2010, 20:45
Ciekawa sprawa z tymi fekaliami i granatem :lol: ... wiadomo coś o "pobudkach" tych osób?

To samo było w I RP mój drogi, problemem dla rządzących wtedy nie byli kozacy, tatarzy czy Ruskie, ale bal u Radziwiła albo wojna o sukcesję hiszpańską czy jeszcze inne poboczne wydarzenia, aż w końcu Polska klękła.

"Znajomość" historii, jej upraszczanie i co by nie mówić pisanie przez "sympatyków krzyża na krakowskim" głupot , jak ta powyżej, jest już żenujące... przeczytałbyś jakieś pamiętniki opisujące sesje sejmowe np. podczas powstania Chmiela to wiedziałbyś o czym gaworzono na sejmach, jakie były priorytety... pomyślałbyś też co działo się na terenach Polski podczas wojny o sukcesje w Spain...ale nie lepiej pisać głupoty.

ps. przepraszam za zbaczanie z tematu ale po prostu oczopląsu po raz kolejny dostałem po przeczytaniu bzdur.

Asuryan
18-08-2010, 20:58
O jej. Nie przesadzasz? Jak niby w "imię Boga" walczyli Polacy z Zakonem NMP (z Krzyżakami) pupilem papiestwa?
W imię Boga nie znaczy w imię papieża, choć papieże odgrywali niemałą rolę w trakcie sporów i wojen prowadzonych przez Polaków z zakonem Krzyżackim. Po bitwie pod Grunwaldem problem krzyżacki nad polską i litewską granicą wcale nie przestał istnieć. Polska prowadziła jeszcze wiele kampanii, ale tu nieustannie mieszali się papieże i nuncjusze (w końcu zakon należał do wyłącznej jurysdykcji papieża), a kampania w 1419 r. w ogóle nie doszła do skutku, bo na przeszkodzie stanęła... interwencja legata papieskiego. Rzym oczywiście popierał roszczenia Krzyżaków. A kiedy zawiązał się Związek Miast pruskich, który chciał powrotu tych ziem do Korony polskiej, papież starał się wymóc na polskich biskupach, by nie popierali Związku, zaś legat papieski Ludwik de Silves wyklął jego uczestników. W końcu i sam papież rzucił klątwę na miasta Prus. W czasie walk z Zakonem przybyli do naszego kraju wysłannicy papieża i cesarza z żądaniem, by Polska natychmiast zaprzestała walk z Krzyżakami, a przystąpiła do wojny z Turcją. W takich to okolicznościach legat papieski Rudolf z Rudesheim przyczynił się do przedwczesnego zawarcia układu z Krzyżakami (tzw. pokój toruński), co uniemożliwiło zdobycie Malborka i ostateczne zniweczenie Zakonu. Doprawdy trudno zrozumieć dlaczego Polacy do dziś nie chcą przyjmować do wiadomości, jak bardzo szkodziły naszemu krajowi poczynania Rzymu. Trzymamy się mitu Grunwaldu i nie chcemy wiedzieć więcej...

To raz, a dwa to ty Asuryan coś pomyliłeś. Bóg nie potrzebuje adwokatów, ani wojsk, sam może każdego kogo by chciał roztrzaskać.
Racja, co nie przeszkadzało ludziom walczyć w Jego imię. Ba, nie tylko walczyć, ale i nawoływać do wojen.

Walka w "Imię Boże" jest walką duchową, wewnętrzną z grzechem i swoimi wadami a nie wojowaniem i przelewaniem krwi.
I znów nie zaprzeczę, co nie oznacza, że kiedyś nie pojmowano tej walki inaczej - a niektórzy nawet dziś ją pojmują w inny sposób.

Polskość przez długi czas opierała się na katolickości, bo nie było żadnego zwornika na naszych ziemiach, który mógłby połączyć ludzi w 1 organizm.
Dopiero po tym jak ziemie polskie stały się lennem Papiestwa, katolicki kler zaczął pracować na rzecz zjednoczenia naszego kraju.

Po dziś się mówi Polak i katolik.
Niestety tak, ale na szczęście sytuacja ta się zmienia na niekorzyść kościoła rzymskokatolickiego.

Siłą rzeczy obrona wiary była warunkiem przetrwania całego narodu, który był zjednoczony wokół wiary w Jezusa Chrystusa.
Oraz kultu maryjnego. Obrona owszem, ale co innego obrona, a co innego atak i próba narzucenia swej wiary innowiercom. Na wybuch powstania Chmielnickiego i innych kozackich buntów spory (choć nie jedyny) wpływ miała próba rugowania prawosławia z tamtych ziem i narzucenia tamtejszym mieszkańcom kościoła unickiego.

To samo było w I RP mój drogi, problemem dla rządzących wtedy nie byli kozacy, tatarzy czy Ruskie, ale bal u Radziwiła albo wojna o sukcesję hiszpańską czy jeszcze inne poboczne wydarzenia, aż w końcu Polska klękła.
Ciągłe wojny osłabiły I RP i także miały wpływ na jej upadek.

LEGION
18-08-2010, 21:25
Kolejny raz ktoś dał popis ze znajomości historii.. :lol: Rzeczpospolita upadła bo zajmowała się wojną o sukcesję w Hiszpanii.. :lol:
A wracając do dzisiejszych niusów to nieznane są przyczyny jakie powodowały "granatnikiem" i "gówniarzem" :lol: ale ponoć "gówniarz" przyjechał aż spod Lublina.. :lol: Dziwi mnie, że nikt nie poczuł w autobusie jak to wiózł.. :lol:

Ciągłe wojny osłabiły I RP i także miały wpływ na jej upadek.

Ja bym raczej widział przyczynę upadku w braku szeroko pojętych reform ustrojowych, bo potencjał do prowadzenia wojen był.. Podobnie było z zapałem szlachty do ich toczenia (przynajmniej na sejmach.. a konwokacyjny z okresu elekcji Jana Kazimierza chociażby, dobitnie o tym świadczy) gorzej już jednak było kiedy przychodziło się opodatkowywać braci no ale któż z nas lubi oddawać hajs.. :D

Trias
18-08-2010, 22:11
:P "Znajomość" historii, jej upraszczanie i co by nie mówić pisanie przez "sympatyków krzyża na krakowskim" głupot , jak ta powyżej, jest już żenujące... przeczytałbyś jakieś pamiętniki opisujące sesje sejmowe np. podczas powstania Chmiela to wiedziałbyś o czym gaworzono na sejmach, jakie były priorytety... pomyślałbyś też co działo się na terenach Polski podczas wojny o sukcesje w Spain...ale nie lepiej pisać głupoty.

ps. przepraszam za zbaczanie z tematu ale po prostu oczopląsu po raz kolejny dostałem po przeczytaniu bzdur.

najlepiej nazwać coś żenującą głupotą, wtedy nie trzeba dalej dyskutować. Ja nie wiem jakiej ty się historii uczyłeś Barsa, ale swego czasu zdawałem maturę z historii. Z podręczników zapamiętałem, że pewne grupy wpływowych osób przeciwstawiające się władzy centralnej łapówkami, przywilejami i prostym mydleniem oczu o wolności szlacheckiej blokowały wszelkie reformatorskie posunięcia co ostatecznie zaowocowało wydarzeniami z lat 1772-95.
Jeżeli ktoś nie zrozumiał, to wtrąciłem info o wojnie o sukcesję hiszpańską w jako ironię (na tym samym poziomie co bal u Radziwiła).

Moja opinię na temat tej awantury już wyraziłem. Przykryło ją jednak już z 7 stron forumowej awantury nie wiadomo o co. To tyle, pozdrawiam.

Barsa
18-08-2010, 23:23
Z czym tu dyskutować?

1. Z takimi bzdurami jakimi nas uraczyłeś nie ma sensu...
2. Jeśli swoją wiedzę czerpiesz tylko z podręczników ze szkoły średniej to racze Cie powiadomić, że często są tam bzdury lub wielkie uogólnienia/uproszenia(myślałem, że to jasne... to coś jak to, że Jasienica to bajkopisarz, choć świetnie się go czyta, cóż ale człek niezajmujący się historią przeczyta, a potem plecie bzdury)... zajrzyj do tekstów źródłowych jak przebiegały sejmy i wtedy powtórz to co napisałeś... z tym, że ja odnoszę się tylko do XVI i XVII, bo to był obiekt moich szczególnych zainteresowań na studiach.
3. Ironie ciężko na forum wyłapać, ciężko z nią dyskutować... ale samo sprowadzanie problemów RON do tego, że każdy z magnatów dbał o swoje jest śmiesznością, w każdym europejskim kraju tak w przeważającej części było.. jednak jak tam, tak i w Polsce i wśród elit byli ofiarni patrioci... problem upadku RON jest bardzo złożony.

ps. pamiętam sytuację, że jedna z koleżanek napisała siostrze do szkoły jakiś tam tekst z historii nowożytnej, chyba gimnazjum, oparła się na akademickim podręczniku... siostra dostała 3 i tylko dlatego, że wcześniej była pilną uczennicą :lol:

------------

Co do całej "awantury forumowej".... cóż nie jesteśmy forum ekonomistów, łatwiej szaremu człekowi piszę się o takich spawach niż dziurze budżetowej... inna sprawa, że temat jak i pod pałacem, tak i tu się powoli wyczerpuję.

Witia
19-08-2010, 08:46
Z podręczników zapamiętałem,
Wiesz co ja zapamiętałem z podręczników szkolnych ? że jest w nich podstawowa, okrojona i uogólniona wiedza, określona jako minimum programowe, coby przeciętny przygłup potrafił skojarzyć, że w 1939 wybuchła duża wojna. Jeżeli swoją wiedzę w dyskusji z takim Barsą opierasz na podręczniku do historii, to cóż pozostaje mi powiedzieć - przedszkole pełną gębą.

Edit

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019401,tit ... omosc.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019401,title,Kardynal-Dziwisz-zabral-glos-w-sprawie-krzyza-przed-Palacem-Prezydenckim,wid,12592512,wiadomosc.html)

No to teraz czekamy na protesty i obelgi 'katolików', że Dziwisz jest rosyjskim agentem :lol:

Marek Aureliusz
26-08-2010, 20:03
Radio Kontestacja.com oraz stowarzyszenie KoLiber zorganizowały dziś o godzinie 18,00 protest przed Pałacem Prezydenckim przeciwko podwyżce podatku VAT. Przybył na również J. Korwin-Mikke, przewodniczący partii Wolność i Praworządność. Protestujący domagali się od rządu aby zajął się uzdrowieniem finansów publicznych, zamiast wyszukiwać tematy zastępcze typu krzyż w nieodpowiednim miejscu, domagali się również prezydenckiego veta nowej ustawy o podatku VAT.

Akcja odbiła się szerokim echem w internecie. Było o niej głośno od tygodnia na serwisie Wykop.pl i na Facebooku. Wg Wirtualnej Polski w proteście miało uczestniczyć 300 osób, wg Onet.pl było ich kilkadziesiąt. Sami organizatorzy mówią o pięciuset osobach W mass mediach o akcji natomiast cicho sza.

Link do zdjęć z akcji na Facebooku na stronie grupy. http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... 7681892059 (http://www.facebook.com/album.php?aid=202033&id=277681892059)

Wybrane newsy z sieci:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Protest ... 98508.html (http://www.bankier.pl/wiadomosc/Protest-przeciwko-podwyzce-podatku-VAT-2198508.html)
http://finanse.wp.pl/gid,12608390,galeria.html
http://biznes.onet.pl/protest-pod-palac ... news-detal (http://biznes.onet.pl/protest-pod-palacem-prezydenckim-przeciw-podwyzce-,19942,3573633,1,news-detal)

glaca
28-08-2010, 14:08
http://www.youtube.com/watch?v=Jme4tx9Q0yo :lol:
kto nie zna sendeckiego i jego telewizji narodowej niech szybko uzupełnia braki, albo zostanie uznany za Żyda

Napoleon7
28-08-2010, 17:01
najlepiej nazwać coś żenującą głupotą, wtedy nie trzeba dalej dyskutować.

Nad "żenującą głupotą" też trzeba dyskutować (powiedziałbym, że nawet tym bardziej trzeba dyskutować). Bo gdyby tego nie robić, wielu by owej głupoty mogło nie dostrzec i przyjąć głupie tezy za mądre. To tak jak milczenie w okresie żałoby po śp. Lechu Kaczyńskim. Uznano za przejaw dobrego wychowania stosowanie się do zasady, że o zmarłych mówimy dobrze lub wcale. Więc przeciwnicy prezydenta starali się nic nie mówić. Natychmiast pojawiły się głosy, że kiedyś go "opluwali" a teraz milczą, co niby ma być świadectwem wybitności zmarłego. Bzdura. wykorzystywano zwykły szacunek okazywany śmierci. Lansowane hasła i mity są "żenującą głupotą" (oraz bezczelnością i hipokryzją - ale to już inna rzecz), ale pozostawione bez odpowiedzi przez wielu zostało uznanych za prawdę (lub w każdym razie, że "coś w tym jest"). Stąd wniosek, że rozmawiać i tłumaczyć trzeba. Głupotę nie można pozostawić samą sobie.

tomsn
28-08-2010, 21:27
po raz kolejny wtrącę się ze swoim:
o głupocie możemy dyskutować, gdy bierzemy pod uwagę spójny system wartości czy odwołanie się do jednakowo postrzeganej rzeczywistości. Pod krzyżem doszło do manifestacji sfery sacrum, stąd nie można powiedzieć wprost o głupocie: (oczywiście ja zakładam, że "obrońcy krzyża" są w swych pobudkach szczerzy.)
W podobny sposób wyobrażam sobie reakcję na głupoty: Noego, proroków, czy samego Jezusai jego uczniów! - Jest to oczywiście przykład przesadzony, ale operuje na podobnej zasadzie: głupota/coś uznanego za niepotrzebne, szkodliwe - a jednak wynikające z innych przesłanek, odwołania do innej rzeczywistości/ innego postrzegania świata

Napoleon7
29-08-2010, 08:16
Pod krzyżem doszło do manifestacji sfery sacrum, stąd nie można powiedzieć wprost o głupocie: (oczywiście ja zakładam, że "obrońcy krzyża" są w swych pobudkach szczerzy.)

Gdyby "pod krzyżem" ludzie nie byli w swych pobudkach szczerzy to byłaby to nie głupota lecz wyrachowanie. Osobiście uważam, że jest tam mieszanina wyrachowania i histerii. Głupota zaś jest przyjmować na poważnie część argumentów i postulatów owych "obrońców" (tych spod krzyża i tych spoza).

tomsn
29-08-2010, 09:17
może niejasno się wyraziłem: szczerzy tzn. ich cele są zgodne z deklaracjami: chcemy, by symbol pozostał jako ilustracja naszych przekonań!

oczywiście: szczera może byc także ich chęć - np. by dopiec politycznym przeciwnikom (po prostu uważają, że tak naprawdę będzie najlepiej), szczera może być chęć walki z instytucjonalnym Kościołem. Wydaje mi się, że wyrachowanie to gra dla własnych interesów, osobistych. Być może ci ludzie po prostu bezgranicznie wierzą w to, żeby przysłużyć się krajowi należy walczyć z obecnym prezydentem? To jednak inny typ szczerości i faktycznie w kontekscie ich deklaracji wydaje się "nieszczery i wyrachowany"

Fallen
29-08-2010, 16:09
http://wytrwamy.pl/
Wiedziałem że to forum jest pod władzą masonerii i barbarzyńców... :D
Nie rozumie tych ludzi,wyzywających wszystkich od barbarzyńców ew masonerii.

Ronin
29-08-2010, 16:17
Z inicjatywy zwolenników Krzyża zrobiono pośmiewisko i kubeł pomyj wylany przez bandę degeneratów moralnych a nie rzadko jak czytam te ich wypociny to i umysłowych. :?

Napoleon7
29-08-2010, 19:56
Obrońcy krzyża!

Nie ugniemy się przed hordami dzikich barbarzyńców i neohitlerowskimi bojówkami pragnącymi usunięcia krzyża, który okupiony został męczeństwem i krwią polskich patriotów. Ta szkaradna prowokacja masońsko-liberalna nie zda się na nic, nie zostanie zmazane świdectwo męczeństwa Polaków na rosyjskej ziemi. Nie odstąpimy krzyża póki pomnik męża stanu św. pamięci Lecha Kaczyńskiego nie stanie przed Pałacem Prezydenckim, a ten święty krzyż nie stanie się jego częścią.

Tylko pod tym krzyżem, tylko pod tym znakiem,
Polska jest Polską, a Polak Polakiem.
Nawróćcie się! Tutaj są prawdziwi Polacy!

Cała Polska broni krzyża!

No to się pytam jak takie wypowiedzi traktować:
a) hipokryzja
b) naiwność
c) głupota

Osobiście opowiadam się za c). Co więcej, uważam, że tak trzeba podobne wypowiedzi nazywać. Publicznie. Żeby nikt ich nie brał poważnie.

Iron_Marcin
29-08-2010, 21:10
także biorę opcję c. polecam komentarze - wuchta śmiechu

Zakapior-san
29-08-2010, 21:28
A ja wybieram opcję "d" czyli prowokację.

exar
29-08-2010, 21:47
Dzielni drwale już jadą zrobić porządek z krzyżem.
http://cash.hotmoney.pl/hm29/95b5275500076da94afc6ad2

PaskudnyPludrak
30-08-2010, 02:18
:lol: :lol: żydo-masońska,postkomunistyczna prowokacja a zamieszane jest w to ,ub,sb,wsi,Bronek,Donek,CzK(czeka), nkwd,kgb,gru,fsb,itp Putin , Wałęsa no i mosad :lol: :lol:

Jarl
30-08-2010, 03:07
Z inicjatywy zwolenników Krzyża zrobiono pośmiewisko i kubeł pomyj wylany przez bandę degeneratów moralnych a nie rzadko jak czytam te ich wypociny to i umysłowych. :?
wytrwamy.pl jest inicjatywą w skali internetu na poziomie bliskim zera i tak też została potraktowana, nic wielkiego. Niektórzy gringos są niemile widziani w globalnej wiosce, ot co.

Cały ten spór coraz bardziej przypomina zawartość słoika.

żydo-masońska,postkomunistyczna prowokacja a zamieszane jest w to ,ub,sb,wsi,Bronek,Donek,CzK(czeka), nkwd,kgb,gru,fsb,itp Putin , Wałęsa no i mosad
Zakładam, że chciałeś wyśmiać interpretację Zakapiora (wg mnie całkiem sensowną i prawdopodobną) i w takim też kontekście zapytam (chociaż ripostujesz na takim poziomie, że raczej nie powinienem tego robić): dlaczego jakiś gówniarz z nudów nie miałby spróbować zdyskredytować obrońców krzyża w taki właśnie średnio wyszukany sposób?

leetomek
30-08-2010, 12:06
Coraz bardziej podoba mi się to podoba i strasznie śmieszy a z drugiej strony zatrważa , ponieważ to wszystko jest pozbawione jakiejkolwiek logiki (szczyt głupoty i debilizmu z chamstwem). Pewna pani profesor (psycholog) stwierdziła że rozmowy z tymi ludźmi są bezcelowe, nie reagują na żadne argumenty.Co lepsza sami nie wiedzą o co im chodzi, a każdy mówi co innego !

Zatrważa mnie że dla obrońców krzyża ludzie tacy jak ja oraz inni pragnący jego usunięcia włączając w to księży są określani : żydo-masonami, komuchami, nazistami, ub, sb, gestapo, nkwd, kgb itp. A katastrofa to zamach przeprowadzony przez Tuska i Komorowskiego w zmowie z Putinem .

Wydaję mi się że to wszystko wynik złej edukacji w szkołach. Za bardzo chyba utożsamiają się z "Dziadami cz.III " Mickiewicza oraz motywem mesjanizmu , cierpią za miliony broniąc krzyża ...

Sorry za ostatni akapit ale nie mogłem :) heheh

lofdi
30-08-2010, 13:18
Coraz bardziej podoba mi się to podoba i strasznie śmieszy a z drugiej strony zatrważa , ponieważ to wszystko jest pozbawione jakiejkolwiek logiki (szczyt głupoty i debilizmu z chamstwem). Pewna pani profesor (psycholog) stwierdziła że rozmowy z tymi ludźmi są bezcelowe, nie reagują na żadne argumenty.Co lepsza sami nie wiedzą o co im chodzi, a każdy mówi co innego !

Zatrważa mnie że dla obrońców krzyża ludzie tacy jak ja oraz inni pragnący jego usunięcia włączając w to księży są określani : żydo-masonami, komuchami, nazistami, ub, sb, gestapo, nkwd, kgb itp. A katastrofa to zamach przeprowadzony przez Tuska i Komorowskiego w zmowie z Putinem .

Wydaję mi się że to wszystko wynik złej edukacji w szkołach. Za bardzo chyba utożsamiają się z "Dziadami cz.III " Mickiewicza oraz motywem mesjanizmu , cierpią za miliony broniąc krzyża ...

Sorry za ostatni akapit ale nie mogłem :) heheh

Jaka pani profesor? Próbowała z nimi rozmawiać czy tylko tak sobie powiedziała oglądając kadry z telewizji?:)

leetomek
30-08-2010, 18:15
Nie pamiętam nazwiska była w TV, czy próbowała z nimi rozmawiać tego nie wiem, pewnie oceniła ich zachowanie z tego co widziała w kadrach , jeszcze paru socjologów itp ( to był czas zamieszek pod krzyżem). Każdy opiniował tak samo czyli : dyskusje i rozmowy z tymi ludźmi nie mają sensu , ponieważ żadne argumenty do nich nie docierają a zarazem nie może być porozumienia bo dla nich nie istnieje słowo "kompromis". Największym paradoksem jest to że każdy z tych ludzi chce czegoś innego ...

Ps. ludzi ich słuchać jak się wypowiadają : Naród chce pomnika (jedna Pani wypowiada się w imieniu całego narodu - mesjanizm Mickiewiczowski heheh) ... Kto nie broni krzyża to nie Polak (czyli co 10 milionów ludzi to nie Polacy czyli kto ?) ...

Dla mnie szkoda słów, nerwów tylko śmiać się można i wstydzić z tej głupoty ludzkiej ...

Jarl
30-08-2010, 18:36
(czyli co 10 milionów ludzi to nie Polacy czyli kto ?)
Żydzi.

lofdi
30-08-2010, 19:20
Nie pamiętam nazwiska była w TV, czy próbowała z nimi rozmawiać tego nie wiem, pewnie oceniła ich zachowanie z tego co widziała w kadrach , jeszcze paru socjologów itp ( to był czas zamieszek pod krzyżem). Każdy opiniował tak samo czyli : dyskusje i rozmowy z tymi ludźmi nie mają sensu , ponieważ żadne argumenty do nich nie docierają a zarazem nie może być porozumienia bo dla nich nie istnieje słowo "kompromis". Największym paradoksem jest to że każdy z tych ludzi chce czegoś innego ...

Ps. ludzi ich słuchać jak się wypowiadają : Naród chce pomnika (jedna Pani wypowiada się w imieniu całego narodu - mesjanizm Mickiewiczowski heheh) ... Kto nie broni krzyża to nie Polak (czyli co 10 milionów ludzi to nie Polacy czyli kto ?) ...

Dla mnie szkoda słów, nerwów tylko śmiać się można i wstydzić z tej głupoty ludzkiej ...

Patrz a jakiś negocjator załatwił reprezentacje tych ludzi która miała przedstawić ich postulaty, ale o ile mi się wydaje to nic nie załatwili...proszę kilka profesur powinno polecieć. Generalnie ja bym jednak podchodził ostrożnie do profesorów psychologów i profesorów socjologów, bo jak znam środowisko to często w telewizji mówią pierdoły i ogólniki. Tak żeby dalej zapraszali i żeby trzymać się w mainstreamie. Pewnie Ireneusz Krzemiński tam sypnął swoją analizę, bo on się zajmuje psychologią tłumu (ironia)

PaskudnyPludrak
30-08-2010, 20:14
zdyskredytować obrońców krzyża w taki właśnie średnio wyszukany sposób?
Rozumiem że wszyscy ci którzy wykrzykują pod krzyżem hasła o masonerii, agentach, zdrajcach, o krwi na rękach Donka i Bronka, czy o robieniu laski Jaruzelskiemu , to też prowokatorzy opłaceni przez rząd, podobnie tłum który krzyczał do harcerzy i księży : gestapo, zdrajcy .A celem ich wszystkich jest zdyskredytować obrońców krzyża , którzy tak naprawdę są bardzo spokojni, i chcą się tylko dogadać.
?????

Iron_Marcin
30-08-2010, 20:26
przyjdzie wrzesień, skończą się nocne straże
przyjdzie październik, trzeba będzie posprzątać groby bliskich, bo niedługo pierwszy listopada.
przyjdzie listopad, to zaczną się zimne deszcze i jeszcze zimniejsze wiatry znad atlantyku
przyjdzie grudzień i wszystkim się znudzi
a do lutego nie wytrwa tam chyba nikt

problem może znowu zacząć się 10 kwietnia 2011... ale mam (płonną) nadzieję, że do tego czasu uporają się z krzyżem, pomnikiem i nieposłusznymi purpuratami (Dziwisz, Sławoj-Głódź)

Jarl
30-08-2010, 20:36
zdyskredytować obrońców krzyża w taki właśnie średnio wyszukany sposób?
Rozumiem że wszyscy ci którzy wykrzykują pod krzyżem hasła o masonerii, agentach, zdrajcach, o krwi na rękach Donka i Bronka, czy o robieniu laski Jaruzelskiemu , to też prowokatorzy opłaceni przez rząd, podobnie tłum który krzyczał do harcerzy i księży : gestapo, zdrajcy .A celem ich wszystkich jest zdyskredytować obrońców krzyża , którzy tak naprawdę są bardzo spokojni, i chcą się tylko dogadać.
?????
O czym ty w ogóle mówisz? Ja napisałem o wiadomości krążącej po Internecie mogącą być efektem wysiłku anonimowej osoby, ty zaś porównujesz to do ludzi z krwi i kości których można bezproblemowo zidentyfikować, naprawdę tego nie dostrzegasz?

LEGION
30-08-2010, 20:55
I dlatego wlasnie nie cierpie ludzi bez wyobrazni.. bladza i nawet o tym nie wiedza.. (wiem ze nie ma polskich znakow ale jestem na zastepczej klawiaturze rodem z Berlina)

Napoleon7
30-08-2010, 21:24
Kto nie broni krzyża to nie Polak (czyli co 10 milionów ludzi to nie Polacy czyli kto ?) ...

(czyli co 10 milionów ludzi to nie Polacy czyli kto ?)

Żydzi.

Nigdy nie zapomnę gdy dawno temu, na zebraniu zarządu UW w moim mieście, w ramach krótkiego "przerywnika", zauważyłem, że na 6 obecnych osób dwie to ewidentni semici (powiedzmy wprost - Żydzi, przynajmniej z wyglądu), co do trzech to można mieć poważne podejrzenia, tylko ten ostatni był ewidentnym "aryjczykiem" - ba!, jako typowy blondyn o niebieskich oczach mógłby uchodzić za wzór! Moją uwagę gość skwitował: "Bo ja jestem tym masonem."
Cóż... goście z UW mieli jednak klasę i dowcip... ;) :)

Więc nie zapominajmy także o masonach, "komuchach", cyklistach i wielu innych... :lol:

Furvus
30-08-2010, 22:03
problem może znowu zacząć się 10 kwietnia 2011... ale mam (płonną) nadzieję, że do tego czasu uporają się z krzyżem, pomnikiem i nieposłusznymi purpuratami (Dziwisz, Sławoj-Głódź)
Przecież Dziwisz i Sławoj-Głódź prezentują całkowicie odmienne stanowiska (pierwszy - za przeniesieniem, drugi - za pomnikiem), więc tylko o tym drugim można powiedzieć, że jest nieposłusznym władzy purpuratem.

jester1
30-08-2010, 23:29
:lol: :lol: żydo-masońska,postkomunistyczna prowokacja a zamieszane jest w to ,ub,sb,wsi,Bronek,Donek,CzK(czeka), nkwd,kgb,gru,fsb,itp Putin , Wałęsa no i mosad :lol: :lol:

Marat, wołają Cię :!:

Co do sporu to film z próby przeniesienia krzyża był bardziej emocjonujący niż tegoroczna batalia pod Grunwaldem. Tylko tym razem Krzyżaków było więcej, ale nasi mieli przewagę w uzbrojeniu.

przyjdzie październik, trzeba będzie posprzątać groby bliskich, bo niedługo pierwszy listopada.
przyjdzie listopad, to zaczną się zimne deszcze i jeszcze zimniejsze wiatry znad atlantyku

To wszystko jest finansowane, popierane i umacniane przez szereg ludzi więc przetrwają tornado, powódź i uderzenie taktycznej bomby atomowej. A parę osób chce się przy tym wypromowac - oni nie odpuszczą, a na dodatek będą jeszcze w tivi.

Btw. fajny filmik z rozmowy z Krzyżakami
http://www.youtube.com/watch?v=7yYr-Juz ... re=channel (http://www.youtube.com/watch?v=7yYr-JuzGWk&feature=channel)
http://www.youtube.com/watch?v=hchUF5A4 ... re=channel (http://www.youtube.com/watch?v=hchUF5A4G_I&feature=channel)
Jeśli było to sorry.

31-08-2010, 21:30

Marat, wołają Cię :!:

Co do sporu to film z próby przeniesienia krzyża był bardziej emocjonujący niż tegoroczna batalia pod Grunwaldem. Tylko tym razem Krzyżaków było więcej, ale nasi mieli przewagę w uzbrojeniu.

To wszystko jest finansowane, popierane i umacniane przez szereg ludzi więc przetrwają tornado, powódź i uderzenie taktycznej bomby atomowej. A parę osób chce się przy tym wypromowac - oni nie odpuszczą, a na dodatek będą jeszcze w tivi.

http://www.youtube.com/watch?v=7yYr-Juz ... re=channel (http://www.youtube.com/watch?v=7yYr-JuzGWk&feature=channel)
http://www.youtube.com/watch?v=hchUF5A4 ... re=channel (http://www.youtube.com/watch?v=hchUF5A4G_I&feature=channel)
Jeśli było to sorry.

Zgadzam się, z twoim zdaniem...Jako osoba wierząca, jestem zażenowany zachowaniem Pisowczyków :oops:

Iron_Marcin
31-08-2010, 21:39
Jeśli było to sorry.
chyba nie było

cieszę się, że Lem nie dożył czasów, kiedy BYLE IDIOTA (i nie mówię tu o tej kobiecie, ale o takich degeneratach jak Roztocki czy diabli wiedzą co jeszcze) z kamerą może założyć vloga i pieprzyć od rzeczy tak konkretnie, i w dodatku mieć po kilkanaście tysięcy wyświetleń, że to zaczyna być dla mnie niewyobrażalne.

jester1
02-09-2010, 21:38
http://lighter.blox.pl/2010/09/Pieronek-o-krzyzu.html

Nareszcie jakaś reakcja

Grogmir
02-09-2010, 22:52
Wiedziałem że to forum jest pod władzą masonerii i barbarzyńców... :D
Nie rozumie tych ludzi,wyzywających wszystkich od barbarzyńców ew masonerii.

Chyba zaraz zwątpię w inteligencję niektórych forumowiczów. Ja totalnie nie rozumiem ludzi, którzy nie potrafią poznać się na prowokacji, i to tak żałosnej i rażącej w oczy... pomijam już, że przywódczyni grupy supportującej tą stronę na fejsbuku należy też do takich grup jak 'Gdzie jest krzyż? za sałato', czy 'ZBIERZMY SIĘ W GRUPE I USUŃMY KRZYŻ SPOD PAŁACU PREZYDENCKIEGO'.. No, ale po co myśleć, lepiej śmiać się z tych durnych katoli, hehłe rehłe.

kirlan
03-09-2010, 10:33
http://lighter.blox.pl/2010/09/Pieronek-o-krzyzu.html

Nareszcie jakaś reakcja

I nareszcie kapłan mówi to i tak jak kapłanowi przystoi. Wreszcie zgodnie z wiarą a nie widzimisię urzędników kościelnych. Zresztą ta wypowiedź jest żywym dowodem że na szczęście nie wszyscy hierarchowie zapętlili się w swych funkcjach i aktywności publicznej, nie wszyscy zapomnieli co jest ich powołaniem.
Poczytajcie też więcej na przykład tu
http://wiadomosci.onet.pl/2217221,11,bp_pieronek_wiekszosc_biskupow_jest_zad ymiona_pis-em,item.html

Iron_Marcin
03-09-2010, 10:43
I nareszcie kapłan mówi to i tak jak kapłanowi przystoi.
szkoda tylko, że w swym głosie wydaje się być raczej odosobniony. pewnie już jeden z drugim medialni biskupi planują, jak tu go uciszyć "w imię dobra wspólnoty katolickiej".

Eryk
07-09-2010, 02:43
Jaka jest sytuacja z krzyżem, każdy widzi. Grupka schizmatyków oraz heretyków (tak, jednych i drugich), którzy terroryzują państwo symbolem religijnym, który coraz mniej, w społeczeństwie jest postrzegany jako symbol religijny.
Sytuacja z krzyżem będzie skutkowała laicyzacją, upadkiem autorytetu kościoła u wierzących katolików, podupadnięciem krzyża, jako symbolu poświęcenia i odbierze mu dużo z sacrum. Myślę, że nawet bardzo dużo.
Byłem pod krzyżem podczas próby przeniesienia go. Rozmawiałem z tymi ludźmi, rozmawiałem z Joanną spod Krzyża. Ciężko to nazwać rozmową, ale myślę, że właśnie tak, jak Ci ludzie, wyglądali i zachowywali się uczestnicy krucjaty ludowej. Naprawdę, warto porozmawiać z tymi ludźmi, popatrzeć się na nich, a nawet ich powąchać. Wehikuł czasu:).

Krzyzak
07-09-2010, 06:36
Do odniesienia heretyków bym się trochę nie zgodził choć też tak myślę :D Oni myślą, że robią coś dla własnego dobra i dla czczenia pamięcia Ś.P Prezydenta Lecha ale wychodzi na odwrót...

glaca
11-09-2010, 12:48
http://www.wprost.pl/ar/208982/Ruszyl-m ... ezydencki/ (http://www.wprost.pl/ar/208982/Ruszyl-marsz-pod-Palac-Prezydencki/)

Podczas modlitwy powszechnej modlono się m.in. o to by "miłosierny Bóg wybaczył tym, którzy mieli udział w śmierci Lecha i Marii Kaczyńskich".

:shock:

Napoleon7
12-09-2010, 18:49
Z określeniem "heretycy" byłbym ostrożny. Nie dlatego, że bym się z nim nie zgadzał, ale żebyśmy nie doszli do wniosku, że nasz episkopat zmierza w kierunku "herezji". Bo z tego co wiem, znaczna część episkopatu popiera owych "obrońców" krzyża. Słyszałem nawet, że biskup Pieronek został wytupany... Nie wiem czy to prawda (mam nadzieję że nie, że to tylko plotka), ale pewny bym nie był. co w sumie jest dla mnie (katolika) bardzo, ale to bardzo smutne. Bo Kościołowi w Polsce nic dobrego nie wróży...

12-09-2010, 21:22
Z określeniem "heretycy" byłbym ostrożny. Nie dlatego, że bym się z nim nie zgadzał, ale żebyśmy nie doszli do wniosku, że nasz episkopat zmierza w kierunku "herezji". Bo z tego co wiem, znaczna część episkopatu popiera owych "obrońców" krzyża. Słyszałem nawet, że biskup Pieronek został wytupany... Nie wiem czy to prawda (mam nadzieję że nie, że to tylko plotka), ale pewny bym nie był. co w sumie jest dla mnie (katolika) bardzo, ale to bardzo smutne. Bo Kościołowi w Polsce nic dobrego nie wróży...

Cóż, skoro wtrąca się wszędzie do polityki, zagląda ludziom pod kołdrę, zabiera tzw. mienie kościelne, które mu się należy, za przysłowiową złotówkę, najlepiej, to po Krakowie widać, nie chce radzić sobie z dewiacjami, jakie co jakiś czas wychodzą na jaw itd....Ludzie młodzi, tzn. poniżej 30 roku życia, mają do tej instytucji negatywne odczucia, to taka wyrywkowa obserwacja moja, z mojego środowiska :)....Jak to, powiedział świętej pamięci ksiądz Tischner, parafrazując jego słowa- , jeszcze nikt nie nawrócił się na komunizm, po przeczytaniu dzieł Lenina, ale ludzie odchodzą od Kościoła, patrząc co robi proboszcz ich parafii...

dawid96
16-09-2010, 07:36
:P No w końcu wzięli ten krzyż.
:shock: Co dziwne nikt nic nie widział, nikt nic nie wie gdzie ten krzyż zabrano bo przed kościołem go nie ma . Zara konferencja prasowa może się coś dowiemy....

Witia
16-09-2010, 07:55
A nie mówiłem ? ;) Poczekali aż będzie ciszej, w mediach sprawa wygasła, więc pewnego spokojnego ranka zrobili napad i szturmem odbili krzyż ;) Zaskoczenie to podstawa sukcesu.

dawid96
16-09-2010, 08:10
Ten ich przywódca mówi że i tak będą się tam modlić, i jeszcze że jakiś strażnik miejski kazał im się wynieść bo wywali ich rzeczy na śmieci. Chyba im odbiło :?

EDIT:
No, o 8:00 wynieśli go do kaplicy w pałacu prezydenckim i tam ma czekać aż zdecydują się wynieść go do św.Anny. Ciekawe czy go przeniosą?

Lena
16-09-2010, 10:31
Pewnie, że przeniosą. Dzisiaj nie ryzykowaliby transportu, gdyż te wszystkie żądne krwi emerytki rzuciłyby się na samochód.
W tv wypowiadał się jeden ze "sprawców przeniesienia" i mówił, że krzyż pójdzie do kościoła św. Anny jak będzie dobra atmosfera. Czyli poczekają aż ludzie się znudzą koczowaniem pod Pałacem i złorzeczeniami.
Ludzie mają chore poglądy. Jakiś facet wypowiadał się, że krzyż powinien stać pod Pałacem, bo zmarli ludzie tam pracowali. Patrząc przez ten pryzmat powinniśmy stawiać krzyże wszędzie tam gdzie pracował każdy kto nie żyje.

16-09-2010, 11:08
Ten ich przywódca mówi że i tak będą się tam modlić, i jeszcze że jakiś strażnik miejski kazał im się wynieść bo wywali ich rzeczy na śmieci. Chyba im odbiło :?

EDIT:
No, o 8:00 wynieśli go do kaplicy w pałacu prezydenckim i tam ma czekać aż zdecydują się wynieść go do św.Anny. Ciekawe czy go przeniosą?
Komu odbiło? Strażnikowi? Raczej nie, waliło tam przy krzyżu, jak w chacie wuja Toma, syf, brudy itp...mam rodzinę w Warszawie, byli, widzieli i poczuli....
W normalnym kraju, gdzie jest rozdział państwa od Kościoła nie byłoby do pomyślenia by tak się działo, wiem, tyle razy było o tym napisane... :cry:

Elrond
16-09-2010, 11:38
Zawinęli go cichaczem, jak złodzieje ;) Widać potrzebny jest nowy temat zastępczy, by odwracać uwagę społeczeństwa od spraw ważnych. Temat krzyża już się wyeksploatował, więc teraz tematem będzie zniknięcie krzyża, gdzie jest krzyż, co się stanie z krzyżem. Jak jeszcze emerytki zrobią jakąś ruchawkę(w czym im pewnie pomogą policja/straż miejska albo "skrzyknięta sms-am młodzież"), to media znowu będą miały na kilka tygodni pożywkę.
Na Titanicu powoli ludziska zaczynają sobie zdawać sprawę, że coś jest nie tak i zaczyna się robić nerwowo. Tak więc orkiestra musi głośniej grać ;)

16-09-2010, 11:48
Zawinęli go cichaczem, jak złodzieje ;) Widać potrzebny jest nowy temat zastępczy, by odwracać uwagę społeczeństwa od spraw ważnych. Temat krzyża już się wyeksploatował, więc teraz tematem będzie zniknięcie krzyża, gdzie jest krzyż, co się stanie z krzyżem. Jak jeszcze emerytki zrobią jakąś ruchawkę(w czym im pewnie pomogą policja/straż miejska albo "skrzyknięta sms-am młodzież"), to media znowu będą miały na kilka tygodni pożywkę.
Na Titanicu powoli ludziska zaczynają sobie zdawać sprawę, że coś jest nie tak i zaczyna się robić nerwowo. Tak więc orkiestra musi głośniej grać ;)

Co to PO każe im jaja sobie robić z mojej religii, mam na myśli chrześcijańskiej? Chodzi mi o "grupę" która w innym chrześcijańskim kraju została by odpowiednio potraktowana... Co do tematu zastępczego, masz absolutną rację, ale zauważ że wszystkim zależy na szukaniu tematów zastępczych, taka opozycja to dar losu, o nic się nie przy..., tylko sprawy martyrologiczno-historyczno-wypadkowe, tylko rządzić :lol:

Barsa
16-09-2010, 11:49
Elrondzie mogli zagrać o wiele głośniej...

Hmm kuria warszawska się wypowiedziała, jak dla mnie wszystko wyszło ok, chyba teraz jest to najlepsze wyjście.... choć nie powiem czekam co będzie dalej, a może być niezła polewka :lol:

Lena
16-09-2010, 11:58
Jest i kontratak:
http://politykier.pl/kat,1025817,wid,12 ... caid=5ae54 (http://politykier.pl/kat,1025817,wid,12672373,wiadomosc.html?ticaid=5ae 54)

Furvus
16-09-2010, 13:22
Temat krzyża w mediach trochę przygasł, więc trzeba było go rozpalić na nowo ;) W sam raz na początek kampanii do wyborów samorządowych. Jestem ciekaw kiedy będzie przeniesienie do kościoła św. Anny - czy w jakimś gorącym momencie kampanii czy jednak w momencie korzystnym dla rządu.

16-09-2010, 20:25
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/walka ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/raporty/walka-o-krzyz/tlumy-przed-palacem-krzyze-i-obrazy-swietych,1,3689334,wiadomosc.html)

O godz. 21 przed Pałacem Prezydenckim zwolennicy pozostawienia w tym miejscu krzyża, który został przeniesiony do pałacowej kaplicy, spotykają się na wspólną modlitwę. Wieczorem na Krakowskim Przedmieściu zgromadziło się, według policji, ok. 300 osób. Wielu z nich trzyma polskie flagi, kwiaty, niektórzy przynieśli drewniane krzyże i święte obrazy. Na miejscu jest prezes PiS Jarosław Kaczyński.
Trwają spontaniczne przemówienia, słychać okrzyki, m.in.: "Tu jest Polska", "Hańba", "Nigdy, nigdy się nie poddać, krzyża, wiary nie wolno nam oddać". Jest wielu gapiów i dziennikarzy oraz fotoreporterów.

Krakowskie Przedmieście jest jednak przejezdne, porządku pilnują policja i straż miejska.

O Apelu Jasnogórskim przed Pałacem informował w ciągu dnia portal Niezależna.pl. Organizatorzy spotkania zachęcają do przynoszenia na Krakowskie Przedmieście własnych krzyży. - Nie pozwólmy władzy zacierać pamięci o ofiarach katastrofy smoleńskiej - apeluje portal.

Dzisiejsze spotkanie przed Pałacem Prezydenckim to reakcja na poranne wydarzenia, kiedy krzyż - ustawiony tam 15 kwietnia przez harcerzy - został przeniesiony do pałacowej kaplicy. Uczestniczył w tym osobiście szef Kancelarii Prezydenta Jacek Michałowski, nie było przedstawicieli duchowieństwa.

Prezydent Bronisław Komorowski powiedział w wywiadzie dla PAP, że to on podjął decyzję o przeniesieniu. - Podjąłem w przekonaniu, że to służy również umocnieniu soborowej zasady poszanowania i wzajemnej autonomii państwa i Kościoła - powiedział Komorowski.

Dagorad
16-09-2010, 20:56
Dłużej już chyba czekać nie mógł :roll: . Za tydzień sprawa przygaśnie i się skończy ta kompromitacja. Gdyby za pierwszym razem przeniesiono krzyż już nikt by o tym nie mówił.

Baal-Melkart
17-09-2010, 15:15
Według sondażu przeprowadzonego przez gfk Polonia na zlecenie "Rzepy" aż 77% respondentów popiera decyzję Komorowskiego, choć wątpliwości są co do sposobu przeprowadzenia operacji. Niemniej jednak w końcu krzyż usunięto. "Krzyżacy" zapowiadają, że będą Krakowskie Przedmieście dalej okupować. Nie wiem, zima podobno ma być ostra z powodu osłabnięcia Golfstromu.

Dagorad
17-09-2010, 16:57
Nie dziwi mnie to 77%. Garstka ludzi stoi pod krzyżem i krzyczy więc jest widziana a sprawę nakręcają media gdyby postawić obrońców krzyża na tle wszystkich Polaków wzbudzili by zapewne tylko śmiech. Z tego co rozumiem 77% popiera przeniesienie w takiej formie jakiej je wykonano. Poza tym ankiety wykonuje się głównie na podstawie opinii ludzi o różnych pojęciach, wieku itd. (no chyba że ktoś ma z góry określone wynik jaki ma wyjść).

Baal-Melkart
17-09-2010, 17:06
Z tego co rozumiem 77% popiera przeniesienie w takiej formie jakiej je wykonano.
77% popiera decyzję, a formę 50% (przeciwnego zdania jest 42%). Już daje link, którego zapomniałem wcześniej dodać: http://www.rmf24.pl/raport-wojna-o-krzyz/krzyz-fakty/news-wiekszosc-polakow-popiera-decyzje-o-przeniesieniu,nId,297877

Elrond
18-09-2010, 16:51
77% popiera decyzję, a formę 50% (przeciwnego zdania jest 42%). Już daje link, którego zapomniałem wcześniej dodać: http://www.rmf24.pl/raport-wojna-o-krzy ... nId,297877 (http://www.rmf24.pl/raport-wojna-o-krzyz/krzyz-fakty/news-wiekszosc-polakow-popiera-decyzje-o-przeniesieniu,nId,297877)

Co z tego :?:

"Krzyżacy" zapowiadają, że będą Krakowskie Przedmieście dalej okupować. Nie wiem, zima podobno ma być ostra z powodu osłabnięcia Golfstromu.

Warszawa będzie miała nową atrakcję turystyczną :lol:

dawid96
18-09-2010, 17:34

Już to widzę
Cennik :
zdjęcie z ,,krzyżowcem"-1zł
zdjęcie z babcią przywiązaną do krzyża-20zł
nagranie teledysku z obrońcami krzyża pt ,,Hańba"-50zł :lol:

Lena
18-09-2010, 17:36

To będzie jeszcze więcej Azjatów robiących wszędzie zdjęcia? :?

Czytałam dziś, że "Krzyżacy" domagają się postawienia Komorowskiego przed Trybunał Stanu za tą jakże karygodną decyzję... 8-)

Baal-Melkart
18-09-2010, 17:46
Co z tego :?:
Jak to "co z tego"? Sondaż uwidacznia czego oczekiwała większość społeczeństwa w kwestii tego krzyża.

Elrond
18-09-2010, 21:22
Jak to "co z tego"? Sondaż uwidacznia czego oczekiwała większość społeczeństwa w kwestii tego krzyża.

Wiem, ale kogo obchodzi zdanie większości ;) :?:

Rapsod
18-09-2010, 22:28
Te sondaże zazwyczaj są robione na próbach kilkusetosobowych, więc jego wynik można sobie wsadzić w rzyć.

Ronin
19-09-2010, 12:18
Pomnik powinien być bo to pomnik Upamiętniający tragedię Całego narodu. Ciekaw jestem czy gdyby to Tusk był prezydentem i gdyby wtedy taka tragedia się przydarzyła to czy w ogóle byłaby dziś dyskusja nad tym czy budować z tej przyczyny pomnik? Mam głębokie przekonanie że Pomnik i to nie jeden stałby już dawno na Krakowskim Przedmieściu lub w jego najbliższej okolicy. I nawet konserwator zabytków nie miał by w tej kwestii wiele do powiedzenia. ;)

Barsa
19-09-2010, 14:36
Jakby "donald pomnikowy" miał stanąć obok Poniatowskiego przed pałacem to tak samo byłbym przeciw jak jestem przeciw Kaczorowi...

Pewnie, ze pomnik powienien stanąc, i masz racje nie na zadnych powązkach, tylko gdzies w "widocznym" miejscu w Wawie, kwestia gdzie... aaaa i ma byc to pomnik wszystkich ofiar...
PO pokazuje swoja małość w tej kwestii. Jednak wydaje mi sie, ze gdyby wszystko toczylo sie jak nalezy, a nie jakies glupie awantury o krzyz, glupie gadki Kaczora, to pomnik by juz stał...

Aha i jeszcze jedno, nie uwazam tego za "tragedie całego narodu", bo co wtedy mam mówic o ofiarach powstania warszawskiego itd... nie mozna tak szermować "wielkimi słowami". 96 osób w tym prezydent mialo wypadek, cóż takie zycie... Dla mnie bohaterzy to np. Poniatowski, Chodkiewicz czy JPII, ale nie Kaczor, który ma byc upamiętniony nie za to jak zyl tylko za to jak zginał :|

Napoleon7
19-09-2010, 15:18
Pomnik powinien być bo to pomnik Upamiętniający tragedię Całego narodu.
:!: :?: Jaka "tragedia narodu"?! Czy ktoś tu w ogóle zdaje sobie sprawę ze znaczenia tego pojęcia?! Zdarzyła się straszna i bolesna katastrofa. Ale "narodu" do tego nie mieszajmy, bo z nim ona nic wspólnego nie miała. Nie jestem zwolennikiem czczenia katastrof pomnikami. Jeżeli już, to na cmentarzach. Krakowskie Przedmieście zaś do stawiania czegokolwiek już w zupełności się nie nadaje, więc mam tylko nadzieję, że nikt takiego głupstwa nie zrobi. Wystarczająco dużo bowiem zepsuto chowając parę prezydencka na Wawelu. Jeden nierozsądny krok wystarczy.

Dagorad
19-09-2010, 15:31
Ja jakby już bardziej bym się martwił o pomnik dla tego drugiego nieznanego ogółowi prezydenta o którym PiS jakoś nie krzyczy. Ten pomnik jak powstanie i tak będzie dla większości pomnikiem urzędu czyli prezydenta a nie człowieka Lecha Kaczyńskiego.

Ciekaw jestem czy gdyby to Tusk był prezydentem i gdyby wtedy taka tragedia się przydarzyła to czy w ogóle byłaby dziś dyskusja nad tym czy budować z tej przyczyny pomnik?

Ja ciekaw jestem czy o pomnik byłaby dyskusja gdyby to Jaruzelski zginął za swojej prezydentury.

Baal-Melkart
19-09-2010, 15:49
Wiem, ale kogo obchodzi zdanie większości ;) :?:
No jak to kogo, tego któremu takie zdanie jest na rękę :D

Furvus
19-09-2010, 17:14
Krakowskie Przedmieście zaś do stawiania czegokolwiek już w zupełności się nie nadaje, więc mam tylko nadzieję, że nikt takiego głupstwa nie zrobi.
Bez przesady, trochę miejsca by się jeszcze znalazło ;) Chociaż na pewno nie na nic dużego, "monumentalnego" jak ten obelisk o którym mówiono w sierpniu.

Ja jakby już bardziej bym się martwił o pomnik dla tego drugiego nieznanego ogółowi prezydenta o którym PiS jakoś nie krzyczy. Ten pomnik jak powstanie i tak będzie dla większości pomnikiem urzędu czyli prezydenta a nie człowieka Lecha Kaczyńskiego.
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-o ... nId,298121 (http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-odslonieto-tablice-poswiecona-prezydentowi,nId,298121) - właśnie odsłonięta została tablica poświęcona śp. prezydentowi Kaczorowskiemu.

19-09-2010, 20:29
http://wyborcza.pl/1,75248,8395223,Chca ... tanci.html (http://wyborcza.pl/1,75248,8395223,Chca_koronacji_Jezusa_na_krola_Pol ski__Manifestanci.html)

Sprzed Sejmu ruszył marsz członków ruchu domagającego się koronacji Jezusa Chrystusa na króla Polski. Manifestanci zamierzają razem z tzw. obrońcami krzyża się modlić. Protestujący od kilku tygodni na Krakowskim Przedmieściu zapowiadają, że przy tej okazji przed Pałacem stanie nowy krzyż. Warszawska Kuria Metropolitalna oficjalnie odcięła się od tych inicjatyw.

:shock:

Iron_Marcin
19-09-2010, 22:48
Pomnik powinien być bo to pomnik Upamiętniający tragedię Całego narodu. Ciekaw jestem czy gdyby to Tusk był prezydentem i gdyby wtedy taka tragedia się przydarzyła to czy w ogóle byłaby dziś dyskusja nad tym czy budować z tej przyczyny pomnik? Mam głębokie przekonanie że Pomnik i to nie jeden stałby już dawno na Krakowskim Przedmieściu lub w jego najbliższej okolicy. I nawet konserwator zabytków nie miał by w tej kwestii wiele do powiedzenia. ;)
bzdury pleciesz. gdyby zginął tusk nikt by takiego krzyża nie stawiał, a na pewno nie harcerze. nikt by nieistniejącego krzyża nie bronił, bo nikt by go nie ustawił. ludzie położyliby kwiaty i znicze pod pałacem, obejrzeli wystawione zwłoki i rozeszli się do domu, a nie robili z siebie objazdowy cyrk pt "wpływ nieleczenia chorób psychicznych", w dodatku w dość reprezentacyjnym miejscu.

Pewnie, ze pomnik powienien stanąc, i masz racje nie na zadnych powązkach, tylko gdzies w "widocznym" miejscu w Wawie, kwestia gdzie... aaaa i ma byc to pomnik wszystkich ofiar...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa ... katastrofy (http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_lotnicza_w_Lesie_Kabackim#Upami.C4.99tn ienie_ofiar_katastrofy)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa ... %281980%29 (http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_lotnicza_na_Ok%C4%99ciu_%281980%29)
a ofiary innych katastrof lotniczych w Polsce to niby co, druga/trzecia/siedemnasta kategoria? w lesie kabackim zginęło prawie 2x więcej ludzi, więc im należałoby wybudować 2x większy pomnik, niż załodze lotu do smoleńska

co wtedy mam mówic o ofiarach powstania warszawskiego itd...
jako polak i wielkopolanin w tym momencie czuję, że nadużywasz słowa "tragedia narodowa" odnośnie ofiar powstania warszawskiego

tragedia narodowa to imho: 2WŚ, Holocaust

Barsa
20-09-2010, 07:14
Nie jestem z Wawy, a jakbym bym to na pewno nie pisałabym: Ja Polak i warszawiak :lol: , Polak is Polak, tyle.

Uważam, że wydarzenia gdzie zginęło 130-200 tys. Polaków(o bezsensownej decyzji, ale to nie umniejsza heroizmu wielu ludzi) to tragedia narodowa, nie chodzi tylko o liczbę, bo za tragedię uważam też Katyń, tam zginęło wielokroć mniej ludzi, ale oni służyli Polsce, o wielu można mówić, ze to była elita narodu, tragedią narodowa były też zabory, powtarzam nie chodzi tylko o liczby... i taką mam opinie, ale rozumiem, ze "dobry Wielkopolanin" tak myśleć nie może :lol:

Smoleńsk tragedią narodową nie był, za mały kaliber, po prostu....... oraz co ważniejsze, nie bylo tam żadnego bohaterstwa, żadnego męczeństwa, to była katastrofa.

Co do innych katastrof... gdy pisałem poprzedniego posta napisałem o Kabatach, ale po namyśle wyedytowałem to, mimo wszystko w Smoleńsku zginęli Polacy w służbie narodu(w większości), trzeba chyba na to trochę inaczej patrzeć... choć ze stawianiem pomników bym nie przesadzał, wielu innym bardziej się one należą...

Iron_Marcin
20-09-2010, 07:55
za tragedię uważam też Katyń, tam zginęło wielokroć mniej ludzi, ale oni służyli Polsce, o wielu można mówić, ze to była elita narodu, tragedią narodowa były też zabory, powtarzam nie chodzi tylko o liczby... i taką mam opinie, ale rozumiem, ze "dobry Wielkopolanin" tak myśleć nie może
a co z polakami wcielonymi do Wehrmachtu? ładnie jest mieć dziadka, który zginął w katyniu. dziadek, lub ktoś inny wcielony do nazistowskiej armii to tabu. katyń, który z racji swojej natury, nie dotyczył ludzi pod niemiecką okupacją, więc robienie z tego tragedii CAŁEGO narodu to także rzecz, której ja bym osobiście nie powiedział.

KWidziu
20-09-2010, 07:59
katyń, który z racji swojej natury, nie dotyczył ludzi pod niemiecką okupacją, więc robienie z tego tragedii CAŁEGO narodu to także rzecz, której ja bym osobiście nie powiedział.

Ciekawe. Kilku członków mojej rodziny pochodzących z Wielkopolski skończyło "w Katyniu". Dotknął on zatem rodzin będących pod niemiecką okupacją. Dla przypomnienia - zagarnięte przez RKKA oddziały WP, KOP, Policji Państwowej itd. miały w swych szeregach ludzi z terytorium całego kraju.

Napoleon7
20-09-2010, 08:16
ładnie jest mieć dziadka, który zginął w katyniu. dziadek, lub ktoś inny wcielony do nazistowskiej armii to tabu.
Dla mnie tabu nie jest. Miałem dziadka w armii niemieckiej i nigdy tego faktu nie ukrywałem i nie uklrywam. Tak to na Górnym Ślasku bywało. Szczęśliwie, dziadkowi udało się przeżyć.

Barsa
20-09-2010, 12:49
Jakie tabu.... chyba w jakimś ciemnogrodzie.

Chyba złe się przybierasz do sprawy... to nie chodzi o to, że ktoś był z tej części polski, czy z innej, ważne że był Polakiem i walczył za Polskę/zginał dla Polski....

Sorry Wielkopolanie, ale Wy(no może nie wszyscy) macie jakieś dziwne schizy, "jako polak i wielkopolanin" podobnych rzeczy naczytałem sie wiele i nie rozumiem o co chodzi w tym podkreślaniu, ze jest się Wielkopolaninem z dziada pradziada czy coś, to jakiś powód do dumy? Sprawia to, że jesteś lepszy od innych Polaków? Tragedie, które wydarzyły się w PL ale nie dotyczyły Wielkopolski, dla Ciebie nie są już tragediami.... normalnie schiza.

Napoleon7
20-09-2010, 15:09
Jakie tabu....
Jak to jakie? Jeszcze 5 lat temu takie rzeczy wyciągano jako wstydliwe, tudzież nawet hańbiące danego delikwenta. W niektórych środowiskach to nadal działa. A dla mnie tabu to nie jest - jak wspomniałem - ponieważ w "ciemnogrodzie" nie mieszkam. To chyba logiczne!?

Barsa
20-09-2010, 15:48
Napoleonie posty był nie do Ciebie....

Co do ciemnogrodu, to ja mieszkałem i czasem pomieszkuję na takim polskim ciemnogrodzie - polska wieś(jestem synem rolników, hmmm a nawet sam teraz jestem rolnikiem de iure :lol: )... i tu jakoś nie dostrzegam takich głupot jak dzieją się po Pałacem, czy rozpatrywania kogo dziadek był w wermachcie, tak samo w nowym miejscu zamieszkania nie widzę tego a z różnymi ludźmi się przebywa.... tak naprawdę to ja nie wiem gdzie jest ten "polski ciemnogród" do którego hasła "dziadek w wermachcie" coś znaczą... skąd tacy ludzie się biorą? Może jednak jak to nam promotor wbijał przez 2 lata jestem z grupy "ynteligentów" i dlatego nie mam styczności z takimi zjawiskami, ale "histeryk-niby rolnik" też człowiek :lol:

Iron_Marcin
20-09-2010, 22:22
jakoś nie dostrzegam [...] rozpatrywania kogo dziadek był w wermachcie, tak samo w nowym miejscu zamieszkania nie widzę tego a z różnymi ludźmi się przebywa
bo to jest tabu, albo właściwie temat tak głęboko niechciany, że już zapomniany. podobnie jest z żołnierzami, którzy musieli wykonywać rozkazy np w czasie stanu wojennego. ile znasz dokumentów telewizyjnych/książek, które zbierałyby doświadczenia tamtych ludzi?

co do dumy 'narodowej'? a krakusy nie mają podobnych uczuć odnośnie reszty kraju? to stare naleciałości, powstałe jeszcze w czasach zaborów, a utrwalone w okresie powojennym, kiedy bogatsze regiony kraju musiały robić na biedniejsze (z dużym naciskiem na Warszawę).

kwestia trzecia, ostatnia. jeżeli lubisz używać nazw chorób psychicznych w taki sposób, to może najpierw odbądź pielgrzymkę do najbliższego zakładu zdrowia psychicznego lub szpitala psychiatrycznego, a przestaniesz szafować słowem "schiza" i jemu podobnymi.

Zakapior-san
25-09-2010, 16:48
Znalezione w necie:

Leżał biedny na folii,
na ziemi w płytkim błocie,
do wolnej Polski przegrał swój wyścig
Tak bardzo się naraził barbarzyńskiej hołocie,
że Go aż wystawiła na pastwę nienawiści.
A jednak był tam dla nas.
Aby w naszej pamięci
zasiać kruchą nadzieję,
że to mógł być plan Boski,
byśmy mieli co chować w skrytkach serc,
dla swych dzieci,
gdy nie będzie już Wiary
i nie będzie już Polski
Tobie miłość na zawsze.
Nam syk węży z oddali
właśnie słychać, jak w Kraju instalują nam zamęt
Odtąd zawsze będziemy w bezsilności wołali:
Gdzie są warty? Gdzie straże? Kto ochroni nasz Diament?!
Aby dać satysfakcję
bezbożnikom i dziczy
leżał Polski Prezydent
jak za życia w pogardzie.
Wielu ulgę poczuło
w tej czy innej stolicy,
wielu tak się cieszyło,
że nie można wprost bardziej.
:lol: :lol: :lol:

Iron_Marcin
29-09-2010, 20:53
... a później jeden z drugim ma pretensje do Szymborskiej, że pisała wiersze żałobne po śmierci Gwiazdy na Niebie tow. Stalina

żałosne

Furvus
30-09-2010, 14:24
Ja bym tego grafomaństwa nie porównywał do literatów wysługujących się władzy w okresie stalinizmu, ale to już dyskusja na inny temat ;)