Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wasal czy zniszczenie?

Highlam56
10-08-2010, 10:52
Gram Hiszpanią i dreczy mnie pewien problem.
Zniszczyłem już prawie całą francję i nie wiem co zrobić czy ją zniszczyć czy zażądać bycia wasalem za 10000 florenów (to polowa mojego skarbca) jak ja wysłałem dyplomatę do tego ostatniego obleganego przezemnie miasta i zażądałem bycia wasalem to propozycja była wyważona ale nie byłem pewien wiec go wycofałem
Proszę powiedzieć co byś cię na moim mniejscu zrobili?

Witold
10-08-2010, 11:06
Jak zniszczysz to będziesz miał z ich miast 100% zysku.

Jak zwasalisz to co turę Francja będzie ci płacić 25-50% swych dochodów.

OskarX
10-08-2010, 11:24
Zapisz grę i sprawdź czy w ogóle przyjmą^^ Ja bym oddał nawet cały skarbiec, bo wasal się często nie trafia. Nie opłaca się, ale doda ci klimatu do gry potem i tak zdradzą

JacobQ
10-08-2010, 12:00
faktycznie, jeśli chcesz by zaatakowali cie w najmniej odpowiednim momencie to ich zwasalizuj :D

Highlam56
10-08-2010, 16:46
ok zapisałem i kontynuowałem grę francja została moim wasalem ale jak OskarX napisał chyba mnie pózniej zdradzi bo "ledwo zaakceptowali"

doliwaq
10-08-2010, 20:48
Ja kiedyś zwasalizowałem Mongołów. Kosztowało mnie to cały skarbiec i miasto Riazań(z którego zrobili sobie stolice) ale po jednej turze i tak zaatakowali. Tak na marginesie grałem Królestwem Polski.

niko65
11-08-2010, 10:24
Ja kiedyś cudem Francję zwasalizowałem jak grałem Anglią. A radoche jak nigdy miałem hehe.

Nezahualcoyotl
11-08-2010, 22:03
Jak dlugo sobie gram w Medka2 to jeszcze ani razu zaden moj wasal nie wystapil przeciwko mnie ;) Trzeba zwyczajnie sledzic sytuacje polt. w kampani i patrzec kto z kim walczy lub zawiera sojusze ;) zeby to nie kolidowalo z naszymi relacjami wobec wasala(wasali) ;)

Markiz93
12-08-2010, 12:58
Ja o wiele bardziej wolę zniszczenie frakcji. Wasalizacja się nie opłaca.

kuroi
12-08-2010, 14:20
Ja nigdy nie bawiłem się w wasalizowanie, zawsze niszczę wrogie frakcje, bo zazwyczaj to one są agresorami. Po za tym, to ja jestem "ten dobry" :P

Idill`a (MZ)
12-08-2010, 14:29
Wasalizacja jest efektywna i przydająca się tylko pod jednym warunkiem, gdy masz dobrą reputacje i silne militarnie państwo. W innym przypadku lepiej zniszczyć i zająć.

OskarX
12-08-2010, 14:55
Przecież wasal nie musi sie przydawac, sam fakt posiadania wasala jest fajny

Ja, Klaudiusz
12-08-2010, 17:40
Tylko że problem leży w tym że jak już pokusili się o opcję wasalizacji mogli ja jakoś uzasadnić, dopracować po to żeby ona była realnie opłacalna w grze. To tak jakby zrobili konklawe i wybór Papy, ale nic poza tym nie wnosiłby on do gry. Szkoda że to jedna z wielu fajnych "pomyślanych" opcji w grze, która została zrobiona na odpał...

robercik8211
12-08-2010, 17:52
Po co wasalizować, skoro można po kilku turach możba zniszczyć, o wiele wajniejsza jest informacja np"Frakcja Zniszczona-Węgry" niż "Powstało Nowe Królestwo Węgry-Polska" :idea:

Krzyzak
13-08-2010, 07:13
robercik zwracaj uwagę na to, że każdy ma inny gust ;) Ty lubisz ich niszczyć inny ( w tym ja ) wolą wasalizować :P Pominę fakt, że mi się to ani razu nie zdarzyło, mimo że chciałbym bardzo . Oczywiście bardziej się opłaca zniszczenie frakcji ale wasal daje większą satysfakcję , no przynajmniej mi :P

kamix
25-08-2010, 11:10
Zasadniczo , tak jak kolega wyżej wspomniał, każdy ma inny styl gry i upodobania odnośnie niej. Ja również wolę osobiście zniszczyć frakcją. Zwasalizować próbowałem tylko raz, i nie za bardzo mi się to spodobało ;) Wole mieć wszystko pod swoim władaniem ;)

Krzyzak
25-08-2010, 13:47
Tym bardziej, że wasal prędzej czy później Cie zdradzi i nie ma tu znaczenia reputacja ;)

Nezahualcoyotl
25-08-2010, 14:03
Powtorze raz jeszcze:wasal nie zdradza ;) gdyz jego(ich) los jest scisle powiazany z frakcja dla ktorej poswiecil swa suwerennosc :!: Nawet nie rozpocznie bezsensownych dzialan wojennych przeciwko innemu panstwu jezeli taki konflikt nie jest na reke zwierzchnikowi.
To jest wlasnie ta roznica pomiedzy sojusznikami a waslami ;)

Krzyzak
25-08-2010, 15:10
Dziwnym trafem mnie zdradził i to niedawno, a był to mój 2 wasal w grze ...

Nezahualcoyotl
25-08-2010, 21:59
Jak zaczales byc "na noze" z frakcja,z ktora Twoj wasal byl w sojuszu to sie nie dziwie ;)

Krzyzak
25-08-2010, 22:08
W pierwszym przypadku tak i się mogę zgodzić ale co do drugiego to chyba nie ... :D

Nezahualcoyotl
25-08-2010, 22:21
Aj przyznaj sie ze nie mogles juz zcierpiec pokojowej atmosfery w rozgrywce :lol: ;) i nie wytrzymales :evil:

Krzyzak
25-08-2010, 22:26
Dopiero drugi raz udało mi się kogoś zwasalizować, więc głupotą byłoby dla mnie zostawienie swojego wasala :D

Nezahualcoyotl
25-08-2010, 22:31
Generalnie Francja jest dosc skora do poddanstwa ;) Pare dobrych lomotow a pozniej troche kasy by na koncu ja zwasalizowac ;) -zreszta tak czynie w wiekszosci przypadkow :lol:
Najwazniejsze:nie mozesz rozpoczac konfliktu jako agresor ;) :!:

Krzyzak
25-08-2010, 22:38
A z własnego doświadczenia wiem,że frakcje Muzułmańskie trudniej zwasalizować... Wy też tak macie ? ;)

Nezahualcoyotl
25-08-2010, 22:43
Dlaczego :?: Grajac Hiszpania lub Portugalia wyrzucilem Maurow z Plw.Iberyjskiego i zaproponowalem im wasalizacje na co chetnie przystali ;)

Krzyzak
26-08-2010, 08:34
A ile dajecie średnio kasiorki im ? :D

OskarX
26-08-2010, 14:32
Mój tata był dzisiaj w urzędzie miasta i tak była taka kobieta na oko 50 lat z chłopakiem okolo 10 lat i oni nie umieli pisać...

Wy mi przypominacie tą babcie, niby "doświadczenie z gry" a i tak mało wiecie :lol:

Powtorze raz jeszcze:wasal nie zdradza

Ty mówisz o realu dawnym sredniowieczu czy o grze? Jesli tym drugim, to za malo chyba w to grasz...

A z własnego doświadczenia wiem,że frakcje Muzułmańskie trudniej zwasalizować... Wy też tak macie ?

Zależy od sytuacji i reputacji.

Ogólnie większość w tej grze zależy od reputacji i relacji. Gadania typu ,że to przeciez "total war" jest raczej...noobowskie

Nezahualcoyotl
26-08-2010, 16:48
Kilka przykladow z wasalizacji(wystarczala "mixed" reputacja):
http://img835.imageshack.us/i/0011u.png/
http://img831.imageshack.us/i/0010n.png/
http://img26.imageshack.us/i/0009f.png/
http://img837.imageshack.us/i/0007f.png/
Ani razu nie placilem kasy przyszlym wasalom(zreszta nigdy nie place nikomu :lol: ).Pare lomotow,zreczna dyplomacja i jest po krzyku ;)

kuroi
26-08-2010, 16:54
A ja mam pytanie. Po co dwa tematy o wasalach? :roll:

Krzyzak
26-08-2010, 16:56
Bo ktoś założył drugi... Tak więc jeden jest do zamknięcia ale, żeby nie było, że się bawię w moderatora to nic nie mówiłem ;]...

OskarX
26-08-2010, 17:48
Jeśli otrzymałeś już wyczerpującą odpowiedź-do zamknięcia.

Dunkel
15-09-2010, 14:15
wydaje mi się, że to ten temat powinien byc zamknięty, ale spoko.
Otóż, próbuje zwasalizować Danię i jak na razie za nic się nie udaje.
Doczytałem, że wszystkie armie muszą być rozbite, tak? to faktycznie jeszcze jedna armia się plącze...
gdy to już zrobię powiedzcie mi czy oferta wszystkich pieniędzy, które mam plus Arhus, Oslo, Sztokholm i Helsinki (które to zdobyłem od Rusi, Duńczycy ponadto mieli Szczecin, Hamburg, Antwerpię i Brugge) w zamian za wasalstwo przejdzie? Niestety mam zła reputację z racji właśnie z powodu rozbijania armii duńskich. i do tej pory właśnie tak to komentowali - że nie będą się zadawać z tak okrutnym władcą... :lol:
I co robić na przyszłość z pobitą armią, którą pragnę zwasalizować? Wypuszczać na wolność?

Krzyzak
15-09-2010, 15:32
Jak masz z tą frakcją stosunki kiepskie i reputację mieszaną to możliwe, że zgodzą się za całą Twoją kasę, która Ci się zwróci w 2 kolejnych turach. Poczekaj lepiej aż sami zaproponują pokój to wtedy wasalstwo jest 100% niemalże :D

Dunkel
15-09-2010, 15:59
nie zaproponowali mi pokoju jeszcze nigdy, a wojna jest dla mnie z nimi uciążliwa, bo juz chyba z 80 tur trwa. Reputację mam bardzo niegodny zaufania, stosunki z nimi najgorsze chyba z możliwych.

Krzyzak
15-09-2010, 16:50
To wpisz kod na kasę i im daj co nieco :D Poprawi się reputacja i stosunki z nimi :P Wtedy zaproponuj im wasala ;) Ale zamiast kodów, możesz też użyć własnej kasy lub prowincji :P

Dunkel
15-09-2010, 17:20
sytuację opisałem wyżej.
Zastanawiam się co takie danie kasy da? wytworzą więcej balist ;) naprawdę reputacja mi wtedy skoczy? jak wcześniej dawałem rozejm za 15k to nie chcieli wziąć...rzecz w tym, że innych prowów niż wyżej wymienione nie zamierzam dać.

Nezahualcoyotl
15-09-2010, 18:05
Reputację mam bardzo niegodny zaufania, stosunki z nimi najgorsze chyba z możliwych.
Z taka opinia mozesz zapomniec o wasalizacji nawet...Rebeliantow :lol: ;)
Na podstawie wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze dosc istotny w kwesti wasalizacji jest sojusz z Papa i utrzymanie go jak najdluzej sie da bez wzgledu na cene ;)
Nie przesadzajcie za bardzo z zawieraniem sojuszy na poczatku gry(wiem ze to przychodzi dosc latwo)gdyz pozniej dosc istotnie to komplikuje stosunki dyplomatyczne wlasnego panstwa z innymi frakcjami(newsy o wybuchu wojny pomiedzy naszymi sojusznikami i opowiedzenie sie po jednej ze stron konfliktu).Zwykla umowa handlowa wystarczy na poczatek ;)
Niech inne panstwa prosza o sojusz z Wami a nie Wy z nimi ;)
Sledzcie na biezaco sytuacje polityczna poszczegolnych frakcji(kto z kim jest na noze a takze kto z kim ma sojusze).Czasem warto zastosowac metode "kija i marchewki" wobec innych frakcji zeby zmusic je do poddanstwa lub przerwania dzialan wojennych wobec naszych sojusznikow ;)
No i najwazniejsze:myslec,kombinowac,szpiegowac,sabotow ac i dzialac wedlug jakiegos planu a nie na zasadzie przypadku ;)
Lecz jezeli ktos z graczy ma na celu opanowanie calej mapy to niech zapomni o dyplomacji a niechaj sie bardziej skupi na rozbudowie infrastuktury militarnej i "Naprzod" :evil: :lol:

Dunkel
15-09-2010, 21:52
Z taka opinia mozesz zapomniec o wasalizacji nawet...Rebeliantow :lol: ;)
Na podstawie wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze dosc istotny w kwesti wasalizacji jest sojusz z Papa i utrzymanie go jak najdluzej sie da bez wzgledu na cene ;)

no dobra, a z niegodny zaufania? powiedzmy, że wypuszczając jeńców na każdej bitwie coś zyskam...ale nie spodziewam się jakiś cudów. Dać kasę Duńczykom w podarku zanim ich rozgromię?
Mam sojusz z Papą od jakiś 20 tur. Ponadto z Francją, Wenecją i Sycylią...

Nezahualcoyotl
15-09-2010, 22:06
Wypuszczaj jencow to raz a jeszcze lepiej jezeli postarasz sie o zakonczenie z nimi konfliktu to dwa.Czasem warto przeczekac kilkanascie tur zeby ponownie uderzyc lecz z lepsza reputacja a jeszcze lepiej jezeli sami Ciebie zaatakuja(wowczas reputacja nie ucierpi ;) )
Mozesz rowniez(jezeli to mozliwe)postarac sie o ogloszenie Krucjaty przeciwko Dunczykom.Wowczas poczekaj az sie przylaczy kilka innych frakcji i dopiero wtedy sie przylacz w szeregi nawiedzonych.Oblegaj cel Krucjaty i jednoczesnie naslij na ich wladce zabojce przy jednoczesnych zabiegach dyplomatycznych dotyczacych wasalizacji.
Jezeli poprosza o zawieszenie broni i zaakceptuja Twoje warunki chrzan fakt ze stracisz cala armie krzyzowcow.Lepsza nagroda bedzie wasal i pokoj na granicy a to ze Papa bedzie sie krzywo na Ciebie patrzyl to nie ma wiekszego znaczenia do chwili kiedy zapuka do jego drzwi kolejny naslany przez Ciebie zabojca :lol: ;)

Krzyzak
16-09-2010, 10:42
A jeśli nie mają ekskomuny to wciągaj ich w pułapki ;) Tzn broń miast przed nimi, a ich poparcie u papy opadnie ;) I potem tak jak pisał, zając - krucjata :twisted:

Dunkel
16-09-2010, 14:03
yyyy, wypuszczanie na wolność przez Polaków Egipcjan nie ma chyba wpływu na reputację, bo nic się nie zmienia...

Wilk
16-09-2010, 16:42
Witajcie. Tak czytam ten temat i się zastanawiam czy wasalizujecie inne państwa na oryginalnych wartościach z pliku descr_diplomacy, czy instalowaliście jakieś mody na podstawkę, tudzież sami zmienialiście wartości linijki "offer_protectorate" ?

Zając lub Krzyżak, mogli byście wkleić wasze wartości z pliku "descr_diplomacy" z linijek "offer_protectorate" oraz "demand_protectorate" ?

chciałbym zobaczyć jakie tam macie wartości że tak łatwo zdobywacie wasali :-P

Nezahualcoyotl
16-09-2010, 17:52
Mowisz i masz ;)

<item name="offer_protectorate">
<cost modifier="1.5" />
<faction_standing modifier="0.0" />
<global_standing modifier="0.0" />
</item>

<item name="demand_protectorate">
<cost modifier="0.05" />
<faction_standing modifier="0.5" />
<global_standing modifier="0.25" />
</item>

Krzyzak
16-09-2010, 17:57
Spoko :P Po prostu ja czekam aż sami mi dadzą propozycję pokoju, dowalam im całą kasę i proponuję wasala to się zgadzają ;)

Offer_protectorate

- <item name="offer_protectorate">
<cost modifier="1.0" />
</item>
Demand_protectorate

- <item name="demand_protectorate">
<cost modifier="1.0" />
</item>

Pliczek niezmieniany ;)

Co do wasali to:
-dobra reputacja,
-"kiepskie" stosunki z wrogiem,
-obdarowanie danego państwa całą kasą podczas oferowania wasalstwa,
-zniszczenie wszystkich armii wroga i obleganie ostatniego miasta,
I zgoda na wasalstwo pewna ;)

Wilk
16-09-2010, 18:24
Zakładając że offer_protectorate w panelu dyplomaty jest opcją "zostań wasalem" gdyż żądamy od frakcji zrzeczenia się suwerenności - oferujemy protektorat. Oraz Jeżeli tłumaczenie z twcenter jest prawidłowe.
tłumaczenie wartości pliku: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=108411

W takim razie reputacja frakcji którą gracie, w waszym wypadku, nie będzie miała nic do tego, czy zdobędziecie wasala czy też nie.

Z moich spostrzeżeń wynika że pomocne jest umieszczenie kilku armii w fortach w regionie, najbliżej ostatniego miasta - stolicy naszego wybrańca. Tak aby pola kontroli terenu fortów i miasta pokrywały się ze sobą. Co prawda wtedy leci nam reputacja na ryj, w dół jednakże większa jest szansa że zaakceptują, będąc przyparci do muru i to w sensie dosłownym :D Tak zwana blokada regionu :-P

Spotkałem się w medku, eksperymentując z wartościami, z sytuacją w której Egipt zwasalizował Turków i razem jako jedno wielkie państwo, mieli w sumie około 60 regionów + Jerozolima. O mały włos nie przegrał bym całej gry. Czyli im mniejsze wartości tym łatwiej o wasala, jednakże bez czegos w rodzaju zabezpieczenia, można przegrać cała grę już w około 50 turze.

Nezahualcoyotl
16-09-2010, 18:43
Zagraj Hiszpania lub Portugalia i zaatakuj Maurow pozostawiajac im jedna prowincje na Plw.Iberyjskim a nastepnie zaproponuj im wasalizacje...zgodza sie i jeszcze podziekuja ;) Najszybszy moj wasal w Medku...16 tura :lol: na poziomach m/vh ;)

Highlam56
17-09-2010, 15:17
tyle ze ja południe prawie zniszczylem tera obecnie mam problem z HRE

Krzyzak
17-09-2010, 17:12
A kim grasz ? Bo my obecnie gadamy o Wilku, a nie o Tobie ;)

Adixis
18-09-2010, 09:50
Ja jak grałem egiptem i turcy wypowiedzieli mi wojne to zajęłem im edessę, mosul i cezareę, później chciałem zająć erewań ale przybył dyplomata z prośbą o pokój, no to w odpowiedzi zaproponowałem im wasalstwo i się zgodzili :P Nic więcej nie dawałem to oferty tylko to. I trzymali się tak długo dopóki Polska nie zajęła tbilsi i erewaniu, wtedy zabrałem im ikonium i frakcji nie ma ;F

Krzyzak
18-09-2010, 10:01
Czyli miałeś tak jak ja :P A reputację jaką miałeś ? ;)

Revar
26-08-2011, 15:12
Mnie zawsze sojusznicy, wasale i neutralni atakują i zdradzają ;d To jest największy minus Medievala bo odbiera radość z gry moim zdaniem, większość opcji jest nieopłacalnych lub na krótki czas.

26-08-2011, 18:08
Mi sie udalo tylko zwasalizowac Bizancjum czy jakos tak...ale nie wiem czy to ja mam im placic 50% mojego skarbca co ture czy oni mi... Zawsze tracilem 95% moich dochodów... Wku.... się jak zabrali mi 200k monet... Teraz dla mnie to grosze (60k co ture dostaje ;P).

Ja tam wole zniszczyc frakcje niz miec kolejnego wasala...

Revar
26-08-2011, 21:54
Samemu trochę nudno na mapie moim zdaniem :) Gdyby te wasale działały normalnie i nie zrywaliby po chwili to każdą frakcje bym tak zostawiał z 1-2 wioskami ;D

Samick
27-08-2011, 10:09
Mnie zawsze sojusznicy, wasale i neutralni atakują i zdradzają ;d To jest największy minus Medievala bo odbiera radość z gry moim zdaniem, większość opcji jest nieopłacalnych lub na krótki czas.

Wgraj sobie Archaon's Loyal Allies działa również z SS modem albo Schwert und Sperr, gdzie AI nie atakuje z lichych powodów.

Osobiście uznaję w walce z AI swoje doświadczenia z serii Civilization, gdy przeciwnik nie chciał pokoju, dopóki nie zostało mu ostatnie miasto lub dwa. Jako, że zazwyczaj takie państwa są łątwe do podbicie, jedyny przypadek gdybym zdecydował się na wasalstwo to sytuacja gdy ostatnia prowincja jest bardzo daleko od moich granic i ciężko by było się tam dostać.

Kot
27-08-2011, 17:36
Ja osobiście wole zniszczyć frakcje niż im odebrać suwerenność:
-Połowe skarbca musze oddać im.
-Zdrada
-Nie opłacalne

A pozatym nigdy mi sie nie udaje:P

Krzyzak
29-08-2011, 17:51
-Połowe skarbca musze oddać im.
Po jednej turze i tak wszystko jest Ci zwracane.

-Zdrada
Wasal nie może zdradzić, chyba że zaatakujesz jego sojusznika.

:)

doliwaq
30-08-2011, 11:19
Wasal nie może zdradzić, chyba że zaatakujesz jego sojusznika.

:)
Wasal może zdradzić, nawet jeśli nie ma żadnego powodu by to zrobić. Wiem, bo mnie mój wasal zdradził chociaż nie miał z nikim innym sojuszu.

Samick
31-08-2011, 09:15
W większości przypadków zdradę wasala należy rozpatrywać jako nie problem, a upierdliwość. Po co sobie dostarczać drobnych problemików?

Corleone1980
14-08-2012, 22:54
Słyszłem i czytałem że w przypadku wasalstwa, podwładny odprowadza jakieś pieniądze na rzecz swojego zwierzchnika. W której zakładce skarbca można znaleść wypis z tych dochodów ?

radwanski
15-08-2012, 07:41
Ja jeszcze nigdy nie miałem wasala. Ale wolę zniszczyć frakcje i wtedy mam spokój. Nie ma problemu wasal mnie zaatakuje jak mam armie po drugiej stronie państwa.

Mizutsu
21-08-2012, 15:36
A ja mam pytanie z innej beczki, czy ktoś z was kiedyś został wasalem? A co do tematu to ja raz miałem wasala z którego byłem średnio zadowolony... Gdyby taki wasal faktycznie był trwały (tak wiem, że jest taki mod ale wasal powinien być pod zwierzchnictwem już praktycznie do końca, chyba, że senior się zlituje) to może bym się na tą opcję skusił

seba225
21-08-2012, 23:24
Ja byłem xd , ale po 4 turah senior mnie zdradził :P

Mizutsu
22-08-2012, 07:08
A jak to się stało jaka to była sytuacja? xD

Dagorad
22-08-2012, 17:26
A jak to się stało jaka to była sytuacja? xD

Ja kiedyś, stare czasy chyba jedna z pierwszych wersji Medka II byłem wasalem co chwilę, grałem Polską i co chwilę stawałem się wasalem Danii (chyba sami proponowali). Za wasalstwo żądałem jakiejś prowincji, po chwili Duńczycy mnie atakowali i znowu żądałem prowincji za zostanie ich wasalem, z tego co pamiętam tym sposobem właściwie podbiłem ich bez walki.

Mizutsu
22-08-2012, 18:11
Hah sprytne tylko trochę jednak zmniejsza dochód.
Ale grając Państwem Papieskim co chwilę za wstrzymanie ognia żądam 1 dzielnicy, a za zdjęcie klątwy 2 i tym sposobem zdobyłem całą zachodnią Europę

Piter
23-08-2012, 14:05
Ja byłem xd , ale po 4 turah senior mnie zdradził :P
Nic dziwnego, jak Cię komp wasalizuje to traktuje to tak samo jak sojusz, takie samo jest prawdopodobieństwo zdrady, czyli duże :mrgreen: ale Ty płacisz seniorowi 50% dochodów ;)

Corleone1980
23-08-2012, 19:57
z dochodami - to na odwrót też to tak działa ?

Arrim
23-08-2012, 20:27
Nigdy nie byłem wasalem, ale wydaje mi się, że będąc nim, nie płacimy seniorowi żadnej kasy. Na portalu totalwar.org jest napisane, że bycie wasalem niesie same korzyści.

Corleone1980
23-08-2012, 21:02
miałbyś link do tego tematu/artykułu ?

Arrim
24-08-2012, 20:50
http://totalwar.org.pl/?page_id=1285

Poszukaj "stosunek wasalny".

Corleone1980
24-08-2012, 21:05
Ponadto, w razie śmierci męźa naszej damy oraz bezpotomnego zejścia z tego świata władcy dynastii, w którą się wżeniliśmy, mamy, podobnie jak w MTW I, prawo do pretensji wobec prowincji wchodzących w skład danego państwa. Podobna sytuacja jest tyleż rzadka, co nader ciekawa.
Czyli jak - wydam córkę za króla powiedzmy Węgier, król węgierski umiera i mam prawo rościć sobie prawo do ich ziem ? jak to zrobić ? Spotkał się ktoś kiedyś z takim faktem ?

Mizutsu
25-08-2012, 11:52
W takim wypadku czego warto zażądać za zostanie wasalem?

Asuryan
25-08-2012, 13:01
Czyli jak - wydam córkę za króla powiedzmy Węgier, król węgierski umiera i mam prawo rościć sobie prawo do ich ziem ? jak to zrobić ? Spotkał się ktoś kiedyś z takim faktem ?
Tylko pod warunkiem, że ten król nie będzie miał w chwili śmierci potomstwa... Czyli przed śmiercią króla wybijamy jego synów skrytobójcami, albo robimy tzw krwawe gody (zabijamy króla zaraz po ślubie, jeszcze podczas wesela, przed pokładzinami... wraz z weselnymi gośćmi, co by nie zostawić świadków ;) ) :mrgreen:

Dagorad
26-08-2012, 17:16
Tylko pod warunkiem, że ten król nie będzie miał w chwili śmierci potomstwa... Czyli przed śmiercią króla wybijamy jego synów skrytobójcami, albo robimy tzw krwawe gody (zabijamy króla zaraz po ślubie, jeszcze podczas wesela, przed pokładzinami... wraz z weselnymi gośćmi, co by nie zostawić świadków ;) ) :mrgreen:

A później się tym jaramy i rozsyłamy info o tym po całym świecie ;) .

Na pewno w podstawowej wersji można sobie rościć pretensje to czyichś ziem? Dawno w podstawkę nie grałem i nie pamiętam żadnej opcji z dziedziczeniem.

jutrzenki
07-11-2012, 15:06
zmiażdżyć Francje by nic z niej nie zostało i podbijać kolejne państwa xd

HunterPL
08-11-2012, 21:14
zmiażdżyć Francje by nic z niej nie zostało i podbijać kolejne państwa xd
Ja zwasalizowałem Francję i narazie są mi aż za bardzo wierni.Ale lepiej jednak rozrąbać bo i tak i tak cię zdradzą ,ale mieć wasala to nawet fajne uczucie szkoda ,że tego nie dopracowali.Według mnie mieć wasala to znaczy ,że ma się prestiż pokazując wyższość twojej frakcji powinno to dawać przynajmniej w średniowieczu do myślenia nim ktoś ci by wypowiedział wojnę ,ale tak w grze niestety nie ma : D

Dunkel
08-11-2012, 23:51
Dokładnie - chodzi o dopracowanie, gdyby było więcej opcji "wyciągnięcia" z wasala, akcji, bitew, etc. to by to była świetna opcja. A tak to niestety pozostaje zniszczenie - mi trochę bruździ mapka z enklawami.

jutrzenki
09-11-2012, 22:46
no niestety wasalstwo SI jest nieprzydatne zbytnio dla gracza.

mateo450
30-01-2015, 02:45
Ja preferowałem zniszczenie nigdy nie miałem wasala

JPRambo
31-01-2015, 16:07
652

Lwie Serce
31-01-2015, 16:11
Takie tematy można odkopywać do woli, po to one są by użytkownicy mogli wyrazić swe zdanie w kwestii poruszanej w wątku tego typu czy np. ulubiona frakcja.

Od teraz będę wstawiał ostrzeżenia za posty takie jak wyżej w odkopanych przez innych userów tematach tego typu.

JPRambo
01-02-2015, 11:18
Tylko zartowalem

Ituriel32
01-02-2015, 18:30
Dzięki temu że steam przyjmuje stare kody, część ludzi okryła roma/medka2 na nowo. Część z nich chce się wypowiedzieć o tym jak się gra lub jak się grało.

Zniszczenie dyplomacja w starszych TW nie zabardzo sprzyja posiadaniu sojuszników.

Nezahualcoyotl
21-07-2015, 21:03
Odpaliłem sobie znów Medka2 a przy okazji pokażę Wam na czym polega wasalizacja.Otóż dzięki niej możecie szybciej ukończyć grę gdyż stan posiadania prowincji wasala jest wliczany do naszego co zaoszczędza czas na niepotrzebne podboje a my możemy się skupić tylko i wyłącznie na opanowaniu kluczowych miast niezbędnych do finalizacji rozgrywki tj. Jerozolimy,Rzymu,Konstantynopolu,etc. w zależności od frakcji którą gramy.
Reasumując nie potrzebujemy własnych 45 prowincji bo wystarczy że suma naszych oraz wasali ma taką sama wartość.

http://i57.tinypic.com/ibhthx.jpg

http://i57.tinypic.com/21kfif7.jpg

jmj06pl
25-07-2015, 13:12
Pytanie szybkie. Steam przyjmie mi cd-keya z polskiej wersji medka którego mam na płytach kupionego jak tylko się ukazał? Trzeba wtedy użyć opcji aktywacji gry spoza steama w bibliotece czy tez dać opcję aktywuj na steamie? Pytam bo na razie po za domem jestem i nie mam dostępu to tych kodów ale jak wrócę to bym sobie chętnie odkurzył medka :) a nie chce mi się płyt katować i napędu, po za tym chwilowo je pożyczyłem bratu :p

majkel
25-07-2015, 17:10
Ja mam medka sprzed 5 lat i wystarczyło aktywować klucz na steam. Potem możesz już spokojnie pobierać. No i nie ważne czy miałeś królestwa czy nie to i tak ściągnie Ci razem z nimi;)