PDA

Zobacz pełną wersję : Crusader Kings II - Dyskusje Ogólne

Strony : 1 [2]

Samick
05-04-2015, 14:22
Wiem, ale z uwagi na prestiż oraz potencjalne korzyści jednoczące ród (vide Bawaria) zdecydowałem się na taki krok zamiast związki małżeńskie z hrabiami albo ich synami.

Henryk5pio
05-04-2015, 18:27
Orientuje się ktoś, czy istnieje pełne spolszczenie do CK2? Bo obecnie moja gra (czysta podstawka), jest częściowo po angielsku i częściowo po polsku, co uniemożliwia mi grę...

adriankowaty
05-04-2015, 19:01
Nie ma. Cenega wydała spolszczenie do wczesnej wersji gry, ale wraz z patchami ono się zdeaktualizowało. Pograj na angielskiej wersji, henryk. ;)

Samick
05-04-2015, 19:14
Także szukałem, ale nie ma. Za dużo roboty bo należałoby je aktualizować po każdym patchu i dlc.

Na szczęście po 100 latach niemal wszystkie wydarzenia są już jasne i powtarzalne. ;)

Alvadan
06-04-2015, 10:34
Wiem o ślubie matrymonialnym :P, ale ono nie wypali, bo Rzym ma ustrój agnatyczny, (nmieniałem go na samym początku, bo denerwowało mnie to, że miałem pełno pretendentów do tronu, jak zmieniłem na agnatyczny to liczba się zmniejszyła i łatwiej było następców mordować i kastrować :P). Podczas wczesnych podbojów Cesarstwem używałem cesarskiej rekonkwisty, a podbite ziemie zostawiałem tak jak były (nie zmieniałem hrabiów, tylko książeta były greckie). Aktualny król niedługo padnie, ale jego następca dość młody jest, poczekam aż żona nie będzie rodna i ją usunę :P, potem ożenię go z jakąś 16 by ta zaczęła dzieci rodzić, a w międzyczasie zmienie system w Arabii na agnatyczny (tam będzie łatwiej :P, Chociaż tereny do jednej osoby pójdą, gdy upadnie główna linia dynastyczna) lub go usunę jeśli będzie taka możliwość.
O prestiż się nie martwię, bo go bardzo szybko zbieram (krucjaty, bunty, ataki hord/dżihadu)
Moje cesarstwo
http://i.imgur.com/E6TGQdE.png
kultura w państwie i na świecie :P
http://i.imgur.com/Cq8bOvy.png

szwejk
21-05-2015, 17:48
Z tym wprowadzeniem feudalizmu, to nie jest tak strasznie, jak to malują (co prawda gram na zwykłym poziomie trudności...) Kluczową sprawą u mnie, była nie tyle kasa, co spokój na granicach. Osiągnąłem to wzniecając bunty u sąsiadów. Wyszło całkiem nieźle. Gdy oni uganiali się za buntownikami, ja powolutku budowałem.:P
Czy ktoś grał w moda do CK2 The commune of Rome ?
Jakie wrażenia?

Pop517
16-06-2015, 00:31
Przecena na Steam -80%
http://store.steampowered.com/app/203770/

Samick
21-08-2015, 16:34
Na cdp.pl promocje na CK2 i dlcki.

behemoy
20-09-2015, 23:51
Mam problem z dwoma rzeczami w Cruader kng 2. Pierwsza to mianowice nie umiem wbic kodow gdyz tylda nie dziala. Dzialalo wszstko kiedys i nagle przestalo :( Druga sprawa to tez zniklela opcja mordrwstwa!W zaden sposob nie moge wyslac skryobojcy, gdyz nie ma juz tej opcji. Czy ktos mi poradzi co robic?

Tommy
01-10-2015, 11:27
zniklela opcja mordrwstwa!W zaden sposob nie moge wyslac skryobojcy, gdyz nie ma juz tej opcji.
morderstwa zostały usunięte bo przez tą opcje gra była niezbalansowana
teraz zabójstwa tylko przez spiski

Facehugger
03-12-2015, 17:10
Mam pytanie dotyczące moda do tej że gry. A mianowicie AGOT (Gra o tron). Mm 2 komputery. Na pierwszym gdy próbuję zapisać grę (W modzie oczywiście ) to wywala mnie do pulpitu bez żadnej informacji. Za to na 2 komputerze mod nie chcę mi się włączyć (Jak klikam graj to nagle gra się wyłącza po za ledwie sekundzie .

1.Mam wyłączone inne mody
2.Robiłem reinstall.
3.W pliku z modem nie mam folderu z zapisami (Nie wiem czy tak ma być ).
4.Mam aktualną wersję CK2
5.TAK mam orginał gry :D

szwejk
19-12-2015, 17:11
Chcę się upewnić, czy inni gracze też się z tym spotkali. Mam wszystkie dodatki. Gram chrześcijańską Saksonią. Jestem od kilkudziesięciu lat (obecnie mam rok 940) zalewany wyprawami wikingów. Niszczę ich drużyny, a wciąż pojawiają się kolejne. Co ciekawe, Francja i Anglia tak wielkich problemów nie mają. Tylko mój kraj ich przyciąga... Tak ma być, czy też to wynik jakiegoś mojego błędu?

Mizutsu
20-12-2015, 15:30
Tak po prostu jest, że w tym okresie jest zalew wikingów i można dostać mocno po głowie :/

szwejk
06-01-2016, 09:47
Jakoś już z tymi wikingami sobie radzę:P Inna sprawa, czy jak powołam w obrębie własnego królestwa republikę kupiecką, to ta z automatu będzie moim wiecznym sojusznikiem? Czy król może, na drodze odziedziczenia, objąć władzę w takiej w republice?

Piter
06-01-2016, 11:08
Jakoś już z tymi wikingami sobie radzę:P Inna sprawa, czy jak powołam w obrębie własnego królestwa republikę kupiecką, to ta z automatu będzie moim wiecznym sojusznikiem? Czy król może, na drodze odziedziczenia, objąć władzę w takiej w republice?

Republika będzie Twoim wasalem, w republice kupieckiej władze się wybiera, nie dziedziczy :)

Il Duce
21-02-2016, 16:08
Raz wystarczy,naprawdę nie trzeba powtarzać tego samego trzy razy żeby ludzie zrozumieli....Kasuję założony temat a posta przenoszę do odpowiedniego działu,z racji tego że jesteś nowy to dostaniesz jedynie słowne upomnienie,ostatnie upomnienie....

PS:Że nie wspomnę o tym iż temat do gry multiplayer już istnieje,przeniosłem do niego tego posta....

Samick
19-03-2016, 01:30
Gram, gram, gram i mimo prób porządkowania ziem, tj. książę dostaje hrabstwo, po czym zostaje wyniesiony do rangi księcia nad tym hrabstwem i okolicznymi ziemiami, to mam niesamowity bałagan administracyjny. Wystarczyły dwa pokolenia, rozbudowane w męskich potomkach, by przeżywać teraz piekiełko malutkich wojenek domowych, nad którymi nie mogę zapanować. Każdy spiskuje przeciwko każdemu, podbija, morduje i co tylko da radę to czyni. Są jakieś skuteczne metody porządkowania ziem? Czy może wasale potłuką się ze 20 lat, sami uporządkują te sprawy i będzie jako taki spokój?

Piter
19-03-2016, 11:29
Gram, gram, gram i mimo prób porządkowania ziem, tj. książę dostaje hrabstwo, po czym zostaje wyniesiony do rangi księcia nad tym hrabstwem i okolicznymi ziemiami, to mam niesamowity bałagan administracyjny. Wystarczyły dwa pokolenia, rozbudowane w męskich potomkach, by przeżywać teraz piekiełko malutkich wojenek domowych, nad którymi nie mogę zapanować. Każdy spiskuje przeciwko każdemu, podbija, morduje i co tylko da radę to czyni. Są jakieś skuteczne metody porządkowania ziem? Czy może wasale potłuką się ze 20 lat, sami uporządkują te sprawy i będzie jako taki spokój?

Wojnami między wasalami nie ma się co przejmować, tak musi być.

Samick
19-03-2016, 11:34
Przejmuję się. Osłabia to możliwości militarne mojego hospodarstwa, a szykuje się długi podbój górzystej Szkocji, która choć uboga w złoto, to chętnych do bitki ma aż nadto.

Brave
16-04-2016, 10:27
Witam wszystkich, mam dwa pytania.

1. Otrzymuje ujemne punkty do stosunków z wasalami, ponieważ mam za dużo księstw, a nie mogę ich innym wasalom przekazać, bo wtedy te ziemie się odłączają od mojego terytorium. Można coś z tym zrobić?
2. Od czego to zależy jakie ziemie będą dziedziczyć poszczególni synowie? To jest wyłącznie losowe?

Il Duce
16-04-2016, 11:07
2.To zależy od tego jakie prawa dziedziczenia wprowadziłeś w swoim państwie

dawid321
22-04-2016, 21:26
Mam problem. Zacząłem od bycia wasalem. Pożyczyłem 350$ i wynająłem najemników. Zdobyłem niepodległość i make tributary zrobiłem na pobocznych. Teraz sfabrykowałem u nich roszczenia. Ale nie mogę im wypowiedzieć wojny. Dlaczego?
http://ifotos.pl/zobacz/1jpg_sssnqww.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/2jpg_sssnqws.jpg

Po co zakładać nowy temat?Od tego jest dyskusja ogólna....

Il Duce

Samick
25-04-2016, 13:30
make tributary

Po polsku poproszę.

Idill`a (MZ)
25-04-2016, 14:14
Najemnicy niweczą balans rozgrywki. Potencjalnie gracz może znacznie lepiej zagospodarować ich możliwości, stosunkowo małym kosztem załamując równowagę sił wynikającą z rzeczywistego zaplecza militarnego, rozstrzygając wojnę na swoją korzyść.
Najemne wojska są sztuczną przewagą dla słabeuszy, dla graczy, w warunkach niskiej efektywności ich użycia przez wciąż niedoskonałe AI.

Samick
25-04-2016, 15:19
Zaciężnych mam mało, ale to moja gwardia, czyli oddział najemników w liczbie 1500 o koszcie utrzymania 4, których trzymam od 300 lat (z krótkimi przerwami) w mojej obecnej rozgrywce. Wystarcza żeby zaprowadzić porządek z najazdami łupieżczymi czy podbić słabszych władców.

dawid321
25-04-2016, 16:06
Po polsku poproszę.
pobieram od nich danine. Płacą mi innymi słowy

szwejk
25-04-2016, 16:31
Teraz sfabrykowałem u nich roszczenia. Ale nie mogę im wypowiedzieć wojny. Dlaczego
Jeżeli jedziesz na dodatku conclave, to musisz mieć przychylność swojej rady, by wypowiedzieć wojnę.

dawid321
25-04-2016, 17:54
Jeżeli jedziesz na dodatku conclave, to musisz mieć przychylność swojej rady, by wypowiedzieć wojnę.

To co mam zrobić? screen z rady
http://ifotos.pl/zobacz/3jpg_ssaxxhw.jpg

edit:

Z tego co widzę to głosowanie jest po wciśnieciu "Declar War". A ja nie mogę wybrać "Declar War". Jakby mi nie uznawało roszczeń. Może jakiś błąd gry.

Podsumowanie:

Tych co miałem "make tributary" czyli płacili mi danine nie mogłem wypowiedzieć wojny. A jak zrobiłem roszczenie do kogoś z kim nie miałem wcześniej nic wspólnego to mogłem mu claima wypowiedzieć. Dziwne ale chyba problem się rozwiązał. Chociaż nie wiem czy tak powinno być

Samick
05-05-2016, 21:33
Za coś w końcu płaci, czyli za ochronę, także przed Tobą.

Mam ciekawy przypadek:
władca jest na końcówce swoich dni, ale nie bójcie żaby, ten człek jest niczym Jagiełło i dał radę w 70tych latach swego życia spłodzić trzech synów. I tu zaczyna się cyrk. Pierwszy przyszedł na świat gdy matka była w niewoli u jakiegoś islamskiego władcy, który wydaje się być przywódcą jakiegoś odłamu tej religii (szkoły religijnej?). Co spowodowało, że dziecko jest kultury perskiej i wyznania muzułmańskiego. I to nie byłby wielki ból by dokonać konwersji, większy jest taki, że chłopak jest przetrzymywany w zachodnich Indiach, a ja rządzę w Anglii. Nie mogę aż tak daleko sięgać z propozycjami wykupienia chłopaka, więc sprawa jest skomplikowana. Próbowałem go wyciągnąć akcją związaną z Intrigue Focus, ale tylko przyblokowało mi tę umiejętność. Co mogę zrobić? Czekać do przejęcia przez niego tronu i próba wykupienia (przejdzie)? Czy czekać aż mu się kipnie i patrzyć na średniego syna?

Samick
19-05-2016, 09:57
Synek wylądował w moim wiezieniu... Nie wiem jak. Może moja żonka zadziałała, jest władczynią niezależnego państwa i nie mam za dużej władzy nad nią. Synek uwolniony, podrósł i zasiadł na tronie. Na starcie trzeba było zmienić wiarę z islamu na katolicyzm i kulturę z perskiej na irlandzką, czyli 1000 punktów prestiżu w plecy. Teraz zaczną się hulanki. :)

dawid321
28-05-2016, 15:44
Witam. Gram w CKII Conclave. Przeszedłem z tribal na feudalizm. I mam taki problem bo pokzuje mi że mojego wojska mam 0. Nie "robi się" że tak powiem. Mam trochę złota to się obronie jakby co na początku ale dlaczego ono się nie robi?
screen z gry (http://ifotos.pl/z/saseera/)

Samick
28-05-2016, 16:03
Czekaj, czekaj. A czy nie powinieneś poza decyzją, przekształcić wioski w stałe osiedla z poziomu prowincji? Czyli prawy przycisk myszy na obrazku stolicy prowincji którą posiadasz i wybierasz odpowiednią opcję. Pewnie nie przekształcenie ich powoduje taki stan rzeczy. Oczywiście przekształcenie zrówna z ziemią budynki wioski. :)

dawid321
28-05-2016, 16:50
Nie ma problemu. Po prostu po przejściu na feudalizm wojsko się zeruje i dopiero po jakimś czasie zaczyna się odnawiać. Oglądałem filmiki z przechodzenia na feudalizm i właśnie coś takiego zaobserwowałem. Sprawdziłem i rzeczywiście tak jest.
Napisałem bo gram na iron-save więc się obawiałem trochę.

Samick
28-05-2016, 19:08
Nie mam innych "pomysłów", musisz poczekać na mocniejszych w te klocki ode mnie.

Samick
06-06-2016, 16:11
Jest jakiś sposób na przyspieszenie redukcji wskaźnika badboy? Czekanie na spadki z 50% do 5% w tempie 0.21% miesięcznie trwa ciut długo, a jeszcze sporo zostało mi do podbicia. :)

szwejk
22-07-2016, 18:03
Szykuje się nowy dodatek. Tym razem "epidemiczny". Do tego będzie parę zmian w gospodarce królestwa...

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=99361

Samick
14-10-2016, 12:01
Łupię sobie i łupię, Iberię, Anglię i inne lądy. Dostałem tytuł wikinga i pytanie brzmi: mam przeprowadzić inwazję, więc muszę wypowiedzieć wojnę? Od czego zależy ilość ochotników?

Dlaczego czasami nie mogę łupić pewnych krajów? Opcja łupiestwa włączona cały czas, okręty czekają na dobra.

szwejk
05-12-2016, 10:19
Dodatek dla lubiących, zakony i tajne stowarzyszenia. Wreszcie będzie można zrealizować, w praktyce, swoje ulubione teorie spiskowe;)

Monks and Mystics
​http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=101502

Votka15
06-02-2017, 17:07
Mam problem z jakimś dziwnym bugiem w ck2 mianowicie koszty na utrzymanie armii "blokują" się po jej odwołaniu (czy da się coś z tym zrobić ?)1993

sorry za takie małe zdjęcie, ale na szczęście można powiększyć

Samick
08-02-2017, 02:23
Po góra miesiącu powinno wszystko wrócić do normy, chyba że jeszcze czegoś nie rozwiązałeś, np.: najemnicy, flota, własnych pospolitaków. Po liczbach jakie są na tym małym czymś, wnioskuję że to zaawansowana gra, więc stawiam na coś innego: gwardię czy jak zwać drużynę wojów, która jest stałą siłą bojową. Nie pamiętam jak oni zwą się po angielsku (rutines, czy coś takiego). Mają bardzo niski koszt utrzymania w czasie pokoju, ale wystarczy że poniosą straty, to uzupełnianie nie dość że trwa dłuższą chwilę, to jeszcze pochłania ogromne zasoby finansowe.

Hannibal Barkas
30-03-2017, 09:57
Czy armia broniąca się w CK dostaje jakieś bonusy wynikające z pozostawania w prowincji przez określony czas?

Samick
30-03-2017, 09:59
Nie. Nie ma żadnego okopania itp. drobiazgów znanych z HoI. Dostajesz tylko modyfikatory za teren, a raczej przeciwnik dostaje kary, jak atakuje np.: prowincję z rzeką.

Krwawy_Baron
25-06-2017, 15:50
Wkrótce dostaniemy nowy dodatek, rozszerzający mapę o prowincje w Tybecie:

https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/ck2-dev-diary-51-the-roof-of-the-world.1021920/

JohnyzMielony
11-08-2017, 16:17
Witam. Wiem że temat który teraz przytoczę był już omawiany ale nie bardzo zrozumiałem.
Chodzi mi o problem z zapisem gry. Po jakoś sto latach rozgrywki Polską Auto-Saved zaczęły wywalać z gry, więc je wyłączyłem, ale ręczne zapisywanie też po kilku latach przestały działać wyrzucało z gdy albo pojawiał się komunikat że nie udało się zapisać gry. Szukałem na różnych forach rozwiązania, ale nie doszukałem się odpowiedzi która by zadziałała.
Więc proszę o pomoc.

Samick
22-08-2017, 10:53
Spróbuj zapisywać save'y w chmurze steama, zamiast na dysku.

Ktoś grał ostatnio więcej w CK2? Też Wam się tworzą dziwne masakry wyznaniowe? Bizancjum wyznaje islam, Cesarstwo Rzymskie wchodzi w pogaństwo wprost z Laponii? I chyba moje największe zdziwienie: rzucanie po mapie przez grę.

Krótka historia mojego rodu:
1) Zaczynam jako książę Ferrary. Rozwijam terytorium.
2) Dochodzi do jakiegoś przewrotu bądź innej cholery, zmienia się religia w Lombardii.
3) Zostaję hrabią w Toskanii w wyznaniu jakiegoś pogaństwa, czyli bocznej linii względem tej co grałem. Jedna prowincja. Zaczynam ekspansję, dorabiam się księstwa, podbijam kawał Italii.
4) Przechodzę na chrześcijaństwo (czyste), kraj pozostaje pogański.
5) Papież (te same wyznanie co ja) ogłasza krucjatę. Zwycięstwo chrześcijan, ja już ucieszony, bo będę miał wnuka na tronie Lombardii, wyznania nie muszę zmieniać.
6) Ląduję jako hrabia Plauen w dzisiejszych Niemczech, jakaś boczna gałąź rodu, z którą ostatni kontakt był 200 lat wcześniej i zdążyłem zapomnieć że za jakąś hrabiankę wydałem szóstego czy siódmego syna. Wyznanie pogańskie, jedna prowincja. Cesarz nad głową.
7) Na tę chwilę chyba nie wywalą mnie z moich ziem, ale staram się zebrać jakieś ziemie do królestwa... Saksonia! Tylko trzeba mieć saską kulturę, której nie mam. :P
Kolejny cel: królestwo Pomorza w 200 lat. Eh...

Krwawy_Baron
24-08-2017, 15:26
Trailer nowego dodatku: Jade Dragon

https://www.youtube.com/watch?v=yHGKl7Ggctk

DLC ma się skupić przede wszystkim na wschodnich regionach mapy i interakcją z Chinami. Prócz tego dojdą nowe casus belli dla wszystkich.

Samick
24-08-2017, 16:17
Hmm... I DLC w stylu: podbij cały świat. :P
Doprawdy, nie wyobrażam sobie że kiedyś wypuszczą CK3. Jeśli wypuszczą, to jak bardzo uboga to będzie gra. :marzyciel:

Krwawy_Baron
25-08-2017, 19:29
Hmm... I DLC w stylu: podbij cały świat. :P
Doprawdy, nie wyobrażam sobie że kiedyś wypuszczą CK3. Jeśli wypuszczą, to jak bardzo uboga to będzie gra. :marzyciel:

Ta.. i do tego światowego podboju dodadzą acziwment: podbij cały świat jako król Walii albo Alanii mając tylko kobiety jako władców

Następnym razem pewnie zrobią Afrykę - brak Tuaregów i handlu transsaharyjskiego nieco kuje w oczy, zwłaszcza że dodanie "afrykańskiego jedwabnego szlaku" będzie boostować muslimów z zachodniej części mapy i uatrakcyjni rozgrywkę w Hiszpanii. Mile by mnie jednak zaskoczyli gdyby przesunęli koniec gry na datę odkrycia Ameryki czy tezy Lutra i dali scenariusz startowy z Jagiełłą i Tamerlanem

Przed ogłoszeniem smokowego DLC w którymś z dev diary napisali, że wypuszczą jeszcze 2-3 dodatki do CK2. A jak już wypuszczą CK3 to będzie pewnie tak jak z innymi grami od Paradoxów - wyjdzie za 10 lat, część rzeczy przejdzie z dodatków do podstawki, połowę mechanik wytną aby popakować je w DLC.

Asuryan
25-08-2017, 23:34
Ale wiecie że to najnowsze DLC nie dodaje do rozgrywki terytorium Chin? Tylko "the Empire of China as an off-map influence".

Krwawy_Baron
26-08-2017, 09:50
Tak, wczoraj Paradox streamował rozgrywkę Ujgurami od scenariusza "Starzy Bogowie" i tłumaczyli jak działają Chiny. Na mapie będzie tylko tzw. "zachodnia prowincja" - i to nie zawsze. Chiny będą raczej pasywne, choć jak gracz będzie miał dobre relacje z cesarzem - Chinole zaatakują naszego wroga (do tego będzie można również wysępić chińskiego lekarza, czy zawrzeć małżeństwo, jeżeli jesteśmy dość potężnym władcą) - cała interakcja z Chinami przebiega przez specjalne okienko, coś jak HRE w Europie Universalis.

Do tego ludzie z Paradoxu przerobili nieco mechanikę Jedwabnego szlaku (punkty handlowe w narzuconych prowincjach i brak całkowitego wstrzymania handlu na nitce, gdzie jest oblężenie)

Ciekawe czy Chanat Mongołów ze stolicą w Karakorum w późniejszych scenariuszach będzie czerpał profity z Chin - w końcu od Kubiłaja rządzili oni całym Państwem Środka.

Samick
26-08-2017, 09:51
Tak, tak, ale mamy Indie, które także nie zbyt wiele wnoszą do rozgrywki w Europie. ^^
Więc może kiedyś Afryka i Chiny?

Asuryan
26-08-2017, 16:37
Gdzieś czytałem że Chiny jako takie (wraz z terytorium) mają być ostatnim DLC do CK II, a później ewentualnie już CK III

Turek
27-08-2017, 14:11
Zaczynam skillować się w ckII jako newbie. Macie jakieś porady?

Samick
28-08-2017, 01:12
Zacznij w Irlandii i próbuj wszystkiego. Pierwsze gry i tak na niczym innym nie polegają jak na próbie opanowania mechaniki (tak jak każda kolejna, bo mam tak w każdej nowo zaczętej).

Krwawy_Baron
28-08-2017, 19:48
Zaczynam skillować się w ckII jako newbie. Macie jakieś porady?

Zgadzam się z opinią Samicka co do Irlandii - możesz też zacząć księciem pod Cesarstwem Niemieckim: nikt obcy ziemi ci nie odbierze, wprawisz się nieco w politykę, a i będziesz miał nawet szansę się wyszaleć zostając cesarzem (Niemiaszki mają system elekcyjny). Ewentualnie zacznij jako wasal Seldżuków jeżeli masz Sword of Islam kupiony - muslimy mnożą się jak króliki, więc masz praktycznie zerową szansę że Twój ród przedwcześnie wygaśnie - a co do potęgi państwa, to Seldżucy są zaraz za Niemcami (i arabską Andaluzją w scenariuszach z DLC).

Staraj się mieć nadwyżkę budżetową na najemników (no, chyba że władasz jakimś nic nie znaczącymi i biednymi ziemiami a przychody są znikome) - potrafią odmienić losy wojny

Jeżeli już grasz tą Irlandią, to zaczynasz jako władca plemienny - wówczas musisz dbać o relację z wasalami, gdyż działają oni jako sojusznicy - a gdy są obrażeni mogą nie wysłać Ci ani jednego żołnierza na wojnę

Najlepiej jest też zacząć od 1066 roku - wówczas gra wydaje się być najbardziej zbalansowana

Warto też iść na krucjaty/dżihady - nawet ze skromnymi siłami - wówczas nasza postać dostaje całkiem fajną cechę

Pytanie też jakie masz dodatki, bo niektóre z nich - np. Reaper's due - dość mocno przerabiały mechanikę. Np. jak masz kupione Conclave to ciężko jest zaczynać jako władca dużych państw - co chwila bunty pod pretekstem zmiany ustroju

Gdzieś czytałem że Chiny jako takie (wraz z terytorium) mają być ostatnim DLC do CK II, a później już CK III
Chin teraz nie dadzą, za dużo roboty - to raz. Odkąd doszły Indie, to potrafi czasem nieźle ścinać (choć i tak to się już poprawiło). Zamiast Chin dojdzie coś w Afryce na pewno

szwejk
30-08-2017, 16:02
Co do ewentualnych Chin w CK III, to najbardziej sensowne byłoby dodanie tylko ich północnego obszaru, wraz z Mandżurią i Koreą. W całości, wymagałyby chyba oddzielnej gry, pod osobnym tytułem:hmm:
Ciekawe, czy w przyszłości będzie można pograć zakonami rycerskimi? Tego mi w CK II brakuje...

Krwawy_Baron
30-08-2017, 20:51
Co do ewentualnych Chin w CK III, to najbardziej sensowne byłoby dodanie tylko ich północnego obszaru, wraz z Mandżurią i Koreą. W całości, wymagałyby chyba oddzielnej gry, pod osobnym tytułem:hmm:
Obecny kształt mapy jest chyba najlepszy - mamy serce Imperium Mongolskiego, mamy Bengal gdzie w średniowieczu najdalej doszły armie islamu. Mandżuria i Korea są już za bardzo na wschodzie - zamiast dawać masę terenów na Syberii (których nie będzie można podbić) albo placeholderów typu obecni już Jugrowie czy Mansowie - którymi AI nic nie robi, a nikt też nimi nie gra, lepiej już spożytkować na rysowanie nowych portretów - bo te podstawowe arabskie i europejskie są już po prostu brzydkie i przestarzałe - w porównaniu do takich celtyckich, irańskich czy śródziemnomorskich.

Z kolei gdyby CK III wystartowało z obecną już mapą, bardzo ucieszyłbym się z dodatku w stylu Rajas of India z Chinami. Powiększenie mapy o dodatkowe tysiące postaci nie jest możliwe bez znacznego poprawienia wydajności gry - co wydaje mi się mało prawdopodobne - w pięcioletniej już grze jaką jest CK 2

Ciekawe, czy w przyszłości będzie można pograć zakonami rycerskimi? Tego mi w CK II brakuje...
Może teraz będzie można nimi zagrać - Tybet oprócz swojej religii pogańskiej ma jeszcze otrzymać ustrój będący połączeniem teokracji i feudalizmu - czyli szansa jest, tylko pozostaje czekać na premierę dodatku.

Zresztą, pamiętaj szwejk że pozostanie nam jeszcze przynajmniej jeden dodatek - a że History Channel wypuści niedługo serial o Templariuszach - kto wie ;) Zwłaszcza, że oprócz chrześcijańskich zakonów rycerskich, byłaby szansa na zrobienie Almorawidów i Almohadów. Póki co, w grze są oni zaledwie dynastiami muzułmańskimi, a historycznie byli oni zbrojnymi bractwami religijnymi - dodanie ich byłoby też pretekstem do przerobienia Afryki - ostatniej części mapy, gdzie da się coś jeszcze wcisnąć.

A swoją drogą, ciekawi mnie czy dostaniemy jeszcze Zakon Kawalerów Mieczowych - Inflanty wydają się bez nich nieco smutne.

Samick
31-08-2017, 10:02
Myślę, że bez nich byłyby szczęśliwsze. :)

Berengar1
06-09-2017, 09:09
Noszę sie z zamiarem kupna CK2, było na latobraniu w muve ale odpuściłem. Mam pare pytań co do gry. Po pierwsze czy jest po polsku? Widziałem kiedyś podstawkę w pomarańczowej serii cenegi i była po PL. Ale na muve że ENG wersja językowa. To jaką wersje miałbym na steamie? ENG, czy jednak PL? Czy jest jakieś spolszczenie do CK2, takie jak do Europy Universalis 4?
Jakie dodatki do CK2 polecacie? Jakie mają sens według was?

Krwawy_Baron
06-09-2017, 09:32
Noszę sie z zamiarem kupna CK2, było na latobraniu w muve ale odpuściłem. Mam pare pytań co do gry. Po pierwsze czy jest po polsku? Widziałem kiedyś podstawkę w pomarańczowej serii cenegi i była po PL. Ale na muve że ENG wersja językowa. To jaką wersje miałbym na steamie? ENG, czy jednak PL? Czy jest jakieś spolszczenie do CK2, takie jak do Europy Universalis 4?
Jakie dodatki do CK2 polecacie? Jakie mają sens według was?

Podstawka i pierwsze dodatki (ostatnim w PL jest The Old Gods) są po polsku, reszta jest po angielsku - zatem jak ustawisz polski to masz dziury w tekście (np. prowincje w Indiach nazywają się "prov1234"). Ale w internecie krąży gdzieś spolszczenie, choć ja go nie używam - popatrz po różnych forach i chomikach.

Moim zdaniem najważniejsze dodatki to:
-Starzy Bogowie - raz, że fajny scenariusz, dwa - odblokowuje Ci wszystkich pogan i zoroastrian (choć tych nie ma zbyt wiele)
-Reaper's due - dodaje aspekt śmierci, kalectwa i chorób dla naszych postaci, no i dochodzą epidemie takie jak czarna śmierć
-Rajas of India - masz grywalne Indie (w końcu to 1/3 mapy) wraz z buddystami, hinduistami i dżinistami, którzy trafiają się także poza samymi Indiami

Godne uwagi:
-Horse Lords - daje osobny model rozgrywki dla hord nomadów
-Conclave - rozbudowuje radę królewską i parę kwestii z rządzeniem państwem
-Way of Life - dużo eventów nautury rpg'owej
-Charlemagne - nowy scenariusz z Karolem Wielkim
-Monks and Mystics - tajne stowarzyszenia, bractwa religijne itd. - np. jak Twoja postać jest szyitą to może do Asasynów dołączyć

Reszta jest opcjonalna i zależy od Twoich preferencji - chcesz grać żydami, bierzesz Sons of Abraham. Chcesz pograć muzułmanami - Sword of Islam. Republikami kupieckimi? Wtedy idzie Republic. Fajne jest jeszcze Legacy of Rome, ale on się w większości tyczy tylko Cesarstwa Bizantyjskiego. A Sunset Invasion to już takie małe sci-fi :D

Samick
06-09-2017, 09:35
Mam tę podstawkę, gra była niemożliwa z uwagi na łamańce językowe, wróciłem do angielskiej, w której też są błędy w tekście. Jaką ustawisz, taką masz, ale masz językowe łamańce. Nie wiem czy jest. Z DLC to co Ciebie interesuje i czym chcesz grać, odrzuć dźwięki, tarczki, mordki i inne wynalazki. Może z obowiązków Charlemagne był poleciał, wydłuża znacząco czas gry.

Berengar1
06-09-2017, 12:44
jest gdzieś spis dodatków według daty publikacji? chciałbym miec to wszystko w PL tylko, jesli to mozliwe.

Krwawy_Baron
06-09-2017, 16:47
jest gdzieś spis dodatków według daty publikacji? chciałbym miec to wszystko w PL tylko, jesli to mozliwe.
Jest, tu:

http://www.ckiiwiki.com/Downloadable_content

Nawet jeżeli będziesz miał tylko dodatki po polsku to i tak będziesz miał dziury w tekście. Nie będziesz miał np. nazw połowy prowincji i tytułów

Berengar1
06-09-2017, 17:14
Czyli szukanie spolszczenia zostaje. Inaczej z tego co mówicie, musiałbym mieć sieczkę językową. I kupno tylko podstawki, lub podstawki z dodatkami w PL niewiele pomoże, bo i tak będą braki. No nic dzięki. Trzeba teraz czekać na mocne przeceny CK2.

Krwawy_Baron
06-09-2017, 21:47
Pozostaje Ci czekać albo do wyprzedaży świątecznej steam, albo liczyć że na weekend z grami Paradoxu. Jest jeszcze szansa, że przy premierze nowego dodatku, będzie przecena samej gry i starszych DLC. Śledź też różne humblebundle i tym podobne sklepy - tam też trafiają się atrakcyjne oferty cenowe.

Zresztą, podstawka trafiła już chyba do Kolekcji Klasyki w Cenedze, a seria ta cenowo nie jest zła.

Berengar1
07-09-2017, 07:17
Tak poczekam. Ostatnio na muve jest za drogo, nawet w wyprzedażach. Poczekam spokojnie.

Samick
07-09-2017, 11:55
Na cdp.pl spróbuj, niejednokrotnie mają ciekawe oferty.

szwejk
07-09-2017, 16:18
Czyli szukanie spolszczenia zostaje. Inaczej z tego co mówicie, musiałbym mieć sieczkę językową. I kupno tylko podstawki, lub podstawki z dodatkami w PL niewiele pomoże, bo i tak będą braki.
Koniec końców, możesz spróbować zagrać w wersji angielskiej. Moim zdaniem CK2 jest łatwiejsza niż EU4. W angielskim dobry nie jestem, ale dużo nauczyłem się z filmików polskich graczy, więc brak spolszczenia mi już nie przeszkadza. Zobacz parę odcinków i może u ciebie też...

https://www.youtube.com/watch?v=5VKwYnTDiuk&index=1&list=PLBJEVn1h83Hx4SP3WjLS83sd7cjZy9jLL

szwejk
30-01-2018, 15:34
Szykują się poprawki dotyczące Polski. Przydałoby się by dodali jeszcze rzeki : Narew i San.

https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/ck2-dev-diary-78-polishing-up-the-map.1067226/

Krwawy_Baron
31-01-2018, 23:36
Super! Trzeba będzie jeszcze parę razy zagrać w naszych stronach :D

Moim zdaniem, jeżeli idzie o zmiany na mapie, przydałaby się jeszcze poprawa Północnej Afryki- gdzie powinni dorysować parę prowincji w Libii, i Bałkanów - tutaj wypadałoby przynajmniej dodać kulturę Albańską, której nieobecność jest moim zdaniem niewybaczalna. Niestety, na Gotów Krymskich, Adygejczyków (Czerkiesów) i pomniejsze nacje Kaukazu nie ma już chyba co liczyć.

szwejk
21-02-2018, 17:48
Nowe, raczej kosmetyczne, poprawki dotyczące plemion bałtyckich. Komentarze dość mieszane. Zwraca się uwagę na mało poprawne granice w Prusach...:rolleyes: Osobiście mnie razi "Marienburg" - w czasach przedkrzyżackich... Jak już dodają małe rzeki, to przydałaby się jeszcze Pregoła,Narew. Daliby też dokładniej przebieg Niemna...

https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/ck2-dev-diary-79-beautifying-the-baltics.1070374/

Krwawy_Baron
23-02-2018, 09:32
Rzeczywiście, trochę to razi. Ale co do tych granic w Prusach, to devsi niby chcieli odwzorować podziały plemienne w czasach przed-krzyżackich, więc może jakieś pokrycie z niegdysiejszym stanem rzeczywistym to ma.

Ciekawe czy przy okazji tych zmian, w nowym dodatku dojdą do gry Kawalerowie Mieczowi?

szwejk
24-02-2018, 14:52
Ciekawe czy przy okazji tych zmian, w nowym dodatku dojdą do gry Kawalerowie Mieczowi?
Piszą o możliwości utworzenia królestwa Estonii:rolleyes:oraz, że to są wczesne przymiarki co do tego regionu. Może więc Kawalerowie będą... Ja też bym się z nich ucieszył.

Krwawy_Baron
24-02-2018, 21:57
Piszą o możliwości utworzenia królestwa Estonii:rolleyes:oraz, że to są wczesne przymiarki co do tego regionu. Może więc Kawalerowie będą... Ja też bym się z nich ucieszył.
W sumie to się cieszę, więcej królestw do utworzenia to potencjalnie ciekawsza rozgrywka :) Nawet takie mikro, jak istniejące już Walia, Bretania czy Nawarra - ot większe wyzwanie dla gracza aby poprowadzić je do wielkości :)

Co zaś do Zakonu Inflanckiego, może nie widzę w nim jakiegoś super potencjału, ale zawsze lepszy nowy zakon rycerski naniesiony na mapę, niż jakiś place-holder w jego miejsce. Gdyby jeszcze zrobili jakiś łańcuszek skryptów imitujący zainteresowanie niemieckich krzyżowców walką z poganami to byłbym bardzo ucieszony - zawsze większa presja do chrystianizacji.

W następnym dev diary dostaniemy poprawioną Afrykę Północną albo Trację - tak przynajmniej można wnioskować z reakcji jednego z devsów (o ile dobrze rozumiem):
http://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/ck2-dev-diary-79-beautifying-the-baltics.1070374/page-10#post-23844162

Już chyba kiedyś wspominałem, że bardzo chciałbym aby dodali brakujące kultury: Albańczyków na Bałkanach, Czerkiesów czy Gotów Krymskich (których niedobitki ponoć dotrwały do czasów Chanatu Krymskiego) i Tuaregów - jeżeli dostaniemy jakieś tereny na Saharze. A zmiany na mapie dają nadzieję, że ich wprowadzą, tym bardziej że przy okazji Jade Dragona na mapę trafiła taka drobnica jak Asyryjczycy i Sakowie (choć dawniej wydawało mi się, że w epoce Charlemagne i The Old Gods powinni być już rozmyci i wchłonięci przez Sogdów).

Apocryficum
19-03-2018, 20:46
Próbowałem zrozumieć mechanikę tej gry - niestety po 31 godzinach z gry, niczego w zasadzie nie opanowałem, zupełnie nie zrozumiałem jak na siebie "współczynniki" oddziałowują (wszystkie te cyferki po tylu godzinach gry nic mi nie mówią - chociaż sam nie wiem czy nie mylę tej gry teraz z Europą Universalis 4). Ta gra jest tylko dla masochistów. I mimo że to chyba najprostsza gra Paradoxu to dalej jej totalnie nie kumam. Przyznaję jednak że gra jest bardzo pociągająca, 10 godzin zajęło mi zachwycanie się mapami i śledzenie rodowodów, więc można powiedzieć, że grałem tylko 21 godzin.
Ogólnie jednak więcej zachwytów wywołał mod do Europa Universalis IV, Extended Timelines -mapy z lat 0-2018 - 70 godzin przesiedziałem w tej grze w ogóle w nią nie grając tylko przeglądając mapy - naprawdę prawdziwa przygoda i ekstra lekcja historii

szwejk
20-03-2018, 10:45
Próbowałem zrozumieć mechanikę tej gry - niestety po 31 godzinach z gry, niczego w zasadzie nie opanowałem
Ja, podobnie mam z EU4;) Co do CK2, polecam obejrzeć parę odcinków

https://www.youtube.com/watch?v=5VKwYnTDiuk&list=PLBJEVn1h83Hx4SP3WjLS83sd7cjZy9jLL

Tam jest przystępnie wytłumaczone co i jak.

Krwawy_Baron
15-05-2018, 09:27
W nowym dodatku całkowicie przebudowany zostanie system krucjat :) W skrócie: nowe krucjaty będą bardziej kolektywne i zostaną podzielone na dwie fazy - "przygotowawczą" i właściwą krucjatę. Co ciekawe, mając odpowiednio dużo pobożności, będzie można również wpłynąć na zmianę celu (ciekawe czy będzie można wymusić atak na "schizmatyków" z Konstantynopola, jak to zrobiła przebiegła Wenecja?)

Więcej tutaj: https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/ck2-dev-diary-83-god-wills-it.1097740/

Krwawy_Baron
19-05-2018, 13:44
No i nowym dodatkiem będą Krucjaty Północne :D

https://store.steampowered.com/app/756660/

Samick
22-05-2018, 10:44
Hm... Patrzę na ilość DLC, których nie kupiłem i zaczyna boleć mnie portfel. Wziąłem tabletkę "brak czasu na granie" i ból złagodniał. ;)

Granie w okolicach Polski znowu się zmieni, więc warto będzie odświeżyć sobie wspomnienia z gry.

Krwawy_Baron
23-05-2018, 19:09
Ja już odkładam pieniądze, więc chętnie podzielę się wrażeniami gdy już wyjdzie ;)

Ciekawe czy to już ostatni dodatek od Paradoxu? Przy premierze "Monks&Mystics" albo "Jade Dragon" wspominali, że wyjdą jeszcze 1 lub 2 rozszerzenia

Piter
16-09-2019, 07:15
Gra w CK2 na ustawieniach max domena 1/4 domyślnej ilości i limit wasali 1/2 domyślnej ilości + maksymalna siła buntu pogan to coś niesamowitego. Gra sobie człowiek Polską i zamiast mieć po 100 latach całe Pomorze i Litwe i mieć potężne imperium to ledwo parę prowincji uciuła. (+poziom vh). Super zabawa.

Samick
20-10-2019, 09:40
Gra przeszła na model free to play, szykują część trzecią, a ja mam pytanie: Jest szansa na zmianę elekcji na dziedziczenie w Cesarstwie Bizantyjskim? Rok 1150. Cała władza w ręku cesarza, niemal całkowita centralizacja, ale poza możliwością dziedziczenia wedle płci, to okienko z formami dziedziczenia jest puste.