PDA

Zobacz pełną wersję : NAPOLEON TOTAL WAR - dyskusje ogólne

Strony : 1 2 3 [4]

Aztec
30-03-2013, 20:12
Świetna odpowiedź na moje pytanie. Nie oceniajmy grafiki przez datę wydania gry. Zwłaszcza, że nie jest to w tym wypadku tak dużo, a zmiany graficzne to bardziej estetyka wykonania, niż realne zmiany grafiki. Poza tym niektórym może się podobać realniejsza grafika Napoleona, niż trochę bajkowa Shoguna.

Reznow45
31-03-2013, 10:45
Mi na przykład trochę nie podoba się to,że w S2 piechota leci szybciej niż konnica z np. M2 :D a bitwy trwają najwyżej 3 minuty (polowe, oblężenia do 8 ;) ).
Grafika od Shogunów jest taka właśnie "bajkowa" wolałem osobiście tą z poprzednich TW.

tusek21
03-04-2013, 12:16
Mam Empire i chetnie bym sie zamienil za Napoleona. Czy ktos by byl zainteresowany zamienieniem jak cos to pisac na PW.

Samick
03-04-2013, 12:32
Nie lepiej kupić? 30 zł i masz nówkę grę i nie ma problemu z kluczami. :)

tusek21
03-04-2013, 12:49
Nie lepiej kupić? 30 zł i masz nówkę grę i nie ma problemu z kluczami. :)
Pomysle o tym tak szczerze nie wiedzialem ze tak tanio mozna kupic, a jeszcze takie pytanko czy internet 1 mb nadaje sie do multi.

Edhardo
04-04-2013, 16:48
Ładne wydanie gamebook masz Empire i Napoleona.

Asuryan
04-04-2013, 17:33
Akurat dwie gołe podstawki z książką, nawet gdyby była drukowana na kredowym papierze - to żadna okazja. Co innego gdyby te gry zawierały również dlc.

Samick
04-04-2013, 22:20
Nie mam DLC i jakoś nie przeszkadza mi to grać. :)

Asuryan
04-04-2013, 23:04
Zgadzam się, można grać i bez DLC, tylko że w singlu ma się wtedy dwie kampanie mniej, a i w multi jest ostro pod górkę (przynajmniej w Empire).

Edhardo
05-04-2013, 14:57
Akurat dwie gołe podstawki z książką, nawet gdyby była drukowana na kredowym papierze - to żadna okazja. Co innego gdyby te gry zawierały również dlc.
Zależy dla kogo średnio 15 zł za jedną grę to dobra cena .Ale zgodzę się że sam książka to nic specjalnego.A DLC można zawsze pobrać jak dobry kurs Euro będzie.

Aztec
05-04-2013, 15:04
Gamebook Shogun kosztuje 34 zł

Edhardo
05-04-2013, 20:18
Owszem ale ja mówię o napoleon+empire.A shogun fajny bo się nad zakupem zastanawiam?

Memnon[pl]
07-04-2013, 01:23
Owszem ale ja mówię o napoleon+empire.A shogun fajny bo się nad zakupem zastanawiam?
Nie ma sie nad czym zastanawiac-jest bardzo fajny...Kupuj smialo-mysle ze sie nie zawiedziesz...

Edhardo
07-04-2013, 12:09
Dziękuje za opnie jak będzie ku temu okazja to zakupię.

Manieon
07-04-2013, 21:15
Po przeciętnym empire miałem do Napoleona pewne obawy, ale szybko się one rozwiały. Co najbardziej cieszy, poprawili różnorodność jednostek. W poprzedniku każda potyczka wyglądała praktycznie tak samo bo każdy kraj miał takie same jednostki, które różniły się praktycznie tylko kolorem mundurów. Tutaj prawie każda jest inna. Do tego lepszy system uzupełnień a także lepiej opracowane systemy miast i stolic regionów. Choć oczywiście były też pewne wady, mapa choć podzielona na więcej prowincji ograniczała się tylko do Europy, piechota nie miała ostrzału szeregami jak w poprzedniczce (choć nie wiem, może to akurat jest podyktowane historycznie, wie ktoś może coś na ten temat?), a żołnierzom trudno jest trzymać szereg. Najbardziej jednak boli to, że dokładnie tak powinien wyglądać empire, a Napoleona to bym raczej widział jako dodatek w stylu Aleksandra, a nie pełnoprawną i pełnopłatną grę.

kubao
17-04-2013, 18:05
Witam, mam małe pytanko odnośnie edycji 'Gamebook'. Czy dla Empire i Napoleona są dwa oddzielne key'e, czy jeden dla obu gier?

Pozdrawiam :)

Wald
17-04-2013, 18:07
Dwa oddzielne ;)

maxcezar5
21-04-2013, 06:57
Mi na przykład trochę nie podoba się to,że w S2 piechota leci szybciej niż konnica z np. M2 :D a bitwy trwają najwyżej 3 minuty (polowe, oblężenia do 8 ;) ).
Grafika od Shogunów jest taka właśnie "bajkowa" wolałem osobiście tą z poprzednich TW.
No właśnie, a w Empire i Napku była tak "brudna"(realistyczniejsza moim zadaniem).
Ja uważam mimo wszystko że Empire jest lepsze od Napoleona pod względem grafiki, pomysłów, realizmu. A pogląd że Napek jest lepszy utarł się przez niestabilność Empire w dniu premiery i przez olbrzymią stabilność Napoleona w dniu premiery.

maxcezar5
03-05-2013, 19:25
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego:
-pruska artyleria jest słaba,
- Rosjanie słabo strzelają,

P.S. Jak frakcje polecacie, uważacie za swoją ulubioną?

Wald
03-05-2013, 20:49
ponieważ to zależy od statystyk, każda frakcja jest dobra w czymś innym

a ulubiona to zależy jaki styl walki preferuje 8-)

maxcezar5
04-05-2013, 08:15
A czy mógłbyś opisać styl walki(Twój preferowany) Frakcjami takimi jak:
-Francja,
-Prusy,
-Rosja,
-Austria,
-Anglia,
-Osmani

Wald
04-05-2013, 12:05
Preferowany styl w singlu, jest prawie taki sam dla każdej frakcji , czyli prosta linia, ustawienie się na końcu mapy i czekanie na AI, a jeśli Ty atakujesz to proste manewry do wyuczenia już we włoskiej kampanii ;)

Na multi to co innego z tym stylem walki, ale to już......... :mrgreen:

-----------------------------------------------------
Zobacz dział z modyfikacjami ;)

JanHetman
04-05-2013, 18:19
Po przeciętnym empire miałem do Napoleona pewne obawy, ale szybko się one rozwiały. Co najbardziej cieszy, poprawili różnorodność jednostek. W poprzedniku każda potyczka wyglądała praktycznie tak samo bo każdy kraj miał takie same jednostki, które różniły się praktycznie tylko kolorem mundurów. Tutaj prawie każda jest inna. Do tego lepszy system uzupełnień a także lepiej opracowane systemy miast i stolic regionów. Choć oczywiście były też pewne wady, mapa choć podzielona na więcej prowincji ograniczała się tylko do Europy, piechota nie miała ostrzału szeregami jak w poprzedniczce (choć nie wiem, może to akurat jest podyktowane historycznie, wie ktoś może coś na ten temat?), a żołnierzom trudno jest trzymać szereg. Najbardziej jednak boli to, że dokładnie tak powinien wyglądać empire, a Napoleona to bym raczej widział jako dodatek w stylu Aleksandra, a nie pełnoprawną i pełnopłatną grę.

Z Empire jest tak, że to po prostu CZUĆ, że gra jest nieskończona.
Głupie błędy, jak niezaprzestawanie strzelania przez lekką piechotę po odejściu od jej ,,celowniczka'' wrogiej jednostki, mundury zrobione pod kolor danej frakcji, skopany system czworoboków (tak samo jak w Napoleonie), dragoni równie celni, co zwykła piechota (to samo jest, po pewnych ulepszeniach, w Śogunie) .. słabo zrobione jednostki (husaria wygląda jak kupa, słonie mają niedorobione statystyki itd....).

Odnośnie szeregów - piechota strzelała szeregami...
Co ciekawe, lekka piechota w Napoleonie strzela szeregami, zwykła nie. :)))

Wald
04-05-2013, 21:18
ekhmm..... grałem już trochę w ETW i NTW i nie wiem jak Ty rozumiesz to, że lekka piechota w napoleonie strzela szeregami; prowadzenia ognia przez każdego żołnierza bez względu na jego miejsce w szeregu to nie jest ostrzał prowadzony szeregami z ETW ani inny taki :| ostrzał szeregami to jest prowadzenie regularnego ognia wykonywany kolejno/zmiennie przez każdy szereg w formacji nieparzystej(czyli w etw są to 3 szeregi) mający na celu zmniejszenie morali przeciwnika w konsekwencji jego rozbicia lub załamania jego działań(tak w skrócie :mrgreen: )

Ja jestem z tego zadowolony, że w NTW nie ma tych "opcji" strzeleckich bo śmiało można wczuć się w taktykę i struktury liniowe pododdziałów stworzone przez kaprala

Jeśli ten ostrzał szeregami w ntw jest to mnie oświeć bo chyba za mało grałem, żeby to zobaczyć ;)

PS
dragoni są celni gdy oddają strzał w miejscu, ale gdy się poruszają to widać ich braki w wyszkoleniu ;)

Arturo123535
05-05-2013, 15:26
Mam pytanie. Jak odblokować wszystkie frakcje w Napoleon Total War. Czy potrzeba jakiegoś pliku ?? Proszę o szybka odpowiedź ;)

Aztec
05-05-2013, 15:49
viewtopic.php?f=232&t=3936 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=232&t=3936)

Kto szuka ten znajdzie, wyszukiwarka nie boli :)

Shay Ruan
19-06-2013, 16:48
Czy zdarzyło się komuś aby ai zbudowało umocnienia w swoim mieście? Bo chciałbym stoczyć stoczyć kilka bitew o forty ale ani w podstawce, ani w DM ai nigdy nie zbudowało umocnień:/

Arturo123535
27-06-2013, 08:41
Nie mam dźwięku w całej grze i nwm co sie dzieje bo już wgrywałem ją od nowa i dalej to samo. Moze to wina ustawień ale nwm co zrobić. Wiecie może ?? bo bez dźwięku kijowo się gra ;///

Shay Ruan
27-06-2013, 10:14
Może masz po prostu dzwięki w grze wyciszone, sprawdzałeś?

Arturo123535
27-06-2013, 10:19
właśnie nie wiem jak to się sprawdza ;// powiesz mi ?

Shay Ruan
27-06-2013, 10:39
Włącz Napoleona, w menu gry wybierz OPCJE, następnie DŹWIĘK, tam masz różne suwaki odpowiadające za dzwięki. Pod każdym suwakiem masz takie "fajki "(wszystkie chyba muszą być włączone). A suwaki przesuń maksymalnie do góry :P. Najlepiej jakbyś screena wrzucił.

Arturo123535
27-06-2013, 10:43
noi sa t suwaki włączone i nic dalej cisza ;//

Shay Ruan
27-06-2013, 10:50
a pod tymi suwakami jakie masz ustawienia?

Arturo123535
27-06-2013, 10:59
system dźwiekowy - głośniki stereo
zmienność dźwięku - duża
kanały dźwięku - 128
pamieć - 100 mb
buforowanie dźwięku - włączone

Shay Ruan
27-06-2013, 11:50
Niestety nie mam pojęcia co to może być ;(

Edit: Spróbuj tego
Pomoc techniczna - Napoleon: Total War

Witaj w internetowym dziale Pomocy Technicznej firmy CD Projekt!

Upewnij się, że w systemie Windows są uaktualnione sterowniki do karty dźwiękowej.

Drugim rozwiązaniem może być zmiana ustawień akceleracji dźwięku z poziomu DirectX.

Przejdź na pasek systemu operacyjnego. Wybierz Start -> Uruchom, wpisz dxdiag, zatwierdź Ok (Enter). Na zakładce dźwięk, przesuń suwak przyspieszania dźwięku w lewo (aby wyłączyć przyspieszanie) lub w prawo (aby ustawić pełne sprzętowe przyspieszanie). Następnie zamknij dxdiag.

Arturo123535
28-06-2013, 20:16
Można ustawic coś takiego, że moje jednostki nie bd obrywac nawzajem jak np kawaleria atakuje pułk i moi ludzie tam strzelaja w ta piechotę to czy jest mozliwośc zeby moje jednostki nie obrywały ?

Shay Ruan
28-06-2013, 20:29
Chyba nie, może jest jakiś mod na to ale wątpię. To by było troche bez sensu. Staraj się nie wchodzić na linie strzału swojej piechoty, okrążaj i atakuj, powinny być mniejsze straty.

Arturo123535
28-06-2013, 20:32
Nie no spk jest gra bez tego, ale jak by było cos takiego to chciałbym spróbować ;D

Shay Ruan
28-06-2013, 20:44
Możesz poszukać tutaj czegoś http://www.twcenter.net/forums/forumdis ... -Total-War (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?1431-Napoleon-Total-War). ;)

Aquila
09-07-2013, 19:19
Mam takie pytanko, bo wygrałem Rosją kampanie koalicji na normalnym poziomie, ale nie odblokowało mi się żadne osiągnięcie, tak ma być ?

Wald
09-07-2013, 19:29
Tak to normalne poniewaz nagroda sie tyczy tylko ka
panii multi

przepraszam za bledy mojego telefonu :-D

Shay Ruan
09-07-2013, 19:33
To była Twoja pierwsza kapania? Grając Francją dostałem osiągnięcie Kwadryga w Pruskim Srebrze. Zapewne dotyczy to także kampanii koalicji.

EDIT: Waldzie, kwadryga jest za singla :P

Aquila
09-07-2013, 19:34
Pierwsza w sensie, że ukończona.

PS: Chętnie pogram na multi z kimś z forum

Shay Ruan
09-07-2013, 19:39
To może nie dotyczy do kampanii koalicji, nie ma jak tego sprawdzić :D

EDIT: Sprawdziłem, i to osiągnięcie chyba dotyczy tylko wygranej Francją, więc Wald miał rację. :P

HusarPL
31-07-2013, 14:21
Ja mam pytanie : Moja karta jest w serwisie , a siedząc i patrząc na ikonke Napoleona i Empire nie mogę doczekać się żeby chwile popykać sobie więc na jakich detalach poszło by mi na i 3 3220 co ma wbudowany system graficzny Intel® HD Graphics 2500 ? To tak na pare dni bo od dopiero co zaczynam grać w empire i napoleona i taką mam chęć odkrywania :D

arek1975
04-08-2013, 14:04
Witam mam maly problem lub inaczej pytanko.Sciągnąlem DLC do Napoleon TW ,3 bez tej peniskuli czy jak jej tam.Kupilem na steam,przelałem kase.ale czy to trzeba instalowac czy wystarczy kupic i juz bedzie w grze? Bo pokazuje ze mam to ale czy bede mial to w grze?I czy jak kupilem 3 dodatki DLC ,to bede mial w Napoleon TW te 3 DLC ?

Asuryan
04-08-2013, 14:29
Tak, będą już w grze.

Shay Ruan
18-03-2014, 16:09
Jako, że temat trochę umarł postanowiłem go reanimować. Co sądzicie o Napoleonie przez pryzmat minionych lat od wydania? Jak według was wygląda w porównaniu z resztą gier Total War. Jako, że zadaje pytanie to pierwszy opowiem. Moja przygoda z grą zaczęła się jakieś 3 lata temu. Szczerze powiedziawszy przed Empire nie wyobrażałem sobie Total Wara w epoce muszkietów, nie lubiłem nawet specjalnie tej epoki. Mimo to Empire wciągnęło mnie bardziej niż wcześniejsze części, sprawiło, ze zainteresowałem się epoką. Co do Napoleona miałem podobne uczucia. Sama epoka wydawała mi się bezbarwna, nie interesowała mnie. Dłuższy kontakt z grą sprawił jednak, że nie tylko pokochałem ją jako grę ale także uświadomiłem sobie jak ciekawie wyglądał początek 19 wieku. Sięgałem po czasopisma i książki poszerzając swoją wiedzę aż czasy Napoleońskie stały się dla mnie bezkonkurencyjnym numerem jeden wśród czasów historycznych. Każdy słyszał o Husarii, ale czy każdy słyszał o Lansjerach Nadwiślańskich? Wątpię.Wracając jednak do gry. Napoleon Total War jest moją ulubioną grą w serii Total War nie tylko ze względu na realia historyczne ale i dopracowanie samego produktu. Gdy spojrzymy na mocno niedopracowanego Empire widać różnice gołym okiem. Wprowadzono świetny system wyniszczenia zimowego, państwa różniły się już nie tylko kolorem i statystykami oddziałów ale i z grubsza dokładnym odwzorowaniem mundurów. Są to mundury co prawda wymieszane historycznie ale jeśli chodzi o całą epokę napoleońską poprawne. Dodano historycznych generałów, zmieniono na plus balistykę artylerii i dodano regionów w Europie kosztem mało ważnych dla epoki koloni. Świetnie prezentuje się też grafika i poprawiona optymalizacja. Śmiało stwierdzam, że Napoleon jest tym czym miał być w dniu premiery Empire. Niestety gra nie jest wolna od błędów. Boli mnie usunięcie wielu animacji walki na bagnety, które mogliśmy zobaczyć w Empire. Tam te walki wyglądały o wiele ciekawiej. Ai nie będę komentował, jest to znany problem CA. Wspomnę jeszcze o tym czego mi zabrakło w grze. Zdecydowanie jeszcze większej ilości prowincji i brak słynnych kolumn francuskich. ie ma co ukrywać, że sposób walki w 19 wieku już się trochę zmienił w porównaniu do poprzedniego stulecia.
W każdym razie krótko opisałem moje spostrzeżenia na temat gry. Zapraszam do udzielania się w temacie i wyrażania swoich spostrzeżeń do gry po latach. ;)

Wald
18-03-2014, 18:45
o Lansjerach Nadwiślańskich? ;)
coś o los infernos picadores mi się obiło o uszy :mrgreen:

Porównując singla Ntw do Etw no to nie ma się nad czym zastanawiać, NTW . :D
Główny ból to ten brak prowincji, szkoda, że większość mapy można szybko podbić. : /

Shay Ruan
18-03-2014, 20:39
Zdecydowanie za szybko. Przydałaby się mapa porównywalna do tej z Rome 2. Nie chodzi mi tu o objętość terytorialną a ilościową prowincji. ;)

Gajusz Mariusz
18-03-2014, 21:35
Tak, ilość prowincji dla mnie jest największym minusem NTW. :? Za to wielkim plusem był system wyniszczenia zimowego. Wobec zainteresowania u mnie także tą epoką właściwie każde państwo ma swoje klimaty i warte jest nim grania. Czytałem opinie o NTW jako dodatku do ETW. Dla mnie stanowczo "wybił się na niepodległość" :D

Shay Ruan
22-03-2014, 19:31
Dla mnie nazywanie Napoleona dodatkiem do Empire to czysta herezja. Choć w sumie gdyby wszystkie dodatki tak wyglądały to wątpię aby ktoś narzekał :D

Samick
22-03-2014, 21:40
o Lansjerach Nadwiślańskich? ;)
coś o los infernos picadores mi się obiło o uszy :mrgreen:

Porównując singla Ntw do Etw no to nie ma się nad czym zastanawiać, NTW . :D
Główny ból to ten brak prowincji, szkoda, że większość mapy można szybko podbić. : /

Tylko Ci się o uszy obiło? 0_o
Proponuję wycieczkę do którejś grupy rekonstrukcyjnej pułków ułańskich przedwojennej Polski, oni Tobie wszystko opowiedzą w najdrobniejszych szczegółach. :)

Wald
23-03-2014, 17:19
Nie tylko o uszy ale i o oczy też. ;)

adi
24-03-2014, 07:26
Napoleon bardzo mi sie podoba i czekam na Napoleona 2:) Kampanie mp to jest to :)Do dzisiaj ogladam filmiki z moich bitew jak dobre filmy wojenne.

jmj06pl
27-03-2014, 01:15
Wszak sam Napoleon twierdził że nikt tak nie robi lancą jak polscy kawalerzyści i gdy zaczął tworzyć pułki lansjerów to jako nauczycieli kazał sprowadzić naszych z innych oddziałów, by przekazali swą wiedzę rekrutom.

Kaspar Rogue
13-07-2014, 08:54
Witajcie,

Czterdzieści godzin spędzonych w świecie Napoleona pozwoliło mi wyrobić sobie pewne zdanie na jego temat. Na początku muszę stwierdzić, że jest to dopiero moja trzecia odsłona serii TW, w którą grałem dłużej niż nic. W tym gronie znajduje się także Empire:TW, do którego najbardziej odpowiada mi określenie bety Napoleona:TW. Tak więc potraktowałem N:TW jako całkiem nową grę, kolejną (dla mnie po Medievalu 2) z serii, z którą przyszło się zmierzyć.

Na początek mocne strony.
Pierwszą rzeczą są pomysły, których mi brakowało wcześniej: technologie, uzupełnienia, budynki rozsiane po całych prowincjach, lepsza dyplomacja, jednoczesne budowanie w miastach, etc. Jest tego naprawdę dużo, jednak przyznaję, że to wszystko blaknie w konfrontacji z tym, co mnie od kilku dni... frustruje.

Poniższa opinia dotyczy tylko singla. Na multi nie mam niestety czasu. Tak więc gram Kampanie Napoleońskie. Aby wdrożyć się w grę stopniuję sobie poziom trudności po każdej udanej kampanii. W końcu wyszło mi granie w "Rosję" (1805-1812) na vh/vh i dzieją się rzeczy nieprawdopodobne.
Po pierwsze, mapa świata. Przeciwnik jest mocny, myślący, uważny, przewidujący - to mi się bardzo podoba. Niestety! Mieć tyle wojska, co Prusy, Austria, Wielka Brytania i Rosja - dla normalnego człowieka jest to nieprawdopodobne. Już po pierwszych 2-3 turach głowiłem się, co tu zrobić, żeby uderzyć na Prusaka, który blokuje każdy most do swej prowincji pełną armią. Z tego, co udało mi się wywnioskować, to różnica jest taka w AI, że komputer ma mniejsze koszty utrzymania jednostek w poziomie trudności vh. Czy to się zgadza? Niestety poziom trudny nie stanowi w tej kwestii aż takiego wyzwania. Za to poziom bardzo trudny jest pod tym względem nienormalny.

To jednak nic w porównaniu z bitwami. Fakt, nie jestem drugim Napoleonem i nigdy nie będę. Jednak widziałem kilka akcji, które nie dają mi spokoju. Postaram się je przybliżyć.
Pierwsze doświadczenie, starcie piechoty w deszczu. Występuje duże ryzyko niewypałów.
Po mojej stronie 10 jednostek Fizylierów po 120 osób (maks., wielkość jednostek Duża). (1200 ludzi)
Po stronie pruskiej 6 jednostek Piechoty Liniowej, 2 jednostki Milicji (Landwery bodajże) oraz 2 jednostki Fizylierów Pruskich. (1140 ludzi)

Wynik: wygrana Prus.
Straty po stronie francuskiej: 1200
Straty po stronie pruskiej: 40

To była ważna bitwa (jak każda w tej grze :)), ale po kilku pierwszych salwach chciałem zobaczyć, co się święci, ciągle zapytywałem się: czy oni (moi ludzie) w ogóle strzelają?

Drugie starcie. Zanim Wielka Brytania zdążyła zareagować na to, co się dzieje, w moich rękach była już Dublin oraz Edynburg. Osadziłem wojsko w tym drugim i czekałem na odparcie ataku. Byłem oblegany i wyszedłem naprzeciw agresorowi (a może i obrońcy?). Standardowa armia przeciwnika, czyli piechota (10 jednostek, mieszana Milicja z Muszkieterami), działa i konnica do ich obrony.
Dzięki manewrom swojej lekkiej konnicy wyeliminowałem działa, konnicę wroga, a niemiły generał zginął od przypadkowej kuli armatniej. Piechota nie miała nic do stracenia, więc ruszyła na moje pozycje.
Moje wojsko to Fizylierzy liniowi w sile 4 jednostek, 3 oddziały Milicji oraz 2 oddziały uzbrojonych mieszkańców poprzetykane 5 oddziałami artylerii (w sumie 20 dział, 2x 8-funtowe, 3x 6-funtowe). Szyk tak rozciągnięty, aby był dopasowany do ilości wrażego woja w formacji: piechota - artyleria - piechota - artyleria - piechota...
Rezultat tego starcia jest taki, że ci nacierający Brytyjczycy bez generała, bez wsparcia idący pod stałym ostrzałem armat, idący na lekkie wzniesienie, idący wprost na lufy muszkietów i armat prawie wygrywają w tym starciu: zanim ich przepędzę (tak, przepędzę - nie wybiję do nogi), zostaje mi 20 Fizylierów, 50 milicjantów i 2 jednostki sprawnych dział.
Przeciwnik strzela i strzela. Po jego salwach ginie nawet do 20 moich żołnierzy naraz, kiedy Francuzi potrafią za jednym zamachem (w tym starciu) powalić do 10 chłopów jednocześnie. Z fartem. Nie wspominając o wsparciu artylerii. Lub jego faktycznym braku. W pewnym momencie doszło do rękoczynu. Wysłałem jednych Fizylierów i jedną Milicję na jedną Milicję Brytyjską, która miała obniżone morale (tak na 40%). Przyglądałem się temu i w pewnym momencie wróg dostał zastrzyk morale taki, że podniosło się ono na 90%. A był to przedostatni oddział, jaki im został.
Uważam, że nie jest to wyzywające. To raczej frustrujące.

I jeszcze jeden drobny przykład. Podobna bitwa jak powyżej, też wyjście naprzeciw oblężenia. Piechota wroga przepędzona. Zostają 3 oddziały wrogiej artylerii. Przeciw mojej prawie nienaruszonej armii (morale spadło zanim doszli na odległość strzału z muszkietu). Zanim okrążyłem tę artylerię, skończył się czas na bitwę. Bitwa przegrana...

Nie uważam swoich umiejętności za specjalnie wysokie, ale w takich przypadkach jak wyżej stwierdzam, że kilka rzeczy jest mocno przesadzonych. Jeśli istnieją sposoby na zniwelowanie tego wrażenia (może w Wielkiej Kampanii inną nacją będzie lepiej?), dajcie znać.

Asuryan
13-07-2014, 14:27
Sposób jest jeden - zmniejszyć trudność samych bitew.

NTW ma dla mnie jedną, za to bardzo dużą wadę - za małą ilość grywalnych nacji w kampanii single.

Ituriel32
13-07-2014, 20:47
Tu zgadzam się. Mogło być więcej nacji np. Turcję, Hiszpanię i ze dwie małe, a tak to trochę słabo jest bo tylko pięć krajów. Gram na odblokowanych wszystkich nacjach ale tam Muzułmanie są zabugowani. :(

Shay Ruan
03-08-2014, 12:57
Ogólnie strasznie szkoda, że nie dostaliśmy narzędzi do edycji mapy jak to miało miejsce w przypadku Shogun 2 bo moglibyśmy liczyć na naprawdę epickie modyfikacje.. Bo kilku latach grania mapka wydaje się dosyć mała :P Co do nacji to twórcy wybrali te najważniejsze.

Narayan
12-09-2014, 20:01
Witam mam 2 pytania:
1)Czy komp który pociągnął bez problemu Empire TW, pociągnie Napoleona?
Asus Aspire v5 131
Intel Celeron 1017U (2 rdzenie, 1.60 GHz, 2 MB cache)
4GB Ram
500GB HD
Windows 7 64bit
Grafika: Intel HD Graphics
2)Jaką wersję gry trzeba mieć żeby zadziałał mod Total Factions?

Shay Ruan
13-09-2014, 08:32
Chyba pociągnie. A co do drugiego to nie możesz sobie wybrać wersji gry. Steam automatycznie aktualizuje ją do najnowszej wersji.

Wielki Mistrz Malborka
13-09-2014, 12:01
Witam, chciałbym serdecznie zaprosić na cotygodniowe spotkania społeczności polskiej w grze Napoleon Total War. Spotkania te zaczynają się w każdą sobotę o 20. Każdy jest mile widziany, zarówno gracz, który dopiero rozpoczyna swoją przygodę z multi jak i weterani. Tutaj troszkę więcej info:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10447-Dyskusja-og%C3%B3lna
W każdą drugą sobotę miesiąca odbywa się Turniej o tytuł Marszałka. W tą sobotę rozegramy go na zasadach no art max 5 100/125 na trawiastych równinach i dużych funduszach. Żeby wziąć udział w turnieju wystarczy przyjść na TS netck.pl:1500 i/lub napisać do mnie na steamie. Przygotowania do turnieju zaczynają się od 19:30 żeby około 20:00 zacząć, wtedy należy potwierdzić swoją obecność i gotowość na wzięcie udziału w turnieju. Ci, którzy odpadną lub się spóźnią będą mogli rozegrać sobie bitwy we własnym gronie lub obserwować poczynania kolegów. Marszałek w nagrodę dostaje złote kalesony (+ 5 do obrony przed generałem mrozem), możliwość wybierania bitew scenariuszowych jakie będziemy rozgrywać oraz ustalania zasad i map na normalnych bitwach.

Cadet3377
02-10-2014, 16:26
Panowie przepraszam że piszę nie w tym wątku co trzeba ale nie mogę się odnaleśc ,poszukuję coś żeby odblokować nacje a zwłaszcza Polskę w NTW
Proszę o pomoc i jeszcze raz przepraszam

Mitusonator
02-10-2014, 16:42
Możesz zagrać na modzie LME w jednej z kampanii jest Polska
http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?393-%28LME%29-La-mont%C3%A9e-de-l-Empire

Cadet3377
02-10-2014, 17:06
W LME już grałem Fajny mod ale słyszałem o NTF do podstawki ale nigdzie nie mogę tego zassać.
Wiec tak mam już NTF tylko nie wiem czy instalowac go na NTW z modem LME czy na czyste NTW ?
Ok już wiem co i jak i wszystko mi śmiga dobrze jak by ktoś nie wiedział to niech wali do mnie jak w dym
Sorki za temat

Wielki Mistrz Malborka
04-01-2015, 19:59
/Mvj_28R-kR4

royal1410
21-10-2015, 13:08
Mam pytanko mam zainstalowany DLC Imperial Eagel Pack mam 8 przyboczny a nie mam Scots greys?

Wielki Mistrz Malborka
21-10-2015, 21:21
Scots Greys to osobne DLC

royal1410
22-10-2015, 19:23
Mam Imperial GUard Pack, a mam 8 Pruski przyboczny z IEP, a nie mam Scots Greys

Wielki Mistrz Malborka
22-10-2015, 19:44
Naprawdę?

Scots Greys to osobne DLC

royal1410
28-01-2016, 15:20
Mam pytanie- Czy w plikach do kampanii Napoleona w Europie można znaleść listę nazwisk generałów francuskich możliwych do rekrutacji?

llllll
09-03-2016, 08:58
Taka sytuacja: dopiero uczę się taktyk na podstawie poradników z YouTube. Obecnie ćwiczę na singlu koordynację szarż jazdy z działaniami piechoty. Komputer jak komputer- pcha się w kwadratach na bagnety, moi oczywiście rozciągnici na maksa . Ale najlepsze jest ze mnie rozwala. Najpierw dostaje szarże kawalerii(nie robi czworobokow) i jest pod ostrzałem mojej Piechoty. Rozwala konnych i biegnie na moją piechotę (cały czas pod ostrzalem) poczym rozwala mi piechotę. O co chodzi w tej grze?! Czy komputer na najwyższym poziomie ma jakieś mega bonusy? Dodam że gram Prusami a komp Anglią. Angielska piechotą jest dobra ale chyba nie aż tak.

Asuryan
09-03-2016, 11:23
Komputer na najwyższym poziomie ma spore bonusy, a głębokość szyku też chyba dodaje bonus do morale.

Sulejman I
11-03-2016, 18:25
Jest jakaś możliwość zawarcia pokoju? Cokolwiek bym nie proponował przeciwnikowi i tak to odrzuca, choćbym chciał mu oddać prawie wszystkie zabrane regiony i jeszcze dopłacić...

Asuryan
11-03-2016, 22:45
Sporo bonusu do stosunków dyplomatycznych dają prezenty, im droższe, tym więcej. Dopiero z tak urobionym przez kilka tur przeciwnikiem postaraj się dogadać.

royal1410
12-03-2016, 08:07
Jak nie było odpowiedzi na moje pytanie tak nie ma

Asuryan
12-03-2016, 14:47
I pewno nie będzie. Mało kto umie grzebać w plikach NTW.

royal1410
12-03-2016, 15:13
To gdzie mogę taką listę znalezć?

Asuryan
12-03-2016, 15:51
Pewno w jakimś pliku. Najszybciej dowiesz się tego w temacie o modowaniu tej gry, a nie w dyskusji ogólnej.

royal1410
12-03-2016, 16:22
Ok, założyłem temat, teraz tylko czekać, aż ktoś będzie miał na to czas. Tak jak myślałem zero odpowiedzi- jak na razie

Pan Toranaga
12-04-2016, 08:34
Powiedzcie na jakim poziomie trudnosci gracie w Napoleona? Aktualnie gram w kampanii egipskiej na vh/h i mam bardzo ciężko. Turcy i Mamelucy maja mase wojska i nie wiem, czy komp na tych poziomach trudnosci dostaje jakies bonusy na mapie kampanii i w bitwach.

Asuryan
12-04-2016, 14:30
W bitwach na pewno.
Na mapie kampanii raczej tylko do dochodu.

Pan Toranaga
12-04-2016, 16:30
Czy te wzmocnienie kompa na mapie bitewnej jest duże? Czy jak bym gral na ustawieniu normalne w bitwach, to byłoby bez tego wzmocnienia kompa?

royal1410
13-04-2016, 12:34
Napisałem o tym gdzie można znalezć listę nazwisk generałów francuskich i nic.

Asuryan
13-04-2016, 17:25
Pan Toranaga - Poziom normalny, to poziom bez wzmocnień kompa.

Royal1410 - Znaczy że po prostu nikt na tym forum tego nie wie.

royal1410
13-04-2016, 17:47
ok, temat do usunięcia

Piner
16-04-2016, 23:37
Dosyć późno, ale zacząłem kampanię włoską i teraz tak: Problem mam taki iż opracowałem inny plan aniżeli przedstawiony był w poradniku ( nie chciałem zrzynać metod przejścia) zatem podzieliłem siły na dwie części na początku tzn Armia Bonapartego i Armia Masseny. Bonaparte idzie głównym tokiem kampanii, Massena zaś miał zająć Turyn.W wyniku ciężkich, krwawych acz zwycięskich walk, nie osiągnąłem głównego zadania operacyjnego tzn zajęcie miasta, podczas gdy Bonaparte pod koniec lipca zajmie Novarę.Czy Turyn może sprawić mi problem w osiągnięciu zwycięstwa, czyli będzie wielkim zagrożeniem? Gram na trudnym poziomie.

royal1410
12-07-2016, 19:23
Ciekawe, mam dwóch Andre Massenów, w Europejskich Kampaniach Kaprala. To chyba bug, nie?

zwiazu
02-11-2016, 18:56
Czy to normalne, że przy zakupie pudełkowej wersji (Game of the year edition - takie pomarańczowe pudełko wraz z Empire TW) instalując grę z płyty, instaluje się jakieś 2GB, a później 11GB ściąga się poprzez Steama? Jeśli tak to po co w takim razie są 2 DVD w pudełku (do Napoleona, łącznie 4 z Empire). Pytam, bo do tej pory raczej nie miałem do czynienia ze Steamem.

Asuryan
02-11-2016, 20:45
To normalne. A płytki są po to, jak byś koniecznie chciał z nich instalować grę, ale z tym jest trochę zabawy, a i tak jeszcze patche będą się ściągać:
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=5357-FSQM-0382
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=5357-FSQM-0382&l=polish (https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=5357-FSQM-0382)

zwiazu
03-11-2016, 01:42
Mam taki problem: gdy został mi ostatni GB do ściągnięcia, Steam ściąga jeszcze 100MB, nagle przerywa, zatrzymuje się i cofa o te 100MB, a potem wznawia i tak w kółko.

GoldeRoX
10-04-2017, 13:24
Mam taki problem: gdy został mi ostatni GB do ściągnięcia, Steam ściąga jeszcze 100MB, nagle przerywa, zatrzymuje się i cofa o te 100MB, a potem wznawia i tak w kółko.

Zobacz ile masz wolnej przestrzeni > czasem blokuje się na ostatnim / i jak zużyje wszystko > nie ma innego co robić.

Sulejman I
05-07-2017, 10:06
Czy DLC z jednostkami warto kupić? Akurat widzę, że jest promocja 70% i się zastanawiam. Niby za wszystkie wychodzi jakieś 12 zł, nie dużo, ale jak bez sensu kupować to lepiej wydać na co innego. ;)

Piner
05-07-2017, 10:40
To zależy od twojego ,,zmysłu estetycznego''. Mi brakuje jednego packa z jednostkami ( resztę zakupiłem z pomarańczową edycją), ale nie widzę na razie sensu go kupować, może na święta ;).

Sulejman I
05-07-2017, 21:18
Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie: jakie są warunki utworzenia Związku Reńskiego? Pozwalam aby Austria na spółę z Rosją podbiła Bawarię i Wirttenbergie, odbijam, a event nie wyskakuje?

Sulejman I
30-05-2018, 19:08
Sorry za post pod postem, ale na tamten nikt nie odpowiedział to może na ten ktoś się skusi ;)

Da się zagrać Wlk. Brytanią w kampanie egipską albo Austrią w kampanię włoską, bez modów?

Jutrzenka
31-05-2018, 23:17
Ad 1 - nie da się.
Ad 2 - da się, ale tylko na multi.