Zobacz pełną wersję : M: TW czy MII: TW
Cześć, jestem fanem gier o tematyce średniowiecznej od rpg po strategie i mam pytanie, która część gry możecie mi polecić na początek medieval 1 czy 2?
Po pierwsze: zły dział...
Po drugie: grałem tylko w dwójeczkę ale podejrzewam, że 1 też fajna, więc może kup obydwie ;)
Witam.
Tego typu pytania proszę umieszczać w temacie "pomoc" ;).
Ja nie miałem okazji zagrać Medievala I, ale mogę ci polecić część drugą. Ma wady, ale i tak daje mnóstwo frajdy.
Medieval I to z tego co wiem jest już jakby "przestarzały", ale fani serii do dziś w niego grają.
Pozdrawiam.
On tu raczej nie prosi o pomoc z grą i nie ma z nią problemu, tylko pyta co wybrać :roll:
Jeśli nie boisz się archaicznj grafiki to kupuj zdecydowanie jedynkę.
On tu raczej nie prosi o pomoc z grą i nie ma z nią problemu, tylko pyta co wybrać :roll:
Ja wszystkie małe pytanka (takie na które nie opłaca się robić tematu) zadaje w temacie pomocy lub pytań początkujących graczy.
Z mojego punktu widzenia zmniejszam bałagan na forum ;) .
Ps. Szczerze mówiąc ten temat mógłby być jeszcze przydatny, więc może lepiej go nie usuwać. :)
Pozdrawiam.
Highlam56
01-09-2010, 12:43
ja kiedyś grałem w jedynke obecnie gram w dwójkę moim zdaniem obie są idealne i zapewniaja godziny rozrywki ale raczej bym kupił 2 niż 1 potem ewentualnie kupiłbym 1
eeerobert
01-09-2010, 12:48
Grałem w obie części i raczej polecam 2, choć część 1 też nie jest zła.
Za M1TW przemawiają: lepsze odwzorowanie historyczne i niska cena.
Za M2TW przemawiają: grafika, muzyka (ale to tylko moje zdanie że jest lepsza), bardziej rozbudowana mapa kampanii i bitwy dostarczające większej frajdy (ze względu na bardziej rozbudowane AI, większą rużnorodność jednostek i wygląd).
Witam. Grałem w obydwie. Może napisz jaki masz sprzęt i ile zamierzałbyś wydać na grę. Ja bym ci od razu dał mtw2 z dodatkiem ładna grafika, multum modów polepszających bądź zmieniających rozgrywkę i co najważniejsze chyba to nasze "kampanie online". Ponoć pierwsza część jest bardziej klimatyczna [muszę chyba przyznać rację] ale grafika mnie tak odepchnęła, że przeszedłem całą grę na automatycznych bitwach.
Więc mówię na początek z serią poleciłbym mtw2 z dodatkiem-ma o wiele więcej możliwości, jak ci się znudzi to są KO i mody, więc raczej długo sobie pograsz.
Medka 1, potem Medka 2, oczywiście z modami. jedynka broni się bez modów, ale i one są warte polecania..Aktualnie wróciłem do Jedynki, i mimo archaicznej lekko grafiki na mapie bitewnej, gra się znośnie...Jest na przykład, inna mechanika zachowania nacji, te nagłe bunty :D , gdy się wydaje, że wszyscy podbici, i nie będzie z nimi problemów :)
tutaj masz mody do pierwszej części
viewforum.php?f=40 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=40)
polecam
viewtopic.php?f=40&t=3837 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=40&t=3837)
edit:
przed ewentualnym kupnem sprawdź, czy Jedynka będzie chodzić na twojej karcie, ma problemy z najnowszymi, o tym w linku podanym na początku posta
Dziękuję za waszą pomoc. Grafiki się nie boję, komp mam wystarczająco dobry, żeby "udźwignął" drugą część średniowiecza :D Chyba kupię obydwie gry, albo samą dwójkę. Wiecie ile mogą kosztować teraz? I która część ma większy klimat średniowiecza?
Dziękuję za waszą pomoc. Grafiki się nie boję, komp mam wystarczająco dobry, żeby "udźwignął" drugą część średniowiecza :D Chyba kupię obydwie gry, albo samą dwójkę. Wiecie ile mogą kosztować teraz? I która część ma większy klimat średniowiecza?
nim kupisz Jedynkę, zerknij tutaj
viewforum.php?f=39 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=39)
Ile kosztuje, nie wiem jak masz gdzieś blisko Empik, to warto tam po prostu podejść i się zapytać, jak nie ma zamawiasz, ja tak zrobiłem swego czasu...dawno temu, więc cena nieaktualna... :lol:
Co atmosfery, klimatu, dla mnie jedynka :)
Obie gry są godne polecenia, ale faktycznie w jedynce może być trochę dla niektórych odpychająca grafika. Znacznie więcej grałem w dwójkę ale pierwsza część jest jak dla mnie bardziej klimatyczna (świetna muzyka, te rysunki przedstawiające różne wydarzenia itp.). Czyli wg mnie dla klimatu to lepiej wybrać jedynkę a żeby mieć coś bardziej rozbudowanego i móc z przyjemnością pooglądać jak walczą ze sobą wojacy to dwójka ;)
Problem z kartą graficzną może wystąpić; czasem wystrczy tylko ściągnąc i zainstalować starsze sterowniki; przynajmniej ja tak miałem całkiem niedawno.
PS. M:TW nie jest drogi, kupiłem jakiś czas temu chyba za 20zł wraz z dodatkiem; jedyny problem że było mi bardzo ciężko znaleźć taki zestaw gdziekolwiek
Obie części wypadły bardzo dobrze, dopiero ETW bardzo mnie zawiodło.
MTW2 + Kingdoms kosztuję teraz 10 zł, choćby w Tesco. Dlatego kupienie i M1 i M2 zmieści się w kwocie do 20 zł.
:o Naprawde tanio, bo na allegro to po 5 dyszek widzę, a jedynka też w granicach 10 złotych. Nie jest to wielka inwestycja widzę. A może podpowiecie mi tak... Którą grę jest łatwiej ogarnąć?
:o Naprawde tanio, bo na allegro to po 5 dyszek widzę, a jedynka też w granicach 10 złotych. Nie jest to wielka inwestycja widzę. A może podpowiecie mi tak... Którą grę jest łatwiej ogarnąć?
Ciekawe pytanie, bo człowiek już tyle gra, że przestał dawno zastanawiać się, po prostu gra się, odnajdując pewne sposoby działań, reagując na to, co się dzieje w grze :) Ja bym postawił znak równości... :lol: I, zaczął chronologicznie od Jedynki :)
Kwestia gustu - mnie od jedynki (i Shoguna także) odepchnęła mapa kampanii, wojska przedstawione jako żetony, etc. Zdecydowanie wolę dwójkę.
A mnie właśnie to z kolei przyciągneło.
jedyneczka, ma fajny klimat. Ale uwaga na invidia w serii 8 nie pograsz
Dziękuję za podpowiedzi ;) już kupiłem sobie Medievala 1 i gra jest superaśna :D
Dziękuję za podpowiedzi ;) już kupiłem sobie Medievala 1 i gra jest superaśna :D
Wiem, też aktualnie gram, jak ci się zacznie nudzić, po instaluj mody, a potem zacznij grać w Medka 2 ...Pamiętaj by kupować Medka w normalnym sklepie, a nie gdzieś tam... Wersje są już dopaczowane z dodatkiem, i nie ma takich, ogromnych problemów, jak kiedyś, przy pierwszych wydaniach...
Jak patrzę teraz na te wasze komentarze, że jest w TESCO za 10 zł to popadam w depresję :D Ja kupiłem Złotą Edycję czyli dodatek i podstawkę w Media Markt za 64 zł, a teraz rozpaczam, że mogłem mieć za lekko ponad 20 :o
Jak patrzę teraz na te wasze komentarze, że jest w TESCO za 10 zł to popadam w depresję :D Ja kupiłem Złotą Edycję czyli dodatek i podstawkę w Media Markt za 64 zł, a teraz rozpaczam, że mogłem mieć za lekko ponad 20 :o
Ja kupiłem za 100 zł :) Medka 2 z dodatkiem... :lol:
Ale ja kupowałem niedawno, a sądząc po cenie jakiej kupiłeś to domyślam się, że było to trochę prędzej ode mnie ? :D Tzn ja miałem już rok temu ale płytka pierdykła :(
No wiecie, ja kupiłem kolekcjonerską Medka i potem złotą edycję. Było coś z 180 zł.
gdzie to w Tesco jest? Bo jakoś MTW w ogóle ciężko w Krakowie dostać... a Tesco mam pod nosem... muszę się przejść, bo kolega już mi nigdy nie odda płytki ;( chciałem od razu kupić Legendy z Shogunem to poszło...
na dwójkę wydałem 40zł, leży na półkach i gnije.
Ogólnie w MTW grałem jak w nic, teraz czasem w mod XL, w podstawkę już nie gram.
Różnice wg Dunkla ;)
MTW I:
1. znacznie częstsza możliwość rozgrywania bitew z sojusznikiem przeciwko np. dwóm wrogom (muszę w końcu uaktywnić swój martwy nieco AAR), czyli takie 2v1,2v2. To oczywiście jest możliwe, ze względu na "mapę-szachownicę"
2. trudniej wyeliminować frakcję tylko poprzez zabójców
3. powroty frakcji, zwłaszcza gdy jest spadek lojalności, jeśli pilnujesz podatków to rzadkie bunty.
4. niestety problemy z włączeniem gierki na wielu kompikach
5. Mongołowie w jedynce to jednak zapora była, w dwójce to easy level rozwalić te 5 flażek...
MTW II:
1. kiepska, ale jednak bardziej rozwinięta dyplomacja, gdyby tylko można było wyznaczać wspólne cele z sojusznikiem, który by to wykonywał polecenia jak w Age of Empire to by było git.
2. jest łatwa, mi przeszkadza w podstawce dość mała ilość jednostek.
3. drzewko genealogiczne, tylko szkoda, że nie można jak w Romku wyznaczać następcę, tak teraz planuję się pozbyć większości generałów by mój upatrzony został królem... :D
4. plusem jest możliwość obrania papieża Polaka. Jest to nawet dość proste, wtedy zawsze można bezkarnie podbić sobie o jedną, dwie prowincje więcej.
5. zamki i miasta oceniam na plus, także kupców, podoba mi się mapa-mapa, ze się po niej chodzi, choć mi się marzy więcej miast, zamków, inny panel rzeczywisty, inna dyplomacja, inna gra ;)
Co do prowincji to wystarczy pobrać moda ;) Chociażby tego od Zgrzybka :P
toż przecie pisałem w temacie Modek Zgrzybek że mi to nie działa...
poza tym mając na myśli więcej prowincji miałem myśli np. w Polsce - Kraków, Gniezno, Poznań, Płock, Gdańsk, Wiznę, Sandomierz, Bytom, Opole, Wrocław, Głogów, Łęczycę, Kłodzko, Przemyśl, no niech będzie tyle... a to tylko region mod byłby w stanie zapewnić, bo są limity prowincji. Wiesz mi się marzy walka o każdą wioskę :D
A czy ja patrzę w temacie o tym modzie na to co tam piszesz ? :D Niestety takie coś jest niemożliwe ze względu na limit prowincji, o którym sam wspomniałeś.
A czy ja patrzę w temacie o tym modzie na to co tam piszesz ? :D
myślałem, że ogarniasz wszystko na tym forum ;)
Dunkel
Dodam tylko, że pod Medka 1 ten mod kiedyś męczyłem- BKB Age of Warlords Version. Inna gra ;) A różnica którą wypunktowałeś (pkt 3)jest bezcenna mam na myśli powrót frakcji, nie ma totalnej eksterminacji, i to jest co potrafi zmienić przebieg kampanii jak się nie uważa. ;)
dokładnie, w dwójce kiedyś sobie wyobrażałem, że na pewno są powroty frakcji, przecież jak jest drzewo genealogiczne to jest mnóstwo dzieciaków, które kiedyś dorastają, mają żądzę zemsty, knują, buntują, cokolwiek, nie? mi się marzy, że taki człeczyna przychodził do obcego dworu i mówił coś w stylu daj mi wojsko, kasę, ja dam Ci część swego odbitego królestwa...to by było coś.
Cieszmy się z tego co jest teraz ;) Na razie zajmują się Shogunem itd ale co potem, no cóż :D Może Medieval 3 ;P
Witam!
Medieval I nie posiada tak ciekawej grafiki jak II jest rowniez ubozszy o pewne postaci jednak nalezy pamietac ,ze gra ma juz kilka lat a w jej nastepcy dokonano poprawek.Wszystko rekompensuje klimat oraz bardzo dobra grywalnosc.W zasadzie kazda czesc TW jest gra przynajmniej dobra.
Jesli masz kilka zlotych to kup obydwie,nie jest to duzy wydatek a dobrze jest miec tak znakomite gry.