Zobacz pełną wersję : Victoria 2
Gaius Julius
06-09-2010, 15:19
Witam,
mam pytanie odnośnie tej gry, otóż jak przeniosę swoją armię na wrogi region i niby go przejmę region ów jest w paski..a ja chciałbym się dowiedzieć jak przejąć ten region całkowicie (gram Polską jakby to coś zmieniało i mam Kraków i Kielce, heh dodałem sobie przez grzebiąc w plikach gry :) )
Musisz wysunąć żądania w trakcie wojny, jedno wysuwasz na początku wojny. W trakcie rozmów pokojowych decydujesz które rejony chcesz dostać (pojedynczych prowincji nie możesz) o ile prędzej ich zażądałeś.
kacpik11
06-09-2010, 18:00
O widzę że już graliście w nową Victorie. ;)
I jak wam się ona podoba? Da się grac czy na mody warto poczekać?
O widzę że już graliście w nową Victorie. ;)
I jak wam się ona podoba? Da się grac czy na mody warto poczekać?
Czekać to trzeba na patche, bunty, głupkowaci kapitaliści, bugi związane z reformami itp. mogą napsuć trochę krwi, ale muszę powiedzieć, że gra się nawet przyjemnie ;) Zjednoczyłem Włochy w 1870r. grając Sardynią-Piedmontem, stłukłem Austryjaków w paru wojnach, kolonizuję Afrykę, można się pobawić ;)
Gaius Julius
06-09-2010, 22:22
1. jakieś mi tu bunty bez przyczyny wychodzą
2. głupi sposób przejmowania wrogich regionów
3. tragiczny sposób rekrutacji
mam w 1 z regionów chyba ok 150k wiary i mogę rekrutować tylko podaj 2 lub 3 jednostki
wyobraźcie sobie, że w Victoria 2 jest możliwość rekrutacji husarii przez Polskę i Kraków^^a i Kirasjerów też można omg przecież to już nachodzi na E:TW :lol:
kacpik11
06-09-2010, 22:36
1. jakieś mi tu bunty bez przyczyny wychodzą
2. głupi sposób przejmowania wrogich regionów
3. tragiczny sposób rekrutacji
mam w 1 z regionów chyba ok 150k wiary i mogę rekrutować tylko podaj 2 lub 3 jednostki
wyobraźcie sobie, że w Victoria 2 jest możliwość rekrutacji husarii przez Polskę i Kraków^^a i Kirasjerów też można omg przecież to już nachodzi na E:TW :lol:
Czekać to trzeba na patche, bunty, głupkowaci kapitaliści, bugi związane z reformami itp. mogą napsuć trochę krwi, ale muszę powiedzieć, że gra się nawet przyjemnie ;) Zjednoczyłem Włochy w 1870r. grając Sardynią-Piedmontem, stłukłem Austryjaków w paru wojnach, kolonizuję Afrykę, można się pobawić ;)
Czyli trzeba czekać. Cała nadzieja w modach.
Arindal von den Heiden
07-09-2010, 09:12
z dyplomACJĄ FAKTYCZNIE JEST NAMIESZANE. Zdobywanie praw do proponowania aneksji jakiegos regionu to przegięcie bo nei wiadomo w sumei do końća, jak to się uzyskuje ^^.
NAtomiast co do rekrutacji to wszystko w porzadku. Wojsko miożna rekrutować z kultur narodowych dla pańśtwa to po pierwsze i po drugie trzeba dbać o wzrost liczby żołneirzy. Przeznaczasz punkty na zwiększanei w prowincji liczbyżołnierzy a nei liczby ludzi. Jesli nei robisz nic lub zwiększasz np liczbe urzędników - to choćby był tam milion ludzi to i tak bedzie mnało żońierzy więc mało wojska utworZysz - zawodowego :D - logiczne
z dyplomACJĄ FAKTYCZNIE JEST NAMIESZANE. Zdobywanie praw do proponowania aneksji jakiegos regionu to przegięcie bo nei wiadomo w sumei do końća, jak to się uzyskuje ^^.
Jeśli chodzi Ci o zdobywanie Casus Belli, to rzeczywiście, istna ruletka. Ale nawet te 10 punktów badboya za wypowiedzenie komuś wojny bez pretekstu to praktycznie nic. Sprawa się zmienia kiedy zostajesz wielka potęgą ( pierwsze 8 najpotężniejszych państw), wtedy nie dość, że co chwila wyskakują eventy dające Casus Belli na jakieś Afganistany, Sokoto itp. to dysponując znaczną siłą militarną, nie trzeba się już przejmować badboyem, bo nikt nie będzie na tyle odważny, ani głupi, żeby nas zaatakować ;) Zaobserwowałem też, jeżeli znaczna część społeczeństwa jest pro-militarna to częściej dostaje się owo Casus Belli. Do systemu rekrutacji, można się przyzwyczaić... gorzej jeżeli rekrutować mogę tylko w prowincjach o dużej ilości socjalistów, czy liberałów, bo wtedy całe oddziały mogą przechodzić na stronę buntowników...
Gaius Julius
07-09-2010, 17:23
NAtomiast co do rekrutacji to wszystko w porzadku. Wojsko miożna rekrutować z kultur narodowych dla pańśtwa to po pierwsze i po drugie trzeba dbać o wzrost liczby żołneirzy. Przeznaczasz punkty na zwiększanei w prowincji liczbyżołnierzy a nei liczby ludzi. Jesli nei robisz nic lub zwiększasz np liczbe urzędników - to choćby był tam milion ludzi to i tak bedzie mnało żońierzy więc mało wojska utworZysz - zawodowego :D - logiczne
a powiesz mi jak to zrobić? Tzn jak zadbać o wzrost liczby żołnierzy?
Arindal von den Heiden
08-12-2010, 13:09
po prostemu - dajesz w prowincji te punkty skupienia narodowego na żołnierzy :)
Ogólnie akurat wkurza mnie to że przeychodzi to automatycznie, wolałbym mieć wpływ na to jakie narodowości mogą być żołnierzami a jakie nie - tak jak w jedynce ^^ bo potem potrafi sie pół armii zbuntować ale z kolei wybijam swój naród i staje ise on mniejszoscią we włąsnym kraju.
Arindal von den Heiden
02-04-2011, 13:26
czy ktoś wyszukał w pelni dzialajacego sensownego moda do tej gry?
Bo ja poki co to znalazlem dwa ciekawe ale nie chca normalne dzialac. Tzn. viva verdi np jest fajne ale ciagle jest allow dept - ktory spowalnia gre i w efekcie walka na tym modzie jest bezsensowana bo gra dziala beznadziejnie bo to wydarzenia maja wszystkie panstwa w grze i w kolko go wciskaja...
Gra wydaje się super,tylko jedna sprawa...
Grałem Sycylią, do 60 podbiłem pół papieża i Modenę. Tymczasem z wojen zagranicznych prawie nic. Dwa razy Otomany jakąś przygraniczną drakę mieli z Omanem, raz Teksas z Meksykiem się gryzł i oczywiście wojna secesyjna. Poczekałem do 70 i nadal żadnych wojen w Europie...co to za stabilizacja pokojowa, są jakieś mody na większą agresywność AI?
I jeszcze jedno...nie wiem co z populacją, ale cały czas spada. Podatki mam minimalne, praca w fabrykach jest, kolej mocno rozbudowana, wydatki na edukacje są :?:
Recenzja dodatku do Victoria 2: A House Divided z wayofwar.org
http://wayofwar.org/showthread.php?t=40735
tomciopogromcio
07-04-2012, 17:24
Można w tym grać Polską - najlepszy z historii nie jestem, ale Polska chyba wtedy nie była na mapach ;]. Podobno można eksportować później save do Hearts of Iron 3, chętnie bym to teraz spróbował i połączył, ale musi być Polska w V2 (chociaż jakaś namiastka - jedna prowincja).
[IG] Misiak
24-04-2012, 07:28
Można w tym grać Polską - najlepszy z historii nie jestem, ale Polska chyba wtedy nie była na mapach ;]. Podobno można eksportować później save do Hearts of Iron 3, chętnie bym to teraz spróbował i połączył, ale musi być Polska w V2 (chociaż jakaś namiastka - jedna prowincja).
Twoja wiedza jest wręcz żenująca ;) rzuć sobie okiem na mapę XIX Europy i odpowiedz sobie na to pytanie sam....
Mam pewien problem z tą grą. Mianowicie jak rozwijać przemysł? Buduję linie kolejowe ,porty,fabryki itd ale cały czas AI zawsze ma więcej :roll: a ja mam niezwykle mało. Byłbym wdzięczny za pomoc.
KsiazeFilip
15-08-2012, 11:53
Mam pytanie : jest do tego jakieś spolszczenie ? bo po angielsku mam dosyć grania , szczególnie że dobry z angielskiego nie jestem .. ( jeśli jest dajcie jakieś DZIAŁAJĄCE linki..)
VirQuiIrrumatOmnes
16-08-2012, 20:40
http://wayofwar.org/showthread.php/3368 ... Victorii-2 (http://wayofwar.org/showthread.php/33689-Ludowe-spolszczenie-Victorii-2)
http://forum.paradoxplaza.com/forum/content.php?1314-Heart-of-Darkness-%96-DD-1-%96-Newspapers!
Czyli będzie nowy dodatek!
Akurat Vic2 najmniej mi przyadła do gustu, ale to wciąż bardzo dobra gra!
http://forum.paradoxplaza.com/forum/content.php?1324-Heart-of-Darkness-DD-2-The-Crisis-System.
Moim zdaniem rewelacja!
Nie zdziwię się jeśli podobny system będzie w East vs.West, a tu go głównie testują.
http://forum.paradoxplaza.com/forum/content.php?1363-HoD-DD-5-%96-Colonies-in-the-Heart-of-Darkness
Jądro Ciemności będzie chyba najlepszym dodatkiem w historii Paradoxu! Nigdy nie było aż tylu nowości, nowy system kolonialny wydaje się świetny!
Część nowych opcji w filmowej pigułce ;)
http://forum.paradoxplaza.com/forum/content.php?1396-Victoria-II-Heart-of-Darkness-Video-Developer-Diary-Released
Sądzę, że zainteresuje Was recenzja najnowszego dodatku Victoria II: Heart of Darkness, dostępna na eufigames.com / wayofwar.org
http://eufigames.com/review/victoria-ii ... -darkness/ (http://eufigames.com/review/victoria-ii-heart-of-darkness/)
K A M 2150
25-04-2013, 22:35
Trochę już w Viki gram i gram, więc powiem coś bardzo kontrowersyjnego ;P Nie ma gry spod szyldu Paradoxu nad Victorią 2 z dodatkiem :D
Tu się zgadzam... o ile eu2, no i trochę 3ka była mocna w mp, to jednak w sp gorzej wychodzą, a znowu seria hoi jakoś nigdy mnie "nie brała" (chociaż moi koledzy z forum twierdzą, że hoi3 po najnowszym dodatku także ok jest... jednak dla mnie zdecydowanie nie ten okres historyczny :) ).
Tutaj w sp mam podobną opinie jak Ty, z tym że do tego dokładam jeszcze do puli dobrych tytułów single player jeszcze CK2... zwłaszcza oba tytuły są "mocne" po dodatkach.
Niestety w przypadku obu tytułów troszeczkę niektórych odstrasza tak zwane "skomplikowanie rozgrywki" - chyba najbardziej w viki to jest odczuwalne... no ale nikt nie powiedział, że gry zawsze muszą być proste i dobrze że swego czasu Paradox to wydał, jak i zdecydował sie na kontynuacje w postaci 2ki, oraz poprawia rozgrywkę dodatkami mimo, że chyba sprzedaż "nie idzie" tego tytułu tak jak pozostałych (viki w sumie jest bardzo niszowym tytułem w kwestii ilości sprzedanych egzemplarzy).
Znowu CK2 stosunku do 1ki stało się takimi "Pradoxowymi simsami" trochę :) i 2ka w stosunku do ck1 jest popularna... ale ogólnie rozgrywka jest ok.
Osobiście akurat bardziej cieszyłem się z zapowiedzi swego czasu kontynuacji ck i viki, niż eu.
Dodatek tchnął nowego ducha w Victorie a gra w nią w końcu sprawia przyjemność i, o ile system kolonizacje można tak naprawdę olać(choć jest lepsza) to system kryzysów zdecydowanie poprawia jakość gry w końcu nie trzeba się nudzić banując wpływy pozostałych mocarstw
no i po pierwszej grze polską uwolnioną z Austrii(próbna Egiptem zdecydowanie mi nie wyszła to i nawet nie kończyłem)
[spoiler:1uv8z82x]http://i.imgur.com/3iCYj93.jpg
http://i.imgur.com/bPV5df4.jpg
http://i.imgur.com/Gz1k1P3.jpg
RPA, Formoza i Kongo należą do mnie choć dużo o morzu powiedzieć nie mogę bo RPA zająłem cichaczem, a do wielkich bitew morskich z udziałem moich drednotów nie doszło[/spoiler:1uv8z82x]
pomagałem sobie trochę jak widać, inaczej nie dało by się zrobić cieszących oko granic
system kryzysów bardzo ładnie działa na mapkę, o ile mocarstwa nie dodają chorych żądań od siebie jak Rosja na Sycylii którą pożegnałem konsolą
gra od nowego dodatku jest zdecydowanie bardziej dynamiczna i w końcu chce się w nią grać. :) Nie ingerowałem nigdzie poza Europą i jak widać USA w końcu zajęło kawałek meksyku, a nawet Alaskę czego bez dodatku nie miałem okazji ujrzeć z kolei Francja jak widać zdominowała grę zajmując niemal całą Afrykę i Arabie
Gra ma jeszcze parę wad, których można się dopatrzyć na mapie takie jak zbyt szybka asymilacja, Anglia zajmująca tereny, które powinna mieć Kanada, Australia i Nowa Zelandia czy uber potężna Francja, a także te nieszczęsne Indie, na które moim zdaniem twórcy nie mieli pomysłu nie mniej jest to zdecydowanie inna gra od vanilli i pierwszego dodatku
Ps.wyszło dość chaotycznie, ale to miało być raczej pochwalenie się rozgrywką niż jakaś uboga recenzja i tak to traktujmy ;)
adriankowaty
29-04-2013, 19:43
Czy nagłe okresy kryzysu gospodarki to norma czy nie?
Raczej nie a jak dochodzi do załamania ceny jakiegoś surowca, to jest o tym informacja w gazecie i można to jakoś sprawnie opanować.
Od tej odsłony trzeba też interesować się przemysłem i nie dawać wolnej ręki kapitalistom, bo może się to skończyć wielkim minusem albo podatkami na 100%.
adriankowaty
30-04-2013, 08:42
Dodatku nie mam, ale czasem zauważam nagły spadek dochodów do minus 2000. Jest to stan długi, trwa ok. 10-15 lat, a potem sytuacja wraca do normy.
w podstwce gospodarka to był pikuś(chyba że coś pozmieniali od jakkiegoś patcha) i raczej nie zwracałem na nią większej uwagi gdy już kapitaliści zaczęli szaleć
WielkodusznyBezduszny
03-05-2013, 00:07
Pograłem i stwierdzam najlepsza gra od Paradoxu :) Gra wbrew pozorom trudna nie jest, dla mnie nawet łatwiejsza od EU III. Czy ten nowy dodatek poprawia jakoś agresywność AI? Bo jak na razie nie miałem takiej gry, aby USA miało wojnę z Meksykiem przez co ci mają bardzo dużo rdzennych terenów USA. Na świecie rzeczywiście nudy, narody jakoś się nie wyzwalają, a jak patrzę na mapę z dodatku to jest wręcz przeciwnie, aż za bardzo się wyzwalają.
odi.profanum
13-06-2013, 13:59
Od czego zależy potencjał militarny? To jest możliwość rekrutacji jak największej ilości wojska. Nie mogę tego rozkminić :cry: , komp mnie leje, ma 3x więcej wojska ( pomijam mobilizację ).
@wielkoduszny- ja pomagałem minorom trochę na bałkanach(i oczywiście włączałem do strefy wpływów) reszta to już robota si
@profanum - mobilizuj zawsze bo to podstawa. punkciki to od ilości wojska i generałów zależą, może od czegoś jeszcze do tego jak masz mało żołnierzy w kraju zawsze możesz ustawić w regionach aby populacja się w nich zmieniała
odi.profanum
17-06-2013, 17:32
Fajna gierka; z tym dodatkiem faktycznie zyskuje kopa. Armię już rozkminiłem trochę ;) Pograłem Prusami, mam 1928r, 1sze miejsce na świecie we wszystkim ( opodatkowanie biednych, danie wolnej drogi kapitalistom - podatki na 0, inwestowanie w fabryki w innych państwach ) ; gdyby nie bzdurne powstania, co 5,10 lat milionowych armii kompa to byłaby na serio bardzo dobra gierka. Niestety musiałem się kodem posługiwać i obniżać co jakiś czas niezadowolenie ( zupełnie nie uzasadnione - podatki niskie, praca jest dla każdego, fabryk masa więc wtf ?)
Bardzo opłaca się odebrać Austrii Bohemie - świetna prowincja - moja top dla przemysłu ciężkiego 1: mam tam fabrykę szkła, samochodów, samolotów, hutę żelaza, fabrykę telefonów i coś jeszcze - wszystko się pięknie uzupełnia i daje bardzo dobre zyski :D
odi.profanum
28-06-2013, 00:25
Jak zrobic z obszaru kolonizowanego rodzimą prowincję, tak bym mógł w niej budować fabryki. Np gram Japonią, podbijam Półwysep Koreański i chcę tam po jakimś czasie robić kapitalizm a nie mogę, bo to jest prowincja kolonialna :|
Mitusonator
11-08-2013, 15:36
Zagrał by ktoś na internecie ?
-75%: http://store.steampowered.com/sub/29109/
adriankowaty
09-10-2013, 20:40
Wie kto, który plik odpowiada za czas trwania gry? Bo chcę (bez konieczności pobrania moda) wydłużyć grę. Proszę o nazwę i lokalizację.
najprościej bezpośrednio w savie
adriankowaty
09-10-2013, 21:10
Ale ja chcę przenieść datę końcową dla całej gry, nie tylko dla zapisu.
Kupiłem Victoria II na przecenie w Empiku, wracam do domu, chcę zainstalować i występuje błąd "Can't find application data". Co zrobić?
Bardzo proszę o pomoc, gdyż nigdzie nie ma opisanego tego problemu a chciałbym pograć :/
a gra na pewno oryginalna? nie słyszałem aby ktoś miał taki problem na cd
Zamawiana prosto z empika.
skoro jesteś szczęśliwym posiadaczem kodu, to możesz zarejestrować grę na forum paradoksu i tam uzyskać pomoc ja ci jej nie udzielę
Próbowałem, niestety 0 odzewu, liczyłem na to, że może ktoś tu się będzie orientował, gdyż w całym internecie nie ma wzmianki na ten temat.
Napisz e-mail do pomocy technicznej, muszą odpisać. :P
Mam 2 pytania a mianowicie:
- Czy da się jakoś zwiększyć przyrost naturalny? Jeśli tak to jak.
- Czy jak zwiększa mi się świadomość poprzez "liberalna agitacje" to czy jak partia liberalna wygra wybory lub sam ją wybiorę to ta świadomość się zmniejszy?
Mitusonator
29-06-2014, 16:33
1. Musisz wynajdywać technologie (jestem pewien że w zakładce przemysłowych technologi w słupku pierwszym od prawej są wynalazki za to odpowiadające) ewentualnie możesz rozwijać w reformach socjalnych opiekę zdrowotną, jeśli grasz np. takim USA możesz ustawić "national focus" na emigracje i rozwijać reformy które dają ci bonus do emigracji.
2. Nie jestem pewien nigdy nie grałem liberałami ale raczej liberalna agitacja zostaje, jeśli masz problemy z zadowoleniem idź maksymalnie w demokratyzacje lub w kontrole obywateli. (ewentualne wojsko do tłumienie buntów też się przyda :P)
Cymberkaj
29-06-2014, 19:11
Krótka piłka:
Czy opłaca się grać w tą grę bez "Heart of Darkness"? Akurat wypatrzyłem w Saturnie polską Złotą Edycję (podstawka z wojną secesyjną) za marne 9,90 złotych; co też mnie kusi.
Prosiłbym o szybką odpowiedź, bo jutro kończy się letnia promocja na Steamie, w której myślę kupić sobie całą Victorię 2 z obydwoma dodatkami i DLC.
Mitusonator
30-06-2014, 08:35
Lepiej kupić Heart of Darkness, polskiej wersji nie będziesz mógł uzupełnić o ten dodatek, a dodaje parę fajnych rzeczy: zapobiega spamowaniu statkami, dodaje system kryzysów i przebudowuje system koloni.
Do tego wiele fajnych modów (ich aktualne wersje) wymaga tego dodatku
Mogę od razu polecić Pops of Darkness
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?744962-PoD-3.06-FINAL-Download-thread
Też zamierzam kupić kolekcję Victoria 2 w wersji angielskiej z uwagi na ostatni dodatek, ale obecne -50% to jednak za mało żeby skłonić mnie do tego kroku. Przegapiłem dość fajną promocję na cdp.pl w zeszłym roku. No nic, poczekam sobie...
Mitusonator
17-09-2014, 15:54
Promocja na victoria 1 i 2
http://www.gram.pl/news/2014/09/17/wersje-cyfrowe-gier-victoria-i-victoria-ii-taniej-w-sklepie-gram-pl-nawet-o-85-procent.shtml
Zna ktoś fajne let's playe (niekoniecznie Polskie, aczkolwiek mile widziane) z V2?
Pierniczkq
09-01-2015, 23:19
Może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób szybko zdobywać punkty wpływu aby włączać słabsze państwa w swoje strefy wpływu? Gdy gram Prusami i chce zjednoczyć niemieckie ziemie, nie mogę tego zrobić bo Austra i Francja nabijają te punkty jak szalone a mi stoją prawie w miejscu :/ Proszę o pomoc :P