Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EMPIRE TOTAL WAR - dyskusje ogólne

Strony : 1 [2] 3

Gaius Julius
12-01-2010, 16:14
a ja mam takie pytanie otóż czy da się jakoś znieść limity na nie które jednostki? Bo w końcu udało mi się zrekrutować husarię i problem w tym, że mogę tylko 10 tych jednostek wyprodukować a chciałbym dużo więcej...

SanSanus
16-01-2010, 13:54
Mam problem.Zapomniałem hasła do konta na steam.A Empire total war i steam instalowałem
już drugi raz.Z "Przypominaniem utraconego hasła" też o dziwo nie mogę sobie poradzić!
Wiem że głupia sytuacja no ale ludzie .... POmoCY!!!!!!!!!!!

Pampa
16-01-2010, 17:48
napisz do supportu steama, jeżeli nic nie poradzą twoim jedynym wyjściem jest kupić nową grę.

wirith
19-01-2010, 15:50
Witam
Czy opłaca się kupić Empire Total War ,bo jak przeczytałem to gra często wywala do Windows'a ,inteligencja przeciwnika jest słaba itp.
Ta gra jest w ogóle grywalne jeśli są takie błędy ? I czy jakieś łatki albo mody ,które wyeliminowały błędy wywalania do Windows'a i usprawniły AI przeciwnika ?

Z góry dziękuje.

PS
Przepraszam jeśli pisze w złym dziale ,albo ten wątek był już poruszany.

KLAssurbanipal
19-01-2010, 17:38
Miasta są jednym z największych powodów przez który w ogóle nie czuć klimatu z XVIII wieku.

Mefisto7
19-01-2010, 17:46
Witam
Czy opłaca się kupić Empire Total War ,bo jak przeczytałem to gra często wywala do Windows'a ,inteligencja przeciwnika jest słaba itp.
Ta gra jest w ogóle grywalne jeśli są takie błędy ? I czy jakieś łatki albo mody ,które wyeliminowały błędy wywalania do Windows'a i usprawniły AI przeciwnika ?

Z góry dziękuje.

PS
Przepraszam jeśli pisze w złym dziale ,albo ten wątek był już poruszany.

Jak chcesz to kup, ale 119zł to za dużo jak na to co dostajesz.
Jest grywalna po tych patchach, ale ogólnie gra jest słaba. Dobrze że chociaż są kampanię online. Pozwól że się zacytuję:
Ja zawszę mówię jaki to empire jest gniot, ale od paru dni sobie włączyłem i znowu gram troszku i powiem że po tych patchach gra się lepiej. Nie spotkałem ani jednego buga, tury idą szybko, nie trzeba czekać pare minut, NPC nie chodzi jak idiota tymi agentami. Ai dalej jest głupie ....mimo to oflankował mnie pare razy jak się zagapiłem więć coś się poprawiło.
Jednak od początku pare założeń i spraw mi się już nie podobało, dyplomacja ma za mało możliwości i jest głupia, komputer jest uparty i wysuwa głupie propozycje. (jak np: Gram WKB i Szwedzi wysyłają mi propozycję: irlandia za Estonia i Liwonia co za debil, i jeszcze każe mi dopłacić 2k i dać jakąś technologię, za propozycję handlu uraża się mówi jaka to nie była obraza dla jego narodu....pff do dupy. Powinno być więcej prowincji.. i nie mówię tylko o Francji i Hiszpanii ( tam usprawiedliwiali to tym żę mają kolonię ale za przeproszeniem gówniane to wyjaśnienie jest, po 3 prowincje mogły by być.lepiej by to wyglądało. Także reszta europy i afryka powinny być doprowincjowane, a AMERYKA... to w ogóle śmieszne jest, jakieś dziury w środku, no nie mogli już dorobić tych paru wiosek które jak już muszą to obejmowały by ogromne połacie terenu, prowincja eskimosów powinna być o wiele obszerniejsza i te "terytoria północno zachodnie" , czy Ziemia Ruperta Brytyjczyków, toż to śmiechu warte, jakieś pierdoloty. Jeszcze dodać powinni prowincje w tych okręgach handlu przy afryce i w indonezji, mało tego. Powinno być więcej historycznych eventów, rozbiory, bardziej zróżnicowane jednostki i możliwości taktyczne, bo przepraszam, o wiele bardziej podoba mi się rzucanie średniowiecznych wojaków do boju w Medku(nie wiem czemu niektórzy odmawiają mu możliwości taktycznych..), niż to ustawianie formacji naprzeciw siebie.. Lubie tę epokę i np jestem fanem filmów o niej i tej wojskowości jak np; PATRIOTA, ale mimo to kiepsko się walczy.Technologie są ograniczone i słabo zrobione. Miasta żąłośnie wyglądająće , mimo żę na screenach obiecywali co innego.

Gaius Julius
20-01-2010, 22:51
generalnie, ja nadal mam problem z długo trwającymi turami przeciwnika.... :?
miasta po prostu mnie odpychają....

jeszcze warto dodać, że CA zkiepściło zbilansowanie jednostek....pomimo mojej zaawansowanej technologii, moi polscy piechurzy liniowii dostają baty od prostej niedorozwiniętej piechocie Pruskiej (rozumiem byli silni, ale żeby aż tak?!?). Jedynie z czego jestem zadowolony to zwiększona agresywność AI po tych patchach...komp dokonuje podbojów itp....Gram Polską, Turcja, która zamiast już miażdzyć swoją potęga to po prostu śmieszy....stoi w miejscu, żadnych podbojów nowych i itp....wypowiedzieli mi wojnę i nawet 1 małej armii nie wysłali w moim kierunku....pomimo wybudowania ponad 3 parków po ok. 10 - 15 turach mam tylko jednego hulakę, to samo jest z księżami...

Vedymin
21-01-2010, 13:58
jeszcze warto dodać, że CA zkiepściło zbilansowanie jednostek....pomimo mojej zaawansowanej technologii, moi polscy piechurzy liniowii dostają baty od prostej niedorozwiniętej piechocie Pruskiej (rozumiem byli silni, ale żeby aż tak?!?).Pewnie grasz na trudnym i stąd ci dopakowani przeciwnicy.

chudolf
21-01-2010, 17:08
jeszcze warto dodać, że CA zkiepściło zbilansowanie jednostek....pomimo mojej zaawansowanej technologii, moi polscy piechurzy liniowii dostają baty od prostej niedorozwiniętej piechocie Pruskiej (rozumiem byli silni, ale żeby aż tak?!?).

po prostu prusacy mają lepsze statsy.

Dudzio
24-01-2010, 10:56
Przypominam tylko, że Prusy jako jedno z nielicznych państw w tym okresie, za sprawą reformy Fryderyka II miały powszechny obowiązek służby wojskowej :)

gajtas1
24-01-2010, 11:27
A ja mam pytanie, jak budować miasta da się jakoś?? czy trzeba przejmować miasta?? mam 3 duże mista a reszta to jakieś budynki np gmachy gubernatorskie(czy jakoś tak) gdzie mogę budować tylko fortece a innych budynków nie mogę, dlaczego?

Mefisto7
24-01-2010, 12:23
no bo tak ;) tak zrobili wybitni twórcy empire...

Pele
25-01-2010, 22:57
Gram Francją mogę rekrutować jednostkę "królewskich Szkotów", problem polega na tym, że ciągle są oni niedostępni, co mam zrobić aby rekrutować ich każdą ilość :?: :?: :?:

Nagano
26-01-2010, 09:37
Liczba sztuk ograniczona tak jak w wielu innych elitarnych jednostkach

Pampa
28-01-2010, 19:28
trzeba w programie je odblokowoać który nazywał się...eee...zapomniałem, ale chyba w modowni jest.

OskarX
30-01-2010, 11:18
Da ktoś linka do listy wszystkich frakcji?

Nagano
30-01-2010, 14:32
Na razie gram bez, ale w niedługiej przyszłości chcę sobie ściągnąć Darth Moda do Empire. Pytanie do używających tego modu. Jakie są jego plusy i minusy?
Oraz: Zainstalowanie moda zmienia nam język na angielski?
Dzięki za odp.

Brzetek
30-01-2010, 19:42
Plusów bardzo wiele:
-nowe jednostki
-lepsze AI
-większa trudność gry
-liczne zmiany w statystykach jednostek, możliwość zwiększenia efektywności altylerii
-masa innych, bardziej lub mniej istotnych zmian
Minus jest jeden zasadniczy, jak dla mnie, to właśnie z tego powodu zaprzestałem gry w najnowszego DarthModa. Mianowicie żeby cieszyć się grą trzeba ustawić maxymalną skalę jednostek (w modzie to 300 na oddział), a tego mój komp nie pociągnie. W innym wypadku przeciwnik podczas bitwy zaczyna z formacjami składającymi się z sześciu szeregów, co w mniejszej skali jest nonsensem, bo komp nie jest w stanie wykorzystać maksymalnej siły ognia.
Szukałem niby jakichś modów zmieniających rozmiar jednostek na te z podstawki, ale dla DMUC 5.0 nie znalazłem nic.
No i właśnie, z tego co wiem bardzo wiele zależy od tego jaki rodzaj darthmoda wybierzesz. Ja wybrałem ten z największą ilością zmian i dodatków - DarthMod Ultimate Comander.
Ah, a co do wersji językowej to prawie wszystko jest po ang, z pewnymi polskimi wstawkami, które zostają z podstawki.

Nagano
30-01-2010, 20:10
Mhm.. No właśnie widziałem screeny i się zastanawiam jak przy wielkich bitwach zachowa się mój komp. Nie chciałbym tracić ustawień ultra dla większej liczby jednostek. Jeszcze się zastanowię. W każdym razie trzeba będzie tchnąć nowe życie w Empire :D

RAFALK2006
01-02-2010, 13:03
Witam

Mam E:TW od dnia premiery ale do tej pory nie ściągnołem żadnego moda, mógł by mi ktos podpowiedzieć jak to zrobić i zainstalować tak aby nie było problemów z jego używaniem :D
BĘDĘ BAAARDZO WDZIĘCZNY ZA POMOC ;)

Mefisto7
01-02-2010, 14:47
Właśnie Empire nie jest, tak jak cudowny medek, stworzony tak "dla moderów". POwstają do niego mody, ale ze względu na złożoną strukturę gry, są one małe i zawsze może coś z nimi nie wyjść...

Mefisto7
05-02-2010, 01:18
To się popisałem wiedzą, nie ma co :oops: :D Myślałem że nie ma nic bardziej złożonego od Darthmoda... a to ci psikus. :lol:

Bzyqusek
12-02-2010, 16:40
Mam problem, gram w drogę do niepodległości 2 episod czy tam chapter i mam 34 turę, zdobyłem już wszystkie francuskie i indiańskie forty/miasta i nie mam już więcej żadnych zadań i nie wiem już co dalej robić. :cry:

MateuszKL
13-02-2010, 03:12
Czy komuś udało się na vh/vh od razu zaatakować Prusy i wymazać ich z mapy?

Bzyqusek
13-02-2010, 11:46
Mi się udało Szwecją zdobyć Berlin i już oblegam Królewiec 8-) ale to na h/h

Mefisto7
13-02-2010, 14:48
A co za problem? Od razu na vh/vh grałem. Polską najpierw wojenka północna, do Petersburga doszedłem. A potem Prusy, które nic nie podbiły do tego czasu. Myk, Gdańsk a potem szybko Berlin.

MateuszKL
13-02-2010, 15:26
To jest prawie niemożliwe. Grając kilka razy, za każdym razem gdy zbierałem armie i szedłem na Inflanty albo Krym, to Prusy wbijały mi się w 3 miasta.

Chyba, że nie mówisz o najnowszej wersji - zaraz po wydaniu ETW spokojnie można było pokonać Prusaków, po patchach zdaję się to być o wiele trudniejsze.

Zakładając, że Prusy z jakiegoś powodu nie zaatakowałyby zachodniej granicy, oczywiście można spróbować podbić 2-3 miasta i z dużą większym kapitałem ruszyć na wojnę z germańskim oprawcą - tylko dlaczego nigdy nie miałem takiego szczęścia?

Mefisto7
13-02-2010, 15:50
Niedawno sobie odświeżyłem Empire i tak zagrałem jak powiedziałem i Prusy nic nie zrobiły. Może BUG :P nie wiem...

Bzyqusek
13-02-2010, 18:12
Ja mam wszystkie patche i prusaki to "placki". Ale raz gdy grałem to prusacy mieli wojnę z Austrią i Polską to zdobyli Śląsk i Gdańsk :D

Krang
13-02-2010, 21:44
Ja teraz gram na vh/vh, Polską i w tym momencie prusaków już nie ma na mapie. Podbiłem im Królewiec, a w Gdańsku wybudowałem mury i wsadziłem tam 10 pułków piechoty liniowej. Zająłem się Szwecją i zdobyłem Inflanty, Petersburg i Karelie. Prusacy od czasu do czasu przypuszczali szturmy na Gdańsk, ale bez problemu odpierałem ataki. Później rozbudowałem nieco gospodarkę i ruszyłem na Prusy, które miały Brandenburgie i Saksonie. W Berlinie mieli 20 oddziałów, a w Saksoni kolejne 60. Na początek zacząłem 40 oddziałami oblegać Berlin, skończyłem ture, a kiedy komputer wykonał swój ruch, zauważyłem, że Prusy oddały/sprzedały Saksonie Niderlandom, więc automatycznie wywaliło im stacjonujące tam oddziały na skraj Brandenburgi, ale przez to nie mogli udzielić wsparcia Berlinowi, więc zaszarżowałem i Prusy zostały zniszczone. :D

Rochu
14-02-2010, 02:06
Ostatnio wróciłem do Empire po ściągnięciu Darth Moda w wersji 5.1. Największa jego wada to, jak napisał Brzetek, konieczność ustawienia największej skali jednostek. Poza tym mile mnie zaskoczył, a największą niespodzianką były rozmowy dyplomatyczne. AI odrzucił moją propozycję dotyczącą handlu, ale powstrzymał się od obelg i od razu zaproponował coś zupełnie innego - wymianę wiedzy. Zdziwiony przeczytałem to raz, drugi ... trzeci - nie potraktował mnie jak idioty który zgodzi się wymienić sztabkę złota na gó..o na patyku :shock: - złożył normalną propozycję na której zyskał trochę więcej niż ja, ale była ona jak najbardziej do przyjęcia :o
Po prawie roku okienko dyplomacji przestało irytować próbując mnie upewnić we wrażeniu, że AI ma mnie za debila którego należy wykorzystać pewnie dlatego, że CA stworzyła je na swoje podobieństwo.

Słyszeliście o rFactor? W Polsce sprzedawano go jako grę wyścigową, chyba za niecałe 60 zł, chociaż porównując go z innymi "samochodówkami" na rynku, wyglądało to na próbę wciśnięcia jakiegoś bubla za kilka dych. Wszystko dlatego, że rFactor to nie gra, tylko platforma do uruchamiania modów. Na chwilę obecną nie ma i pewnie dłuuuugo nie będzie "ścigałki" która miałaby więcej torów, aut i innych bajerów związanych w wyścigami. Ludzie we własnym zakresie zrobili ich pod rFactor tyle, że nikt nawet nie pamięta kiedy przestano je liczyć. Są wśród nich produkcje świetne, dobre, kiepskie i zupełnie do kitu, ale są ogólnodostępne i za darmo. Tu przykład - http://www.rfactorcentral.com/.
Może znajdzie się firma gotowa wydać podobną platformę, tylko przeznaczoną na toczenie Totalnych Wojen. Modów na pewno by nie zabrakło. Ech, pomarzyć ...

kuba166rp
15-02-2010, 16:11
Mam pytanie czy da się w wielkiej kampani wyłączyć cele i grać do 1799 bez celi

Nagano
15-02-2010, 16:57
Jak dojdzie do końca 1799 wyświetli Ci się opcja czy chcesz zakończyć grę czy grać dalej.

kuba166rp
15-02-2010, 18:07
Ma pytanie czy mury dają coś podczas oblężenia ?

Kacyan
15-02-2010, 19:04
Chodzi ci o umocenienia osady ?

Oczywiście , że tak.Jeśli nie posiadasz umocnień to wróg łatwo wpadnie na herbatkę.

I poziom umocnień daje oczywiście jakąś przewagę ale nie wielką , jak będą chcieli to i tak wejdą
II poziom to już coś.Powstaje silny fort z bastionami , silnymi bramami oraz wieżami strzelniczymi wewnątrz ( jeśli wróg jakoś wejdzie) Jak masz małą armię , II poziom umocnień i dużego przeciwnika masz szansę na zwycięstwo.Sam dzięki tym umocnieniom ratowałem mój Sztokholm przed Duńczykami i rebeliantami czy Sankt Petersburg przed pobratymcami zza Wołgi.

Pop517
15-02-2010, 19:08
ja tam wole sie nie bawic w szturm osad ufortyfikowanych :) bo jak widze tych spider-manów to mi sie płakać chce :cry:

WieszKto
16-02-2010, 09:14
Witam,

Czy w Empire generał może rekrutować najemników z różnych regionów tak jak w Medieval2? Czy np Amerykanami mogę mieć jednostki indiańskie a np Rzeczpospolitą jakieś Rosyjskie oddziały??

Pozdrawiam i dzięki za informacje

maryjan1001
16-02-2010, 09:59
Panowie moze ktos mie jasno oświeci.Gram Austrią,ma sojusz z Polską no i dla niepoznaki dałem sojusz i prawa handlowe ruskim.tyle po parunastu latach gry sojusz obowiązuje nadal-patrze na moją Mołdawie a tam odzdziały ruskich,zaglądam do dyplomacji oni i ja mamy prawo przemarszu którego cofnąć sie nieda. co jest? sojusznicza Armia Czerwona bedzie miała bazy kurna u mnie???

Mefisto7
16-02-2010, 10:09
1)WieszKto nie ma najemników w empire.

2)Maryjan po prostu tak jest i tego nie zmienisz.

kretu19955
16-02-2010, 14:10
Czy w ETW można zniszczyć most w trakcie bitew? Gdy grałem bitwę na polu której był most pisało, że obrażenia 0% i kontrolowane przez nikogo, niestety nie miałem przy sobie dział :(

Pampa
16-02-2010, 15:10
szczerze wątpie, a pewnie jak jest to trzeba niemiłosienie długo bić

kuba166rp
16-02-2010, 16:40
1.Czy podczas oblężeń można armatami wchodzić na mur ?
2.Jak trzeba ustawiać jednostki podczas oblężeń (na murze) że by mogły strzelać normalnie i jak żeby z armat ?

WieszKto
18-02-2010, 20:23
Udalo mi sie zadac kilka obrażeń konstrukcji mostu więc pewnie można go zawalić. Na vh ustawionych bitwach komputer próbuje atakować jednocześnie przez bród.

apollo7100
18-02-2010, 21:42
Mam takie pytanie odnosnie Empire , mianowicie czy jesli kupie gre w sklepie, dajmy na to za 100zł, to cos trzeba jeszcze doplacac przy aktywacji jej na Steamie i czy grac mozna tylko przez Steam, czy tez bez niego?

Amrod
18-02-2010, 21:46
Nie, nicdodatkowo dopłacać nie musisz. Chyba, że chcesz jakąś dodatkową zawartość. Steam musi być zawsze uruchomiony, ale można grać w single w trybie off-line steam.

apollo7100
18-02-2010, 22:04
Dzieki wielkie, warto poczekac , zawsze 40 zl w kieszeni...

Sareth4
18-02-2010, 22:08
1.Czy podczas oblężeń można armatami wchodzić na mur ?
2.Jak trzeba ustawiać jednostki podczas oblężeń (na murze) że by mogły strzelać normalnie i jak żeby z armat ?

1.Nie choć bugi czasem są rozwalające :lol:
Ostatnio grałem bitwę w kampanii i po już dość długim bronieniu sięprzed kolejnymi falami przeciwnika ... zobaczyłem konia i jeźdźca na moim murze :shock:

http://img218.imageshack.us/i/beztytuuvq.jpg/

2.Nie wiem czy trzeba robić coś specjalnego moi ludzie jak wejdą na mury to automatycznie strzelają działami a jak wróg znajdzie sie w zasięgu muszkietu to i automatycznie do niego strzelają

Pele
19-02-2010, 11:57
Ja radziłbym ci poczekać do 26. W tedy ETW wyjdzie w platynowej za 60zł.

Skąd takie info jeśli można wiedzieć

Amrod
19-02-2010, 12:03
http://www.gram.pl/sk1_9QjhGO3_Empire_Total_War.html

kuba166rp
20-02-2010, 18:34
Jak ugaśić po przejęciu regionu strajki , powstania robtników

Vedymin
20-02-2010, 18:48
Zwolnić region z podatku i obsadzić garnizonem (najlepiej, żeby byli w nim też dragoni)

Sareth4
20-02-2010, 18:50
I można jeszcze wybudować jak najwięcej budynków dających zadowolenie lub represje i pokasować szkoły i uniwerki ( co robię w skrajnych przypadkach )

Pop517
20-02-2010, 19:02
zostawic pare oddziałów i czekac na rebelie :P i pokonac ja potem będą sankcje wojskowe przez co zadowolenie sie zwiekszy

Wojtasza
21-02-2010, 10:07
EDIT

kuba166rp
21-02-2010, 18:23
A czy we wszystkich miastach możesz mieć tyle budnków jak w stolicy

Pampa
22-02-2010, 11:41
Myślicie że wydzie jakieś DLC które doda pare jednostek dla Polski? Bo wtedy gra by była jak dla mnie duzo lepsza.

Pampa
22-02-2010, 17:38
Wiem wiem że jeden pod drugim, ale mam pewien problem otóż teraz jak mam ferie jestem na innym kompie, i dzisiaj sobie wchodzę chce zagrać w Empire i patrze a tu że będzie gotowe za 14 godzin, sprawdzałem jest zainstalowane, ale to chyba nie te patche. Ostatni jaki był ściągany to ten po warpathu. Chyba że to tez z nowym DLC ale takie wielkie cy chyba nie było. Zostało mi jeszcze 5 godzin...

kuba166rp
22-02-2010, 18:26
A we wszystkich miastach możesz mieć tyle budynków ja w stolicy ???????????????????????????????????????

Sareth4
22-02-2010, 21:03
Pewnie , że możesz
Może być nawet tak , że twoja stolica to jakaś wieś w lasach amazonii a resztę miast stanowią wielkie metropolie

kuba166rp
23-02-2010, 16:18
A jak trzeba zrobić by na przykład w kazaniu (Rosja tataria) można miec tyle budnków co w stolicy ?????????????????????????????????????? :?:

Nagano
23-02-2010, 16:45
Musisz używać tyle znaków zapytania?

kuba166rp
23-02-2010, 17:32
No dobra ale można tak mieć ?

Pampa
23-02-2010, 18:42
nie

kuba166rp
23-02-2010, 19:34
ale nie chodzi mi o te znaki zapytania a o te budnki w miastach jak trzeba zrobić aby w mniejszym mieście np. zagrzeb (austria region chorwacja)

mieć tyle budnków co w stolicy

Pop517
23-02-2010, 19:35
nie niemożna :roll:

Pampa
23-02-2010, 20:20
przecież już ci wcześniej odpowiedziałem to po co sie jeszcze dopytujesz to nie wiem :lol:

Sareth4
23-02-2010, 21:41
WTF ??!?!

Zniknęli mi wszyscy znajomi ze steama , po tym jak wgrała sie jakaś aktualizacja klienta
Nie moge nawet wejść w społeczność
Jak jest u was ?!

Mefisto7
23-02-2010, 21:52
:D Najpierw Marcinus, teraz ty, ale macie jakieś problemy.. Ja tam nawet nie zauważyłem by mi się coś aktualizowało, a mam słabego neta. wszystko działa b dobrze( tzn STEAM bo w samego empire nie gram)

Sareth4
23-02-2010, 21:55
Też bym nie zauważył , własciwie nie zauważyłem dopóki mi nie przyszło powiadomienie , że musze uruchomić ponownie steama , żeby aktualizacja zadziałała

Jest jakis sposób żeby przywrócić znajomych ? Miałem ich ponad 80 ciężko teraz szukać....

Mefisto7
23-02-2010, 22:48
O kurde :shock: Ja tu mówię żę żadnych problemów a tu.... Teraz zobaczyłem i tez mi zniknęli. :o :o

Pop517
23-02-2010, 22:54
nosz kurde ledwo co "odświeżyłem" mojego steama to już to :roll: ehh...steama mam przy profilu jak cos ;)

Mefisto7
23-02-2010, 22:54
No wiem , wiem,.. czemu mielibyśmy być wyjątkowi..

Krang
24-02-2010, 00:10
Mi znajomi nie zniknęli. :D

Pampa
24-02-2010, 09:07
Ja mam znajomych

Pop517
24-02-2010, 10:43
ja nie mam ale teraz widzę że(AŻ :D ) 2 znajomych mi przywróciło(nie zdążyłem ich zaprosić)
Ps.panowie wyszła "wersja beta" nowego "stima" wystarczy że tak powiem zgłosić się do beta testów i mamy nowiutki wygląd :P i mnie się bardziej podoba niż ten stary 8-)

voitek
24-02-2010, 23:36
Tak, ale nie ma 3/4 napisow, przynajmniej po polsku

kuba166rp
27-02-2010, 10:20
A w Rosji jest taki Region Komin i tam nie ma na początek żadnych wiosek a ni miasteczek tylko to miasto (stolica regionu)
co trzeba zrobić żeby powstały te miasteczka i wioski ????????????

Aro137
27-02-2010, 17:17
A w Rosji jest taki Region Komin i tam nie ma na początek żadnych wiosek a ni miasteczek tylko to miasto (stolica regionu)
co trzeba zrobić żeby powstały te miasteczka i wioski ????????????

Zobacz w karcie regionu za ile tur powstanie jakieś miasteczko a jak pisze, że nie powstanie to zwolnij region z podatków.

Mam pytanie czy jest planowany jakiś patch do empire ?

Pampa
27-02-2010, 17:24
Tak, gdzieś niżej w tym dziale jest temat o tym.

apollo7100
28-02-2010, 11:55
Mam kilka pytan odnosnie empire bo gralem w demo i pewne aspekty mnie nie zadowalaja...
1. Czy jezeli kawaleria najeżdża na paliki to sie po prostu na nich zatrzymuje i po jakims czasie pada(tak jest w demo),(w medievalu2 byly oddzielne animacje m.in. wylatujacy jezdzcy z siodel) czy jest cos lepszego w pelnej wersji?...
2. Czy jezeli kawaleria galopuje i nakazuje im sie zatrzymac to oni na przestrzeni metra staja (co jest niemozliwe i niezbyt ladnie wyglada,a w medievalu2 jezdzcy sciagali lejce, konie siadaly prawie na zadzie i zajmowalo to wiecej metrow)?

Mefisto7
28-02-2010, 17:56
Mam kilka pytan odnosnie empire bo gralem w demo i pewne aspekty mnie nie zadowalaja...
1. Czy jezeli kawaleria najeżdża na paliki to sie po prostu na nich zatrzymuje i po jakims czasie pada(tak jest w demo),(w medievalu2 byly oddzielne animacje m.in. wylatujacy jezdzcy z siodel) czy jest cos lepszego w pelnej wersji?...
2. Czy jezeli kawaleria galopuje i nakazuje im sie zatrzymac to oni na przestrzeni metra staja (co jest niemozliwe i niezbyt ladnie wyglada,a w medievalu2 jezdzcy sciagali lejce, konie siadaly prawie na zadzie i zajmowalo to wiecej metrow)?

No mnie też nie zadowalają ale co poradzisz...
W pełnej jest to samo..

Gaius Julius
01-03-2010, 21:49
mnie jednak najbardziej grają na nerwach te miasta :evil:
przykład:
z mapy kampanii widać super rozwinięte miasto, najbardziej jak to tylko możliwe rozbudowane mury itp itd...wchodzę i widzę tylko jakiś fort w którym są 3 lub 4 budynki na krzyż ....ja się pytam co to ma być psia mać?!?

a teraz pytanie z innej beczki
Czy już jest jakaś modyfikacji lub n/o patch, który nieco bardziej "rozbudowuje" miasta na mapie bitewnej? Póki co szukałem na twcenter i nic konkretnego nie znalazłem

Mefisto7
01-03-2010, 22:32
Wiesz, to nie do końca tak jest. Jak zdobywałem Amsterdam, to walczyłem o fort... :roll: (porażka swoją drogą), jednak za moimi plecami, w oddali, widniało olbrzymie miasto. I tak pozostawiało wiele do życzenia moim wymaganiom ale było, duże..

apollo7100
03-03-2010, 16:54
Czy w empire mozna ustawic rozdzielczosc na wieksza niz 1280/1024 np. ma full hd o ile karta na to pozwala i monitor?

Mefisto7
03-03-2010, 18:49
No jasne że można. Sam z początku grałem na 1680 x 1150 bo pasuje do monitora. Jednak mam za słabą kartę i beznadziejne parametry ustawiałem, więc zmieniłem na niższe, zeby było plynniej przy większej ilości efektów.

apollo7100
03-03-2010, 20:05
to super! strategia w rozdzielczosci full hd...

Krang
09-03-2010, 23:18
Grałem kampanię Polską i w tym momencie toczyłem wojnę z Imperium Osmańskim w Mołdawi. Oni mieli tam z 6 oddziałów, a ja 15. Rozpoczynam bitwe, szybko zyskuje przewagę, zostaje tylko jeden oddział piechoty tureckiej, który z niewiadomych przyczym wolnym marszem oddalił się od głównych sił kompletnie mnie ignorując. Wreszcie go dorwałem, ale oni nadal szli przed siebie, a na dodatek każda moja jednostka która nawiązała z nimi walkę niemal od razu ginęła. :shock: Nie pozostało mi nic innego jak wycofać się z bitwy. :x

Ronin
10-03-2010, 20:54
Jak instalowałem Napoleona a później Empire to do Empire właśnie zrobiło mi się jakieś mega uaktualnienie po czym chyba gra chodzi bardziej stabilnie więc chyba faktycznie coś dodali w Napoleonie co zmienia też po części Empire.

suszyMie
10-03-2010, 23:20
Witam wszystkich.
Mam pytanie - co na obecnym etapie lepiej kupić ETW czy NTW?
Od dwóch dni szukam w internecie (także na tym forum) wrażeń z obu gier i naczytałem się sporo sprzecznych opinii. Wiem już, że ETW bezpośrednio po premierze było ostro zabugowane ale kolejne patche poprawiały sytuację, jest też teraz do niego sporo modów. Z drugiej strony NTW ponoć lepiej zoptymalizowany i... bardziej grywalny?
Podaję mój sprzęt, bo może mieć to istotne znaczenie, choć z tego co tu wyczytałem powinno mi działać chyba nawet na wysokich detalach (monitor 17, więc rozdziałka max. 1280 na 1024):
Intel DC E5200 2,5 GHz
HIS HD4830 512/256 GDDR3
Kingston 2x2GB 800 CL5 DDR2
Win Xp
Przez ostatni rok-dwa nie interesowałem się w ogóle nowymi grami, cały czas pogrywam sobie w MTW2, a nawet ostatnio częściej w MTW (bo wkurza mnie troche mapa sztabowa z chodzącymi ludzikami) i nawet nie wiem dokładnie co to jest ten steam ;] ale obejrzałem na jutubie filmiki z nowych TW i spodobało mi się to co zobaczyłem.
Teoretycznie nieco bardziej interesuje mnie możliwość budowania imperium XVIII-wiecznego, niż same wojny napoleońskie, ale najważniejsze znaczenie będzie mieć jednak grywalność.
Pomożecie?

OskarX
11-03-2010, 18:38
Jest jakis/mozna go zrobic katalog w empire bo chcialbym powstawiac save i inne rzeczy porobic. Czy da się odblokowac nacje tak w jak w mtw2 za pomoca descr strat, albo chodz kilka nacji

Bzyqusek
11-03-2010, 18:52
Można ;)

OskarX
11-03-2010, 19:07
To może powiesz jak ? Skoro się pytam, to raczej oczekuję odpowiedzi...

Pampa
11-03-2010, 20:39
zobacz sobe w dziale o modach, na 100% jest 1 który tak robi bo sam go kiedys miałem.

Vedymin
11-03-2010, 21:36
Pewnie nie powiem nic nowego, ale niedawno zaskoczyło mnie to, że gdy się wybierze opcję pokaż autorów, a następnie z niej wyjdzie, to w menu będzie grała muzyka z Medieval 2 Królestwa: America Campaign :)

Druga sprawa, czy mogę sobie jakoś skopiować te wszystkie patche do Empire Jeśli tak, to które to pliki? Jak pomyślę, że gdy zajdzie potrzeba ponownej instalacji, znów będę musiał ściągać godzinami te łatki, to mam ochotę walnąć głową w monitor.

koszters
11-03-2010, 22:27
ja mam pytanie.
czy jak mam w opcjach grafiki jakość "słaba", "średnia" a resztę mam zablokowaną, to czy można jakoś to odblokowac by zwiększyć jaosć grafiki? Bo mam taki problem, że jak oddale na maxa to mam kwadraty a nie ludzi

Bzyqusek
12-03-2010, 08:36
Masz za słabą grafikę :)

Ronin
12-03-2010, 12:22
ja mam pytanie.
czy jak mam w opcjach grafiki jakość "słaba", "średnia" a resztę mam zablokowaną, to czy można jakoś to odblokowac by zwiększyć jaosć grafiki? Bo mam taki problem, że jak oddale na maxa to mam kwadraty a nie ludzi

Dokładnie słaba grafa Optymalna grafika pod Empire / Napoleona to Ge Force9800 gt 512 MB lub odpowiednik ATI oczywiście wszystko lepsze pozwala na grę na max detalach z wszystkimi bajerami włączonymi.

Mefisto7
12-03-2010, 14:33
Właśnie ja mam GeForce 9800GT i wszystko na ultra.

koszters
12-03-2010, 14:44
no wlasnie komputer mam dobry tylko słaba karta (gram bez zacinek)

OskarX
12-03-2010, 19:45
Dobra pytanie prosto z mostu z kategorii początkujących-jak odblokowac wszystkie nacje. Szukalem w google i na forum, znalazlem tylko viewtopic.php?f=15&t=2966 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=15&t=2966) ale nic mi to nie pomoglo, gdyz nie mogę rozpakować tego pliku najnowszym winrarem-jesli ktos sie odpowie do tego tematu, proszę o przetestowanie czy dziala i proszę o odpowiedz...

Flying Piano
12-03-2010, 22:33
Dobra pytanie prosto z mostu z kategorii początkujących-jak odblokowac wszystkie nacje. Szukalem w google i na forum, znalazlem tylko viewtopic.php?f=15&t=2966 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=15&t=2966) ale nic mi to nie pomoglo, gdyz nie mogę rozpakować tego pliku najnowszym winrarem-jesli ktos sie odpowie do tego tematu, proszę o przetestowanie czy dziala i proszę o odpowiedz...

Szczerze mówiąc nie wiem co tam dokładnie jest ;) , ale ze wszystkimi frakcjami trick polega na tym, że najpierw ściągasz to:
http://www.filefront.com/14479289/startpos.esf/
a potem wrzucasz to do (piszę z windows 7, u Ciebie może być inaczej) C/pliki programów (x86)/steam/steamapps/common/empire/data/campaigns/main (koniecznie main_1, nie main_2 :!: )
Warto też zrobić kopię zapasową startpos.esf jakbyś chciał wrócić do zawęzonej listy frakcji ;)
Jakbyś po wybraniu jakieś frakcji nie widział jej terenu to musisz na początek kliknąć na listy i ręcznie wybierać po szczególne prowincję i armię, potem armię już zawsze będą podświetlone (trzeba więc wojsko trzymać wszędzie co trochę wnerwia w sporych prowincjach, ale cóż :D )
A, i jeszcze, żeby nie było tak różowo nie polecam brać:
-frakcji, których na początku nie ma (USA, Grecja, Kolumbia, Szkocja)-wywala mnie do pulpitu
-frakcji będących protektoratami-nie możesz samemu wypowiadać wojny, a z wypowiedzeniem wojny seniorowi pamiętam, że było coś nie tak.
Mam nadzieję, że pomogłem ;)

OskarX
13-03-2010, 14:15
Pomogles, dzieki, jednak granie wiekszymi panstwami np. Mongolia sie nie oplaca, bo w kazdym miescie musze zrobic wojsko i nim wyjsc ,ze by bylo miasto widoczne.

Jakie technologie najbardziej sie oplaca robic? Filozofie? Wojsko?

Jak zarabiac na handlu?/jak uzywac statkow kupieckich ?!

OskarX
13-03-2010, 17:58
Witam wszystkich.
Mam pytanie - co na obecnym etapie lepiej kupić ETW czy NTW?
Od dwóch dni szukam w internecie (także na tym forum) wrażeń z obu gier i naczytałem się sporo sprzecznych opinii. Wiem już, że ETW bezpośrednio po premierze było ostro zabugowane ale kolejne patche poprawiały sytuację, jest też teraz do niego sporo modów. Z drugiej strony NTW ponoć lepiej zoptymalizowany i... bardziej grywalny?
Podaję mój sprzęt, bo może mieć to istotne znaczenie, choć z tego co tu wyczytałem powinno mi działać chyba nawet na wysokich detalach (monitor 17, więc rozdziałka max. 1280 na 1024):
Intel DC E5200 2,5 GHz
HIS HD4830 512/256 GDDR3
Kingston 2x2GB 800 CL5 DDR2
Win Xp
Przez ostatni rok-dwa nie interesowałem się w ogóle nowymi grami, cały czas pogrywam sobie w MTW2, a nawet ostatnio częściej w MTW (bo wkurza mnie troche mapa sztabowa z chodzącymi ludzikami) i nawet nie wiem dokładnie co to jest ten steam ;] ale obejrzałem na jutubie filmiki z nowych TW i spodobało mi się to co zobaczyłem.
Teoretycznie nieco bardziej interesuje mnie możliwość budowania imperium XVIII-wiecznego, niż same wojny napoleońskie, ale najważniejsze znaczenie będzie mieć jednak grywalność.
Pomożecie?

Proponuję zakupić ETW na allegro, jak ja to zrobiłem ;) W empiku za 110 zl jest, a na allegro nowe za 70...ale powracajac do twojego pytania to oczywiscie kup etw, gdyz jest starsze [po co potem masz wracac do starszych gier serii] Napoleon wątpię żeby wprowadzil OGROMNE zmiany w systemie gry, gdyz jest oparty na empire i te same czasy gry. Np. czy dodali ,ze jak klikniesz koleczkiem na jednostke to sie przybliza, albo wciskasz przycisk i podswietlaja sie all jednostki na mapie, albo jak chcesz sie myszka na mapie swiata poruszyc to nie musisz czekac 2s tylko odrazu sie rusza...takie przyklady podaje :D tak wiec kup etw, zakoncz z 4 kampanie i jak ntw stanieje to kup ;0

Bzyqusek
13-03-2010, 19:43
U mnie w sklepie empire jest po 69 zł a napoleon po 89 zł :o

Ronin
13-03-2010, 22:33
W sumie mogli by zrobić znowu edycję DLC pudełkową. Bo Empire ma znowu parę nowych dodatków chociażby te jednostki wschodu. A skoro wydali raz to mogli by co jakiś czas dawać takie edycje dla graczy którzy nie ściągają ze Steama tych DLC. W sumie po tych wszystkich dodatkach i nowym uaktualnieniu gra się nawet bardzo przyjemnie po raz pierwszy nie wywaliło mnie od dłuższego czasu a czasem jak coś zwolni to też nie tak żeby był wylot do pulpitu więc w sumie nie jest źle. Muszę tylko zainwestować w lepszą grafę bo czasami wyskakują mi artefakty na mapie bitewnej jak mam wszystkie detale na maks widocznie Gigabyte się nie postarał z tą edycją Ge Force9800 GT choć w sumie mam wersję OC więc nie wiem czemu tak mi się dzieje czasami. GTS250 Się kupi i na Empire wystarczy przepłacać na coś lepszego narazie nie ma potrzeby AC2 ma podobno chodzić nawet na Ge Force 7800 GT a innych gierek narazie nie planuję mieć. Wiedźmin 2 dopiero będzie zapowiedź 25 marca więc pewnie wyjdzie ale w wakację albo na jesieni przyjdzie poczekać. :D

Krang
14-03-2010, 00:21
To widzę, że upatrzyliśmy sobie te same gierki na ten rok. :D

Mefisto7
14-03-2010, 11:10
Ja też mam GF9800GT Gigabyta i nie narzekam ;) Wszystko na ultra i chodzi pięknie.

Ronin
14-03-2010, 14:15
No jak ja włączę na max to w bitwie potrafi pokazać kolorowe artefakty więc może mój egzemplarz nie jest najlepszy. Co ciekawe Napoleon chodzi nawet na max mimo że teoretycznie to bardziej podrasowany engine graficzny. ;)

OskarX
14-03-2010, 16:48
Odpowie mi ktoś

Jak zarabiac na handlu?
jak uzywac statkow kupieckich ?!
Jak zajmowac/atakowac/łupić szlaki handlowe ???

Ronin
14-03-2010, 17:38
Odpowie mi ktoś

Jak zarabiac na handlu?
jak uzywac statkow kupieckich ?!
Jak zajmowac/atakowac/łupić szlaki handlowe ???

Ad1. Wybudować porty kupieckie oraz rozwijać budowle lądowe fabryki tytoniu bawełny i innych surowców które można zbywać. Kontrolować przy tym czy porty obładunkowe nie są zbyt mocno obciążone bo to zmniejsza profity z handlu a też uniemożliwia zawieranie umów handlowych z sąsiadami.

Ad.3 Budujesz statek czy to kupiecki czy wojskowy i po prostu nakierowujesz go na szlag handlowy przeciwnika czyli zieloną linie która idze z jego portu kupieckiego i jak zrobisz to dobrze to statek zmienia się w statek piracki a ty dostajesz komunikat o tym że właśnie zablokowałeś szlak handlowy przeciwnika i od cała filozofia proste...

Co do punktu 2 to ja tam używałem tych statków jak statki wojenne jako wsparcie floty ale nie wiem czy jest jakaś inna typowo kupiecka ich funkcja więc się nie wypowiem. Pozdrawiam

OskarX
14-03-2010, 18:04
Ok dzieki, prosze tylko o wypowiedzenie sie co do tych statkow.

Jak zajmkuje jakas osade to zawsze jest tam nie zadowolenie nawet do -30. Dalem tam gienka, 2 oddzialy milicji, zrobilem zebyn ie placili podatkow i jest ok, ale kiedy to miasto bedzie juz sie zachowywalo normalnie? Beda podatki i nie bede musial tam trzymac woja? Jest tam 60% mojej wiary+misjonarz.

Jak obciazac i moje porty, bo nie raz pisze ,ze nie moge zawrzec umowy handlowej bo sa przeciazone i nie wiem co zrobic ?

Mefisto7
14-03-2010, 18:15
No ludzie, przecież statki handlowe się ustawia na tych żółtych kotwicach w okręgach handlowych i z tego jest profit. (Wybrzeże kości słoniowej, Ameryka Płd, Indonezja i jeszcze 4te gdzieś tam..)

- no jak nie możesz to nie możesz i tyle. Zbuduj port następny to będziesz mógł kolejną umowę zawrzeć..

-a miasta potrzebują czasu na przyzwyczajenie się do okupacji.

woda84
16-03-2010, 08:01
@OskarX

1. Normalnie. Zawierasz umowy handlowe (musisz graniczyć z państwem lub mieć wolny slot handlu morskiego w porcie) oraz wysyłasz statki handlowe na pola z kotwicą. Odpowiednie budynki też są ważne, pn. plantacje.

2. J/w, czyli po zbudowaniu statku handlowego wysyłasz go na pole w kotwicą. Prawdopodobnie będzie zajęte, więc wysyłaj handlowce w eskorcie floty wojennej.

3. Łupienie morskie odbywa się na dwa sposoby; łupienie szlaków handlowych wroga - najeżdżasz flotą na szlak i reszta automatycznie się odbywa; oraz w bitwie morskiej atakujesz statek handlowy, ale ładujesz do niego ze szrapneli i masztołamaczy a potem przeprowadzasz abordaż.

@OskarX

A co do niezadowolenia to zbuduj w regionie park i rozwiń go dodatkowo. Niedość, że wygeneruje Ci hulaków to zadowolenie zwiększy. Oprócz tego to sprawdź czy twój minister sprawiedliwości to nie jakaś pokraka czasem co ma -3 do represji na ten przykład.

Proszę o korzystanie z opcji edytuj i nie pisanie postów pod postem w krótkim odstępie czasowym, jest to bez sensu. - KW

16-03-2010, 21:41
Witam takie pytanie mam do zaglądających w tym wątku.Słyszałem wiele złego i wiele dobrego na temat ETW.Moje pytanie brzmi na jakim etapie zatrzymała się obecnie gra(chodzi mi o wersje).No i jaką wersję pudełkową najlepiej zakupić platynową czy jakąś inną.Liczę na konkretną odpowiedz.Pozdrawiam

Ronin
16-03-2010, 22:03
Obecna Wersja Empire czyli po tym jak wydali Napoleona jest OK. Poprawili trochę motorykę przez co nie ma zwisów w czasie bitew lądowych no i nie wywaliło mnie już od bardzo dawna do pulpitu więc chyba w reszcie gra jest zoptymalizowana. Z dodatkami DLC czyli z dodatkowymi jednostkami z epoki i z kampanią Na Wojennej Ścieżce gra się całkiem przyjemnie.

To moje zdanie ale każdy może mieć inne. Pozdrawiam.

OskarX
17-03-2010, 09:27
Ja tam nie wiem, kupiłem empire jakis miesiąc temu, mam najnowszy patch i mialem troche nie przyjemnych bugów. Ale tym sie nie przejmuj, najważniejsze czy ci sie spodoba sama mechanika gry (jak dla mnie za wolna) a dodatek jak dodatek, wątpię zeby cos poprawiał w grze

Pampa
18-03-2010, 18:47
poprawia i to sporo. Sam dodatek jest co najmniej 2 razy lepszy od Empire...gdyby tylko Empire wyglądało jak Napoleon to by było ŚWIETNĄ grą.

OskarX
18-03-2010, 21:52
No ale to w koncu sam dodatek, do podstawki nic nie zmienia nie?

marchlew
19-03-2010, 18:54
mam pytanie ,wie ktos gdzie zmienic limit elitarnych jednostek w dlc dla ameryki ,pozdrawiam i dziekuje za jakies info

Pampa
19-03-2010, 19:21
ponoć coś zmienia ale nie jestem pewien co.

marchlew
21-03-2010, 10:48
i co nik t mi nie udzieli pomocy ???????? odnosnie mojego pytania :idea:

Demon696
26-03-2010, 23:20
Od 72h jestem wlascicelem empire total-dno, jestem zalamany tym co otrzymalem! Slyszalem i czytalem zle opinie ale nie sadzilem ze az tak sie niemile zaskocze. Dla znawcow tematu gdzies tam kiedys dawno temu pojawila sie gra Imperial Glory ktora jest zywcem przeniesiona pod nazwa Empire total war w nowa oprawe graficzna i ciut bardziej rozbudowana o dodtkowe rejony kontynentalne i jednostki. Biorac do reki tytul Total War liczylem na smaczek Shoguna, Rzymu czy jesieni sredniowiecza a tu klops. Coz mialem jutro kupic Napoleona ale wstrzymam sie z zakupem i przeznacze kaske na dobra ksiazke chyba ze bede niepoczytalny i jednak wydam ta 100.

Mefisto7
26-03-2010, 23:31
Co się żalisz, zamiast Empire to przeciez każdy radziłby Ci Napoleona. Chyba byłeś niepoczytalny :D jak kupowałeś.

Demon696
26-03-2010, 23:47
Hmm jestem fanem serii i rozczarowania sie zdarzaja a Napoleona i tak bede miec. Poprostu wszysko po kolei ale z klonem Imperial Glory to przegieli.

KWidziu
27-03-2010, 14:23
Jakby to ująć - wydaje mi się, że jest na odwrót jeżeli chodzi o klonowanie.

Demon696
27-03-2010, 19:01
W sumie to to racja gdyz Imperial Glory czerpie z Shoguna jednakze bitwy morskie dali swoje. Wiec mozna to z czystym sumieniec nazwac klonem klona :geek: . Kupilem Napoleona i daje rade

marchlew
30-03-2010, 21:51
Czy ktos wie dlaczego moje jednostki w ew nie maja plecakow ????????? strasznie to dziwnie wyglada

germinal
07-04-2010, 13:47
Hmm jestem fanem serii i rozczarowania sie zdarzaja a Napoleona i tak bede miec. Poprostu wszysko po kolei ale z klonem Imperial Glory to przegieli.

Zawsze mozesz urozmaicić sobie grę za pomocą modów - Darth Mod + AUM lub nasz polski EW2. Wiec płacz że klon - jest troche przesadzony...........

Mefisto7
08-04-2010, 18:14
Czyżby mi się zdwało, czy te patche od MARCA tamtego roku zmieniły gospodarkę..? Wtedy grałem sobie Rzecząpospolitą i po 40 turach pięknie się pozdobywało terenów, stać było na każdą armię a w skarbcu figurowało ładne 250tys. A teraz.... Problem wynieść się ponad 15 tys, jeśli się prowadzi politykę ekspansywną. Jak to u was jest?

lora
09-04-2010, 14:23
Hej mam 1 pytanie. Co zrobić żeby Wielka brytania, Hiszpania i Francja, kiedy gra nimi komputer nie dostawały swoich kolonii??

turkopol
09-04-2010, 18:41
Nie ma co dzielic włosa na czworo i szukac osprzetu pod gre - gra ma śmigac na kazdym sprzecie spelniajacym podstawowe wymagania a jak trzeba kobinowac z procesorem takiej czy innej firmy to juz coś nie tak jest. Albo mamy sprzet który pociągnie wymagajacą gre albo nie. Mój pociagnie wszystko oprocz Empire. Wiec w sumie to dalej nie wiem czy bubel czy pora sprzet wymienić. Jedno wiem - jest standaryzacja i ma ciągnąc na bez wzgledu na to czy jest to atlon czy pentium wiec raczej patrzyec trzeba na ogólne podwyzszanie gabarytów sprzetu niz marke

kuba166rp
11-04-2010, 18:17
Mam pytanie czy da się podbić region tam gdzie są Eskimosi :?:

Vedymin
11-04-2010, 18:22
Oczywiście, że się da.

Petros
12-04-2010, 16:49
Pytanie: czy jednostki z DLC to też są w bitwach gracza ?

Aro137
12-04-2010, 18:39
Tak są.

marchlew
16-04-2010, 12:30
witam gdzie mam szukac tych jednostek dlc w celu zmiany limitu w dbeditor ???? dzieku za info

kretu19955
19-04-2010, 17:14
Chciałbym wrócić de ETW jednak mam dwa zastrzeżenia, które mam nadzieję forumowicze rozwieją. Czy po NTW warto wrócić do ETW(szybkość przełączania tur) czy melee bug został usunięty?

marchlew
19-04-2010, 17:31
kretu raczej nie ja nie widze zadnej roznicy musze czekac czasem dosyc dlugo az mi sie przetworzy.... :x niestety

Fallen
20-04-2010, 07:20
u mnie 10-15 sekund, kto grał w SS to wie ile tam trwa tura[mój rekord 1min:O]

pivi
20-04-2010, 11:30
Chciałbym wrócić de ETW jednak mam dwa zastrzeżenia, które mam nadzieję forumowicze rozwieją. Czy po NTW warto wrócić do ETW(szybkość przełączania tur) czy melee bug został usunięty?

Po ostatnim patchu mam nadzieję że z turami zostało coś jednak zrobione (stary save co prawda mi nie przyspieszył - tura maratow nadal trwa kilkanaście minut) ale z tego co czytałem o ostatnim patchu napisane było że zmniejszone zostało rozczłonkowanie jednostek (jednak nie wiem czy tyczy się to kampanii czy bitew - w bitwie nie wiem co mogłoby to znaczyć). Jak dojdę trochę dalej w kampanii to będę mógł się wypowiedzieć. W bitwach AI zachowuje się trochę lepiej no i mam wrażenie ze w kampanii tez (wydaje mi się ze jest trudniej albo się odzwyczaiłem)
A do ETW wróciłem po pograniu w NTW i pokończeniu kampanii Napoleona i wszystko ładnie chodzi super ale większą przyjemność miałem z gry w ETW - po prostu chyba skala całego świata i mnogość frakcji spowodowały ze gra mi się o niebo przyjemniej w ETW (mimo ze gra ewidentnie jest gorzej wykonana pod względem technicznym - chyba w każdym możliwym aspekcie)

Gaius Julius
20-04-2010, 15:26
znalazłem rozwiązanie tego problemu długich tur komputera(gdzieś niedaleko powinien być temat)
otóż wystarczyło zacząć grę od nowa w moim przypadku(i/lub ewentualnie usunąć wszystko co ma związek z E:TW i ponownie zainstalować)to zadziałało...

witam gdzie mam szukac tych jednostek dlc w celu zmiany limitu w dbeditor ???? dzieku za info
1. nie ten temat ;)
2. DBeditor nie działa niestety na najnowszym patchu...chyba, że pojawiła się jego najnowsza wersja, ale nic mi o tym nie wiadomo
3. użyj pack file editor > unit tables i tam masz w kolumnie unit_limit i wyzeruj wszystko...

marchlew
20-04-2010, 21:45
fajnie super ale gdzie jamam szukac tego pack file editor ??????? bo jestem ciemny ,niestety to jest jakis program ?????? albo cooooo ,pomocy ;)

Pampa
22-04-2010, 19:46
to jest pack file manager...może dlatego nie możesz znajść :lol:

marchlew
23-04-2010, 10:51
o prosze jak mi pomogl :evil: lepiej bys napisal jak sie to edytuje bo juz to znalazelm i mam to ale jak sei dodaje pliki te ktore chce to nie wiem .......mondralo ;)

Petros
23-04-2010, 21:47
Na początku kampanii Persowie mają jednostki Fellahunów (mniej więcej) i Egipskich muszkieterów da się gdziekolwiek rekrutować te jednostki ?

Pampa
24-04-2010, 12:57
marchlew, ile ty masz latek? :roll:

A co do tego jak edytować wystarczy że sobie wejdziesz w db folder i tam masz wszystko co tylko chcesz... :mrgreen:

hubcio.671
25-04-2010, 10:51
Siemka !!
Możecie mi powiedzieć czy jest jakiś patch/mod,który poprawia tę grę bo dostaję już od niej kota !!
Siedziałem chyba godzinę na bitwie o Warszawę.Miałem zdecydowanie mniej wojsk ale jakoś udało mi się wygrać.
Zadowolony z uśmiechem na ustach a tu grami bitwy nie kończy no normalnie w furię wpadłem !!
Ludzie macie jakieś te mody czy cuś,żeby mi się takie coś w przyszłości nie zdarzyło ??!!
Grę mam chyba zaktualizowaną skoro na steamie się uruchamia...

marchlew
25-04-2010, 19:14
a czy to wazne ??? nie kazdy musi zie znac na roznych usprawnieniach gier (co ,jak <kiedy ) prosilem o pomoc a ty sie wysmiewasz ........... pozdro

Pampa
27-04-2010, 10:25
Nie wyśmiewam, po prostu masz wszystko opisane wystarczy poszukać...

SanSanus
07-05-2010, 19:23
Ludzie!Empire total war i Napoleon mają bardzo rozbudowaną politykę...aż ZA bardzo.Rewolucje denerwują,listy z żądaniami też...TA GRA DOBIJA!To nie ten stary dobry medek czy rome o nie.....
:| Podrasowana grafika-Fakt
W ogóle podręcznik od historii jest najnudniejszy w dziale nowożytnym.Rozbiory,powstania
,czasy Napoleona..............Nie lubię nowożytności -ma to słaby wpływ czy lubię Empire.
Najbardziej WKURZA polityka.Grałem raz tą konfederacją i wybiłem mogołów.Ale jeeeeeeeeeeezzuuuu
zamieszki,bunty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!KURDE nie podoba mi się ta gra.Żałuje dziewięciu dych.... żałuję....

kretu19955
07-05-2010, 19:41
Autorzy zapewne chcieli zapobiec bezsensownemu podbijaniu całego świata jak w medku się to robiło. Wyszło jak wyszło.

Vedymin
07-05-2010, 19:58
No i wyszło całkiem nieźle, nie rozumiem o co chodzi. Bunty, zamieszki? Czyż nie było tego w Medku, czy Romku? Po zbytnim zwiększeniu populacji nie było innego wyjścia niż wyrżnięcie buntującej się osady. W Empire jest dużo lepiej, zawsze możemy zdjąć obowiązek płacenia podatków z danego miasta, czy skierować do garnizonu dragonów, którzy raz dwa uśmierzą zamieszki, nie mówiąc już o tym, że buntownicze nastroje występują zazwyczaj w świeżo podbitych prowincjach i po kilku, kilkunastu turach sytuacja się normalizuje i można zmniejszyć lub całkowicie zlikwidować garnizon bez obaw, że zaraz wyskoczą rebelianci.

Mefisto7
07-05-2010, 21:37
Boszz, jakie pretensje... coś nie tak z główką? :roll: po co te wykrzykniki...

I tak Napoleon i Empire są za łatwe a tobie jeszcze się nie podoba i tak zminimalizowane dążenie niepodległościowe? W medku 2 też niezadowolenie rosło i dobrze. Ogólnie twórcy powinni iść w takim kierunku że np podbicie takiego kraju jak Austria Habsburgów, czy Rosja jest niemożliwe, tzn, podbicie militarne tak, ale utrzymanie tego już nie. a ty się burzysz... śmiech na sali :lol:
Ty w medka 1 w ogóle grałeś? Chyba nie... Tam to byś chyba przegrał w pare tur.... Powinni twórcy wrócić do korzeni i robić powstania narodowościowe jak właśnie w medku1. A to co tu jest to betka, pare tur i już społeczeństwo oswojone na zawsze.
Widać jedni wolą iść na łatwiznę i podbijać sobie cały świat w pare tur.

A polityka nie jest rozwinięta, jest wręcz biedna w swoich założeniach.

SanSanus
08-05-2010, 11:48
Boszz, jakie pretensje... Koleś coś nie tak z główką? :roll: po co te wykrzykniki...

I tak Napoleon i Empire są za łatwe a tobie jeszcze się nie podoba i tak zminimalizowane dążenie niepodległościowe? W medku 2 też niezadowolenie rosło i dobrze. Ogólnie twórcy powinni iść w takim kierunku że np podbicie takiego kraju jak Austria Habsburgów, czy Rosja jest niemożliwe, tzn, podbicie militarne tak, ale utrzymanie tego już nie. a ty się burzysz... śmiech na sali :lol:
Ty w medka 1 w ogóle grałeś? Chyba nie... Tam to byś chyba przegrał w pare tur.... Powinni twórcy wrócić do korzeni i robić powstania narodowościowe jak właśnie w medku1. A to co tu jest to betka, pare tur i już społeczeństwo oswojone na zawsze.
Widać jedni wolą iść na łatwiznę i podbijać sobie cały świat w pare tur.

A polityka nie jest rozwinięta, jest wręcz biedna w swoich założeniach.

"Koleś coś nie tak z główką?" -Zapytaj o to sam siebie.Ja wyrażam opinie a wam wara od niej.

Nie wiem czemu kasa w dół jak podbiłem spore państwo mogołów.Fakt że armie rewolucjonistów
są słabe ale denerwuje.W medku były zamieszki i wtedy wystarczy zmniejszyć podatki i git.
A w empire zamieszki na całe państwo więc nie zwolnię ich wszystkich z podatków.Kasa w D Ó ł.
Raz mi się grało dobrze prusami.Aleeeeeeeeeeeeeee Amsterdam bunty za buntem!

Mefisto7
08-05-2010, 11:55
ehe, pogadaj sobie... Holendrzy to mają być ,rozumiem, bezwolne golemy którzy nie myślą o niepodległości..

OskarX
08-05-2010, 13:34
Ludzie!Empire total war i Napoleon mają bardzo rozbudowaną politykę...aż ZA bardzo.Rewolucje denerwują,listy z żądaniami też...TA GRA DOBIJA!To nie ten stary dobry medek czy rome o nie.....
:| Podrasowana grafika-Fakt
W ogóle podręcznik od historii jest najnudniejszy w dziale nowożytnym.Rozbiory,powstania
,czasy Napoleona..............Nie lubię nowożytności -ma to słaby wpływ czy lubię Empire.
Najbardziej WKURZA polityka.Grałem raz tą konfederacją i wybiłem mogołów.Ale jeeeeeeeeeeezzuuuu
zamieszki,bunty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!KURDE nie podoba mi się ta gra.Żałuje dziewięciu dych.... żałuję....

A co chcesz sobie zrobić armię i podbijać wszystkie panstwa po kolei na easy? Nie ma tak ,ze podbijesz miasto i ruszasz dalej...podatki zrob normalne, najwazniejsze zeby byla dobra religia i jedzenie...zawsze po podbiciu zostaw 1 oddzial niech siedzi z 3 tury...Jak nie lubisz nowozytnosci, to nie potrzebnie kupiles ta gre [ja srednio lubie, ale obejzalem pewien film i kupilem xP]

Pampa
08-05-2010, 17:04
w XVIII w. to normalka że zamieszki i bunty, zresztą co to za przyjemność z gry jak wszędzie względny spokój? Ja tam się lubie bawić w nawracanie na każdego typu "słuszną wiarę".

turkopol
08-05-2010, 20:34
No pare tur to pare lat, moze i wiecej trzeba niz paru lat na pełny spokój ale wzgledny osiaga sie w miare szybko (w real) No a podbici austryjacy to juz austryjacy podbici i niewiele maja srodków na podźwigniecie. Gdyby hitler nie zwariował i nie starał sie utrzymac całego swiata dzis moglibyśmy być dumnymi patriotami niemieckimi. Zwykle rewolty idą na podobnej fali - na fali koalicji przeciw okupantowi z innym którzy mogliby miec podobne interesy. Inaczej "nie ośmielałyby sie" powstawac. Jesli juz przekładamy gre na rzeczywistość bo w istocie jest to rodzaj symulatora rzeczywistosci to mysle ze tak jak jest w tej czy tej czesci total war jest wzglednie dobrze to poodwzorowywane i w miare mozliwosci najlepiej jak sie da.

hubcio.671
03-06-2010, 11:20
Witam !!
Mam takie pytanko:
Czy jak już podbiłem np.w kampanii Polską określoną liczbę terenów i wyznaczone miasta i gra pogratulowała mi,że ukończyłem kampanie to muszę dalej trzymać te tereny czy mogę je oddać w chorobę ??

apollo7100
03-06-2010, 15:17
Witam !!
Mam takie pytanko:
Czy jak już podbiłem np.w kampanii Polską określoną liczbę terenów i wyznaczone miasta i gra pogratulowała mi,że ukończyłem kampanie to muszę dalej trzymać te tereny czy mogę je oddać w chorobę ??

zastanawiales sie nad sensem swej wypowiedzi? jesli skonczyles kampanie to mozesz NAWET zaczec nowa, a tym bardziej "oddac tereny w chorobe"

hubcio.671
03-06-2010, 16:27
Przepraszam jeśli Cię to tak bardzo oburzyło.
Wiesz może chciałem się tylko dla pewności dopytać,bo miałem już z tą grą wiele dziwnych sytuacji. Jeszcze raz bardzo przepraszam za tę absurdalne pytanie.

Mnil
06-06-2010, 08:44
a co myślisz że jakbyś stracił to by wyskoczyło okienko "przegrałeś"? :P

hubcio.671
06-06-2010, 11:15
Nie.Myślałem,że muszę trzymać te regiony cały czas.
Zapytaj się coś na forum a potem wszechwiedzący rzucą ci się do gardła...

Gaius Julius
07-06-2010, 23:43
jak empire działa na sterownikach nvidii 197.45?? Bo miałem 196 czy coś takiego niedawno i Empire mi tak świrowało, że to się filozofom nie śniło

Siersciuch666
09-06-2010, 11:54
Ktoś pisał że musiał podkręcać Athlona 6000+ z 3,0 na 3,2Ghz. Mam dokładnie taki sam procesor, RAMu tyle samo, i gra nie zatnie się nawet na chwilę na najwyższych ustawieniach. Sporadycznie zdarzą się lagi na mapie kampanii, ale to nie od sprzętu zależne. W mojej sytuacji to jednak karta jest najistotniejsza, mowa o HD4890;)

Pozdrawiam.

Lakis
24-06-2010, 04:43
Witam.Mam pytanko, czy po przejściu kampanii ,,Droga Ku Niepodległości" kraje Amerykańskie będą dostępne w Wielkiej Kampani???
@@@Witam ponownie.Mam kolejne pytanko, czy ktoś mógłby mi podać nazwę/link do tego modu co dodaje wszystkie kraje (chodzi bodaj o startpos)???
///Prosiłbym też o podanie nazwy/linku do startpos editora.

Rue
24-06-2010, 21:27
Witam.Mam pytanko, czy po przejściu kampanii ,,Droga Ku Niepodległości" kraje Amerykańskie będą dostępne w Wielkiej Kampani???

Nie zagrasz Stanami w Wielkiej Kampanii.

voitek
25-06-2010, 06:48
Jak to nie? A ostatni rozdzial "Drogi..." to nie jest przypadkiem wielka kampania dla USA?

Rue
25-06-2010, 16:22
Ale koledze chodziło o grę na mapie światowej tej dużej z Europą,Ameryką i Indiami.

Vedymin
26-06-2010, 11:34
No przecież w epilogu "Drogi do niepodległości" jest właśnie taka kampania.

KLAssurbanipal
26-06-2010, 13:12
Myślicie że jest szansa na DLC? Mam parę pomysłów.

Pampa
26-06-2010, 16:50
Nie dadzą już nam DLC, chociaż teoretycznie zrobili już dla każdego regionu świata tylko nie dla nas :(

KLAssurbanipal
26-06-2010, 19:51
Głupio zrobili. Sama Turcja i Indie dostały tyle samo jednostek co cała Europa. DLC wschodu to tylko jednostki tureckie i indyjskie. Mocno przypakowali Turków, a w tej epoce się wcale nie liczyli. Francja po DLC ma 2 jednostki więcej a była to w rzeczywistości najbardziej rozbudowana nacja jeśli chodzi o różnorodność. Z kolei DLC dla Ameryki to też przesada. Wpakowali po 7 jednostek dla USA i Brytanii. Mogli rozbudować w podobny sposób Francję i Hiszpanię które w owym czasie też w Ameryce mieli wiele do powiedzenia. bardzo nierównomiernie to rozłożyli. Powinni dać coś dla Europy.
Gra zaczyna się w 1700 roku a jedynym skinem z początku XVIII wieku są holenderscy Blue Guards.

coolvon
27-06-2010, 12:50
Hej a może by tak podpowiedzieć ekipie TW że warto by wypuścić jesze kolejne DLC dla RON-u, Szwecji i Rosji (z przewagą tej pierwszej nacji:)) pod nazwą np. Wielkiej Wojny Północnej.
Przecież każde DLC to dodatkowe pieniądze dla firmy, a nie wieżę że nie chcieliby zarabiać:)

KLAssurbanipal
27-06-2010, 19:20
To właśnie jest pomysł jaki wymyśliliśmy pół roku temu, jednak nie przedsatwiliśmy propozycji CA.
za tydzień opracuję petycję DLC - początek XVIII wieku, nie tylko wojna północna i wyślemy CA. :)
Zyska na tym RoN, Rosja, Szwecja, Francja które są ubogie. Pamietajmy o Francuzach z wojny o sukcesję hiszpańską. jest szansa by wzbogacić ich roster o np. Mousquetaires de La Garde i słynne białe liniówki.

coolvon
27-06-2010, 20:27
Nie za tydzień tylko JUŻ:)
Z tygodnia zrobią się dwa, potem miesiąc rok a czas działa na naszą niekorzyść bo gra się starzeje.
Trzeba by napisać że jest to oczekiwanie setek potencjalnych graczy:)
Super by było gdyby dołączyli do tego gracze ze Szwecji czy Rosji.
Jeśli chodzi o jednostki to nie przesadzałbym z tymi dodatkowymi dla Francji i tak mają ich najwięcej, a DLC wydawano w pakietach po 12 jednostek.
Uważam że najlepsze rozwiązanie to :
- 6 jednostek dla RON-u (z przyczyn oczywistych)
- 4 jednostki dla Szwecji - bo ta nacja też wypada blado
- 2 jednostki dla Rosji.

PS. Przy całej inteligencji twórców serii TW fajni by było gdyby te jednostki dla RON-u nie wyglądały jak chłopi krasnale z widłami (wzór MTW2). Śmiało mozna by zaproponować posiłkowe jednoski saksońskie.

coolvon
01-07-2010, 17:17
Może lepiej byłoby załozyć osobny wątek, bo tu chyba nikt już nie zagląda.
Dziwi mnie fakt że nie ma zainteresowania tego typu akcją!!!
Czyzby forum umierało........

Mefisto7
01-07-2010, 19:29
Nie ,forum nie umiera, za to po prostu albo niewielu ma coś jeszcze więcej do dodania na ten temat, albo nie ma ochoty się mieszać, wiedząc że grupa maniaków zrobi swoje, albo( tak jak w moim przypadku) mają kompletnie gdzieś jakieś nowe DLC z nowymi jednostkami, bo i po co. Ten okres nie był raczej dla Rzeczypospolitej ciekawy ( pomijając rozbiory ) i ludzie raczej nie mają ochoty wydawać kasy na coś nieciekawego, na "nowe jednostki"...nowych granadierów krakowsko - częstochowskich czy fizylierów podhalańskich...Gdyby była kampania " Koniec Polski? " czy coś, to może i byłoby zainteresowanie, ale pare nowych jednostek... kogo to obchodzi?

KLAssurbanipal
03-07-2010, 01:36
Nie za tydzień tylko JUŻ:)
Z tygodnia zrobią się dwa, potem miesiąc rok a czas działa na naszą niekorzyść bo gra się starzeje.
Trzeba by napisać że jest to oczekiwanie setek potencjalnych graczy:)
Super by było gdyby dołączyli do tego gracze ze Szwecji czy Rosji.
Jeśli chodzi o jednostki to nie przesadzałbym z tymi dodatkowymi dla Francji i tak mają ich najwięcej, a DLC wydawano w pakietach po 12 jednostek.
Uważam że najlepsze rozwiązanie to :
- 6 jednostek dla RON-u (z przyczyn oczywistych)
- 4 jednostki dla Szwecji - bo ta nacja też wypada blado
- 2 jednostki dla Rosji.

PS. Przy całej inteligencji twórców serii TW fajni by było gdyby te jednostki dla RON-u nie wyglądały jak chłopi krasnale z widłami (wzór MTW2). Śmiało mozna by zaproponować posiłkowe jednoski saksońskie.

Nie mogę na zawołanie bo nie mam źródeł na właściwym kompie, a lipy odwalał nie będę, bo wtedy nikt nie posłucha.

Francja ma najwięcej jednostek? To chyba graliśmy w inne gry. Brytania, Austria, USA, Prusy, Rosja mają więcej jednostek od Francji. Francja ponadto ubogą kawalerię. połowa jej rosteru jest niehistoryczne - jacyś 96th Rifles wtf? Czy ułani napoleońscy w butach kirasjerów. Oprócz gwardii szwajcarskiej i grenadierów z Ameryki Specjalnej nie mają żadnych specyfików. Brytania u USA dostały po 7 jednostek w DLC a Francja tylko 1. Gdzie kawaleria gwardii, których francja miała najwięcej w Europie? Gdzie słynni Gardes Francaises i Mousqetaires de la Garde?
Poza tym nie dadzą DLC dla Szwecji, Rosji i PLC, bo to za mało graczy. francuskich jest znacnzie więcej i jak ich w to włączymy szanse większe.

A gdzie konkrety? :P 6 jednostek tu, a 2 tu... co w związku z tym? jakie masz na myśli jednostki?
Szwecja miała chyba najmniej zróżnicowany roster w Europie. Z kolei Rosja jednostek miała wiele. Myślę że dla Rosji trzeba dać więcej niż Szwecji by jakoś odzwierciedlało to położenie w tamtym czasie. Szwedom można dać pułk gwardii muszkieterów, trabantów, bombardierów i tyle to max. Dla Rosji to dać bombardierów (to co jest w podstawce to kicha), grenadierów konnych, pułk grenadierów gwardii, przede wszytkim pikinierów (nie w otoczne Vanilli lecz w tricornach i zielonych mundurach) - dziwi mnie że Rosja nie ma pikinierów wcale, a to ona z nich słynęła na pocz. XVIII wieku. Można jeszcze coś dodać ale spać mi się chce. :)
Polska ma największe możlwości - Kozacy, pancerni, Gwardia Piesza Koronna itp.

coolvon
03-07-2010, 19:58
Od bardzo dawna i w różnych tematach pisałem, że RON powinien być wyposażony w posiłkowe jednostki saksońskie z uwagi na unię personalną Fryderyka Augusta.
Dlatego dobrze by wyglądało żeby można było werbować (podobnie jak Francja wojska zaciężne itp.) np.:
- 6 oddziałów sakiej piechoty liniowej,
- 2 lub 3 oddziały saskich grenadierów,
- 3 lub 4 oddziały saskich kirasjerów.
Pozostałe typy jednostek można dyskutować.
Natomiast jeśli chodzi o jednostki francuskie to znakomity i bardzo prosty w instalacji jedt mod ornamentum, dlatego pisałem że ta nacja może zostać pominieta w DLC.

coolvon
05-07-2010, 20:01
Szanowni Forumowicze
Uważam że sprawie należy nadać rozgłos ("huk medialny") bo do wątku o dyskusjach ogólnych nikt praktycznie nie zagląda. Niestety tak jak przewidywałem z tygodnia w tej chwili robią się powoli dwa i zaczynamy brnąć w "pierdoły" a nie konkrety. Zwracam się z prośbą i apelem do administratorów o poparcie i rozpropagowanie akcji dotyczącej kolejnego DLC dla ETW. Proszę jednocześnie te osoby które nie są zaintersowane aby ni torpedowały ewentualnych zabiegów dotyczących sformowania petycji do twórców. Nie potrzeba komentarzy w stylu: "to bez sensu", "po co", "kto ma czas, pieniądze czy chęci". Jestem użytkownikiem forum od wielu lat (jeszcze tego poprzedniego) i wiem, że w pojedynkę i bez pomocy administratorów nic się w tej sprawie nie da zrobić.
Pozdrawiam serdecznie
Coolvon

kosjosko
20-07-2010, 11:26
witam .mam pytanie kupiłem epire total war platynowa kolekcja i nie mogę się doczytać czym się różni od zwykłego empire ? Czy ma już te dodatki co wyszły ?

Asuryan
20-07-2010, 23:17
Witam !!
Mam takie pytanko:
Żeby naprawdę wygrać w kampanii to musisz mieć te tereny w ostatniej turze danej kampanii. Zresztą w samych gratulacjach jest o tym mowa - podbiłeś wymaganą ilość terenów, teraz wystarczy że utrzymasz je do określonej daty by zwyciężyć.

zyraf
22-07-2010, 21:17
Całkiem niedawno zakupiłem empire i w sumie jestem zadowolony.
Mam problem jednak z kampania na vh/vh odnoszę wrażenie że na starcie komputer ma przewagę od gospodarki przez wojsko po flotę. Chwila moment i z różnych stron wpadają na mnie różne kraje.

W związku z tym poszukuję szczegółowej hmm jakby to ując instrukcji bo takowej niestety w pudełku nie miałem. W sensie np co ma wpływ na rozwój miast w regionach, jak i czy w ogóle opłaca się zmieniac ustrój państwa, nauka - w kilkanaście tur komputer wyprzedza mnie okrutnie... wszystko rozpisane itd itp tak aby móc zglębic tajniki gry i się nią cieszyc :D

z góry dzięki za pomoc :)

Pampa
23-07-2010, 08:47
jakim cudem nie masz instrukcji :shock: to skąd masz keya?

zyraf
27-07-2010, 15:46
To co było w pudełku ciężko nazwac instrukcją... informacje bardzo podstawowe żeby nie powiedziec nic istotnego :/

Pampa
27-07-2010, 18:28
no to tak, na rozwój państwa ma wpływ ulepszania gospodarstw, i miasteczek, obniżenie podatków oraz nowe technologie, ustroju państwa na ogół nie opłaca się zmieniać.

ohcor
27-07-2010, 23:12
nie chce zaśmiecać forum, dlatego tutaj zadam krótkie pytanie:
zagram kampanie we dwóch? Penetruje forum jakiś czas i jedyne co wiem to to, że już po zapisach na stronie totalwar.com i w ten sposób tego nie zrobie. Jest do tego jakiś patch? Dzisiaj kupiłem sobie gierke żeby pograć z kumplem, liczyłem że zwykła aktualizacja załatwi sprawe ale sie myliłem. :cry:

Asuryan
28-07-2010, 00:03
Ja z gry w ETW od niedawna - zakupu ostatniego brakującego mi DLC - jestem zadowolony. Tym bardziej iż dzięki temu forum dowiedziałem się o możliwości odblokowania frakcji niegrywalnych. Ba, nawet troszkę bardziej podoba się mi niż NTW. Przede wszystkim mam wszelkie jednostki (w odróżnieniu od NTW, w którym nie mam jednostek z preorderów, mimo zakupienia wersji kolekcjonerskiej i wszelkich DLC) oraz sporą ilość nacji którymi mogę prowadzić kampanie. Za minus w porównaniu z nowszym total warem uważam brak kampanii online oraz najpoważniejszy - brak wyboru akcji przy podbiciu stolicy prowincji (splądrowanie, zajęcie i danie niepodległości). Gdyby te brakujące elementy można było dodać z Napoleona do Empire, to gra była by dla mnie ideałem. A tak niestety mogę jej dać co najwyżej ocenę 8/10.

Pampa
28-07-2010, 09:15
musisz się zapisać na testera kampanii multi, ale chyba zapisy są już zamknięte.

ohcor
28-07-2010, 09:51
na to wychodzi.
http://www.totalwar.com/empire/beta/index.php
mimo to kliknąłem w oba puste okienka i przysłali mi na maila jakiegoś keya. Moze to byc do bety? I skad tą betę ściągnąć?

Mefisto7
28-07-2010, 14:06
Wciskasz w steamie "dodaj grę", później "aktywacja produktu w steam", tam następnie wpisujesz po dwóch: dalej i zgoda ten key, steam Ci ściągnie betę i od razu zainstaluje w empire. Nic tylko grać.

ohcor
29-07-2010, 22:44
działa, dzięki ;)

krolikking
30-07-2010, 14:47
Jestem miłośnikiem Empire Total War rozegrałem ponad 300 godzin, posiadam oryginalną grę. Miałem również zainstalowane wszystkie dodatki z DLC oraz dodatek "Na wojennej ścieżce". Od niedawna mam problem, kiedy próbuję włączyć bitwę dowolną, to wiesza mi się grafika, słychać muzykę z " Na wojennej ścieżce", po przeinstalowaniu gry jest tak samo, Steam się aktualizuje i dalej bitwa się wiesza na domiar złego nie ma dodatków z DLC za które wcześniej zapłaciłem, co jest? Czy u kogoś też tak było, co mam zrobić dodam tylko że na innym komputerze na tym samym koncie Steam gra działa ale bez dodatków. Proszę o komentarze czy ktoś miał podobny problem. ps: kilka razy resetowałem system i jest to samo. Mam procek 4 rdzeniowy 4 giga RAM i graf GTX 260.

Asuryan
30-07-2010, 23:49
Jestem miłośnikiem Empire Total War rozegrałem ponad 300 godzin, posiadam oryginalną grę. Miałem również zainstalowane wszystkie dodatki z DLC oraz dodatek "Na wojennej ścieżce". Od niedawna mam problem, kiedy próbuję włączyć bitwę dowolną, to wiesza mi się grafika, słychać muzykę z " Na wojennej ścieżce", po przeinstalowaniu gry jest tak samo, Steam się aktualizuje i dalej bitwa się wiesza na domiar złego nie ma dodatków z DLC za które wcześniej zapłaciłem, co jest? Czy u kogoś też tak było, co mam zrobić dodam tylko że na innym komputerze na tym samym koncie Steam gra działa ale bez dodatków. Proszę o komentarze czy ktoś miał podobny problem. ps: kilka razy resetowałem system i jest to samo.
Też mam za sobą blisko 300h grania i oryginała ze wszystkimi DLC. Jedynie co mnie dotąd spotkało, to automatyczne przestawienie ustawień na optymalne - po każdym patchu musiałem od nowa ustawiać sobie grafikę. A, raz Steam mi sam zmienił wersję językową z angielskiej na polską - ale to przy instalacji króla Artura - zarówno w ETW, jak i w NTW. No i raz po update zmienił się sam na wersję polskojęzyczną (wygodniejszy jest dla mnie Steam angielskojęzyczny). Z czymś takim jak Ty na szczęście nie dane było się mi spotkać. Może wina leży w jakiś modach? Może grzebałeś sam coś w plikach? Ach, przede wszystkim uruchom Steam i sprawdź we właściwościach gry czy masz te dodatki (biblioteka w steam, zakładka gry, prawy przycisk myszy na tytule gry, właściwości i zakładka DLC).

krolikking
31-07-2010, 11:37
Sprawdziłem w bibliotece gier prawym na zakładce Empire i wszystkie DLC mam stym że oprócz "Na wojennej ścieżce" reszty nie ma w grze, poznaję to po braku jednostek specjalnych do wyboru w dowolnej bitwie. Pozatym nawet jakby Steam sam mi zmieniał parametry grafiki to i tak miałem ustawione najwyższe detale i było dobrze. Zaznaczam że gram jeszcze w Napoleona i działa mi bez zarzutu, tylko Empire zachowuje się w czasie bitw jakbym miał za słabą kartę graficzną i się wiesza. Masakra nie wiem co mam zrobić żeby bylo dobrze, mam Win 7x64bit, ale wcześniej miałem win 7x32bit i na nim mi się to zepsuło.

krolikking
31-07-2010, 11:46
Mam pytanie czy można skasować posiadane konto Steam i na nowym ponownie zainstalować grę, żeby dzialała poprawnie ze wszystkimi DLC czy jest to nie możliwe?

Elivion
01-08-2010, 17:36
ETW w sklepach teraz kosztuje 70zł?

Pampa
02-08-2010, 10:27
Tak kosztuje 70 zł

Jeżeli usuniesz konto to Empire przepadnie, bo gra przypisana jest do danego konta.

Elivion
02-08-2010, 10:52
Spoko dzięki, jutro już może kupie.

apollo7100
19-08-2010, 09:42
mam takie pytanie, otóż czy empire bedzie dzialac na windows 7 ?

Krang
19-08-2010, 12:35
Tak Empire działa na Win 7.

Marciano82
07-09-2010, 17:59
Siemanko

Od momentu pojawienia się Emipre miałem wielką ochotę kupić tą grę ale naczytałem się o masie błędów i przede wszystkim o wywalaniu do pulpitu wiec sobie odpuściłem. Czy do tej pory twórcy gry uporali się z tymi problemami? Minęło już mnóstwo czasu przecież, wyszło parę łatek, czy da się normalnie już pograć? Pogrywałem kiedyś w Stainless Steel i niejeden włos z głowy wyrwałem przez CDT wiec chciałbym sobie tego zaoszczędzić.
Warto teraz przykupić?
Nie piszcie proszę tylko "kup se i zobacz" bo właśnie chcę zaoszczędzić nerwów na sprawdzanie, drobne błędy jeszcze przeboleje ale nagminnego oglądania pulpitu czy jakiś dziwacznych kaprysów gry nie mam ochoty doświadczać.
pozdrowienia dla miłośników Total War

dawid96
07-09-2010, 18:08
Nie wiem jak było wcześniej ale mi z tymi łatkami to nie wywala do pulpitu, ogólnie polecam ;)

Marciano82
07-09-2010, 22:29
dzięki za odpowiedz, zapytam jeszcze czy po tych wszystkich łatkach nadal występuje problem, że po np. 100turach (może więcej?) nie można opalić zapisanej gry. Przeczytałem, iż sporo ludzi miało z tym wcześniej problem a przecież takie coś nie powinno się zdarzyć grając w orginał.
pozdrówki

TheDoc
07-09-2010, 23:45
Mam pytanie w kwestii sterowania. W medku dało się przesuwać całe formacje wojsk bez rozwalania szyku i zachowując kierunek trzymając wciśnięty ALT. Niestety w Empire to nie działa dlatego chciałbym się dowiedzieć czy twórcy usunęli taką możliwość czy jest pod innym klawiszem.

reedeye
08-09-2010, 06:38
@Marciano82:

Warto kupić, już od dłuższego czasu CTD mi się nie zdarzają, ale proponuję zaczekać - już niedługo powinna wyjść edycja premium - Empire + Napoleon + wszystkie DLC jakie do tej pory wyszły (do obu gier).

Mnil
13-10-2010, 20:51
to jest naprawdę niezłe, tyle że co z graczami co już mają ETW, przeciez nie kupię znowu tego samego, nam też powinni dać DLCki:P

Adamsky
14-11-2010, 14:34
Z pewnością gra pozbawiona jest swoistego "kopa". Skoro odkrywam silnik parowy czy inną istotną technologię, to chcę widzieć jakiś krótki filmik, słyszeć podniosły kawałek muzyczny, po prostu gra ma żyć. A tak, to się odkrywa bez żadnych fajerwerków kolejne technologie widoczne w drzewku, zdobywa kolejne prowincje i zwycięża kolejnych przeciwników w polu. Człowiek działa, coś tam na mapie kampanii się przesuwa, a cały świat jest... martwy. Szybko to nudzi.
Poza tym zbyt mało kawałków muzycznych, a jak są to nie takie dynamiczne jak ten:
http://www.youtube.com/watch?v=Hp_GQx-q ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=Hp_GQx-qmYo&feature=related)
Napoleon w tej materii troszkę drgnął, ale i to niewiele. Żeby Shogun2 okazał się chociaż trochę ciekawszy.

Qatsi
25-11-2010, 14:04
Warto i jeszcze raz warto!!! Problem bugów już dawno minął, poza tym ETW z dlc, które można kupić za śmieszną kasę przez Steam (płatność paysafecard - nic prostszego). Ale gra nabiera rumieńców z najnowszym DARTHMODEM.
Dla tych, którzy dostają drgawek gdy słyszą ModManager, powiem, że ten mod instaluje się sam tak jak każda inna gra (żadnego gmerania w userscriptach, date itp) Dzięki niemu gra zmienia się diametralnie. Już nie pamiętam jak wygląda "czysty" Empire więc nie wypowiadam się, wiem, że z tym modem jest wspaniały i bardziej wymagający.

dziadek
30-11-2010, 14:10
Jakiś czas po premierze Empire Total War, postanowiłem sprzedać grę w złości za bubla jaki nam zaserwowali - bugi, problemy ze steamem. Grę sprzedałem o 10zł taniej, aniżeli kupiłem. W chwili obecnej stałem się posiadaczem Empire Total War & Napoleon Total War - Złota Edycja (Napoleona mam osobno, ale dam go siostrzeńcowi, który dzięki mnie też wielbi gry z serii Total War). Mam nadzieje, że Wasze komentarze mówiące o braku problemów z grą się potwierdzą, bo szczerze powiedziawszy jakoś wielki świat bardziej mi odpowiada, aniżeli mapa w Napoleonie. Fajnie, że są również dodatkowe jednostki zachodu, wschodu i ameryki. Teraz tylko modle się, aby nie było żadnych niespodzianek, bo drugi raz bym tego nie przeżył :D

P.S. Już mi coś pobiera...

Vatras
22-12-2010, 12:04
Moje oczekiwania też zawiodło Empire ... Jak dla mnie porażka a najlepsza część to Medieval 2 Total War ! :geek:

Sensei056
24-12-2010, 16:04
Moje oczekiwania też zawiodło Empire ... Jak dla mnie porażka a najlepsza część to Medieval 2 Total War ! :geek:

Empire blado wypada przy dobrym Napoleonie, ale taki zły znowu nie jest. Jak dla mnie najlepsze części to Medieval 2 i Napoleon chociaż nie lubię zbytnio tego okresu.

Krang
24-12-2010, 23:43
Dla mnie każdy total war był dobry, nawet Empire tuż po premierze nie sprawiał mi problemów. Chociaż zdecydowanie przy Medievalu2 spędziłem najwięcej czasu.

krolikking
29-12-2010, 18:43
Cześć. Czy ktoś spotkał się może z takim problemem? Kupiłem wszystkie DLC na Steam do Empire Total War za kilkanaście euro. Działały ok. Po zmianie systemu z XP na Win 7 64bit i ponownej instalacji Steam z Grą gdzieś zniknęły i nie ma ich w grze mówię o wszystkich jednostkach specjalnych. Kiedy chcę ponownie kupić je na Steam wyskakuje mi że już je mam. Co zrobić żeby wszystko działało ponownie? Pozdrawiam

Pampa
30-12-2010, 21:26
spróbuj napisać może do pomocy technicznej na steam, i wypytaj o co chodzi, chyba juz kiedyś ktoś tutaj miał podobny problem.

Sam Vimes
01-01-2011, 16:58
Mam pytanie czy można coś zrobić żeby gra mi się nie aktualizowała przy pierszym włączaniu?

Asuryan
01-01-2011, 18:23
Pewno przestawić steam w tryb offline.

Sam Vimes
03-01-2011, 16:19
Jak przestawiłem steam w tryb offline, to mi pokazało że gra jest za mała aktualizowana (czy coś takiego) by pracować w trybie offline :( . Czy jest inny spsób by ominąć tą aktualizacje?

Miki10040
20-01-2011, 12:37
Mam pytanie gdy zrobi się screena w grze gdzie się on znajduje?

Takie pytania proszę umieszczać w tym temacie.Wątek "Screeny z Empire Total War służy jedynie do przedstawiania screenów i ich komentowania.Po za tym jakim programem robisz te screeny ?-Sareth

Sareth4
20-01-2011, 19:03
Odpowiadając na Twoje pw napisze tu , żeby każdy kto ma taki problem mógł to przeczytać

Otóż po wciśnięciu klawiszu Prt Scr sam musisz zapisać screena.
Wchodzisz w paint , wciskasz Control +v i wyskakuje Ci screen. Potem po prostu zapisujesz , gdzie Ci się tylko podoba.

Ituriel32
06-03-2011, 23:08
Znowu znudził mi się Romek i świetne Ultimate AI pod Medka. I postanowiłem dać drugą szanse Empire.
(Za pierwszym razem odbiłem się po godzinie gry)

Pierwsze (drugie) wrażenia.
Graficznie nie podoba mi się.
Bitwy są nie dla mnie. Bo jak sobie przypomnę bitwy z filmu "Patriota", to myślę że tak walczyli ludzie głupi.
Stać, czekać lub strzelać.
Nie czuje też w ogóle klimatu tej epoki. Mój czas zatrzymał się na Średniowieczu.
Chociaż chciałbym go znaleźć podczas gry Polską (Potop i Kozacy).

Najbardziej brakuje mi nacji wprowadzających takich jak rody Rzymskie, lub Anglia i Hiszpania w Medku.
Czyli takich które w stosunkowo łatwy sposób pokazują graczowi świat i zasady gry.

Z moich prób wypada że z Nacji głównych to Szwecja jest najbliżej, a z pobocznych to Genua i Państwa Włoskie.

RCC
07-03-2011, 02:18
Grając w Empire mam wrażenie, że komputer mocno oszukuje w kontekście kosztów utrzymania i małych państw. Taki np. Dagestan ma ma jedną prowincję, utrzymuje jakimś cudem liczbę jednostek odpowiadających pełnemu stack'owi, zajmuję mu tę prowincję i...mogę z niej uzyskać ok. 80 dochodu... Czy małe państwa biorą pieniądze z powietrza?

Dla mnie jest to chore, prowadzi to do tego, że bardziej się obawiam małych państw niż dużych, bo duże państwa zdają się mieć bardziej normalną ekonomię, z wynikającymi z tego ograniczeniami. Nienawidzę tego, że w pewnym momencie muszę kombinować i prowadząc wojnę na wielu i/lub szerokich frontach męczyć się z kosztami utrzymania, jednocześnie widząc jak 1-prowincyjne "Sparty" utrzymują nie wiadomo z czego pełne stacki. Domyślam się, że twórcy gry chcieli uniknąć sytuacji, w której małe państwa błyskawicznie wypadałby z rozgrywki, ale moim zdaniem mocno "przedobrzyli", ponieważ to mi odbiera przyjemność z grania.

Czy ktoś zauważył podobny problem? Czy jest na to jakiś specjalny mod?

BTW, gram na N/N.

jakubek199678
08-03-2011, 15:02
U mnie jest to samo np taka Saksonia jedna prowincja i 3 pełne armie sobie hasają a ja jedna pełana armia na krzyż mam. Wnerwia to

roman zabawa
08-03-2011, 19:22
Typowy element utrudnienia rozgrywki. Zobacz Civilization albo coś Paradoxu - podobne rozwiązania, że frakcje AI robią rzeczy, które człowiek nie jest w stanie wykonać w danym czasie.

Czeslaus
09-03-2011, 19:10
A ja się zapytam - ktoś ma ochotę czasem zagrać jakąś bitwę online ? Wieczorkami, w weekendy.
Polecam się na przyszłość.

Kuba4012
10-03-2011, 22:22
Jest kilku Polaków grających online. Na przykład ja.

Aro137
14-03-2011, 20:17
Zastanawiałem się właśnie żeby znowu pograć na multi Empire, jak ktoś jest chętny to zaproście mnie do znajomych steam. Ustalimy co i jak :D
Link do konta steam: http://steamcommunity.com/profiles/76561198008947608

Cymberkaj
09-06-2011, 20:26
Mam pewne pytanie.

Czy istnieje jakiś kod lub mod, zmuszający jakieś państwo do przyjęcia naszej oferty dyplomatycznej? Od razu uprzedzam, iż ja również jestem kategorycznym przeciwnikiem cheaterstwa i psucia sobie gry, aczkolwiek akurat w moim przypadku to bardziej jednorazowe naprawienie bugów.

Sprawa jest następująca: gram Polską, a Szwecja urządziła sobie potop szwedzki na Rosję. Dosłownie ich masakrują i nawet zajęli... Moskwę. Co prawda jest to jedyny region, który zajęli Szwedzi, aczkolwiek mimo wszystko to niewątpliwie robi wrażenie. Wówczas wpadłem na pewien pomysł-zebrać jakąś armię i szybko zająć Moskwę, zanim zrobią to przede mną Rosjanie. Tak się bowiem składa, że ja też miałem już wojnę ze Szwecją. I udało się-zniszczyłem szwedzki garnizon w mieście i zdobyłem Moskwę bez łamania silnego sojuszu z Rosją. Jest jednak pewien szczegół-ja nie zrobiłem tego po to, aby na stałe zatrzymać sobie Moskwę. Tak naprawdę zrobiłem to po to, aby zdobyć... Krym. Tak się bowiem składa, iż na początku kampanii Rosjanie wyprzedzili mnie o dosłownie jedną turę, zajmując Bakczysaraj przede mną. A jak zapewne wiecie, posiadanie Krymu i tamtejszego handlu czarnomorskiego to przepotężny atut.

Wysłałem więc ofertę dyplomatyczną do Rosji-ja im daję Moskwę, a oni mi Krym-i chyba zgadujecie, co odpowiedzieli...

"Nie".

No co to do diaska ma być?!?!? Proponuję im odzyskanie ich stolicy, a komputer (jak zwykle zresztą) odrzuca korzystne dla siebie oferty, "bo to nie on je wymyślił". Sam oferuje pokręcone wymiany terenów (gdy włączyłem sobie kiedyś dla rozpoznania kampanię Szwecji, Rosjanie zaproponowali oddanie Inflant i Ingrii w zamian za... Syberię), ale gdy to my je proponujemy (tyle, że już nie bezsensownie), to kategorycznie nie.

Rosja nie zgadzająca się na oddanie im Moskwy? To jakaś kpina...

A więc czy istnieje jakiś kod albo jakikolwiek trik umożliwiający zmuszenie państwa do zgody na naszą ofertę dyplomatyczną? Jestem gotów w razie czego zatrzymać sobie Moskwę, aczkolwiek to trochę... dziwne. Niesamowicie trwały sojusz z Rosją (są mi potrzebni do walki ze Szwecją, a w przyszłości też z Turcją), ponad 60 punktów zaufania, a ja trzymam za ich pozwoleniem ich stolicę. Z jednej strony to nawet zabawne, że niby role się odwróciły, że niby to teraz my im coś narzucamy, aczkolwiek mi znacznie bardziej zależy na Krymie, bogatym i będącym z dala od megaupartych Szwedów.

PS. Już nieaktualne. Jednak nie taki wspaniały Bakczysaraj, jak go malują. Dałem się zwieść tym wszystkim poradnikom "Polską zajmij Krym za wszelką cenę" :oops: . Moskwa jednak duuuuużo bardziej dochodowa. :P

robercik8211
13-06-2011, 07:23
u mnie zawsze pada saksonia w 4 turze, westfalia troche pozniej, czasem niderlandy a w 3 turze ginie chanat krymski. raz mi sie zdarzylo ze kurlandia ma 2 pelne armie i zdobywa ryge, a czasem nawet zdobyli krolewiec. Protektoraty wymiatają jesli tak potrawia z jedna prowincja na starcie!!!

Aro137
13-06-2011, 09:10
Co tu ukrywać komputer oszukuję, dając przewagę mniejszym państwom, ale może to i lepiej :?: :D

Pampa
13-06-2011, 11:12
Moim zdaniem nie lepiej bo to dziko wygląda jak np taka Kurlandia u mnie Szwecję podbiła i kawał Rosji :roll:

Aro137
13-06-2011, 11:55
Nie realistycznie to fakt, ale jest chociaż większe wyzwanie ;)

Cymberkaj
16-06-2011, 15:34
Mam problem, na mapie kampanii nie mogę wejść na most. Chcę lądowo zaatakować Szwecję od strony kontrolowanej przez nich Danii, ale moja armia nie chce w ogóle wejść na ten most. Kiedy każę zaatakować Kopenhagę, oni chcą iść naokoło przez Finlandię i Skandynawię.

Czy przyczyną może być to, że przy tym moście jest w miarę duża flora szwedzka? Czy jak moją flotą zniszczę pływającą tam flotę szwedzką, to już będzie się dało przejść?

Aro137
16-06-2011, 16:12
Tak flota Szwedzka powoduję że nie możesz przejść. Zniszcz flotę albo spraw żeby odpłynęła ;)

Rue
16-06-2011, 16:14
Spróbuj na początku przesunąć piona ze swoją armią nieopodal Kopenhagi.Może to pomoże i po tym ruchu spróbuj zaatakować stolicę Danii.

Cymberkaj
25-06-2011, 12:18
Pytanie-jak sprawić, żeby jakieś państwo cofnęło mi prawo do przemarszu? Wypowiedziałem wojnę Rosji, wykorzystując do tego to, że pomimo wcześniejszego zerwania sojuszu zachowało się między nami wzajemne prawo do przemarszu. I co się stało? Za "podstępne wykorzystanie prawa przemarszu do ataku na użyczające mi go państwo"... dostaję -75 haniebnych traktatów do stosunków ze wszystkimi państwami europejskimi.

Rosja jest w mojej kampanii niezwykle słaba i w sumie nie potrzebuję tuż przed wojną ustawiać 3 armii pod ich 3 różnymi miastami w celach blitzkriegu (tak zrobiłem), aby ich pokonać. Wczytałem więc grę i przed wojną (a nawet przed wejściem na ich teren) proponuję cofnięcie prawa przemarszu. Oni się zgadzają... ale tylko oni je tracą! Już nie mogą wchodzić sobie do mnie, ale ja do nich mogę nadal! I błędne koło...

Co możecie poradzić?

Rue
25-06-2011, 12:50
Jak wypowiesz wojnę Rosji to automatycznie stracisz prawo przemarszu przez jej teren.Wypowiedz wojnę przed wprowadzeniem własnych armii na teren wroga.Wtedy będziesz miał trudniej ;)

Cymberkaj
25-06-2011, 13:43
Rzecz w tym, że mnie nie obchodzi, czy będzie mi łatwiej czy trudniej w wojnie z Rosją. Ja po prostu nie chcę mieć tych wkurzających haniebnych traktatów, co mi rujnują moje stosunki dyplomatyczne. Wycofałem moje wojska z Rosji i wypowiedziałem im wojnę nie będąc żadną armią na ich terenie, ale to nie działa-nadal uparcie dostaję te -75 do stosunków...

Chodzi mi po prostu o to, żeby anulować przemarsz jeszcze przed oficjalnym wypowiedzeniem wojny.

Lukasz
08-07-2011, 10:59
Ta Kurlandia wymiata chyba. Prusacy chcieli Gdansk za Królewiec- nie zgodzilem sie , a 5 lat pózniej Prusacy dali Kurlandii Królewiec za Ryge ;o Teraz Kurlandia zwerbowala sobie 5 oddzialów piechoty liniowej i 3 okrety i podbijaja Indie ;o (gram na vh/vh) Zdarzylo wam sie to kiedys?

Aro137
08-07-2011, 12:08
Takiego czegoś nigdy nie miałem :shock: Muszę sobie jakieś mody ściągnąć to może znowu sobie pogram :D

Lukasz
08-07-2011, 12:52
Najgorsze to jest to ze Anglicy juz w Indiach siedza i zblizaja sie do granicy z Kurlandia ;o... Bedzie sie dzialo. Anglicy maja sojusz z Maratami, a Kurlandia z tymi wrogami Maratów (nie pamietam ich nazwy) .Nie wiedzialem ze takie male panstwo moze zaczac podbijac Indie...

Cymberkaj
08-07-2011, 13:04
Rzecz w tym, ze małe państwa potrafią nieraz i nie dwa pokazać, na co je stać. Po prostu... lepiej wypatrują okazje. Większe państwa są zajęte rozwojem technologicznym i bronieniem swych granic, więc nawet gdy przytrafi się im jakaś okazja do łatwego i zyskownego podboju, to i tak rzadko z niej skorzystają, bo najczęściej w momencie pojawienia się ów okazji są zajęte czymś innym, i to na wielu frontach. Z kolei małe państewka nie muszą aż tak przejmować się zabezpieczaniem swych terenów-i gdy trafia się jakaś szansa, korzystają z niej natychmiast. U mnie np. Westfalia... podbiła Niderlandy (zarówno Amsterdam jak i tą hiszpańską część) + Hanower. Jak? Calusieńka ich armia stała ciągle w ich mieście, od którego droga do tych trzech miast to zaledwie chyba tylko jedna tura. Gdy tamte państwa obroniły się przed kimś, ale z dużymi stratami, to Westfalia po prostu całą armią, będącą praktycznie przez cały czas obok, najzwyczajniej w świecie po prostu dobijała.

Francja np. nie mogła tak zrobić, bo w momencie tej szansy jej siły były gdzieś indziej. Gdy są kłopoty bardzo bliskich sąsiadów, wszystkie siły mniejszych państw są zawsze od razu już na miejscu.

Lukasz
08-07-2011, 13:16
Moze cos w tym jest, u mnie Czirokezi mieli wojne z Hiszpanami. Odparli atak i calymi silami zaatakowali Floryde (proponowalem Hiszpanom nawet 20k za Floryde i nic) oczywiscie zdobyli Floryde , a ja to wykorzystalem i wypowiedzialem wojne Czirokezom. Zdobylem Floryde i ich stolice ;)

Aro137
08-07-2011, 16:50
Komputer oszukuję :P skąd takie małe państwa miałyby na postawienie i utrzymanie takiej armii ;)

Lukasz
08-07-2011, 17:53
Kredyt wzieli ;P (mini ratke)

Dolotek
08-07-2011, 18:29
Witam

Mam zainstalowanego już ETW, jednak nie jestem pewny czy STEAM pobiera wszystkie aktualizacje najnowsze samemu. Gra jest z zestawu Empire + Napoleon, więc nie wiem czy jest już automatem zaktualizowany do najnowszej wersji. Czy ktoś wie jak to jest?

Pozdrawiam

Lukasz
08-07-2011, 19:00
Pobiera wszystkie ;) Mi sam odinstalowal sie steam (sam z siebie) i teraz po zainstalowaniu gry nie moge zagrac, póki nie zaaktualizuje gry.

Rue
08-07-2011, 20:40
Witam

Mam zainstalowanego już ETW, jednak nie jestem pewny czy STEAM pobiera wszystkie aktualizacje najnowsze samemu. Gra jest z zestawu Empire + Napoleon, więc nie wiem czy jest już automatem zaktualizowany do najnowszej wersji. Czy ktoś wie jak to jest?

Pozdrawiam
Jeśli w menu głównym w lewym dolnym rogu masz wersję 1.50 to masz najnowszą wersję.

Dolotek
08-07-2011, 22:22
Jest, rzeczywiście jest już uaktualnione do wersji najnowszej. Dzięki za odpowiedź.