Zobacz pełną wersję : Dziwna sprawa dotycząca złota, tudzież florenów
Na początek, gram w wersję: MTW II, podstawka + UltimateAI
Mam problem z przychodami. Gram Anglią, przez dużą liczbę tur wszystko było ok. Nagle do skarbca zaczęły przychodzić mi śmiesznie małe sumy, mimo, że wyliczenia pokazują co innego. Dla przykładu:
W skarbcu mam 2526. Obroty zysków to 13014, a strat to 11353, czyli w następnej turze powinienem mieć 1661, jak wyliczył komputer, a stan skarbca będzie wynosił 5687. W efekcie, po turze mam 2690, czyli przybyło mi... 164 floreny!
Taka sytuacja nie trwa jedną turę, trwa wiele tur, specjalnie przewijałem tury i jest to samo. Myślałem, że może to przez rozbójników na drogach, ale nie- usunąłem wszystkich. Nie toczę też aktualnie wojny.
Co jest tego przyczyną?
Yaevinn999
18-09-2010, 10:50
Przyczyną może być kolejkowanie budowania i szkolenia oddziałów, komputer nie wylicza tego co automatycznie zacznie się budować/szkolić na początku następnej tury czyli już po kliknięciu klepsydry. Anuluj wszystkie budowy/szkolenia to zobaczysz że najprawdopodobniej przychody będą się zgadzały w następnej turze.
Nie budują mi się żadne budynki, nie szkolę też żadnych jednostek, zaznaczę, że sam kieruję miastami, nie komputer. Przewinąłem z 20 kolejek dalej, jest, jak było, ba! Czasem pokazuje mi dochód np: 956, a znikają mi pieniądze ze skarbca.
Grasz na kodach ? :D Lub szkolisz dużo wojska ?
Nie gram na kodach, co więcej- kiedy zauważyłem problem zredukowałem mocno armię. Nic mi się nie szkoli, jak napisałem, nic mi się nie buduje. W dodatku, jeśli chodzi o armię, to w dochodach i wychodach, żołd jest uwzględniony. Zatem nie wiem, na serio nie wiem, bo sprawa jest mocno irytująca.
Przenieś stolicę w środek kraju/korupcja się zmniejszy. Być może masz w jakimś mieście "automatyczne budowanie" albo komp zarządza podatkami.
Stolica jest w Londynie, grałem dosyć spokojnie, mam jeszcze trochę ziem Francji, więc jest idealnie w środku kraju:). Komp nie zarządza żadnym z miast, sprawdzałem.
Całe wyspy pod Twoją kontrolą ?
pirat czy orginal? Mieszales cos w plikach?
Całe wyspy pod moją kontrolą, włącznie z Irlandią, Szkocji nie ma- klasyczny scenariusz w grze Anglią, czyli zdobywamy wyspy, a potem wojna z Francją.
Oryginał. w plikach jedyne co zrobiłem, to odblokowałem tylko kilka frakcji.
Sprawdź konsolę, może jakiś skrypt się uruchomił i zabiera Ci hajs. ja tak miałem przy WWmwE. Przez jakiś czas inne frakcje dostawały przez konsole po kilka tyś. florenów zaś ja przez to miałem ~-500 co turę. :roll:
Jak mogę sprawdzić konsolę, jak wyłączyć skrypt i jak sprawdzić, czy jakiś skrypt się uruchomił?
Jak mogę sprawdzić konsolę, jak wyłączyć skrypt i jak sprawdzić, czy jakiś skrypt się uruchomił?
1. wciśnij tyldę (`) i wciśnij górną strzałkę na klawiaturze, żeby przeglądać ostatnio wpisane w konsoli komendy.
2 & 3 nie wiem. U mnie się on sam jakoś tak włączył :P
Konsola jest czysta, nic w niej nie ma.
Ehhh:(.
Nie jestem pewien ale gra na vh/vh automatycznie obniża dochody by było trudniej :idea:
Nie jestem pewien ale gra na vh/vh automatycznie obniża dochody by było trudniej :idea:
Ale wtedy miałby to chyba odnotowane w przychodach. :roll:
Może jesteś wasalem czyimś albo kilka tur wcześniej w zamian za coś dałeś innej frakcji wysoki trybut na kilka tur.
Od niedawna gram w TWM II, więc gram na poziomie prostym, a bitwy na poziomie średnim. Nie jestem niczyim wasalem, nikomu nie obiecałem trybutu itp.
A propo konsoli, jak ją uruchomisz to musisz wdusić parę razy strzałkę w górę. Domyślnie jest ona pusta i nie zobaczysz od razu historii poleceń (jak nic się nie pojawi, to wtedy nie jest to problem skryptu).
Konsolę sprawdzałem kilka razy, tak, jak poradziliście, nic tam nie ma.
Co więcej, zauważyłem jedną rzecz- wczytuję grę i po wczytaniu naciskam klepsydrę. Na początku kolejnej tury pojawia się na chwilę suma ,,normalna", zanika po sekundzie i pojawia się ta zaniżona...
Przypominam, że w plikach gry nie kombinowałem itp. Do tej pory było ok.
Hmm... może spróbuj reinstall wcześniej kopiując save`a ?
no to wrzuć sava na forum. Może ktoś wyłapie błąd po wgraniu sava
Ok, odkryłem o co chodzi, ale i tak potrzebuję Waszej pomocy. Ultimate AI ma skrypt, który powoduje drastyczne zmniejszenie podatków, które nie jest odnotowane w relacji stanu skarbca na przyszłą turę! Sporo osób na to narzeka, jak się okazało, ale NIKT, a szukałem wszędzie, nie mówi jak zdezaktywować ten skrypt. Przeczytałem, że ktoś to zrobił i było ok, ktoś inny zrobił i mu się nie podobało, bo wolał jednak mniejsze sumy (sic!).
W każdym razie mam pytanie: czy ktoś z Was wie co to za skrypt, gdzie go znaleźć w plikach gry i jak zdezaktywować?
Może ktoś wie, jak zdezaktywować ten money script, ten, który w modzie Ultimate AI powoduje zabieranie kasy?
A może ktoś wie czemu piszesz post pod postem ? :roll: Jak nikt nie odpisuje to znaczy, że nie wie...
robercik8211
20-09-2010, 06:18
nie mam ultimate ai więc nie pomogę...