PDA

Zobacz pełną wersję : Third Age - Problemy techniczne

Strony : 1 [2]

Araven
17-12-2014, 20:54
Jak działa to ok, w razie problemów w grze zrób ponwną instalację MOS-a. Tylko w text spolszczenie jest kompletne, pobrałeś właściwy plik? Może masz jakąś starą wersję spolszczenia. Usuń pliki binarne z katalogu text, te baiałe ze strings.bin i usuń map.rwm z base i wtedy zobacz.

Ragnar Lodthbrok
17-12-2014, 21:44
Tak. Pobrałem i wgrałem spolszczenie do MOS 1.6.2. Usunąłem wszystkie pliki, które były w folderze text i wgrałem te ze spolszczenia (tak jak było w instrukcji). Jeżeli usunąłem wszystkie angielskie pliki i zastąpiłem je polskimi to skąd angielski tekst?

Sprawdzałem i np. opisy frakcji w plikach z wgranego spolszczenia są po polsku, a w grze w menu wyboru frakcji ten tekst jest po angielsku...

Araven
18-12-2014, 00:55
Uruchomiłeś cleaner.bat po wrzuceniu spolszczenia?
Ja mam wszystko po polsku.

Ragnar Lodthbrok
21-12-2014, 16:40
Dobra. Odpisuje dopiero teraz bo wcześniej byłem poza domem i nie miałem przy sobie płyt instalacyjnych od Medka II i Kingdoms. Postanowiłem przeinstalować grę i moda. Pojawił się jednak nowy problem. Zainstalowałem na razie czystego Third Age 3.2, klikam na utworzony na pulpicie skrót po czym pokazuje mi się ekran startowy moda (ten przed wczytaniem jeszcze początkowego filmiku - intra gry) ,chwile się ładuje a gdy nadchodzi czas w którym normalnie uruchomiłby się właśnie filmik-intro wszystko się wyłącza i wywala do pulpitu jak gdyby nigdy nic.
Co robię źle? Proszę o pomoc...

Araven
21-12-2014, 16:49
Jaki system, podaj lokalizację Third_Age_3 dokładną.
Napisz co robisz ? gdzie instalujesz, bo skąd mam wiedzieć co robisz źle?

Ragnar Lodthbrok
21-12-2014, 16:54
Windows 8.1
C:\Program Files (x86)\Sega\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3

Co robię?
Robię wszystko jak należy (najpierw Medek II + Kingdoms, na to mod ścieżka dobra)

Wiem, że partycja systemowa ale nie mam innych na tym komputerze. Jak instalowałem moda poprzednio (kilka dni temu) to tego problemu nie było. A zawsze sobie lubię sprawdzić i uruchomić w trakcie instalacji czy wszystko jest ok. (domyślnie chciałem wgrać jeszcze MOSa na to oczywiście).

Żaden komunikat się nie pojawia.

Lwie Serce
21-12-2014, 16:56
Chociaż z program files wyinstaluj, bo na 90% to wina lokalizacji.

Araven
21-12-2014, 16:57
Wyłącz UAC w Win 8.1 i spróbuj zainstalować. Poczytaj w necie co to UAC i jak je wyłączyć.
Po zainstalowaniu Tatw 3.2 zagraj kilka tur i zrób sobie kopię czystego TATW 3.2 na wszelki wypadek.

Dokładnie jak Lwie Serce napisał, chociaż poza Program Files zainstaluj Medka bo ten folder jest chroniony mocno i może nie wszystko się zainstalowało, przez UAC zwłaszcza.

Ragnar Lodthbrok
22-12-2014, 12:49
Teraz wszystko działa jak należy. MOS też. :) Dzięki za pomoc!

Araven
22-12-2014, 16:11
Wyłączyłeś UAC, czy zainstalowałeś poza Program Files?

[EotH]ZiggyDeMiki
03-01-2015, 11:58
Mam problem odnośnie third age i MOS. Gdy zaczynam kampanie powinny pokazać się pytania o skrypty, czy chce włączyć wczesne inwazje itd. Ale u mnie się to nie pojawia. Czy trzeba to jakoś włączyć czy coś doinstalować , a może coś jest nie tak :/

Araven
03-01-2015, 12:01
Skrypty pojawiają się same, nie włącza się ich. Ani nie doinstalowuje.

W temacie o MOS w poscie nr 1 jest opis instalacji. Instalowałeś wg niego?

Link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?6097-MOS-na-TATW-3-2-wersja-1-50-i-1-60-Dyskusja-Og%C3%B3lna

Jaki masz system? podaj lokalizację Third_Age_3 u siebie.

[EotH]ZiggyDeMiki
03-01-2015, 12:34
W tej chwili MOS mi się pobiera,jak zainstaluje to według tego schematu http://neuron.tuke.sk:8081/ Ale gdy go wcześniej miałem nie działały skrypty, może teraz zadziałają. Mam Windows 7 a third age mam w M/Sega/medievalII/mods/ThirdAge.

Za około 20 minut MOS mi się pobierze i sprawdzę czy te skrypty zadziałają.

Mam jeszcze pytanie gdzie zainstalować spolszczenie, konkretnie to http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?6680-Spolszczenie-Third-Age-3-2 bo nie mogę znaleźć tych plików na które mam podmienić.

[EotH]ZiggyDeMiki
03-01-2015, 12:46
Jeśli nie zadziała to zainstaluje według tego co napisałeś.

Araven
03-01-2015, 13:03
Spolszczenia do TATW nie instaluj wcale. Zainstaluj spolszczenie do MOS 1.6.2 po 3 fixach.
Wyłącz UAC w Win7 poczytaj w necie co to jest i jak wyłączyć.
Instaluj wg linku jaki podałem.

I nie pisz posta pod postem. Jest opcja edytuj.

[EotH]ZiggyDeMiki
03-01-2015, 13:18
Dobra,jestem bardzo zadowolony. Zainstalowałem MOS 1.5 i są skrypty ! Zrobie kopie i instaluje patche. Zainstaluje to napisze czy dalej działa. :D :D :D

Zainstalowałem spolszczenie, i nic. Dalej jest angielski. Ktoś może pomóc ? :(

Araven
03-01-2015, 14:07
Jakie 1.5 ?
Najnowszy i najlepszy MOS to 1.6.2 z 3 fixami.

Spolszczenie się wrzuca do data moda, to zwykle katalog text. Przy każdym spolszczeniu jest zwykle napisane co z nim zrobić.

Link do opisu instalacji MOS 1.6.2 post nr 1, http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?6097-MOS-na-TATW-3-2-wersja-1-50-i-1-60-Dyskusja-Og%C3%B3lna

[EotH]ZiggyDeMiki
03-01-2015, 14:38
Nie no mam 1.61 zaraz zainstaluje 1.62 ale tak czy inaczej wrzuciłem spolszczenie do data/text i nic.

A podasz link do PEWNEGO spolszczenia 1.62 ?

Araven
03-01-2015, 14:44
Ręce mi opadają. ;D

MOS 1.6.2 się nie instaluje na 1.6.1 czytałeś opis instalacji ? Link podałem 2 posty wyżej.

Spolszczenie jest w dziale TATW do MOS 1.6.2 rozejrzyj się.

[EotH]ZiggyDeMiki
03-01-2015, 14:51
Ok już wszystko wiem xD

Dobra mam 1.62 i... spolszczenie dalej nie działa :( Zrobiłem dokładnie tak jak trzeba zamienilem pliki w text i są one po polsku ale dalej w grze jest wszystko po ang jak to naprawic ? :(

Dobra już naprawiłem wszystko działa jak należy. :D :D :D W końcu moge pograć w MOS 1.62 i to po polsku ! :D

Marco210
13-01-2015, 02:14
dobry wieczór :)
Problem numer 1 rozwiązany ale oczywiście pojawił się nowy problem czyli spolszczenie nie działa :/

Araven
13-01-2015, 08:32
Witaj
Jaki był problem nr 1 ?

Spolszczenie działa. Wrzuć pobrane pliki spolszczenia do katalogu text w data moda i nadpisz. Potem usuń z text wszystkie białe pliki binarne np. shared.txt.strings bin i odpal grę.

Marco210
13-01-2015, 09:43
wszystko działa dzięki wielkie
moim problemem numer 1 było
jak wybierałem jakiś naród to cofało mnie do menu a jak wybrałem bitwe dowolną to wyłączało mi grę całe szczęście ponowne zainstalowanie gry pomogło ;]
Tak z czystej ciekawości jest możliwość gry w MOSa w Co-Opie ?:D

Araven
13-01-2015, 09:48
Pisz we właściwych tematach, tak spolszczenie do TATW jak i MOS je mają.

GRUHA
13-01-2015, 16:37
jesli mowisz o hotsteat, to da sie. ale nie moze byc niesmiertelnych jendostek gdyz po ich zabiciu zawsze sie spawnuja xd gdzies wrzucalem post z screenami jak mialem armie krola nazguli ;p czy to nawet bez zabicia sie spawnowal ~~ nie pamietam.
a i nie wiem czy gdzies dalej nie bedzie ctd gdyz doklikalem nie za duzo tych tur ~~

Thomson2000
16-01-2015, 20:46
Witam
Potrzebuje takiego pliku battlepage_03.tga ten plik znajduje się ( plik do MOS-a 1.6.2 ) w Third_Age_3\data\ui\mesoamerican\interface\

EDIT:
Nie wiedziałem czy pisać w dyskusji ogólnej MOS-a, a nie mogłem znaleźć pomocy tech do MOS

EDIT:
Jak instaluje bugfix nr 2to na końcu instalacji wyskakuje mi takie czarne okienko jak podczas uruchamiania mosa i w tym okienku pisze że nie można znaleźć tego pliku.

EDIT:
Ja mam Win 7

Araven
16-01-2015, 20:49
To dlaczego napisałeś w pomocy technicznej TATW a nie w temacie Mos ? Plik spróbuje wstawić, zależy jaki jest duży.
W podanej lokalizacji nie ma tego pliku z nr battlepage_03.tga

Thomson2000
Nie ma tam tego pliku. Moze chodzi o inny folder z tym plikiem?

Jaki masz Windows? Podaj lokalizację Third_Age_3 w mods. Instalujesz wg pierwszego postu w temacie o MOS. Zajrzyj na TWC Mitsutonator wspomniał, ze jest bugfixer łączący 3 fixy. Dziś nie mam czasu, jutro go poszukam.

xjlbx2
18-04-2015, 16:10
Mam problem otóż gdy klikam na instalator third age otwiera mi się to okienko w jaki sposób otworzyć program , czyli wybierz program z listy itp. , a nie sam instalator . Co zrobić ?

sadam86
18-04-2015, 16:13
Postaraj się to opisać jaśniej, teraz nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi. Instaluje się normalnie klikasz dwa razy na instalator i dalej już wg instrukcji robisz, czasem start instalatora trochę trwa.

KKondzio
17-03-2016, 15:57
Słuchajcie mam problem otóż mam bohaterem jedyny pierścień a gram mordorem co zrobić żeby mieć saurona?

Lwie Serce
17-03-2016, 17:01
Nie grałem nigdy Mordorem, ale o ile dobrze wiem, to trzeba go zanieść do Góry Przeznaczenia.

Matt2406
08-04-2017, 19:40
Witam .
Mam problem ze skryptami ponieważ , jak włączę kampanie i po załadowaniu sie mapki żaden ze skryptów mi sie nie pojawia .
(Jakby co to wersja third age 3.2 + mos 1.7 )

Proszę o pomoc i pozdrawiam ;)

Araven
09-04-2017, 07:46
Gdzie masz grę na systemowym dysku? Jak reinstall Mos nie pomoże to raczej relinstall Medka zostaje na inny dysk lub partycję dysku niż systemowa.

Bond
19-04-2017, 18:50
Dzień dobry. Jak wielu użytkowników na tym forum mam problem z błędem: "medieval 2 total war encountered an unspecified error and will now exit" przy grze w Third Age'a. Tylko w moim przypadku żadne z rozwiązań które znalazłem i na forum i które pomagały innym użytkownikom mi nie działają. Usuwałem: map.rwm, battle.sd , descr_geography, wyłączyłem UAC, zmieniałem ustawienia graficzne gry, uruchamiałem w trybie zgodnie z win 7, a nawet wyłaczałem automatyczną zmianę czasu bo ponoć pomaga.
Posiadam M2TW Gold Edition, kingdoms 1.5, Third Age 3.2 (bez Mos'a)
System: Win 7 home edition 64bit
Procek: intel(R) core(TM) i-7 2600
Karta graficzna: nvidia geforce 950

Bardzo proszę o pomoc :)

Araven
19-04-2017, 20:07
Moda masz na dysku systemowym? Często masz ten błąd? Sterowniki grafiki aktualne? Masz inne mody?

Bond
20-04-2017, 16:00
Mod i gra są na dysku D, sterowniki są najnowsze, modów innych nie mam, bład wyskakuje za każdym razem od 3 dni podczas bitwy.

Araven
20-04-2017, 17:03
Wywala w bitwach często na pająkach, czasem na miotaczach toporów. Szybkie klikanie tez na to niekiedy wpływa. Czyli mod działa jako taki. Cudownych sposobów na to nie ma.

Bond
20-04-2017, 19:17
Mi od bitwy z krasnoludami wywala na każdej w modzie, może przez katapulty, tylko że na innych bitwach z katapultami działało i w normalnym m2tw też działa.

Araven
20-04-2017, 19:49
U krasnoludów to przez miotaczy toporów może wywalać. Można ich poprawić ręcznie. W temacie DaC jest napisane w którym pliku to można zedytować. W MOS ta poprawka działa. Zagraj w MOS albo DaC czyste TATW 3.2 jest słabe.