Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Matura

Strony : 1 [2]

Witia
12-05-2011, 07:23
Dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie Witia - o takie rozpisanie mi chodziło :D
Cenię sobie rady doświadczonych. 8-)
Jakich tam doświadczonych ;) 21 lat to jeszcze szczeniacki wiek. Po prostu staram się pomóc na tyle na ile mogę ;)

Własny biznes to mój cel w przyszłości. 8-) Ale też zamierzam kształcić się naukowo, dokładniej mówiąc interesuje mnie najbardziej astronomia oraz fizyka kwantowa, ale jak piszesz jedno w drugim nie przeszkadza. :P
Jak interesuje cie astronomia i fizyka kwantowa to mogę jedynie pozazdrościć głowy ;) Mam właśnie semestr fizyki kwantowej na moim kierunku i póki co staram się zrozumieć to co do mnie mówią i piszą ;) Kwantówki fajnie się słucha :D ale jak przychodzi do zrobienia czegokolwiek to... dżiz... Dzisiaj właśnie piszę kolokwium ze schrodingera i studni potencjału, może uda mi się dobić chociaż do połowy punktów ;)

Wybór między fizyką a ekonomią musisz już podjąć sam. Można też studiować dwa kierunki, najlepiej drugi zacząć na 2-3 roku pierwszego. Jak pójdziesz najpierw na fizyke, a np. na 3 roku na ekonomie, to przepiszą ci od ręki wszystko co związane z matematyką i informatyką ;)

pretorian
12-05-2011, 07:38
Można też studiować dwa kierunki, najlepiej drugi zacząć na 2-3 roku pierwszego. Jak pójdziesz najpierw na fizyke, a np. na 3 roku na ekonomie, to przepiszą ci od ręki wszystko co związane z matematyką i informatyką ;)

Taki mały offtop... mają wprowadzić płatności za drugi kierunek dla studentów dziennych (co według mnie byłoby dobrym posunięciem).

(...)W myśl wprowadzonych przepisów tylko jedne studia będzie można ukończyć na koszt państwa. Wprawdzie każdy student będzie mógł za darmo rozpocząć studia również na drugim kierunku, jednak po każdym roku jego wyniki w nauce będą oceniane. Bezpłatnie studia będą mogli kontynuować ci, którzy spełnią kryteria takie, jakie muszą spełnić osoby otrzymujące stypendium rektora, czyli stypendium naukowe(...)

Idill`a (MZ)
12-05-2011, 23:14
Jakich tam doświadczonych 21 lat to jeszcze szczeniacki wiek. Po prostu staram się pomóc na tyle na ile mogę

Może szczeniacki, ale pewne kluczowe decyzję masz już za sobą. :D

Mac
13-05-2011, 12:00
Właśnie o to mi chodzi, zainteresowanie ekonomią, a co za tym idzie chęć studiowania tej dziedziny - traktuję jako pewnego rodzaju obowiązek wobec późniejszej próby znalezienia sie w dżungli biznesu, no i generalnie by przetrwać jako indywidualista w kapitalizmie. :D

Ja bym Ci odradzał jakąkolwiek styczność z ekonomią jako studiami , no chyba że drugi kierunek. Będziesz się potem bawił jakąś czarną magią i skończysz dokształcając się u mnie na katedrze(Automatyki na Elektrycznym AGH :) ) żeby wiedzieć jak działają narzędzia szatana :D Według kadry co mnie uczy Automatyk, Fizyk, Matematyk(po np. WMSie) > ekonomista dla banków w tym momencie ;) Bo ekonomistów jest wielu, a wyżej wymienionych mało i mają bardzo cenne umiejętności(Stochastyka :twisted: :twisted: , Badania Operacyjne itp ;) ). No i o robotę łatwiej. Zresztą jak prowadzisz biznes i zaczynasz potrzebować ekonomistów to zwykle Cie na nich stać.

A poza tym Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie to jeden wielki lol i komedia jest :D

MateuszKL
19-05-2011, 00:00
Forum takich historyków i nikt nie komcia? Jak wam poszło? ;)

19-05-2011, 09:35
Do połowy pisałem na luzie, potem trochę problemów. Beka z obrazka z Paderewskim i Wilsonem. :D
Najgorzej, że było całkiem dużo PRL, czego jeszcze nie miałem na dodatkowych zajęciach.

Maharbal
21-06-2011, 15:27
Za 9 dni wyniki...ale natenczas możemy się podzielić wynikami z ustnych 8-)
Moje:

Polski-90 %
Angielski-100 %
Hiszpański-90 %

Rafa
21-06-2011, 21:20
Gdzie sie ludziska wybieracie?

30-06-2011, 10:24
Zdałem, czeba będzie się nawalić :mrgreen:

MateuszKL
30-06-2011, 12:14
Armageddon - u mnie nawet nie będzie picia. Chyba, że samotnie w domu. Ze smutku.

Maharbal
30-06-2011, 12:22
Zdałem, czeba będzie się nawalić :mrgreen:

Graty, mnie się też udało. Z matmy nawet dałem radę te 44 % mieć.

A zatem...to już najprawdopodobniej moje ostatnie poważne spotkanie z logarytmami, funkcją kwadratową i rachunkiem prawdopodobieństwa.

http://vs2.pl/vs2/media/upload/battles/400x300/wwwwwweeeeeeee.jpg

voitek
30-06-2011, 12:31
A zatem...to już najprawdopodobniej moje ostatnie poważne spotkanie z logarytmami, funkcją kwadratową i rachunkiem prawdopodobieństwa.

Zebys sie nie zdziwil, teraz wszedzie potrafia statystyke dac

MateuszKL
30-06-2011, 12:53
Całe liceum męczenia się z przechodzeniem z klasy do klasy z matmy i 62%. To naprawdę nie jest trudna rzecz. A polski - miesiąc spiningu dupy (że nie zdam) i 69%. Nawaliłem tyle głupot o tej Granicy, że naprawdę nie wiem jak oni to sprawdzają. A rozszerzenia poszły mi po prostu totalnie do dvpy. Na pewno idę w nie zrobić wgląd, bo to żal jest.

Salvo
30-06-2011, 18:43
Uwielbiam takie narzekanie...
Matma podstawowa żenująco prosta, nie wiem czego chcecie...dodawania i odejmowania? Przecież to co tam było (może) poza kilkoma otwartymi i kombinatoryką to zwykłe podstawy podstaw profilu podstawowego....
Z JP nic się nie uczyłem, a na lekcjach swoimi sprawami zajmowałem i jest 70%...Matura to prosta sprawa, jedynie poziomy rozszerzona (głównie ścisłe) są dość trudne.

Furvus
01-07-2011, 07:26
A zatem...to już najprawdopodobniej moje ostatnie poważne spotkanie z (...) rachunkiem prawdopodobieństwa.
Będziesz się z nim spotykał przez całe życie, nawet o tym nie wiedząc ;)

Witia
01-07-2011, 09:59
Nie niszcz mu światopoglądu ;)

Gratuluję zdanych matur panowie.

Lena
01-07-2011, 10:16
Gratulacje :) Na studiach będziecie mieli maturę dwa razy do roku i naukę w jeszcze bardziej ekspresowym tempie :D

pretorian
01-07-2011, 10:59
Dokładnie :lol:

Studia to były piękne czasy. Patrząc na rzeczy, które działy się podczas egzaminów na studiach lub obrony dyplomów to matura przy tym to jest pryszcz na d.pie :P

Ale póki co niech cieszcie się, bo za chwilę egzaminy na uczelnie :D

Maharbal
01-07-2011, 14:20
Ale póki co niech cieszcie się, bo za chwilę egzaminy na uczelnie :D

Ja chyba o czymś nie wiem ;)

Rafa
02-07-2011, 15:41
No na niektore uczelnie nadal sa egzaminy.

Maharbal
02-07-2011, 15:48
Z tego co wiem tylko na AWF-y i ASP.

Furvus
02-07-2011, 16:11
Jeszcze na architekturę jest egzamin z rysunku.

Maharbal
11-07-2011, 13:55
Macie już wyniki rekrutacji :?: Ja na razie nigdzie się nie dostałem, jeszcze o 18 będą wyniki z UJ, choć pewnie i tam czekają mnie kolejne tury.

Andzia
11-07-2011, 14:00
Maharbal na jaki kierunek w UJ ? Ja z mojej strony trochę nieciekawie patrzę w przyszły rok bo na prawo w UJ 5 kandydatów na jedno miejsce a co dopiero japonistyka (20 osób na 1 indeks)

Witia
11-07-2011, 14:10
A co ludzie mają z tą japonistyką ? I don't get it. Rynek otwiera się na Europę, jesteśmy częścią składową UE, naszymi głównymi partnerami w każdym aspekcie będą USA i wschód z Rosją na czele. Jaka Japonia ? Jakie Chiny ?
No chyba, że ktoś zafascynował się Shogunem II i realnie myśli o przeprowadzce do kraju kwitnącej wiśni ;) wtedy ok.

Andzia
11-07-2011, 14:17
Potrzeby rynku po prostu na tłumaczy dobrym przykładem jest ilość tłumaczy j.duńskiego w woj.pomorskim których można zliczyć na pojedynczej ręce.

Co jedno to japonistyka, nieciekawie wygląda sinologia gdzie też jest więcej chętnych niż miejsc, jestem ciekaw co z arabistyką bo żadne informacje o tym kierunku...

voitek
11-07-2011, 14:51
Idzie ktos z was na UW?

Maharbal
11-07-2011, 14:56
Maharbal na jaki kierunek w UJ ?

Filologia szwedzka.

Co jedno to japonistyka, nieciekawie wygląda sinologia gdzie też jest więcej chętnych niż miejsc, jestem ciekaw co z arabistyką bo żadne informacje o tym kierunku...

Na arabistykę też dużo ludzi składa, przyglądałem się temu, bo sam się zastanawiałem, czy nie złożyć.
Japonistyka-najbardziej oblegana filologia w naszym kraju. Wszędzie małe grupy przyjmują (20-30 osób). Swoją drogą-nie dziwię się. Tyle ,,żółtych" firm jest, że o pracę japonista nie musi się martwić. Z sinologią podobnie.

MateuszKL
11-07-2011, 15:25
Histeria we Wrocławiu. Może być. 5 lat tego, co lubię.

Witia
11-07-2011, 16:03
Jak tam chcecie. Trzeba tylko uważać i rozróżniać branże mogące się przesycić, od tych, które fizycznie przesycić się nie mogą. Japonistyka niestety jest branżą mocno ryzykowną. Podobnie jak wszelkie filologie i językoznawstwa.

Ale ok, nie mieszam w głowach ;)

Maharbal
11-07-2011, 17:14
Wszyscy wiemy, że telekomunikacja nigdy się nie przesyci i jest najlepszym kierunkiem na studia :mrgreen:

Edit: na UJ też się nie dostałem. Czekają mnie kolejne tury, zgodnie z przewidywaniami.

Witia
11-07-2011, 19:38
Wszelkie branże o podstawie elektronicznej nie będą przesycone, ponieważ istnieje tendencja do miniaturyzacji, informatyzacji, automatyzacji, wszelkich dziedzin życia i ta tendencja nie osłabnie, przynajmniej nie w tym tysiącleciu.

To, że piszesz teraz na tym forum zawdzięczasz niczemu innemu jak właśnie elektronice, telekomunikacji i informatyce ;)

MateuszKL
11-07-2011, 19:40
Edit: na UJ też się nie dostałem. Czekają mnie kolejne tury, zgodnie z przewidywaniami.

Nie lepiej było wybrać chociaż jeden kierunek na który dostałbyś się na pewno?

Furvus
11-07-2011, 20:15
Taka sinologia to dość ciekawa sprawa, jeśli bierze się pod uwagę robienie interesów z Chińczykami :)

Maharbal
11-07-2011, 21:16
Nie lepiej było wybrać chociaż jeden kierunek na który dostałbyś się na pewno?

Nawet jakbym składał do mniejszego miasta w rodzaju Kielc czy Rzeszowa to chyba raczej i tak bym tam nie poszedł. Poza tym szkoda mi było wyrzucać kolejnych 8 dych na rejestrację.

17-07-2011, 13:14
Ja się dostałem na ZUT i Akademię Morską i na nią też się wybieram.

Andzia
25-04-2012, 15:42
I oto nadszedł czas na kolejną maturę, kto oprócz mnie jeszcze ją piszę ?

Z ciekawości zapytam (tyczy się osób co podchodzili do matury w zeszłych latach), jak zacząć maturę ustną z polskiego ? :lol:

kizi
25-04-2012, 16:20
Dzień dobry.

Dragonit
26-04-2012, 11:22
Ja piszę maturę, rozszerzona matma i angol, podstawowa fiza.

kirlan
05-06-2012, 20:15
No i jak było w tym roku ? :?: :?:
Wrażenia PO?
Napiszcie czy łatwo było i czy pytania / zagadnienia były spodziewane.

Dagorad
05-06-2012, 21:23
Było łatwo. A czy spodziewane to ciężko powiedzieć, matma to zawsze jest ten sam schemat, z kolei Polski nie może być "spodziewany" dla kogoś kto sobie lektury olał. Zresztą szczerze mówiąc byłem trochę zaskoczony, od roku zero nauki (nie licząc nauki do jednej kartkówki z Niemca), od 3 lat praktycznie zero, sądziłem że będę miał pecha i się na tym przejadę a tu wszystko na luzie. Najbardziej chyba mi podbił ustny Polski, pracę sobie napisałem dzień prędzej na jakieś 12 minut, mówiłem jakieś 6 minut i to oczywiście bez ładu i składu oraz połowy nie powiedziałem, w sumie to nawet temat zdaje mi się że sobie lekko naciągnąłem pod moje widzimisię. Pracę pisałem z pamięci (3h), jedynie sprawdzałem w Wikipedii niektóre fakty oraz chronologię więc i w sumie uczyć się nie musiałem, w dodatku jedna co mi później zadała pytanie sama przyznała że fantastyki nie lubi, z tego też powodu i pytania były banalne: czym jest fantastyka (pytanie powiązane z literaturą podmiotu, dobrze że ją przeczytałem dzień prędzej :D ) i jakie cechy można podziwiać w podanych przeze mnie bohaterach.

PlanB
06-06-2012, 14:39
To może jednak dam sobie rade w liceum a potem z maturą :D

Andzia
06-06-2012, 15:01
Jeszcze 23 dni i będzie można się pochwalić wynikami ^^

Dragonit
29-06-2012, 13:47
Jeszcze 0 dni i będzie można się pochwalić wynikami ^^

Herod
29-06-2012, 13:48
Podobno 1/5 poprawia maturę w sierpniu, a z tego 1/3 jej nie zdała. Pochwalcie się zatem. :P

Andzia
29-06-2012, 17:22
http://i48.tinypic.com/29opj4j.png

Polski ustny - czysta improwizacja :D czytałem tylko książki i napisałem jedynie 2-3 zdania jak w ogóle zacząć wypowiedź, w przeciwieństwie do innych co nawet 6 stron mieli wypisane a mieli 45% ;p
Niemiecki ustny - hardcore dostałem pytania z kosmosu - opisywania architektury,nastawienie polaków do migracji mieszkaniowych 30 lat temu i dzisiaj, pies w zmywarce, zalety i wady nowoczesnego sprzętu komunikacyjnego, wypadek z udziałem zwierząt itd. , pytania były naprawdę na wysokim poziomie, wątpię by ktoś na podstawie tylko wiedzy szkolnej umiałby na nie odpowiedzieć na pełne 100% (dodam że jestem dwujęzyczny od samego początku)

Polski podstawa - miałem nadzieję na 60% ale co tam ;p
Polski rozszerzony - Wygląda na to że moja praca pisemna poszło nie w tym kierunku w jakim sobie CKE sobie życzyło
Matma podstawka - banalna i spodziewałem się wyniku pomiędzy 70 a 80% więc 88% było miłą niespodzianką
Niemiecki rozszerzony - na pewno dałem literówki jak zwykle :p
Historia rozszerzony - c'mon miało być 70%, napisałem pracę roku o Aleksandrze i rozkminiłem greckie monety ^ ^
WOS rozszerzony - co to ku*wa ma być ? Za jakie grzechy....

Z powodu matury nie ma co płakać :P Gorzej będzie jeśli nie dostanę się na kierunek ;p

Herod
29-06-2012, 17:37
Na co chcesz iść? Sądząc po języku to chyba lingwistyka...

Andzia
29-06-2012, 17:41
Kusi mnie prawo, po za tym by z lingwistyki się wyżyć musiałbym wybrać bardziej egzotyczny język ale nie zamierzam się bić o jedno miejsce Vs 30 kandydatów oraz chciałbym wreszcie nauczyć się włoskiego ;p

Herod
29-06-2012, 17:49
Hmmm... zależy gdzie chcesz iść. Jeżeli Prawo na UJ to niestety masz za mało procentów. Oprócz języka (chyba) liczy się zarówno historia jak i WoS, a konkurencja silna. Sam myślałem na to iść dwa lata temu, ale jako iż dostałem wredny temat na historii (Stosunki Polsko-Francuskie, nie wpisałem się w klucz i to jedynie mi zaciążyło). W sumie nie żałuję, strasznie męczą na prawie, potem o pracę nie łatwo... no i nie mógłbym badać dziejów Monarchii Seleukidów na IHUJu. W gruncie rzeczy mam już papierek z zawodem, technik budownictwa (bo nadłożyłem sobie rok), martwić się zbytnio nie muszę - budownictwo ciągle się ma dobrze i mieć się będzie jeszcze jakieś 30 lat lub więcej... a stawki dla zwykłego startującego i obrotnego pomocnika to już 1500 na rękę.

Strasznie szkoda iż ci ten WoS nie poszedł.

Andzia
29-06-2012, 19:00
Zawsze istnieje opcja zapisania się na prawo niestacjonarne i po roku gdy szeregi studentów dziennych zmniejszyły się złożyć wniosek o przejście na tryb dzienny.

Dragonit
29-06-2012, 19:43
Andzia, nie wiedziałem, że jesteś volksdeutschem :cry: Słyszałem, że ten wos rozszerzony dość trudny był w tym roku?

Moje skromne wyniki, wiem, że podstawowy angielski cienko, ale spałem, a fizykę pisałem dla dodatkowych pkt. żeby tylko zdać :D

Ustny egzamin maturalny z języka polskiego 30%
Ustny egzamin maturalny z języka angielskiego 73%
Pisemny egzamin maturalny z języka polskiego podstawowy 73%
Pisemny egzamin maturalny z matematyki podstawowy 92%
Pisemny egzamin maturalny z języka angielskiego podstawowy79%
Pisemny egzamin maturalny z fizyki i astronomiipodstawowy 46%
Pisemny egzamin maturalny z matematyki rozszerzony 52%
Pisemny egzamin maturalny z języka angielskiego rozszerzony69%

Andzia
29-06-2012, 21:00
Jaki tam Volksdeutsch :lol: De facto moje pochodzenie w uproszczonej formie jest pół-polak pół-niemiec ;p

Lena
30-06-2012, 10:33
Ustny egzamin maturalny z języka polskiego 30%

Komuś tu się nie chciało uczyć prezentacji maturalnej :)

Ale tak na poważnie, gratuluję pozytywnych wyników, które umożliwiają pójście na studia. Do innych rzeczy matura już raczej się nie przyda ;)

Andzia
30-06-2012, 10:57
Do innych rzeczy matura już raczej się nie przyda ;)

Jest potrzebna na studia oraz można ją wykorzystać jako pretekst do imprezy

Dragonit
30-06-2012, 16:01
Nawet nie tyle nie chciało mi się uczyć, co wstałem rano i przeczytałem streszczenie (przez całe liceum nie przeczytałem ani 1 lektury, ani żadnego streszczenia), pogadałem trochę ze stoperem w ręce i poszedłem :D
Przydałby się wpis Witii na temat kierunków technicznych na studiach, bo mam pewne wątpliwości, a czasu coraz mniej. Na razie mam inżynierie środowiska i myślę nad energetyką, przydałoby się jeszcze parę opcji, które są perspektywiczne i jest po nich szansa na pracę.

Herod
30-06-2012, 16:11
A nie lepiej udać się na odpowiedniejsze forum, pełne takich specjalistów, niż "uzależniać" wybór od jednej opinii? :P Im więcej dostaniesz odpowiedzi to chyba lepiej.

Mac
30-06-2012, 17:32
Nawet nie tyle nie chciało mi się uczyć, co wstałem rano i przeczytałem streszczenie (przez całe liceum nie przeczytałem ani 1 lektury, ani żadnego streszczenia), pogadałem trochę ze stoperem w ręce i poszedłem :D
Przydałby się wpis Witii na temat kierunków technicznych na studiach, bo mam pewne wątpliwości, a czasu coraz mniej. Na razie mam inżynierie środowiska i myślę nad energetyką, przydałoby się jeszcze parę opcji, które są perspektywiczne i jest po nich szansa na pracę.
Ja Ci podrzucę jeszcze Fizyke Medyczną(wbrew pozorom prosty kierunek jeśli idzie o matme i fize). Praca jest bo coraz więcej dziwów(w sensie że tomografy, maszyny do radioterapi itp itd) mamy w szpitalach.

Dragonit
30-06-2012, 19:36
Nie uzależniam się przecież od jeden opinii, gdzie indziej też pytałem. Fizyka medyczna brzmi dość ciekawie, ale z tego, co wyczytałem, to wpierw i tak trzeba skończyć studia inżynieryjne.

Andsztal
30-06-2012, 20:19
Cóż mi szkodzi się pochwalić...

Ustny egzamin maturalny z języka polskiego 100%
Ustny egzamin maturalny z języka angielskiego 100%
Pisemny egzamin maturalny z języka polskiego podstawowy 67%
Pisemny egzamin maturalny z matematyki podstawowy 100%
Pisemny egzamin maturalny z języka angielskiego podstawowy 99%
Pisemny egzamin maturalny z matematyki rozszerzony 86%
Pisemny egzamin maturalny z języka angielskiego rozszerzony 90%
Pisemny egzamin maturalny z geografii rozszerzony 75%

Przymierzam się do matematyki stosowanej na AGH. Ale jak to się mówi jestem jeszcze otwarty na propozycje i sugestie :)

Mac
01-07-2012, 09:46
Nie uzależniam się przecież od jeden opinii, gdzie indziej też pytałem. Fizyka medyczna brzmi dość ciekawie, ale z tego, co wyczytałem, to wpierw i tak trzeba skończyć studia inżynieryjne.
Nie. Na AGH masz normalnie z tego inż a potem mgr ;)

Dragonit
02-07-2012, 14:32
Z tym, że wybieram się absolutnie do Łodzi ;) ale to chyba też dobre rozwiązanie, robię inżynieria, np. tego środowiska, jak się okażę, że mi to nie podchodzi, jednak nie ma perspektyw itd. to myk na fizykę medyczną ;)

George
11-07-2012, 17:05
To ja też się pochwalę, trochę późno ale co tam
Ustny egzamin maturalny z języka polskiego 100%
Ustny egzamin maturalny z języka angielskiego 86%
Pisemny egzamin maturalny z języka polskiego podstawowy 70%
Pisemny egzamin maturalny z matematyki podstawowy 94%
Pisemny egzamin maturalny z języka angielskiego podstawowy 98%
Pisemny egzamin maturalny z matematyki rozszerzony 84%
Pisemny egzamin maturalny z fizyki rozszerzony 75%
+ laureat OWT

Zasięgałem tutaj rady na temat informatyki ale po głębszym zastanowieniu uznałem, że chciałbym mieć do czynienia z czymś bardziej "fizycznym" :) więc wybrałem Automatykę i Robotykę na wydz. MEiL Politechniki Warszawskiej. Andsztal, Dragonit, ktokolwiek po mat-fizie, na co się ostatecznie zdecydowaliście?

Andsztal
12-07-2012, 22:37
Ja jutro składam papiery na budownictwo na Politechnice Krakowskiej. Doszedłem do wniosku, że Matematyka Stosowana to jednak nie dla mnie :D

Presidente
28-06-2013, 18:34
polski podstawowy 59%
polski ustny 90%
matematyka podstawowa 98%
angielski podstawowy 99%
angielski ustny 67%
angielski rozszerzony 79%
matma rozszerzona 78%
fizyka rozszerzona 53%

kirlan
30-06-2013, 12:58
A jak matma w tym roku??
Jak koleżeństwo ocenia zadanka? trudne??

Presidente
30-06-2013, 13:11
Mogły trochę łatwiejsze być - jak zawsze. Ale jedno czy dwa zadanka z powodu własnej głupoty spie*****em

Aro137
30-06-2013, 13:38
Mnie czeka matura dopiero za rok :) Poleci mi ktoś, jak najlepiej się przygotować, jakie vademecum polecacie, ale tez jak najlepiej wypaść na ustnych (polski i niemiecki) Zamierzam zdać z dodatkowych historię, geografie i może wos. Jakby ktoś był taki miły i doradził :P

adriankowaty
30-06-2013, 13:39
Ja startuję z nowej matury za dwa lata.

Presidente
30-06-2013, 13:59
Mnie czeka matura dopiero za rok :) Poleci mi ktoś, jak najlepiej się przygotować, jakie vademecum polecacie, ale tez jak najlepiej wypaść na ustnych (polski i niemiecki) Zamierzam zdać z dodatkowych historię, geografie i może wos. Jakby ktoś był taki miły i doradził :P
Z polskiego ustnego to ważne abyś wybrał temat z puli, który Cię interesuje a najlepiej sam sobie ułożyć temat. Z własnego doświadczenia odradzam pisania jakiejś konkretnej prezentacji - ja zrobiłem tylko konspekt i co jakiś czas do niego zaglądałem w czasie prezentacji. W sumie to nie ma co się spinać nad ustnym polskim - praktycznie każdy zdaje. A co do ogólnego przygotowania to najlepiej maturki z poprzednich lat robić

Aro137
01-07-2013, 13:42
Dzięki za rady :) Przez wakacje, muszę ogarnąć niemiecki i matematyka :P

Aro137
07-12-2013, 20:29
Heeej
Możecie mi polecić książki do literatury podmiotu? Niekoniecznie lektury, ale tez mogą być :)
Temat: Wydarzenia historyczne jako źródło inspiracji literackich. Omów zagadnienie w oparciu o wybrane przykłady.
Dziękuję i pozdrawiam

Rincewind
07-12-2013, 22:13
"Samozwaniec" Jacka Komudy, powieść o naszych wyprawach na Moskwę. Dobrze się czyta:)

Bronti
08-12-2013, 21:49
Myślę, że Krzyżacy i Trylogia będą w tym przypadku dobrymi pozycjami.

"Samozwaniec" Jacka Komudy, powieść o naszych wyprawach na Moskwę. Dobrze się czyta:)

Jak wszystkie książki Komudy :)

Aro137
09-12-2013, 18:20
Dziękuję za odpowiedzi
Moja wstępna literatura podmiotu:
Kamienie na Szaniec
Trzej Muszkieterowie
Zdążyć przed Panem Bogiem
Gloria Victis
Ogniem i Mieczem

Co o niej sądzicie ;P?

Samick
09-12-2013, 19:27
Nie za dużo jak na wystąpienie maturalne? Czy przez te 8 lat coś się zmieniło i ma się więcej nad 15 minut wystąpienia? I pytanie jakie wydarzenia uznajesz za inspirujące dla tych książek?

voitek
09-12-2013, 19:31
Trylogia husycka Sapkowskiego

Aro137
09-12-2013, 19:46
Nie za dużo jak na wystąpienie maturalne? Czy przez te 8 lat coś się zmieniło i ma się więcej nad 15 minut wystąpienia? I pytanie jakie wydarzenia uznajesz za inspirujące dla tych książek?

Nadal 15 minut, wziąłem 5 książek, ponieważ tak mi poleciła nauczycielka. Myślę, że jednak wezmę cztery książki. Zdążyć przed Panem Bogiem odrzucam.

Ogniem i Mieczem - powstanie kozackie
Gloria Victis - powstanie styczniowe
Narrenturm - Wojny husyckie
Kamienie na Szaniec (historia trzech bohaterów, lata 1939-1943) lub Trzech Muszkieterów (1 połowa XVII wieku, chyba w tej części jest opisane zdobycie La Rochelle, ale pewny nie jestem)
Jest jeszcze trzecia propozycja na czwartą książkę -Samozwaniec Jacka Komudy (wyprawa Dymitra Samozwańca na Moskwę).
Cztery książki w zupełności starczą, żeby je omówić w 15 minut?

voitek
09-12-2013, 19:57
To jest nawet za dużo :)
Parę lat temu, miałem chyba temat "Sceny batalistyczne w literaturze, malarstwie i filmie"
Skupiłem się na bitwie pod Somosierrą i bitwie pod Grunwaldem, a czasu i tak mi nie starczyło.

Poza tym, naprawdę nie ma co się podniecać ustną maturą z polskiego. Wystarczy, że powiesz coś w miarę składnie, odpowiesz jakotako na pytania i tyle.

K A M 2150
09-12-2013, 20:19
Dokładnie, nie ma co się martwić ;) Mój kumpel miał maturę napisaną przez innego kolegę na dwie godziny przed wejściem na salę, nie znając nawet treści swoich lektur. Zdał ;)

Aro137
09-12-2013, 20:53
To jest nawet za dużo :)
Parę lat temu, miałem chyba temat "Sceny batalistyczne w literaturze, malarstwie i filmie"
Skupiłem się na bitwie pod Somosierrą i bitwie pod Grunwaldem, a czasu i tak mi nie starczyło.

Poza tym, naprawdę nie ma co się podniecać ustną maturą z polskiego. Wystarczy, że powiesz coś w miarę składnie, odpowiesz jakotako na pytania i tyle.

Miałem ten sam temat, ale zmieniłem na ten ;P Zapytam się polonistki lub polonisty, co do tych książek, które napisałem, czy to wystarczy itp ;)

Dokładnie, nie ma co się martwić ;) Mój kumpel miał maturę napisaną przez innego kolegę na dwie godziny przed wejściem na salę, nie znając nawet treści swoich lektur. Zdał ;)

Haha. Tak, maturą w ogóle się nie stresuje, ale wole napisać pracę dużo wcześniej. Chce mieć to z głowy ;P

Bardzo wam dziękuję, jesteście bardzo pomocni ;)
Pozdrawiam

boives
15-12-2013, 15:36
Ja miałam podobny temat i podpierałam się "Historia. Repetytorium dla licealistów i studentów" Chmaja.

Aro137
26-02-2014, 20:43
Są tutaj tegoroczni maturzyści? :)

Kobrax
26-02-2014, 21:02
Ziomuś mam podobny temat na maturę. "Historia - temat dzieł literackich jako źródło pocieszenia w czasach niewoli." Muszę sobie wreszcie zrobić tekst co będę mówił bo książki mam, mam plan ramowy co będę mówił ale trzeba jeszcze dokładnie wszystko ogarnąć. No i nie wiem czy się w czasie zmieszczę choć źle nie powinno być.

Aro137
26-02-2014, 21:38
Dopiero mam napisany wstęp :P W ten weekend, chciałem sklecić całą prezentację ;)

Kobrax
26-02-2014, 21:41
Ja prezentacji nie robię. Będę miał plan ramowy, a tak to wszystko z pamięci :)

Presidente
26-02-2014, 21:43
Zrób tak jak mówi Kobrax. Regularnie powtarzajcie materiał sobie do tego - codzienne przewertowanie

Aztec
27-02-2014, 09:34
Ewentualnie dzień przed przysiądź i sobie poczytaj, na ustną maturę z polskiego nikt nie patrzy.

Aro137
27-02-2014, 14:39
Ja prezentacji nie robię. Będę miał plan ramowy, a tak to wszystko z pamięci :)

Zawsze też istnieje ryzyko, że mogą zakwestionować plan ramowy. Jednak myślę, że i tak byś sobie poradził :P

Co do pisania prezentacji. Zamierzam napisać, bo chce mieć z czego powtarzać :)

Aro137
10-04-2014, 20:35
Jak nastroje u maturzystów? :)

Rafi
11-04-2014, 21:21
Powoli się zabieram do nauki. Polski, angielski i geografię ogarnę, ale wydaje mi się, że z matematyki będe miał ciężko ogarnąć materiał z 3 lat w 3 tygodnie :D

Andzia
11-04-2014, 22:03
Pfff za rok zobaczysz ile będziesz musiał się na sesję zakuwać ^ ^

Pampa
12-04-2014, 14:39
I tak nie zdacie 8-)

Aro137
16-04-2014, 23:01
Zdamy, zdamy :)
Rafi, tez dopiero zaczynam ogarniać przedmiotu. Do tej pory liczyłem na poważnie tylko matmę ;)

Kalin
09-05-2014, 12:19
Ja zdaję:
* Polski podstawa
*Matma podstawa
*Angielski podstawa
*Łacina podstawa
*Historia rozszerzenie

W sumie po pierwszych egzaminach to sądzę, że zdane. Najbardziej to się boję co dowalą na historii.
Jak sądzicie co może być w tym roku?

Aro137
09-05-2014, 21:52
Zdaję podstawy z historii ;) Myślę, że na historii rozszerzonej, może pojawić się temat dotyczący konkretnie jednej osoby historycznej. Coś czuje, że to będzie Napoleon Bonaparte :P
Zdaję:
Polski, matematyka, niemiecki i historię na poziomie podstawowym, a geografie na rozszerzonym. Jeszcze tylko niemiecki, gegra i historia do napisania :)
Myślę, że matematykę zdałem, obie ustne również zaliczone. Mam obawy co do polskiego, bo mam strasznie brzydkie pismo. Zastanawiam się, czy nie mogą matury z polskiego sklasyfikować jako "nieczytelnej".

Dagorad
09-05-2014, 22:23
Nie ma raczej żadnego klasyfikowania jako "nieczytelna", chyba nawet miejsca na zaznaczenia dysgrafii nie ma. Jeżeli osoba sprawdzająca będzie miała problem to już zależy chyba tylko od niej czy będzie się wysilać czy nie. W skrajnym przypadku może uznać że nie da się przeczytać i nie dać żadnych punktów. http://www.siemiatycze.com.pl/archiwum/283-jak-si-sprawdza-matury.html Czyli wychodzi że ktoś to jeszcze później weryfikuje, więc opcja że ktoś chamsko uzna że mu się nie chce raczej odpada (nie licząc naprawdę skrajnych przypadków).

Jak sądzicie co może być w tym roku?

I wojna światowa, ponoć na polskim dali coś związanego z rocznicą więc...

adriankowaty
10-05-2014, 08:24
Mam takie pytanie: czy jeżdżąc na samych czwórkach mam szansę odpowiednio (tak na 70%) zaliczyć maturę? Nauka mi na razie nie sprawia problemów, ale że mam za rok maturę, to się pytam.

kirlan
10-05-2014, 08:35
Moim zdaniem tak , ale "zapasu punktacji" który dawałby komfort to ty nie będziesz raczej miał (czytaj: będzie na styk, albo kwestia losowa), chyba że się przyłożysz już teraz.

adriankowaty
10-05-2014, 18:57
Wiesz, pytam się, bo jak zobaczyłem raz artykuł o poziomie matury z matmy (tej tegorocznej, zawierający oceny piszących) to pękłem ze śmiechu. O polski ani o planowaną historię się nie boję, mam weń konika, ale zastanawiam się nad maturą z języka obcego (mam kiepski słuch). Pisałem już próbne z polaka i geschichty i będę pisał próbną z matmy. Poziom nauczania i podręczniki są na porządnym poziomie, o nauce napisałem wyżej (przykładam się na każdy sprawdzian i odpowiedź, czwórki wynikają bardziej z mojej nieuwagi niż z nieuctwa).
EDIT:
Dodam jeszcze, że poprzednie egzaminy (gimnazjalne) zaliczałem na 70-80% (z humanizmu 100%, bo byłem laureatem wojewódzkiego konkursu z historii).
EDIT2:
http://natemat.pl/101161,maturzysci-o-matematyce-jak-nie-zdam-wy-z-tego-kraju-bylo-az-tak-zle
To ten artykuł.

Dagorad
11-05-2014, 00:10
Jadąc na 3 można wyciągać spokojnie 80%. Żeby ogarnąć maturę wystarczy przecież czytać ze zrozumieniem i nie być idiotą, w dodatku można na pamięć wykuć się stałych elementów. Same oceny zasadniczo nic nikomu nie powiedzą bo skąd ktoś ma wiedzieć jakim trudem je zdobywasz. Jeżeli ktoś olewa na zasadzie "uczyć to mogę się do poprawki" i daje radę to tak samo może zdać maturę. Sam możesz na podstawie ocen i próbnych matur wyczuć jakie masz pole manewru.

Wiesz, pytam się, bo jak zobaczyłem raz artykuł o poziomie matury z matmy (tej tegorocznej, zawierający oceny piszących) to pękłem ze śmiechu.

Mnie bardziej śmieszy jak nauczyciel po zobaczeniu arkusza wie że dał ciała, oczywiście nie powie tego wprost tylko uda wielce zdziwionego bo jakimś cudem powtórzyła się sytuacja z poprzednich lat.

kirlan
11-05-2014, 09:49
Mam wrażanie panowie że wychodzicie z błędnego założenia : że pytania będą na poziomie "średnim" trudności z ostatnich np 5 lat.
A trzeba przyjmować że będą o jakieś 20 - 30 % trudniejsze czyli jedne z trudniejszych od lat.
Strategia pisania też jest ważna : najpierw to co szybko można załatwić, potem to co dłużej zajmuje, zagwozdki na sam koniec, jak starczy czasu to jeszcze raz kontrola.
Jedyny kłopot jaki dostrzegam ( sądząc po zadaniach zamieszczonych w artykule) to może czas - trudniejsze kwestie trzeba by rozpisać na spokojnie a na to mogłoby ciut zbraknąć, no ale tu kłania się strategia - jak wyżej.

Andzia
11-05-2014, 11:11
Oprócz czasu, największym wrogiem maturzysty jest klucz. Co z tego jeśli twoja praca pisemna jest na temat (a może nawet jest znakomita) jeśli nie wpisałeś się w klucz ? Wiąże z reformą matury od 2015 wielkie nadzieje, jako że ma być zlikwidowany obowiązkowy klucz (CKE poda wzór kluczu ale sprawdzający będzie nie zobowiązany do trzymania się jego) wprowadzi wreszcie stan normalności...

Aro137
11-05-2014, 20:19
Tak, klucz maturalny może dużo namieszać. Zazwyczaj zawsze się wstrzelałem na tyle %, żeby zdać. Nigdy mi się nie podobało czytanie ze zrozumieniem na polskim - pytania do testu.

Mam takie pytanie: czy jeżdżąc na samych czwórkach mam szansę odpowiednio (tak na 70%) zaliczyć maturę? Nauka mi na razie nie sprawia problemów, ale że mam za rok maturę, to się pytam.

Po ocenach nie jestem w stanie Ci na to pytanie odpowiedzieć :P Np osoba, która miał 2 z matmy, może mieć 88 % z matmy(znam takową osobę!) :)
Jeśli zależy CI na dobrym wyniku, to możesz latem zacząć się uczyć np języka obcego. Duży zasób słownictwa bardzo Ci pomoże. Jednym zdaniem: jeśli zależy Ci na dobrym wyniki, to weź się do pracy :) Licz matmę, czytaj lektury, ucz się języka + inne przedmioty, które chcesz zdać.

Wiesz, pytam się, bo jak zobaczyłem raz artykuł o poziomie matury z matmy (tej tegorocznej, zawierający oceny piszących) to pękłem ze śmiechu. O polski ani o planowaną historię się nie boję, mam weń konika, ale zastanawiam się nad maturą z języka obcego (mam kiepski słuch). Pisałem już próbne z polaka i geschichty i będę pisał próbną z matmy. Poziom nauczania i podręczniki są na porządnym poziomie, o nauce napisałem wyżej (przykładam się na każdy sprawdzian i odpowiedź, czwórki wynikają bardziej z mojej nieuwagi niż z nieuctwa).
EDIT:
Dodam jeszcze, że poprzednie egzaminy (gimnazjalne) zaliczałem na 70-80% (z humanizmu 100%, bo byłem laureatem wojewódzkiego konkursu z historii).
EDIT2:
http://natemat.pl/101161,maturzysci-o-matematyce-jak-nie-zdam-wy-z-tego-kraju-bylo-az-tak-zle
To ten artykuł.

Matura wbrew pozorom nie jest trudna. Ważne, żeby odpowiednio szybko zacząć się przygotowywać.

Kobrax
02-06-2014, 00:35
Mam nadzieję, że to ponury żart:
http://najlepsze-informacje.pl/matura/wyniki_matury/?=v11

Andzia
02-06-2014, 08:23
typowy serwis do trollowania

Aro137
11-06-2014, 20:18
Podpucha z tą powtórką ;) Wszystko się okaże, gdy dostaniemy wyniki.

Pawulon2137
27-04-2016, 22:56
Refresz po dwóch latach chłopaki, ktoś z was pisał rok temu bądź będzie pisał? Oczywiście, nowa maturka.