Zobacz pełną wersję : [ROZWIĄZANE] Oblężenia
Witam! Mam problem z oblężeniami otóż gram Danią i zdobyłem zamek Hamburg. Robię tam fortecę obronną. No i ostatnią zaatakowali mnie Niemcy. No i przy oblężeniu porozstawiałem swoich, bitwa się zaczęła. A Niemcy zamiast wziąć taran i dobijać mi się do bramy to ustawili się jak do zwykłej bitwy na otwartym polu ,czyli łucznicy przed piechotą itd. No i czekam, i czekam a ci stoją i nic nie robią. I musiałem wyprowadzić moje wojska i stoczyć bitwę na otwartym polu... Gram na poziomie bitwy - trudny, mapa - trudny.
Da się jakoś temu zaradzić?
zrobiłeś może wypad? tzn. czy Ty zaatakowałeś armię Niemiecką, gdy ta oblegała zamek, czy oni zaatakowali Cb?
No właśnie. Stałem i czekałem z moimi wojskami na murach a potem wysłałem konnice żeby ich ruszyć ale to też nic nie dało. Dodam że żadna z ich jednostek nie obsługiwała taranu... Może to błąd gry?
Chyba nie odpowiedziałeś na pytanie Matiska. Zrobiłeś wypad ?
Armia miała może artylerię?
Nie, stałem na murach i czekałem i czekałem a oni nic. Potem zrobiłem atak konnicą, zaczepiłem o ich łuczników (stojących w pierwszym szerehu) i zwiałem do zamku. Artylerii nie mieli żadnej. Ale ci sie nawet nie ruszyli...
eh nie chodzi mi o samą bitwę, tylko o kampanię.
Na mapie kampanii, niemiecka armia zaatakowała Twój zamek. I teraz są 2 opcje:
*czekałeś co będzie dalej, dałeś następną turę i armia niemiecka zaatakowała Twój zamek.
*zaznaczyłeś wojsko (garnizon) zamku i zaatakowałeś armię niemiecką?
Jeśli to Niemcy zaatakowały, to jedynym wyjściem jest ustawienie w opcjach kampanii (klikasz ecs i potem szukasz w opcjach) by bitwy miały określony czas (tam powinna być opcja "brak limitu czasu bitwy" to ją odznacz).
Jeżeli to Ty zaatakowałeś armię niemiecką, to normalne, że ona nie atakuje zamku tylko czeka.
Aaaa. No właśnie to ja na mapie pierwszy zatakowałem bo mi żołnierzy jakoś ubywało i nie chciałem ich tracić. Już rozumiem w czym problem :roll:
Dziękuje za szybką pomoc.
no właśnie, jak Ty zaatakujesz, to armia niemiecka stoczy bitwę na otwartym polu, bo po co oni mają atakować? Tak samo się robi, gdy nie chcesz tracić wojska na zdobywaniu murów i bram- czekasz kilka tur aż garnizon zamku zrobi tzw. wypad czyli pierwszy zaatakuje. Każdy zamek/miasto może utrzymać się określoną liczbę tur pod oblężeniem (logiczne, bo w rzeczywistości kiedyś też musiało zabraknąć zapasów żywności itp.). Gdy mija ostatnia tura, armia będąca w zamku robi wypad. Można robić oczywiście wypad szybciej tak jak Ty zrobiłeś i najwyżej jak wypad Ci nie wyjdzie, to możesz zakończyć go remisem, pod warunkiem, że nie jest to ostatnia tura oblężenia (to co wyżej napisałem). Jak zrobić remis? Ustawiasz całą armię w centrum miasta (pole, na około którego są flagi), dajesz esc i wychodzisz z bitwy. Przydatne jeśli wróg ma artylerię, to robisz wypad, wyjeżdżasz najsłabszą konnicą, zabijasz żołnierzy przy artylerii i wychodzisz.
Marc d'Angers
01-02-2011, 19:07
By osiągnąć remis wystarczy zostać w zamku i czekać aż się skończy czas bitwy, pod warunkiem, że mamy ograniczenie czasowe.
By osiągnąć remis wystarczy zostać w zamku i czekać aż się skończy czas bitwy, pod warunkiem, że mamy ograniczenie czasowe.
Wystarczy wybić całą piechotę wroga lub sprzęt oblężniczy, a AI samo wycofuje się z pola bitwy.
Temat zamienia się w lekki offtop, więc zamykam.