PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania początkujących

Strony : 1 2 3 4 [5] 6

Samick
04-09-2012, 14:38
Jak przeciwnik miał dużo konnicy to robiłem sobie czasem max 2 jednostki chłopów na oddział, żeby zatrzymywały szarżę konnicy, bo miecznicy mogli nieźle od niej dostać, a tak poza tym ich nie rekrutowałem.

Znana taktyka ze świata multiplayera, gdzie przeciwnik traci impet na rozganianiu chłopów, a w tym czasie w całym zamieszaniu, wpada na nich oddział piechoty lub jazdy, czyniąc spustoszenie w szeregach. Inny motyw jaki widziałem to posłanie ich na pierwszą linię, ściągają na siebie ogień wszystkiego co strzela, a w tym czasie za nimi posuwają się nienękane główne siły. Jednakże ta taktyka działa tylko przy broni palnej.

ProNoob pisze:. Zrób sobie pojedynek spieszeni feudalni vs. chłopi i zobaczysz prawdziwą siłę chłopów.

No i może chłopi położą feudalnych co? Stratują? Zniszczą? No bez żartów bo to nie centrum humoru, gdzie chłopi mogą się równać do rycerzy :D

Szczerze? To w sprzyjających okolicznościach może to być gwóźdź do trumny - atak od tyłu, flanki, zmieszanie szyków przed atakiem konnicy. Lecz 1 vs 1 to nie jest możliwe by rycerze pękli, musieliby być mocno przetrzebieni, okrążeni, smutni przez śmierć generała i w ogóle z niskim morale. :)
Dlatego traktuję to jako ironię. xD

Lwie Serce
04-09-2012, 15:07
Ach, przepraszam ProNoobie, nie wiedziałem że to ironia :D
Samick, w pełni się z Tobą zgadzam ale atakami od tyłu i to na przetrzebiony oddział można byle czym pokonać największe coś ;)

Jankes
09-09-2012, 16:18
Mam następujący problem,gra wywala przy rozpoczęciu kampanii ,chwilę ładuję się normalny obrazek,potem zmienia na inny i jest czarny ekran

Samick
09-09-2012, 17:23
Żadnych komunikatów? Nic więcej? Mi to wygląda na błąd z "Medieval naptka" o czym jest osobny temat w tym dziale.

szpaq
06-10-2012, 17:18
Witam,

W wersji 1.3 oryginalnej podstawki MTW2 mam problem z jednostkami. W czasie bitwy nie wykonują moich rozkazów; nie atakują (szyk oddziału rozchodzi się, walczy tylko parę jednostek na krawędziach oddziału, pozostałe stoją parę metrów dalej), biegają po mapie zamiast udać się we wskazane przeze mnie miejsce. Co muszę zrobić żeby naprawić ten feler? Jest to kwestia opcji gry, sterowników czy może brak nowszej wersji patcha?

Pozdrawiam,

Szpaq

dekmax
08-10-2012, 08:09
Witam
Chciał bym się dowiedzieć ja zrobić w ustawieniach tak aby mieć na ekranie bitwy wszystkie potrzebne elementy na dole ekranu , to jest mapę, jednostki i konsole rozkazów tak jak na tym obrazku
http://www.sztab.com/tapety/Medieval-II ... 5546,1.jpg (http://www.sztab.com/tapety/Medieval-II-Total-War%20235546,1.jpg)
dzięki za pomoc jak coś to proszę info na forum lub na priv gg 3267408

Samick
08-10-2012, 09:41
Dekmax, otrzymujesz ustne ostrzeżenie, za tworzenie tematu z tą sama treścią, co w Twoim poście tutaj.

NAPISANIE CHOĆBY MILIONA NOWYCH TEMATÓW NIE PRZYSPIESZY OTRZYMANIA ODPOWIEDZI, ZA TO NIEPORÓWNYWALNIE ZMNIEJSZY SZANSE NA JEJ OTRZYMANIE. MODERATORZY NIE LUBIĄ TAKIEGO GŁUPKOWATEGO TOKU MYŚLENIA I ROZDAJĄ ZA NIE BANY.

Tyle z ogłoszeń parafialnych. Wiedz, że nie zasługujesz na odpowiedź po tym numerze.

Podczas gry naciśnij Esc - wyświetli się menu, wybierz Opcje UI i tam zaznacz HUD bitwy. Będziesz miał pełny interfejs. Powodzenia!

Maharradzia
17-10-2012, 22:25
Witam, mam kilka pytań :)

1.Od czego zależy poziom nędzy w miastach, i jak z nią skutecznie walczyć?

2.Jak skutecznie szarżować, ponieważ czasem, gdy szarżuję konnicą, nie wyciągają kopii, tylko lecą z mieczami na przeciwnika przez co nie ma efektu taranowania. czy można taką szarżę poprowadzić określoną ilość razy w bitwie, czy może ma to jakiś cooldown?

3.Dalej odnośnie szarży. Czasem w feworze walki nie ma miejsca na rozpędzenie się piechotą, więc po rozkazie szarży, biegną na wroga jak tak jak podczas normalnej szarży, ale zamiast wbić się w szeregi przeciwnika, zatrzymują się zaraz przed jego linią. Czy to bug, czy może muszą być ustawieni w jakimś konkretnym kierunku do przeciwnika?

4.W jakiej pozycji skutecznie ustawiać strzelców ponieważ często zamiast strzelać w kierunku wroga, strzelają w górę powodując "deszcz strzał" który jednak jest rozproszony na dużym obszarze, i mało skuteczny.

Z góry dziękuję, i przepraszam jeżeli były już takie tematy, jednak nie grzeszę umiejętnością wyszukiwania potrzebnych mi informacji. :)

Samick
18-10-2012, 06:54

Cześć.

1.Od czego zależy poziom nędzy w miastach, i jak z nią skutecznie walczyć?

Dziwne pytanie. Tam gdzie nie ma bogactw, tam zawsze jest bieda. :)
Szlaki handlowe i wszelkie budynki poprawiające dochód oraz zdrowotność.

2.Jak skutecznie szarżować, ponieważ czasem, gdy szarżuję konnicą, nie wyciągają kopii, tylko lecą z mieczami na przeciwnika przez co nie ma efektu taranowania. czy można taką szarżę poprowadzić określoną ilość razy w bitwie, czy może ma to jakiś cooldown?

Co do skutecznej szarży odsyłam do FAQ.

3.Dalej odnośnie szarży. Czasem w feworze walki nie ma miejsca na rozpędzenie się piechotą, więc po rozkazie szarży, biegną na wroga jak tak jak podczas normalnej szarży, ale zamiast wbić się w szeregi przeciwnika, zatrzymują się zaraz przed jego linią. Czy to bug, czy może muszą być ustawieni w jakimś konkretnym kierunku do przeciwnika?

Ustaw ich frontem do przeciwnika, pozwól uporządkować szyk i dopiero zaszarżuj.

4.W jakiej pozycji skutecznie ustawiać strzelców ponieważ często zamiast strzelać w kierunku wroga, strzelają w górę powodując "deszcz strzał" który jednak jest rozproszony na dużym obszarze, i mało skuteczny.

Najlepiej wyżej i przed własnymi szykami. Niestety, fizyka udowadnia: żeby daleko strzelić z łuku czy kuszy, musimy unieść pod odpowiednim kątem.

Z góry dziękuję, i przepraszam jeżeli były już takie tematy, jednak nie grzeszę umiejętnością wyszukiwania potrzebnych mi informacji. :)

A szkoda.... :(

Lwie Serce
18-10-2012, 13:54
Jak kawalerzyści nie wyciągają kopii to znaczy że są za blisko przeciwnika, lub w zbyt wąskim terenie, ewentualnie jak mają wysoko pod górę. Dlatego rada : jazdę do miasta pchaj tylko gdy wróg broni się na placu bo tylko tam będą mogli skutecznie szarżować.

kubel9
22-10-2012, 13:08
Witam mam takie pytanie. Czy sojusze w grze mają w ogóle jakieś znaczenie? Gram Anglią i tak dla przykładu zawarłem sojusz z Francją bo walczyłem akurat z duńczykami
i żeby nie walczyć na dwóch frontach. I ni z tego ni z owego francuzi nagle atakują jeden z moich zamków, odbijają mi go, potem to samo z Cesarstwem Niemieckim. Czy te sojusze nie mają żadnego znaczenia? Bo trochę mnie to wkurza że walczę z jakimś krajem dużo armii jest w to zaangażowanej a tu nagle mój "sojusznik" mnie atakuje. Trochę się to nie trzyma kupy.

Lwie Serce
22-10-2012, 14:08
Tak to jest, komputer rzadko dotrzymuje paktów, nawet sojusznik może zdradzić.

kubel9
22-10-2012, 14:17
Dobrze rozumiem. A czy któryś z modów usprawnia ten aspekt? Gram na podstawowej wersji i nie do końca wiem co zmieniają mody oprócz jednostek nowych itp.

Lwie Serce
22-10-2012, 14:20
Popatrz w zbrojowni, ja się na modach nie znam, jak to jakiś mod zmienia na pewno będzie to napisane.

Samick
22-10-2012, 14:27
Norma, radzę przyzwyczaić się albo pooglądać się za modami.

Eras Total Conquest ma poprawiony ten aspekt.
Warto obejrzeć się za Archaon's Loyal Allies - viewtopic.php?f=32&t=559 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=559) Współpracował z pewnymi wersjami Stainless Steel, nie wiem jak działa z wersją 6.4.

kubel9
23-10-2012, 09:20
Bardzo dziękuje za pomoc. Swoja drogą dziwne że aż tak skopali ten element.

Maharradzia
24-10-2012, 18:37
Witam. Pytam tutaj ponieważ nie chciałem zaczynać nowego tematu.
Jak nazywa się ścieżka dźwiękowa, w sumie dwie ścieżki, które słychać w menu wybierania Czy chcemy grać w podstawkę, britannia, teutonic , etc.. Nigdzie na YT nie moge tego znaleźć.

Lwie Serce
24-10-2012, 19:18
Nie wiem o które dokładnie chodzi ale na youtube jest pełno tego.
http://www.youtube.com/watch?v=UPGzhPTAbi0
http://www.youtube.com/watch?v=m7BDEEiQXKI

Maharradzia
24-10-2012, 22:50
@up
Dzięki! Chodziło mi właśnie o tą pierwszą tylko bez słów :D

Alvadan
02-11-2012, 21:12
Siemka mam kilka pytań
1. co daje posiadanie papieża z własnej nacji
2.Czemu w każdej turze spada mi stosunek z papieżakiem? (papież jest z mojej frakcji) muszę w każdej turze dawać mu daninę (gram francuzami)
3.Czemu papież bardzo rzadko wybiera nowych kardynałów? Aktualnie w radzie kardynalskiej jest 8 pustych miejsc
4.Czy można zrobić coś by podczas obrony zamku wrogi oblegający generał nie biegł na mnie jako pierwszy? ostatnio hre mnie oblegało, sam cesarz :D ale gdy katapultami wyrył mi dziurę w murze ruszył jako pierwszy i zginął. Trochę to wkurzające bo przez to reszta wojsk zaczęła uciekać niby wygrana ale taka wygrana mnie nie cieszy
5.Czy wróg zajmuje wyspy?
6.Czy francuscy śpieszni rycerze możnowładni (ci z dwuręcznymi toporami) powstrzymują kawalerię
7. Z ciekawości kodem odkryłem całą mapę chciałem wiedzieć jak wygląda i co się okazało na mapie jest wiele terenów rebelianckich a mam 62 turę poziom h/n
8.CZy kampania ma jakieś ograniczenie tur np w 200 turze kończy się albo coś w tym stylu
9.Czemu mój zabójca pomimo że jest mistrzem w swoim fachu przy zabiciu papieża lub jakiegoś władce posiada 20% nie powinno być tego więcej?
10. kiedy pojawiają się mongołowie i tatarzy?
11. co dają patchy?

Lwie Serce
02-11-2012, 21:22
co daje posiadanie papieża z własnej nacji
Jest lepiej nastawiony do Ciebie.

Czemu w każdej turze spada mi stosunek z papieżakiem? (papież jest z mojej frakcji) muszę w każdej turze dawać mu daninę (gram francuzami)
Może walczysz z chrześcijanami?

Czemu papież bardzo rzadko wybiera nowych kardynałów? Aktualnie w radzie kardynalskiej jest 8 pustych miejsc
Trzeba więcej kapłanów robić żeby miał kogo wybrać :D

czy można zrobić coś by podczas obrony zamku wrogi oblegający generał nie biegł na mnie jako pierwszy? ostatnio hre mnie oblegało, sam cesarz :D ale gdy katapultami wyrył mi dziurę w murze ruszył jako pierwszy i zginął. Trochę to wkurzające bo przez to reszta wojsk zaczęła uciekać niby wygrana ale taka wygrana mnie nie cieszy
Raczej nie.

Czy wróg zajmuje wyspy?
Tak

Czy francuscy śpieszni rycerze możnowładni (ci z dwuręcznymi toporami) powstrzymują kawalerię
Zależy jaką, rycerską z 8 szarży raczej nie, a z lżejszą dadzą radę ale duże straty poniosą, nie polecam tak robić.

Z ciekawości kodem odkryłem całą mapę chciałem wiedzieć jak wygląda i co się okazało na mapie jest wiele terenów rebelianckich a mam 62 turę poziom h/n
Musi tak być bo większość terenów nie była cześciami państw znanych nam z Medka.

CZy kampania ma jakieś ograniczenie tur np w 200 turze kończy się albo coś w tym stylu
Można grać w nieskonczoność

Czemu mój zabójca pomimo że jest mistrzem w swoim fachu przy zabiciu papieża lub jakiegoś władce posiada 20% nie powinno być tego więcej?
Ich jest strasznie trudno zabić to normalne.

kiedy pojawiają się mongołowie i tatarzy?
Nie pamiętam dokładnie ale jest kilka fal.

co dają patchy?
Różne rzeczy patrz w opisie patcha.

Alvadan
03-11-2012, 10:39
do 3 pytania kapłanów po mapie chodzi bardzo dużo ja sam mam ok 12 prowincji i w każdej po 2 a i tak nie wybiera nowych leniwy coś ten papież jest

Lwie Serce
03-11-2012, 10:58
To nie wiem, zawsze jak grałem i kapłanów było pełno seminarium kardynalskie też było pełne.

ProNoob
03-11-2012, 11:53
Mają za mało pobożności. Jak będą mieć 1 to ich papież na pewno nie weźmie.

Alvadan
03-11-2012, 14:08
to może wyjaśnia czemu nie bierze u mnie kapłani mają od 1 do 3 w takim razie pytam jak można tą pobożność zwiększyć
zabijanie heretyków i wiedźm nie wchodzi w grę są za słabi a nie chce mi się wczytywać co chwila zapisu gry by zmienić wynik są jakieś inne sposoby?

ProNoob
03-11-2012, 14:12
Wstaw wszystkich do prowincji z niskim % katolicyzmu.

Ostrzwtlumie
03-11-2012, 14:33
Wie ktoś jak odpalić Kingdomsy(Krucjaty, Brytanie itd.) w okienku? Wiem jak zrobic to z modami mniej więcej ale tu nie za bardzo. Wie ktoś?

Alvadan
03-11-2012, 19:51
każda moja prowincja ma ponad 90% katolicyzmu do arabów też ciężko bo przez morze trzeba, a ja mam bardzo słabą flotę .
Za to pytanie będę pewnie pokrzywdzony ale zapytam. Czy istnieje jakiś kod który podciągnie im wiarę

Alvadan
04-11-2012, 19:19
no trudno nikt nie odpowiedział ale zaczynam radzić sobie z tym problemem>Zabójcy robią swoje.
Zauważyłem że przez długi okres czasu w rodzinach królewskich nie rodzą się dzieci co mnie trochę dziwi gdyż na początku gry każdy ożeniony członek rodziny miał po 3-4 dzieci a teraz wszystko ustało czemu tak jest? Każdy mój dowódca posiada żonę siedzi w zamku a i tak dzieci nie robią to trochę denerwujące gdyż mam taki okres że co 3-4 tury na tron zasiada nowy król (umierają lub giną w bitwach) niedługo zabraknie mi ludzi

ProNoob
04-11-2012, 21:07
Czy istnieje jakiś kod który podciągnie im wiarę
Google to od czego?

Zauważyłem że przez długi okres czasu w rodzinach królewskich nie rodzą się dzieci co mnie trochę dziwi gdyż na początku gry każdy ożeniony członek rodziny miał po 3-4 dzieci a teraz wszystko ustało czemu tak jest? Każdy mój dowódca posiada żonę siedzi w zamku a i tak dzieci nie robią to trochę denerwujące gdyż mam taki okres że co 3-4 tury na tron zasiada nowy król (umierają lub giną w bitwach) niedługo zabraknie mi ludzi
Masz ich po prostu za dużo w stosunku do terytorium i komputer stara się, żeby nowi się nie rodzili. Podbij trochę terenu, w ostateczności zaadoptuj kogoś, ale jak będzie ich mało to powinni się rodzić bez problemu.

Alvadan
06-11-2012, 19:05
francja posiada taką jednostke jak awanturnicy w opisie jest że są dobrymi strzelcami jak i odziałami szturmowymi i tu pojawia się pytanie mam czasem takie momenty że muszę puścić do ataku strzelców tylko nie wiem jak to zrobić nie chce czekać aż wysztzelają wszystkie strzały by potem ruszyli do ataku chce to jakoś przyśpieszyć
co zrobić by awanturnicy przestali strzelać i ruszyli w bój

Lwie Serce
06-11-2012, 19:18
Trzymać alt i wskazać atak.

Alvadan
07-11-2012, 15:30
dzięki :D
Wybudowałem katedrę mogłem rekrutować biskupów potem wybudowałem wielką katedrę i znów byli zwykli kapłani można pogrzebać w plikach albo ustawieniach by w wielkiej katedrze byli biskupi
mogę zacząć grę od początku bo moje państwo przez tą katedrę zbankrutowało :)

Asuryan
07-11-2012, 15:35
Tak, to jest bug. Można go naprawić grzebiąc w export_descr_buidlings, tylko najpierw go trzeba wypakować.

Alvadan
07-11-2012, 18:58
a dokładniej gdzie on się znajduje? jak do niego dojść

Asuryan
07-11-2012, 19:00
Najprościej to użyć komendy "unpack all" z unpackera. Nie wiem w którym dokładnie packu znajduje się ten plik.

Alvadan
07-11-2012, 19:02
a dzięki :D

Asuryan
07-11-2012, 19:23
Pamiętaj zrobić sobie kopię zapasową tego pliku zanim zaczniesz w nim coś zmieniać. By naprawić bug wystarczy znaleźć "huge_cathedral city requires factions" i pod tym w "agent priest 0 requires factions" zmienić "0" na "1". Możesz dać "2", wtedy wielka katedra powinna produkować kardynałów zamiast biskupów.

Alvadan
08-11-2012, 14:41
dzięki na razie jeszcze szukam tego pliku gdzie to się znajduje

Azar993
09-11-2012, 03:13
Co robi ekskomunika ?

Lwie Serce
09-11-2012, 10:08
Wyklucza z wiary chrześcijańskiej, inne państwa mogą na Ciebie najeżdżać bez ryzyka ekskomuniki, ludzie się buntują, nie możesz brać udziału w krucjatach itp. Lepiej prowadzić wojny tak by jej nie otrzymać.

Domen
09-11-2012, 13:44
Do tego porządek we wszystkich osadach spada o 15% z powodu niepokojów religijnych.

Nezahualcoyotl
09-11-2012, 17:51
Do tego porządek we wszystkich osadach spada o 15% z powodu niepokojów religijnych.
Wyprowadz z danej osady generala lub kilka oddzialow a nastepnie wroc nimi do tej samej osady w tej samej turze a zobaczysz ze poziom zadowolenia sie poprawi ;)

Asuryan
09-11-2012, 23:35
Wyklucza z wiary chrześcijańskiej, inne państwa mogą na Ciebie najeżdżać bez ryzyka ekskomuniki, ludzie się buntują, nie możesz brać udziału w krucjatach itp. Lepiej prowadzić wojny tak by jej nie otrzymać.
Pod tym "itp" kryje się najgorsza możliwość - niebezpieczeństwo zwołania krucjaty na Twoją stolicę. Jak już się tą nieszczęsną ekskomunikę dostanie, to należy się jej jak najszybciej pozbyć - zabijając skrytobójcami papieża, lub wysyłając swego króla w samobójczą misję.

Samick
10-11-2012, 10:32
Problem leży w czasie - im dłużej z tym zwlekasz tym większa szansa, że nawet zamordowanie papieża i strata kilku kolejnych władców, nic nie pomoże. Kilka razy będąc potęgą, musiałam borykać się z krucjatami do czasu całkowitego wyeliminowania papieża z gry.

Alvadan
10-11-2012, 12:18
ja ekskomuniki się nie obawiam, posiadam 12 kardynałów a niedługo będzie ich 13 :D .Papież jest francuzem a w razie czego zawsze koło papieża stoi mój najlepszy zbójca jak dostanę ekskomunikę, pomogę papieżowi opuścić ten świat i wejdzie inny który zrzuci ze mnie ekskomunikę :D

Haadric
10-11-2012, 16:56
Czy można zmienić rodzaj straży przybocznej genarała na inny rodzaj np piechote? jak tak to przosze o wyjaśnienie jak.

Asuryan
10-11-2012, 17:16
Można, ale to nie jest pytanie dla początkujących, tylko pytanie o robienie swojego moda. viewforum.php?f=249 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=249) - może tu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

raggamuffin
17-11-2012, 15:21
Siemanko mam pytanko co do gry Medieval 2 Total War.
Gdy już wybudowałem gildie odkrywców w metropolii nie przychodzą mi wcale misje ani propozycje ulepszenia gildi.Co mam robic żebym dostał misje,propozycje powiększenia gildi (wiem 250 pkt ) ale jak je zdobyc skoro juz mam metropolie i wszystko rozwinięte w tym mieście na maxa (cała flota stoi daleko od stolicy).
Proszę o podpowiedzi co zrobic aby rozwinąc tą gildie bo chce bardzo szybko odkryc ameryke.

ProNoob
17-11-2012, 16:13
Byłbyś tak miły, żeby pisać w JEDNYM temacie? Takie spamerstwo nie pomoże ci uzyskać odpowiedzi, a irytuje tych, którzy czytają.

Co do tematu:
Amerykę odkrywasz karakami, a nie żadną gildią odkrywców. Jeśli masz taki plik, w którym są opisane gildie i nie możesz skorzystać z żadnego rozwiązania na zwiększenie punktów to jej nie rozbudujesz - proste.
Jeśli chcesz to Ci podeślę ten plik, a tutaj masz bonusy do gildii odkrywców:

Gildia odkrywców:
- rekrutacja kupca: +10 lokalnie
- budowa portu: +10-30 lokalnie, +0-5 globalnie
- budowa przystani: +10-25 lokalnie, +0-5 globalnie
- duża odległość floty od stolicy: +1-4 globalnie
- wykonanie misji gildii: +10-30 globalnie
- niewykonanie misji gildii: -10-30 globalnie

raggamuffin
17-11-2012, 16:35
Wiem że karaki trzeba aby odkryc ameryke.
Ale żeby miec te owe karaki to trzeba gildie odkrywców na poziomie 3 mieć jeśli się nie myle.
Jeśli się myle to prosze o odpowiedz na pytanie:
Co trzeba zrobić żeby móc rekrutować karaki.

ProNoob
17-11-2012, 16:40
Nie trzeba gildii odkrywców na 3 poziomie na karaki. Chyba, że o czymś nie wiem albo miałem buga. Musisz mieć event o prochu i stocznię na którymśtam poziomie. Klikniesz na ikonkę z lupą w przeglądzie miasta po wynalezieniu prochu to będziesz mógł zobaczyć na którym dokładnie, bo nie chce mi się odpalać medka, żeby sprawdzać.

adriankowaty
17-11-2012, 17:06
Najwyższego poziomu doków wojennych (z zamku) i prochu trzeba, by móc te statki budować.

ProNoob
17-11-2012, 17:24
W miastach też można.

raggamuffin
17-11-2012, 18:46
Dzięki za pomoc już odkryłem ameryke chce wyładowac wojsko na ląd i znikają mi :shock: czym to jest spowodowane?

Alvadan
18-11-2012, 10:29
Mam pytanie związane z ameryką, czy aztecy mają opcje dyplomacja? ale taka jak z innymi krajami czyli sojusz,danie dzielnicy itp

Arrim
18-11-2012, 14:16
Tak, mają.

adriankowaty
18-11-2012, 15:23
Dzięki za pomoc już odkryłem ameryke chce wyładowac wojsko na ląd i znikają mi :shock: czym to jest spowodowane?
Może dezercja. Albo bug?

Lwie Serce
18-11-2012, 15:27
Dezercja jest tylko podczas krucjat.

Alvadan
20-11-2012, 16:44
w jakim roku/turze można odkryć amerykę?

Arrim
20-11-2012, 16:51
To zależy od tego, jaką trasę obierzesz, skąd wypływasz, jaką załogę masz (piechota spowalnia ruch) itp.
Podejrzewam, że chodzi ci o rok, w którym jest event "Ziemia jest okrągła". Jest on w 1400 roku, jeśli dobrze pamiętam.

Alvadan
21-11-2012, 15:41
chodzi mi tylko o dfatę odkrycia ameryki bo póki co ni mogę wypływać za daleko od brzegu jakie trzeba mieć wymogi by dopłynąć do nowej ziemi

Arrim
21-11-2012, 16:42
Datę odkrycia Ameryki ustalasz Ty lub (nie jestem tego pewien) inne frakcje komputerowe. Po evencie (1400 rok) "Ziemia jest okrągła) możesz rozwinąć doki w tzw. suche doki i masz możliwość konstruowania okrętów zdolnych do rejsów po Atlantyku.

Alvadan
23-11-2012, 13:36
Dzięki :D

Alvadan
24-11-2012, 19:05
co to jest za błąd medieval II: napotka ?

David67
24-11-2012, 23:47
To jest normalny błąd, przy którym gra wychodzi do pulpitu. Ja miałem go przy ładowaniu bitew po wypakowaniu Medievala unpackerem.

Alvadan
25-11-2012, 10:46
można go jakoś usunąć bo obecnie gram portugalią podbiłem prawie cały półwysep Iberyjski została mi jeszcze tylko jedna prowincja hiszpanów i mój problem tkwi w tym iż w momencie zaatakowania ostatniego generała hiszpanów wyskakuje mi ten błąd
i jeszcze jedno kiedy będę mógł wybudować zakon santiago? byłem raz ekskomunikowany przystąpiłem do krucjaty buduje wszędzie kościoły a santiadzy się nie pojawiają

Lwie Serce
25-11-2012, 11:21
Rycerze Santiago jak i inni bracia zakonni mają swoje siedziby, trzeba poczekać aż taka okazja nadejdzie, a data jest różna.

Adiq15
25-11-2012, 14:16
jak działa pancerz i atak jednostek?? Jeśli jedna jednostka ma 10 punktów pancerza to wytrzyma dwa ataki jednostki która ma 5 ataku?? tzn. każdy atak zabiera obrone(pancerz+skill+tarcza) równą wartości ataku?? czy może jest to szansa na zabicie (dzieli się atak na obrone) np. 1/2 . Ta druga teoria wydaje mi się mało prawdopodobna bo nie widzialem jakiejś super jednostki ktora ma "pecha" i np. ginie od 1 strzały a powininna wytrzymać 3-4. A pierwsza dziwna bo jeśli np. ataki zza pleców omijają obrone tarczą i jedna jednostka atakuje druga zabierając jej (załóżmy że ma 5 tarczy i 15 armoru) 10 obrony i potem sie obraca to znowu nic z tego atakowania zza pleców nie ma bo zostało mu jeszcze 10 obrony gdy stoi twarzą do przeciwnika a 5 plecami... Może mi ktoś wyjaśnić ten mechanizm :P?

Lwie Serce
25-11-2012, 14:46
Mechanizm? Po prostu im lepszy pancerz tym bardziej wytrzymała jest dana jednostka, ale uderzenie w plecy kończy się zazwyczaj i tak śmiercią niezależnie od zbroi ale jednak jest szansa że ochroni posiadacza. Nie ma czegoś takiego jak "zabieranie obrony". To czy uderzenie zabije czy nie zależy od ataku, broni i zdolności oraz pancerza uderzanego wojownika.

Domen
25-11-2012, 15:23
Ale obrona się dzieli na obronę z pancerza, z tarczy i z umiejętności. Obrona z pancerza wiem, że działa z każdej strony. Obrona z umiejętności nie chroni przed atakami z dystansu (typu strzały) i dotyczy chyba głównie obrony przy użyciu posiadanej broni (parowanie ciosów) - czyli działa z przodu i z prawej strony. Obrona z tarczy chroni wojownika zdaje się tylko przed atakami z przodu oraz z lewej strony.

Adiq15
25-11-2012, 15:51
Cóz to o czym wspomniał Domen już wiem a Lwie Serce napisał oczywistości, to w takim razie kto wytrzyma więcej ataków zakładając że atakujący ma 9 ataku: 1) 20 obrony 2hp, 2) 40 obrony 1hp (bez żadnego omijania pancerza, atakowania z boku, szarzy). W dalszym ciągu ponawiam pytanie o to jak działa obrona na atak/ atak na obrone

Domen
25-11-2012, 16:17
Jak dla mnie to:

Mało obrony = wrażliwy na ponoszenie strat
Dużo obrony = wolno ponosi straty, odporny
Mało ataku = wolno zadaje straty
Dużo ataku = szybko zadaje wrogowi straty

I teraz sobie połącz kombinacje. Np. jak zachowa się oddział mający mało obrony a dużo ataku (= będzie szybko zabijał ale i szybko ginął), itd.

czy może jest to szansa na zabicie

Raczej właśnie to (na 90% jestem pewien, że to). A nie zabieranie obrony każdym atakiem.

Za to hp chyba tak działa, że każdy skuteczny atak (taki który "przełamuje" obronę, czyli taki który zadaje obrażenia) zabiera 1 punkt hp i ten punkt już się nie regeneruje. Czyli oddział składający się z żołnierzy mających 2 hp każdy warto np. "zmiękczyć" ostrzałem z dystansu zanim się go zaatakuje bezpośrednio.

Przynajmniej tak jest w Rome Total War, bo np. Spartanie (mają 2 hp) dużo łatwiej giną jeśli przed atakiem melee ostrzela się ich łucznikami.

Ta druga teoria wydaje mi się mało prawdopodobna bo nie widzialem jakiejś super jednostki ktora ma "pecha" i np. ginie od 1 strzały a powininna wytrzymać 3-4.

Co masz na myśli :?: Jak ostrzeliwujesz jakiś oddział, który ma dużo obrony, to przeważnie są straty od każdej salwy.

Różnica polega na tym, że ostrzeliwując jakiś dobrze opancerzony oddział każda salwa zabije może 1 - 2, a ostrzeliwując oddział chłopów, pewnie 10 - 20.

Adiq15
25-11-2012, 16:26
No dobra ale mnie obchodzi raczej czysta teoria i matematyka, domysły to za mało, ja chce liczby :P
- czy jak ktoś ma 2hp i 20 obrony i dostanie raz za 40 to czy tylko traci 1 hp, czy może 2?
- jak działa atak na obrone, czy jest to na zasadzie szansy na zabicie, czy może obrona działa jak życie i traci się ją otrzymując obrażenia?
- czy jeśli ktoś został ostrzelany z łuku a ma 10 obrony w walce wręcz to czy następny atak wręcz priorytetuje jego tarczę czy go zabije? (tylko jeżeli 2 przykład w 2 punkcie jest prawdziwy)

Wiecie to że jeśli jednostka ma dużo obrony to więcej przeżyje to nie musicie pisać... Wiem że nie zadaje prostych pytań ale myślałem że może ktoś się orientuje

EDIT.
Możliwe, że masz racje co do tego, że jest to szansa czyli dzieli się atak / obrona ale jak już wspomniałem chyba mi się jeszcze nie zdarzyło żeby jakiś ciężkozbrojny mi padł po 1 strzale ale dzięki za wypowiedź poczekamy może ktoś też ma coś do powiedzenia :p

Domen
25-11-2012, 16:31
- czy jak ktoś ma 2hp i 20 obrony i dostanie raz za 40 to czy tylko traci 1 hp, czy może 2?

Cholera wie. Generał ma niby kilka punktów, a zdarzało się, że szarżując w formacji klina ginął w pierwszej szarży (jeśli generał jest w takiej jednostce, to w formacji klina zawsze ustawia się na samym przodzie - dlatego nie polecam używania tej formacji jeśli mamy w danym oddziale generała). Mowa o Rome.

Ale w walce wręcz czy zwykłym ostrzale strzałami nie ma raczej szans, żeby wojownik mający więcej niż 1 hp padł po jednym trafieniu / ciosie.

- jak działa atak na obrone, czy jest to na zasadzie szansy na zabicie, czy może obrona działa jak życie i traci się ją otrzymując obrażenia?

Już pisałem - szansy na zabicie. Gry z serii Total War odeszły od systemu "paska życia", jaki spotykamy w wielu innych grach strategicznych.

chyba mi się jeszcze nie zdarzyło żeby jakiś ciężkozbrojny mi padł po 1 strzale

No chyba sobie żartujesz. Ile grasz w tą grę :?: Pod ostrzał kuszników wyślij ciężkozbrojnych, i zobaczymy.

Adiq15
25-11-2012, 16:39
Tak ale kusznicy mają zwykle przebijanie pancerza czyli 50% redukcji i z 10 ataku więc nie ma co się dziwić że ciężkozbrojnemu zostaje może góra 10 pancerza+ tarczy a wiemy że umiejętności walki wręcz sie nie wliczają przy ostrzale. Do takiego testu to trzeba łuczników z małym atakiem i patrzeć się czy ktokolwiek padnie po 1 strzale :P Ale ja też jestem za teoria szansy na zabicie nie raz widziałem jak jednostka przeżywała sporo więcej niż jego koledzy z oddziału :P

Domen
25-11-2012, 16:40
Szansa na zabicie - jeśli wierzyć słowom głównego programisty tej gry, Kena Turnera:

http://www.gamespot.com/medieval-ii-tot ... t-6161247/ (http://www.gamespot.com/medieval-ii-total-war/previews/medieval-2-total-war-designer-diary-8-breaking-down-the-combat-6161247/)

There are loads of decisions and calculations that happen every second behind the scenes. (...) Others are purely statistical, like the dice roll to determine the hit result when one soldier strikes another.

"Jest cała masa decyzji i obliczeń które mają miejsce w każdej sekundzie za kulisami gry. (...) Inne są czysto statystyczne, jak np. rzut kostką w celu określenia rezultatu uderzenia kiedy jeden żołnierz zadaje cios drugiemu."

Oczywiście ten "rzut kostką" to uproszczenie, ale matematyka gry przy każdym pojedynczym trafieniu losuje jaki będzie skutek.

Adiq15
25-11-2012, 16:48
ok dzięki że to wygrzebałeś, teraz już tylko pytanie kiedy jednostki zostają "zakrwawione" skoro obrazenia działają na zasadzie losowości oraz czy jeśli ktoś ma 20 obrony i 2 życia i dostanie za 30 to zostaje mu 1 życia i 10 obrony czy 1 życia i 20 obrony ^^ wkońcu po coś to HP musi być, dlatego jestem za drugą opcją inaczej by po prostu dali komuś 80 obrony i już a tak to HP zmniejsza losowość, aha i czy jak ktoś ma 2 hp i 20 obrony i dostanie za 40 to zginie :D ponawiam pytanie :P (aha i tutaj nie interesują mnie obrażenia zadawane przez działa, balisty itd. bo wiem, że one mogą zdjąć generała na raz) i wiem, że to nie jest super ważne bo nikt nie ma tyle ataku ale i tak fajnie było by się dowiedzieć.

EDIT. Mimo tego dalej mi się nie chce w to bezgranicznie wierzyć, jak już wspomniałem nie zdarzyło mi się zobaczyć zeby mój cięzkozbrony piechur padł po 1 uderzeniu pałki jakiegoś wieśniaka a patrząc po statystykach to 1/20 że takie coś się zdarzy to i tak dużo i dziwne że nie przykuło to mojej uwagi

Alvadan
28-11-2012, 15:15
Mam pytanie dotyczące mongoli. Pojawili się u mnie na mapie zaatakowali turka i oblegali zamek lecz po podbiciu zamek nie miał flagi mongolskiej tylko flagę rebeliancką.Czy to jest jakiś bug? Liczyłem na to że mongolia podbije kilka zamków i ich armia zmaleje do tego stopnia że dam radę ich pokonać a tu jak się okazało oni zamków nie podbijają . to nie jest jedyna kampania w której Czyngis chan nic nie podbija poprzednio ghrałem francją i również po dojsciu mongoli nic nie podbijali tylko oblegali zamki, a po podbiciu stawał się rebeliancki
aktualnie gram portugalią

Arrim
28-11-2012, 16:02
To nie jest bug. To tak jak w Rome: Barbarian Invasion, gdzie jako horda możesz zdobywać osady nie przejmując ich. Po prostu mongołowie idą do punktu X (który jest miastem, np. Kijów), a po drodze plądrują napotkane osady.

Alvadan
28-11-2012, 16:45
a dzięki :)

Samick
29-11-2012, 18:59
Sprawa wygląda tak:
1) Gwałtowny format partycji systemowej wywalił mi skróty do poszczególnych kampanii Kingdoms.
2) Potrzebuję pełnych ścieżek do poszczególnych kampanii.
3) Czy mógłby ktoś mi je zamieścić, żebym mógł stworzyć odpowiednie skróty ponownie?

Asuryan
29-11-2012, 19:46
Elementy docelowe:

"*\medieval ii total war\kingdoms.exe" --features.mod=mods/british_isles
"*\medieval ii total war\kingdoms.exe" --features.mod=mods/crusades
"*\medieval ii total war\kingdoms.exe" --features.mod=mods/teutonic
"*\medieval ii total war\kingdoms.exe" --features.mod=mods/americas

* = folder z grą, np E:\Steam\steamapps\common

Samick
29-11-2012, 19:53
Fajnie, świetnie. Serdecznie dziękuję. :)

30-11-2012, 19:39
Ave!
Mam pytanie jak sie nazywa muzyka z Medieval 2 Total War Kingdoms Teutonic przed rozpoczęciem bitwy?
Sry jeśli napisałem w złym temacie.

Alvadan
01-12-2012, 19:43
czy można usunąć panstwo papieskie tak by pisało że frakcja została zniszczona?
czy jeśli w jednej turze zabiłbym wszystkich generałów papieskich i samego papieża podbijając wszystkie jego ziemie to będzie pisać że frakcja została zniszczona czy trzeba by było zabić jeszcze wszystkich kardynałów?

Tytanuser
01-12-2012, 20:48
Witam, kupiłem dzisiaj M2tw z Kingdoms w gamebooku. Normalnie nie mam takich problemów, ale nie mogę znaleźć klucza produktu. Jedyny klucz jaki ja widzę to ten do rejestracji na CD projekt. Jakby ktoś powiedział gdzie to szukać(w większości gier mówi instalator, tutaj jest ,,Podaj klucz produktu").

02-12-2012, 00:12
czy jeśli w jednej turze zabiłbym wszystkich generałów papieskich i samego papieża podbijając wszystkie jego ziemie to będzie pisać że frakcja została zniszczona czy trzeba by było zabić jeszcze wszystkich kardynałów?
Nie ma czegoś takiego jak zniszeczenia Papiestwa możesz podbić Rzym i zabić papieża ale i tak za rok będzie głosowanie i zostanie wybrany nowy pojawi się koło Rzymu możęsz go zabijać be końca.Jeśli chcesz nim grać to musisz zmieniać w plikach :D
Ja zrobiłem tak Cesarstwem podbiłem Rzym Ale dałem im ziemie świętą :D

02-12-2012, 00:13
Witam, kupiłem dzisiaj M2tw z Kingdoms w gamebooku. Normalnie nie mam takich problemów, ale nie mogę znaleźć klucza produktu. Jedyny klucz jaki ja widzę to ten do rejestracji na CD projekt. Jakby ktoś powiedział gdzie to szukać(w większości gier mówi instalator, tutaj jest ,,Podaj klucz produktu").
TYRANUSER

Jeśli jest bez książeczki to na pudełku jeśli masz ją to na jej końcu (okładka styłu)

02-12-2012, 00:15
alvadan

Nie ma czegoś takiego jak zniszeczenia Papiestwa możesz podbić Rzym i zabić papieża ale i tak za rok będzie głosowanie i zostanie wybrany nowy,pojawi się koło Rzymu możesz go zabijać be końca ale i tak będzi pojawiać się nowy.Jeśli chcesz nim grać to musisz zmieniać w plikach :D Ja mam i gram nimi atakuje wszystkich i mają od razu ekskomunike.
Ja zrobiłem tak,Cesarstwem podbiłem Rzym Ale dałem im ziemie świętą i walczyli z Egiptem ;D

Alvadan
02-12-2012, 10:51
ale nowy papież jest wybierany spośród kardynałów jeżeli w jednej turze zabiłbym wszystkich kardynałów i papieża to teoretycznie nie powinno już być nowych papieży ani kardynałów ponieważ kardynałowie wybierają nowego pape a papa wybiera kardynałów. Robić tego nie chce bez pewności że na pewno się uda kardynałów bym utopił na statku a papieża zdjąłby zabójca :D

Nezahualcoyotl
02-12-2012, 11:05
ale nowy papież jest wybierany spośród kardynałów jeżeli w jednej turze zabiłbym wszystkich kardynałów i papieża to teoretycznie nie powinno już być nowych papieży ani kardynałów ponieważ kardynałowie wybierają nowego pape a papa wybiera kardynałów. Robić tego nie chce bez pewności że na pewno się uda kardynałów bym utopił na statku a papieża zdjąłby zabójca :D
Bez ingerencji w plikach teoretycznie jest to mozliwe pod warunkiem ze wszyscy kardynalowie pochodza z Twojej frakcji oraz nie ma juz w rozgrywce zadnego katolickiego panstwa.Wydaje mi sie jednak ze system automatycznie wypromuje kleche z najwyzsza poboznoscia do rangi kardynala a nastepnie Papy...i tak bez przerwy ;)

02-12-2012, 11:34
Tak ale dajmy nato żę po turze już masz nowych kardynałów są szybko wtedy wybiereni po turze.

Przykładać się do jakości pisania, przykładać.
S

Alvadan
02-12-2012, 17:43
a to nie jest tak że to papież wybiera kardynałów?

Lwie Serce
02-12-2012, 17:59
Oni są wybierani automatycznie zależnie od pobożności danego kapłana.

Alvadan
03-12-2012, 15:10
a dzięki szkoda myślałem że dam radę usunąć papieżaka mam wszystkich 13 kardynałów na jednej prowincji osadzonych więc łatwo bym ich usunął

Alvadan
09-12-2012, 16:47
czy jeżeli wypędzę portugalią maurów z półwyspu iberyjskiego i znieszczę frakcje hiszpani to dalej będę mógł postawić zakon santiago bo póki co brałem udział w 4 krucjatach biorę udział w 5 mam twierdzę bez żadnych gildi jest rok 1316 i nie miałem jeszcze ani razu opcji wybudowania zakonu

Lwie Serce
09-12-2012, 17:15
Będziesz mógł.

Alvadan
13-12-2012, 20:33
jak utrzymać dobry status w mieście?Mam z tym ogromny problem ponieważ żeby miasto miało poparcie 80% muszę mieć pełen garnizon a to kosztuje buduje wszystkie budynki które dają szczęcie a poparcie jest kiepskie.
czy można przeprowadzić eksterminacje własnego miasta bez czekania aż stanie się barbarzyńską potem ją podbić i dopiero tylko w momencie kiedy należy do mnie.
Każda moja metropolia ma jeden problem nędza i to bardzo wysoko 80% można to jakoś zmiejszyć ?

Domen
13-12-2012, 20:36
Może miasto jest bardzo daleko od stolicy :?: Im dalej od stolicy tym mniejszy porządek. Buduj budynki zwiększające zdrowie publiczne (to zmniejszy poziom nędzy). Daj dobrego generała, z cechami dobrego zarządcy, dużą pobożnością, itd. W mieście można milicje za darmo utrzymywać (w zależności od wielkości miasta od 2 do kilku oddziałów). Duża liczba ludności innej religii niż twoja też zmniejsza porządek - rekrutuj kapłanów i nawracaj ludność.

Stolicę przenieś do miasta położonego mniej więcej w środku państwa - to wyrówna porządek w osadach i zmniejszy średni poziom korupcji.

czy można przeprowadzić eksterminacje własnego miasta

Zbuntuj miasto, zdobądź na nowo i wtedy możesz po zdobyciu eksterminować. Ale to raczej w ostateczności się robi.

tylko w momencie kiedy należy do mnie.

Nie można eksterminować miasta w ten sposób. Musisz zbuntować miasto i podbić na nowo, żeby móc je eksterminować.

żeby miasto miało poparcie 80%

W sumie 75% wystarczy żeby nie było zamieszek. Ale im mniejszy porządek tym częściej pojawiają się armie buntowników w okolicy miasta.

Dunkel
13-12-2012, 22:41
Ja jakoś zawsze miałem szaraków na prowincji jak tylko lojka schodziła poniżej 100% :O

Domen
13-12-2012, 23:03
Jak generał ma duży postrach to też porządek w "buntowniczych" osadach podnosi.

W takich "lojalnych" osadach za to lepsi są z dużą rycerskością / pobożnością.

Alvadan
14-12-2012, 13:43
każda moja prowincja ma 95-100% chrześcijaństwa a i tak jest takie coś jak niepokoje religijne nawet w miastach z 100% katolicyzmem.
Ze stolicą będe miał problem ponieważ gram portugalią podbiłem cały półwysep wypędziłem maurów, hiszpanów zniszczyłem (tu mam drugi problem bo brałem udział w 5 krucjatach a jeszcze ani raz nie pojawił się komunikat bym mógł wybudować zakon santiago :( ) podbijałem prowincje z portami od bardaux rennes caen (...)do antwerpii a w dodatku mam 3 tereny w ziemi świetej akka damaszek i jerozolima więc wyśrodkować nie mogę :(
W Jeruzalem mam zabujczy problem z korupcją bo bierze ona ok 1200 z 3000 dochodu

Domen
14-12-2012, 14:52
Na jakim poziomie trudności kampanii grasz :?: Co do wyśrodkowania stolicy - metodą prób i błędów zmieniaj stolicę z jednego miasta na drugie i sprawdzaj korupcję w państwie aż będzie najmniejszy poziom (musisz wejść do zwoju finansów państwa - bo nie chodzi o korupcję w tym czy innym mieście tylko całkowitą) - kiedy będzie najmniejszy poziom ogólnej korupcji, zostaw stolicę w tym mieście. Ewentualnie zamiast korupcji możesz sprawdzać przewidywany stan skarbca na kolejną turę, zmieniając stolicę metodą prób i błędów (i tam gdzie największy stan skarbca, tam zostaw stolicę) - ale oczywiście nie zmieniaj w międzyczasie podatków ani nie wrzucaj do kolejki rekrutacji i budowy, bo to zniekształci wynik prób.

Alvadan
14-12-2012, 16:01
nie pamiętam jaki mam poziom trudności bardzo trudny/bardzo trudny chyba

Samick
14-12-2012, 17:04
Przypominam o niezaniedbywaniu estetyki swoich postów. Twoja wypowiedź świadczy nie tylko o Twoim poziomie, ale także o szacunku do interlokutorów.

Domen
14-12-2012, 19:43
No to na takim poziomie trudności nie ma się co dziwić, że masz tego typu problemy.

Mając bardzo wielkie państwo na korupcję niewiele poradzić - moja rada, żeby umieścić stolicę w środku państwa, zminimalizuje korupcję do "niezbędnego minimum", ale przy ogromnym państwie korupcja i tak będzie wielka w osadach położonych na peryferiach imperium - np. w takiej Jerozolimie.

Jeśli masz miasta na wybrzeżu wokół Morza Śródziemnego - to zrób stolicę na jakiejś wyspie na tym morzu (np. Sardynia, Korsyka, Sycylia).

Jacek_Azael
17-12-2012, 14:55
Witam. Mam pytanie, gram Turcją. 40 prowincji, 100 tur do końca. Dochody na poziomie 8000-9000 i nagle z tury na turę, -11000? A nic takiego nie zrobiłem, ani w jedną turę jakiejś gigantycznej liczby drogiego wojska, ani temu podobnych. Ale mam na swoim terenie (w Italii) 5 armii krucjaty, oraz szerzy się Czarna Śmierć. Czy to może być powód tak nagłej zmiany dochodów? Pzdr. Jacek.

Lwie Serce
17-12-2012, 14:58
Myślę że to albo jakiś bug albo Czarna Śmierć (chociaż żeby aż tak zniwelowała dochody nieczęsto się zdarza).

Samick
17-12-2012, 15:24
Zapewniam, że to Czarna Śmierć. Co prawda kosi oddziały, przez co spadają koszty utrzymania, ale o wiele bardziej cierpi na tym ludność cywilna oraz handel.

Jacek_Azael
17-12-2012, 20:29
Dzięki bardzo za odpowiedzi. W takim razie pozostaje mi tylko przeczekać Dżumę, lub zdobyć 5 prowincji tym czym mam i amen ;) . Pzdr.

Nezahualcoyotl
17-12-2012, 20:57
Dzięki bardzo za odpowiedzi. W takim razie pozostaje mi tylko przeczekać Dżumę, lub zdobyć 5 prowincji tym czym mam i amen ;) . Pzdr.
Ewentualnie tutaj mozesz znalezc jakies porady odnosnie Czarnej Smierci
viewtopic.php?f=21&t=409 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=409)

Alvadan
18-12-2012, 16:51
Jacek_Azel też mam czarną śmierć ale ja gram portugalią . Moje dochody też z dużej ilości + spadły na miażdżący -

Alvadan
20-12-2012, 18:49
właśnie zobaczyłem coś dziwnego podczas obrony Jeruzalem przed Egiptem,a dokładniej słonie :shock: z niedowierzania włączyłem własną bitwę zobaczyć czy Egipt jest zaopatrzony w tego typu jednostki ale nie był.Jak mam to rozumieć to jest jakiś bug czy coś innego? walcze z egiptem ponad 70 tur i nigdy nie spotkałem u nich słoni. (Walczę z Egiptem ponad 70 tur tylko dlatego że w ziemi świętej brak mi generałów do utrzymywania porządku w miastach i funduszy na wojsko. Całe rezerwy idą na wojnę w europie :twisted: . To dla ciekawskich którzy mieliby się dopytywać czemu aż 70 tur).

Lwie Serce
20-12-2012, 18:53
Przecież Tatarzy (a tak w naprawdę Timurydzi) mają słonie, Egipcjanie nie :) Nie rozumiem oni zaatakowali Cię słoniami?

Arrim
20-12-2012, 19:51
Z tego co pamiętam, to w późniejszym etapie kampanii na Bliskim Wschodzie są dostępne najemne jednostki słoni.

Alvadan
21-12-2012, 13:35
był tam tylko jeden odział słoni zwykłych z muszkietami (22 jednostki)

Alvadan
24-12-2012, 10:55
Co zrobi by móc wybudować zakon santiago mam ju prawie 1400r a jeszcze nie miałem opcji do wybudowania go (mam miasta w których nie ma gildii) byłem już na 8 krucjatach i dalej się nie pojawia to jest męczące . Jak nie macie żadnych specjalnych rad to gdzie w plikach można pogrzebać by w cytadeli Portugalskiej Pampeluma (czy jakoś tak) pojawił się zakon

natec7
25-12-2012, 10:19
Co zrobić by moi łucznicy nie uciekali jak podchodzi wróg do nich?

Arrim
25-12-2012, 11:46
Wyłączyć tryb pojedynku.

stm
26-12-2012, 15:32
Witam.
Mam problem z zarządzaniem miastami i nie udało mi się znaleźć podobnego problemu na forum.
Generalnie gram w samą podstawkę, rozpoczynam grę Polską i oczywiście zaznaczam możliwość ręcznego zarządzania miastem. Jednak już po zdobyciu Torunia i wyprowadzeniu generała miasto przełącza mi się na zarządzanie automatyczne. Kraków i Halicz nie przełączają się ale mają możliwość ręcznego przełączenia na automat, to jest zmiana w stosunku do początku gry bo na starcie kwadracik zmiany jest wyczerniony. Sprawdziłem stary save i wszystko jest ok - we wszystkich miastach nie mam nawet możliwość ręcznego przełączenia - kwadracik jest czarny.
Czy ktoś już miał taki problem?
Jak można temu przeciwdziałać lub co zrobić a czego nie robić w grze by uniknąć podobnych problemów?
Czy jest możliwość edytowania save lub ustawień gry tak aby automat nie był dostępny?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Asuryan
26-12-2012, 15:50
W wyborze kampanii, zaraz za trudnością bitew są dwie opcje. Górna to "zarządzaj wszystkimi miastami", a dolna to "pokaż ruchy AI". Górna musi być zaznaczona. Wtedy opcja ręcznego zarządzania jak i automatycznego jest dostępna dla każdego miasta - najlepiej po prostu kwadracika przełączenia na automat nie tykać.

Alvadan
01-01-2013, 16:46
Może ktoś mi zdradzić dobrą strategie na tatarów? Mam z nimi duży problem ponieważ oni załamali mają kampanie na bliskim wschodzie (niebyła ona specjalnie rozwinięta ale straciłem w niej moich 3 najlepszych generałów podczas oblężeń zamków) wysłałem tam flotę z jedną armią by odbiła choć jeden zamek lub zniszczyła choć jednego dowódce tatarskiego.Gram Portugalią rok 1420 mam już muszkieterów i bazyliszki oraz wielkie karaki

Lwie Serce
01-01-2013, 17:05
Jest nawet temat o Tatarach. Zaś ze swojej strony mogę rzec, iż nie powinieneś mieć problemów z ich pokonaniem mając muszkiety do dyspozycji, rozwalisz zarówno słonie jak i ich łuczników konnych nimi, zaś na ciężką jazdę możesz wystawić pikinierów Aventuros i własną rycerską kawalerię.
Do słoni strzelaj również z dział, zlikwidują je bezproblemowo.

Alvadan
02-01-2013, 14:48
dzięki za odp w takim razie zawracam wysłaną tam armie i wysyłam bardziej nowoczesną :twisted:

Arrim
12-01-2013, 19:16
Wie ktoś, czy drabiny można podpalić? Zauważyłem, że mają wyświetlony w opisie % uszkodzeń. Do tej pory nigdy nie udało mi się przeszkodzić przeciwnikowi w wejściu na mury poza złamaniem morale. W intrze czy gdzieś tam widziałem tylko, że drabiny można zniszczyć artylerią, ale to też mało praktyczne i najczęściej w oblężeniach nie ma się takiej możliwości.

Asuryan
13-01-2013, 00:44
Podpalić z tego co wiem nie, strzelać artylerią do drabin też nie ma sensu - prędzej rozwalimy swoje mury niż je zniszczymy. Drabiny niszczy się piechotą, ale gdy już są oparte o nasze mury. Warunek - robimy wycieczkę i niszczymy je gdy nikogo na nich nie ma. Ciężkie do spełnienia w kampanii.

Samick
13-01-2013, 12:25
Niestety, leżących drabin nie da się zniszczyć. Jedna z wad gry. :/

Domen
13-01-2013, 12:31
W Rome da się wszystko podpalić (drabiny, tarany, podkopy i wieże).

Wald
13-01-2013, 12:34
Mogę zadać pytanie jak to zrobić co do niektórych z wymienionych sprzętów, typu drabiny i podkopy?

Domen
13-01-2013, 15:25
Łucznicy + ogniste strzały + klikasz żeby atakowali sprzęt (a nie żołnierzy go obsługujących). Onagry miotające ogniste pociski też mogą być.

Najlepiej dużo łuczników. W jednym oblężeniu online 3 vs 2 Seleucydami spaliłem Juliuszom cały sprzęt (z tego jedną wieżę już po dojściu do murów).

7 oddziałami x 80 łuczników dobrze rozstawionymi na murach spaliłem: 4 podkopy, 2 wieże, 1 taran.

Jeszcze jedna uwaga - jak już coś się zacznie fajczyć, to można przestać do tego strzelać, bo samo rozwali się do końca (100% uszkodzeń).

Wald
13-01-2013, 16:14
Wiem, wiem jak to wygląda w przypadku wież oblężniczych oraz taranów, tylko nigdzie nie "słyszałem", że płoną drabiny? Co do przykładu jaki podałeś, bardziej pasuje on do działu związanego z RTW, i jeszcze, "onagery" brzmi lepiej ;)

Samick
13-01-2013, 18:28
Rome nie oznacza Medka. Jednakże nie oznacza to, że nie można spróbować takiego rozwiązania.

Domen
13-01-2013, 18:50
i jeszcze, "onagery" brzmi lepiej

Też tak myślałem, ale cały czas podkreślało mi na czerwono "onagery", więc sprawdziłem - no i proszę... :

http://www.sjp.pl/onagry

Prawidłowa forma to onagry. ;)

Wald
13-01-2013, 20:44
tak masz racje z tymi onagry, ale Ja dalej pozostaje przy tym, że dla ucha brzmi lepiej onagery :D

srwk
21-01-2013, 22:34
Witam:) Od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Medieval 2 Total War. I mam kilka pytań (gram w Medka 2 bez dodatku ani żadnego patcha):
1. Otóż udało mi się włączyć tryb hotseat. Gram Anglią, a kumpel Polską i zdarza się, że Anglia przerywa oblężenie albo armia zmienia miejsce swego położenia (domyślam się, że przegrywa bitwy za "moimi plecami". Natomiast Polska zawiesza broń itp bez naszej wiedzy. Tak jakby miedzy turami komputer i tak sterował naszymi frakcjami. Czy cośkolwiek da się z tym zrobić?
2. Co się dzieje z flotą (w 1 ikonce mam np 6 statków) staczam bitwę, wygrywam ją, a mój stateczek płynie do tylu na jakieś neutralne wody (automatycznie). A w następnej turze nie ma tej floty nigdzie ZNIKA!! Już kilka razy mi się tak zdarzyło.
3. Zrobiliśmy krucjatę no i kolega zajął Polską Jerozolimę, a ja byłem, gdzieś koło Konstantynopolu krucjata się skończyła, a mój dziedzic jest pól Europy od moich terenów. 15 tur i jeszcze nim nie wróciłem, dodatkowo z każdym krajem pogarszam stosunki. Jest jakiś inny sposób na jego powrót?

EDIT: Już ściągam patche zobaczymy czy pomogą :) Swoją drogą czemu sam nie pomyślałem, żeby je zainstalować o.O

OskarX
21-01-2013, 23:16
Błędy mogą wynikać z braku wersji 1.3 instalacja tych patchów nie trwa długo, a bardzo poprawiają grę.

Samick
22-01-2013, 11:58
Zainstaluj te patche. Bo inne wytłumaczenie to gra na różnych wersjach (ale to powinno wyskoczyć na początku).

3) Drogą morską lub uśmiercenie dziedzica w walce z jakimiś buntownikami.

Nezahualcoyotl
22-01-2013, 16:59
Co zrobi by móc wybudować zakon santiago mam ju prawie 1400r a jeszcze nie miałem opcji do wybudowania go (mam miasta w których nie ma gildii) byłem już na 8 krucjatach i dalej się nie pojawia to jest męczące . Jak nie macie żadnych specjalnych rad to gdzie w plikach można pogrzebać by w cytadeli Portugalskiej Pampeluma (czy jakoś tak) pojawił się zakon
Juz nie pamietam lecz wydaje mi sie ze ta Gildia musi byc w zamku a nie w miescie ;)
http://totalwar.honga.net/building.php? ... o_minor_ch (http://totalwar.honga.net/building.php?v=m2tw&f=spain&b=knights_of_santiago_minor_ch)

Pattonik
23-01-2013, 09:29
Witam,
Mam dwa pytania dotyczące bitwy:
jak działa opcja - strzelaj na zawołanie?
Jak działa opcja - tryb pojedynku?
POzdrawiam

Samick
23-01-2013, 09:38
1) Oddział zacznie prowadził ostrzał jak tylko wroga jednostka znajdzie się w zasięgu.
2) Oddział będzie automatycznie cofał się, jeśli przeciwnik podejdzie za blisko.

MichalKruk
23-01-2013, 10:32
Witam,
POzdrawiam

Ja też na początku nie wiedziałem jak to działa ale sprawdziłem na "Własnej Bitwie" a nie leciałem na forum... Znaczy trybu potyczki nie wiedziałem bo to pierwsze to chyba oczywiste...

Pattonik
23-01-2013, 11:43
1) Oddział zacznie prowadził ostrzał jak tylko wroga jednostka znajdzie się w zasięgu.
2) Oddział będzie automatycznie cofał się, jeśli przeciwnik podejdzie za blisko.

Dzięki Samick!

Domen
23-01-2013, 12:04

Ach, ta "niezwykła" jakość tłumaczenia polskiego w grach z serii Total War :!:

Poprawne tłumaczenie to "tryb utarczki" lub "tryb harcowania" (z angielskiego "skirmish mode") i "strzelaj do woli" (z angielskiego "fire at will").

Strzelaj na zawołanie ma dokładnie odwrotne znaczenie, bo sugeruje żeby strzelać tylko na wyraźny rozkaz, a tryb strzelania dowolnego powoduje całkowicie odwrotne zachowanie oddziału. Przy czym gdyby taki tryb walki chcieli poprawnie przetłumaczyć, to powinno to być "strzelaj na komendę / na rozkaz":

http://www.podolskiregiment.pl/index.ph ... &Itemid=46 (http://www.podolskiregiment.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=30:komendy-dla-muszkieterow&catid=15:musztra&Itemid=46)

A nie "na zawołanie".

"Pojedynek" to też coś zupełnie innego niż utarczka lub harcowanie. Pojedynek nie polega na unikaniu bezpośredniej walki z wrogiem...

Za tłumaczenie gier z serii TW wzięli się ludzie nie znający dobrze ani języka polskiego ani angielskiego...

Ja też na początku nie wiedziałem jak to działa ale sprawdziłem na "Własnej Bitwie" a nie leciałem na forum...

Dobrze, że poleciał na forum, bo przynajmniej jest okazja żeby podkreślić bylejakość roboty odwalonej przez wydawców polskiej edycji gry.

Gdyby to tłumaczenie było poprawne, to nikt by nie musiał sprawdzać jak to działa, bo opis by sam za siebie mówił... Niestety przy "strzelaniu na zawołanie" tłumaczenie sugeruje coś odwrotnego do faktycznego efektu, a przy "tryb pojedynku" też ciężko się domyślić, że chodzi o to żeby oddziały harcowały...

Ale są lepsze kwiatki tłumaczeń z gier TW. Np. w Rome jednostkę "Straż Miejska" ("Town Watch") przetłumaczyli jako "Obserwacja Miasta"...

Przykład błędu innego rodzaju - jednostkę "Gladiatorzy Welici" ("Velite Gladiators") przetłumaczyli jako 2 jednostki: "Gladiatorzy, Welici" - co świadczy o braku użycia mózgu i o braku odpalenia gry chociaż raz, w celu sprawdzenia czy to jest jedna jednostka o nazwie złożonej z dwóch słów, czy dwie różne...

Jednak nawet te wpadki z Rome nie mogą się równać z różnymi "kwiatkami" tłumaczenia z instrukcji do dodatku "Królestwa" do M2TW...

Znaczy trybu potyczki nie wiedziałem bo to pierwsze to chyba oczywiste...

No chyba sobie żartujesz - sformułowanie "strzelaj na zawołanie" znaczy zupełnie coś innego niż to, co ta opcja faktycznie robi. :roll:

To samo zresztą w przypadku pojedynku - pojedynek to konfrontacja oko w oko i twarzą w twarz, a nie uciekanie gdy wróg się zbliży. :roll:

Zamiast wierzyć w znaczenie słów jakie serwują nam w instrukcjach do Medievala mierni pseudo-tłumacze, zajrzyj lepiej do słownika :mrgreen:

Albo zrób jak ja i graj na angielskich wersjach językowych - tam wszystko rozumiem bez pytania na forum i nikt nie wprowadza mnie w błąd...

Jacek-Placek_0
07-02-2013, 13:23
Nie chce zakładać nowego tematu ale jakoś 20 minut temu mój czytnik zrąbał mi płyte cd1 z med 2 ewentualnie pogłębił uszkodzenie uniemożliwiając mi gre :( jakieś rady co mam robić? Pobrać gdzieś z neta? (chyba nie będzie to nielegalne skoro mam medka kupionego) czy reklamacje po około 3 lat użytkowania?? Albo jak odpalić medka bez korzystania z płyty (płyta z królestw nic nie daje ani cd2 też;/)

Samick
07-02-2013, 15:30
20 zł i wszystko na jednej płytce.

srwk
10-02-2013, 16:14
Da się jakoś wyłączyć oglądanie ruchów wroga? Co prawda wyłączyłem je przed kampania, ale po 1 zapisie i wczytaniu coś się przestawiło i musze je oglądać, a mam słaby komputer i pół europy podbite, wiec z 5 minut oglądam jak księża sobie cupaja:/

Jacek-Placek_0
10-02-2013, 20:35
na odpaloną kampanie chyba nie można już tego zmienić chociaż w plikach nie grzebałem (jakby już to chyba z saves będzie) normalnie to pokazuj ruchy CPU powinno nie mieć znaczka ale dlaczego tobie się przestawiło to nie wiem;/ jako że teraz nie mam medka (płyte szlak trafił) to nie powiem ale luknij jeszcze na mapie kampani opcje gry czy jakoś tak... Może będzie ta opcja;/
Edit:
Medka nie mam bo mi się płyta skopsała ale odpal kampanie i pogrzeb w Opcjach gry szukaj "Ruchy SI/cpu komputera etc"
przynajmniej tak jest w romku więc tu powinno być podobnie

Profesor
16-02-2013, 10:53
Da się jakoś wyłączyć oglądanie ruchów wroga? Co prawda wyłączyłem je przed kampania, ale po 1 zapisie i wczytaniu coś się przestawiło i musze je oglądać, a mam słaby komputer i pół europy podbite, wiec z 5 minut oglądam jak księża sobie cupaja:/

Podczas gry ESC - opcje gry - podążaj za ruchami SI/ukryj ruchy SI :)

kopaa
24-02-2013, 17:20
mam pytanie, co zrobić aby 1 tura=1 rok, albo pol roku?
czy da sie na podstawce grac aztekami ?

Wald
24-02-2013, 18:11
znajdujesz plik descr_strat, jest on czyli-folder z grą-data-map-kampania-otwierasz i kilka linijek na dole masz tą w której jest napisane o czasie turowym rozgrywki, i dalej zmieniasz wg własnych upodobań.

Na podstawce nie da się grać Aztekami, gdyż po odblokowaniu występuje błąd zaraz po rozpoczęciu kampanii.

chkaplan
24-02-2013, 22:10
.....
Na podstawce nie da się grać Aztekami, gdyż po odblokowaniu występuje błąd zaraz po rozpoczęciu kampanii.

.... czy ktoś wie jak z tego wybrnąć ? Może jest jakiś sposób ?

Aztec
26-02-2013, 22:03
Z tego się nie da wybrnąć, a na nawet jeśli się da to jest bez sensu, Aztekowie nie posiadają floty więc nie da się przemieszczać na kontynent Europejski

Profesor
27-02-2013, 17:26
.....

.... czy ktoś wie jak z tego wybrnąć ? Może jest jakiś sposób ?

Trzeba umiejętnie pogrzebać w plikach, aby ta frakcja była w pełni grywalna.
Jeżeli tak bardzo zależy Ci na grze Aztekami, to polecam kampanię w dodatku Kingdoms jeżeli jeszcze go nie nabyłeś :)

eric6666
16-03-2013, 05:03
Mam pytanie. Czy można jakoś dodac komputer, do multiplayer LAN w trybie bitwy? mam z kolegą dodatek Third Age i chcielibyśmy pyknąć 2vs 2 na komputery, ale za nic w świecie nie mogę znaleźć jak je dodać. Z góry dzięki za każdą pomoc.

magik88
21-03-2013, 11:07
W grze są różne typy zwycięstw (heroiczne itp.) - powie jakaś dobra dusza czym się od siebie różnią?

Aztec
21-03-2013, 11:10
Tych kilka typów zwycięstw jest zależnych od tego, jakie straty poniesiesz i jaki był stosunek sił Twoich do sił wroga.
Dajmy na to, ze miałeś 1000 żołnierzy, a wróg 3000, wygrałeś więc jest to heroiczne zwycięstwo.
Wygrałeś bitwę ale straciłeś w prawie całą armię, zwycięstwo pyrrusowe.
Reszty już chyba nie muszę tłumaczyć ;)

magik88
28-03-2013, 12:19
Mam pytanie odnośnie dyplomacji - czemu niektóre kraje są takie uparte? Walczyłem z Węgrami, pokonałem ich armię i zdobyłem jedną osadę - od razu przybiegli błagać o pokój.
Walczę teraz z HRE grając Polską (tak samo jest z Danią) - wygrałem 2 duże bitwy, więc wysyłam dyplomatę (chciałem skupić się na wschodzie) i dowiaduję się, że moja propozycja wstrzymania ognia jest "bardzo wymagająca". No dobra, zdobyłem Magdeburg - dalej to samo. Podbiłem Hamburg - to samo. Dalej nie chcą słyszeć o pokoju. Dziwne AI.

Mizutsu
30-03-2013, 09:23
Zależy to od ilości miast, zamków, złota oraz wojska danego państwa. Dodatkowo niektóre frakcje mają ustawione bardziej ugodowe skrypty niektóre agresywne. Tak samo liczy się priorytet frakcji, przykładowo frakcja której zależy na pokoju podpisze z Tobą rozejm i sojusz prędzej niż frakcja której celem jest handel. Przynajmniej tak wygląda to w teorii :)

Jakub123
12-04-2013, 10:53
Hej! Prosił bym z łaski o wytłumaczenie w jaki sposób wybiera się następce, zależy to od jego cech pochodzenia lub czegoś takiego? Mam taką sytuacje Basileus nie doczekał się syna więc chciał bym ażeby tron przejeła dynastia Paleologów lecz nie mogę do tego dojść jak(gram w Bellum Crucis). Dzięki wielkie za radę!

Smoli
19-04-2013, 16:49
Istnieje jakiś sposób na wyeliminowanie z gry buntów? Jakiś kod, mod czy np. zmiana czegoś w plikach gry? Pytam o to bo po jakimś czasie gry w kampanie zawsze dopada mnie plaga buntów, a na trzymanie wojska w każdym mieście mnie po prostu nie stać :/

Burn.
17-05-2013, 19:40
Nie jestem do końca pewny ale buntów z gry raczej nie da się usunąć. Aby nie były tak uciążliwe to zajmuj miasta pokojowo, a jak to nic nie daję to trzeba troszkę "eksterminować" ludność tzn. wyprować cała armie z miasta poczekaj pare tur niech buntonicy ją zajmął i potem odbij miasto i wyrżnij trochę tego bydła ;)

@Edit
Sorki, ale nie zauważyłem daty pod ostatnim postem :D

Alvadan
19-05-2013, 14:46
jak ludnośc dla ciebie jest ważna to możesz armie wyprowadzic poczekać aż miasto się zbuntuje potem wrucić podbić ludność eksterminować i potem wpisać kod add_population (nazwa miasta) (liczba osób) miasto bedzie miało z powrotem dawną liczbę ludności lub troche mniej

Harry-Potter-TW
02-07-2013, 10:51
Mam pytanka: czy edycja z gamebook jest na steam i czy wychodziły jakieś patche po 1.5?

Samick
02-07-2013, 11:04
Nie wiem czy na Steam, za to wiem, że po 1.5 to wersja ostateczna.

Wald
02-07-2013, 11:35
Prawie na pewno jest pod steam tak jak większość gier z tej serii.

towarzysz_pancerny
11-07-2013, 20:28
Istnieje jakiś sposób na wyeliminowanie z gry buntów? Jakiś kod, mod czy np. zmiana czegoś w plikach gry? Pytam o to bo po jakimś czasie gry w kampanie zawsze dopada mnie plaga buntów, a na trzymanie wojska w każdym mieście mnie po prostu nie stać :/

Istnieje kilka sposobów na tego typu popsucie gry. Pierwszy możemy wyrzucic do śmieci jako "mało rozwojowy" - obniżenie populacji w descr_start. Drugi to dowalenie bonusow w export_descr_buildings. Ten wiec plik , wpisujesz w wyszukiwanie: happiness_bonus oraz law_bonus - i wszedzie gdzie to jest zwiekszasz cyfry, najlepiej jakos proporcjonalnie. Nie wiem jak Ty ale mieszkańcy bedą szczęśliwsi ;) To na serio, mrugniecie to tylko taki tik ;)

I najlepiej jakbys jeszcze budował te zwiekszające szczescie i rozwijajace prawo budynki.

Tak teraz dopiero spojrzalem na date, ale niech już bedzie. Może sie komuś przyda ;)

kyron
12-07-2013, 18:29
Czy pamięta ktoś jak się odpalało bloodmod do Medievala II ?
Wrzucało się taki mały plik z teksturami do głównego katalogu czy do podkatalogu data.
Tylko nie pamiętam bardzo co było dalej,na pewno odpalało się M2 z lini poleceń z parametrem
(" Medieval2.exe_bloodmode=1 " ) coś takiego chyba i
już nie kojarzę zupełnie czy w pliku medieval2preference.cfg się coś dopisywało ?

Matilon
24-07-2013, 19:31
Cześć, jestem tu nowy!
Ja mam takie pytanie, da się Zakonem Krzyżackim, Litwą (krajami dodanymi w Kingdoms) grać w kampanii głównej? Tzn. chodzi mi o to, by znajdowały się te państwa na mapie conajmniej ;)
Jak takie zapytanie było, to proszę podrzucić mi temat, bo forumowa szukajka nic mi nie dała.

Matisek
24-07-2013, 19:51
cześć.
Niestety przeniesienie tych frakcji nie jest takie proste. Musiałbyś prawie że od nowa je stworzyć. Zrobienie nowej frakcji to kwestia zmian w plikach. Dla mnie zrobienie nowej frakcji to pół godziny (a raczej kopia starej), ale jakiś czas już poświęciłem na modowanie, więc Tobie może pójść znacznie dłużej. W tym temacie masz link do poradnika, jak zrobić nową frakcję.
viewtopic.php?f=249&t=11442 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=249&t=11442)

Dobrą opcją jest ściągnięcie moda. Jest mod, który dodaje frakcje z Kingdomsów do podstawki- viewtopic.php?f=372&t=193 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=372&t=193)
Są też przeróżne inne mody, jeśli na razie grałeś tylko w podstawkę, to polecam oglądnięcie sobie tego działu viewforum.php?f=19 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=19)

Na koniec dodam, że bardzo łatwo jest przenieść frakcję z podstawki do dodatku. Wystarczy dodać frakcję w jednym pliku, przypisać jej armie i jakieś miasto.
Ten plik to descr_strat. Jeśli chcesz, to Ci wyjaśnię jak to zrobić.

Matilon
24-07-2013, 19:55
Rozumiem, więc trzeba się bawić. Magię pliku descr_stat znam, nie raz bawiłem się tym na samej podstawce, ale po pożyczeniu Kingdomsów od kumpla naszła mnie chęć na przejście całej kampanii Litwą ;)
Dzięki za link do modowni - skorzystam ;)

towarzysz_pancerny
28-07-2013, 10:44
Też poświeciłem troche modowaniu serii ale w pól h nie przenióslbym nawet rostera, nie wspominając o obsadzeniu garnizonów itd. Jest troche roboty. Nie ma to tamto

TheBlaze
23-08-2013, 18:40
Siemka mam mały problem z Medievalem 2 , a dokładnie nie widać w grze napisów np. armia agenci itp. widać tylko miasteczko , ale to akurat najmniejszy problem , najbardziej wyczuwalnym błędem jest okno dyplomacji a dokładnie nie widać co mi kto zaproponował i nie widać z lewej strony moich propozycji , także u mnie dyplomacja jest całkowicie wyłączona :(. Proszę o pomoc

Zanim cokolwiek jeszcze napiszesz, popatrz, trzy razy pomyśl. Teraz kończy się to na upomnieniu, następna wpadka oznaczać będzie wycieczkę do karceru.
Samick

Ardas
26-08-2013, 14:34
Witam. Mam pytanie znów. Próbuję z ziomkiem zagrać przez gamerangera w Medieval 2: Total War Kingdoms i mamy problem, mianowicie: Pojawia się np mi(Jeśli kolega hostuje) komunikat "czekaj na host" i nic się nie dzieje. Czy zna ktoś rozwiązanie problemu?

HusarPL
18-09-2013, 18:14
Witam.
Może ktoś o to już pytał. Jest możliwość zmiany stanu początkowego skarbca? Np. w polsce zamiast 1200 12000 ?
EDIT: I czy da się wywołać wcześniej inwazje mongolów w plikach ?

Zwiastun
18-09-2013, 19:13
Te pierwsze to pewnie w descr_strat.txt jest,a drugie w campaign_script.txt obydwa w tym samym folderze. Nie mam 100% pewności bo nie bawię się w takie rzeczy.

Jeremi Wiśniowiecki
25-09-2013, 21:07
Nie wiem czy nie powinno być w dziale o modyfikacji ale spróbuję tutaj i proszę o przeniesienie jak coś.

Można zmienić gdzieś nazwę władcy Rusi z Wielki Książę na Car ?

Z góry dziękuje za odpowiedź. :)

Samick
26-09-2013, 00:36
Iwan ogłosił się carem w 1541, przez nas był nieuznawany do 1667 i byłby dalej gdyby nie konieczność. Zaś reszta Europy śmiała się z niego do końca III wojny północnej. Data końcowa Medka - ok. 1520. Wniosek: nie można, bo byłoby to niehistoryczne. :)

Jeremi Wiśniowiecki
26-09-2013, 06:49
Znam historię. ;) Po prostu dla mnie by ładniej wyglądało, a o historyczności w tej grze raczej nie ma co marzyć. :)

szogu3
15-10-2013, 13:24
Wie ktoś może w jaki sposób mogę zmienić język gry z niemieckiego na angielski ? (ew. polski ?)
Pobrałem plik localized.pack po polsku i nie działa,
"Menu start->uruchom->wpisz regedit->rozwijasz HKEY_LOCAL_MACHINE->SOFTWARE->SEGA->Medieval II Total War" - też nie działa.
Wersja gry 1.3 (sama podstawka choć mam wersje gold)

blom88
21-10-2013, 14:07
Witam. Od jakiegoś czasu czytam, przeglądam te forum i na parę nurtujących mnie pytań znalazłem już odpowiedź, jednak mam jeszcze parę pytań, na których to rozwiązania znaleźć nie mogę, mianowicie:

1. Wszyscy mówicie o patchu Medievala 1.3 ja jak wchodzę do gry i w opcjach gry pojawia mi sie w górnym rogu prawym "wersja gry 1.0.3" mam rozumieć, że mam tą wersje gry 1.3 o której wszyscy piszą?

2. Czy idzie jakoś zrobić (pogrzebać w plikach, czy coś) żeby w sytuacji gdy np. zniszcze jakąś frakcje doszczętnie np. Francje, ona za parę tur odrodzi się w jakieś prowincji?

3. Wielu z Was pisze, że AI komputera na mapie taktycznej ( dotyczy głównie dyplomacji), a w szczególności podczas walki jest do niczego. Komputer jest kiepski, atakuje nieprzemyślanie itd.
Moje pytanie czy da się jakoś to zmienić? Wgrać jakiegoś minimoda do podstawki, nie wiem jakiś inny pomysł?

4. Odnośnie modów, wiem że trochę odbiegam od tematu, ale nie chce spamować na całym forum. Jaki ew. mod polecacie?
Chodzi mi o to głównie, by po wgraniu moda gra:
- była stabilna, nie wywalała do pulpitu,
- chodziła w miarę szybko (a nie, że tury ładowały by mi się 2,3 minuty i dłużej, jak to wielu z Was narzeka)
- AI komputera zarówno w bitwach jak i na mapie strategicznej było dobre. ( dyplomacja i walka)?

Samick
21-10-2013, 14:36
1. Tak. Określenia te stosuje się wymiennie.

3. Poszperaj za zmodyfikowanym AI Pitera, jest bardziej racjonalne. Dodatkowo jest jeszcze Archaon's Loyal Allies, który zwiększa znaczenie sojuszy i zmniejsza szanse na zerwanie go bez przyczyny.

4. Dla mnie solidny mod = długie tury. Bellum Crucis, Stainless Steel, Eras Total Conquest, TATW i kilka innych. Do wyboru, do koloru, kto co lubi. :)

Fuks
04-11-2013, 11:11
Mam następujące pytania:

1. Czy zainstalowanie jakiegokolwiek moda w trakcie kampanii odniesie skutek wobec niej, czy aby cieszyć się ewentualnymi zmianami, należy zacząc od nowa? Wydawałoby sie, że odniesie, ale lepiej zapytać.

2. Który mod należy zainstalować, jeżeli chce się poprawić AI w grze? "Zmodyfikowane AI Pitera" z postu wyżej ma jakas nazwe?

3. Odnosząc sie do pytania nr 2, czy instalacja kilku modów na AI ma szanse odniesc skutek, czy to wszystko są te same pliki, więc mody się eliminują nawzajem?

4. Jak ma się instalacja moda po angielsku do polskiej gry? Coś to zmienia? czy rzeczy z moda mają po prostu angielskie nazwy, a cała reszta polskie?

5. Potrzebuje tak naprawdę konkretnej odpowiedzi w stylu: zainstaluj to i to, to dyplomacja i AI będą lepsze niż masz teraz ;),

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

Asuryan
04-11-2013, 12:21
1. Czy zainstalowanie jakiegokolwiek moda w trakcie kampanii odniesie skutek wobec niej, czy aby cieszyć się ewentualnymi zmianami, należy zacząc od nowa? Wydawałoby sie, że odniesie, ale lepiej zapytać.
Według mnie należy zacząć od nowa, ale mogę się mylić.

Samick
04-11-2013, 12:29

Zależy jaki mod i do czego. Duże mody zazwyczaj wymagają zaczynania od początku, bo stare zapisy są niekompatybilne. Archaon's Loyal Allies wrzucasz i działa. Musisz poszukać, poczytać i próbować.

2. Który mod należy zainstalować, jeżeli chce się poprawić AI w grze? "Zmodyfikowane AI Pitera" z postu wyżej ma jakas nazwe?

Użyj opcji szukaj. Szukanie nie boli.

3. Odnosząc sie do pytania nr 2, czy instalacja kilku modów na AI ma szanse odniesc skutek, czy to wszystko są te same pliki, więc mody się eliminują nawzajem?

Nawet nie eliminują co mogą spowodować większą irracjonalność decyzji AI, a w skrajnych sytuacjach niestabilność gry i problemy.

4. Jak ma się instalacja moda po angielsku do polskiej gry? Coś to zmienia? czy rzeczy z moda mają po prostu angielskie nazwy, a cała reszta polskie?

Zależy jaki mod. Pod zwykłego Medka może dojść do sytuacji gdy pół gry jest taka a drugie pół taka. W Kingdomsach cała gra będzie w języku w jakim powstał mod.

ricarrdoba
09-11-2013, 11:30
Gildie
stawiać na różnorodność czy jednolitość

Samick
09-11-2013, 15:32
Zależy co potrzebujesz. :)
Bawisz się kupcami na potęgę? Bawisz się zabójcami? Może wolisz zakony? Osobiście stawiam co podejdzie (pod warunkiem posiadania odpowiednich finansów). Przeszperaj forum, znajdziesz dwa albo trzy wątki poświęcone gildiom.

leszard
09-11-2013, 20:20
Czy żeby zainstalować mod do królestw "Third Age" to muszę mięć zainstalowaną podstawkę? Ponieważ kupiłem e-booka i mam dodatek jako samodzielną grę.

Burn.
11-11-2013, 08:57
Kingdoms nie jest samodzielnym dodatkiem. Wymaga podstawki co za tym idzie nie zainstalujesz Third Age.

tomtom1
17-11-2013, 18:35
Witam ! Jestem nowy i mam do Was pytanie jak można zmienić aby 1 rok w grze = 1 turze i tak samo z życiem generałów , jak ktoś może wytłumaczyć które pliki itp. albo dać link.
Z góry dziękuje. :)

Burn.
17-11-2013, 19:14
Wchodzisz w folder z medievalem > data > world > maps > campaign > imperial campaign i tam masz pliczek descr_strat. Wchodzisz i masz linijke "Timescale 2.00" w domyśle tą wartość tzn "2.00" zmieniasz na "1.00".

Co do generałów to chyba będą się starzeć tak samo ( ale nie jestem pewien )
@EDIT
z tego co kojarzę wszystko masz w FAQ albo gdzieś w tym wątku. Użyj opcji szukaj.

tomtom1
17-11-2013, 19:24
ok wielkie dzięki . Musze przyznać nie chciało mi się szukać ale następnym razem poszukam.

Xysiek
27-02-2014, 13:53
Witam.
Mam problem z zarządzaniem miastami i nie udało mi się znaleźć podobnego problemu na forum.
Generalnie gram w samą podstawkę, rozpoczynam grę Polską i oczywiście zaznaczam możliwość ręcznego zarządzania miastem. Jednak już po zdobyciu Torunia i wyprowadzeniu generała miasto przełącza mi się na zarządzanie automatyczne. Kraków i Halicz nie przełączają się ale mają możliwość ręcznego przełączenia na automat, to jest zmiana w stosunku do początku gry bo na starcie kwadracik zmiany jest wyczerniony. Sprawdziłem stary save i wszystko jest ok - we wszystkich miastach nie mam nawet możliwość ręcznego przełączenia - kwadracik jest czarny.
Czy ktoś już miał taki problem?
Jak można temu przeciwdziałać lub co zrobić a czego nie robić w grze by uniknąć podobnych problemów?
Czy jest możliwość edytowania save lub ustawień gry tak aby automat nie był dostępny?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Miałem ten sam problem. Stary save wrzuciłem do reinstalowanej gry gdzie nie miałem włączonej opcji auto zarządzania, a jednak podczas gry, nagle jedne miasta były ok a inne były zarządzane automatycznie. Co lepsze, zaczęło się kaszanić cos, co pierwszy raz w medku widziałem. Podam przykład:
W duzym mieście znajdują się 3 jednoski i nie ma autozarzadzania, wychodzę jedną z nich i wskakuje auto - rezultat? Po dwóch turach zobaczyłem, że komputer rekrutuje mi chłopów i buduje budynki których nie chciałem w tej kolejności!
Szukałem w necie rozwiązania i wyskoczyło tylko te forum.

W wyborze kampanii, zaraz za trudnością bitew są dwie opcje. Górna to "zarządzaj wszystkimi miastami", a dolna to "pokaż ruchy AI". Górna musi być zaznaczona. Wtedy opcja ręcznego zarządzania jak i automatycznego jest dostępna dla każdego miasta - najlepiej po prostu kwadracika przełączenia na automat nie tykać.

Niestety, Asuryana porada okazała się chybiona, ponieważ radzi, jak wyłączyć auto przed rozpoczęciem kampanii, a nie już z istniejącym save. Asur jednak podsunął mi pomysł, by wejść w opcje po wczytaniu save'a i tam spróbować...
http://www.freeimagehosting.net/t/poh2z.jpg

Ja rozwiązałem to w ten sposób:

W trakcie gry na mapie głównej, wciśnij Esc i opcje gry:

W środkowej opcji nie miałem ptaszka, postaw go i bedzie problem rozwiazany :)
http://www.freeimagehosting.net/newuploads/omlz9.jpg

Samick
23-03-2014, 21:59
W RTW nie można przenosić ani postaci ani przedmiotów i tak jest w M2. Można w R2, ale to inna bajka, inny silnik.

Piter
24-03-2014, 10:04
Witam, czytałem gdzieś, że w M2 można tak jak w RTW przenosić towarzyszy i przedmioty od postaci do postaci, ale u mnie to jakoś nie chce działać. Jest na to jakiś sposób czy po prostu coś źle przeczytałem?
Niektóre rzeczy można przensić, musisz mieć obu generałów w jednej armii i przenieść przedmiot nad portret generała któremu chcesz coś dać.

BartekH
07-06-2014, 21:23
Witam. Czy zmęczonym jednostkom, wycofanym chwilowo z walki (gdzieś tam na ubocze) odnawia się energia, czy pozostają one zmęczone już do końca bitwy?

Lwie Serce
07-06-2014, 21:27
Tak, no chyba, że są totalnie padnięci, wtedy już raczej nie ma co na to liczyć, ewentualnie troche wypoczną ale wiele to nie da.

BartekH
08-06-2014, 15:57
Dzięki :). Na pewno da mi to trochę więcej możliwości :).

Piter
08-06-2014, 18:44
Nie zauważyłem, żeby tak było ale ręki bym sobie nie dał uciąć, że nie wracają.

Nezahualcoyotl
09-06-2014, 17:25
Witam. Czy zmęczonym jednostkom, wycofanym chwilowo z walki (gdzieś tam na ubocze) odnawia się energia, czy pozostają one zmęczone już do końca bitwy?

Jednostki regeneruja swoja wytrzymalosc nawet do stanu poczatkowego.Oddzialy elitarne i majace lepsze statystyki szybciej nabieraja sil w porownaniu z wiekszoscia jednostek dostepnych na poczatku kampanii,np:ciezkozbrojni rycerze wolniej sie mecza od miejskiej milicji oraz szybciej sie regeneruja.

BartekH
14-06-2014, 13:35
To pewnie będę jeszcze co jakiś czas wstawiał jakieś pytania na forum :). Oto kolejne:

1. Co jest z szarżami? Wyczytałem, że na różnych patchach przeprowadza się je inaczej. Mam patch 1.0. Jeżeli po prostu kliknę dwa razy na wrogie jednostki, to moja konnica (piechota zresztą też) biegnie na przeciwnika, zatrzymuje się przed nim i walczy. Próbowałem ustawiać się naprzeciw mojego wroga, najpierw jeden klik i idą powoli, później podwójny klik - biegną na przeciwnika i zwykle się przed nim zatrzymują :/.

2. Oczywiście sobie przerzuciłem w plikach Państwa chwilowo niegrywalne, żeby były od początku grywalnymi. Pograłem Danią, nauczyłem się zasad w grze panujących itp. itd. :). Chciałem wypróbować Bizancjum, nie dało się. Miałem tylko mapę, możliwość wejścia do zamku, nawet kupna budynków, ale nie miałem możliwości ruszania kamerą po świecie gry, nie miałem paneli, które pokazują stan armii, finansów, ikonki wieści itp. Normalne, że coś się buguje przy "oszukańczym" odblokowaniu innych nacji?

3. Mam problemy z zainstalowaniem patcha 1.2. Nie wiem, może powinienem zainstalować najpierw patch 1.1? Tylko, że na płycie dodatkowej jest jedynie wersja 1.2 :/, Może to przez to, że grzebałem w plikach gry (punkt 2)?

Piter
14-06-2014, 13:56
To pewnie będę jeszcze co jakiś czas wstawiał jakieś pytania na forum :). Oto kolejne:

1. Co jest z szarżami? Wyczytałem, że na różnych patchach przeprowadza się je inaczej. Mam patch 1.0. Jeżeli po prostu kliknę dwa razy na wrogie jednostki, to moja konnica (piechota zresztą też) biegnie na przeciwnika, zatrzymuje się przed nim i walczy. Próbowałem ustawiać się naprzeciw mojego wroga, najpierw jeden klik i idą powoli, później podwójny klik - biegną na przeciwnika i zwykle się przed nim zatrzymują :/.

Normalnie atakuj z biegu, ważne, żeby byli dobrze rozpędzeni, jeśli chcesz atakować z początku jadąc stępem to klikasz tylko raz, potem przed szarżą sami zaczną galopować.

2. Oczywiście sobie przerzuciłem w plikach Państwa chwilowo niegrywalne, żeby były od początku grywalnymi. Pograłem Danią, nauczyłem się zasad w grze panujących itp. itd. :). Chciałem wypróbować Bizancjum, nie dało się. Miałem tylko mapę, możliwość wejścia do zamku, nawet kupna budynków, ale nie miałem możliwości ruszania kamerą po świecie gry, nie miałem paneli, które pokazują stan armii, finansów, ikonki wieści itp. Normalne, że coś się buguje przy "oszukańczym" odblokowaniu innych nacji?

Pierwszy raz słyszę o takich bugach po tym triku.

3. Mam problemy z zainstalowaniem patcha 1.2. Nie wiem, może powinienem zainstalować najpierw patch 1.1? Tylko, że na płycie dodatkowej jest jedynie wersja 1.2 :/, Może to przez to, że grzebałem w plikach gry (punkt 2)?

A patch odpowiada twojej wersji językowej (patch 1.1 nie jest konieczny).

Asuryan
14-06-2014, 14:07
1. Idealne szarże - ustawić się naprzeciwko przeciwnika, jeden klik i idą powoli, a później w odpowiedniej odległości sami szarżują (bez jakiegokolwiek dodatkowego klikania na wrogu).

2. Nie, nie jest normalne, pewno coś namieszałeś przy przerzucaniu.

3. Odinstaluj. Zainstaluj ponownie. Najlepiej zaopatrz się w dodatek - automatycznie wprowadza najnowszy patch 1.3 w podstawce.

BartekH
15-06-2014, 00:02
1. Idealne szarże - ustawić się naprzeciwko przeciwnika, jeden klik i idą powoli, a później w odpowiedniej odległości sami szarżują (bez jakiegokolwiek dodatkowego klikania na wrogu).

No, w ferworze walki ciężko się panuje nad takimi rzeczami (przynajmniej mi, na razie)

3. Odinstaluj. Zainstaluj ponownie. Najlepiej zaopatrz się w dodatek - automatycznie wprowadza najnowszy patch 1.3 w podstawce.
Chętnie bym zakupił grę wraz z dodatkiem (podstawową wersję dał mi kumpel, ale popękane trochę i porysowane płyty, dopiero za którymś razem się zainstalowała), ale niestety nie ma nigdzie pudełkowej wersji, tylko steam. Niestety, tutaj wolę tradycyjne pudełko, i to nie ukrywam, że chciałbym grę w języku polskim.

Jeszcze jedno pytanie, o którym zapomniałem :). Jak mam pogrupowane jednostki, i każę maszerować całej grupie w jakieś inne miejsce, to kilka jednostek idzie a kilka biegnie. Denerwujące to jest, bo przecież takie grupowanie powinno chyba pomagać a nie utrudniać gry. To normalne?

Mizutsu
15-06-2014, 00:25
Wybacz, ale gra jest dostępna w wersji pudełkowej wraz z dodatkiem. Osobiście nie tak dawno kupowałem w Empiku.

PanzerKampfWagen
15-06-2014, 01:37
Ja kupiłem Medievala II z dodatkiem w tamtym roku, w Saturnie, w "Platynowej Kolekcji", za 50zł.

Mizutsu
15-06-2014, 07:49
No to ja kupiłem w tamtym roku w Empiku za 35zł, również z dodatkiem.

BartekH
15-06-2014, 14:11
No cóż, ja i w empiku patrzyłem, i jakiś tam prywatnych sklepikach z grami. Nie ma nigdzie, na allegro itp. też nic nie znalazłem.

BartekH
15-06-2014, 21:04
Dziś zainspirowany waszymi odpowiedziami postanowiłem wyruszyć w Kraków, i poszukać gry w większych sieciówkach (Saturn, Empik). Zawiedziony (oczywiście tym, że gry nie znalazłem) postanowiłem poszukać co nieco w internecie. Efekt? Sklepy z grami w Krakowie mają w swoich produktach Medievala, jednak wszędzie jest "brak dostępności" :/. Wcześniej regularnie sprawdzałem allegro, inne tego typu strony. Musze wam jednak podziękować, bo tania książka w, chyba z Białegostoku udostępniła w swojej ofercie grę z dodatkiem w polskiej wersji językowej :D! Dzięki za zachętę :). Za jakiś czas gra w moich rękach, a aktualny egzemplarz mogę oddać koledze.

Mizutsu
15-06-2014, 22:56
Niespodzianka, ja Medievala znalazłem (również dziś) w TESCO na Prokocimiu (to samo wydanie, z książką) ;)
Wcale nie trzeba chodzić po Empikach, czasami nawet w Biedronce będzie ^^

BartekH
16-06-2014, 21:58
Niespodzianka, ja Medievala znalazłem (również dziś) w TESCO na Prokocimiu (to samo wydanie, z książką) ;)
Wcale nie trzeba chodzić po Empikach, czasami nawet w Biedronce będzie ^^

A niech to :D! W jakiej cenie :)?

Mizutsu
16-06-2014, 22:40
O ile mnie pamięć nie zawodzi 35zł.

BartekH
19-06-2014, 22:50
To kolejne pytanie :)! Gdzieś tu na forum wyczytałem, że zakładka "doszkól" pozwala uzupełnić stan jednostek w armii. Zauważyłem, że u mnie ta zakładka działa inaczej. Przeszkala ona moje jednostki, i dodaje im pancerza, ataku itp. (zależy, co nowego w mieście wybudowałem :P). Coś może pominąłem, popieprzyłem? Jaka jest w końcu prawda? Kiedyś mi się same jednostki uzupełniły... może coś przeoczyłem? Jak w końcu działa zakładka "doszkól" i jak uzupełnić stan armii?

Piter
20-06-2014, 06:59
To kolejne pytanie :)! Gdzieś tu na forum wyczytałem, że zakładka "doszkól" pozwala uzupełnić stan jednostek w armii. Zauważyłem, że u mnie ta zakładka działa inaczej. Przeszkala ona moje jednostki, i dodaje im pancerza, ataku itp. (zależy, co nowego w mieście wybudowałem :P). Coś może pominąłem, popieprzyłem? Jaka jest w końcu prawda? Kiedyś mi się same jednostki uzupełniły... może coś przeoczyłem? Jak w końcu działa zakładka "doszkól" i jak uzupełnić stan armii?

Jak masz zbudowny warsztat garbarski itd to doszkalanie ulepsza zbroje, stan liczebny uzupełnia się jeśli masz też możliwość rekrutacji danej jednostki.

PanzerKampfWagen
20-06-2014, 07:00
To jest trochę zagmatwane, ale postaram się to wytłumaczyć.
Jeśli masz niepełny oddział, np. rycerzy feudalnych, to możesz przeszkolić ich tylko w takiej prowincji, w której możesz normalnie szkolić owych rycerzy. Czyli automatycznie nie przeszkolisz ich w mieście, gdzie nie ma stajni. Ale, w mieście można budować budynki poprawiające pancerz, np. kowal, czy garbarnia. Jeśli niepełny oddział trafi do prowincji, w której nie może być szkolony, ale w której może ulepszyć pancerz, to jeśli dodasz ten oddział do kolejki poprzez zakładkę doszkól, to nie zostanie on uzupełniony, a dostanie lepszy pancerz.
Mam nadzieję, że coś zrozumiesz z mojego bełkotu :P

Edit: ahh, Piter mnie wyprzedził o kilka sek :D

BartekH
20-06-2014, 14:58
Czyli tak:

Mam: Rycerze Feudalni 40 sztuk
Walczę, tracę ich 13 (zostaje 27 sztuk)

Mam trzy zamki:
-Zamek 1, gdzie właśnie ulepszyłem garbarza (da Rycerzom Feudalnym lepszy pancerz niż aktualny)
-Zamek 2, gdzie mam możliwość rekrutacji Rycerzy Feudalnych
-Zamek 3, gdzie mam możliwość rekrutacji Rycerzy Feudalnych, oraz posiadam w mieście garbarza, który potrafi dać lepszy pancerz Rycerzom Feudalnym niż aktualnie mają.

Jeżeli pójdę do 1, kliknę zakładkę doszkól -> po prostu ulepszy mi pancerz, i stan liczebny pozostanie równy 27
Jeżeli pójdę do 2, kliknę zakładkę doszkól -> będę miał 40 Rycerzy Feudalnych bez ulepszenia zbroi
Jeżeli pójdę do 3, kliknę zakładkę doszkól -> będę miał 40 Rycerzy Feudalnych i w dodatku ulepszą mi zbroję

Dobrze was zrozumiałem :)?
-------------------------------------------------------------------------------

Jeszcze poprzednie pytanie, na które nie dostałem odpowiedzi:

Jak mam pogrupowane jednostki, i każę maszerować całej grupie w jakieś inne miejsce, to kilka jednostek idzie a kilka biegnie. Denerwujące to jest, bo przecież takie grupowanie powinno chyba pomagać a nie utrudniać gry. To normalne?
Gdzieś czytałem, że np. Rycerze Feudalni są mniej podatni na rozkazy. Może to przez to się jakoś dziwnie zachowują (chociaż problem nie dotyczy tylko ich)?

I dzięki wielkie, jesteście bardzo pomocni ;)!

Piter
20-06-2014, 15:03
Biegną żeby utrzymać równy szyk, jak wyrównają to zaczynają znów iść.

BartekH
20-06-2014, 15:09
O. Logiczne :). Dzięki!

Asuryan
20-06-2014, 18:11
W przykładzie z 3 zamkami udowodniłeś, że bardzo dobrze zrozumiałeś.

BartekH
20-06-2014, 19:52
Hehe :). Dzięki za wszelką pomoc. Na pewno jeszcze o coś zapytam (jeżeli nie znajdę tego na forum). Chociaż z grubsza wszystko ogarniam, to zawsze coś jeszcze może zaskoczyć ;).
Nie ukrywam, że Total War obok Heroesów i Diablo dołączył do moich ulubionych serii. Strona o Total War jest w trakcie tworzenia? Czy to "Portal (Wkrótce)" to tak na niby :D? Bardzo często tak się przytrafia niestety, a nie ma chyba żadnej fajnej stronki w necie o Totalu, więc będę czekał z niecierpliwością ;)

BartekH
27-06-2014, 16:47
Najnowsze wieści :). Sprawdzam regularnie Saturny i Empiki z ciekawości (czy gra jest), sprawdziłem Tesco w Krakowie (brak). Zamówiłem grę przez internet - nie wyślą, bo ni ma i uj. Nawet byłem ostatnio w Poznaniu i i tam nic nie widziałem. Jakby ktoś widział Medi 2 z dodatkiem w Krakowie to prosiłbym o napisanie o tym :).

Mizutsu
27-06-2014, 17:11
Które Tesco sprawdziłeś? Dziś przejdę się na Prokocimiu to sprawdzę ;)

BartekH
30-06-2014, 18:55
Podzielę się z wami wynikami moich poszukiwań (szukałem Medieval 2 z dodatkiem w wersji PL, ale próbowałem też znaleźć inne tytuły z serii, cokolwiek).
Obszar poszukiwań: Kraków
Żadnej gry z serii Total War (nie licząc Rome 2) nie znalazłem w Empikach (odwiedziłem chyba z 6), w Media Markt (dwa w Krakowie), w Komputronik, w Carrefourach, w Tesco, w Realu...
Sprawdzałem w obu Saturnach, w jednym z nich dostępny był tylko dodatek do Shoguna 2. Na Allegro jest Medieval 2 z dodatkiem, ale za 99 zł, czyli trzy razy więcej, niż powinien kosztować. Przez Steam nie kupię. Planuję jeszcze zajrzeć do Media Expert i Empiku w Galerii Kazimierz, ale nie spodziewam się gry tam znaleźć.
Gdyby coś ktoś gdzieś widział, to prosze dać znać :)

Grost
02-07-2014, 09:09
Ja ostatnio znalazłem w Auchan (Białystok) - może u was też będzie? Wersja Gamebook

BartekH
02-07-2014, 11:50
Akurat Auchan nie sprawdziłem, ale byłem jeszcze w paru miejscach. W jakiejś hurtowni powiedzieli, że CDP wycofali tą serię ze sprzedaży, i nie chcą powiedzieć kiedy wypuszczą ją znowu (pewnie w jakiejś nowej tańszej serii). Na szczęście i podstawkę i dodatek jakiś gościu na allegro udostępnił w rozsądnej cenie, więc wziąłem :). Dzięki za pomoc :)!

BartekH
05-07-2014, 00:25
Jest Medi z dodatkiem, wersja 1.5. Podstawka chyba nadal 1.3. Gdzieś na forum przeczytałem, że w wersji 1.3 szarże można wykonywać na 2 sposoby: jeden klik myszką bądź dwa kliki (ale szarża słabsza). Jeden klik nie działa, dwa kliki są niezwykle słabe. Konnica nic mi teraz nie daje (a w wersji 1.0 już udało mi się dzięki niej ograniczać bardzo poważnie straty). Może znów coś źle robię?

Mizutsu
05-07-2014, 01:10
Nie ma nowszej podstawki niż 1.3.
Mi działa tak, że wystarczy jeden klik i straty nadal są małe, trzeba tylko nimi manewrować. Możesz też spróbować klikać za oddziały.

Asuryan
05-07-2014, 01:40
Może znów coś źle robię?
Dokładnie. Dwa kliki to rozkaz ataku w biegu (galopie), a nie szarży jako takiej. Jeden klik to rozkaz podjechania stępa i automatycznej szarży gdy konnica podjedzie na odpowiednią odległość. Szarża wtedy jest bardzo potężna, cały myk polega na odpowiednim ustawieniu kawalerii - frontem do wroga.

BartekH
05-07-2014, 20:26
No tak, wszystko rozumiem i przed zadaniem wam pytania wszystko sprawdziłem. Jeden klik - konnica podchodzi pod wrogą armię dosłownie na wyciągnięcie miecza i dalej nie szarżuje (w wersji 1.0 szarżowała już z daleka).
Dwa kliki - wyciągają kopie, lecą jak opętani i praktycznie nic nie robią przeciwnikowi. Na zwykłej bitwie (nie kampania) udawało się :/.

Mizutsu
05-07-2014, 21:36
Próbowałeś klikać za wroga 2 razy? Nie zapominaj też, że do efektownej szarży musi być odpowiedni teren i odległość.

BartekH
06-07-2014, 17:34
Sprawdziłem. Faktycznie, jeden klik daje szarże, ale inną niż w patchu 1.0. Moja konnica podchodzi na prawdę blisko, na odległość jakoś 20, 30 metrów i dopierdo szarżuje. Nie zmienia się przy tym znacznik, że konnica przechodzi w bieg (w patchu 1.0 zmieniał się na podwójną strzałkę, ponadto po krótkim marszu przechodzili w galop, tu jest na odwrót :P długi marsz, krótki galop).
Dwa kliki też dają szarżę, przynajmniej tak to wygląda. Rycerze wbijają się w przeciwnika, tamten odlatuje na kilka metrów.
Dwa kliki za jednostki przeciwnika nie dają nic. Moi rycerze chcą przejść, ale są skutecznie blokowani przez piechotę przeciwnika, i zbijani. Dzięki za pomoc poraz kolejny. Pewnie będzie tak jak z wersją 1.0. Trochę potrwa, zanim to ogram :).

Piter
06-07-2014, 17:38
Nie przejmuj się i tak prawie zawsze atakuje się po dwóch kliknięciach- konnicą szarżujesz od boków i tyłu, dlatego potrzebujesz szybkości by tego dokonywać i okrążasz, atakujesz w galopie.

BartekH
06-07-2014, 19:53
Niby tak, ale z drugiej strony zauważyłem różnicę zdecydowaną na wcześniejszym patchu :). Jeżeli na tym obie szarże są efektywne, to będzie dobrze :)

BartekH
06-07-2014, 20:10
Kolejna porcja pytań :D!
1. Zdobyłem Jerozolimę, dostałem jakiś członków świty, graala itp. Polazłem na Jerozolimę władcą frakcji, który za niedługo odejdzie na wieczny spoczynek. W instrukcji przeczytałem, że da się wymieniać niektórych członków świty i przedmioty. Jak to zrobić? Musze pod Jerozolimę podjechać jakimś innym generałem?
2. Jak poukładać karty jednostek armii? Raz, zrobiłem to przez przypadek, nie wiem gdzie i nie wiem kiedy. Wolę miec karty konnicy obok siebie, karty piechoty obok siebie itp. a nie np. konni, pikinierzy, łucznicy, pikinierzy, pikinierzy, konni... . Nie chodzi mi o grupowanie podczas walki, chodzi mi o ułożenie kart jednostek normalnie, podczas gry na mapie strategicznej, żeby potem mieć ułatwione zadanie w walce :)

Asuryan
06-07-2014, 20:38
1. Nawet chyba do tej samej armii dołączyć 2 generała, i po prostu przeciągnąć na jego portret przedmioty z pierwszego.

BartekH
06-07-2014, 21:30
Sprawdziłem. Nie da się :/ albo zwyczajnie nie chcą przejść (świta). Nie mam przedmiotów póki co, poza graalem, jeszcze dam znać czy zadziałało.
W ogóle śmieszna sprawa... Król Philip Honorowy, jedna z cech: Inteligentna - Wykształcenie, które odebrała przez lata uczyniło z niej najinteligentniejszą damę dworu.

Araven
06-07-2014, 21:44
Większość przedmiotów można tak przeciągnąć między generałami. Ale są takie jakich się nie da. 1 generał może mieć maksymalnie 8 przedmiotów lub/i członków świty.
Z tą cechą to albo błąd tłumaczy, albo samej gry.
Karty jednostek możesz poprzeciągać przed bitwą, albo w fazie rozstawiania jednostek.

BartekH
09-07-2014, 00:40
Z szarżami się uporałem :). Z przedmiotami się udaje. Tylko jeszcze zmienianie kolejności kart jednostek nie wychodzi :/

Grost
09-07-2014, 08:39
Ja grupuje przed bitwą zaznaczając jednostki w grupę a potem rozwiązując grupę - ustawiają się wtedy na końcu i można sobie poukładać.
Inny sposób, który stosuję - w trakcie ruchu nie poruszam całą armię, tylko poszczególne jednostki, kończąc ruch oczywiście znów jako cała armia. Układają się wtedy wg kolejności dołączenia do armii.

BartekH
09-07-2014, 12:30
Dobre patenty :)! Chociaż nie wiem jak, ale raz udało mi się poprzemieszczać karty jednostek bez używania takich sztuczek... ale dzięki ;)! Przyda się na pewno!

BartekH
10-07-2014, 00:06
Rozumiem, że szarża konnicą w miastach nie istnieje, niezależnie od tego ile mam miejsca?

Grost
10-07-2014, 10:27
Jak jest przestrzeń to istnieje, czemu nie. Ja najbardziej lubię Gazę - cytadelę, jest mnóstwo miejsca

Reznow45
10-07-2014, 10:53
Grost (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5539-Grost)

Ja najbardziej lubię Gazę - cytadelę, jest mnóstwo miejsca

Wiem, czepiam się,ale Gaza to nie jest jedyna cytadela w grze :P

A co do szarży, to czasami da się na rynku w mieście, albo na wolnej przestrzeni między murami w fortecy/cytadeli.

Grost
10-07-2014, 13:58
Nie chodzi, że Gaza jest jedyną cytadelą, tylko że najbardziej ją lubię, za przestrzenie właśnie

BartekH
10-07-2014, 16:44
Pytam z ciekawości, bo i dla mnie nie powinno być problemów, jeżeli jest dostatecznie dużo miejsca. A tu nie wyciągnęli kopii ;). Muszę widocznie jeszcze więcej poćwiczyć.

BartekH
14-07-2014, 11:31
1. Idę dwoma armiami na przeciwnika. Da się wyłączyć sterowanie przez komputer armią wspomagającą? Kretyn wleciał do fortu przeciwnika wszystkimi jednostkami, kusznikami zablokował wejście tak, że nie mogłem przejść ;/. Rzeź... strata generała, nie mogłem dosyłać posiłków, blokowali mi uliczki itp.

2. Czy jak nie mam następcy tronu to gra się kończy? Mam Króla w wieku 40 lat i jego syna w wieku 47. Jak syn umrze ze starości (adoptowali w tamtych czasach starszych od siebie?) a króla mi zabiją, to kończę grę? Czy tytuł przypada któremuś z braci króla bądź innemu synowi? Przypuszczam że ta ostatnia opcja, ale nie jestem pewien. Dzięki z góry :)

Grost
14-07-2014, 12:42
Ad. 1
Możesz sterować max 20 jednostkami. Jeśli w czasie bitwy zaznaczasz kierowania AI - efekt opisałeś. Jeśli jest więcej niż 20 jednostek a zaznaczysz sterowanie ręczne to jednostek będzie 20 a następne pojawią się gdy któraś się wycofa lub zginie

Ad. 2
Masz tylko jednego gienka?
Zawsze jest król i następca tronu. Chyba, że masz jednego gienka (króla).
Frakcja ginie jak wybijesz im wszystkich gienków lub zajmiesz wszystkie osady.

A z dziedziczeniem jest taki misz-masz, że tołku nie dojdziesz. Kiedyś próbowałem rozgryźć, ale zrezygnowałem. Są mody, gdzie można dsamemu wybrać następcę tronu

BartekH
14-07-2014, 12:57
Okej :)

A co jest nie tak z rycerzami feudalnymi? Wszędzie pisze, że to nie udana jednostka, a ja nie widzę zastrzeżeń :P

magik2501
26-08-2014, 14:00
Da się jakoś dopakować husarię?
Spróbowałem sam - wybrałem unpack_all, znalazłem odpowiedni plik z jednostkami, wyszukałem co jaka cyferka oznacza i dodałem husarzom coś-niecoś.
Ponadto wykreśliłem ich u Węgrów (chciałem mieć monopol na tę konnicę).
Opalam grę (swojego sejwa), gram, wszystko działa jak należy, aż przyszła pierwsza bitwa i podczas ładowania się jej wyrzuciło mnie do Windowsa. I tak kilka razy. Przed odpakowanie plików gry wszystko działało elegancko.

edyta.
Każdy ma tak, że po pewnym czasie walczy ze wszystkimi sąsiadami? Wkurza mnie taka sytuacja, zaczynałem kilka razy od nowa i zawsze to samo. Bez sensu. Co rusz nowa wojna.
A i nie da się dogadać w sprawie pokoju. Szczególnie z HRE - zabieram im 2 prowincje, wysyłam dyplomatę proponując zwrot miast - nie chcą. 3 prowincje - to samo. Dodaje 40 000 hajsów - w życiu.
Błąd jakiś? Gram na patchach 1.2 i 1.3

Lwie Serce
03-09-2014, 19:32
Przekopiuj mi wpisy w plikach dotyczące tych husarzy, pewnie popełniłeś jakiś błąd.

I to nie jest husaria tylko zwykli lekkozbrojni husarze późnośredniowieczni ;)