PDA

Zobacz pełną wersję : granaty-czy skuteczne?

royal12
21-12-2010, 08:05
Chciałbym się dowiedzieć jakie macie doświadczenia z granatami i które jednostki najlepiej masakrują granatami.Moim zdaniem w miotaniu granatów najskuteczniejsi są fizylierzy walijscy - liczbność oddziału,ale to moja subiektywna opinia,bo fizylierów walijskich uważam za najlepszą jednostkę w grze.Zmieniłem nick z ,, royal11,, na ,,royal12,,.Niestety błędy ortograficzne nadal popełniam.

Gajush
21-12-2010, 09:32
granaty są dobre w łamaniu morali wroga. Albo jeden rzut pod ufortyfikowane działa z flanki ... huk ... błysk ... dym ... i działa milkną na zawsze.
Moim zdaniem najlepsi są ruscy i Osmańscy grenadierzy, bo mają wyrzutnie i co za tym idzie wiekszy zasieg ... mają też wady gdyż nie mają z czego szczelać i brak bagnetów.

Sareth4
21-12-2010, 09:46
Ja jak grałem na multi ETW to miałem taką taktykę z ruską kompanią moździerzy ręcznych. Mianowicie normalna liniówka ruska - jedna z gorszych przecież stała w liczbie ok.6( plus zawsze co najmniej 1 gwardia ) a za nimi 3-4 oddziały moździerzy ręcznych. Kosiło wszystko przy małych stratach.. Jak skończyła się amunicja kompani to wysyłałem ich do ataku wręcz , jeśli jeszcze miałem kawalerię to atakowałem od tyłu a liniówką w tym czasie podchodziłem jak najbliżej.

Generalnie zwykli grenadierzy są dla mnie mało warci w ETW bo nie potrafią zrobić czworoboku i jak się podchodzi powiedzmy od boku żeby rzucić granaty to szybko można ich stracić , a swoje kosztują.

Arindal von den Heiden
22-12-2010, 09:46
Sareth mój Ty geniuszu ;)
pokarz mi tą taktykę, bo nie widziałem byś ją stosował w praktyce :P
Dla mnie obojętne jakich się stosuje grenadierów - ważne jak się ich stosuje. Zawsze należy mieć w pobliżu jednostkę jazdy by ich chronić. Zazwyczaj stawiam ich za swoimi jazdami w razie walki kawaleryjskiej podbiegam i wale w wrogą z granatów. W starciach na piechote korzystam z nich nieco inaczej. Zwykłą piechotę stawiam na góce a ich u podnóża, jak wróg podejdzie blisko ganiam z granatami i go bombarduje. Wiele razy byłem w stani epowstrzymać jednym oddziałem grenadierów całą flanke wroga - jak sobie tak stali u podnóża górki :)
i walili za szczyt z granatów a wróg nie mógł odpowiedzieć tym samym ^^bo jak wchodizł na góke to sdostawał salwe ze stojącej za grenadierami liniówki... ^^
A tej wczorajszej katastrofy to Ci nie daruje draniu, wpakować mnie w taką ch... bitwe na NTW :/
grrrrr :PP

Sareth4
22-12-2010, 13:39
Musisz potrenować :D Ostrzegam przed tym panem bo walczycie i odwracacie się na chwilę a jego armię już rozgromili :D
A co do taktyki to nie pamiętasz jak dostałeś od niej łomot :P ?

Wracając do granatów - nie wiem arindal jak ci to wyszło , bo przecież jak stoisz za liniówką to granaty mają mniejszy zasieg niż liniówka więc nie wiem jak ty to robisz ze granatami walisz a przeciwnik nie podejdzie bo sie wpakuje pod liniówkę :D

Arindal von den Heiden
22-12-2010, 14:14
jak wró podejdzie to liniówkę co stała na góce cofam pod górkę by potem waliła na wchodzącego na nią przeciwnika :P

Nie porzypominam sobie byś chociaż raz mnie pobił, to ty zawsze łomot dostawałeś :P
a to wczoraj to była jakaś masakra, bo ja mam ustawione armie w save, i nie spojżałem ze to na małych limitach - jakbym sie sczaił to bym wziął zupełnie inny skład - a w tym skłądzie Szwedem się nei dało z Angolem wygrac ni ryża jak on w kij gwardyjek miał :P
Więc mi tu nie rób ze mnie słabeucza - się trafiło się :P i to przez Ciebie, bo nie ostrzegłeś że to małe limity! diabole jeden ;P podstępny :P

Sareth4
22-12-2010, 20:09
Tylko winny się tłumaczy arindalu :lol:
Co do tego co piszesz - dalej nie rozumiem , żeby obrzucić granatami to i tak musisz wejść w zasięg wrogiej liniówki więc jak Ty to robisz ?

Arindal von den Heiden
23-12-2010, 08:12
a wiesz że Empire to jest gra strategiczna? ^^ i jesli wróg będzie na górce - a oddział strzelający pod - to będą strzelać pod góre a nie w glebe i granatników co będa przed nimi? ^^
Wystarczy by stali w odpowiedniej odległości ...bo jak ustawisz granatników metr przed liniówką to oczywiste że liniówka wybije tych granastników i wróg nie bedzie musiał nic robić :lol:
rusz wyobraxnie taktyczną ^^

royal12
23-12-2010, 13:08
Na szczęście są jeszcze fizylierzy walijscy,którzy mogą się ustawić w czworobok.A co do taktyki najlepiej niech grenadierzy rzucą granaty ,a na zdemoralizowanego przeciwnika rusza lekka konnica.

Gerwand
03-01-2011, 17:43
Na morale przeciwnika idealne ;)
Wróg podchodzi i zanim dojdzie do mojej piechoty liniowej, to w pierwszym szeregu trzymam granatników. Często zdarza się że nawet nie dochodzi do ataku wroga, bo granaty obniżyły mu morale i ucieka.