Zobacz pełną wersję : Trudna sytuacją grając Polską ;D
Witam.
Jestem graczem, może stopień wyżej od amatora. Grając sobie Polską, szerzyłem ekspansję na zachód.
Zahaczyłem również o Danię i Węgry. Dopiero teraz, kiedy prawie wszystkie kraje, które mogły mnie zaatakować, zaatakowały... zdałem sobie sprawę, że sytuacja jest nieciekawa... Prowadzę aktywną wojnę z Anglią, Francją, Rusią, Tatarami i Mongolią. Dochodzi do tego również Cesarstwo Niemieckie, ale oni liżą rany, więc mam spokój. Moim jedynym sojusznikiem jest ledwo zipiące Bizancjum. W tej chwili na zachodzie inicjatywę wojny ze mną przejęła Anglia. ( Francja po serii porażek, postanowiła dać mi spokój ) Natomiast na wschodzie zacząłem się interesować Rusią, która wiecznie blokowała moje porty na Bałtyku. Po przejęciu kilku Ruskich miast ( w tym Smoleńsk i Moskwa ) pojawili się Tatarzy ( sojusznicy Rusi ). Dodajmy, że ze sporą armią, około 6 pełnych flag z bardzo silnymi generałami. Na południu bronię się przed równie silnymi Mongołami. Próbowałem pokoju z Rusią, Anglią i Francją, niestety bez skutku. Boję się, że gdy zacznę produkować więcej wojska na wielką wojnę ze wschodem, zbankrutuję ;/.
Załączam oczywiście trzy screeny pokazujące przebieg całej sytuacji :
- http://img407.imageshack.us/gal.php?g=m ... 193931.jpg (http://img407.imageshack.us/gal.php?g=medieval220101231193931.jpg)
Dodam jeszcze, że mam problem z generałami. Jest ich mało a Ci co są mają baaardzo słabe statystyki.
Wielcy taktycy ! wykażcie się i pomóżcie mi xD
Czekam na wszelkie propozycje !!
Nie jestem pewien czy dobry dział no ale trudno.
Daj save`a to po pierwsze. W folderze Medka dalej w saves.
Nie wiem jak inni ale ja nie jestem w stanie Ci pomóc patrząc tylko na 3 screeny.
teraz wyjeżdżam na sylwka, więc dopiero jutro wrzucę save'a :)
też właśnie nie wiedziałem czy to dobry dział xD
ale w końcu piszę w dziale (POMOC) a ja jej potrzebuję ;D
proszę o to i save :
http://www.przeklej.pl/plik/polska-2-mo ... 25eo68o1dc (http://www.przeklej.pl/plik/polska-2-mongolyatak-sav-0025eo68o1dc)
jestem ciekawy waszych propozycji :)
No sytuacja nie jest najlepsza. Masz tyle prowincji a coś mało kasy wyciągaj.Moim zdaniem nie powinieneś rozgrywać bitew na automacie przeciw tatarom bo komp przegrywa z nim całkowicie a ty może coś ugrasz. Nie bój się bankructwa, rób woja ile się da w miastach., im więcej jest w miastach woja tym większy porządek publiczny czyli jest szansa na zwiększenie podatków.Mam pomysł, zrób krucjatę,co prawda masz mało krzyżyków ale wyślij dyplomatę do papy i daj mu z jedno albo dwa miasta albo trochę kasy i zwołaj krucjatę bo powinieneś mieć wtedy max krzyżyków, mając dużo najemników i większy zasięg powinieneś mieć większe szanse z tatarami.No a jak generałowie siedzą w miastach to się nie dziw że mają słabe statystyki, wysyłaj ich do bitew to może się trochę podszkolą.
Btw skąd mongołowie pojawili się w Toledo :)
thx za podpowiedź, ciężko będzie z Mongołami, ale się zobaczy :)
MasterPL
19-02-2011, 18:24
Po wygranej kampanii hiszpanią na średnim poziomie (zbyt łatwo i nudno się grało) postanowiłem zagrać Polską na h/h. Okazało się, że kompletnie sobie nie radzę. Jeśli moja ekspansja skierowana jest na wschód to czeka mnie wojna z Rusią i ewentualnie Węgrami, natomiast jeśli na zachód to z Niemcami (czasami nawet w 10 turze!!!). Prawie zawsze zajmuję Toruń, Szczecin, Wrocław, Magdeburg, Pragę, dawną Mołdawię (nie pamiętam nazwy prowincji), Kijów i ewentualnie Wilno. W turze 50 z takimi granicami miałem już wojnę z 5 państwami (Węgry (silne państwo), Dania (słabiutka), Niemcy (też słabe, bo im 3 miasta przejąłem), Wenecja (najsilniejsza frakcja) i Ruś (ale to sporadycznie mnie napada). Bitwy najczęściej wygrywam dzięki konnym łucznikom (jakoś tak to się chyba nazywa), którzy są naprawdę silni i szlachcie (trochę słaba, ale też może być tylko mało amunicji ma). I tutaj moje pytanie, czy da się zrobić coś, żeby było spokojniej ? Może zaprzestać podbojów i nie przejmować szczecina i magdeburga ? Dwie wojny to wytrwam, ale już jak tylu naraz mnie napada to nie da rady :(. A poziomu zmieniać nie chcę, bo wtedy gra jest strasznie nudna. Macie jakieś rady? Co do bitw mi nie trzeba, tylko jeśli nie mam odpowiednich sił to za chiny nie wygram, bo trudno jest wystawić odpowiednie armie przeciwko 5 państwom
Połączyłem Twój temat z już istniejącym, żeby nie było dwóch identycznych - Krzyżak
Po wygranej kampanii hiszpanią na średnim poziomie (zbyt łatwo i nudno się grało) postanowiłem zagrać Polską na h/h. Okazało się, że kompletnie sobie nie radzę. Jeśli moja ekspansja skierowana jest na wschód to czeka mnie wojna z Rusią i ewentualnie Węgrami, natomiast jeśli na zachód to z Niemcami (czasami nawet w 10 turze!!!). Prawie zawsze zajmuję Toruń, Szczecin, Wrocław, Magdeburg, Pragę, dawną Mołdawię (nie pamiętam nazwy prowincji), Kijów i ewentualnie Wilno. W turze 50 z takimi granicami miałem już wojnę z 5 państwami (Węgry (silne państwo), Dania (słabiutka), Niemcy (też słabe, bo im 3 miasta przejąłem), Wenecja (najsilniejsza frakcja) i Ruś (ale to sporadycznie mnie napada). Bitwy najczęściej wygrywam dzięki konnym łucznikom (jakoś tak to się chyba nazywa), którzy są naprawdę silni i szlachcie (trochę słaba, ale też może być tylko mało amunicji ma). I tutaj moje pytanie, czy da się zrobić coś, żeby było spokojniej ? Może zaprzestać podbojów i nie przejmować szczecina i magdeburga ? Dwie wojny to wytrwam, ale już jak tylu naraz mnie napada to nie da rady :(. A poziomu zmieniać nie chcę, bo wtedy gra jest strasznie nudna. Macie jakieś rady? Co do bitw mi nie trzeba, tylko jeśli nie mam odpowiednich sił to za chiny nie wygram, bo trudno jest wystawić odpowiednie armie przeciwko 5 państwom
Połączyłem Twój temat z już istniejącym, żeby nie było dwóch identycznych - Krzyżak
Witam. Zajęcie Szczecina prowokuje do ataku Danię, zajęcie Magdeburga i Pragi oraz Wrocławia prowokuje do ataku na Ciebie Cesarstwo Niemieckie. Ta dawna Mołdawia w podstawce to chyba Iasi o ile pamiętam - jego zajęcie prowokuje Węgry do ataku. To polega na tym, że jak jakaś frakcja ma w warunkach zwycięstwa do zdobycia jakieś konkretne prowincje a Ty je zajmiesz wcześniej to ta frakcja Cię zaatakuje prędzej czy później. Raczej prędzej :P A tak właśnie jest w powyższych przypadkach jakie podałeś :mrgreen: . A tak generalnie to pograj trochę w Medka i zainstaluj sobie jakiegoś fajnego moda. Gra się o wiele lepiej niż w normalnego Medka. Wybór modów mamy duży. Pozdrawiam :D .
MasterPL
19-02-2011, 22:25
A jaki mod byś mi radził? Tak max 100-200mb. Jest jakiś dobry w tym rozmiarze ?
A jaki mod byś mi radził? Tak max 100-200mb. Jest jakiś dobry w tym rozmiarze ?
100 - 200 mb powiadzasz hm trudno będzie ale niejaki Aramegil w modach regionalnych zrobił modyfikację zmieniającą polskie jednostki na Inne i jest kilka nowych w stosunku do podstawki. Ew. Spróbuj tego. Link jest w modach regionalnych. Kongdom Poland się nazywa albo podobnie. Generalnie nim podejmiesz decyzję to poczytaj sobie na forum o omach. Zajrzyj do Biblioteki modów pod Medieval jest w dziale Zbrojownia. Jak poczytasz o modach to sobie jakiś wybierzesz. Na początek to np. SS 6.1 bym polecił ale on po instalacji ma ze 2 GB. Albo spróbuj tego nowego moda od Aramegila. Ja go jeszcze nie zainstalowałem ale już sćiągnąłem to pewnie zainstaluje wkrótce. Pozdrawiam. Mały ale fajny jest mod Miodek i Zgrzybek też w bibliotece modów masz link. Nowa zmieniona mapa dużo nowych prowincji i ogólnie fajny. Grałem w niego kiedyś. Polska ma tam z 7 prowincji. :mrgreen:
Tu masz link do tematu o modzie Armegila viewtopic.php?f=31&t=7843 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=7843)