Zobacz pełną wersję : DYSKUSJA OGÓLNA o Bellum Crucis 6.1 + Patch 6.2
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
Gramy KO na BC od niedawna i ostatnio nie mogę odpalić moda, otóż.
włączam skrótem i tylko przez ułamek sekundy włącza mi się czarne okienko komend...
co się mogło stać?
reinstall nic nie pomógł...
Zdefragmentuj dysk jakimś programem do tego celu. Spróbuj odpalić. Potem usuń plik map.rwm ze wszystkich kampanii w tym z imperial (ta jest od hot seat) i znowu spróbuj odpalić. Jak to nic nie da, to prawdopodobnie Bellum sie gryzie z jakimś innym modem, bo pewnie kilka ich masz. Pozdrawiam.
Edit: Ew. odinstaluj Bellum ponownie, usun ręcznie jak coś zostało do deinstalacji, zdefragmentuj dyska, zainstaluj moda, jak nie dziala wywal map.rwm z 4 kampanii + piąty z imperial.
Kampania Anglią:
Rok 1272, armia złożona z najlepszych możliwych do rekrutacji jednostek wyruszyła już na Francję łupiąc Paryż i Normandię. Skarbiec 200k, prestiż królewski 100. Zamierzam jeszcze zrobić wypad na półwysep Skandynawski bo Wikingowie zbyt się rozrośli na tereny HRE i całą Skandynawię, zobaczymy dalej bo na razie wyjeżdżam na 3 tygodnie znowu :D
Pamiętajcie by zmienić ten Ksiądz Ulubione na Preferati, żegnam do zobaczenia!
Zdefragmentuj dysk jakimś programem do tego celu. Spróbuj odpalić. Potem usuń plik map.rwm ze wszystkich kampanii w tym z imperial (ta jest od hot seat) i znowu spróbuj odpalić. Jak to nic nie da, to prawdopodobnie Bellum sie gryzie z jakimś innym modem, bo pewnie kilka ich masz. Pozdrawiam.
Edit: Ew. odinstaluj Bellum ponownie, usun ręcznie jak coś zostało do deinstalacji, zdefragmentuj dyska, zainstaluj moda, jak nie dziala wywal map.rwm z 4 kampanii + piąty z imperial.
defragmentacja :shock: Może windowsa niech przeinstaluje od razu
Gramy KO na BC od niedawna i ostatnio nie mogę odpalić moda, otóż.
włączam skrótem i tylko przez ułamek sekundy włącza mi się czarne okienko komend...
co się mogło stać?
reinstall nic nie pomógł...
Mi się tak działo jak miałem obie wersje na kompie, musiałem sobie zmieniać nazwy folderów żeby działało, bo plik bat jest pod jeden folder, może przez to? wyczyść wszystko dokładnie i nie wgrywaj żadnych spolszczeń ani nic ;)
Ewentualnie wpisz w wyszukiwarke folderów bellum i powywalaj coś czego uważasz, że nie powinno być żeby wszystko dokładnie wywalić i nie zmieniaj nazwy folderów przy instalacji, bo nie zadzaiła.
Piter, defragmentacja darmowym programem jaki mam nie trwa długo a porządkuje pliki. Nie zaproponowałem mu reinstalacji Medka a defragmentację i ponowną instalację moda po uporządkowaniu dysku dzięki wcześniejszej defragmentacji. Jak po tym usunięcie map.rwm nic nie da to jak pisałem wg mnie problemem jest za dużo modów. Bo Mnil grając w KO trochę ich ma. :P A chyba ma tylko BC 6.1. :P
Edit:
Poniżej plik do Bellum Crucis 6.2 zwiększony ruch księżniczek - ruszają sie jak dyplomaci teraz. (Łatwiej dogonią kandydata na małżonka :lol: ). Wrzucamy do data bellum (zróbcie kopię oryginalnego). Plik raczej zadziała u większości od nowej kampanii.
ordenus22
05-08-2011, 15:28
No i po graniu :( na 1200 wywala obowiązkowo, miałem tego dosyć w renesans tw a tu znowu, ja p...
No i po graniu :( na 1200 wywala obowiązkowo, miałem tego dosyć w renesans tw a tu znowu, ja p...
E tam nic nie obowiazkowo. Rusz agenta, zmien cos zapisz save i próbuj. Przejdziesz. Loga jakiegos masz? W ostateczności jak nic nie pomaga przywróc włoski text na 1 ture zapisz na nim przewiń turę i wgraj spolszczenie. Na 6.1 to pomagało. na 6.2 miale kilka ctd na kikadziesiat godzin gry ale, zawsze udało sie wczytac turę. Pozdrawiam. Zrób kilka drobnych zmian, rusz armmie, agenta, rób nowe zapisy z inna nazwą i tura powinna sie przewinąć.
ordenus22
05-08-2011, 16:22
Jakbyś mógł umieścić włoski text bo nie zrobiłem kopii?
Jakbyś mógł umieścić włoski text bo nie zrobiłem kopii?
http://www.speedyshare.com/files/29729102/text.rar to chyba to. :lol:
Jaki dokładnie błąd?
ordenus22
05-08-2011, 17:27
Nic to nie dało, jak ładują się frakcje to przy buntownikach wyskakuje czarny ekran po wciśnięciu esc wracam do windowsa, tak to wygląda.
Zrób ten sam myk na wcześniejszym save. I nagraj na włoskim text i przewiń ture dopiero. plik log masz? to zapodaj. ja kilka razy przekroczyłem rok 1200 i żadnego ctd nie było, a te ctd co mialem to przeważnie w wielkich bitwach.
ordenus22
05-08-2011, 18:25
Udało się :D
Udało się :D
Udało się na 1200 roku czy wcześniejszym save? Rób co kilka tur dodatkowy zapis, w razie W. I jakieś dzięki by się przydało. ;)
ordenus22
05-08-2011, 18:53
Wywaliło znowu, przeszło tą feralną turę zacząłem coś robić i w trakcie grania wywaliło (nie podczas ładowania frakcji).
Graj dalej. Czasem każdy mod wywali. Usuń map.rwm z kampanii w jaką grasz. Uruchom kompa ponownie, znaczy wyjdź z windowsa i wczytaj.
ordenus22
05-08-2011, 19:21
A gdzie jest ten plik map.rwm mogę dać log (chodzi o ten plik system log co jest w folderze data\logs?)
tak o ten log o ile ma dzisiejsza datę data/world/maps/campaign/custom i Feudal.full o ile w nią grasz z niej usuń map.rwm
Najpierw zrób jak napisałem. potem dawaj loga. ;)
ordenus22
05-08-2011, 19:30
13:33:02.140 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
13:33:02.140 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
13:33:02.218 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
13:33:02.281 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
13:33:02.343 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
13:33:02.421 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
13:33:02.468 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
13:33:02.500 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
13:33:25.578 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 25902, column 49
trigger not found
To nie jest związane ze spolszczeniem a z plikiem od cech w data, on jest w oryginale. W razie problemów próbuj obejść wg poprzednich rad.
ordenus22
05-08-2011, 19:34
Dobra, będę próbował dalej. Dzięki.
w logu to, co każdy ma w logach...
odnosi się on do jednej dynastii skandynawskiej...
nie pamiętam teraz której, ale wszędzie w text gdzie zajrzałem to wszystko było na miejscu także musi to być błąd 6.2.
przynajmniej tak na mój gust, mogłem coś przeoczyć.
ordenus22
06-08-2011, 04:48
Wszystkiego co Araven radził próbowałem m.in. wstawiłem text włoski, zmieniałem save, robiłem zmiany w budowaniu, rekrutacji, stawiałem wieże itd, cofałem się o kilka tur wstecz i kontynuowałem i nic. Zacznę od nowa kampanie Polską tylko mam pytanie, bo chciałbym zmienić poziom trudności (teraz grałem na na vh,vh -feudal full), ale cholernie ciężko się grało ciągle byłem w defensywie, więc jak dam kampanie na h to czy nie będzie za łatwo? a nie chcę po kilkunastu turach przerywać.
Różnica między hard a VH kampanii nie jest duża na Hard komp nieco mniej może rekrutować w jednej turze niz na VH ale nie będziesz miał dużo łatwiej. Grasz na submodzie na 4 tury? Widocznie mialeś pecha w tej grze. Mnie się nie zdarzylo na kilkanaście kampanii w 6.2 bym nie mógł nie wczytać tury. Zdarza sie rzadko ale w/w sposoby pomagały i nigdy nie wgrywałem włoskiego text jak na razie. Mod ma prawie 8 gb, jakies bugi drobne ma. Na razie nie ma fixa, ogólnie jest bardzo stabilny. Pozdrawiam. też zagram Polską albo Gruzją bo Wenecją w obecnej jestem najsilniejszy i mi się znudziło.
ordenus22
06-08-2011, 11:59
Araven, parę razy wspominałeś, że grasz na submodzie "germanikus", który podnosi poziom trudności w bitwach, jakbyś mógł coś więcej powiedzieć o tym submodzie i przede wszystkim podać link do pobrania go. Zacznę grać kampanię na poziomie hard, ale chcę przynajmniej jak najbardziej utrudnić poziom bitew, bo umówmy się vh w bitwach jest tylko z nazwy.
viewtopic.php?f=32&t=8859 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8859) link do opisu i pobrania. AI bitewne Germanicu5 o wiele bardziej kombinuje, niż oryginalne lepiej używa wojsk strzeleckich i chroni wodza. Nie zawsze jest Napoleonem ale potrafi zaskoczyć, bitwy są trudniejsze. Ja gram na nim we wszystkie mody jakie lubię.
W bellum 6.2 gram na submodzie na 4 tury, podwojonej wartości dochodów z handlu morskiego - str 67, osłabionej rekrutacji elitarnych wojsk bizancjum str 67 i zwiekszonym ruch ksieżniczek str 76.dodatkowo zwiększyłem Mongolom sakiewke króla x 2 oraz ilosc kasy na starcie x 5 i poniewaz gram na 4 tury na rok przyspieszyłem nieco czas ich nadejscia. a teraz zrobie eksperyment i zagram w bellum na AI z Warhammera (nieźle tam kombunuje - zobaczę co potrafi w BC 6.2). Generalnie lepiej w Bellum instalować manualnie AI Germanicu5 jest osobny link. Bo automatyczna instalacja nie działa u wszystkich.
ordenus22
06-08-2011, 12:32
Wielkie dzięki.
ordenus22
06-08-2011, 13:31
Zainstalowałem tego Germanicu5, ale nie chciała mnie się włączyć nowa kampania, więc przeinstalowałem go jeszcze raz, to wtedy podczas wyboru poziomu trudności (wybierałem ten 1 z góry) zaczął wyskakiwać error. Moje pytanie jest takie, czy wystarczy wywalenie BC (potem zainstaluje ponownie) czy mam całego medievala od nowa przeinstalować, żebym potem nie miał problemów z graniem?
Nie wiem jak ty to zainstalowałeś. Nie wybieraj Hardcore. Jest opcja do manualnej instalacji.
ordenus22
06-08-2011, 14:38
Właśnie to zrobiłem, zainstalowałem germanicu5 i już wszystko gra.
Jak masz w data Bellum katalog scripts i w bitwach doradca wyskakuje i sie chowa od razu, znaczy masz to AI Germanicu5 wersja 5.1.2
ordenus22
06-08-2011, 18:10
Wcześniej tylko zobaczyłem, że wczytuje mi kampanie, teraz sprawdziłem czy działa ten submod no i niestety nie działa, wczytuje bitwy normalnie, ale gdy wcisnę okienko rozpoczęcie bitwy to wyrzuca mnie do windowsa (pojawia się czarny ekran). Jak w setup reallybadIA odznaczę okienko (to pierwsze - realbadAI misc.mod) to bitwy działają.
Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi. Ja zainstalowalem AI Germanicu5 nie z setupu a z manual instalation i mi wszystko działa. Nie wiem, zrób instalacje manualną AI Germanicu 5 jak nic nie da reinstaluj moda. Zawsze kombinujecie. Bylo wybrać tylko podstawowe AI bez hardcore i tego misc coś tam... Sciagnij to aI z Manualnej - ręcznej instalacji i daj znac czy zadziałalo. Ja jestem bardzo zadowolony z tego AI w bitwach tak w bellum jak i innych modach. 8-)
ordenus22
06-08-2011, 20:04
Włączyłem "Własną bitwę" i chyba działa pokazał się doradca przez sekundę i zniknął. Mam nadzieję, że wyczerpałem już limit problemów na najbliższy miesiąc :D, w każdym razie dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam.
To jak tak to działa. Zrobiłeś instalację manualną?
ordenus22
07-08-2011, 06:22
Tak, najpierw usunąłem tamto, a potem znalazłem link, gdzie jest manualna instalacja, pobrałem i wrzuciłem pliki ręcznie.
No, nareszcie pograłem w Bellum na tyle, by móc się o nim trochę więcej wypowiedzieć. Jako że niedawno ukończyłem kampanię Krzyżowców (dodatek Kingdoms) postanowiłem dla odmiany zagrać Maurami, kampania pełna feudalna, m/m, (na początek mojej przygody z tym modem).
Maurowie rozpoczynają z dość pokaźnym terytorium, jednak są słabo rozwinięci ekonomicznie, co sprawiło, że na początku można budować jedynie w dwóch-trzech dzielnicach na raz. Nie można na budynki wydać całej zawartości skarbca! Od samego początku trzeba rozwijać handel kupiecki, ma on tu spore znaczenie, kupcy zarabiają krocie już na niskim poziomie, i trzeba przyznać, że jest to miłe urozmaicenie w porównaniu do podstawki. Do tego dochodzi mnogość surowców, na nowej, większej, ładniejszej mapie - jest czym nacieszyć oko. Niestety, nie zadziałał mi prawidłowo wstęp do kampanii - co prawda widok mapy przesuwał się nad najważniejszymi miejscami, ale pojawiła się samoczynnie jedynie pierwsza strona opisu, pozostałe dopiero po samodzielnym przełączaniu (spamowaniu wręcz) przycisku 'tekst i głos/tylko tekst/tylko głos'. W osadach spodobały mi się nowe budynki, pogłębiło to aspekt ekonomiczny rozgrywki, choć pomieszanie budynków z miastowych i zamkowych z podstawki - o ile dobrze kojarzę teraz można budować wszystko, wszędzie - może przypaść do gustu lub nie. Mi akurat nie przypadło, ale to nie jest rzecz, której można się czepiać, tak sobie założyli twórcy moda i tyle. Przyczepię się natomiast 'plantacji winorośli' - skoro nawet w opisie jej jest napisane, że muzułmanie takich plantacji nie sadzili, to trzeba by go zastąpić czymś innym... może plantacją kawy? Wymyśliłem tak na poczekaniu ;-)
Co do przebiegu gry... Zebranie armii z okolicznych osiedli w jedną liczącą się siłę zajęło trochę, na szczęście można posiłkować się transportem morskim - okręty mają tu zasięg o wiele większy, niż maszerująca armia. Na pierwszy ogień poszły 2 buntownicze prowincje na północy Afryki, moja żądza władzy została zaspokojona dopiero po zdobyciu Tunisu i spotkaniu Sycylijskich Normanów, z którymi na razie nie szukałem zwady. Prowincje przejmowałem bez rozlewu krwi, garnizony poddawały się po 3ch turach oblężenia. Próbowałem pertraktować z wojskami, które wyszły z twierdzy, proponować im przyłączenie się do mnie - zależało mi przede wszystkim na kilkugwiazdkowych dowódcach - ale niestety, moje propozycje były zawsze 'ledwie odrzucane'. Co do samych przywódców, bardzo podoba mi się rozbudowanie ich indywidualnych cech, dodatkowych zdolności i tytułów - tu po raz kolejny należy się ukłon w stronę twórców moda, jak sprytnie wzbogacili grę poprzez umiejętne użycie narzędzia, które już było w oryginale.
A gdy około 15stej tury, żądni podbojów Maurowie zeszli na ląd w pobliżu rebelianckiej Walencji....
(cdn)
Może muzułmanie wina nie pili ale mogli je sprzedawać niewiernym. 8-) To czekam na ciag dalszy kampanii, co tu tak ucichło w temacie? Nikt nie gra?
filippp69
08-08-2011, 18:03
A mylisz się ! Ja zacząłem znowu grać mimo iż za średniowieczem nie przepadam to wróciłem do BC. Zacząłem kampanie Light Szkocją i gra się fajnie. Anglia na wyspach już prawie wymiękła mają zaledwie jedna flage. Jak podbije wyspy to zabiore się za Francje albo Norwegie.
Znaczy co do czego się mylę? Generalnie ja natchniony Twoim przykladem sobie Feudalna lekką kampanie gram Krzyżowcami, tak dla odmiany od pełnych kampanii. Nawet tzw. lekka kampania w Bellum Crucis 6.2 zjada z butami wiekszość modów :twisted: . Mongołów podpakowalem. Fajna kampania na razie. Pozdrawiam.
filippp69
08-08-2011, 20:36
Myliłeś się co do tego że nikt nie gra :P
EDIT.
Poza tym cos mi się obiło o uszy o jakimś sub modzie, który zmienia czas tury z 0.50 na 0.25 . Może coś źle skojarzyłem ale jeśli się nie myle to prosze o podanie linku. Nie chce mi się sprawdzać całego tematu bo za dużo w nim piszecie i człowiek jest zupełnie zdezorientowany :?
Proszę submod na 4 tury - gram na nim.
Iron's Mod
by Ironman1989.
Version for BC6.2
http://www.megaupload.com/?d=KX8QC381
or
http://www.gamefront.com/files/20418949 ... od_6.2.rar (http://www.gamefront.com/files/20418949/Iron%27s_mod_6.2.rar)
Version for BC6.1
http://www.megaupload.com/?d=FRY0GFIT
Version for BC6.0
http://www.megaupload.com/?d=3I6C8GQ5
Installation
-------------
Download and extract the .rar file and copy the world folder inside the data folder of Bellum Crucis 6.
Description
-----------
My mini mod implements 4 turns per year in the campaign. For a more immersive and more realistic gaming experience: traveling from Venice to Naples in six months is a bit much…
filippp69
08-08-2011, 21:00
Dzięki Wielkie :D
Ja mam taki problem: - gram Wenecją na submodzie 4 tury = rok, kampania feudalna lekka , średni poziom trudności. Około 350-tej tury podczas przewijania przy jego końcu mam cdt z takim logiem:
11:55:29.828 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
11:55:29.828 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Aug 9 2007 version bld-medieval2-kingdoms-105 (45777) ===
11:55:29.875 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
11:55:29.890 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
11:55:29.906 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
11:55:29.937 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
11:55:29.953 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
11:55:29.984 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
11:55:53.937 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 25902, column 49
trigger not found
Próbowałem już:
-zmniejszać ustawienia grafiki
-wgrywałem org. włoski tekst
-zmieniałem nazwę tury
-usuwałem map.rwm
Nic nie pomaga, na dodatek nie mogę wczytać żadnego poprzedniego sava bo pod koniec wczytywania załapuję się na cdt, mogę założyć nową kampanię i gra zapamiętuje i wczytuje z niej savy.
Czy ktoś ma pomysł jak to naprawić lub obejść?
ordenus22
08-08-2011, 21:39
Z logiem wszystko w porządku, po prostu masz pozamiatane jeżeli chodzi o tą kampanię (chyba, że się cud stanie i ruszysz dalej, ale wątpię). Miałem taki sam problem jak Ty i nic nie dało się zrobić. Zacząłem więc nową kampanię i już po 8 turach wywaliło mi, ale udało się po kilku próbach kontynuować, potem też jeszcze z dwa razy miałem podobny problem, ale jak na razie gram dalej (40 tura).
Mam też pytanie, czy jak uda mnie się przejąc państwo poprzez małżeństwo to wtedy to państwo przestaje istnieć? (zostaje wchłonięte przez moje?), czy gram jak gdyby dwoma państwami?
Gnejusz
Spróbuj konsolą wyłączyć mgłę na mapie kampanii :) i kliknij na turę...Czasami taki myk pomaga. :!: :?:
Ten błąd..., nie jesteś odosobniony, dotyka tych, co mają potłumaczone z włoskiego na ichnie języki, niekoniecznie polski. Powoli są hotfixy małe robione, czasami ich wgranie pomaga...
Są już submody, co pomagają, ale nie zawsze kompatybilne z savami :D
Ordenus jak przejmiesz inne państwo to jego ziemie stają się Twoimi a przejęte państwo znika.
Eutyches - jakie hotfixy, jakie submody naprawiające? Jakiś link? Pozdrawiam.
ordenus22
10-08-2011, 17:26
Grałem w wiele bitew i za każdym razem po wciśnięciu przygotowania do bitwy pojawiał się na sekundę doradca (mam submod germanicu5), ale w ostatnich kilku bitwach już mi się doradca nie pojawia, czyżby coś się spierniczyło, czy to normalne?
Jak nic nie mieszałes w plikach to raczej jest ok. A walczą lepiej?
P.S. Ja sobie do kampanii Feudal light dorzucilem pare skryptów z pełnej i pykam w kampanie Medium wlasnej produkcji (muszę troche odpocząć od kampanii pełnych). :P
ordenus22
10-08-2011, 17:41
Hmm, pododawałem kilka nazwisk w plikach names i descr names, może to przez to? Jeżeli chodzi o ich walkę to trudno powiedzieć, tylko raz przegrałem bitwę a tak to ich klepie ich jak chce, wielkiej różnicy w inteligencji kompa nie zauważyłem.
Nie wydaje mi sie by takie zmiany cos popsuły. To AI nie jest zawsze Napoleonem ale wersja 5.1.2 AI bitewnego Germaniku5 jest najlepsza z obecnie dostępnych, mam jeszcze kilka AI bitewnych Tajiego i TomkaPL chcesz potestować?
ordenus22
10-08-2011, 18:02
Araven, a u Ciebie za każdym razem pojawia się ten doradca? Na razie kontynuuję kampanię (jestem na 1185 r.) więc na razie dzięki za propozycję, jeszcze trochę pogram na tym co mam. Kurcze w tamtej kampanii musiałem mięć pecha jeśli chodzi o agresywność wrogów, bo teraz grając na hard idzie mi za łatwo :D
P.S. Jakbyś mógł podesłać mi oryginalne pliki names i descr names, zobaczę czy coś się zmieni. Pozdrawiam.
http://www.speedyshare.com/files/29805175/names.rar
Napisz coś o swojej kampani pod tym linkiem viewtopic.php?f=367&t=8936 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8936) , sie postaraj bo to będzie pierwszy opis kampanii w tamtym temacie. ;)
ordenus22
10-08-2011, 18:39
Dzięki za pliki :) , ale nic to nie zmieniło.
To ponownie wrzuć manualnie AI Germanicu5, save powinien działać ale głowy nie dam. :twisted:
ordenus22
10-08-2011, 19:32
Zrobiłem jak kazałeś i znowu jest doradca, szybko sprawdziłem sava i odpukać działa. Dzięki wielkie :D
Dzięki za podpowiedzi Panowie, niestety moja kampania jest definitywnie skończona, szkoda, bo moja Wenecja rozrosła się w militarną i ekonomiczną potęgę. Właśnie pozostały mi dwie prowincje do odebrania Bizantykczykom w Europie, pojawili się już Mongołowie i pojechali ostro po Połowcach i Rusi i Gruzinach, w stepach są mocni bo prowincje napadnięte nie mogą przyjść sobie wzajemnie z pomocą ze względu na odległości. Kampania na wschodzie jest chyba najcięższą z możliwych, trzeba brać miasta lub zamki z armią rezerwową żeby odbić kontrataki a czasami jedna nie wystarcza zanim w podbitej prowincji będziemy mogli rekrutować i uzupełniać. Araven zrobił mi możliwość rekrutacji piechoty weneckiej z magazynów portowych - budynek z którego rekrutujemy floty handlowe i korsarskie. Starałem się trzymać linii brzegowej podczas ekspansji ale w przypadku Bizancjum musiałem pójść na tereny Węgier, Bułgarii i Serbii. Ważne jest opanowanie kolegium kardynalskiego i zapewnienie sobie wyboru własnego papieża, bo ten kto go osadzi na Tronie Piotrowym de-facto decyduje o politycznych losach Europy i nie tyko bo zwołanie krucjaty unicestwia politycznie chrześcijańskie państwo. Teraz gram Polską na kampanii lekkiej bez fortów ale z dorzuconymi skryptami z antypapieżem i doszkalaniem agentów. Paczuszkę zrobił mi nasz nieoceniony Araven i wszystko chodzi płynnie bez zgrzytów. Nie gram już na fortach, bo powoduję "głupienie" obcych armii i często zdarza się, że wchodzą i wychodzą z fortu aż skończy im się zasięg ruchu. Polska ma ciężko, nawet bardzo bo obie Rusie nie chcą zawierać sojuszy i napadają ją po 30-tej turze a HRE atakuje ją zdradziecko pomimo zawartych sojuszy i deklaracji przyjaźni. Poprawiłem w całej grze unit, bo ten który był nie pasował mi do realii, teraz największy atak w zwarciu piechoty to 17 a jazdy to 15, niektóre jednostki podciągnąłem a niektóre osłabiłem w zależności od uzbrojenia i historycznych przekazów. Jednostki dystansowe też pozmieniałem i prezentują się prawdziwiej, teraz łucznicy nie mają ataku w zwarciu większego od spieszonego rycerstwa a są od niego słabsi w walce wręcz. Co do jazdy to podobnie do reszty dużych zmian nie wprowadziłem - generalnie ciężka jazda rycerska ma większą szarżę i atak od muzułmańskich, choć ich elitarne oddziały mają podobne parametry bojowe. Europejski rycerz uzbrojony był w kopię i dosiada ciężkiego konia - już takich nie spotkamy ale ważyły często po 700 i więcej kilo więc szarża takiego smoka jest potężniejsza od zgrabnego i lekkiego konika arabskiego. Pozmieniałem przy tym nieznacznie i niezbyt licznie koszty rekrutacji i utrzymania w trendzie: - wzrost siły bojowej - wzrost cen, ale jak pisałem nie ma tutaj rewolucji. Widziałem już antypapieża z Francji - jest śliczny - ubrany w błękitną togę wyglądał jak anioł i szatan w jednej postaci. Nie wiem, czy Araven mi wybaczy ale napiszę, że myśli o dorzuceniu do kampani lekkiej najciekawszych skryptów z pełnej, w sposób który nie opóźni znacznie przewijania tur - byłby to świetny ruch i kapitalna zabawa bez długich minut oczekiwania - (wybacz Aravenie). To byłoby na razie tyle, jeszcze raz dzięki za porady, życzę udanych kampanii i wiele, wiele sławy ;) .
Tak, to ja już kiedyś na to wpadłem i prosiłem Aravena żeby mi zrobił grę z niektórymi skryptami tak jak Ty masz, bo sam nie umiałem :P Naprawdę fajnie się gra ;)
Niedługo zamieszczę do pobrania plik kampanii Medium Czyli do kampanii Uproszczenej (Light - Lekkiej dodam kilka skryptów). Co do fortów stałych na mapie. Fakt czasem kom się nieco mota ale forty dają duże mozliwości taktyczne i nam i kompowi. Zagram teraz dla odmiany w kampanię bez fortów stałych i zobaczę czy będzie trudniej jak z fortami czy łatwiej. Dodam tez do skryptów nowy skrypt z submoda na postanie w Bułgarii przeciwko Bizancjum było wymierzone, jest nowy submod który wprowadza taki event, w latach 1185-1190 przeciwko Bizancjum wybucha powstanie, tak też było historycznie, 2 pełne armie buntownikow się pojawiają (w SS 6.2 RR/RC tak były, ale tam były 3 armie, może sam dodam 3-cia ale zobacze jak to działa teraz). Jacyś chętni do zagrania w 6.2 na kampanii Medium (czyli kilka fajnych skryptów dodanych do lekiej), rozgrywka ciekawsza jak w lekką i tury dużo szybciej ida niż w pełnej kampanii. Pozdrawiam. Ogólnie coś mało postów, nikt nie gra czy jak?
ordenus22
11-08-2011, 13:10
Grając Polską pojawia się jakiś bohater (np. Kazimierz Wielki) jak to ma miejsce u Francuzów (Filip) czy Egipcjan (Saladyna)?
Grając Polską pojawia się jakiś bohater (np. Kazimierz Wielki) jak to ma miejsce u Francuzów (Filip) czy Egipcjan (Saladyna)?
W Polsce się nie pojawia, żaden historyvczny władca. Tylko w kilku frakcjach tak jest, że dzięki eventowi przybywa jakiś historyczny władca na czele elitarnych jednostek przeważnie. Pierwszy jest Saladyn, potem Filip z dynastii Kapetyngów, Ryszard Lwie Serce, Aleksander Newski i paru innych np. Wiliam Wallace - kolejność po Saladynie mogłem pomylić. Generalnie mniej niż połowa frakcji ma takich historycznych władców z eventów.
Na moc, wielka szkoda, że nie ma torrenta. Bo w partach to za Chiny Ludowe nie ściągnę, a jakby był torrent, już bym sobie ślicznie niszczył wrogie armie. Niestety. Po prostu raz, że prędkość pobierania z tych wszystkich mega będzie zapewne niska, a dwa, że wystarczy, że raz się wstrzyma, to znowuż trzeba od początku pobierać.
O ile wiem to z megaupload da się wznawiać pobieranie po zatrzymaniu, ale im mniej zatrzymań tym lepiej. Ja jednak pominąłem megaupload i sciągałem prosto z włoskich serwerów (link poniżej)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... lum+crucis (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=458351&highlight=bellum+crucis)
Dzięki. Zapewne skorzystam, ale to link do Bellum Crucis 6.2, pierw muszę pobrać jedynkę. Spróbuję z megaupload.
Edit: Niestety, to się nie uda. Z mega nie można wznawiać, a mi z takich hostingów zawsze pobiera się wolno. Nie da rady.
Nemedis to linki do 6.1 z włoskich serwerów, na pierwszej stronie sa linki do megaupload.
http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9580798 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9580798) pod tym linkiem masz tez III party Bellum z włoskich serwerów.
Ja tam teraz trochę popsioczę nad wykonaniem armii Cesarstwa Wschodniego.
Nie jest łatwo zrobić jedną, porządną armię tego kraju. To nie Polska, Francja czy inna Hiszpania, tylko coś z wielką armią zawodową i poborową, z masą formacji gwardyjskich, z różnymi typami najemników i tak dalej. Dodatkowo to tysiąc lat historii od biedy, a akurat wtedy, gdy rozpoczyna się akcja moda dochodzi jakby to powiedzieć... drobnych reform (a raczej od kilkuset lat jest taka jakby płynność, pojawiają się nowe, inne cicho znikają...). Twórcy się chyba starali, na pewno przyłożyli się do tekstur, które są w większości przypadków dobre.
To taki jakby rozbudowany standard z podstawki, który jest trochę dziwny. Niektórych formacji w ogóle nie kojarzę, tak jak google. Nazwy włoskie są tak zrobione, że aż wstyd - katafrakci po włosku, milicja, włócznicy itd. Po włosku. To nie pomaga w szukaniu.
Na pewno ciekawie wyszły im oddziały włoskie, np. Gasmouli, czyli kusznicy werbowani przez włoskich kupców w greckich miastach do obrony ich faktorii. Trudno mi ocenić oddziały rekrutowane na ziemiach Cesarstwa (te regionalne) bo jeszcze w pełni nie grałem, aczkolwiek już po odpaleniu gry widać skrypty (brakuje mi jednak ekspedycji wojskowej w południowych Włoszech).
Gorzej jest z samym cesarstwem. Mamy trochę formacji, to można jakoś uregulować nazwami właściwymi przy odrobinie chęci i to jest ten jeden plus. Twórcy rzucili okiem na niektóre mody, w tym sławny w tej kwestii Broken Crescent, dodali trochę od siebie i mamy skutki. Oprócz tego iż włócznie wydają mi się trochę krótkie, to ciężko mi przeboleć tarcze skutatoi bądź stratatoi bądź formacji czysto themowych (przynajmniej przy uznaniu ich jako takie). Są kolorowe. Nie chodzi mi o jeden kolor, ale o całą tęczę z pasami. Ci żołnierze, szczególnie piechurzy byli uzbrajani tak, aby uzyskać jeden kolor w oddziale, w tarcze jednego wzoru - raz iż to ułatwiało użycie takiego oddziału, dwa pozwalało się wodzom łatwiej zorientować co gdzie stoi i dowodzić. Tak jak w armii rzymskiej pierwszych wieków.
Kontaratoi pożyczono z BC... formacja dość stara, która nie tylko używała długiej wersji kontaroi - menavlion, lecz też miała (kosztem opancerzenia, nie było takie jak u skutatoi) tarcze - tutaj scren z jakiegoś submoda, który dobrze to ukazujehttp://www.google.pl/imgres?q=Kontaratoi&um=1&hl=pl&sa=N&tbm=isch&tbnid=Qtq0zOMRrG-4aM:&imgrefurl=http://www.twcenter.net/forums/showthread.php%253Ft%253D154106%2526page%253D53&docid=SRca1H_GTHlhfM&w=948&h=323&ei=S-1DTubIFoOa-wbS5LXICQ&zoom=1&iact=hc&vpx=318&vpy=416&dur=2467&hovh=131&hovw=385&tx=216&ty=90&page=2&tbnh=62&tbnw=183&start=15&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:15&biw=1366&bih=646 a tutaj trochę figurek, chociaż to raczej nie okres Manuela, to są ci kochani tarczownicy ukazani http://perriscooley.blogspot.com/.
Dziwią mnie ciężkozbrojni (nie ci katafrakci) konni łucznicy... ni tego z czystym sumieniem nazwać Katafraktami, ale na pewno nie był to standard... monstrum. Trochę bym się czepiał szybkostrzelności łuków, ale to najmniejszy problem i można przeboleć. Najbardziej mnie boli to co ujrzałem u Klibanophoroi - kopię. Powinien być na litość boską kontarion, ok. 4m! Są takie jednostki na rynku moderskim, można pożyczyć... ale takiej herezji nie wolno robić, nawet łacinnicy mają długie włócznie.
Miałem się jeszcze czepiać Gwardii Wareskiej, ich dziwnego uzbrojenia... ale są różne wersje i niech im będzie już jednoręczny topór. Ale przy odrobinie chęci można by zrobić jak w BC - alcik i walczą dwuręcznymi, bez alcika jednoręcznymi - wszyscy są zadowoleni.
Formacje gwardii - w ten sposób uzbrojonej gwardii ja niestety nie kojarzę. Cesarstwo miało mnoga ilość oddziałów gwardii, ale wybrano akurat tą...
Mogli to zrobić lepiej, mogliby dopisać jeszcze więcej oddziałów, ale w gruncie rzeczy przy odrobinie chęci i poprawieniu nazw człowiek może to przeżyć. Włoskie frakcje na pewno są super, ale Cesarskim trochę brakuje. :(
WielkodusznyBezduszny
11-08-2011, 22:12
Po tym jak w 6 tur 5 frakcji wypowiedziało mi wojnę, rozpocząłem grę sekt.... znaczy się papiestwem, a że oni mają chyba najłatwiej, to mają jeszcze ludzi od palenia na stosie czyt.inkwizycje i tu mam pytanie: jak ich użyć? Najeżdżam takim na jakiś zamek, gościa, a tu czerwony krzyżyk i coś po włosku pisze w ramce: uwaga i poniżej, że jakiś autorytet(?) religii(?)...... dalej nie rozumiem ;/
psiocha1928
12-08-2011, 00:20
Do Araven
Czy wszystkie submody podane przez Ciebie w temacie "submody do Bellum..." dzialaja na seva ???
Z gory dzieki za odp.
ps. Mylisz sie piszac ,iz nikt NIE gra w Tego fantastycznego moda 8-) po prostu wszycy sa za bardzo zajeci rozgrywka :twisted:
Psiocha z tymi submodami to spokojnie, większość nie działa na save. Niektóre zmieniają na tyle dużo, że nie są kompatybilne ze spolszczeniem, znaczy submod będzie działał raczej ale zmienia się Wam opisy np. świty generałów z polskich na włoskie.
Ja gram na submodzie Ironmana na 4 tury, moim pliku ograniczającym rekrutację elity dla Bizancjum (do pobrania str. 67) oraz od wczoraj na submodzie Bulgarian Revolt - dodaje wybuch powstania w Bułgarii przeciwko Bizancjum (one działają ze spolszczeniem). I wgrałem wersję 2.1 submoda na muzykę - trochę nowych wstawek muzycznych w bitwach jest. W inne submody na razie nie grałem. Ale stopniowo coś będę testował - bo pojawiają się nowe submody na włoskiej stronie. http://www.gamefront.com/files/20444491 ... rfacce.zip (http://www.gamefront.com/files/20444491/Submod+Interfacce.zip) ten jest kompatybilny z savami, zmienia interface kilku kulturom dziś go wgram sobie raczej.
Reasumując bezpieczne i przetestowane przeze mnie są dwa wyżej Irinmana na 4 tury i ten Bulgarian Revolts - samego powstania nie było bo ma być między 1185 a 1190 rokiem a ja mam przed 1170 w kampanii, liczę, że będzie to powstanie - po to submoda i nowy skrypt zrobili. en od muzyki na razie nie wgrywaj pogram wiecej to napisze, czy warto go wgrać, na razie ok ale cudów nie pododawał w ścieżce muzycznej.
PS. Czyli mówisz grają i są zbyt zajeci by posty pisać, no jak tak to ok. Ja pomalu dochodze do wniosku, że kampani bez fortów stałych sa lepsze, komp sie nie mota na fortach i szybbciej atalkuje i nas i rebelię, ale moze mi się wydaje. Teraz gram na kampanii medium własnej produkcji dorzuciłem kilka skryptów do lekkiej w tym bulgarian revolts.
WielkodusznyBezduszny - papiestwem nie grałem ale inkwizytorzy moga być od Ciebie częściowo niezależni, może będziesz mógł eliminować postacie innych frakcji nie katolickich lub takich co antypapieża wybiorą i ogłoszą schizmę. Poczytaj o inkwizytorach w angiwlskiej instrukcji do moda link na pierwszej stronie dotyczy ona 6.1 ale w 6.2 jest podobnie raczej w kwestii inkwizytorów. Grasz w 6.1 czy 6.2?
Martin - nazwy jednostek Bizancjum pozmieniałem na historyczne - greckie stosownie do Twoich sugestii, pojawią sie w kolejnej wersji spolszczenia do Bellum 6.2. W razie czego naniosę poprawki. Co do armii Bizancjum to widziałem wile o wiel gorszych jej składów i tylko jeden lub dwa nieznacznie lepsze. (najlepszy wg mnie był SS 6.2 RR/RC Point Blanka).
WielkodusznyBezduszny
12-08-2011, 13:29
Mogę eliminować katolów, bo wczoraj miałem szansę jakiegoś kupca zlikwidować, a z heretyków też nie wszystkich ze względów wymienionych ;/ No ale nic, przynajmiej mam ich za freee, dostaje 1k od każdej frakcji katolów i nie mogą mnie atakować muhahaha :D
To jak rozpracujesz tajniki używania Inkwizytorów to daj znać ok? Ja tam lubię grać frakcjami typu Gruzja, sporo zagrożen ciekawe jednostki, trzeba lawirować między sąsiadami i walczyć na wielu frontach. Pozdrawiam.
WielkodusznyBezduszny
12-08-2011, 18:16
Dobra już wiem jak ich używać, po prostu dana frakcja musi być naszym sojusznikiem, wtedy można gościa spalić :twisted: Jak znajdę inny sposób to dam znać ;) A i mam pytanie do tych którzy mieli ziomka z własnej frakcji jako papieża: czy dostaliście jakieś pieniądze po jego wybraniu lub co turę? Bo wyczytałem coś w tej instrukcji o jakimś majątku ;D(chyba, że translator coś rozwalił :x )
PS. A i jeszcze jedno, czy oddawanie prowincji to jedyny sposób na polepszenie stosunków z frakcją? No i czemu jak gram to zawsze ja mam najmniej krzyżyków u papieża, a nie np. Niemcy ;/
Dobra już wiem jak ich używać, po prostu dana frakcja musi być naszym sojusznikiem, wtedy można gościa spalić :twisted: Jak znajdę inny sposób to dam znać ;) A i mam pytanie do tych którzy mieli ziomka z własnej frakcji jako papieża: czy dostaliście jakieś pieniądze po jego wybraniu lub co turę? Bo wyczytałem coś w tej instrukcji o jakimś majątku ;D(chyba, że translator coś rozwalił :x )
PS. A i jeszcze jedno, czy oddawanie prowincji to jedyny sposób na polepszenie stosunków z frakcją? No i czemu jak gram to zawsze ja mam najmniej krzyżyków, a nie np. Niemcy ;/
Nie dostaje sie kasy za wybór papieża z twego kraju, kase dostaje Państwo papieskie jako frakcja. Krzyżyki sie zdobywa za budowanie kosciolow, werbowanie kapłanów, nawracanie pogan i innowierców i wypelnianie misji papieskich. Można dawać prezenty np. jednorazy datek + legenda mapy wtedy zwykle + 1 do relacji, oraz jak jako prezent dasz dostep wojskowy + 2 do relacji, małżenstwo Twego księcia z obcą księżniczką zwykle + 3 lub więcej. Walka ze wspólnym wrogiem też pomaga. Np stały trybut po 500 na 10 tur tez + 1 zwykle daje.
ThunRage
12-08-2011, 19:03
Nie można zmienić języka na angielski?
Nie można zmienić języka na angielski?
Mod jest autorstwa Włochów czyli po włosku. Jest spolszczenie :P . zangielszczenie powstaje ale mają o wiele mniej przetlumaczone na angielski niż my na polski. Szczegółowy zakres i stan zangielszczenia patrz na twc link na pierwszej stronie tego tematu.
ThunRage
12-08-2011, 19:38
Aha , a jak chcę pobrać spolszczenie to gdzie mam go szukać, oraz gdzie mają znajdować się pliki po instalacji.
Mają one zastąpić podstawowe pliki w medievalu , czy ma to być osobny mod?
Czy można go tak zainstalować aby nie działał podstawowy medieval?
WielkodusznyBezduszny
12-08-2011, 20:57
Aha , a jak chcę pobrać spolszczenie to gdzie mam go szukać, oraz gdzie mają znajdować się pliki po instalacji.
Mają one zastąpić podstawowe pliki w medievalu , czy ma to być osobny mod?
Czy można go tak zainstalować aby nie działał podstawowy medieval?
Wiesz, ale nie za bardzo rozumiem 3 zdanie, ogólnie sprawiasz wrażenie kogoś.....
viewtopic.php?f=367&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8600) TU jest spolszczenie do wersji 6.2
viewtopic.php?f=367&t=8323 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8323) A tu jeśli masz 6.1
Fajnie, by było gdybyś zrozumiał instrukcje :lol:
ThunRage to jest profesjonalny mod on się instaluje w osobnym katalogu i nie wplywa na podstawke Medievala. Nie obawiaj się. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) link do oipsu instalacji. Linki do moda masz na stronie nr 1 pobierasz III party Bellum crucis 6.1 i instalujesz, potem instalujesz Bellum Crucis 6.2 - to patch do 6.1 (jest w jednym pliku instalacyjnym) i dopiero na 6.2 instalujesz spolszczenie wg instrukcji opisanej na pierwszej stronie tematu o spolszczeniu jaki podał Ci Kolega wyżej.
ThunRage
12-08-2011, 22:27
Instrukcje zrozumiałem, zainstalowałem do katalogu mods włączam tak jak każdego moda czyli plik .bat No i włącza się zwykły medieval z tym że nie można grać w kampanie anie własne bitwy.
Tka jakby zepsuty medieval.
Instrukcje zrozumiałem, zainstalowałem do katalogu mods włączam tak jak każdego moda czyli plik .bat No i włącza się zwykły medieval z tym że nie można grać w kampanie anie własne bitwy.
Tka jakby zepsuty medieval.
Jak dobrze zainstalowałes 6.2 to na pulpicie masz skrót. Wystarczy na niego kliknąć. W katalogu mods musisz mieć BellumCrucis6 w wersji 6.1 ma około - 4,98 gb w wersji 6.2 - 7,64 jak masz mniej coś źle zainstalowałeś.
ThunRage
12-08-2011, 22:45
hmm..
Zajmuje 4.98 gb ale skrótu nie ma, nie wiem co jest nie tak, ale np. Third Age można uruchomić przez plik bat, a tego moda nie.
EDIT:
Zmieniłem nazwę folderu w którym znajduje się mod i już działa, dzięki !!
psiocha1928
13-08-2011, 00:30
Aravenie, probowales jakies nowe submody ??? 8-)
Mod wyrasta na lidera do MTW, jak Araven zrobi kampanię medium i dorzuci kilka ciekawostek Bellum zyska 30-40%. Długość tur była na kampanii full piętą Achillesa, jeżeli uda się przenieść najciekawsze skrypty i nie przesadzić z przewijaniem tur będzie naprawdę git. Jestem pewien, że w eventach pojawiają się ciekawe historyczne wiadomości, to może być dodatkowa lekcja historii - nie tylko fajna zabawa, włosi postarali się bardzo w tym modzie.
Aravenie, probowales jakies nowe submody ??? 8-)
Psiocha -link do opisu SUBMODÓW viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937)
Nim cokolwiek zainstalujecie poczytajcie o tych submodach....
Submody jakie polecam to:
1. Submod ironmana na 4 tury w roku zamiast 2. dla 6.2 - http://www.megaupload.com/?d=KX8QC381 dla 6.1 - http://www.megaupload.com/?d=FRY0GFIT
2. Submod Bulgarian Revolts - powstanie Bulgarów przeciwko Bizancjum. http://www.mediafire.com/?5e1dhfc5cxxtmad
3. Submod na interface nowy dla 4 kultur w tym Polska jako Eastern Europe. http://www.gamefront.com/files/20444491 ... rfacce.zip (http://www.gamefront.com/files/20444491/Submod+Interfacce.zip)
4. Submod 2.0 + potem na to 2.1 na muzykę - zajebiaszcza muza - klimaty sredniowieczne, fajne dodatki tez w bitwach, dla mnie bomba. Po instalacji trzeba z katalogu sounds usunąć pliki events.idx i events.dat La musica nel medioevo - nazwa submoda patrz Submody link wyżej.
5. Inne na moje oko za dużo zmieniaja i nie są kompatybilne ze spolszczeniem. Znaczy submody będa dzialać ale wiele spolszczonych plików będzie ponownie po włosku po instalacji innych submodów.
Ja gram na powyższych submodach i jeszcze na AI bitewnym Germanicu5 wersja 5.1.2 + dałem Mongolom sakiewkę x2 i 5 x tyle kasy na starcie, teraz to sa naprawdę niebezpieczni. i nieco przyspieszyłem ich nadejscie bo gram na submodzie na 4 tury.
Hades_120
13-08-2011, 12:37
Potrzebuję pomocy. Jak już wcześniej pisałem gram Francja ze Szkocja dokonałem rozbioru Anglii, samodzielnie zniszczyłem Aragonie, wszystko pięknie tylko bardzo często wywala mi gre. Co 2 albo 3 tury MTW napotkał błąd, wcześniej wywalilo może raz na 50 tur. Jesdtem w 1215r. jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Mod wyrasta na lidera do MTW, jak Araven zrobi kampanię medium i dorzuci kilka ciekawostek Bellum zyska 30-40%. Długość tur była na kampanii full piętą Achillesa, jeżeli uda się przenieść najciekawsze skrypty i nie przesadzić z przewijaniem tur będzie naprawdę git. Jestem pewien, że w eventach pojawiają się ciekawe historyczne wiadomości, to może być dodatkowa lekcja historii - nie tylko fajna zabawa, włosi postarali się bardzo w tym modzie.
viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) tu masz kampanię średnią mojej roboty w poscie nr 2.
Opis zmian: Kampania średnia zastępuje skrypt kampanii Light oraz Full (tych bez fortów stałych). W Light dodalem kilka skryptów dlatego nazywa sie Medium - średnia. dodane skrypty to podwojone dochody z handlu morskiego, Rewolta bułgarów - powstanie przeciwko Bizancjum z submoda, doszkalanie agentów, nowi agenci w tym antypapież, zmiana religii.
W Full jest podwojony handel morski oraz rewolta Bułgarów. Zalety - kampania medium ma kilka fajnych bajerów z pełnej kampanii ale tury leca duzo szybciej niż w pełnej co pomoze posiadaczom slabszych kompów zwłaszcza. Wymaga nowej kampanii by zadziałały nowe skrypty.
(Ja na niej gram plus submod na 4 tury, plus submod na nowy interfejs, plus submod na średniowieczną muzykę i wszyscy na kolana, co do muzyki to mi szczęka opadla jak Bogurodzicę po polsku usłyszałem, grając Polską - testowo. ).
Potrzebuję pomocy. Jak już wcześniej pisałem gram Francja ze Szkocja dokonałem rozbioru Anglii, samodzielnie zniszczyłem Aragonie, wszystko pięknie tylko bardzo często wywala mi gre. Co 2 albo 3 tury MTW napotkał błąd, wcześniej wywalilo może raz na 50 tur. Jesdtem w 1215r. jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Przejrzyj kilka ostatnich stron, podobne przejściowe problemy mial Ordenus, dalem mu parę rad jak obejść ew. Kłopoty z wczytywaniem. Może cos Ci to pomoże. Pozdrawiam.
ordenus22
13-08-2011, 18:25
Araven, mam statek handlowy (załadowany), który jest już w porcie (Gdańsk) to jedynym wyjściem aby mieć zysk z handlu to muszę z tego miasta zrobić stolicę?
Sensei056
13-08-2011, 18:49
Niech mi ktoś powie czy komputer oszukuje czy mi się wydaje, bo taka Dania mając 3 prowincje ma 4 pełne armie :shock: , a ja grając Norwegią (4 prowincje) mam tylko 1 pełną armię i dochód co turę ok. 1200-1500 bizantów ? Aha i gram na poziomie średnim i na Light.
Araven, mam statek handlowy (załadowany), który jest już w porcie (Gdańsk) to jedynym wyjściem aby mieć zysk z handlu to muszę z tego miasta zrobić stolicę?
Pisalem kilka razy, wystarczy do Gniezna przenieść stolicę. Do Gdańska też można by dostawać kasę z handlu morskiego. :P
Sensei056 Komp w Bellum nie oszukuje. Ma dużo kasy bo prowadzi handel np. dobry kupiec w Bellum może zarabiać od 1.000 do nawet 6.000, a komp wysyła kupców daleko przeważnie i dużo zarabia. Dania jest dużo bogatsza niż Norwegia. Ale komp ma też stały bonus do sakiewki króla co dodatkowo zwiększa mu ilość gotówki. Ale nie ma czegos takiego w Bellum jak dodatkowa lewa kasa dla kompa, gdy wejdzie na minus jak w wielu innych modach. Norwegia jest trudna na początek, bo biedna i graniczy z bogatą i agresywną Danią i ma mało rebeliantów do podbicia. Pozdrawiam.
ordenus22
13-08-2011, 19:25
Ok, dzięki.
Sensei056
13-08-2011, 20:40
Heh... przynajmniej udało mi się podbić wszystkie buntownicze prowincje oprócz Visby. Ciekawe czy mnie zaatakują bo mam z nimi sojusz i z Cesarstwem Niemieckim i Dania tak samo, czyli takie trójprzymierze. W każdym razie jak zagrałem Kastylią wcześniej i wszyscy wkoło po mnie pojechali to się zdziwiłem i zacząłem się zastanawiać czy po prostu nie jest tak, że komputer chce nas zniszczyć za wszelką cenę. Muszę jednak przyznać że to jeden z najlepszych modów.
WielkodusznyBezduszny
13-08-2011, 20:56
Heh... przynajmniej udało mi się podbić wszystkie buntownicze prowincje oprócz Visby. Ciekawe czy mnie zaatakują bo mam z nimi sojusz i z Cesarstwem Niemieckim i Dania tak samo, czyli takie trójprzymierze. W każdym razie jak zagrałem Kastylią wcześniej i wszyscy wkoło po mnie pojechali to się zdziwiłem i zacząłem się zastanawiać czy po prostu nie jest tak, że komputer chce nas zniszczyć za wszelką cenę. Muszę jednak przyznać że to jeden z najlepszych modów.
Jak masz z jakąś frakcją stosunki min. 8/10 to są bardzo małe szanse, że zaatakuje ;) Dlatego o to dbaj, ja sam się przejechałem grając Sycylią- straciłem wszystko w Afryce, przyczółek na Bałkanach, też poszedł, a za pokój musiałem oddać Bolonię brrr...
PS. Norwegia, może i biedna, Dania może agresywna, ale za to można księżniczką wżenić się w ich rodzinie.
Nie jest tak, że komp niszczy tylko ludzkiego gracza. To czy zaatakuje zależy od wielu rzeczy w tym Twojej siły, sojuszy, tego czy masz silne garnizony. WielkodusznyBezduszny dobrze prawi, przy relacjach 8/10 i wyższych komp Cie nie zaatakuje. Spróbuj jak radzi Kolega ożenić swojego księcia z duńską księżniczką, wyślij dyplomatę w tym celu. Mod jest wymiatający. Pozdrawiam.
Co do armii Bizancjum to widziałem wile o wiel gorszych jej składów i tylko jeden lub dwa nieznacznie lepsze. (najlepszy wg mnie był SS 6.2 RR/RC Point Blanka).
Możliwe, możliwe... ja mógłbym wymienić chyba z 3-5 lepszych. Wyraźnie moim zdaniem lepsze niż ta, jak na mój gust, smutna przykrość w Bellum Crucis. Ale owszem, należy oddać sprawiedliwość - są też o wiele gorsze. Słowem pod tym względem to klasa średnia... a wielka szkoda, bo skryptów jest sporo i właśnie takie niedoróbki w jednostkach, rozpapranie psują mi po prostu zabawę. Kiedyś było prościej to i owo zaakceptować bo się po prostu nie wiedziało jak wygląda to i owo...
Kwestia punktu widzenia, ja Bizancjum lubię jako nację i dużo o nim czytam, ale mało nim gram bo wolę grać mniejszymi nacjami, armia Bizancjum jest trudna do zrobienia, jak sam zauwazyłeś bo jej skład był niezwykle zlożony, nie które jednostki zanikaly, inne zmienialy charakter swego uzbrojenia z cieżkiego na lekkie w róznych okresach historycznych np. To jest mod o średniowieczu a nie symulacja Bizancjum. Sama nacja gra sie fajnie, mnie armia bizantyjska pasuje i nawet się podoba, zagram nimi za jakiś czas ale jak skończę Polską. W 6.1 bylo nimi niełatwo, są silini na starcie ale otoczeni przez wrogów.
PS. dzieki Martin za poprawki nazw bizantyujskich jednostek w spolszczeniu - pojawią się w kolejnej wersji spolszczenia, za jakiś czas. Pozdrawiam.
Edit: Poczytajcie i ew. pobierajcie moją kampanię medium do Bellum polaczona z submodem na powstanie w Bułgarii, szczegoly tutaj w temacie o submodach w poscie nr 2: viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937)
Aravenie jak się sprawuje Twoja nowa kampania? Czy tury przewijają się w miarę szybko i czy nie wykrzacza gry? Drugie pytanie jest takie: - Czy zastanawiasz się nad zrobieniem kolejnej kampanii medium z submodami na muzykę, 4tury + rok, nowe AI bitewne i co tam jeszcze przetestowałeś a umila rozgrywkę - taka super-medium kampania? Mam apetyt zagrać w medium ale... mam tak świetną kampanię Polską - ponad 300-setna tura i 1230 rok, że żal mi jej przerywać. A`propos zaawansowanej ilości tur - kiedy pojawiają się nowe jednostki? Czy konkretnie w którymś roku czy w którejś turze? Chciałbym zobaczyć wreszcie jednostki z późniejszego średniowiecza.
Aravenie jak się sprawuje Twoja nowa kampania? Czy tury przewijają się w miarę szybko i czy nie wykrzacza gry? Drugie pytanie jest takie: - Czy zastanawiasz się nad zrobieniem kolejnej kampanii medium z submodami na muzykę, 4tury + rok, nowe AI bitewne i co tam jeszcze przetestowałeś a umila rozgrywkę - taka super-medium kampania? Mam apetyt zagrać w medium ale... mam tak świetną kampanię Polską - ponad 300-setna tura i 1230 rok, że żal mi jej przerywać. A`propos zaawansowanej ilości tur - kiedy pojawiają się nowe jednostki? Czy konkretnie w którymś roku czy w którejś turze? Chciałbym zobaczyć wreszcie jednostki z późniejszego średniowiecza.
Kampania średnia sprawuje sie super gram Gruzją 105 tura (sa 2 rodzaje sredniej dlatych co nie graja na 4 tury i dla tych co graja z submodem na 4 tury).. Do kampanii medium można wrzucić submod na muzykę 2.0 nieco ponad 200 mb + 2.1 nieco ponad 100 mb + osobno AI bitewne Germanicu5, nie da sie z nich zrobic zbitki, trzeba osobno instalować. ja gram na w/w miksie w kampanie medium do pobrania w submodach. Do kampanii medium wstawilem minimoda na Rewolte Bulgarów, i starczy. kampani smiga szybko bo jednak nie dalem do niej skryptu prestiżu i buntów baronow i emirów, ma kilka innych niespodzianek.
Co do jednostek to Polska dostanie halabardników chyba w 1230 lub 1240 roku oraz w 1270 rycerzy polskich + rekrutacje pieszych rycerzy z koszar zamkowych. Pozdrawiam.
UWAGA: 5 osób jakie pobrały kampanię Medium przed godzina 17.50 15-go sierpnia proszę pobrac ją ponownie poprzednia zamiast podwojonego handlu morskiego miała usunięty ten skrypt - moja pomyłka. kampania do pobrania w Submodach mój post nr 2
Armia Bizancjum jest trudna do zrobienia, jak sam zauwazyłeś bo jej skład był niezwykle zlożony, nie które jednostki zanikaly, inne zmienialy charakter swego uzbrojenia z cieżkiego na lekkie w róznych okresach historycznych np. To jest mod o średniowieczu a nie symulacja Bizancjum.
Jak też zauważyłem (i ty też) są mody (kilka) w których armię Romaioi dało się zrobić lepiej.
Co innego jest też dać przestarzałe jednostki obok nowoczesnych. Co innego przestawić konnice w cięższych/lżejszych zbrojach. A co innego przestawić daną jednostkę w sposób ahistoryczny lub wymyślać dziwne potworki, jakby to było komuś potrzebne... chciałbym, żeby zwyczajnie było mniej, a lepiej, z głową zrobionych. Chcę najwidoczniej za dużo, cóż...
Nie wymagam przestawienia danej krainy w sposób symulacyjny (to w total warach nie jest możliwe), tylko w historyczny (zaczynając od najbardziej widocznej linii - jednostek). Po prostu, prawidłowy z faktami. Te inne mody są najczęściej z tego samego okresu co Bellum... 5.1? Teraz jest wersja 6.2, poprawy nie widać co mnie smuci. Np. Kontaratoi, których przeznaczeniem było stanie w pierwszej linii piechoty i odpieranie ataków nomadycznej strzeleckiej jazdy... bez swych sporych tarcz. To jakby nosicielom sariss zabrać te ich małe tarcze i wypuścić na perskich łuczników... albo skutatoi... ilu z nas dostałoby białej gorączki, gdyby zobaczyło w EB rzymską kohortę, a w jej ramach tarcze niebieskie, czarne, czerwone, zielone i każda z innym wzorkiem... i tak dalej... niby tyle źródeł, taka obfita bibliografia na zachodzie, która u nich jest na wyciągniecie ręki, w ich narodowym języku... konkurencyjne mody, z których można to i owo pożyczyć (tylko z głową!)... a ostateczny produkt jest w tej kwestii taki jaki jest... lepiej niż w modach, w których Romaioi mają armię z podstawki z nowymi teksturkami, ale do doskonałości brakuje. Smutne to jest, autorzy w wielu kwestiach się przecież postarali, to i owo sami zrobili, to i owo pewnie zaczerpnęli z DLV, a tutaj takie gafy na rzeczach najłatwiejszych...
Pozdrawiam.
Martin, dla mnie Bellum to najlepszy mod w jakiego grałem. To Twój punkt widzenia, pewnie zawsze może byc lepiej, ale mnie armia Bizancjum w Bellum nawet się podoba ale najlepsze tekstury były w SS RR/RC 6.2 od Point Blanka. Jednostka o jakiej piszesz to chyba Menuvlatoi czy coś takiego, tacy Kontratatoi jak w Bellum sa też w Brocen Crescent 2.3. Nie pasuje Ci armai Bizancjum nie graj, nie ma przymusu. Mod jest diablo historyczny jak na grę, ale nie wszyscy muszą podzielać moje zdanie. :P
Pamiętam, że były submody na jednostki bizantyjskie, dopracowali pięknie ikonki ale nie pamiętam jak prezentowały się na mapce bitewnej. Może zatem ktoś pokusi się o sprawdzenie, czy submod na bizantyjskie jednostki nie będzie wykrzaczał w Bellum? O ile znam Aravena to sądzę że zrobi do tego poprawkę spolszczenia.
Edit:
Martin von Carstein, spróbuj wrzucić submoda na jednostki do Bellum i zagraj kilkanaście tur.
Jednostka o jakiej piszesz to chyba Menuvlatoi czy coś takiego, tacy Kontratatoi jak w Bellum sa też w Brocen Crescent 2.3.
http://en.wikipedia.org/wiki/Menaulion
Menaulatoi też są w BC i nie mogę im zasadniczo nic zarzucić. Bo wykonano ich właściwie, ciężki oszczep i ciężka, krótką włócznie na pancerną jazdę (to też nasz Menavlion). Ale to co napisałem to Kontaratoi (duże tarcze i dłuuugie na 4-5 metrów kontariony makron - druga nazwa spotykana w źródłach to menavlia, o dziwo podobnie nazywa się też ciężkie oszczepy... iście zabawny zbieg okoliczności... od nich (kontariony) też nazwa formacji. Skutatoi od tarcz itp... to odpowiedniki ). Mieli inne zadania.
Kontaratoi, formacja.
http://img197.imageshack.us/img197/6267/kontaratoi.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/197/kontaratoi.png/)
Znakomite figurki:
http://3.bp.blogspot.com/_Y95t_CYUAKw/SlKhdOcmysI/AAAAAAAAABU/lXxnaaSjyEA/s1600-h/Kontaratoi.JPG
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Pisałem o braniu z głową. Widać, że BC było w pewnym stopniu inspiracją twórców... zamiast ksiąg, płaskorzeźb :( To co jest w BC nie musi być 100% poprawne bo np. ten mod jest zwyczajnie stary (antyczny), nie wiedziano jeszcze jak wykonać wszystko prawidłowo... Gdy wychodziło Bellum Crucis już odpowiednie jednostki były.
Na tekstury (tzn. na ich jakość, nie zgodność z historią... najlepiej jak są historyczne i ładne) nigdy nie zwracałem szczególnej uwagi (inaczej łupałbym głównie w najnowsze dzieła CA :P).
Gnejusz, właśnie chciałem zrobić ten samobójczy ruch, ale wziąłem się za pisanie tekstów powyżej. Ten submod to CBUR (chyba... trochę submodów na romaioi jest :D)... nie jest idealny, używany w DLV i SS, ale i tak fajny.
Pierwsza próba zakończona reinstalacją Bellum. :lol:
ordenus22
15-08-2011, 19:45
Znowu po graniu i to na tym samym roku co w poprzedniej kampanii (1200 r.) :( , po prostu ręce opadają.
Araven, może umieszczę mojego sava, a Ty spróbuj go o turę przesunąć, może się uda? (gram feudal full, na germanicu5, i osłabionym Bizancjum, reszta bez zmian).
http://www.speedyshare.com/files/29880965/rrrr.sav
Miałem ten sam problem, wystarczyło zamienić z powrotem spolszczenie na włoski, zagrać 2-3 tury i znowu spolszczenie wstawić.
ordenus22
15-08-2011, 21:22
W moim przypadku nic to nie daję, no trudno w takim razie moja przygoda z tym modem zakończyła się. Nie ma sensu rozpoczynać od nowa innej kampanii skoro po 90 turach i tak zacznie mi wyskakiwać krytyczny błąd.
Nie grajcie na fortach, 3 razy musiałem kończyć niespodziewanie grę. Tury też przewijają się wolniej, o głupieniu obcych armii już tutaj kilkakrotnie pisaliśmy - zakładajcie kampanię bez fortów, to unikniecie przedwczesnego zakończenia. Współczuj każdemu, kto natrafił na podobny błąd bo sam miałem go dwukrotnie.
Grając Anglią wyczaiłem, że ikonka jednego z moich biskupów "zgłupiała", raz wyglądała jak oddział wojska, raz jak budynek, powodowało to oczywiście wywalanie do czarnego ekranu podczas przewijania tur. ordenus22, przeglądnij ikonki agentów, ale nie te w panelu zarządzania tylko te na mapce, jeżeli któraś jest "uwalona" to znalazłeś ognisko problemu.
ordenus22
15-08-2011, 21:44
Przyjże się, ale wydaje mi się, że w moim przypadku to jest jakiś głębszy problem, zagrałem jak na razie tylko 2 kampanie, za 1 razem wywalało po 90 turze (90 na 91) i teraz tak samo, więc naprawdę nie chcę się przekonać po raz 3, że po kilku dniach grania znowu mam krytyczny błąd na 90 turze.
Ordenus nie poddawaj się. Włącz toggle_fow zmień nazwę pliku. ja nie wczytam Twego save mam submody różne, nie dam rady, mam za dużo pozmieniane. Zagraj w moją kampnię medium bez fortów. 1200 rok nie jest trefny. Rób kilka savów. ja gram po 300 tur i jest git. Spóbuj z włoskim text, masz ustawiony autosave? Oby nie. Pozdrawiam.
Edit: kombinowalem i nie moge wczytac save od Ciebie, masz wcześniejszego?, ten jest jakby uszkodzony chyba. Moja rada jak pisalem zagraj bez fortów, najlepiej medium ode mnie szybsze tury i sprawdzisz szybciej jak to będzie tym razem. do 3 razy sztuka. Pozdrawiam i rób dodaatkowe savy co kilka tur. ;)
Ordenus - najpierw wgraj włoski text, potem wczytaj tego save jak się uda i zrób zaopis pod inną nazwą na włoskim ext, potem zakończ turę i tak kilka razy do skutku jak zrobisz zapis na włoskim text, zmień cos rusz armię lub/i agenta zapisz pod inną nazwą i przewń ture, w trakcie możesz na moment włączyć toggle_fow widok mapy, czasem podobno pomaga. Jak z tym zapisaem jaki dałeś na speedyshare nie da rady próbuj z wcześniejszym. Powinno się udac obejść to. To mi wygląda na jakiś błąd zapisu savów raczej. Walcz. :mrgreen:
ordenus22
16-08-2011, 08:48
Powiedzcie mi o co chodzi, bo naprawdę nie wiem. Zainstalowałem Medievala 2 + kingdoms + BC6.2. na laptopie (do przyzwoitego grania w M2tw się nie nie nadaje, bo jest za słaby, ale żeby sprawdzić co z tą feralną turę to jak znalazł). No i co się okazało, przeszło turę bez żadnego problemu, a na tym kompie co gram to wszystkich sposobów próbowałem i nic. Naprawdę dziwne :?:
P.S. Wgrałem tego nowego sava na komp, na którym gram i działa, kliknąłem na następną turę i udało się, przeszło dalej :D
To super. Czasem chodzi o konfigurację sprzętu i oprogramowania, na jednym kompie może to być problem przy danym save - na innym już nie. Nie umiem tego wytłumaczyć inaczej. ważne, że zadziałało.
odi.profanum
16-08-2011, 11:37
A ja odkryłem, ze najlepszą piechotą w grze są szwajcarscy pikinierzy 8-)
Potwierdzam nawet Waregom potrafią dotrzymać pola - testowałem w custom battle. Jak tam Twoja kampania jak doszedłeś do Szwajcarów to chyba dość daleko w grze jesteś chyba, że ich można werbować szybciej niż mi się wydawało. Ja ostatnio gram Gruzją przeważnie, na kilku submodach i po własnych przeróbkach np. dopakowanie Mongołów - kasa, dużo kasy i ich nieco szybszy najazd. W każdym razie nawet grając Polską nie kręciłem się w rejonach gdzie się werbuje szwajcarskich pikinierów. Pozdrawiam.
kuba123x123
16-08-2011, 13:20
Mam pytanie... czy wystarczy zainstalować BC6.1 a potem 6.2 czy należy wcześniej zainstalować .. no nie wiem .. BC6.0 albo 5.0?
Bo widzę, że po instalacji mod zajmuje ponad 7 GB... a 6.1 + 6.2 ważą łącznie jakieś 3,5 GB .
Pomocy, jestem zielony :oops:
Mam pytanie... czy wystarczy zainstalować BC6.1 a potem 6.2 czy należy wcześniej zainstalować .. no nie wiem .. BC6.0 albo 5.0?
Bo widzę, że po instalacji mod zajmuje ponad 7 GB... a 6.1 + 6.2 ważą łącznie jakieś 3,5 GB .
Pomocy, jestem zielony :oops:
viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) tu masz opis instalacji. Instalujesz czyste 6.1 po włosku na to 6.2 po włosku i dopiero potem spolszczenie do 6.2. Mod w wersji 6.2 po wypakowaniu ma 7,62 GB (w wersji 6.1 około 4,98 gb). Instalatory są mniejsze bo są spakowane. ;)
Ew. szerszy opis instalacji jest też na pierwszej stronie niniejszego tematu (jakby ten z linka był niewystarczający).
Czyli - Ściągasz 3 party do 6.1 i instalator do 6.2 (jeden plik) czytasz opis instalacji i instalujesz zgodnie z opisem instalacji z linku, instalator zainstaluje Ci wszystko sam jak dobrze mu podasz ściężkę swego Medka. Pozdrawiam.
[IG] Misiak
16-08-2011, 17:55
Eh nie wiedziałem gdzie zapytać, więc padło na to miejsce. Czy mod La musica nel medioevo
by Roberto II di Normandia będzie kompatybilny z savami? Lepiej zapytać niż się zdziwić :oops:
Misiak]Eh nie wiedziałem gdzie zapytać, więc padło na to miejsce. Czy mod La musica nel medioevo
by Roberto II di Normandia będzie kompatybilny z savami? Lepiej zapytać niż się zdziwić :oops:
Było zapytać w submodach do Bellum ;) Na moje oko jest kompatybilny z savami. Gram na nim i mi sie bardzo podoba wprowadza bardziej średniowieczny klimat dzięki unikalnym melodiom. Dla mnie super jest muza z tego submoda.
ordenus22
16-08-2011, 18:12
Te informacje o tym, że księżniczka jest bardzo płodna to jakaś ściema, w każdym razie według moich obserwacji. Kilka księżniczek, które miały prawie na maksa uroku, były młode, wydawałem je za mąż za młodego, "płodnego" generała, bądź księcia potem taki książę miał w swoich atrybutach informację, że ma b. płodną żonę itp., jednak takie cechy nie przekładały się w zdecydowanej większości na ilość dzieci, często zdarzało się, że nie miał ich w ogóle.
P.S. Aravenie, ten submod "La musica nel medioevo", to ten co zawiera w sobie m.in. "Bogurodzice"?
No ja tam nie śledzę tego dokladnie znaczy cech księżniczek, jak masz spore państwo to przyrost naturalny jest przyzwoity co do generałów, e tam zaraz ściema, może jesteś zbyt niecierpliwy. ;)
P.S. Tak to ten submod z Bogurodzicą. Ale uprzedzam muza to kwestia gustu mnie się nieco znudzila już ta z podstawowej wersji moda to gram na submodzie na muzykę, i jest git.
[IG] Misiak
16-08-2011, 18:16
Misiak]Eh nie wiedziałem gdzie zapytać, więc padło na to miejsce. Czy mod La musica nel medioevo
Było zapytać w submodach do Bellum ;) Na moje oko jest kompatybilny z savami. Gram na nim i mi sie bardzo podoba wprowadza bardziej średniowieczny klimat dzięki unikalnym melodiom. Dla mnie super jest muza z tego submoda.
Tak właśnie się czaiłem na ten poddział no ale los chciał inaczej. Zbadam w takim razie czy będzie śmigać. Dziękować;)
Powinno śmigać najpierw zapodaj 2.0 z tego submoda potem usuń dwa pliki events z katalogu sounds z Bellum, potem wgraj 2.1 z tego submoda i musi działać. Napisz potem co i jak.
ordenus22
16-08-2011, 18:21
Dzięki za info, przetestuje tą muze.
[IG] Misiak
16-08-2011, 21:37
Muzyka o niebo lepsza niż ta z podstawowej wersji lecz jest jedno ale..... zauważyłem, że mod stał się niestabilny przez dogranie tej muzyki. Wywaliło mnie przy raz przy zmianie tury ( o zgrozo nie zapisałem stanu gry i straciłem technologię przez to), drugi raz wywaliło mnie przy próbie rozegrania bitwy... no cóż podmieniłem folder text z powrotem na włoski i bitwę mogłem rozegrać. Wnioskuję, że nowa muzyka gryzie się ze spolszczeniem..... takie moje spostrzeżenia na chwilę obecną.
Ja mam spolszczenie i tą muzykę z submoda i nie zauważylem większej ilości ctd jak wcześniej a ja mam kilka submodów poza muzą i jeszcze wlasne zmiany, raz na 50-100 tur wywali mi czasem zwlaszcza w dużych bitwach bo gram na wysokiej rozdzielczosci i detalach plus skala olbrzymia w kwestii liczebności wojsk. Pousuwaj pliki map.rwm z każdej kampanii i powinno być ok, ścieżka w w Bellum data/world/maps/campaign/custom i będą katalogi z 4 kampaniami FeudaL_Full, Full, Light i Feudal_Light wywal ten plik z każdej z 4-ech kampanii. A muza naprawdę super. Usuwanie map.rwm nie jest obowiązkowe ale lepiej to zrobić, komp je odtworzy, ale będzie bazował na nowych plikach w tym na muzyce z submoda.
[IG] Misiak
17-08-2011, 07:05
No nic zrobiłem najgorzej jak mogłem czyli odinstalowałem moda i dziś będę z nim walczył;/ Mam nadzieję, że savy będą śmigać- zainstaluje wszytskto tak jak było przed usunięciem modyfikacji ( również plik zmieniający rekrutację.....oby podziałało). Jak znajdę chwilkę to pokombinuje Aravenie z tym Twoim pomysłem z usuwaniem plików map.rwm. Dobrze byłoby,gdyby podziałało, ponieważ muzyka z 6.2 na dłuższą metę jest strasznie nużąca....szczególnie ta na mapie kampanii. Dzięki za wsparcie;) dam znać jak coś wykombinuję ale to dopiero w godzinach wieczornych- nocóż trzeba pracować :roll:
Joopiter
17-08-2011, 10:04
Nie lepiej wrzucic muzyke do winampa zamiast wkladac bezposrednio do gry i ryzykowac ctd? ;)
filippp69
17-08-2011, 10:09
Jeśli sie na tym człowiek zna to nie jest to trudne. Sam dodaje se sam muzyke do modów od rome jedyne to nie pomylić niczego w notatniku. Sądze, że dodanie muzyki do medievala jest na tej samej zasadzie. Wystarczy poczytac poradniki moderskie.
Nie lepiej wrzucic muzyke do winampa zamiast wkladac bezposrednio do gry i ryzykowac ctd? ;)
Submod jest dla chętnych, no można do Winampa też, ale ja chciałem mieć nową klimatyczną muzę średniowieczną w czasie kampanii i bitew w Bellum Crucis 6.2, (wstawki w bitwach momentami są niesamowite jak dla mnie). Kilka osób zainstalowało submoda na muzykę Roberta z Normandii, zobaczymy co napiszą inni - u mnie jak pisałem nie wpłyneło to na stabilność gry, po instalacji submoda mam jak poprzednio stabilnie. Pozdrawiam. W sumie w Winampie mzna posłuchac nim się zainstaluje, nie każdemu taka zmiana muzyki musi się podobać.
Ja zainstalowałem tego submoda na muzykę. Gram sobie papiestwem (Gwardia Szwajcarska w XIV wieku... ha ha...), Romaioi bym nie strawił... oprócz małego wyboru utworów w moim regionie i często słabych kawałków jak na mój gust (są i dobre, jest i nieśmiertelny Conan... pasuje jak pięść do nosa moim skromnym zdaniem) to nie miałem jeszcze ani jednego CTD... Bóg tak chciał. :twisted:
Nie ma jakiegoś submoda na zmniejszenie szybkości na polu bitwy? Morale to ja rozumiem, ale szybkość wzajemnego likwidowania się żołnierzy i ruchu trochę mnie zdziwiła...
Nie ma submoda na szybkość w walce mnie akurat to pasuje - wolę jak bitwy są szybsze bo w takim Broken Crescent 2.3 przesadzili w drugą stroną tam bitwy są o wiele za długie, ale to kwestia gustu jak wszystko, łącznie z muzyką. Na razie ta z submoda mi pasuje bo z moda mi się przejadła. Gram Gruzją na niej i Polską trochę grałem. Zobaczę później inne nacje co do muzy. Pozdrawiam.
odi.profanum
17-08-2011, 15:16
Potwierdzam nawet Waregom potrafią dotrzymać pola - testowałem w custom battlePowiedziałbym, że ich nawet leją ( na medium zagrałem 1 oddział vs 1 oddział i jak szwajcarscy postawili włócznie to straty 122 varegów do 68 szwajcarskich :twisted: .
Jak tam Twoja kampania jak doszedłeś do Szwajcarów to chyba dość daleko w grze jesteś chyba, że ich można werbować szybciej niż mi się wydawało. Ja ostatnio gram Gruzją przeważnie, na kilku submodach i po własnych przeróbkach np. dopakowanie Mongołów - kasa, dużo kasy i ich nieco szybszy najazd. W każdym razie nawet grając Polską nie kręciłem się w rejonach gdzie się werbuje szwajcarskich pikinierów. Pozdrawiam.
A ja Polską już nie gram ( w sumie to ostatnie 3 tygodnie to w ogóle nie grałem - ten tydzień duzo pykam. Zagrałem jak dotąd - po ok. 40-50 tur: Francją, Bizancjum,Niemcami, teraz pykam Wenecją.
Bizancjum i Rzeszą się prościutko gra - Fracnją nieco trudniej - do memntu pyknięcia angoli na kontynencie i zabezpieczeniu się przed rzeszą.
Teraz pykam Wenecją - wojna z k. Sycylii i teraz z Bizancjum - kasa z kupców leci - skarbiec po 22 turach 70k, ciekawie się gra. Pykał ktoś Wenecją?
Mam też pytanie; jak się nazywa ten kawałek co leci gdy pojawia się nius "Britania" ?
Ja grałem tylko na automatach na vh vh 30 tur, dość prosto się gra, bo można desantami podbijać ;) Tak samo w KO zresztą robie i po 20 kilku turach prawie całe Bizancjum podbite.
[IG] Misiak
17-08-2011, 19:18
Ja mam spolszczenie i tą muzykę z submoda i nie zauważylem większej ilości ctd jak wcześniej a ja mam kilka submodów poza muzą i jeszcze wlasne zmiany, raz na 50-100 tur wywali mi czasem zwlaszcza w dużych bitwach bo gram na wysokiej rozdzielczosci i detalach plus skala olbrzymia w kwestii liczebności wojsk. Pousuwaj pliki map.rwm z każdej kampanii i powinno być ok, ścieżka w w Bellum data/world/maps/campaign/custom i będą katalogi z 4 kampaniami FeudaL_Full, Full, Light i Feudal_Light wywal ten plik z każdej z 4-ech kampanii. A muza naprawdę super. Usuwanie map.rwm nie jest obowiązkowe ale lepiej to zrobić, komp je odtworzy, ale będzie bazował na nowych plikach w tym na muzyce z submoda.
wypróbowałem ten sposób i niestety przy próbie zaatakowania armii na mapie kapmanii wywala cdt. Jakiś inny pomysł? nadmienię, że dzieję się tak na spolszczeniu. z orginalnym włoskim folderem "text" wszystko jest ok.
Zagraj ze 2 tury na włoskim - zainstaluj spolszczenie zgodnie z instrukcją i powinno być ok. Nie tylko ja gram na submodzie na muzykę i spolszczeniu mnie nie wywala.
Witam. Mam problem z wersją 6.1 i 6.2 Bellum Crusis. Przy próbie włączenia pojawia się pierwszy obrazek (SEGA itp ... standardowy z podstawki gry) i po kilku sekundach wyrzuca mnie do pulpitu z dziwnym błędem (brak adnotacji). Dołączam screena http://www.speedyshare.com/files/29914121/Dok1.docx . Próbowałem ściągać z dwóch różnych linków i to samo. Przy próbie zapodania wersji 6.2 okienko cmd pojawia się dosłownie na pół sekundy i tyle!. Instaluje zgodnie z zaleceniami - do katalogu mods. Dodam przy tym, że wersja 5.1 chodzi bez najmniejszego problemu. Macie ogarnięcie z tymi modami więc może pomożecie. Mam windowsa 7 64-bit i chodzi na i5-2500k i GTX580. Strasznie napaliłem się na tego moda więc plissssss :|
P.S Czy spolszczenie będzie kompatybilne z wersją 5.1 . Raczej napewno nie bo sporo pewnie zmienili, ale może ktoś próbował ?.
Z góry dziękuję.
Sprecyzuj masz teraz 5.1 i 6.1? Należy instalowac jak podaje instalator Twoja ścieżka Medka/mods/BellumCrucis6. Ile ma Twój katalog Bellum Crucis 6.2 po jego zainstalowaniu?
Co do 5.1 to nie ma szans by spolszczenie z 6.1 lub 6.2 zadziałało (ręcznie niektóre pliki by można próbować przenosić, ale to żmudna praca). Może 6.2 zainstalowales na 5.1 a nie na 6.1? I instalujesz na czyste włoskie wersje? I czy 6.1 Ci dziala normalnie? też mam taki system i mi się i 6.1 i 6.2 zainstalowało. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) link do poradnika instalacji, jakbyś go jednak nie czytał.
Generalnie na 5.1 nie wolno wgrywać żadnej wyższej wersji Bellum. 6.0 to osobny mod, 6.1 to osobny mod a 6.2 jest patchem do 6.1, jak zrobileś coś inaczej nie zadziała.
Sprecyzuj masz teraz 5.1 i 6.1? Należy instalowac jak podaje instalator Twoja ścieżka Medka/mods/BellumCrucis6. Ile ma Twój katalog Bellum Crucis 6.2 po jego zainstalowaniu?
Co do 5.1 to nie ma szans by spolszczenie z 6.1 lub 6.2 zadziałało (ręcznie niektóre pliki by można próbować przenosić, ale to żmudna praca). Może 6.2 zainstalowales na 5.1 a nie na 6.1? I instalujesz na czyste włoskie wersje? I czy 6.1 Ci dziala normalnie? też mam taki system i mi się i 6.1 i 6.2 zainstalowało. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) link do poradnika instalacji, jakbyś go jednak nie czytał.
Generalnie na 5.1 nie wolno wgrywać żadnej wyższej wersji Bellum. 6.0 to osobny mod, 6.1 to osobny mod a 6.2 jest patchem do 6.1, jak zrobileś coś inaczej nie zadziała.
Dzięki za odpowiedź. Nie wspomniałem w poprzednim poście, ale oczywiście przed zamieszczeniem postu czytałem poradniki i instalowałem kilkukrotnie, także na świeżo instalowym medku i za każdym razem ten sam błąd. Ale powiem po kolei - może coś przeoczyłem. Najpierw instalowałem Medievala podstawkę, później kingdoms (wszystko wersja PL, oczywiście oryginał ... przed instalacją kingdoms od razu instaluje się update 1.2 i 1.3 na podstawkę i po instalacji 1.5 na kingdoms). Później bellumcrusis6.1 z pliku .exe (zajmującego 1.9 GB) zainstalowałem do Medieval Total War II/mods/BellumCrusis6 (po instalacji 6.1 zajmuje u mnie 4.9 GB). Następnie z pliku bellumcrusis6.2 (zajmującego 800 MB) zainstalowałem w tą samą lokalizację (po instalacji 6.2 zajmuje u mnie 7.62 GB ... czyli podobnie jak w poradniku viewtopic.php?f=30&t=7414&start=0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=7414&start=0)) . Spolszczenia nie instalowałem. Wszystko według mnie było robione prawidłowo więc kompletnie jestem zbity. Instalowałem identycznie jak 5.1 i ta wersja działała, a 6.1 i 6.2 nie chce w żaden sposób .... dziwne to, ale ja tak mam - wiecznie pod górkę :x
P.S UPSSSS ... dosłownie zaraz po napisaniu tego posta włączyłem grę używając nie pliku .bat z moda tylko z kingdoms.exe i TO SAMO. Sprawdzę o co chodzi jeszcze i dam znać.
P.S 2 . Teraz to naprawdę jestem skołowany. Odinstalowałem BellumCrusis oraz kingdoms i zainstalowałem na nowo dodatek. W menu autoodtwarzania z płytki kingdoms mogę wybrać każdą kampanię i grać, ale przy włączeniu kingdoms.exe mnie wywala. Rozumiem , że dlatego mod nie chce chodzić bo się plik .bat z BellumCrusis odwołuje się do właśnie pliku kingdoms.exe i pewnikiem dlatego ten sam błąd mi się pojawia, ale dlaczego 5.1 działa ?! :evil: . Niewiem co dalej mam zrobić. Instalacja kingdoms uszkodzona? ... przecież do jasnej to oryginał. Jakieś sugestie może ?
A masz jakieś inne mody poza 5.1?Może 5.1 gryzie się z wyższymi wersjami? Odinstaluj Bellum 6.2 i 6.1. zdefragmentuj dysk jakimś darmowym programem, lub płatnym jak masz taki. zrestartuj system. zainstaluj 6.1. Odpal go, zobacz czy działa. jak działa, to zagraj kilka tur wyłącz kompa na moment. Włącz ponownie znowu zdefragmentuj dysk. Zainstaluj 6.2 i spróbuj odpalić. Jak nie dziala usun map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i każdej z czterech kampanii. Może za mało miejsca na dysku? I jaki masz DirectX oraz sterowniki do karty i co to za karta? Podczasi instalacji wyłącz antywirusa.
A masz jakieś inne mody poza 5.1?Może 5.1 gryzie się z wyższymi wersjami? Odinstaluj Bellum 6.2 i 6.1. zdefragmentuj dysk jakimś darmowym programem, lub płatnym jak masz taki. zrestartuj system. zainstaluj 6.1. Odpal go, zobacz czy działa. jak działa, to zagraj kilka tur wyłącz kompa na moment. Włącz ponownie znowu zdefragmentuj dysk. Zainstaluj 6.2 i spróbuj odpalić. Jak nie dziala usun map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i każdej z czterech kampanii. Może za mało miejsca na dysku? I jaki masz DirectX oraz sterowniki do karty i co to za karta? Podczasi instalacji wyłącz antywirusa.
Instalowałem moda na świeżutkim medku bez żadnych innych modów. Sterowniki mam aktualne. Karta jak wcześniej pisałem GTX580. DirectX 11. Miejsca wolnego kilkanaście GB. Spróbuje jeszcze z tą defragmentacją i antywirusem, ale raczej wątpie, że w tym rzecz. Spróbuję zainstalować wersję "nieoficjalną" kingdoms i zobaczyć, czy ruszy z pliku głównego kingdoms.exe.
To dziwnie zabrzmi ale ja by odpalić Medka pod Win7 musiałem zainstalować Direct9 c na Direct11 bo nie mial jakichs bibliotek i pomogło. Direct11 powinien być kompatybilny w dół ale nie jest w pełni kompatybilny. Daj znac czy chociaż 6.1 Ci odpali. Trzymam kciuki.
To dziwnie zabrzmi ale ja by odpalić Medka pod Win7 musiałem zainstalować Direct9 c na Direct11 bo nie mial jakichs bibliotek i pomogło. Direct11 powinien być kompatybilny w dół ale nie jest w pełni kompatybilny. Daj znac czy chociaż 6.1 Ci odpali. Trzymam kciuki.
Próbowałem instalować DX9 i bez skutku. Znalazłem topic, w którym koleś ma taki sam problem odpalając kingdoms.exe, ale odpisują, że tym plikiem ma się nie startować tylko osobnymi ikonami do poszczególnych kampanii. Jakby ktoś sprawdził u siebie co się stanie po odpaleniu tego pliku to bym mógł ew. wykluczyć złą instalkę kingdoma.
Co mnie jeszcze zastanawia to fakt, że w BellumCrusis5.1 pierwsze okno powitalne (przed menu) jest zmienione niż w podstawce medka (rycerz na koniu w tle jakiegoś zamku i u góry płomiennymi literami nazwa moda), natomiast w 6.2 pierwsze to okno powitalne zaraz przed "crash to desktop" jest standardowe takie jak w zwykłym medieval. Tak więc jakbyś zacny Aravenie odpowiedział jakie pierwsze okno wychodzi po włączeniu wersji 6.2 to byłbym wdzięczny bo mam wrażenie, że taki mod napewno zmienił wszystkie screeny z podstawki tym bardziej , że w starszej wersji było to zmienione.
W 6.2 jest rycerz na koniu. Coś mi sie zdaje, że 6.2 Ci sie na 5.1 zainstalowalo :mrgreen: No kliknałem na kingdoms.exe i mam to co Ty na screenie i pulpit.
Joopiter
18-08-2011, 20:23
P.S 2 . Teraz to naprawdę jestem skołowany. Odinstalowałem BellumCrusis oraz kingdoms i zainstalowałem na nowo dodatek. W menu autoodtwarzania z płytki kingdoms mogę wybrać każdą kampanię i grać, ale przy włączeniu kingdoms.exe mnie wywala. Rozumiem , że dlatego mod nie chce chodzić bo się plik .bat z BellumCrusis odwołuje się do właśnie pliku kingdoms.exe i pewnikiem dlatego ten sam błąd mi się pojawia, ale dlaczego 5.1 działa ?! :evil: . Niewiem co dalej mam zrobić. Instalacja kingdoms uszkodzona? ... przecież do jasnej to oryginał. Jakieś sugestie może ?
To,ze wywala Ci po uruchomieniu kingdoms.exe to akurat normalne. Mody pod kingdoms (w tym oficjalne z krolestw) uruchamia sie specjalnymi plikami .bat lub skrotami lub z menu po wlozeniu plytki. Nie da sie wlaczyc gry po prostu uruchamiajac kingdoms.exe
Co do Twojego problemu. Moze sprobuj sciagnac patche 1.1 i 1.3 a nie instalowac z plyty? Ktorys z uzytkownikow pisal niedawno, ze zadzialala mu gra dopiero, jak zainstalowal patche sciagniete, a nie z plyty (tam zawsze, nawet jak plytka jest nowa moze cos niedokladnie odczytac z plyty).
Co mnie jeszcze zastanawia to fakt, że w BellumCrusis5.1 pierwsze okno powitalne (przed menu) jest zmienione niż w podstawce medka (rycerz na koniu w tle jakiegoś zamku i u góry płomiennymi literami nazwa moda), natomiast w 6.2 pierwsze to okno powitalne zaraz przed "crash to desktop" jest standardowe takie jak w zwykłym medieval. Tak więc jakbyś zacny Aravenie odpowiedział jakie pierwsze okno wychodzi po włączeniu wersji 6.2 to byłbym wdzięczny bo mam wrażenie, że taki mod napewno zmienił wszystkie screeny z podstawki tym bardziej , że w starszej wersji było to zmienione.
Powinno byc okno zmienione, z "plomienna" nazwa. Moze wiec po prostu zle sie sciagnela instalka do 6.2? A samo 6.1 dziala?
W 6.2 jest rycerz na koniu. Cos mi sie zdaje, że 6.2 Ci sie na 5.1 zainstalowalo :mrgreen:
Tylko, że ja 6.2 instalowałem nie na innym modzie tylko na świeżym medku, a dopiero teraz 2 raz zainstalowałem 5.1. Ale to jest jakiś trop. Z jakiś powodów nie loadują się pliki moda tylko podstawki.
[/quote]Powinno byc okno zmienione, z "plomienna" nazwa. Moze wiec po prostu zle sie sciagnela instalka do 6.2? A samo 6.1 dziala?[/quote]
6.1 nie działa też. Instalki Belluma ściągałem z 2 różnych lokalizacji ... w tym z oficjalnego forum włoskiego.
6.2 robi swój własny skrót na pulpicie? masz go? (w 6.1 trzeba samegu go zrobić). W katalogu mods masz BellumCrucis6 ?
6.2 robi swój własny skrót na pulpicie? masz go? (w 6.1 trzeba samegu go zrobić). W katalogu mods masz BellumCrucis6 ?
Tak mam skrót i tak moda instalowałem w katalogu mods.
Zrób jak radzi Joopiteer. Sciągnij z netu patche zainstaluj Medka od nowa (patche nie z płyty) a masz złota edycję? Bo dawniej bylo tak, że patch 1.5 byl inny do zlotej edycji inny do platynowej. Ale sa uniwersalne patche 1.5 z gram.pl go pobierz. Jak Ci nie dziala 6.1 to problem w samym Kingdoms jest. Napewno masz wersje 1.5 odpal gre Kingdoms i wejdź w opcje zobacz w prawym rogu u góry co wyswietli.
Zrób jak radzi Joopiteer. Sciągnij z netu patche zainstaluj Medka od nowa (patche nie z płyty) a masz złota edycję? Bo dawniej bylo tak, że patch 1.5 byl inny do zlotej edycji inny do platynowej. Ale sa uniwersalne patche 1.5 z gram.pl go pobierz. Jak Ci nie dziala 6.1 to problem w samym Kingdoms jest. Napewno masz wersje 1.5 odpal gre Kingdoms i wejdź w opcje zobacz w prawym rogu u góry co wyswietli.
Dobrze. Tak jutro zrobię. W grze mam wersję 1.05 .... mam nadzieję , że to inne oznaczenie 1.5 :mrgreen: . Że mam 1.5 napewno to sugerowałem się tym, że przy próbie instalacji ściągniętego patcha 1.5 pisało mi, że nie ma potrzeby bo już go mam zainstalowanego. Tak czy inaczej dziękuję za porady i jutro będę kierował się waszymi wskazówkami. Dam znać jutro jakie są postępy. Wierzę , że uda się to w końcu uruchomić z waszą pomocą.
filippp69
18-08-2011, 20:41
Możesz się mnie pytac na PW bo sam miałem WIELKIE problemy z Kingdoms. Miałem angielskiego medievala i kingdoms mi się zainstalowac polskie przez to nie chciało dopiero po grzebaniu w plikach rejestru i zmienianiu bardzo wielu rzeczy wkoncu sie zainstalowało a potem TA:TW i inne mody do Medievala II między innymi BC :D Ale to zupełnie inna bajka
Neven czy ty Medievala II masz na dysku systemowym? Oby nie. Gry instaluj na innej partycji niż system. I wyłącz UAC najlepiej, przeszkadza niekiedy w instalacji. na czas instalacji Medka wyłącz antywira. i jakbyś mial problem z patchami to zainstaluj 1.1 potem 1.3 z pominięciem 1.2.
Gier z reguły nigdy nie instaluje na partycji systemowej. UAC- wyłączony. Spróbuje jutro instalować z wyłączonym antywirem oraz pokombinować z innymi patchami. Zarówno podstawkę jak i kingdoms mam wersję PL dlatego ściągnę aktualizacje ze źródła jakie mi wcześniej podałeś.
@Neven
:arrow: 1) Nic nie obiecuję , ale jakbyś podał linka do tego ekranu z błędem to się bliżej przyjrzę.
Tylko proszę w jakimś ludzkim formacie np jpg lub doc, bo mi komp tego co podałeś nie chce prawidłowo otworzyć (pewnie mam brak jakiś modułów) .
:arrow: 2) Wyłączenie antywira na czas instalacji - bardzo dobry pomysł,
ale mam jeszcze lepszy tylko trudniejszy:
wejdź w szczegółowe zarządzanie i raportowanie antywira, uruchom instalkę gry i
PILNUJ CO ROBI ANTYWIR,
JAK ZAUWAŻYSZ ŻE ZABLOKOWAŁ WPROWADzANIE MODYFIKACJI W PLIKACH GRY, ALBO JAKĄKOLWIEK operację wykonywaną przez instalator gry
to ZMUŚ ANTYWIRA żeby zezwolił instalatorowi na swobodne działanie.
To trudniejsza wersja a efekt pozornie taki sam. Pozornie bo jednak:
----------1 nie pozbawiasz się ochrony antywira w czasie instalki
----------2 masz kontrolę co się dzieje - jeśli nic to masz OD RAZU niemal pewny dowód że to nie antywir winien
----------3 na przyszłość umiesz okiełznać poczynania antywira (mi jeden antywir M&M 7 permanentnie rozpoznawał jako wirusa- długo po tym jak posłałem plik do analizy, a aktualizacje codzienne)
:arrow: 3) Podaj parametry RAM wirtualnego = pliku stron = pliku wymiany = pliku stronicowania = pamięci wirtualnej (5 określeń na 1 rzecz - a to nie wszystkie)
Jak je znaleźć? [spoiler:18nhck3t]metoda_1: start>>programy>>akcesoria>>narzędzia systemowe>>informacje o systemie
metoda_2: start>>ustawienia>>panel sterowania>>system>>zaawansowane>>wydajność : ustawienia>>zaawansowane>>pamięć wirtualna: zmień>> otwiera sie okienko
Z tego okienka podaj najlepiej wszystko (albo zrób screena (byle w jpg))
w tym okienku możesz także ustawić RAM wirtualny.[/spoiler:18nhck3t]
:arrow: 4) Jak już jesteś tak głęboko w panelu sterowania to sprawdź czy nie masz włączonego zapobiegania wykonywaniu danych. W zasadzie powinno być włączone zapobieganie, ale może spróbuj odłączyć na czas instalki.
[spoiler:18nhck3t]start>>ustawienia>>panel sterowania>>system>>zaawansowane>>wydajność : ustawienia>>zapobieganie wykonywaniu danych[/spoiler:18nhck3t]
:arrow: 5) Jakie masz obciążenie procesora i /rozmiar pliku stronicowania W TRAKCIE INSTALACJI oraz W TRAKCIE ODPALENIA GRY
[spoiler:18nhck3t]"alt"+ctrl"+"del" i przejdź na kartę wydajność
teraz odpal grę, jesli gra przykrywa okienko wciśnij "alt" + Tab"[/spoiler:18nhck3t]
=================
Tyle zgadywania.
Podaj link do screena z błędem (JPG lub doc proszę!) i napisz jakie podjąłeś dziś działania, jakie są ich rezultaty, to może uda się zawęzić krąg poszukiwań.
Zgodnie z sugestiami Aravena ściągnąłem patche do podstawki i kingdoms z graj.pl (patche w wersji PL jak moja wersja gry). Zainstalowałem także zgodnie z podpowiedzią Kirlana, czyli wyłączyłem antywira i dodałem wyjątki do opcji "zapobiegania wykonywaniu danych". Najpierw podstawka, dalej patch 1.1,1.2,1.3 , kingdoms, patch 1.5 , bellumcrusis6.1 do E:/Medieval Total War II/mods/BellumCrusis6, dalej 6.2 także na taką samą lokalizację. Włączam grę ... i to samo. Okno powitalne z podstawki i CTD. Dla Kirlana dołączam screena http://www.speedyshare.com/files/29939366/Screeny.jpg.
P.S Powoli zaczyna mi rura mięknąć od tego :(
ordenus22
19-08-2011, 17:38
Jestem na 1213 r. i pojawili mi się jakieś parę tur wcześniej Mongołowie (niecałe 1,5 armii), to trochę mało :lol: , ale mam nadzieje, że będzie ich więcej :?:
Jestem na 1213 r. i pojawili mi się jakieś parę tur wcześniej Mongołowie (niecałe 1,5 armii), to trochę mało :lol: , ale mam nadzieje, że będzie ich więcej :?:
To dopiero forpoczta, za nimi niedługo przyjdzie ponad 10 pelnych armii z zaj***** wodzami, a to tylko pierwsza fala znaczy (te 1,5 armii + kolejne kilkanaście) to pierwsza fala. Są 3 fale. Ja raz mialem tak w 6.1, że dwie fale Mongołów sie zeszły to bylo ponad 20 armii.... :twisted: Czyli przeszedles feralny dla ciebie 1200 rok. Grasz na muzyce z submoda?
Neven - pomysły mi się kończą, jak masz oryginalną grę a zakładam, że tak to nie wiem co jest grane. 99 osób na 100 jak właściwie podaje miejsce instalacji, nie ma żadnych problemow z zainstalowaniem Bellum Crucis. Może Kirlan coś poradzi i napisz na PW do Filipa. Neven czy ty napewno instalujesz przez part 1 czyli instalator mam nadzieję, że niczym nie rozpakowujesz poszczególnych partów Bellum?
Chyba się poddam z tą wersją 6.2 i wrócę do 5.1. Czy są duże różnice pomiędzy tymi modami ?. Generalnie czy dużo tracę z fun-u ?
P.S Oczywiście mam oryginalną wersję gry jak wcześniej wspominałem
ordenus22
19-08-2011, 18:48
Tak myślałem, że to tylko grupa zwiadowcza :D , ale wolałem się upewnić. Tak gram dalej, przepchnięcie tury na lapku okazało się zbawienne. Submoda z muzyką nie wgrywałem, przeczytałem, że komuś przez ten submod gra stała się mniej stabilna. Jeśli był to tylko odosobniony przypadek to mimo wszystko, po moich przejściach, wolę na razie nie ryzykować.
AHAHAAHA - DZIAŁA!!!. Tu kończy się radość, a zaczyna się żenada :oops:
Trochę boję się mówić, bo pewnie mistrz Araven za to pewnikiem da mi bana :mrgreen: , ale muszę być uczciwym wobec was bo chcieliście pomóc z całych sił. Instalując wcześniej tego moda tworzyłem folder w modsach o nazwie "BellumCrusis6", a nie "BellumCrucis6". Chyba ze wstydu coś sobie zrobię. Zorientowałem się fuksem przy odinstalowywaniu. Dlatego wersja 5.1 mi działała, bo tam nazwa folderu się sama tworzyła, wybierając jedynie lokalizację, a w wersji 6.2 bez wpisania "mods/BellumCrucis6" zostawiając jedynie ścieżkę na "mods" pliki instalują się "na zewnątrz". Testowałem zmieniając nazwy katalogu i 100 % to była przyczyna. Tak czy inaczej bardzo dziękuje wszystkim zaangażowanym w pomoc, przepraszam za kłopot i pozdrawiam.
P.S Moje wcześniej posty potwierdzają , że źle wpisywałem nazwę katalogu moda, ale musiałby mieć ktoś sokole oko, żeby taką drobnostkę wypatrzeć:D
Super. Tylko nazwy katalogu nie trzeba wpisywać bo robi to instalator. Trzeba zmienić tylko ścieżkę w jakiej masz Medka co pisze przy opisie instalacji, wszystko od mods w prawo zostawiamy. :mrgreen: Ważne, że działa. :twisted:
ordenus22
20-08-2011, 09:21
Mam taki problem, a mianowicie mam kilku męskich członków rodziny, natomiast w ogóle nie pojawiają się propozycje kandydatek do wyjścia za mąż? Ratuję się księżniczkami, które można rekrutować, ale ta rekrutacja jest limitowana , po drugie z reguły mają mało punktów uroku. Dodam, że mam też wiele żeńskich członków rodziny (tu propozycji na ożenek jest sporo), ale b. rzadko doprowadzam do małżeństwa, ponieważ kandydaci zwykłe nie mogą się poszczycić ciekawymi statystykami i atrybutami :lol: . Może trzeba najpierw wydać za mąż te wszystkie kobiety i wtedy zaczną się pojawiać propozycje małżeństwa dla męskich potomków :?:
No musi sie ochajtac poprzednia ksieżniczka rekrutowana by wyszkolic nową ochajtaj wszystkie. Najgorszych generałów wytracisz w boju.
Edit: Testuję nowy unit do 6.2 zrobiony przez Gnejusza z moimi poprawkami niewielkimi - generalnie ma slużyc poprawie balansu, osłabienie łuczników w walce wręcz, wzmocnienie pewne siły cięzkiej jazdy. piechota silniejsza wręcz od typowych strzeleckich jednostek. Podobne proby podejmowano w submodach, ale ten unit to nasza lokalna produkcja. pogram na nim Polska to zobacze co i jak. Nio nieznacznie podrasowalem morale niektórych oddziałow Piastów ale z głową i bez przesady.
No naprawdę świetny mod, zdecydowanie najlepszy ... nawet od Deus lo Vult. Wydaje się być stabilny jak Stainless Steel. Przede wszystkim gratulacje dla Aravena i reszty ekipy za spolszczenie. Mimo , że nie jest pełne i czasem są bugi to wasza praca pozwala na cieszenie się grą. Super by było, gdyby przetłumaczone były eventy, ale rozumiem, że to dużo tekstu. Czytałem coś na tym forum o fajnym submodzie zmieniającym muzykę. Mimo , że ta z BellumCrucis jest świetna to mam pytanie , czy ten "sound mod" całkowicie zamienia muzykę czy tylko dodaje nowe?. No i generalnie czy jest godna uwagi?. Jeśli polecacie to proszę o linka bo rozumiem, że jest ich kilka.
viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) w submodach masz link w temacie o Bellum. To ten Roberto II di Normandia - całkowicie zmienia muzykę. ja mam duży dysk to mam 2 instalki bellum 6.2 na jednej gram z submodami na drugiej na oryginale poza paroma drobnymi zmianami mojej roboty. Gusta sa rózne mnie sie podoba muza z submoda, ale podstawowoa tez jest fajna. Na razie pograj na normalnej muzie, ew. za jakiś czas zmienisz sobie. Jakbys instalował teraz to trzeba i 2.0 i 2.1 pobrać. Po zainstalowaniu 2.0 usuwasz event.idx i event.dat - dwa pliki z sounds i masz nowa muzę. potem wrzucasz 2.1. każda nacja ma swoje melodie, Polska np. m.in. Bogurodzicę. W bitwie tez są inne dźwięki.
ordenus22
20-08-2011, 21:48
Jestem na 1223 roku i przyglądam się tym armiom mongolskim (jakieś kilka tur temu rzeczywiście przybyły posiłki - ok 10 armii) i tak szczerze powiedziawszy nic mądrego to one nie robią :lol: , kiszą się tak w okolicach m. Kaspijskiego, ani nikogo nie zaatakują tylko się tak wałęsają raz w jedną, raz w drugą stronę. Jak na razie są dla mnie niegroźni, uzbierałem więc całą armię z myślą wyprawy na Jerozolimę, a że nie mam dostępu do morza Czarnego więc jakieś kilka tur wcześniej wysłałem z Gdańska flotę, która dopłynęła w pobliże Krymu. Miałem taki plan, że jak najbardziej zbliżę się w rejony Jerozolimy i wtedy zwołam krucjatę, żeby armia król. jerozolimskiego mnie nie ubiegła, a tu patrze Bizancjum uporało się prawie z Węgrami i widzę, że szykują się na mnie i jak przyglądam się ich siłom to już wiem, że nici z mojej wyprawy na Jerozolimę. Coś czuję, że jak zacznę z nimi wojnę to będę się z nimi bawił aż do końca kampanii tacy są napakowani.
Mongołowie się kręcą czasami nawet kilkanaście tur ale uderzą. A grasz na moim pliku buildings ograniczającym rekrutację elitarnych jednostek Bizancjum? Jak nie to ciężko Ci będzie z Bizancjum.
ordenus22
20-08-2011, 22:06
Tak gram, ale mam taki pomysł - mam sojusz z Węgrami, a niedaleko ich ostatniej prowincji mam dyplomatę więc zerwę z nimi sojusz i może uda mi się zawrzeć sojusz z Bizancjum, mam nadzieję, że zdążę za nim mnie zaatakuja.
Tak gram, ale mam taki pomysł - mam sojusz z Węgrami, a niedaleko ich ostatniej prowincji mam dyplomatę więc zerwę z nimi sojusz i może uda mi się zawrzeć sojusz z Bizancjum, mam nadzieję, że zdążę za nim mnie zaatakuja.
Zapewne przy systemie dyplomacji z Bellum (o ile zdążysz) uda ci się to bez większych perturbacji (przy sporym datku). :)
Muszę powiedzieć iż w kwestii samej dyplomacji to odniosłem wrażenie iż nie tyle samą dyplomację poprawiono co ułatwiono i wypuszczono stado owiec w narodowych barwach, ale to są me pierwsze wrażenia jedynie, prawdopodobnie zwodnicze i gdzieś tam w mroku czyhają wilki.
tak na szybko
Bizancjum zdradzi jeśli masz niską reputację i niskie z nimi relacje (jak zerwiesz sojusz to już masz minusik przy reputacji - wybijałeś jeńców tez masz cienko), jak masz relacje 4-5/10 przed podpisaniem "kontraktu" to masz spore szanse na unikniecie wojny zwłaszcza gdy gdzieś się pałęta ich księżniczka (potem od razu zgody na przemarsz i 8-9/10).
Jeszcze tego nie próbowałem, ale spróbuj może potem namówić Bizancjum na walkę z Mongołami.
Komp czasem fajnie pomaga, jeszcze fajniej jest, jak Ty im pomagasz, ale nie zawsze tak się dzieje i się domyślam, że to także zależy od ukrytego w BC poziomu reputacji.
Grając Polską dwukrotnie zwasalizowałem Mongołów, byłem na nich gotowy, bo grałem na 4 tury = rok i swoim przerobionym unicie bardziej pasującym do realii. Co do Bizancjum, są trudni do pokonania - trzeba wziąć im w pierwszej kolejności wysepki - Nikozję i Candię, z tych wysepek wysyłać rajdy na kolejne prowincje i te, których nie obronimy ze względu na odosobnienie oddawać sąsiadom Bizancjum. tym samym wciągamy ich w konflikt z Bizantyjczykami. W unicie org. twórcy przepakowali Bizancjum a łatwość rekrutowania elitarnych oddziałów w tej nacji przez komputer dodatkowo wzmocniła wschodnie cesarstwo. Grając Wenecją pomogłem Węgrom odbić ich kilka razy, oddałem jedną prowincję papiestwu, potem poszedł dżihad na Konstantynopol i zaczynają już dołować. Polecam kampanię medium Aravena, jest b. ciekawa a grając 4 tury = rok mamy duży przychód z kupców, bo mają większe doświadczenie i nie umierają za szybko więc nie musimy nimi tyle podróżować. Minusem jest późniejsze pod kontem tur pojawienie się nowych jednostek ale można się doczekać.
Mam pytanie - denerwujące się te nazwy miast i nacji z moda, czy jest jakiś submod albo po prostu przeróbka na zmianę na normalność? Oczywiście kompatybilną z savami.
Wnioski ciekawe, Twój przerobionu unit sprawuje sie normalnie. A nazwy z moda sa w lokalnych językach odnosnie prowincji i to jest uklon w strone realiów, nazwy mozna zmienic w plikach tekstowych tak jak zmienilem nazwy dla Polski na prawidłowe bo był Wrezlaw i Steteno w wersji wloskiej. Ew. na mail Ci wytłumaczę jak to pomodyfikowac. Submoda na nazwy z tego co wiem nie ma. Pozdrawiam.
ordenus22
21-08-2011, 14:58
Zmieniłem jednak plany i zaatakowałem Bizancjum, nie wiem czy zawarłbym z nimi sojusz, bo musiałbym wydać całą swoją kasę, żeby poprawić z Bizancjum relacje dyplomatyczne (mam 3/10), a po podbiciu Węgier w przeciągu kilku tur to i tak zajęliby się mną. Oni żadnych księżniczek nie mają (sprawdziłem wyłączając mgłę) a ja też nie mam dziedzica-kawalera, więc nie umocniłbym sojuszu. Wyprzedziłem ich atak i sam skierowałem 2 armie na ich słabo obsadzone miasta, po prostu zamierzam pomóc Węgrom, będę odbijał, grabił miasta i zamki i przekazywał Węgrami, unikał na ile się da walki z ich silnymi wojskami. Wolę walczyć z nimi na neutralnym terenie niż męczyć się u siebie, a jest ich od cholery (na terenie tzw. Król. Węgier jest ich ok 9 pełnych armii). Po drugie wkurza mnie, że są tacy silni, jeżeli nic nie zrobię to oni w przeciągu kilkunastu lat podbiją pół Europy, a granie gdzie na mapie jest tylko kilka frakcji nie interesuję mnie :lol:
P.S. Kiedy u nich wybuchnie powstanie, bo gdzieś przeczytałem, że coś takiego się pojawia u nich.
Powstanie wybuchnie jak wgraleś odpowiedniego submoda albo kampanię Medium jaką dałem do pobrania w submodach. Powstanie wybucha między 1185 rokiem a 1190. Pozdrawiam.
ordenus22
21-08-2011, 16:00
Nie wgrywałem submoda, w takim razie pomyliłem się, myślałem, że jest w podstawowej wersji.
ordenus22, zagraj kampanię medium Aravena, jest fajna zabawa a tury śmigają z dopuszczalną szybkością, wrzucił do paczki, to co istotne i nie opóźnia zbytnio tur. Jeżeli wolisz iść w kierunku realii, to popraw sobie unit w grze albo wgraj mój i wtedy nie spotkasz już superjednostek ale znajdziesz zbalansowane oddziały.
Witam. No jak tam nic tu nikt nie pisze, chyba mod się jednak nie przyjął :mrgreen: . Pozdrawiam.
P.S. Neven jak da radę odbierz PW ode mnie.
rybaxxx78
22-08-2011, 15:10
Witam polecam kampanię średnią Aravena na moim lapku nie zauważyłem zbytniej różnicy w przewijaniu się turek.
Araven mam prośbę czy mógłbyś dać linka ze zmianami dotyczącymi rekrutacji ciężkiej weneckiej piechoty chodzi mi o to żeby można ją było rekrutować np. na wyższym poziomie koszar.
pozdrawiam
Czy bellum crucis lezy tylko na megaupload, ew. czy korzystacie z managera z tej strony do pobierania plików.
Przy zwykłym pobieraniu, bez managera, mam 10KB transferu, 2GB nie mam zamiaru ściągać w ten sposób....
(Z filefront zwykle 1,5 MB / s ;] )
ew. może gdzieś jeszcze leży ten mod.
http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9580798 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9580798) Ghasta linki do 6.1 pierwsze 3 sa na włoskie serwery, nastepne z megaupload. Tam transfer jest rózny ja mam na megauploadzie od okolo 60 do 300, zwykle kolo 100.
Rybax78 nie ma takiego linku - jak chcesz by wenecka piechota byla rekrutowane z koszar wyżej niż teraz otwórz plik export_descr_buildings w data BellumCrucis6 i znajdź pierwszy wpis o treści: recruit_pool "Venetian Heavy Infantry" 1 0.15 2 0 requires factions { venice, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource norditalia i usuń to co masz na zielono i nic ponadto. potem, skasuj lukę powstałą po wykasowaniu tej linii i wenecka piechota będzie rekrutowana z koszar oczko wyżej. Zrób wczesniej kopie pliku jakbys coś pomieszał. :mrgreen:
A w jaką kampanie medium grasz? ta mniejsza czy tą z prestizem? i czy masz submoda na 4 tury? Raczej wymaga nowej kampanii ta zmiana. Pozdrawiam.
rybaxxx78
22-08-2011, 17:50
http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9580798 Ghasta linki do 6.1 pierwsze 3 sa na włoskie serwery, nastepne z megaupload. Tam transfer jest rózny ja mam na megauploadzie od okolo 60 do 300, zwykle kolo 100.
Rybax78 nie ma takiego linku - jak chcesz by wenecka piechota byla rekrutowane z koszar wyżej niż teraz otwórz plik export_descr_buildings w data BellumCrucis6 i znajdź pierwszy wpis o treści: recruit_pool "Venetian Heavy Infantry" 1 0.15 2 0 requires factions { venice, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource norditalia i usuń to co masz na zielono i nic ponadto. potem, skasuj lukę powstałą po wykasowaniu tej linii i wenecka piechota będzie rekrutowana z koszar oczko wyżej. Zrób wczesniej kopie pliku jakbys coś pomieszał. :mrgreen:
A w jaką kampanie medium grasz? ta mniejsza czy tą z prestizem? i czy masz submoda na 4 tury? Raczej wymaga nowej kampanii ta zmiana. Pozdrawiam.
Nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem ale zrobiłem jak pisałeś i dalej nie mogę ich rekrutować w zamkach czy miastach bo grając bez żadnych zmian można ich rekrutować tylko w stolicy po wybudowaniu sądu, a gram w kampanię mniejszą bez submodu na 4 tury na razie mi to wystarcza pozdrawiam
Rybax napisaleś że chcesz by ją rekrutowac na wyższym poziomie koszar. Wenecka piechota jest rekrutowna od 1270 roku.
Po pierwsze przywróć plik poprzedni nim usunałeś to co podałem ostatnio.
Po drugie w pliku edb znajdź te wpisy o weneckiej piechocie i usuń tylko to co jest na czerwono a będą w koszarach od początku gry recruit_pool "Venetian Heavy Infantry" 1 0.15 2 0 requires factions { venice, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource norditalia
Po usunięciu ma to tak wyglądać recruit_pool "Venetian Heavy Infantry" 1 0.15 2 0 requires factions { venice, } and hidden_resource norditalia
Tych wpisów jest kilka na różnych poziomach koszar. Liczby zostaw takie jak są w danych koszarach to tylko przyklad. I zacznij nową kampanię.
rybaxxx78
22-08-2011, 20:08
wielkie dzięki Araven ;)
A ja natchniony patriotyzmem nieco pomogłem Polsce w Bellum. W Krakowie dałem gildię mieczników i broń jako towar zamiast tkanin, we Wrocławiu dałem gildię łuczników. W Gruzji gildię mieczników w Tbilisi, oraz nowe surowce dla Gruzji, zgodnie z Broken Crescent... Dałem Mongołom dużo więcej kasy na starcie i większą sakiewkę krola... Ktoś zainteresowany takim plikiem descr_strat, na moje oko powinien pasować do każdej kampanii. :mrgreen:
P.S. W Krakowie handlowano bronią na dużą skalę, dlatego gildia ta ma sens wg mnie. No i prawie kazda nacja ma mieczników a my nie. No i dość fajny jest nowy unit od Gnejusza. Polacy sa nieco wzmocnieni ale proporcjonalnie do innych nacji. Osłabieni waregowie, wzocniona puiechota liniowa i jazda, osłabiony atak wręcz łucznikow, zmiany gnejusza są sensowne. Zagram na tym pliku kolejną kampanie to zobacze co i jak. Pozdrawiam.
Witam czy wytłumaczy mi ktoś jak budować banki, co jest potrzebne?
Witam czy wytłumaczy mi ktoś jak budować banki, co jest potrzebne?
Ze 2 razy o tym już było, ale powtórzę. 8-)
Bank w Bellum Crucis.
1. Tylko w mieście może być bank (miasto z murami, duże lub metropolia).
2. Miasto nie może mieć innej gildii
3. Wstawiamy tam bankiera naszego (jeden kupiec w 6.2 nim jest - najlepszy, w 6.1 się ich szkoli).
4. Bankiera z pkt. 3 trzymamy w środku miasta i czekamy aż będzie oferta założenia tam banku.
5. Jak już mamy bank, bankiera wysyłamy by handlował a większe banki powinny się pojawić wraz z rozbudową naszego miasta z bankiem - tak jak rozbudowa innych gildii się to odbywa. Pozdrawiam.
ale nie musi to być stolica? czyli jakiekolwiek miasto?
W przypadku banku nie musi to być stolica, może być dowolne miasto jako siedziba banku. Parę banków założyłem w Bellum to wiem co piszę. :mrgreen:
kurde, myślałem, że tylko stolica...
możesz przypomnieć co tylko w stolicy mogę budować takiego specjalnego?
a włączę sobie teraz BC na chwilę... dawno nie grałem.
z bankiem mi nawet na rękę, sporo by zeszło zanim by mój wrócił do Polski, ale idę na niego podbojami :)
zresztą to jest tak, że jak odstawiłem bankiera od punktu to od razu mu poleciały staty, które otrzymał gość, który siedział na miejscu... 2x tak miałem, no, fakt, gram niewiele, zwłaszcza ostatnio.
mam pytanko, czy w bellum 6.2 nie można atakować papiestwa? Zostalem eksomunikowany gram Sycylią i jak zaatakowalem papieża to wywaliło mnie do windy. Dobrze że robilem save 2 tury przed błędem...
EDIT
Czy możecie poświęcić 2minuty i zaatakować papiestwo? Być może to przez kampanie medium lub mod na 4 tury :/
mam pytanko, czy w bellum 6.2 nie można atakować papiestwa? Zostalem eksomunikowany gram Sycylią i jak zaatakowalem papieża to wywaliło mnie do windy. Dobrze że robilem save 2 tury przed błędem...
EDIT
Czy możecie poświęcić 2minuty i zaatakować papiestwo? Być może to przez kampanie medium lub mod na 4 tury :/
Już ktoś pisał , że mu sie tak działo, choć ja nie wiem dokładnie, ale to raczej nie przez sub-mody
Araven dzięki - ściągam z włoskiego serwera, transfer mam 10x lepszy niż z megaupload. Patch 6.2 już mam, jeszcze spolszczenie i zobaczę czym się różni bc od ss. :)
Devil - Piter ma rację, to nie przez submody bo na czystym modzie tez tak ludzie mieli. Komp moze walczyc z papiestwem ale człowiek chyba nie, może to zrobili specjalnie a może to bug. Zostaw paieża w spokoju. :twisted:
no trudno, chciałem zjednoczyć włochy :P, ale zauważyłem że moge przejąć jego miasto za to nie moge atakować wojsk które są poza miastem :twisted:
A jak zagram papiestwem na medium, to będą napływać fundusze od państw katolickich czy tylko komputer ma tak fajnie? :P
Sprawdź ale powinieneś dostawać kasę od katolikow grając papiestwem.
W temacie o submodach dalem export_descr_building dla majacych submoda na 4 tury z szybszą rekrutacją zaawansowanych jednostek, są dostępne po tylu turach co w normalnej grze. viewtopic.php?f=367&t=8937&start=0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937&start=0) w moim poście nr 2 przy kampaniach medium.
P.S. Osoby jakie pobrały kampanie medium bez skryptów prestiżu i ligi emirów powinny pobrać ją ponownie bo miała handel morski x1 zamiast x 2 dziś to poprawiłem.
A jak zagram papiestwem na medium, to będą napływać fundusze od państw katolickich czy tylko komputer ma tak fajnie?
Będziesz miał zawsze tyle kasy, że nie przejesz. Takie zyski. :P
mylisz się, jestem w 30 turze i narazie nie widać tych szokujących zysków a raczej przychody mam -9tyś :/
Mogę dać screna z mej 30 tury Papiestwem, kampania pełna feudalna, vh/vh, gdzie pływam w złocie.
mylisz się, jestem w 30 turze i narazie nie widać tych szokujących zysków a raczej przychody mam -9tyś :/
Zależy jaką grasz kampanię ale podatek od katolików jest tylko w pełnych od początku gry, jak grasz w lekką albo moją medium to moze go nie być. I powinno to byc 500 bizantów na turę od katolickiego kraju. Zobacz w podsumowaniu finansów. (Papiestwem osobiście nie grałem).
ordenus22
24-08-2011, 11:18
Mam kilka statków handlowych i wszystko wygląda jak trzeba jeżeli chodzi o załadowanie i potem rozładunek w porcie, tylko nie za bardzo widzę żeby były z tego jakieś dochody - jak to sprawdzić, bo w podsumowaniu przychodów i rozchodów nie mogę się doszukać tych z zysków?
Mam kilka statków handlowych i wszystko wygląda jak trzeba jeżeli chodzi o załadowanie i potem rozładunek w porcie, tylko nie za bardzo widzę żeby były z tego jakieś dochody - jak to sprawdzić, bo w podsumowaniu przychodów i rozchodów nie mogę się doszukać tych z zysków?
sprawdź jaki masz mieć przchód na następną turę klikając tam chyba w skrzynei złota koło zmiany tury, zrób tak żeby nic nowego się nie zaczynało budować w następnej i sprawdź czy po rozładunku masz więcej kasy niż powinieneś.
Ordenus. Nim podpłyniesz pod port rozładunkowy zobacz jaką masz prognozę dochodów po zakonczeniu tury - powinieneś mieć kasę z prognozy i za ładunek floty. I sprawdź w campaign_script kampanii w jaką grasz czy masz skrypt flotte_mercantile czy cos podobnie. (Bo ja sobie kiedys go usunałem niechcący..., eksperymentując ze skryptami). :mrgreen: I dla pewności nic nie buduj ani nie szkol w tej turze jak Piter napisał. Kaska leci jak złoto z handlu morskiego. :P
kurde znowu mam jakieś błędy :/ tym razem nie mam nazw miast, dopiero jak najade myszką na miasto lub zamek, ale da sie przyżyć... :P
Devil to nie żaden błąd moda tylko sam sobie wyłączyłeś wyświetlanie nazw miast w opcjach gry, pewnie przypadkowo to zrobiłeś, wciskając kombinację klawiszy za to odpowiedzialną. W opcjach gry w menu pisze jak to włączyć, ( w opisie skrótów klawiszowych). Można też wyłączyć lub włączyć wyświetlanie nazwisk generałów. 8-)
dzięki ci po raz setny :) CTRL + T wyłącza nazwy miast, pewnie wyłaczyłem jak minimalizowalem gre :P
Mam pytanie:
Chcę zmienić dziedzica frakcji w descr_strat ( w Polsce na Mieszka III). Przeniosłem cechę faction heir do właściwej postaci, lecz po rozpoczęciu nowej gry tylko ta cecha została przeniesiona ( to znaczy Casimir ma nadal status dziedzica w drzewku). Jakby co map.rwm usunąłem.
Pzdr.
Joopiter
24-08-2011, 23:59
Nie wystarczy przeniesc cechy, musisz tez nadac mu "heir" po jego imieniu, czyli:
[spoiler:1vs70q2f]character Mieszko_III di_Pomerania, named character, male, heir, age 34, x 170, y 217, portrait Mieszko_III_Polonia[/spoiler:1vs70q2f]
Poprzedniemu dziedzicowi musisz oczywiscie usunac.
Upewnij sie tez, ze zmieniasz odpowiedni descr_strat. Foldery czterech kampanii znajduja sie w data/world/maps/campaign/custom.
Dzięki - problem tkwił właśnie w dodaniu "heir" w górnej linijce.
Pzdr.
SoyerDawid
25-08-2011, 13:56
Witam.Zainspirowany filmem Braveheart - Waleczne Serce chciałem zapytać o jednostki Szkocji ?Jak one wyglądają ?Marzą mi się wymalowani "dziko" wojownicy z toporami :) Poda mi ktoś jakieś screenshoty?
No Szkoci na moje oko wyglądają dość filmowo, ale screenów tej nacji nie posiadam. Moda już zainstalowałeś czy dopiero się zastanawiasz?
SoyerDawid
25-08-2011, 14:02
Ja się nie zastanawiam :) po tym co piszą użytkownicy i ty muszę go mieć :) (przeczytałem 80 stron żęby wiedzieć jak się ma mod)
Wow, mało kto ma siłe przeczytać więcej jak 10 stron. Ja rozumiem, że gusta są różne ale ja grałem w kilkanaście modów - od jakichś 4 lat w mody gram i Bellum Crucis 6.2 uważam za najlepszy w realiach średniowiecza. 8-) Ściągaj i instaluj. Poczytaj o tym jak instalować i zobaczysz co i jak. :P viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) link do poradników i opisu instalacji.
SoyerDawid
25-08-2011, 14:09
Podczas gry w Rome Total War instalowałem mody (też z totalwar.org)i byłem bardzo zadowolony :) Teraz postanawiam pograć w Medievala :)
ordenus22
25-08-2011, 20:24
Uporałem się z Bizancjum :D Zacząłem pomagać Węgrom, tak jak wcześniej pisałem (zdobyłem 2 miasta i im oddałem), potem w jednej cytadeli chyba wybuchł węgierski bunt i przejęli zamek (może Węgrzy go zdobyli w bitwie, nie jestem pewien, wydawało mi się wcześniej, że zamek był pod panowaniem Bizantyjskim). Wygrałem parę bitew wspierając Węgrów, potem oni się wzmocnili, jeszcze Sycylia zaczęła się do Bizancjum dobierać. Ja też zdobyłem, już tylko dla siebie, 2 prowincje nad M. Czarnym. Bizancjum w tej chwili został w Europie Konstantynopol, greckie miasta typu Saloniki itp. (może 4 prowincje) i jeszcze jedna prowincja na zachód od Sofii, nie pamiętam w tej chwili jak się nazywa. W Azji mają tego więcej, ale bez przesady. W każdym razie dzięki plikowi osłabiającemu, Bizancjum jest do ogrania, może nie w pojedynkę, ale przy pomocy sojuszników można ich rozklepać. Ja dam im już spokój, będę szykował się na Mongołów, bo już rozprawiają się z Kipczakami a po nich tylko słabi Rusini i ja.
Witam. To opis nowego pliku unit do Bellum Crucis 6.2 - autorstwa Gnejusza, plik działa, jest wg mnie dobrze zbalansowany, dla ew. chętnych do pogrania na nim zamieszcam link poniżej. Proszę zrobic tez kopię oryginalnego pliku unit.
Cytat z Gnejusza: To ostateczne wersja unitu, generalnie napiszę tak:
-największy atak piechoty w zwarciu to 17
-największy atak jazdy w zwarciu to 15
- jednostki dystansowe osłabiłem w ataku w zwarciu ale te przepakowane
-atak dystansowy jednostek dyatansowych nieco podciągnąłem ale nie wszystkich - ok 40%
-jazda zachodnia jest silniejsza od wschodnich w zwarciu
- nie ma już super jednostek
http://www.speedyshare.com/files/300411 ... r_unit.txt (http://www.speedyshare.com/files/30041110/export_descr_unit.txt) - link do pliku export_descr_unit od Gnejusza
Wymaga zaczęcia nowej kampanii.
Ordenus22 - powodzenia, daj znać jak Ci poszło z Mongołami.
Mam pytanie, jakie są wymagania na egzekutora? Przydałby mi się bardzo, chce wybić rodzine królewską Mediolanu. Jak narazie mam tylko Mistrza Zabójców ( Rada ) który może rozsiewać zarazy w miastach ;]
Egzekutorów się szkoli w twierdzach w więzieniu albo podobnym budynku. Mistrz zabójców jest jeden to główny asasyn danego państwa. Na zabicie rodziny królewskiej szanse są niewielkie nawet u dobrego zabójcy, wyszkol takich kilku :P Zamiast ich zabijac wysyłaj księżniczki by im podbieraly czlonków rodziny. Ew. stosuj obie metody.
Co do księżniczek.. nie mam ich wcale i nie moge ich rekrutować :/
Zabójcami wybiłem już im około 20członków rodziny (w tym 5 królów) ok 1członek na ture a i zostal juz tylko jeden król.. mam nadzieje taką. na 100% nie ma dziedzica. Przeżywam kryzys gram Wenecja na początku zdobylem Verone i Raguse.
Około 32 tury wybuchla wojna z Bizancjum, przyszło około 7 pełnych armii odrazu stracilem ragusa i Zare. Od drugiej strony zaatakował Mediolan na Werona a Pole przejeło HRE :/ i tak o to wrócilem na Wyspe. Gdy stracilem dwie prowincje zdecydowalem wycofać część armi na wyspe Venezie. Aktualnie mam około 6 fullów i planuje kontre na Mediolan, który walczy z moim sojusznikiem Pizą :)
Wgraj mój plik buildings z submodów to będziesz mógł rekrutowac księzniczki tylko on jest dla kampanii na 4 tury ale w normalnej na 2 tury też zadziala. To wysyłaj księżniczki jakie są w twojej rodzinie.
Macie może jakieś pojęcie o co chodzi z tymi księżniczkami w tym modzie ?. Mam w drzewie w wieku dorosłym trzy i żadnej nie ma na mapie. Patrzyłem także w liście agentów i nie ma. Wybudowany mam dwór w Krakowie i gdy zwerbuje takową to znika mi jedna z drzewa i jej imieniczka pojawia się przy stolicy, ale nie pisze, że jest z królewskiej krwi itp. Gdy ją zrekrutuje to nie ma dalej opcji dokupienia dodatkowej mimo, że wolne lachony powinny być bo dostaję propozycje małżeństwa za generałów. Czy po osiągnięciu progu dojrzałości nie powinny się pojawiać przy ojcu jak w podstawce ?
P.S A może dlatego nie mam księżniczek dostępnych, bo nie są córkami żyjącego króla czy następcy tronu tylko z innej dynastii ?
z tym plikiem moge kontynuować grę czy nową kampanie musze zacząć?
Czy po wgraniu tego pliku Bizancjum bedzie nadal osłabione czy to nic nie ma do rzeczy?
Devill - nowa kampania raczej konieczna, ten plik też ogranicza Bizancjum.
Neven księzniczki sie rekrutuje tylko w pełnych. Można mieć tylko jedna zrekrutowaną, nim wyszkolona księzniczka - nie wyjdzie za mąż nie możesz wyszkolić kolejnej.
A co z uczonymi, jak ich zdobyć? Mój złodziej zdobył technologie : grecki ogień i teraz nie wiem co dalej robić.. :/ Jakieś wymogi budynków w stolicy?
A co z uczonymi, jak ich zdobyć? Mój złodziej zdobył technologie : grecki ogień i teraz nie wiem co dalej robić.. :/ Jakieś wymogi budynków w stolicy?
viewtopic.php?f=367&t=8937&start=0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937&start=0) w pierwszym poście jest opis submoda Aravena do Bellum Crucis 6.2, ma kilka submodów w sobie + moje zmiany. Szczegóły w pierwszym poscie pod podanym linkiem. polecam i czekam na opinie.
Devil, w temacie o Bellum było to kilka razy byś sobie poczytał. Budujesz szkołę przykatedralną (wymaga kościola poziomu II), potem Uniwesytet (wymagany kościół III-go poziomu), robisz to w historycznej stolicy. W uniwerku rekrutujesz uczonych. Im można dawać technologie jakie wykradli nasi złodzieje innym nacjom. Jak wstawisz uczonego do stolicy to sam wymyśla technologie i szkoli nazszego generala niekiedy. Ale też uczony podnosi poziom herezji w prowincji, jako wolnomyśliciel. :twisted:
SoyerDawid
29-08-2011, 07:55
Araven chyba sobie nie pogram w Moda ... :x :cry: :cry: :cry: A konkretnie to o co chodzi masz tutaj :http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=98&t=353&p=192988#p192988
Link jako podałes nie działa. Napisz w czym problem ok? Może uda się coś poradzić.
SoyerDawid
29-08-2011, 18:45
Strona główna forum » Medieval II: Total War » Podzamcze (MTW II, Kingdoms - POMOC)>>Problem z instalacją gry
Spróbuj zainstalować patch 1.3 z pominięciem 1.2. Może masz uszkodzona płytę, jaki masz system operacyjny?
SoyerDawid
29-08-2011, 20:42
Windows Xp
Zrób jak napisalem nie instaluj 1.2 tylko od razu 1.3.
SoyerDawid
29-08-2011, 22:38
nie mogę bo piszę że niemożna wgrać patcha na wersję 1.1. Próbowałem też odrazu z 1.0 na 1.3 i nic...:(
Jak masz oryginalną grę to nie rozumiem.Na płycie z Kingdoms są patche, jak nie daje rady zainstalować z płyty kingdoms - ściągnij patche z netu.
SoyerDawid
30-08-2011, 07:14
Mam taki pomysł że może jakby zamienił ten uszkodzony pliki Voice.dat na dobry to by wszystko wróciło do normy?co ty na to?
Jest taka opcja. Jakiś znajomy Ci go wyśle, a jak nie to napisz ja go spróbuję wstawić, o ile nie jest za wielki. Pozdrawiam. Ale kolejne posty techniczne pisz np. w podzamczu bo to temat o Bellum a nie o instalacji Medka. ;)
chochlik20
30-08-2011, 09:18
Postanowiłem zainstalować sobie tego moda i mam "uno problemo" wszystko jak gram jest ładnie pięknie, tylko czemu nie mam autosaves?? :shock: reinstalować mi się na pewno nie chce, godzinę zajęła mi rozpakowanie i instalacja :x wie ktoś jak może temu zaradzić ,nie chce mi się za każdym razem zapisywać stanu gry przed bitwą. wie ktoś jak temu zaradzić??
Wszystko ok. autosave wyłaczyli twórcy. Zrób kopię pliku cfg z bellum następnie otwórz go i spróbuj zmienić autasave = 0 lub false na 1 lub true. To powinno przywrócić autosave. Sam spróbuje go przywrócić wieczorem tak dla testu. ja nagrywam z automatu co turę, ale czasem zapomnę.
Witam po małej przerwie, wróciłem wczoraj z urlopu (za krótki był, za krótki...) no i wracam do tematu BC. Moje pytanie brzmi: czy można ożenić jakoś własnego króla z obcą księżniczką? Gram teraz Aragonią, mam przystojnego, walecznego i w ogóle ach i och króla (42 lata), tylko że jeszcze się nie hajtnął. Kręcą się koło niego księżniczki portugalskie i hiszpańskie, tylko nic z tego nie wynika... Dziś spróbuję go ożenić z własną uwodzicielką, ciekawe, czy się uda, może chociaż dzieci z tego będą, ale może ktoś do tej pory mi podpowie: można własnego króla ożenić z zagraniczną księżniczką, czy nie? I czy są z tego jakieś korzyści polityczne (poprawa, ekhem, stosunków z danym krajem, szansa na przyłączenie państwa itp)? Z góry dziękuję za odpowiedź.
PS. Nowa kampania będzie z submodem Aravena, zobaczymy, co nam kolega spreparował ;-)
Witam. Wyslij swego dyplomatę i zaproponuj obcej księżniczce ślub ze swoim królem.
Witam. Wyslij swego dyplomatę i zaproponuj obcej księżniczce ślub ze swoim królem.
Wydaje mi się, że już tego próbowałem i nie mam odpowiedniego punktu na liscie propozycji. Pokombinuję jeszcze dziś, a tymczasem, Aravenie, sprawdź w wolnej chwili, czy przypadkiem Twórcom moda to nie umknęło ;-) Na pewno działa w drugą stronę - propozycja złożona przez księżniczkę, działa też ożenek z księżniczkami we własnej frakcji (miałem taką misję, sprawdziłem empirycznie :P ) Mam jednak wątpliwości, czy działa przekupstwo przy pomocy dyplomaty - pomimo działań mojego doświadczonego agenta moje propozycje są zawsze "ledwie odrzucone"... Udało się komuś z Was przekupić armię w polu/garnizon innej frakcji?
W innych modach ożenek obopólny (np. w The Last Kingdom), zarówno króla jak i dziedzica to standard, trudno mi sobie wyobrazić, aby to pominięto. Z ciekawości - czy w tym modzie może dojść do odrodzenia danej frakcji? Jak w Krowie np. lub chyba w pierwszym Medievalu.
Nic twórcom nie umknęło. Ja chajtałem mojego króla z obcymi księżniczkami i to w różnych kampaniach (raczej jest to także w lekkich, w pełnych napewno).. Była taka opcja w dyplomacji. Ale w 6.2 można zaproponować taki ożenek tylko sojusznikowi. Co do odradzania się frakcji to nie ma takiej opcji, moga się pojawić nowe państwa w pewnych okolicznościach - liga Baronów i Liga Emirów, jedne u katolików i pogan, drugie u muzułmanów.
odi.profanum
30-08-2011, 12:46
A ja mam proste pytanie; czy można zmieniać miasta w zamki i na odwrót? Bo gram już w to długo i niektóre wyspiarskie zamki bym chętnie zamienił dla większej kasy a tu się nie da.
Na ile mi wiadomo to nie można zmieniać miast na zamki i odwrotnie. Próbowałem w 6.1 to zmienić w export_descr_buildings ale mi się nie udało. ) (Za dużo nowych budnynków do konwersji - dlatego myślę, że to zablokowali). Pozdrawiam.
Nic twórcom nie umknęło. Ja chajtałem mojego króla z obcymi księżniczkami i to w różnych kampaniach (raczej jest to także w lekkich, w pełnych napewno).. Była taka opcja w dyplomacji. Ale w 6.2 można zaproponować taki ożenek tylko sojusznikowi.
No, to tu może być pies pogrzebany - nie mam już sojuszu z Kastylią, odkąd poparłem Portugalię podczas konfliktu między moimi dwoma sojusznikami. Wypada więc ożenić króla z księżniczką portugalską. Sprawdzi się ;-)
jesteście pewni z tym hajtaniem się tylko z sojusznikami?
mam wrażenie, że w ten sposób podpisałem sojusz z HRE Polską, właśnie poprzez ożenek...
W 6.2 księżniczki moga się chajtać tylko z generałami z krajów sojuszniczych. Na 100% nie jestem pewien czy dotyczy to tez naszego króla w sensie jego ożenku z obcą księżniczką, raczej tęż może to być ślub z wybranką z kraju sojuszniczego, z neutralną księżniczką nie próbowałem króla ochajtać, ale jak pisze Tomash to niemożliwe raczej. (w 6.1 można się było chajtać z neutralnymi).
P.S. Dunkel - dalej taki zajmany? Jakieś nadzieje, ze poprawisz swój plik? Bo niedługo myślę zapodać aktualizację spolszczenia do 6.2.
odi.profanum
30-08-2011, 14:26
Niekoniecznie, można też pyknąc własnego króla czy księżunia z obcą księżniczką (nawet neutralną ale nie wrogą ) podchodząc do niej dyplomatą. Skutkuje to natychmiastowym zawarciem sojuszu.
Reszta tak jak mówicie.
Tak się zastanawiam; robił ktoś wiedźmy i uczonych? Co dają poza niepokojami i psuciem religii? No i wybieraliście własnego antypapieża? Jakie z tego korzyści? Można własną krucjatę wszcząć? Przekabacać na naszą religię inne kraje? Papiestwo wysyła do nas inkwizytorów?
Wiedźm nie produkuje, uczinych tak. Uczony może podpakować cechy naszych generałów czasami. Antypapieża nie wybierałem bo ostatnio Gruzją pyakam. ale Antypapież krucjat nie może robić. Masz za to księży protestanckich i specjalne kościoły schizmatyckie i nawracać na protestantyzm.
Odi - ew. zagraj na moim submodzie - do pobrania z linku nr 1 w submodach viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) . Sporo zmian wprowadza i zawiera kilka submodów w sobie oraz sporo więcej. :mrgreen:
Aravenie, niestety dalej zajęty jestem, gry nie włączałem od ostatniego razu, gdzie zrobiłem 1 turę :D
ja tylko tak hajtam jak napisał odi.profanus - dyplomata zarywa do laski i tam z opcji dyplomatycznych wybieram ożenek z moim królem/następcą tronu...
w drugą stronę... hm... może jest inaczej, bo ja zawsze swoją księżniczkę za wewnętrznego kandydata obieram... przynajmniej tak było w 6.1., w 6.2. na razie nie miałem jeszcze księżniczki :D (no ale z 50 tur dopiero za mną o ile dobrze pamiętam)
z tym antypapieżem to ciekawa sprawa - sprawdzał ktoś? chyba spróbuję kiedyś Polską zaprotestować :D
krucjaty nie będą tak ważne chyba, za to dochód będzie większy, dobrze mówię?
i czy zrobili hotfixa?
bo jednak sporo błędów jest (choćby ctd przy ataku na papieskie wojsko).
Zaglądam często na włoskie forum na razie, żadnego hotfixa nie wypatrzyłem. Papiestwem nie grałem i nie zagram raczej. Pozdrawiam.
bo jednak sporo błędów jest (choćby ctd przy ataku na papieskie wojsko).
Przynajmniej ten błąd nie występuję po stronie (gdy się gra) Papiestwa - ich wojsko mogą być atakowane/atakować nieograniczona liczbę razy, bez bugów.
Joopiter
30-08-2011, 17:46
z tym antypapieżem to ciekawa sprawa - sprawdzał ktoś? chyba spróbuję kiedyś Polską zaprotestować :D
Jak gralem Norwegia to przeszedlem na protestantyzm, ale Antypapa juz wczesniej byl szkocki, bo Szkocja jako pierwsza sie zbuntowala. W sumie to nie dalo mi to nic, oprocz braku irytujacych misji od Papieza ;) No i jak przejalem katolicka Anglie dzieki malzenstwu to musialem prawie wszystko prowy oddac sojusznikom bo nie dalo sie utrzymac pokoju w nich (100% innych religii, stad niepokoje).
W koncu znalazlem pare godzin czasu i zaczalem nowa kampanie Aragonia. Potem opisze jak idzie.
odi.profanum
30-08-2011, 20:25
A czy te piechoty Norwegów nie są za słabe? Najlepsza ich dostaje mocno o VG