Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Eurobasket 2009

Barsa
09-09-2009, 08:22
Polacy jak narazie pokazują klase na tych mistrzostwach, czyżby kolejne "złotka"?? Tylko Gorgat to brzydszy od Skowrońskiej :lol: No za wczesnie myslec o takich sprawach ale pokonanie Litwy to juz cos, ciesze się, że po siatkówce "wyrósł" nam dosyc ciekawy zespol koszykarski...

ps.kiedy piłka nożna wejdzie na poziom siatkówki, koszykówki?? Porówniania z tym drugim to za wiele? Nie! Klubowo zawsze mamy Mistrza Polwski w Eurolidze, u koszykarek chyba nawet dwa zespoly, nie pamietam też kiedy reprezentacja Polski w pilce noznej na wielkiej imprezie pokonała zespol tej klasy jak Litwa w kosza.... na zywo(tv) czegos takiego nie widzialem ;)

Pinotchet
09-09-2009, 08:54
Zgadza się mamy dość ciekawy zespół oparty głownie na dwóch silnych zawodnikach Gortarcie i Lampe. Na jakieś cuda wielkie nie liczę, ważne żeby nasz zespól prezentował przyzwoity poziom, mam nadzieje że nawiążemy do mistrzostw Europy z 1997 roku gdzie zajeliśmy 7 miejsce, mieliśmy wtedy bardzo ciekawy zespół który był w stanie nawiazać walkę z najlepszymi zespołami, wszystkie mecze tamtej drużyny to były prawdziwe widowiska trzymjące w napieciu do ostanich minut. Do dziś pamiętam te mecze z Chorwacją czy Turcją. Mieliśmy wtedy kilku znakomitych zawoników jak Maciej Zieliński, Dominik Tomczyk, Andrzej Pluta czy grajacy do dzisaj Adam Wójcik :D

09-09-2009, 09:05
Polacy jak narazie pokazują klase na tych mistrzostwach, czyżby kolejne "złotka"?? Tylko Gorgat to brzydszy od Skowrońskiej :lol: No za wczesnie myslec o takich sprawach ale pokonanie Litwy to juz cos, ciesze się, że po siatkówce "wyrósł" nam dosyc ciekawy zespol koszykarski...

ps.kiedy piłka nożna wejdzie na poziom siatkówki, koszykówki?? Porówniania z tym drugim to za wiele? Nie! Klubowo zawsze mamy Mistrza Polwski w Eurolidze, u koszykarek chyba nawet dwa zespoly, nie pamietam też kiedy reprezentacja Polski w pilce noznej na wielkiej imprezie pokonała zespol tej klasy jak Litwa w kosza.... na zywo(tv) czegos takiego nie widzialem ;)

Kiedy? Na sukcesy np. siatkówki polskiej, czy klubowej, czy reprezentacyjnej składa się wiele elementów, a jednym z nich kasa, środowisko siatkarskie od strony administracyjnej zostało przewietrzone, trochę w tym zasługi Lozano....Najlepsi polscy siatkarze, czy koszykarze, grający w Polsce zaczynają zarabiać większe pieniądze, od naszych skopaczy....

Co do koszykówki, udało im się, to jest moje zdanie, poziom reprezentacyjnej koszykówki, wcale nie odpowiada poziomowi polskiego kosza klubowego...Nasze ligowe rzucacze, na arenie międzynarodowej, klubowej, co osiągnęli :roll: ....Gortat ostrzega, że robimy wiele błędów, i możemy się przejechać, na tym....

Romanos
09-09-2009, 09:14
Nie jestem jakiś wielkim fanem tego sportu, ale już od momentu można powiedzieć tej nowej kadry byłem optymistą. Mamy naprawde ciekawy skład i jak narazie to nie widać za bardzo lepszego zespołu na tych ME lub takiego którego nie damy rady pokonać. Pewnie w ważniejszych meczach może zabraknąć doświadczenia, ale jak dla mnie to możemy dojść nawet do finału. 8-)

Barsa
09-09-2009, 09:18
Wiesz co osiagneli? Maja taką pozycje, ze co roku widzimy Polski zespol w najwiekszym pucharze europejskim, czasem ten zespol awansuje dalej... ja pisalem to w zestawieniu z naszą pileczką nożna, no jezeli porównac te dwa sporty to osiągneli calkiem sporo... Dalej, mamy takiego Gortata w zespole vicemistrzów najwiekszej ligi swiata, który gra na rezerwie ok, ale jest "dostrzegalną czescia zespolu", kiedy doczekamy się kogos takiego w pilce w vicemistrzu Hiszpanii/Anglii?? Tylko nie pisac mi o Dudku, bo żałość mnie zaleje ;) :lol:

Dobra ale to temat o eurobaskecie a nie porównaniu koszykówka-pilka nozna... mozesz miec racje, moze to przypadek, ale zawsze cieszy jesli chodzi o naszych reprezentantów, prócz siatkówki ciezko nam Polakom ujrzec, ze nasz zepol wygrywa z tak dobrze notowanymi rywalami...

Ronin
09-09-2009, 15:17
Zgadza się mamy dość ciekawy zespół oparty głownie na dwóch silnych zawodnikach Gortarcie i Lampe.
Zespół to nie tylko 2 wierze bardzo dobrze gra Ignerski jego żuty za 3 przesądziły o tym że Litwa nas nie dogoniła. No i Logan świetnie gra w ataku.
A Gortat hmmm dobry w obronie i w zbiórce ale atak to raczej musi poćwiczyć bo słaba skuteczność zwłaszcza z półdystansu. Najbardziej mnie ździwiło że nie potrafi z piłką się przenieszczać po parkiecie praktycznie stoi jak dostanie podanie i jak jest tyłem od kosza to nic nie potrafi zrobić. Dziwna sprawa Litwini byli równie wysocy i potrafili z piłką pod koszem zrobić dużo więcej. :D

CzarnuH
09-09-2009, 18:43
Gortat wcale nie jest taki słaby w ataku. Wielu centrów słabo rzuca z pół dystansu, ale pod koszem potrafi się przebić lub wymanewrować przeciwnika. Lampe dobrze rzuca za 3 i nieźle radzi sobie pod koszem. Według mnie najlepszym zawodnikiem w drużynie jest David Logan, nasz amerykański Polak :mrgreen: Potrafi rzucać z każdej pozycji będąc pod presją obrońcy, dobrze asystuje i jest chyba najlepszym obrońcą obwodowym. Na razie dobrze idzie, ale zobaczymy co będzie dalej.

Pinotchet
09-09-2009, 20:32
Zespół to nie tylko 2 wierze bardzo dobrze gra Ignerski jego żuty za 3 przesądziły o tym że Litwa nas nie dogoniła.
Tyle tylko ze gdyby nie Gortart który pokazał się w ostatnim sezonie w NBA i Lampe który ma jednak jakieś doświadczenie bo grał za Oceanem, to dalej byśmy mieli wielką bidę, przecież zmieników dobrych dla tych dwóch wysokich zawodników nie mamy, wiec zespół opiera się głównie na nich. Zresztą wystarczy się przyjrzeć co dzieje się z zespołami w NBA gdy w trakcie sezonu tracą podstawowego centra, lub silnego skrzydłowego, grają za nich chude patyki, które w żadnym razie nie są wstanie ich zastąpić.

Ronin
10-09-2009, 14:58
Tyle tylko ze gdyby nie Gortart który pokazał się w ostatnim sezonie w NBA i Lampe który ma jednak jakieś doświadczenie bo grał za Oceanem, to dalej byśmy mieli wielką bidę, przecież zmieników dobrych dla tych dwóch wysokich zawodników nie mamy, wiec zespół opiera się głównie na nich. Zresztą wystarczy się przyjrzeć co dzieje się z zespołami w NBA gdy w trakcie sezonu tracą podstawowego centra, lub silnego skrzydłowego, grają za nich chude patyki, które w żadnym razie nie są wstanie ich zastąpić.

No nie twierdze że ta dwójka Gortat, Lampe nie wnosi do zespołu dużo nawet bardzo ale to krzywdzące stwierdzenie że Polska to 2 wierze i nikt więcej. A Logan a Koszarek który moim zdaniem jest lepszy od Szubargi ;)a Wójcik który też ma dobrą formę (nie gra przez uraz) mimo że jest już wiekowy, poza tym na parkiecie gra cała drużyna a nie 2 zawodników.

Kubson
11-09-2009, 11:21
Logan jakoś dziwnie gra w tych mistrzostwach, tak ciągle się ślizga, dużo piłek traci. No, ale często też zdobywa punkty i to z trudnych sytuacji, więc chyba mu można wybaczyć. Najbardziej mnie jednak dziwi, że tak dużo oddajemy zbiórek w ataku przeciwnikom :(

infamin
11-09-2009, 15:28
Chłopaki i tak już osiągnęli sukces w tych mistrzostwach. Po tylu latach nie uczestnictwa w imprezach wszelkiej rangi, nasza komanda pokonała faworyzowaną Litwę i będzie się bić dalej z najlepszymi w europie. Nawet w przypadku, jak przegrają wszystkie pozostałe mecze, to i tak to będzie spory sukces naszej koszarki.

Ronin
12-09-2009, 14:19
Czy z Serbią mamy realne szansę powalczyć ? :?:

infamin
12-09-2009, 14:46
Czy z Serbią mamy realne szansę powalczyć ? :?:

Na papierze praktycznie żadnych. Jednak jak Polacy zagrają z takim zaangażowaniem i skutecznością jak z Litwą, to jest wszystko możliwe.

12-09-2009, 19:41
Przegrywaliśmy 16toma, miejscami tylko dwoma, by przegrać pięcioma, czyli nieźle. ;)

Ronin
13-09-2009, 08:43
Przegrywaliśmy 16toma, miejscami tylko dwoma, by przegrać pięcioma, czyli nieźle. ;)

No nie wiem czy tak nieźle teraz będą o wiele bardziej wymagający przeciwnicy. Przegrana 77:72 to jednak nadal przegrana :cry:
Razi Polska Reprezentacja od dwóch meczów brakiem skuteczności w ataku dlatego właśnie Serbowie odskoczyli na te 16 oczek i już wtedy było po meczu. Szkoda że Muli Katzurin nie zdecydował się na szybsze zmiany i większą rotację bo było widać że kiedy na parkiet wszedł de facto praktycznie drugi skład z wyjątkiem Gortata to Drużyna poderwała się do walki i jednak można było Serbom napsuć krwi ale niestety przewaga jaką do tego czasu uzyskali okazała się zbyt duża i nie udało jej się już do końca meczu zlikwidować. Jestem rozczarowany przede wszystkim brakiem skuteczności w ataku ale też co ciekawe z rzutów osobistych. Bo jeszcze można zrozumieć że w ataku pod presją przeciwnika sobie nie radzą chłopaki ale osobiste to naprawdę powinny wpadać bo to nie jest liga tylko reprezentacja.

13-09-2009, 11:03
No te rajdy Logana nie zawsze były udane i do tego te łatwe straty.
Ale za to alejupy nam wychodziły. :mrgreen:

Ronin
13-09-2009, 11:43
A dlaczego Logan tak się ślizga na tym parkiecie robi przez to bardzo dużo strat niepotrzebnych. Nie jestem jakimś znawcą koszykówki ale widziałem jeden czy dwa mecze naszej ligi koszykarskiej i tam Logan się nie przewracał tyle razy więc co się takiego stało sabotaż obuwia ? ;) Czy parkiet za śliski.

Ostatni mecz ze Słowenią i możemy się już pakować, Jednak sprawdza się przysłowie że z gówna bata się nie ukręci i nawet Lampe, Logan czy Gortat tego nie zmienią. Nasza koszykówka musi się jeszcze dużo uczyć. :cry:

Ronin
16-09-2009, 19:32
I to by było na tyle w tym kunta-kinte show. Żal dupę ściskał jak się na nich patrzyło. Banda amatorów którzy nie potrafią rzucić kosza nawet z osobistych to o czym my w ogóle tu marzyliśmy śmiech na sali, to ludzie na blokowiskach lepiej grają niż nasze gwiazdy. Gortat udowodnił co jest wart tak jak Lampe. Jedynie Koszarkowi chciało się grać ale on sam meczu nie wygra. Zakopać polski Basket bo on już skonał. :evil:

16-09-2009, 20:37
Zakopać polski Basket bo on już skonał. :evil:

A ja myślałem, że właśnie powstaje. ;)

Ronin
16-09-2009, 20:45
A ja myślałem, że właśnie powstaje. ;)

Ja to są wszyscy nasi najlepsi koszykarze w Polsce to ja wysiadam. Jak to mówią z Gówna bata nie ukręcisz. ;)

lofdi
16-09-2009, 20:46
I to by było na tyle w tym kunta-kinte show. Żal dupę ściskał jak się na nich patrzyło. Banda amatorów którzy nie potrafią rzucić kosza nawet z osobistych to o czym my w ogóle tu marzyliśmy śmiech na sali, to ludzie na blokowiskach lepiej grają niż nasze gwiazdy. Gortat udowodnił co jest wart tak jak Lampe. Jedynie Koszarkowi chciało się grać ale on sam meczu nie wygra. Zakopać polski Basket bo on już skonał. :evil:

Nie no proszę ciebie, :lol:. Czego ty się spodziewałeś? Gortat to jest center, który mógłby wychodzić co najwyżej w pierwszej piątce w słabym zespole w NBA, a Gasol to jest zawodnik przynajmniej 2 klasy lepszy...on jest podstawowa 4ka / 5tka i przede wszystkim 2gim (po Kobe) liderem mistrzów NBA Los Angeles Lakers. Prawda jest taka, że Pau jest niedocenianym graczem w NBA, co pokazały finały kiedy bezlitośnie ogrywał Dwighta Howarda, który kreowany jest na najlepszego centra ligii. Ten mecz to powtórka z tegorocznych finałów, Gortat jeszcze dużo musi się nauczyć, żeby stanowić problem dla zawodników pokroju Gasola. Na pewno szkoda porażek z Serbią i Słowenią, ale jeżeli ktoś liczył na zwycięstwo z Hiszpanią, to chyba w ogóle nie jest zainteresowany koszykówką... gdybyśmy wygrali z nimi to byłby drugi cud nad Wisłą, a jak wiadomo cuda zdarzają się rzadko.

Pzdr.

Ronin
16-09-2009, 21:14
Nie no proszę ciebie, :lol:. Czego ty się spodziewałaś?

No jeszcze płci nie zmieniłem i nie zamierzam :lol: A co do reszty to wiem że wygrać z Hiszpanami było niemożliwe ale chociaż pokazać walkę tak jak na sparingach to by mogli zrobić nasze gwiazdeczki z Bożej łaski. A po za tym to to była przysłowiowa kropla która przechyliła kielich goryczy. Trzeba było wygrać z Serbią i gralibyśmy dalej ale widać nasz zespół był przygotowany na to ,że mecze się same wygrają i po pokonaniu Litwinów (dodajmy że widać że są bez formy Serbowie im też dowalili a trener Litewski podał się do dymisji) obrosło całe towarzystwo wzajemnej adoracji w piórka. Nienawidzę jednej rzeczy mianowicie braku zaangarzowania dzisiaj jak pokazywali Lampego to aż mnie coś strzykało w kościach ta skwaszona morda za przeproszeniem i wyraz twarzy jak po ondulacji mózgu. Pewnie się zastanawiał w ogóle co on robi na parkiecie i gdzie jest mamusia.
Tak jak już mówiłem można wygrać albo przegrać to nie grzech ale na miłość Boską nie można wychodzić na parkiet i już mieć dość gry przed pierwszym gwizdkiem.

Pozdro.

17-09-2009, 13:08
Ja to są wszyscy nasi najlepsi koszykarze w Polsce to ja wysiadam.

Tak jak samo jak u kopaczy, powiesz, że to najlepszy piłkarze w Polsce? :D

Ronin
17-09-2009, 20:39
Tak jak samo jak u kopaczy, powiesz, że to najlepszy piłkarze w Polsce? :D

No nie interesuje się naszą podwórkową ligą kopaną to nie odpowiem ci na to pytanie.

Ale patrząc na chłopski rozum ;) To jeżeli to jest nasza kadra koszykarska więc w niej z gruntu powinni być najlepsi polscy koszykarze na danej pozycji.

Ronin
19-09-2009, 23:36
No dobrze z innej beczki kto będzie mistrzem Europy ?

Ja stawiam na Hiszpanów dziś praktycznie zmietli Greków :D
Stawiałbym również na to że w finale zagrają z Serbią gdyby nie to że Słoweńców nie widziałem w akcji więc nie wiem na co stać tych chłopaków.

Ps. Staram się odświeżyć temat bo jakoś zamarł a jeszcze mistrzostwa się toczą.

infamin
19-09-2009, 23:52
Stawiałbym również na to że w finale zagrają z Serbią gdyby nie to że Słowaków nie widziałem w akcji więc nie wiem na co stać tych chłopaków.

Ja też nie widziałem Słowaków w akcji na tym turnieju, ale Słoweńcy grali świetnie, aczkolwiek przegrali półfinał z Serbią minimalnie po dogrywce. :D A kto wygra mistrzostwa ? Tutaj jest chyba sprawa prosta i klarowna. Mistrzowie świata nie powinni mieć większych problemów z Serbią, chociaż w grupie z nimi przegrali.