Zobacz pełną wersję : Nowości w NTW
Mieszko1290
12-02-2011, 16:02
Witam!
Może przejdę od razu do sedna- mam ETW, ale ostatnio mi się powoli nudzi i chciałem sobie kupić Napoleona. Pytanie tylko: czy warto?
Może nie tyle czy warto, a co nowego to wnosi. Nie znalazłem nigdzie dobrego opisu możliwości, bo dla nowej grafiki i 1 czy 2 nowych nacji nie będe kupował :)
Więc mógłby ktoś napisać co jest nowego? Chodzi głównie o możliwości, np. czy można podpisywać coś w deseń traktatu rozbiorowego.
Drga rzecz- czy można zagrać normalnie tak jak w Empire kampanie, tak tu? Czy tak czy siak głównym celem będzie na przykład powstrzymanie marszu napoleona.
Pozdrawiam
Nowości to dwie, a czasem trzy opcje do wyboru po zdobyciu stolicy regionu (okupacja, plądrowanie i czasem wyzwolenie). Nowością jest wybór generałów z dostępnej listy. Miasteczka są bardziej wyspecjalizowane (w jednym miejscu są tylko dwie możliwości do wyboru - bank lub zaopatrzenie, gildia szpiegów lub centrum naukowe... etc). Nowością jest śmierć części armii z powodu niesprzyjających warunków klimatycznych (mrozu lub upału na pustyni).
Kampanie są 4 - pierwsze trzy rozgrywa się Napoleonem, ostatnią którąś z sił koalicji anty napoleońskiej (Wielką Brytanią, Prusami, Austrią bądź Rosją). Nowością jest możliwość grania w kampanie online poprzez steam oraz opcja dopuszczająca udział innego gracza tylko w bitwach kampanii single player (tzw drop in battle).
Mieszko1290
12-02-2011, 18:11
Dzięki :)
Czyli ogółem opłaca się wydać te 70 złotych?
A to z tymi traktatami rozbiorowymi to bajka? Bo gdzieś o tym czytałem, ale wydaje mi się że gry pomyliłem.
I z tego co napisałem rozumiem że do wyboru są 4 nacje: Napoleon (francja), GB, Prusy i Rosja? :)
Dzięki wielkie, jutro raczej nie ale jeżeli ktoś mi odpowie to może w poniedziałek już będę się cieszył grą :)
Jeszcze pare pytań:
W empire total war można było podbijać tereny Ameryki, Europi, Indii i małej części północnej Afryki. (domyślnie Europa)
Czy w napoleonie jest tu jakaś nowość?
A etw tura to było pół roku. Jest tu jakaś zmiana?
Dziękuje i pozdrawiam
Co do nacji grywalnych bez żadnych modów jest jeszcze Austria w sumie 5 nacji.Ale jest jeszcze Napoleon Total Factions jest to mod dodający dużo nowych grywalnych frakcji-w tym min. Polskę :)
W empire total war można było podbijać tereny Ameryki, Europi, Indii i małej części północnej Afryki. (domyślnie Europa)
Niestety w Napoleonie jest tylko kontynent europejski nie ma kontynentu Afrykańskiego, Azjatyckiego ani Amerykańskiego.
A etw tura to było pół roku. Jest tu jakaś zmiana?
W Napoleonie jest 2x12. Czyli na 1 miesiąc przypadają 2 tury np. Początek Stycznia-1 tura, Koniec Stycznia-2 tura.
Pozdro. ;)
Mieszko1290
12-02-2011, 18:48
Ostatnie 2 pytania, już wszystko wiem poza tym :) :
1) Czy ten mod który dodaje te frakcje jest po Polsku? Bo po angielsku też by przeszło, jednak jest to pewien komfort :)
2) Dużo wszędzie pisze o zaopatrywaniu armii. O co dokładnie chodzi?
eeerobert
12-02-2011, 18:56
W Kampanii Włoskiej mamy Włochy, w Egipskiej Egipt i tereny dzisiejszego Izraela, Syrii, generalnie te rejony, w Kampanii Europejskiej Napoleona i Kampanii Koalicji mamy Europę. Jest jeszcze dodatek z Kampanią Hiszpańską.
1) Czy ten mod który dodaje te frakcje jest po Polsku? Bo po angielsku też by przeszło, jednak jest to pewien komfort :)
Jak ja grałem na nim to miałem pół na pół dyplomacje po angielsku ale resztę po polsku. Nie pamiętam jaka to była wersja.Teraz to ja gram na samym startpos polską i jest gites, wszystko po polsku. :D
2) Dużo wszędzie pisze o zaopatrywaniu armii. O co dokładnie chodzi?
Nie wiem za bardzo w jakim kontekście mówisz o zaopatrywaniu armii ale jeżeli ci chodzi o to że armia np. Francuska jest na pustyni lub wysoko na północ w czasie zimy gdzie jest mroźno to w tedy żołnierze giną. Na fladze armii pojawia się taka czaszka :D A po wyjściu z tego rejonu lub po przeczekaniu zimy żołnierze są automatycznie doszkalani.
A co do tego to jeszcze w prowincji można wybudować budynek zaopatrzeniowy to w tedy "doszkalanie" przebiega szybciej.
Takie doszkalanie jest także po bitwie.
To doszkalanie jest automatyczne nie musimy tak jak w etw sami wciskać przycisk aby doszkolić ludzi w armii.
PS Zapomniałem oczywiście o tych kampaniach napoleona w Egipcie i we Włoszech. Mój błąd sory :)
Mieszko1290
12-02-2011, 19:22
Dobra, rozumiem że warto kupić :) Temat do zamknięcia ;)