PDA

Zobacz pełną wersję : Szybka pomoc

Strony : 1 [2]

glonek82
01-05-2012, 09:54
Ja mam problem z grą na multi.Zawsze jak rozpocznie się gra wszystko działa z kilku sekundowym opóźnieniem(tak jakbym coś ściągał) nawet czat,na singlu wszystko chodzi prawidłowo w zmierzchu samurajów jest ten sam problem.
Zmniejszałem ustawienie w grafice do średnich i wysokich wyłączałem różne program w tym avasta nic nie pomogło.
Parametry kompa:
procesor:Intel i5 2.8, 4 rdzenie
Ram:4gb
Grafika:GeForce Gt 430 1gb
System:Windows 7 64-bitowy
Internet:6mb/s

AlGhouti
03-05-2012, 09:08
Witam :) mam radeona hd 6970 na jakich sterownikach gracie na najnowszych ? bo mi najlepiej shogun chodzi na sterownikach 11.12 na najnowszych jednostki czasem przeskakują . pozdro

Gen. Foch
03-05-2012, 11:12
Shogun jest zrąbany i pewnie chodzi o wykorzystanie systemu albo cuś. Tu macie naprawdę wszystko szczegółowo rozwiązane ale musicie poczytać mi osobiście nie pomogło ale jest wiele osób, u których jest to skuteczne ;)

Gen. Foch
03-05-2012, 11:12
Glonek u cb to pewnie win albo grafika nawala choć szczerze mówiąc nie wiem co ma grafa do multi ale kij w to :P

glonek82
03-05-2012, 12:27
Myślicie że pomoc techniczna cdprojektu pomoże ?

kirlan
04-05-2012, 16:22
Zapraszam do przeczytania mojego postu nieco powyżej oraz
mojego postu http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=225651#p225651
oraz postu który napisał Rue http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=215501#p215501 ((to było nieprzyzwoitą ilość razy podawane))

A także wątku [Rozwiązany] SHOGUN 2 - "Insufficient memory" (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=351&t=10336)

-------------
PS Pro publico bono dajcie znać jak rezultaty - co dokładnie stosowaliście, w jakiej kolejności i co jaki dało skutek.

04-05-2012, 19:35
Wiecie co zrobić gdy wyskakują mi ciągle crashe? Wywala do pulpitu "Total War Shogun 2 przestał działać". Specjalnie poleciałem kupiłem nowego kompa (stary i tak miał swoje lata) i nadal mam te crashe . Sterowniki do karty graficznej pobrane i w ogóle . Spójność plików też zrobiona. ehh... a miałem taką epicką bitwę 1000 vs 3000 ;(

Nowy piec:
-GeForce 580 GTX
-Intel i7 4.2GHz
-16GB RAM
-Windows 7 64 bit

Zmiana rozdzielczości nie działa tak samo ustawienia graficzne... ehhh

glonek82
04-05-2012, 21:40
Tez miałem crashe na początku ale z czasem jakoś przeszły nie wiem czemu.
A co do mojego problemu to trochę pomogła zmiana priorytetu w menadżerze zadań.

05-05-2012, 13:01
Tez miałem crashe na początku ale z czasem jakoś przeszły nie wiem czemu.
A co do mojego problemu to trochę pomogła zmiana priorytetu w menadżerze zadań.

U mnie są non stop. Żadnej bitwy nie mogę rozegrać przez te crashe. Najczęściej przy salwie łuczników crashuje, ale nawet gdybym nie rekrutował łuczników to przeciwnik ich używa.... Udało mi się tylko rozegrać tylko dwa oblężenia od wczoraj :ugeek: . Ktoś pomoże?

Gen. Foch
18-05-2012, 17:09
Ale tobie wogóle działa mi crash wyskakuje jak od razu jak właczam grę, powiem więcej kiedyś też miałem problemy ale dotyczyły tylko gry multi, miałem potem buga systemu co mi steama nie wykrywało ale jest ok ze wszystkim oprócz shoguna

18-05-2012, 21:45
Ale tobie wogóle działa mi crash wyskakuje jak od razu jak właczam grę, powiem więcej kiedyś też miałem problemy ale dotyczyły tylko gry multi, miałem potem buga systemu co mi steama nie wykrywało ale jest ok ze wszystkim oprócz shoguna

Jeśli masz Windows Vista/7 to polecam ci ten o to poradnikhttp://www.gram.pl/pomoc_poradnik.asp?p=3027 . Wielu osobom pomógł , którym Shogun2 wywalał do pulpitu przy włączaniu się .

stypek
05-06-2012, 19:45
mam problem z edytorem map. gdy zapisuje mape wyżej wymieniony editor sie crashuje a mapa w shogunie nie dziala;/ z góry dziekuje za pomoc

herzlich
09-06-2012, 23:57
Witam, zakupiłem Shogun 2 przez Steam. Mam jeden problem nie wiem czy to wina wersji gry, ale na materiałach video od innych graczy są pokazane akcje Ninja w postaci filmików tak jak to było w Shogunie 1. Natomiast ja mam tylko informacje tekstowe z obrazkiem podobnie jak w Rome Total War. Czy jest jakaś opcja, żeby te filmiki włączyć? Czy może Steam ma wersje bez nich co trochę dziwne :-).

Asuryan
10-06-2012, 01:44
Jeśli za pierwszym razem, przez nieuwagę (pośpiech, etc..) załączyłeś opcję "nie pokazuj więcej filmów tego typu", to może być ciężko... W innym przypadku powinieneś je mieć, przynajmniej w podstawce (w dodatkach chyba ich nie ma). Jeśli jesteś na 100% pewny, że nie miałeś zaznaczonej tej opcji i nawet jednego filmu - to ściągnij najnowsze sterowniki karty graficznej.

herzlich
14-06-2012, 21:47
Dzięki za pomoc pomogła instalacja najnowszych sterowników do grafiki. Pozdrawiam.

Werem
03-07-2012, 15:23
Ok mam problem - podczas bitwy wywala mnie do pulpitu mianowicie - trwa sobie bitwa już kończę kolesia i ciach do pulpitu. Dzieje się tak non stop w tej bitwie.

Gaius Julius
05-07-2012, 23:58
trochę jaśniej, nikt tu jasnowidzem nie jest. Jaka bitwa? Historyczna i czy gracza?

Ignis77pl
10-07-2012, 23:35
Witam

Mam dość irytujący problem z błędem wyskakującym przy próbie zapisu - czy to automatycznego, czy ctrl + s czy też po wpisaniu nazwy save`u. Każda próba zapisu może skończyć się wyrzuceniem z gry i po kilkunastu rundach tak się praktycznie kończy.
Kwestia jest na dla mnie poważna, że przez to właśnie nie mogę dokończyć żadnej rozgrywki.
Posiadam wersję z oboma dodatkami.
Komputer spełnia wymagania z nadmiarem - posiadam jedną z nowszych kart Radeon. (Na starszym typie karty, ale wystarczająco mocnej także, ten sam problem)
Zmiana ustawień grafiki nic kompletnie nie daje.
Mam najnowsze sterowniki.
Dokonałem reinstalacji c++ zgodnie z opisem w jednym z tematów.
Gra została przeinstalowana i dalej nic.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o wskazówki.

LEGION
11-07-2012, 21:11
Salve obywatele :D chciałem zapytać czy uaktualnienia do Shoguna 2 ważą ponad 14 GB> :o

nowy2142
12-07-2012, 08:59
hyh... cholera nie pamiętam czy dokładnie 14gb. Coś koło 10gb by mi się wydaje że wyszło. Zresztą jakie to ma dzisiaj znaczenie? 1-2 godzinki ściągania.

kirlan
12-07-2012, 19:00
@ Ignis77pl
--spróbuj zwiększyć limit pamięci dla 1 aplikacji
--skontroluj antywirusa - czy nie histeryzuje, jakie procesy ostatnio zablokował, jakie ma reguły
--sprawdź prawa NTFS - zapis w folderze gdzie masz sejwy i w folderze nadrzędnym: dla użytkownika na którego się logujesz do systemu windows
-- MEMTEST , HD tune i zwykły systemowy PEŁNY FIZYCZNY SKAN DYSKU TWARDEGO
-------------------
Zakładam że masz duuuuużo wolnego miejsca na twardzielu?

Koras.1995
13-07-2012, 10:17
Witam!
Ostatni Total War w jakiego grałem to był Medieval II i problemu z instalacją nie było.Kupiłem Shoguna 2 i gdy go zainstalowałem wyskoczyło mi okienko z aktualizacją gry która trwa 14h.Da się to jakoś ominąć??Próbowałem grzebać coś w steamie, ale dopiero teraz dowiedziałem się, że takie coś istnieje więc mi się nie udało.

nowy2142
13-07-2012, 12:31
To nie jest żaden problem z instalacją... tak ma być i koniec. 14 godzin kurde. Dyskietkami przez pocztę polską ci to idzie? :F

Koras.1995
13-07-2012, 13:38
Ok, dzięki za info.Tak myślałem że to jest potrzebne ale 14h.Zapewne powodem jest to, że mam neta 1mb.

LEGION
14-07-2012, 20:16
1-2 godzinki ściągania.
1 - 2 godzinki? :lol: Ja nie mam transferu 3 mb/s. Niestety wyciaga mi max jakies 400 kb tak, że dopiero dzisiaj skończyło :D

Gaius Julius
17-07-2012, 01:05
Salve obywatele :D chciałem zapytać czy uaktualnienia do Shoguna 2 ważą ponad 14 GB> :o
znając CA wszystko jest możliwe :?

a co do powolnego pobierania, zmieńcie może region pobierania, gdzieś tam jest w opcjach, tylko zmienić na jakiś inny. O dziwo w Niemczech też nie zawsze transfer jest pełen, dlatego trzeba pokombinować

Riko
20-07-2012, 09:21
A tak z innej beczki, jak najszybciej pozbyć się głodu nie rozwiązując jednostek?

Salvo
22-07-2012, 09:51
A tak z innej beczki, jak najszybciej pozbyć się głodu nie rozwiązując jednostek?
A to jest problem techniczny?
;)

Mam zamiar kupić Rise Of The Samurai. Pytanie, czy aby grać potrzebny jest stały dostęp do internetu (czy można grać offline), czy tylko do instalacji? Dużo słyszę ostatnio o zapisywaniu savów na steamie itp. i lekko się boję, szczególnie że ostatnio takie praktyki są popularne, a ja stałego dostępu nie mam :/

Chaak
22-07-2012, 13:28
Działa tak samo jak podstawka, czyli aktywujesz online i potem neta już nie potrzeba. A co do zapisywania savów na Steamie to jest to opcjonalne.

Salvo
22-07-2012, 15:46
Dzięki!

matek9911
25-07-2012, 16:48
Cześć! Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Postanowiłem zagrać w Shoguna 2 po paru miesiącach przerwy, załadowałem mnóstwo aktualizacji i po włączeniu bitwy okazało się że, wszystkie konie są białe i nikt nie ma broni... to bardzo denerwuje. Ktoś wie jak to naprawić?

Asuryan
25-07-2012, 20:04
W pierwszej kolejności sprawdź spójność plików na steam, a jak to nie pomoże to zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej.

matek9911
26-07-2012, 09:49
Dzięki za szybką odpowiedź, ale wszystko samo się naprawiło. Nie wiem jak ale ważne że wszystko jest ok, pozdrawiam :)

mattkowal09
08-09-2012, 14:33
Witam !
Potrzebuje pomocy otóż zainstalowałem shogun 2 total war oraz patch dx 11 1.1 ale wciąż nie mogę wybierać ustawień ultra. Dodam że mam laptopa z 2 kartami graficznymi jedna jest zintegrowana a druga zewnętrzna. Wybieram uruchom z procesorem graficznym (Nvidia 630m) a jak wchodzę w ustawienia to mi pisze Intel hd graphics 3000. Co mam zrobić żebym mógł wubierać najwyższe parametry ?

misiek1205
27-09-2012, 14:42
Mam pytanie czy na poziomie wysokim w bitwie komputerowy gracz ma bonusy do ataku, morale itp, czy ma wszystkie staty takie jak my.

Servant of DarkneSs
06-10-2012, 14:59
Witam.
Mój problem jak widać w temacie dotyczy mapy w kampani , a dokładnie to granic pomiędzy prowincjami , których po prostu niema .
Próbowałem różnych kombinacji w opcjach graficznych ale to niestety nie pomogło.
Jeśli ktokolwiek miał tak problem i udało mu się go rozwiązać proszę o pomoc :!:

Dodam także ,że występują u mnie też problemy graficzne podobne troszkę do tych podanych w tym poście (podkreślam podobne nie identyczne ) : viewtopic.php?f=351&t=11174 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=351&t=11174)

:cry: Naprawdę proszę o pomoc ponieważ ciężko się gra gdy nigdy nie jest się do końca pewnym na kogo terytorium się stoi :cry:

Z góry dziękuje za pomoc . :P

Kot
06-10-2012, 15:02
Reinstal sterowników może pomoże,lub może tego czegoś,to sie chyba Physx nazywało,od Nvidii.Ew.problemy z grafą masz.

Servant of DarkneSs
06-10-2012, 15:35
Naprawdę dzięki za pomoc aktualizacja sterów pomogła .

Temat może zostać zamknięty.

Kubam
07-10-2012, 13:23
Hej Wam:) Mam następujący problem z Shogunem 2. Podczas zapisywania gry wywala mnie do windowsa. Nie pomogly przinstalowanie ani sprawdzenie spojnosci plikow. Dodam jeszcze, ze mam pobrane aktualizacje przez steama i nigdzie indziej nie moge znalezx patcha, który by ten problem rozwiazal. Prosze o pomoc! :cry:

eldrad07
08-10-2012, 18:32
Witajcie ostatnim razem logowałem się gdy miałem problem z modem do Medivala tym razem mam problem większy. Kupiłem Fall of the samurai grałem grałem znudził mi się lekko więc stwierdziłem że kupię Shoguna pałnego kupiłem dwa dni temu Platynowa kolekcja 60 zł Tylko! w Saturnie... dziś wchodzę na kompa wsadzam płytkę i klikam ponowna instalacja ( by się zespoiły fall z pełnym ) no i po 20 minutach zakończenie modernizacji coś takiego wchodzę na Shoguna ( nie musiałem podczas tej modernizacji wpisywać kodu produktu nic ) i nie mam kampani zwykłego Shoguna nic nie mam wkur...! :shock: jestem ostro bo DLC ściągałem blood pack itd żeby się móc pobawić ... POMOCY
DZIĘKI WIELKIE Z GÓRY

Asuryan
08-10-2012, 21:44
Nie mieszaj z jakimiś ponownymi instalacjami czegoś, czego w ogóle nie instalowałeś - lepiej mieć dwa, czy trzy tytuły, niż nie mieć żadnego ;) Odinstaluj fall of the samurai, zainstaluj ponownie ze steama (jeśli po tym co namieszałeś nie możesz grać w ten dodatek), a następnie aktywuj tą platynową kolekcję poprzez wpisanie kodu do steama (aktywuj produkt).

eldrad07
09-10-2012, 15:18
zrobiłem tak jak powiedziałeś aczkolwiek nie odinstalowałem Fall of the samurai bo mogłem grać aktywowałem i pełen nadzieji wkur...! się znowu na steam i ten program wgl. ściągnęło mi Shogun 2 TEd i assebly kit zamiast zwykłego shoguna nadal nie mogę grać w zwykłąwersję shoguna tylko sam fall -_- 6 dych w błoto................ przepraszam pościągałem jeszcze jaikeś aktualizacje i działĄ!!!!!!!!!!!! moja radocha nie zna granic dzięki wielkie !!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

cegiel
03-12-2012, 19:59
Witam.Mam taki problem ,że gra nie zapisuje moich postępów w podbojach awatara.Jest niby mój awatar ale bez ,żadnych postępów a miałem 3 gwiazdki i odblokowanych kilka jednostek.

whypride24
07-12-2012, 18:16
Witam mam problem a mianowicie grałem sobie kampanie w Shogun 2 Takedą w turze 25-30 scraszowało, jak chce ja włączyć od nowa to włancza się okno na jakieś 2s i wywala gre bez żadnego błędu(wygląda to tak jakbym sam ją wyłączył). ( używam moda Darthmod)

vveirdfish
21-12-2012, 15:52
Witam, proszę o pomoc - czy ktoś wie jak aktywować możliwość formowania oddziału po przytrzymaniu LPM? W sensie, gdy oddział jest zaznaczony, to można go dowolnie kształtować samą myszą - liczbę szeregów i kierunek. Jakoś zdezaktywowałem tę funkcję i nie mogę dokopać się w ustawieniach. Drażni mnie to, mimo, że problem jest ewidentnie z tych mniejszych.

Chaak
21-12-2012, 17:00
Do formowania używa się PPM, a nie lewy :D.

Dioptrie
04-01-2013, 01:18
Witam, mam problem z multipalyerem - nie jestem w stanie dołączyć do żadnej bitwy z listy bitew w podbojach awatara. Gra wyświetla info, że posiadam inną wersję gry. Nie dobiera mi również przeciwników w bitwie dobieranej. Po prostu czekam, czekam, czekam...
Mam Shoguna (ver. 1.1.0.0) z dwoma dodatkami (Rise i Fall) i kilkoma DLCkami, nigdy nie bawiłem się w mody.
Faktycznie, w menu głównym, w prawym górnym rogu pod numerem wersji gry widnieje napis "modded".
Reinstalka gry nic nie zmieniła.

Czy ktoś wie, jak ten problem rozwiązać?

Michas303
18-01-2013, 00:14
Witam.

Czy jest możliwość pogorszenia jeszcze grafiki w tej grze nie poprzez opcje ? Wszystkie wymagania spełniam, tylko grafika troche kuleje, i jakby się ją dało jeszcze pogorszyć (może tą wodę ?) to byłoby naprawdę super.

Ps. Gra lepiej chodzi na direct 9 czy 10 ?

nowy2142
18-01-2013, 03:21
Teoretycznie powinna lepiej działać na dx9.
Możesz spróbować w programie od twojej karty graficznej pobawić się ustawieniami. Np. w radeonach masz suwaki od odświeżania tekstur, AA itp.itd.(W nvidii na pewno jest to samo) Ustawienie tam wszystkiego na low powinno wymuszać gorsze detale nawet w grach gdzie już niżej opcji ustawić nie możesz.
Przynajmniej teoretycznie :D
Btw lepiej napisz jaki masz sprzęt bo podane minimalne wymagania sprzętowe w każdej grze można o kant dupy rozbić.
@Dioptrie
Może sprawdź przez steama spójność plików gry?

Michas303
18-01-2013, 10:12
To są wymagania minimalne gry :
1. procesor 2 GHz dwurdzeniowy Intel / 2.6 GHz jednordzeniowy Intel lub odpowiednik AMD
2. pamięć 1GB RAM (XP), 2GB RAM (Vista / Windows7)
3. karta graficzna 256 MB, z obsługą DirectX 9.0c i Shader Model 3.0
4 .twardy dysk 20GB

A to moje :
1. AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+ - czyli ok
2. 3,5GB Ramu ( Win 7) - czyli ok
3. Karta graficzna - i tutaj mógłbym mieć zastrzeżenia, ponieważ używam zintegrowanej karty Ati Radeon 3200 HD.
4. Dysk 320 gb czyli ok.

Sprawdzałem czy gra pójdzie mi na stronce http://www.systemrequirementslab.com/cyri i wykazało że tak. I owszem, działa, lecz często ją przymula :/

kirlan
18-01-2013, 14:33
1) zmniejsz częstotliwość odświerzania w ustawieniach graficznych (od strony systemu) naprawdę 60 Hz wystarczy
2) pokombinuj / testuj różne zaawansowane ustawienia dla optymalizacji wydajności / jakości dla karty graficznej - zapisz ustawienia startowe na kartce a potem , po kolei co możesz przestawiaj i sprawdzaj
(prawy klik mysza na pulpicie > ustawienia >> zaawansowane>> ... teraz poszukaj czegoś dotyczącego 3D, albo wydaności, przyspieszenia sprzętowego , programowego itp - nazwy różne zależnie od karty grafiki i po części od systemu.
3) JAKIE masz wyjścia graficzne?? , jak aktualnie masz podłączony monitor.

Jeśli DVI to DOKŁADNIE podaj typ wyjścia z karty, typ wejścia do monitora i typ kabla oddzielnie dla każdego końca (typy DVI masz na Wikipedii jako rysunek )

4) zobacz tu: Patch działa na wszystkie mody, części serii i inne programy (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=368&t=12080)

maykel
24-01-2013, 12:48
czesc, czy ktos wie czy shogun 2 wykorzystuje watki lub rdzenie procesora? podczas gry mam informacje ze tylko 1 rdzen jest obciazony.

pytanie rowniez a propos karty graficznej. czy podczas gry karta przelaczy sie automatycznie z intela na nvidia, da sie jakos sprawdzic na ktorej karcie dziala program?

matimatcmg
24-01-2013, 16:05
z tego co pamietam to w ustawieniach grafiki shogun pokazuje jakiej karty uzywa.
a i jeszze w opcjach nvidi powiines mieć opcje wrzucenia statusu karty do obszaru powiadomień ( przynajmniej moja tak ma)

Kobrax
30-01-2013, 12:31
Mam pytanie odnośnie kart graficznej w shogunie 2, który wczoraj zakupiłem. Gra korzysta mi z karty zintegrowanej i nie potrafię tego zmienić. W związku z tym chce ustawić by mi zawsze korzystało z mojej drugiej karty (geforce 8600GT), a nie zintegrowanej(radeon hd 4200). O ile dobrze zrozumiałem czytając na necie to by to zrobić to muszę podłączyć monitor do geforca(w moim przypadku za pomocą przejściówki), a w biosie wyłączyć kartę zintegrowaną by wszystko działało. Dobrze rozumiem czy coś namieszałem? Może jest prostszy sposób na odpalenie shoguna 2 z geforcem?

matimatcmg
30-01-2013, 13:25
spróbuj dostac sie do plików lokalnych (biblioteka steam->właściwośći->pliki lokalne->przeglądaj pliki lokalne) i w pliki exe zmień domyślny procesor graficzny

Kobrax
30-01-2013, 17:30
Spróbowałem ale to nic nie dało. Napisz może jednak dokładnie co powinienem zrobić bo nie wiem czy zrobiłem to o co chodzi. Bo za pomocą sterowników nvidii ustawiłem by uruchamiało shoguna z geforcem nie radeonem ale to chyba nie o to chodziło.

matimatcmg
30-01-2013, 18:12
udalo Ci sie dotrzeć do plikow lokalnych szoguna?
jezeli tak to sprawa jest prosta.....plik ktory uruchamia gre klikasz prawym przyciskiem, powinno wyskoczyc kilka opcji w tym uruchom z procesorem graficznym, zmien domyslny procesor graficzny itp. uzycie tej drugiej opcji pomoglo w przypadku mojego laptopa

Kobrax
30-01-2013, 18:35
U mnie nie ma czegoś takiego. Jest otwórz i uruchom jako administrator i inne opcje jak przy wszystkich takich plikach. Mam Windows XP jakby co.

matimatcmg
30-01-2013, 21:53
inne gry bez problemy korzystaja z karty GF?

Kobrax
30-01-2013, 22:16
Dragon Age chodzi bez problemu bo można w nim ustawić kartę graficzną, gothic 2 też chyba chodzi na GF mimo, że pokazuje co innego bo chodzi lepiej od kiedy mam GFa. Poza tym chyba tak choć nie jestem pewien. Większość nie pokazuje z której karty graficznej korzysta i nie zawsze czuć płynniejsze działanie. Pewnie to wina tego, że mi się strasznie szybko ta karta nagrzewa, tak szybko że jak w coś gram to muszę mieć otwartą boczną obudowę. Będę musiał sobie chyba kompa nowego kupić by móc pograć w shoguna 2 i w rome 2 jak wyjdzie, z tego kompa do nowego chyba tylko procek się nadaje i stacja dysków.

matimatcmg
30-01-2013, 23:01
a moze po prostu wyjac/wylaczyc stara karte bo moze xp nie daje rady z dwoma

Kobrax
31-01-2013, 00:07
Gdyby to było takie proste. Mam kartę zintegrowaną, wbudowaną do płyty głównej.

Makowiec
16-03-2013, 15:31
Witam,
Mam problem polegający na cięciu się gry. Spełniam wymagania minimalne z niewielką nawiązką, ale gra mimo to tnie się na najniższych ustawieniach(na innych tnie się tak, że nie bardzo da się grać). Jest to tym bardziej dziwne, że Mediaval 2 chodzi mi płynniutko na najwyższych ustawieniach.
Mój sprzęt:
Windows XP Home Edition
Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz (2 CPUs)
2048MB RAM
NVIDIA GeForce 8600 GT

kirlan
19-03-2013, 21:13
@ Kobrax
1) odpalając kompa zaloguj się w dowolnym profilu o uprawnieniach na poziomie ADMINISTRATORA
2) start >> ustawienia >> panel sterowania
przełącz sie na widok klasyczny
3) wybierz system>>sprzęt>>menadżer urządzeń
4) zrób screena co tam masz w kwestii kart graficznych (rozwiń "drzewko") to napiszę ci o co biega
albo
od razu zrób dwa profile sprzętowe
[spoiler:32jraioc]1) odpalając kompa zaloguj się w dowolnym profilu o uprawnieniach na poziomie ADMINISTRATORA
2) start >> ustawienia >> panel sterowania
przełącz sie na widok klasyczny
3) wybierz system>>sprzęt>>profile sprzętowe
4) utwurz nowy profil kopiując istniejący
5) wyjdź z tego; z menu start "wyłącz i ponownie uruchom komputer"
6) w czasie odpalania strzałką z klawiatury a potem enterem wybierz drugi profil sprzętowy
7) powtórz kroki 1-3 ale tym razem wejdź w menadżer urządzeń i TYM PROFILU SPRZĘTOWYM wyłącz kartę zintegrowaną
8) jak następnym razem będziesz chciał pograć to w trakcie odpalania kompa wybieraj drugi profil sprzętowy - patrz pkt 6,a jak nie będziesz chciał grac to wybieraj profil pierwszy
9) oczywiście wtyczka sygnałowa monitora musi zostać podłączona do odpowiedniej karty graficznej PRZED włączeniem komputera do prądu -
:!: NIE nie przed naciśnięciem "start" z obudowy kompa :!: ,
tylko jeszcze wcześniej: PRZED włączeniem listwy/ zasilacza / wtyczek do prądu[/spoiler:32jraioc]
============================================
@ Makowiec
Na początek zobacz post tu: http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=249919#p249919
Opisz rezultaty tych działań.

Makowiec
20-03-2013, 17:00
Nic nie pomaga. Myślę że to nie to, bo wszystkie inne gry chodzą mi jak trzeba (np.anno 1404 płynnie na najwyższych). Myślę, że po prostu shogun 2 nie ma optymalizacji pod takie stare karty graficzne jak moja.

robson_7
23-03-2013, 17:26
Witam.

Jestem początkującym graczem gier serii Total War i mam problem aby na mapie bitewnej moje wojska szły równym tempem zachowując cały czas ustalony szyk. Tzn np wojownicy konno poruszają się szybciej niż piechota i ogólnie robi się chaos. Jak sprawić aby armia poruszała się poprawnie ?

Pozdrawiam,
Robert

Aztec
23-03-2013, 18:06
To jest poprawne poruszanie się, każda jednostka ma określona prędkość, a jeśli chcesz żeby poruszali się w szyku to musisz szybsze jednostki co jakiś czas zatrzymywać by wolniejsze mogły się zrównać z szybszymi.

Sayeer
23-03-2013, 18:19
Witam.

Jestem początkującym graczem gier serii Total War i mam problem aby na mapie bitewnej moje wojska szły równym tempem zachowując cały czas ustalony szyk. Tzn np wojownicy konno poruszają się szybciej niż piechota i ogólnie robi się chaos. Jak sprawić aby armia poruszała się poprawnie ?

Pozdrawiam,
Robert

Połącz ich w grupę i zastosuj dla nich jedną z dostępnych formacji. Jak będziesz chciał ich przesunąć to najlepiej stosuj strzałki z lewego dolnego rogu.

nowy2142
23-03-2013, 18:24
Nawet nie musi stosować gotowych formacji. Może sam je po rozmieszczać i potem stworzyć grupę.
Potem grupą wydajesz polecenia ruchu jak 1 oddziałowi. Lub robisz jak napisano wyżej.

To jest poprawne poruszanie się, każda jednostka ma określona prędkość, a jeśli chcesz żeby poruszali się w szyku to musisz szybsze jednostki co jakiś czas zatrzymywać by wolniejsze mogły się zrównać z szybszymi.
XAXAXAXAXA

Aztec
23-03-2013, 18:33
Oj muszę odświeżyć sobie parę możliwości Total war-ów XD

Reznow45
23-03-2013, 20:21
XAXAXAXAXA
Dobitnie podkreśla powagę sytuacji ;)

misiek1205
29-03-2013, 14:43
Nie wiem czy w dobrym temacie pisze. Mam pytanie do osob które maja radeona hd 6850, jak sobie ta karta radzi przy tej grze, chodzi mi o o dzialanie, czy podczas wielkich bitew przy duzym scisku jednostek do ilu klatek plynnosc spada, i wogule na jakich ustawienich gra chodzi generalnie plynnie. Chce ta karte kupic i chcialbym wiedziec czego sie po niej spodziewac.

Il Duce
31-03-2013, 20:41
Mam poważny problem, mianowicie zakupiłem dlc Otomo clan pack a tu nic. Nie dostałem zawartości za którą zapłaciłem. Wie ktoś może czy da się pobrac ponownie zakupione dlc? A jeśli tak to jak?

Asuryan
31-03-2013, 20:57
Też miałem z tym problem, pomogło sprawdzenie integralności plików gry.

Il Duce
31-03-2013, 21:00
Ok dzięki wielkie spróbuję :)

Asuryan
31-03-2013, 21:09
Jeśli nie pomoże, to spróbuj jeszcze tego:
" C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Total War SHOGUN 2\data

Sprawdź pliki z końcówką .pack
Powinny być takie:
boot.pack
bp_orig.pack
data.pack
data_fots.pack
local_en.pack
models.pack
models2.pack
movies.pack
movies_fots.pack
movies2.pack
shaders.pack
sound.pack
terrain.pack

Jeśli będą jakiekolwiek inne z końcówką .pack, to je skasuj i dopiero wtedy sprawdź integralność gry."
To porada ze steama niejakiego Nicklausa z CA dotycząca rozwiązania tego problemu.

Ja wywaliłem cały folder data przed weryfikacją integralności i się udało.

Il Duce
31-03-2013, 21:15
Na razie ta integralność nie pomogła :(. Spróbuję w takim razie tego co proponujesz, jeszcze gdzieś czytałem że pomaga ponowne pobranie gry.

Asuryan
31-03-2013, 21:24
Całej gry to zdecydowanie przesada. Na 100% wystarczy folder data.

Il Duce
01-04-2013, 13:43
A co z folderami takimi jak encyklopedia czy ui? Mam je gdzieś przenieść czy zostawić ?

Edit: Usunąłem wszystko tak jak radziłeś ale dalej to nie pomogło :(

Aquila
03-04-2013, 14:42
Gra ktoś w Shoguna 2 na HD 7770 albo na GF GTX 650 TI ? Na obecnej karcie w miarę komfortowo się gra, ale jest mega głośna i gotująca się, więc wymieniam.

Asuryan
03-04-2013, 19:06
A co z folderami takimi jak encyklopedia czy ui? Mam je gdzieś przenieść czy zostawić ?

Edit: Usunąłem wszystko tak jak radziłeś ale dalej to nie pomogło :(
U mnie pomogło, ale ja gram na wersji angielskojęzycznej. Usuń raz jeszcze cały folder folder data (nie jego wnętrze, a cały folder jako taki). przełącz grę na wersję angielskojęzyczną i sprawdź integralność plików. Odpal grę - powinien pojawić się ten dodatkowy klan w kampanii. Gdy się pojawi - wyjdź z gry, nic nie usuwaj, przełącz z powrotem na wersję polskojęzyczną na steamie.

Il Duce
03-04-2013, 19:36
Ok spróbuję.
Edit: Super,wielkie dzięki tym razem poskutkowało, mogę w końcu szerzyć Chrześcijaństwo słowem i arkebuzem ;)

Pako
04-04-2013, 17:19
Nie jestem pewien czy pisze w dobrym temacie ale chyba tak otóż mam mały problem chciałem kupić DLC Otomo clan za pomocą paysafecarda gdy steam miał mnie przenieść do strony PSC (ostatni etap kupna) steam sie wyłączył ale dostałem to DLC nic nie płacąc i teraz czy moge mieć jakieś problemy?

Profesor
08-04-2013, 13:05
Szlag mnie trafia z tym cholerstwem jakim jest STEAM. Człowiek chce sobie normalnie zainstalować grę, to ustrojstwo nie pozwala. Stosuje się do instrukcji zawartej w FAQ i podczas instalacji STEAM jest wyłączony. Gdy kończą instalować się jakieś duperele, to każe zalogować mi się na konto. Ok. Ale zamiast instalować te cholerne 15gb gry to on z płyty instaluje jedynie 143 mb, a resztę zaczyna pobierać... W sumie to nie wiem co robię źle. Za każdym razem muszą być jakieś problemy z tym g*****

Aztec
08-04-2013, 15:37
wyloguj się całkowicie ze Stema, może to pomoże ? W moim przypadku pomogło

Matt
20-04-2013, 13:43
Siema, mam problem, a mianowicie miałem zainstalowane z warsztatu steam mody, slazens diplomacy mod, extended skill mod i cheapersamurai, lecz po zainstalowaniu darthmod v5.0, te mody się odinstalowały, usunalem darthmod, lecz teraz nie mogę nawet pobrać niczego ze steam workshopu, klikam tylko zasubskrybuj i nic sie nie pobiera. Resetowałem kompa, nie pomoglo...

Wraz z darthmodem zainstalowałem również "all clans playable"

Ryuu
11-05-2013, 17:16
Mój problem polega na tym chciałbym z kolegą zagrać kampanie na co-opie ale gdy któryś znas chce dołączyć pisze nie zgodne wersje gry ja mam wersje kolekcjonerską a on kupioną na keye. Z dlc to obaj mamy sengoku jidai i ja tylko blood packa jakieś rozwiązanie tego problemu ?

Aztec
12-05-2013, 09:57
obaj macie zaktualizowane gry do tej samej wersji?

boguta
12-05-2013, 22:34
Witam, zakupiłem Shoguna 2 total war, ale gra nie chce mi działać poprawnie a mianowicie, bardzo długo się wlącza, gdy pogram w kampanie np to po paru turach crashuje(pojawia się Brak odpowiedzi) albo, gdy ładuję bitwe albo przy innych czynnościach gra poprostu łapie crasha, co mam zrobić proszę o pomoc!

Specyfikacje kompa:
Procesor: INTEL Core i7-3770k,
Karta graficzna: SAPPHIRE HD7850 2GB,
Dyski: Seagate 1TB 64 Cache,
Seagate 1TB Usb 3.0,
Płyta główna: ASUS P8B75-V,
Ram: 8GB DDR3 1333Hz,
Obudowa: MODECOM Logic B38,
System: Windows 7 PL 64Bit

Aztec
13-05-2013, 13:42
Możliwe, że to problem z obudową :D A na serio, to sprawdź spójność plików gry na steamie, lub zrób reinstal :)

kirlan
14-05-2013, 09:54
@boguta
Podaj jaki masz antywirus, czy ma on "tryb gier" i czy go używasz, jak ustawienia skanowania , heurystyki itd,

czy masz jakieś PLIKI bezpośrednio na pulpicie - przenieś je gdzieś na dysk do jakiegoś katalogu a na pulpicie zostaw TYLKO skróty do nich.

Patcha 4GB próbowałeś?? http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=522&t=12080 obstawiam że nic nie da , ale może jednak - najwyżej stracisz te 5 minut.

fraglesos
04-07-2013, 18:13
Witam. Chciałem sobie pograć w zakupionego niewiele wcześniej w wersji pudełkowej Shoguna 2, ale w miejscu, w którym aktualnie spędzam wakacje mam limitowany internet. Jedyna opcja instalacji to przez Steama, który pozwala mi zagrać, ale tylko pod warunkiem, że ściągnę 14GB aktualizacji z internetu. Nie muszę chyba dodawać, że znacznie przekracza to ilość danych mieszczącą się w limicie. Z racji tego, że jest to moja jedyna rozrywka tutaj ochoczo zabrałem się do obchodzenia problemu. Niestety zadanie przerosło moje siły. Nie mogąc samemu rozwiązać swojego problemu zwracam się do was po pomoc. Próbowałem dwóch rozwiązań:
1) Utworzenie na pulpicie skrótu do Steama i dopisanie w linni "element docelowy" komendy "install f:". Nie przyniosło to żadnego efektu, program zachowywał się tak jakbym, w ogóle nic nie napisał.
2) Wypakowanie zawartości płyty przy pomocy programu Pheonix 1.4 i scrackowaniu gry w celu ominięcia usługi Steam. W jakichś chińskich crackach krzaczyła się biblioteka awesomium.dll i gra się nie odpalała, a przy cracku od SKIDROW gra się poprostu nie odpalała.
Jeżeli ktoś zna inne metody instalacji Shoguna 2 bez konieczności ściągania danych z internetu i je tu przedstawi, to będę zobowiązany.

Aro137
06-07-2013, 13:43
Ostatnio, miałem taki sam problem przy instalacji dodatku-Zmierzch Samurajów. Wydaje mi się, że steam, chce pobierać całą grę z internetu, ponieważ jakiś czas temu wyszedł patch, który mocno pozmieniał coś w plikach. Dane, które mamy na płycie są po prostu "nieaktualne". Tak, więc niestety grę trzeba pobrać z internetu, nie ma rady...

kesehalan
20-07-2013, 12:01
Witam. Mam problem z Shogunem 2. Mam patcha 16,9 MB do zaktualizowania. Pobrało się 12,4 MB tego patcha i to wszystko. Dalej nie chce się pobierać. stoi w miejscu. Dodam, że inne gry jak CS:GO, Dota 2 i inne pobierają się bezproblemowo. Jakieś pomysły czy dzięki temu chremu steamowi ponownie muszę robić reinstala?

Kamiloss
16-08-2013, 12:33
Ja mam takie pytanie. Nie wiem czy gra tak ustawia z automatu, czy trzeba coś zmienić, ale może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego kiedy patrzę na pole walki, to jednostki przybierają postać jednokolorowych sześcianów, kiedy patrzy się na nie z większych odległości?

Samick
16-08-2013, 13:35
Mam podobny efekt gdy zmniejszam poziom fajerwerków graficznych by spokojnie rozgrywać większe bitwy. Jak u Ciebie stoją ustawienia graficzne?

Kamiloss
16-08-2013, 21:26
Mam podobny efekt gdy zmniejszam poziom fajerwerków graficznych by spokojnie rozgrywać większe bitwy. Jak u Ciebie stoją ustawienia graficzne?

Wszystkie prawie mam ustawione na "Wysokie" niezależnie od wersji directx`a.

Tessali
17-08-2013, 18:42
Witam.
Nie znalazłem aby był omawiany ten problem, więc zapytam.

Tak więc:
W czasie bitew, podczas obrony w zamku mam taką sytuację, że po pogrupowaniu jednostek, np. grupa 1 - łucznicy, grupa 2 - samuraje, grupa 3... itd., gdy próbuję przydzielić ich potem na mury poszczególne oddziały niekiedy ulegają rozgrupowaniu i nie dają się ponownie do swojej pierwotnej grupy wcielić. Np. grupa 1 liczy sobie 5 oddziałów łuczników, po obsadzeniu ich na murach jedna lub dwie jednostki opuszczają grupę i nie można ich z powrotem tam wcielić.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam.

dawid621
17-08-2013, 19:28
proponuje Ci usunac ostatni patch, jezeli masz tak od niedawna. Ja automatyczne aktualizacje mam zablokowane od podajrze kwietnia, bo co jest jakas aktualizacja to chrzanio mi jakas czesc gry. Mozliwe ze u Ciebie jest podobnie.

Apollin474
28-08-2013, 15:56
Mam problem
Gdy włączam Shogun 2 Total War pojawia gra się ładuje aż tu nagle wywala z gry i wyświetla się "Program Shogun 2 Total War przestał działać"
Proszę o pomoc spełniam zalecane wymagania sprzętowe i aktualizowałem BIOS'a
Proszę o pomoc

Kitraiel
29-08-2013, 15:13
Sprawdź spójność plików, ew przeinstaluj kasując wszystkie pozostałości (łacznie z tymi w rejestrze)

Bujawka
01-09-2013, 11:10
Ja mam podobny problem lecz gra jakby przestaje działać w czasie pierwszego ekranu logowania - Nie dawno miałem formata a przed nim nie było żadnych problemów, teraz tak. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak skasować te pliki w rejestrze?

Adam_Sarmata
04-09-2013, 14:57
Shogun 2 (jak również Zmierzch Samurajów) działa normalnie na Windowsie 8? Pytanie w takiej a nie innej formie, bo myślę, że tak "młoda" gra powinna na ósemce działać bez zarzutu.

Arroyo
04-09-2013, 15:00
Przestań robić te same tematy wszędzie, chcesz pomoc? Masz ją tu: http://zapytaj.onet.pl/Category/029,001 ... terze.html (http://zapytaj.onet.pl/Category/029,001/2,16022158,Jak_sprawdzic_czy_gra_na_PC_bedzie_dzia lala_na_moim_komputerze.html)

Kyuzo
04-09-2013, 19:44
Apollin474, Bujawka w większości tego typu sytuacji problemem są braki odpowiednich sterowników ewentualnie składników systemu, zawsze dobrze jest instalować najnowsze sterowniki do karty graficznej i płyty głównej, DirectX (najlepiej tego dostarczonego na płycie z daną grą), NETframework, a w przypadku niezintegrowanych kart dźwiękowych także i do nich najnowsze sterowniki. Natomiast aktualizacja biosu mi osobiście jeszcze nigdy nie pomogła w tego typu problemach.
Natomiast co do czyszczenia pozostałości po odinstalowanych grach to jest z tym trochę więcej roboty niż tylko usuwanie wpisów z rejestru
(które można zrobić ręcznie wpisując w wyszukiwarce programów windows`a regedit albo za pomocą odpowiednich programów osobiście polecam CCleaner)
Dobrze jest jeszcze w opcjach folderów zaznaczyć pokazywanie ukrytych plików i folderów, a następnie --->
zajrzeć np. w windows`ie 7 do folderu użytkownicy appdata roaming ewentualnie do folderu z nazwą użytkownika i tam też jest ukryte appdata i roaming i tam poszukać pozostałości po danej grze.

Shogun 2 (jak również Zmierzch Samurajów) działa normalnie na Windowsie 8? Pytanie w takiej a nie innej formie, bo myślę, że tak "młoda" gra powinna na ósemce działać bez zarzutu.
Tak.

Xisertus
11-09-2013, 18:17
Ok problem rozwiązany. Post można skasować.

qtango
14-09-2013, 13:14
Witam, mam problem z modami do Shoguna 2
Otóż, chciałem zainstalować mod better maps (w dwóch częściach) oraz moda darthmod v5.0.Widziałem jak ktoś używa takiej "kombinacji" modów więc myślałem ze u mnie tez będzie.U siebie nie widze zmian jakie powinien wprowadzić mod better maps czyli zabudowania wokół obleganych placówek.Nie wiem dokładnie jak działa darthmod ale nie widze zadnych zmian w rozgrywce wzgędem vanili.
Co mam zrobic zeby mody zaczeły działać?

Sebol
22-09-2013, 23:10
Cześć wszystkim. Ostatnio kupiłem sobie Shogun II Total War Gold Edition który zawiera wszystkie dodatki dlc. Ale mi brakuje jednego a mianowicie BloodPack dlc. Poradzi mi ktoś co mam zrobić??

Asuryan
22-09-2013, 23:19
Jeśli koniecznie musisz go mieć - to kupić bezpośrednio poprzez steam, choćby za pomocą paypal.

sholek
23-09-2013, 11:55
Mam dziwny problem z kawalerią. Gdy zaczyna ruszać się konie bardzo szybko przebierają nogami, jakby byli przyspieszeni, potem ich ruch jest normalny, stają i gdy znów je ruszam to samo. Wygląda to bardzo nierealistycznie, czy ktoś może pomóc?

XtremE
25-09-2013, 10:57
Cześć , ja też właśnię planuję zakup tej edycji i mam do Ciebię kilka pytań . Gdzie kupiłeś? Za ilę? W jakiej wersji językowej? Bardzo proszę o odpowiedź .

Kitraiel
25-09-2013, 19:01
Wersja językowa jest uniwersalna, czyli te języki jakie są na steam są obsługiwane (czyli jest full pl jesli na tym Ci zalezy)

Co do ceny na Twoim miejscu kupiłbym podstawke za 30 zł, a potem dlc kupował jak będzie promocja -75%. Wyjątkiem jest zmierzch samurajów który musisz dokupić osobno. Wyjdzie pewnie taniej bo coś około 60 zł (tak bardzo na oko), a za tylko wersji gold nie widziałem :)

zorfix
19-10-2013, 20:54
Witam, mam następujący problem z grą.
Po zainstalowaniu wersji shoguna 2 total war z dodatkiem zmierzch samurajów (Instalacja przebiega płynnie i szybko), kiedy próbuję uruchomić grę, to po prostu nic się nie dzieje, nie pojawia się żadne okienko, system nie wczytuję żadnych danych, zwyczajnie nic.
Dodam, że instaluję grę na nowym komputerze dosłownie sprzed kilku dni, z windowsem 7 ultimate wersja 86x.
Nie mogę podać więcej szczegółów, bo ich nie posiadam, po prostu klikam ikonkę i nic się nie dzieje :(
Proszę o pomoc

Specyfikacja komputera:
Intel Core i5-3340, Quad Core, 3.10GHz, 6MB, LGA1155, 22nm, 77w, VGA, BOX
MSI B75MA-E33, B75, DualDDR3-1600, SATA3, 3xSATA2, HDMI, GBLAN, mATX
Patriot 8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL11 DIMM 1.5v
Dysk Twardy WD Blue, 3.5", 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
MSI GeForce GTX 660, 2GB DDR5 (192 Bit) OC, HDMI, DVI, DP

qtango
28-11-2013, 21:57
Po włączeniu gry i pojawieniu się na ekranie informacji o wydawcy itd >>>kursor powinien zmienić sie na ten z shoguna , i zmienia sie ale po chwili widze znow kursor z windowsa , i po kombinacji alt+tab dowiaduje sie ze program przestał działać(mogę też nic nie klikać ale wtedy i tak nic sie nie dzieje).Sprawdziłem już spójność plików i wyszło ze wszystko jest ok
Co robić ?

Griffisth
09-02-2014, 00:02
Witam wszystkich ;)

Mam do was taką oto prośbę o pomoc, mianowicie:

1. włączam grę "shogun 2 total war zmierzch samurajów" ==> "kampania" (mam trzy do wyboru) ==> wybierz ród ==> rozpocznij grę

i pojawia się ekran wczytywania i wczytuje się pasek kawałek (jakieś 1/4 całego paska) i nic dalej się nie dzieje, minimalizuję grę i widzę okno "Program przestał działać poprawnie z powodu wystąpienia problemu. system powiadomi Cię kiedy znajdzie rozwiązanie" i tak jak włączam jakąkolwiek kampanie.

2. W menu gry w prawym górnym rogu mam napisane "V1.1.0 build 534.6.324823 (modded)
3. Aktualizowałem już sterowniki do karty graficznej i płyty głównej ale nic to nie zmieniło.

Mój syn nie jest wstanie opanować jeszcze tych problemowych kwestii ;). Natomiast ja nie mam czasu niestety szukać po forach i czytać miliony komentarzy gdyż pochłania mnie praca, tak więc proszę o szybką odpowiedź i z góry jestem wdzięczny za każdą odpowiedź ;)

Mój sprzęt to:
Karta graficzna: ATI Radeon HD 4600 Series
Płyta główna: ASRock N68c-GS FX Dual channel (nie jestem pewny czy to poprawna nazwa płyty, ale program everest ultimate i HE nie był wstanie jej odczytać.

Sara Temer
31-03-2014, 17:32
Hejka, mam drobny problem z mapą kampanii Shoguna. Otóż podczas bitwy w kampanii co-op zawiesiła mi się gra i zminimalizowała, jednak jako że gra dalej czytała że jestem w rozgrywce to drugi gracz dokończył bitwę i po załadowaniu się mapy kampanii przywróciło mi grę. Niestety przy okazji zawiesiła mi się możliwość przesuwania i obracania kamery, jej położenie mogę zmienić tylko poprzez klikanie na minimapie. Czy ktoś wie jak naprawić ten problem?

marengo
31-03-2014, 18:02
Problem z zawieszeniem się kamery brzmi podobnie do tego jaki pojawia się przy Rome 2. Rozwiązanie podałem tutaj:

viewtopic.php?f=574&t=13815&start=160 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=574&t=13815&start=160)

Musisz tylko użyć EditSF:

http://sourceforge.net/projects/packfil ... p/download (http://sourceforge.net/projects/packfilemanager/files/EditSF/EditSF%201.0.8.zip/download)

Sara Temer
31-03-2014, 19:12
Dzięki, zrobiłem jak napisałeś w tamtym temacie, później sprawdzę czy podziałało ;)

frytr
24-05-2014, 11:32
Witam. Mam problem z uruchomieniem modów. Gdy włączam Shoguna 2 nie pojawia mi sie manager modów tylko od razu odpala sie gra. Zasubskrybowałem better maps jednak nie mam jak tego odpalić. Zna ktoś rozwiązanie?

LordMichael
06-07-2014, 10:44
frytr, bardzo możliwe, że Twój mod jest po prostu niekompatybilny z najnowszą wersją gry :(

A ja mam oddzielny problem, społeczności Total War, mianowicie, kiedy gram sobie w Shoguna 2, po zakończeniu KAŻDEJ bitwy gra się zawiesza. Po prostu nic nie da się zrobić, po jakimś czasie wyświetla się komunikat, że aplikacja przestała działać. Niedawno miałem formata komputera, ale zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej, zaktualizowałem DirectX 11 i Adobe Flash Player, Microsofty Visuale C++, tak więc nie wiem, co się dzieje. Dodam, że mapa kampanii i bitwy działa płynnie na średnich ustawieniach, i nie ma żadnych problemów do czasu skończenia jednej z bitew. Proszę o pomoc!

Dane o komputerze:
System: Windows 7 Ultimate 32-bitowy
Karta graficzna: GeForce GT 430
Procesor: AMD Phenom II X4 955

szadolowicz
06-07-2014, 20:43
Dla obu panow proponuje wlaczenie peceta w trybie czystego bootowania , dokladnie jak http://www.gram.pl/pomoc_poradnik.asp?p=3027 , ze szczegolnym Uwzglednienim pkt nr 5.Nie moglem uruchomic Shoguna przez pol roku az zrobilem po raz trzeci bootowanie ale bez uwzgledniania pkt ,i nagle zadzialalo.Chociaz do do moda better maps tez nigdy mi nie dzialal , teraz nie probowalem jak juz mi dziala shogun , ale wczesniej przed niewiadomym przestaniem dzialania mpjego Shoguna tez chcialem przetestowac tego moda ale nie dzialal mi.

Burn.
18-07-2014, 09:55
Witam, mam problem z Shogunem 2 a mianowicie chce go zainstalować z płyty. Odpalam instalator, przygotowuje pliki do gry itp. Więc pisze, że wymaga 23 GB wolnego dysku, klikam ok i tu nagle w instalatorze pisze Zainstalowano 0 z 150 MB ( no to puściłem po 20 MB instalacji poprosiło o dysk 2 :D ) i kiedy instalacja się kończy to nie wyświetla mi w bibliotece Shoguna 2 jak gry zainstalowanej tzn muszę ją pobierać w całości ( 23 GB ) ze Steama. Więc może ktoś ma podobnie i temu zaradził, ponieważ nie uśmiecha mi się pobieranie 23 GB przy szybkości do 500 kb/s.

marengo
18-07-2014, 11:59
Jakiś czas temu zmienił się system plików gry, co zdezaktualizowało polskie wersje pudełkowe Shoguna 2, na przykład z Gamebook'a. Kupując ją zyskujesz prawo do gry (klucz), ale poza tymi 150 mb danych, resztę musisz ściągnąć ze steam. Ja też przechodziłem przez to.

Burn.
18-07-2014, 13:22
Jednak steam pod tym względem to największy syf jaki może być ... Najgorsze jest to, że płaciłem 70 zł za pudełko i płytę, której i tak nie mogę wykorzystać ...

GRUHA
09-09-2014, 23:23
ktora opcja w ustawieniach pozwala na ustawienie stalych podpisow pod miastami zamiast ze tak powiem zmieniajacych pozycje wzgledem miasta ?

edit dokladnie chodzi o etykiety pod miastami , skrot ctrl + t je wl/wyl jednak nie moge znalezc ustawienia lub skrotu ktory by trzymal je pod miastami

Mouver
11-12-2014, 15:12
Witam, mam problem. Chodzi o to że kupiłem niedawno Shoguna 2 ze wszystkimi DLC. Wszystko zainstalowało mi się wczoraj wieczorem. Dzisiaj po zajęciach próbuje odpalić i... Odpala mi sie po wstępnej konfiguracji, brawo. Ale gdy pojawia się ekran ładowania(Total War Shogun 2, Adobe Flash player itd) to przez chwile widze normalny kursor, który zmienia się po 5 minutach na Shogunowy grot, strzałke, jakby to nazwać i nic. Po prostu się zawiesza w tym momencie. Zmienilem nazwe folderu Redist na bodajże LOD.costam. żeby nie konfigurowalo mi co kazda probe wlaczenia shoguna.

Gajusz Mariusz
11-12-2014, 17:29
A na stronie STEAM masz potwierdzenie że są w bibliotece?

Pan Toranaga
05-06-2015, 15:40
Witam . Mam taki problem. Zainstalowałem Szoguna2 ze złotej edycji, wszystko bez problemu śmiga, ale komputer w tej części (lewy górny róg) gdzie z boku są otwory wentylacyjne, jakoś za mocno się nagrzewa. Posiadam sprzęt HP Pavilion dv7. Pamięć ram 8GB. Procesor (R) Core(TM) i5-2430M CPU@2.40GHz 2,40GHz. Karty graficzne : Intel (R) HD Graphics Family. Radeon (TM) HD6770M. Nie wiem, czy cos mam z chłodzeniem, cos z kartą czy jakies złe ustawienia. Dodam, ze ze sterowników wybrałem directx11.

sadam86
05-06-2015, 15:48
Obniż ustawienia na najniższe, jak dalej będzie się grzał to może któryś z wentylatorów padł.

Pan Toranaga
05-06-2015, 15:54
Przed chwila wszedłem w opcje gry i tam zobaczyłem, że gra znalazła mi tę karte graficzną Intel (R) HD Graphics Family a nie tę Radeon(TM) HD6770M, czy może to ma znaczenie, że idzie na tym Intel, a nie na Radeon i dlatego się lptop w lewym górnym rogu nagrzewa???

sadam86
05-06-2015, 15:56
Zapewne, pewnie ten Intel nie wyrabia i się nagrzewa, przez co laptop się grzeje. Przestaw na Radeona i powinno być git.

Pan Toranaga
05-06-2015, 16:15
Czy moglby mi ktos wyjasnic, co trzeba zrobic w kompie albo w grze, żeby gra odnajdywała karte Radeon a nie tę Intel. Probowałem we menadzerze urzadzen wylaczyc te karte Intel, ale wtedy cos oglnie rypie mi sie wogole ekran na kompie.

Chaak
23-11-2015, 18:10
Pojawił mi się dziwny problem z Shogunem. Ostatnio zainstalowałem go, ale podczas aktualizacji oprogramowania (tej co się pojawia jak pierwszy raz odpalamy grę po instalacji) wysiadł mi prąd i się nie dokończyła. Od tego czasu nie mogę odpalić tej gry. Na chwilę pojawia się okienko aktualizacji, zmienia mi status na "w grze", a po 2-3 sekundach wyłącza się. Próbowałem reinstalla, sprawdzenia spójności plików, usunięcia (chyba) wszystkich plików gry z folderu Steam i nic nie pomaga.
Dodam jeszcze, że wielokrotnie zdarzało mi się tą aktualizacje przerywać w innych grach i nigdy nie miałem takiego problemu.

Asuryan
23-11-2015, 18:43
Spróbuj jeszcze usunąć wszystkie pliki gry spoza folderu Steam, a dokładniej z tego folderu:
C://Uzytkownicy/nazwa/AppData/Roaming/The Creative Assembly/Shogun2 (na Windows 7)
Folder AppData jest folderem ukrytym.

sadam86
23-11-2015, 18:53
Usuwałeś zawartość lokalną?

Chaak
23-11-2015, 20:00
Spróbuj jeszcze usunąć wszystkie pliki gry spoza folderu Steam, a dokładniej z tego folderu:
C://Uzytkownicy/nazwa/AppData/Roaming/The Creative Assembly/Shogun2 (na Windows 7)
Folder AppData jest folderem ukrytym.

W tym folderze CA mam tylko pliki z Rome i Empire.

Usuwałeś zawartość lokalną?

Lokalną i ręcznie wszystko, związane z Shogunem, z folderu Steam

Asuryan
23-11-2015, 20:10
W tym folderze CA mam tylko pliki z Rome i Empire.
A próbowałeś tam ręcznie zrobić pusty folder o nazwie "Shogun2" i dopiero wtedy sprawdzić spójność plików? Może to i głupi pomysł, ale innego nie mam. Wygląda na to, że nie stworzył Ci się w systemie folder z plikami zawierającymi między innymi ustawienia gry.

Chaak
27-11-2015, 23:08
Lipa, stworzenie folderu, sprawdzenie spójności oraz kolejny reinstall nie pomogły. Chyba będę musiał poczekać z graniem do następnego formata.

Chaak
29-11-2015, 15:44
Udało mi się odpalić! Wystarczyło ręcznie włączyć jedną aktualizację, którą znalazłem w folderze z grą.

Michal542
20-02-2016, 13:27
Witam mam problem z shogunem 2 total war mam złotą edycje i to nie ważne czy gram w zmierzch czy podstawkę po pewnym czasie rozgrywki wyskakuje brak odpowiedzi. Z innymi total warami nie mam żadnego problemu. Proszę o pomoc.

Buchaj
19-08-2016, 18:38
Witam , mam pewien problem a mianoiwicie taki ze mody mi niedzialaja bez internetu , czy musze miec wlaczonego neta zeby mody dzialaly ?

WojciechF1F
27-09-2016, 22:35
Witam mam problem z czcionką w shogunie 2. A mianowicie co jakiś czas robi się coś takiego jak na załączonych screenach. Problem się pojawia, i czasem po chwili znika. Czasem występuje to pod dłuższej grze, a zdarza się że od razu po uruchomieniu kampanii. Po wejściu do bitwy problem znika. Problem ten występuje niezależnie od tego czy gram na modach, czy bez.
https://zapodaj.net/a20e54b71f9ed.jpg.html
https://zapodaj.net/e5c22f4bb023b.jpg.html
https://zapodaj.net/6ec6defb2d69c.jpg.html
Moja konfiguracja:
AMD Athlon II X4 620 2.6 GHz
Sapphire HD7870
8gb ramu
Win7 Ultimate
Płyta M4A77TD
Zasilacz Thermaltake Smart Se 630W 87%

Wonsz
03-02-2018, 00:55
Dosyć wiekowy temat, ale co tam, jak dla mnie póki co seria Total War zatrzymała się na Shogunie 2, i nie uznaję dalszych, stąd wciąż gram w stosunkowo "stare" odsłony.
Ale do rzeczy.
Od niedawna zacząłem grać w FoTS, i wszystko idzie sprawnie aż do pewnego momentu, w którym nagle BOOM i cały komputer resetuje się. Myślałem, że to wina sprzętu, że nie wyrabia, może za duże obciążenie zasobów, ale doprowadzałem już komputer testowo do większego "wysiłku" i nic, problem występuje tylko w Shogunie i to wcale nie w zasobożernych momentach rozgrywki.

Bartolomeo
19-02-2018, 19:30
Zainstalowałem grę po dość długim czasie w celu popykania w multi ,a tu niespodzianka. Mój awatar znikł... ktoś miał podobny przypadek?

golab666
31-03-2019, 19:57
Szlachta co zrobić by Shogunik mi ruszył. Chyba wiedzie o co chodzi tzn. włączam Shoguna z steama i nic się nie dzieje ;/

Tamudzin
04-04-2019, 23:13
Ja nie dawno zakupiłem shoguna z wszystkimi dodatkami i nie mam żadnych problemów.