Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Formacje podczas bitwy, animacje.

Bonder
03-03-2011, 15:21
Witajcie!

To mój pierwszy post na tym forum, szukałem tematu o podobnym problemie jaki mnie trapi jednakże nic nie znalazłem. Przejdę do sedna - mianowicie zastanawia mnie jak uzyskać formację kontrolując jednostkę dowolnych włóczników tak, aby stali oni ramie w ramię, osłaniali swe piersi tarczą i wystawiali w przód groty włóczni. Komputer często tego używa podczas oblężenia, stawia na placu jednostkę włóczników i stoją oni tworząc coś ala falangę. Wiem, że są formacje rozproszona i właśnie ramię w ramię, jednak jak uzyskać formację typowo obronną, że stoją zasłonięci tarczami i czekają na atak?

Druga sprawa, przy ataku tak samo włócznikami (np. ochotniczy oszczepnicy), gdy jednostka biegnie do ataku da się zrobić tak, aby na kilka sekund przed uderzeniem, zasłonili się tarczami, wystawili groty i dawaj na wroga? Chodzi mi o coś takiego jak na tym filmiku.

http://www.youtube.com/watch?v=-K5vq7YS9DE

Minuty
1:28 do 1:35 a także 4:37

Presidente
03-03-2011, 18:23
Musze cię zmartwić nie ma falangi. Jest tylko mur z włóczni coś co próbuje przypominać falangę. A żeby zrobić tak jak na filmiku to jednostka musi szarżować (ludzie będą dziko biegli z okrzykiem). Aby szarżować wystarczy nacisnąć aby zaatakowali i jeśli żadna inna jednostka ich nie zwiąże walką to zaszarżują.

Bonder
03-03-2011, 18:33
Tak wiem, że nie ma falangi. Była tylko w starożytności ale interesuje mnie ten szyk obronny, zrobię jakiegoś SSa i wstawię, abyście wiedzieli o co mi chodzi. ;)

kuroi
03-03-2011, 19:43
To, co widać na filmiku to po prostu szarże.
Szarża zaczyna się, gdy jednostki są w odpowiedniej odległości od siebie(w przypadku piechoty, na ogół 30 metrów)
Wtedy jednostki przyspieszają i głośno krzyczą biegnąc na wroga.

Druga sprawa, stojące w miejscu jednostki przyjmują pozycje obronną gdy jakiś oddział wroga jest w pobliżu(prawdopodobnie na odległość szarży, 30m) to takie przygotowanie się na atak wroga.
No i jest jeszcze mur włóczni, niektóre oddziały włóczników potrafią takowy utworzyć. (Wtedy jednostki pakują się jeszcze ciaśniej, że prawie nachodzą na siebie)

Bonder
03-03-2011, 19:55
Okey, wielkie dzięki - zaczynam ogarniać. I jeszcze ostatnie pytanie, szarża jakoś zwiększa szansę na zabicie większej ilości ludzi przeciwnika?

kuroi
03-03-2011, 20:47
Okey, wielkie dzięki - zaczynam ogarniać. I jeszcze ostatnie pytanie, szarża jakoś zwiększa szansę na zabicie większej ilości ludzi przeciwnika?
Tak. W przypadku kawalerii szarża na ogół zabija cały pierwszy, drugi lub nawet i trzeci czy czwarty szereg piechoty wroga.
W przypadku piechoty od razu ginie kilka wrogich jednostek.

Krótko mówiąc, warto szarżować, ale nie na piki, bo to jest najgorsze co można zrobić :P