Zobacz pełną wersję : [ROZWIĄZANE] Jak walczyć przeciw falandze piechotą?
tomciopogromcio
31-03-2011, 19:44
http://img822.imageshack.us/img822/6403/beztytuujgy.jpg (http://img822.imageshack.us/i/beztytuujgy.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Mimo, że wroga jednostka jest otoczona moi żołnierze padają jak muchy, falanga jest wręcz skutecznie odwrócona w 2 strony z kolei z tyłu walczą pojedynczy żołnierze i też się nie załamuję :/.
Maharbal
31-03-2011, 20:37
Tutaj to akurat żaden problem był ich rozwalić, przy takiej przewadze liczebnej ;) A nie pękali dlatego że:
1)Było ich jeszcze dużo
2)Być może pojedynczy żołnierze stali na rynku
tomciopogromcio
31-03-2011, 20:48
No nie problem był ich rozwalić i rozwaliłem, ale mi chodzi o to jak najskuteczniej wtedy walczyć wygrałem, ale tutaj konkretnie moi żołnierze padali o wiele szybciej od tych w falandze. Tak ma być? Falanga zawsze będzie taka mocna?(nie mówiąc już o walce z kawalerią, w polu związuję ich walką i potem szarżuję kawalerią w plecy tutaj tak się nie pobawiłem, no ale też jak kawalerii nie mamy wcale, albo sytuacja nie pozwoli na taki manewr to falanga vs piechota, falanga jest znacznie lepsza :/?).
Od frontu i na płaskim terenie tak, ale gdy falanga załamie szyk (np. na kamieniach) to jest trochę łatwiej ich pokonać, no i ataki od frontu są dość... lekkomyślne. Nawet jak masz sama piechotę, to zawsze staraj się oflankować przeciwnika.
tomciopogromcio
31-03-2011, 22:30
No to dziwne, bo z rozsądku jednak sądziłbym, że włócznicy super na kawalerie, ale z piechotą wyszkoloną w walce w zwarciu z mieczami itp. będą przegrywać, no chyba, że Spartanie w wąwozie gdzie nie można ich otoczyć. Ale gdy walka jest tak jak tu na screenie... mogą nawet przeciąć im włócznie :P, lub odepchnąć tarczami i wepchnąć się do środka robiąc spustoszenie, nie mówiąc o tym, że atakują z boków i od tyłu a tamci i tak pół godziny padają :P.
Wyobraź sobie, że biegniesz na ścianę ostrzy. Poza tym nie tam łatwo było atakować od frontu mijając te włócznie.
z kolei z tyłu walczą pojedynczy żołnierze i też się nie załamuję :/.
Tu jest odpowiedź.
2)Być może pojedynczy żołnierze stali na rynku
Jak stoją na rynku, to mogą mieć chwiejne morale, lecz walczyć będą do końca.
tomciopogromcio
01-04-2011, 10:54
No tak, ale nie chodziło mi nawet o to, że nie uciekają tylko o to, że falanga się nie załamała czyli ludzie nie zaczęli się gubić, chować włócznie wyjmując miecze czy bardziej dostawać od tych moich z tyłu czy z boku czy też "kręcić się" to falangą odwracając się to tu to tam (no bo dostałem radę atakować flankami, a tak tutaj zrobiłem tylko bezpośredniego ataku z tyłu nie dołożyłem tylko ci żołnierze z ataku flankami obeśli trafiając na tył, więc niby dobrze, ale straty większe niż u wroga sporo.)
Byc może to jest powód. Otocznie wroga w trakcie zwarcia nie liczy się tak, jak szarża na flankę/tył formacji. ;)
tomciopogromcio
01-04-2011, 18:32
Od flanki szarżowałem mówię, tylko od tyłu nie, bo na screenie są wszędzie więc wytłumaczyłem jak się znaleźli z tyłu, a na flanki poszła szarża ;].
remomalo
03-04-2011, 20:00
falanga to moc, ja grając grekami potrafiłem miasto obronić mając 2 odziały falangitów i z tyłu z 3 oddziały peltastów, a atakował mnie cała armia, radze spróbować, tylko nigdy nie ustawiajcie falangitów na murach bo klęska murowana, zawsze ustawiam ich w ciasnej uliczce, 2 oddziały koło siebie, raczej gdzieś dalej od bram i wież, problem jest wtedy gdy atakują z 2 armie wrogów bo wtedy obstawiają 2 bramy i zachodzą od tyłu, a wtedy klęska murowana
Seba Fallus III Wielki
25-04-2011, 12:19
Rozbicie falangi nie jest trudne zwłaszcza germańskiej.Wystarczy uderzyć z dwóch stron wtedy zawsze włócznie będą zwrócone tylko w stronę jednego udziału a wtedy drugi wykosi falangę do 0.Falanga Germańska to nie wytrzyma frontalnego ataku piechoty legionowej nie mówiąc z frontu . Na tym screenie widać że stali na rynku i byli na ful wyekspieni i w tym tkwił problem .
Mateusz Sz
26-04-2011, 13:18
Najlepiej od flanki lub od tyłu wystrzelać ich łucznikami, procarzami lub oszczepnikami- w końcu to też piechota.
chochlik20
09-05-2011, 21:43
wystarczy też poczekać aż falanga jest w ruchu co jakiś czas podnosi i opuszcza włócznie, należy wyczekać moment aż będą uniesione i wtedy zaatakować :)
loczek97
14-05-2011, 10:54
Jak np. jednostki wroga uciekają przez falangę, to włócznicy muszą podnieść nie włócznie, aby ich przepuścić.
No i w tedy falanga się rozpadnie. Trzeba wyczuć odpowiedni moment ;)
Wyobraź sobie, że biegniesz na ścianę ostrzy. Poza tym nie tam łatwo było atakować od frontu mijając te włócznie.
Rzymianie "biegli" na falangi Macedończyków, Greków czy Seleucydów i urządzili im masakry. Nie trzeba tutaj dużo odwagi...
loczek97
14-05-2011, 13:42
A propos twojego zdjęcia, to bardzo nieopłacalne jest najmowanie najemników ;)