Zobacz pełną wersję : Gra Mongolią
Solve Lind
07-04-2011, 07:46
Witam!
Odpaliłem sobie wczoraj Medka 1 zainspirowany trochę przez ten temat viewtopic.php?f=39&t=8136 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=39&t=8136), i naszła mnie nieodparta ochota gry Złotą Ordą. Czy można zrobić coś w plikach by nacja ta była grywalna?
Jest tego dużo, wystarczy zerknąć do modów pod Medka 1 ;) Konkretnie, jeżeli się nie mylę to Złota Orda(?) :roll:
http://www.atomicgamer.com/files/26029/ordahorde2-zip#
--------------------------------------------
Na sto procent Mongołowie(tudzież Złota Orda?)
http://www.atomicgamer.com/files/23480/ ... goplay-zip (http://www.atomicgamer.com/files/23480/poor_student_mtwfullversionmongoplay-zip)
Instrukcje jak zainstalować nowe kampanie znajdziesz w pliku readme.txt po rozpakowaniu pobranych plików zip.
--------------------------------------------------------
Zapraszam do działu z modami, do wyboru do koloru innych modyfikacji
viewforum.php?f=40 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=40)
Solve Lind
07-04-2011, 09:17
No przed założeniem tematu sprawdzałem podforum o modach, ale nie doczytałem tam o grywalnej Złotej Ordzie. Może moje zwykłe niedopatrzenie, ale po stokroć dzięki! :)
Tzn. na Zachodzie Mongołowie często są utożsamiani ze Złotą Ordą, więc lepiej zrób sobie kopie gry, bo może się okazać że ci nie odpowiada...Sam w te przytoczone małe modyfikacje nie grałem, tylko w globalne mody, więc zalecam ostrożność :D
Solve Lind
07-04-2011, 14:15
Hmm no bo ludy mongolskie na terenie dawnego państwa Połowców i części Chorezmu to Złota Orda. Wywodzi się ona z ułusu Dżoczego, czyli dziedzicznej dzielnicy, która tylko została poszerzona o tereny podbite w XIII w. Ale po śmierci Czyngis-chana, a w związku z swoją polityką dynastyczną w ramach całego imperium Mongołów po 1251 Złota Orda mimo iż formalnie była częścią owegoż imperium to Batu-chan był sam sobie panem. Stąd też czasami traktuje się ją jako zupełnie odrębny twór polityczny :)
Taka ciekawostka, że Złota Orda to nie jednolity twór państwowy, w jej skład wchodziły ordy biała i błękitna, a ta najbardziej wysunięta na zachód miała nazwę Złotej chociaż w kulturze wszystkich ludów koczowniczych tereny zwane Złotymi były w środku państw. Świadczy to tylko jakie plany wobec reszty Europy mieli Mongołowie ;)
Tak więc czy na zachodzie zwą ich Złotą Ordą, Mongołami, Tatarami czy Chanatem Kipczackim to cały czas jeden ten sam ciort ;) Mam nadzieje, że wyżyję się na Europie bardziej niż na Japonii w dodatku Mongol Invasion :D Jeszcze raz dzięki.
Idill`a (MZ)
07-04-2011, 15:38
Hmm no bo ludy mongolskie na terenie dawnego państwa Połowców i części Chorezmu to Złota Orda. Wywodzi się ona z ułusu Dżoczego, czyli dziedzicznej dzielnicy, która tylko została poszerzona o tereny podbite w XIII w. Ale po śmierci Czyngis-chana, a w związku z swoją polityką dynastyczną w ramach całego imperium Mongołów po 1251 Złota Orda mimo iż formalnie była częścią owegoż imperium to Batu-chan był sam sobie panem. Stąd też czasami traktuje się ją jako zupełnie odrębny twór polityczny
Taka ciekawostka, że Złota Orda to nie jednolity twór państwowy, w jej skład wchodziły ordy biała i błękitna, a ta najbardziej wysunięta na zachód miała nazwę Złotej chociaż w kulturze wszystkich ludów koczowniczych tereny zwane Złotymi były w środku państw. Świadczy to tylko jakie plany wobec reszty Europy mieli Mongołowie
Tak więc czy na zachodzie zwą ich Złotą Ordą, Mongołami, Tatarami czy Chanatem Kipczackim to cały czas jeden ten sam ciort
Dokładnie, widzę świetnie obeznany w historii, gratuluję. Też co nieco wiem, więc przyznaję rację hehe. :P
Pozdrawiam :)
Ja bym przyznał rację, ale nie mogę :D Ale to nie dyskusja w dziale z grą ;)
Wracając do meritum, próbowałeś coś z tego zainstalować? Jak działa?
Ja próbuję swoich sił w tym modzie :D
viewtopic.php?f=40&t=3835 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=40&t=3835)
Idill`a (MZ)
07-04-2011, 23:26
Chyba też zagram sobie Mongołami. ;)
ps. Eutychesie, koniecznie zrób jakiegoś screena ;) , chętnie przy okazji zobaczę jak wygląda mod, i jeszcze tylko jeden mały offtop, odpisz czy mod jest stabilny ( nie wiem czy masz złotą edycję czy wersję podstawka + dodatek, ja mam obie :P )
Solve Lind
08-04-2011, 00:12
Ja bym przyznał rację, ale nie mogę :D Ale to nie dyskusja w dziale z grą ;)
:?:
Wracając do meritum, próbowałeś coś z tego zainstalować? Jak działa?
Jest zastrzeżenie, że mod może nie śmigać na innych językach niż angielski. Mimo to zaryzykowałem. Niestety... nie bangla :D Mam złotą edycje 2-pierwszych TW ale chyba da się coś tam przy instalacji zrobić by językiem domyślnym był angielski? Poszukam i popróbuje, jutro wieczorem bądź też w weekend.
Przy drugim modzie, po podmianie plików przy uruchamianiu gry wyskakuje mi komunikat: Unknown fraction specified: column 20, row 8 FN_EGIPTIAN.
Chyba też zagram sobie Mongołami. ;)
ps. Eutychesie, koniecznie zrób jakiegoś screena ;) , chętnie przy okazji zobaczę jak wygląda mod, i jeszcze tylko jeden mały offtop, odpisz czy mod jest stabilny ( nie wiem czy masz złotą edycję czy wersję podstawka + dodatek, ja mam obie :P )
Mam złotą edycję, chodzi ładnie chociaż autorzy przestrzegają ze czasami może wywalać nawet na oryginalnej grze, dlatego proponują hmmm...pomocne pliki ;)
Screeny jak znajdę chwilę to wrzucę, w sumie oba moda ten co grasz i ten mają trochę podobieństw.
Zastanawiam się, czy nie przenieść tematu do działu z modyfikacjami, ale póki co niech tutaj będzie. ;)
pitagoras14
29-04-2011, 19:52
ściągnij moda XL niedośc że możesz grac mongołami to masz pełno nowych nacji takich jak np. Bułgaria Serbia Krzyżacy czy Litwa i pełno nowych jednostek np. arabian inflantery Serbowie mają swoją jazdę tak samo jak Ruscy. Jedyna wadą jest to że nie ma Polskiej wersji. Od dawna gram w tego moda i muszę przyznać że jest lepszy od podstawki
Solve Lind
30-04-2011, 19:41
ściągnij moda XL niedośc że możesz grac mongołami to masz pełno nowych nacji takich jak np. Bułgaria Serbia Krzyżacy czy Litwa i pełno nowych jednostek np. arabian inflantery Serbowie mają swoją jazdę tak samo jak Ruscy. Jedyna wadą jest to że nie ma Polskiej wersji. Od dawna gram w tego moda i muszę przyznać że jest lepszy od podstawki
Spróbowałem i... nie żałuje :D Liczba nacji robi wrażenie. Dzięki wielkie! Odkąd mam szczeniaka to nie miałem chwili by spokojnie zasiąść i przyciąć w TW. A dziś dziewczyna się zlitowała zajęła się psiakiem i mogłem sobie popykać. A z tym językiem to raczej minimalne nieudogodnienie niż wada. Problem raczej dla młodych graczy chociaż nie wiem czy tacy grają jeszcze w Medka jedynkę :)
Jak se wziąłem kampanie Złotą Ordą to z początku było tak łatwo, że szok i obawiałem się, że skończę ją w parę godzin, a tu komp mass krucjata na mnie i zaczęła się seria bitewek aż miło :) Także na razie widzę same plusy.
Ogółem dzięki wszystkim za pomoc i chyba temat do zamknięcia, bo nawet jak ktoś będzie chciał jak ja zagrać Mongołami to znajdzie tu już dość informacji ;)