Zobacz pełną wersję : Kaiserhöfe
Guten Tag!
Władca Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego Przyjmie każdych posłańców od pogańskich belzebubów aż po cywilizowanych Herbaciarzy jednocześnie zastrzega sobie Prawa do tytułów księstwa meklemburgi(Lubeka),Łużyc(Budziszyn),Czech(Praga )Toskanii(Florencja)Szwajcarii(Berno) oraz Flandrii (Antwerpii) a ten kto je podważy spotka się z słusznym gniewem Kaisera!
Sojusze
Najjaśniejsza Rzplita
Normanie Sycylijscy
PON-y
Wikingowie(do 20)
Herbaciarze(do 20)
W0jny
Genueńscy niegodziwcy bandyci i uzurpatorzy
Zdradzieccy Wenecjanie
maryniasz
14-04-2011, 12:10
zgadzacie się na sojusz??
Mefisto7
14-04-2011, 17:06
(chyba "Ja") ;)
DA!
(chyba "Ja")
:lol: Czyżby Cesarz lubował się w językach wschodnich ? :lol:
skąd to wiedzą ludy arabskie berberyjskie i inne zamieszkujące maur-landie?
Czyżby Cesarz lubował się w językach wschodnich ?
Kaiser włada różnymi językami
CO ?! Florencja ! Jakim prawem Cesarz śmie zabierać i zniewalać lud Włoski ? Tym bardziej jak nie chce opuścić biednego miasta Bolonii w którym kupcy giną od nędzy i ucisku jaką zadał im Cesarz. Nie będziemy stać bezczynnie, WOJNA ! Mediolan wraz z innymi municypiami tworzącymi Ligę Lombardzką uderzy z całą siłą na Germanów i wypędzi ich z Italii, tak nam dopomóż Bóg !
Akceptujemy propozycje Polaków
a jakim prawem ten wasz władczyna rości sobie prawa do ziem Florencji jakim prawem Wenecja rości sobie prawa do Boloni i Ankony?
maryniasz
14-04-2011, 22:17
A może Kaiser chciałby odsprzedać swoją prowincję na półwyspie?? Pozbyłby się niepotrzebnych kłopotów.
maryniasz
15-04-2011, 01:09
A zatem Bolonia wykupiona z rąk Cesarskich za 3000 sztuk złota.
Nie może, prowadzi wojnę z Genuą. Blisko frontu.
mogę miasto jest od początku moje a knecht ani ty byście go z marszu nie zdobyli było już to wiele razy przerabiane najbardziej mi się przypomina sprzedanie w bc15 trepezuntu przez mefa i protesty abu
A co jeśli jest oblegane i nie ma jakichkolwiek szans na odbicie?
to złamałeś regulamin bo ta prowincja de facto należy do sycyli
maryniasz
15-04-2011, 11:35
Bolonia należny do Sycylii, została prawnie wykupiona za godne pieniądze, 3 skrzynie złota, które żadne z pozostałych państw Włoskich nie mogło zaproponować.
Turcy proponują Sojusz równie walecznym Rzymianom ;)
Kaiser przystąpi do aliansu gdy tylko nasze cele będą zbieżne na ten czas proponujemy Pona na 30 tur to samo dla waszych pobratymców z południa jeśli zechcą
zechcą, niech tak będzie!
Gromadzicie armie przy granicy by napaść gwałtem na Zagrzeb i Wenecję. Nie pozwolimy na to.
Lecz mamy także dobre wiadomości. Książę Leopold tak się zakochał w węgierskiej księżniczce, że postanowił ją pojąc za żonę. Orszak weselny stoi pod Wiedniem gdzie miał się odbyć ślub ale nie wiedzieć dlaczego bramy są na głucho zamknięte. Leopold podziela zdanie Węgierskiego króla że cesarz to skończony dureń i z tej okazji pomożemy mu zasiąść na cesarskim tronie. Wypowiadamy wam wojnę!
Abu Yusuf
05-05-2011, 12:48
L'espania korona la coruna proponuje sojusz.
niechaj rozpocznie się więc Alians między Cesarstwem a Królestwem Iberyjskim
Errichto
13-07-2011, 11:12
Król Polski przysyła posła z zapytaniem, czy Cesarz w swej niepomiernej mądrości zechce przymierze odnowić, co za Króla Marata podpisane zostało.
Każe też przekazać zaproszenie na rozmowę w prywatnych komnatach.
[pop, nie możesz podać gg w profilu?]
Kaiser z chęcią podtrzyma alians
--------
po tym jak jakiś spamer mnie nękał wole nie ryzykować :P :lol:
http://www.focus.pl/fileadmin/redakcja/Historia/FH_0904_LIC_DUNIN_01.01.jpg
WIELKIE ZWYCIĘSTWO DAŁ NAM BÓG ! TA BITWA ZOSTANIE ZAPAMIĘTANA PRZEZ SETKI NASTĘPNYCH POKOLEŃ ! - powiedział Hrabia Bernardo do swoich żołdaków po wielkie bitwie która rozegrała się na czeskich równinach. Armia Ligi, osaczona przez 2 armie Cesarstwa, stawiła im dzielny opór. Na początku Hrabia kazał przepędzić mały oddział który wyszedł na tyły naszego wojska, następnie wykorzystując zamieszanie panujące w cesarskich wojskach wielki Bernardo rozkazał zaatakować doborową armię samego Cesarza ! Na nic zdali się doborowi woje uzbrojeni w ciężkie topory, miecze, włócznie, kolczugi, kolejnym razem o zwycięstwie zadecydowała taktyka. Wojska pod dowództwem Cesarza uciekły w popłochu do obozu. Tuż po pogromie żołdaków Cesarza, na polu bitwy zjawili się nie chętni do walki mieszczanie, którzy po wywiązaniu się kilku minutowej walki zaczęli uciekać z pola bitwy. Hrabia nie ścigał nędznych, nic nie wartych mieszczan, podążył w pościg za niedobitkami doborowej armii Cesarza w celu pozyskania jeńców i łupów. Obóz Cesarza został oblężony i zdobyty, nie było litości, sam Cesarz padł pod ciosami włoskich włóczni ! Wielki to dzień, który zapisze się w historii i zapadnie w pamięć Włochom !
I zaglądaj do tematu "pokonane armie" prosiłem o nieruszanie się gienkiem który był w Pradze, a się nim ruszyłeś...