PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z uruchomieniem Napoleon Total War

RAFALK2006
03-05-2011, 16:17
Witam wszystkich

Od około miesiąca mam problem z napoleonem, najpierw jak zawsze wszystko było ok, później podczas gry obraz zaczą się zawieszać a z komputera wydobywać ciągły pisk.
Po przeanalizowaniu sytuacji i wielu prawdopodobnych problemów doszedłem do wniosku że winny jest sprzęt.
Wymieniłem więc płytę główną na nową (ale ten sam model), kupiłem nowe karty graficzne (Asus GF EN GTX 460 w SLi), złożyłem wszystko do kupy i piski ustały, gry śmigają i wszystko było by ok gdyby nie to że grywam głównie w serię Total War a w zasadzie najczęściej Napoleona.
Po zmianie sprzętu zrobiłem reinstalację systemu, ściągnołem najnowsze sterowniki graficzne, dźwiękowe, płyty głównej.
STEAM zainstalowałem na innym dysku żeby mieć więcej miejsca na przyszłość.
Następnie przystąpiłem do instalacji gier, najpierw poszedł na pierwszy ogień Napoleon Total War.
Zainstalowałem grę, ściągnołem uaktualnienia itd, postanowiłem zagrać wciskam uruchom grę (oczywiście jestem połaczony z siecią, STEAM włączony) wyskakuje komunikat wybierz język, wybieram więc polski wciskam uruchom i zonk.
Gra rusza pojawia się pierwszy ekran i dalej nic, wszystko stoi w miejscu.
Ani do przodu ani do tyłu, nawet nie można zminimalizować ekranu (Alt+Tab) dopiero twardy reset pomaga.
Sprawdziłem więc poradniki i polecono sprawdzić min spójność gry, po sprawdzeniu wyskoczyło że brakuje jakiegoś pliku/elementu więc gra go teraz sobie ściągnie (bagatelka ok 580MB).
Ściągnołem więc plik, w STEAM pisze gra gotowa do gry klika i ..... to samo pierwszy ekran i dalej ani rusz.
Miał może ktoś z Was taki problem, możecie mi może pomóc ??????
Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę nie wiem co jest grane.
Dla jasności gra jest legalna.

Aro137
03-05-2011, 17:34
Płytka nie jest czasami zarysowana ? Może przy instalacji źle się skopiowały pliki. A inne gry chodzą poprawnie ? Jaki był poprzedni system a jaki jest teraz ? Jest kilka możliwości. Wydaje mi się również, że to nie ten dział ;)

RAFALK2006
03-05-2011, 18:07
siemka

płyta w stanie idealnym, system Win XP Pro ten sam co miałem, inne gry bez zarzutu (po wymianie płyty i kart zniknął problem sprzętowy).
sam już nie wiem co robić ?????

Przeinstaluje grę raz jeszcze dam znać czy to coś pomogło.

Ale czekam na jakieś konstruktywne propozycje, wysyłam teraz zapytanie do CD Projekt niech oni się pogłowią.

A i jeszcze jedno grę mam już od samego początku, grałem w nią, i w multi i w singla i nic się nie działo problem pojawił się jak piszę wyżej około 1 miesiąca temu.

hejfranekkk
03-05-2011, 19:55
jeszcze wymień zasilacz na mocniejszy bo z tego co piszesz to moim zdaniem może być on troszkę za słaby.

RAFALK2006
03-05-2011, 20:15
Niestety problem trawa, działam nadal muszę coś wymyśleć.

RAFALK2006
06-05-2011, 17:12
Chyba znalazłem problem, jak tylko się upewnię dam znać żebyście nie błądzili :)

Mnil
11-05-2011, 22:49
wg mnie RAM, ale mogę się mylić.

RAFALK2006
12-05-2011, 08:32
wg mnie RAM, ale mogę się mylić.

Dlaczego sądzisz że to ram ?????
Robiłem test pamięci i nic nie wykazał, poza tym inne gry (Crysis, Medieval II Total War, Empire Total War itd) chodzą bez problemu.
Druga sprawa że na tych pamięciach Napoleon chodził bez problemu.

Konrad III
15-05-2011, 14:25
Może usuń napoleona i nie instaluj go z płyty tylko ściągnij oprogramowanie ze steam. Ja sobie porobiłem obrazy płyt na dysku żeby płyt co trochę nie wymieniać na nowe z CDP.

RAFALK2006
15-05-2011, 16:09
Ja czyli KRETYN !!!, stwierdzam co następuje: po wymianie płyty głównej na nową zapomniałem ustawić jakże istotnej rzeczy a mianowicie : WŁĄCZYĆ POZOSTAŁYCH 3 RDZENI PROCESORA (standardowo trzeba je sobie włączyć samemu)
W związku z powyższym uparcie próbowałem uruchomić grę Napoleon: Total War na jednym rdzeniu taktowanym częstotliwością 3 GHz.
Ponieważ jest to najwyższy stopień kretynizmu i głupoty, nie wiem co jeszcze mógł bym powiedzieć dlatego zapadam się pod ziemię :)))

PS Ale doszedłem co było nie tak :))))))))

Mam nadzieję że to komuś pomoże.

pozdrawiam wszystkich i ............................. idę grać :) (36 dni absencji)

PS1: Jeśli ktoś z Was miał przypadek że gra zawieszała się pomimo że ich komputer spełniał wymagania to może mieć to związek z tym samym co u mnie a mianowicie, mam płytę ASUS Striker II Formula (bios rev 2402) i proc Intel C2Q Q9650, aby naprawić problem musiałem wyłączyć dwa z 4 rdzeni procesora, nie wiem czy były uszkodzone czy tez Napoleonowi źle mu się z nimi współpracowało ale po wyłączeniu problem ze zwiechami zniknął całkowicie.
Mam nadzieję żę moje porady komuś pomogą.

pzdr