Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : (L)WP, a bandytyzm Armii Czerwonej

Maximus XI
05-05-2011, 19:31
Od pewnego czasu zastanawia się mnie pewna kwestia. Czy w przypadku stacjonowania dużych grup Ludowego Wojska Polskiego (formalna nazwa Wojsko Polskie) zmniejszała się liczba grabieży, gwałtów itp. dokonanych przez sowietów? Abstrahujmy od planowych grabieży pokroju wywóz sprzętu itp.

Czytałem o jednostkowych przypadkach, kiedy doszło do wymiany ogniowej w obronie Polki. Jestem jednak ciekaw, jak wyglądała sytuacja w skali krajowej. Czyżby nasi musieli biernie przyglądać się zachowaniu bydła sowieckiego czy jednak mieli jakieś możliwości ochronienia ludności polskiej?

Knecht
05-05-2011, 23:55
Jakieś sceny, akty heroizmu mogły być gdzie polski żołnierz nie mógł patrzeć co wyrabia kacap więc dawał mu w mordę, ale biada takiemu w tamtych czasach co tak poczynił. A za pewne żołnierze polscy nie mieli jakiś możliwości chronienia ludności polskiej, nawet śmiem twierdzić że np. polscy oficerowie stali o wiele niżej w hierarchii niż sowieccy, chodzi o to że jakiś sowiecki oficer niższy rangą dyktował co ma robić polski oficer o wyższym stopniu, ale to tylko takie moje przemyślenia, czy tak było to nie jestem pewny.

eeerobert
06-05-2011, 12:43
Na pewno były jakieś przypadki heroizmu, z resztą pamiętam opowieść mojej babci jak to jej ojciec żołnierz LWP uratował przed Rosjanami jakąś rodzinę pod Opolem, ale szczerze mówiąc nie wiem ile w tym prawdy. W każdym razie jestem pewien, że było trochę takich sytuacji.

Samick
07-05-2011, 15:28
Wiem, że tam gdzie się pojawiali polscy żołnierze grabież Sowietów na własną rękę malał. Co do stawiania oporów szczególną aktywnością mogli wykazać się prości żołnierze, którzy nie do końca zdawali sobie sprawy z konsekwencji czy układu sił w "sojuszu" polsko-sowieckim".