Zobacz pełną wersję : Mount&Blade-Ogniem i mieczem....
Gaius Julius
07-05-2011, 22:39
Witam,
zakupiłem aktywowałem i pojawia się komunikat "Gra aktywowana" nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że pod spodem pojawił się napis aktywowań pozostało: 2 :o
Czy ktoś umie to wyjaśnić psia mać?
A co tu wyjaśniać - ten produkt można aktywować do trzech razów... a później ewentualnie pozostaje ponowne jego kupno.
Dokładnie tak, sam nieźle się zdziwiłem jak to zainstalowałem. Potem musiałem robić formata i teraz pozostała mi tylko 1 aktywacja. Ta gra i to co wymyślili z aktywacją to ogółem rzecz biorąc jedno wielkie nieporozumienie.
Kupiłeś "stare" OiM? To na silniku starego M&B? Utopiłeś hajs w łajnie... :roll:
Gaius Julius
08-05-2011, 10:53
normalnie aż chce mi się komuś przywalić za ten numer :evil: przynajmniej na steamie nie będzie jaj, i tam kupię OiM jak mi moja pójdzie w lamusa :?
OiM dzikie pola poza tym, grafa mnie średnio interesuje
mam nauczkę na przyszłość żeby sprawdzać dwa razy gry zanim się je kupi(opinie itp)
czy ta gra Ogniem i mieczem dzikie pola to ta sama wersja co zwykłe ogniem i mieczem?
czy ta gra Ogniem i mieczem dzikie pola to ta sama wersja co zwykłe ogniem i mieczem?
Niezupełnie - do Dzikich Pól doszło multi i graficzne rozróżnienie żywki wierzchowca od jeźdca. Dzikie Pola są na silniku Warbanda a zwykłe Ogniem i mieczem na silniku zwykłego Mount & Blade. To co występuje na steamie pod nazwą With Fire and Sword za niecałe 15 euro to oczywiście... Dzikie Pola, a nie zwykłe Ogniem i Mieczem :mrgreen: Z tym że na steamie nie ma polskiej wersji językowej...
Już szerzej tłumaczę:
Około roku 2009 wyszło pierwsze OiM na silniku starego M&B zwanego przez modderów Vanilla. Ta wersja nie posiada trybu multiplayer.
W grudniu roku 2010 powstało OiM:Dzikie Pola, na silniku Warbanda, posiada multi, nowe animacje etc.
W ostatnich dniach wyszło M&B:WFaS czyli nic innego, jak nowa, zagraniczna wersja OiM:Dzikie Pola przetłumaczona na inne języki oraz troszkę dopieszczona. Jest to wydanie dla zachodnich odbiorców i tylko troszkę różni się od naszego OiM:DP.
Nie wiem, jak mają się do siebie nasza oraz ich wersja gry jeśli chodzi o serwery.
Dodam też, że istnieje darmowy mod do Warbanda pod tytułem With Fire and Sword. To właśnie na nim opierali się twórcy gier i to od niego ściągnęli pomysły oraz sama nazwę. Mod jest w wersji beta(v0.331) i ma jedynie tryb MP z 4 grywalnymi frakcjami (RON, Tatarzy, Kozacy oraz Imperium Osmańskie)
Temat moda na oficjalnym forum developera TaleWorlds (http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,155620.0.html)
Mod jest bardzo przyjemny i ma wiele ciekawych opcji jak np. gwizdanie na konia, dzięki czemu do Ciebie przybiegnie, budowa okopów, działa, granaty, ruchome tarcze, łamiące się kopie i wiele innych. :)
Gaius Julius
12-05-2011, 21:43
dobra, nie ważne....
chciałem się teraz tak zapytać, otóż dołączyłem do Rzeczpospolitej i chciałbym wiedzieć czy będę mógł rekrutować husarię i inne Polskie jednostki, (ta walka najemników to o kant d**y za przeproszeniem :? )
Dopóki nie będziesz miał własnej wsi z polskimi mieszkańcami - to nie. A z owej wsi będziesz móc rekrutować chłopstwo, które odpowiednio rozwijając będziesz mógł z czasem przekształcić w husarię... Jest jeszcze inny, szybszy sposób na posiadanie husarii - poluj na bandytów i armie wrogów posiadające polskich jeńców (po zwycięstwie będziesz mógł ich zrekrutować). A najemnicy nie są tacy źli, jak wyda się majątek na ich najlepsze wyposażenie.
Dopóki nie będziesz miał własnej wsi z polskimi mieszkańcami - to nie. A z owej wsi będziesz móc rekrutować chłopstwo, które odpowiednio rozwijając będziesz mógł z czasem przekształcić w husarię... Jest jeszcze inny, szybszy sposób na posiadanie husarii - poluj na bandytów i armie wrogów posiadające polskich jeńców (po zwycięstwie będziesz mógł ich zrekrutować). A najemnicy nie są tacy źli, jak wyda się majątek na ich najlepsze wyposażenie.
A więc tego nie naprawili względem starego M&B i Warbanda?
Idioci.... :lol:
Nie dość że nie naprawili, to wręcz spierniczyli - w odróżnieniu od zwykłego M&B i Warbanda chłopstwo możesz rekrutować dopiero gdy będziesz właścicielem ich wsi (czyli w przypadku RON nie wcześniej niż przed obroną Częstochowy i odbiciem Warszawy). Wcześniej możesz rekrutować tylko odbitych jeńców, najemników z tawern i obozów. Najemnikom z obozów możesz kupować lepsze wyposażenie. Tak przynajmniej jest w zwykłym Ogniem i Mieczem. Nie wiem jak wygląda to w Dzikich Polach oraz w steamowym With the fire and sword - ale podejrzewam że podobnie.
Gaius Julius
08-06-2011, 00:14
chyba kolejny bug, mimo iż jestem członkiem szlachty,(dodam, że nie wykonywałem misji Potop) mam ponad 1,000 sławy, 11 albo więcej sławy i całkiem dobre stosunki z królem i nadal nie mogę rekrutować husarii...
a jeśli chodzi o te aktywacje to dowiedziałem się, że po wykorzystaniu wszystkich po 2 tygodniach dostaje się 1 aktywację, nie wiem tylko czy po kolejnych idzie do dwóch nie sprawdzałem, ale wątpię
Jakiej husarii? Masz polską wieś? Jeśli tak, to rekrutujesz z niej ochotników i dopiero tych mozolnie zmieniasz na husarzy... Jeśli nie masz posiadłości, to zapomnij o rekrutowaniu innych jednostek niż najemnicze (za wyjątkiem odbicia jeńców).
Dodam też, że istnieje darmowy mod do Warbanda pod tytułem With Fire and Sword. To właśnie na nim opierali się twórcy gier i to od niego ściągnęli pomysły oraz sama nazwę. Mod jest w wersji beta(v0.331) i ma jedynie tryb MP z 4 grywalnymi frakcjami (RON, Tatarzy, Kozacy oraz Imperium Osmańskie)
Ciekawy modek, chociaż nie wiem jak strzelać z działa, a druga sprawa, szkoda, że AI się gubi bardzo szybko przy oblężeniach. Kolejna rzecz to fakt, że nie ma trybu singleplayer. :(
Pomijam fakt, że śmiesznie wygląda jeździec, który zaszarżował na wbite pale i dalej żyje razem z wierzchowcem. ;/
Ciekawy modek, chociaż nie wiem jak strzelać z działa
By wystrzelić z działa trzeba je załadować. Obok działa powinien być stos kul( na niektórych mapach niestety o nich zapomniano) wystarczy przytrzymać F patrząc na nie, następnie podejść do działa, wcisnąć/przytrzymać F, wymierzyć i strzelić. ;)
Artyleria jest stosunkowo niecelna, ale jak walnie to śmierć na miejscu. :)
Pomijam fakt, że śmiesznie wygląda jeździec, który zaszarżował na wbite pale i dalej żyje razem z wierzchowcem. ;/
To niestety zawdzięczamy silnikowy Warbanda i wątpię, czy da się coś z tym zrobić. :|
Chociaż może...
Sądząc z twojej wypowiedzi nikt nie planuje by wydać nową grę z nowym silnikiem, prawda?
Grafika jest ładna, ale mogłaby być gorsza gdyby ktoś tylko zadbał właśnie o takie smaczki jak ten co napisałem (ten z palami). Bo liczy się przede wszystkim grywalność. ;]
Sądząc z twojej wypowiedzi nikt nie planuje by wydać nową grę z nowym silnikiem, prawda?
Grafika jest ładna, ale mogłaby być gorsza gdyby ktoś tylko zadbał właśnie o takie smaczki jak ten co napisałem (ten z palami). Bo liczy się przede wszystkim grywalność. ;]
Co planuje TaleWorlds nie wiem, ale mając doświadczenie z ich poprzednich gier, śmiem twierdzić, że "nowy silnik" będzie w praktyce tym samym co poprzednio ale z kilkoma dodatkowymi bajerami tak, jak to było w Warbandzie.
Wszyscy gadają, że "TW jest biedne i nie stać ich na lepszy silnik". To nie może być prawda. Skoro beta tej gry powstała praktycznie w garażu, to jej rozwinięcie nie powinno być drogie.
Co więcej, jest masa modderów-pasjonatów, którzy chętnie pomogliby przy grze za darmo/prawie za darmo. Widać to po modach, które na ogół są po prostu znacznie lepsze niż Native, czemu nie ma co się dziwić.
W każdym bądź razie, następna gra z serii M&B(o ile takowa powstanie) na pewno nie będzie przełomem, będzie raczej podobna do poprzedniczek.
Gaius Julius
11-06-2011, 12:30
Jakiej husarii? Masz polską wieś? Jeśli tak, to rekrutujesz z niej ochotników i dopiero tych mozolnie zmieniasz na husarzy... Jeśli nie masz posiadłości, to zapomnij o rekrutowaniu innych jednostek niż najemnicze (za wyjątkiem odbicia jeńców).
ano takiej, że jak się wchodzi do miasta,(np Lwów czy Warszawa) idzie się do centrum miasta i tam powinien być kasztelan, bo zagadnięciu do niego powinna być lista jednostek i stamtąd można brać husarię
Po Pierwsze: Gdy chcecie usunąć OiM:DP(albo zwykłe) wchodzicie do folderu w którym jest zainstalowana gra uruchamiamy lunch.exe (nie pamiętam czy tak się nazywało) i w tedy powinno nam się pojawić takie samo okienko jak przy wpisywaniu cd-keya. Gdy pojawi się to okno dajemy na "DEAKTYWACJA" wpisujemy cd-key i produkt dezaktywowany mamy znowu możliwe 3 aktywację ;) dopiero potem usuwamy grę :D
Po Drugie: Teraz w zwykłym OiM jak i w DP po najnowszym patch-u nie możemy z chłopów robić Husarii ani innych jednostek.
Po Trzecie: Aby zrobić Husarię lub inne jednostki (nie najemników np. Pancernych) musimy posiadać miasto a w nim odpowiednio rozwinięte budynki a także odpowiednich ludzi.
Po czwarte: Kasztelan nie jest we wszystkich miastach. Można go z rekrutować w swoim mieście.
PS Polecam kupić Warbanda i wziąć udział w "Bitwie Pod Grunwaldem 2011" (dokładne informację uzyskacie jak naciśniecie na obrazek w moim podpisie :D )
Po Drugie: Teraz w zwykłym OiM jak i w DP po najnowszym patch-u nie możemy z chłopów robić Husarii ani innych jednostek.
Po Trzecie: Aby zrobić Husarię lub inne jednostki (nie najemników np. Pancernych) musimy posiadać miasto a w nim odpowiednio rozwinięte budynki a także odpowiednich ludzi.
No prosze, bardzo duży postęp, husarz z chłopa to był kompletny absurd. :)
W końcu. Wygląda na to że muszę pobrać tego patcha i zobaczyć jak się na nim gra w zwykłe OiM.
No prosze, bardzo duży postęp, husarz z chłopa to był kompletny absurd. :)
Wiem, że ryzykuję ostrzeżeniem, ale zwrócę uwagi, że wszystko było możliwe. Jeśli pan chciał to mógł wziąć chłopa jako pocztowego do chorągwi husarskiej. A z czasem elitarność husarii zaczynała spadać. Wystarczyła znajomość husarskiego sposobu walki.
A teraz pytanie do tematu:
http://www.gram.pl/gra_8A7fG,6_Mount_Bl ... eczem.html (http://www.gram.pl/gra_8A7fG,6_Mount_Blade_Ogniem_i_Mieczem.html)
Czy Ogniem i Mieczem z tej edycji to Ogniem i Mieczem Dzikie Pola z możliwością gry przez net, czy też nie?
Wiem, że ryzykuję ostrzeżeniem
Zaraz pojdziesz pod topor katowski
Czy Ogniem i Mieczem z tej edycji to Ogniem i Mieczem Dzikie Pola z możliwością gry przez net, czy też nie?
Nie, bo to jest pierwsza część Ogniem i Mieczem a nie Dzikie Pola. Jeśłi to kupisz to będziesz mógł zagrać w sieci tylko w Warbanda.
Dzięki za odpowiedź. Mimo, że nie brzmi nawet w najmniejszym stopniu optymistycznie. Jak mniemam nie ma taniego wydawnictwa OiM:DP?
Dobrze mniemasz, z tego co widzę to same Dzikie Pola kosztują więcej niż ta kolekcja do której dałeś link (o jakieś 10zł). Czy warto wydać pieniądze to nie wiem, bo nie grałem - wiem tylko żeby te pierwsze OiM omijać szerokim łukiem. ;)
Dzięki za odpowiedź. Mimo, że nie brzmi nawet w najmniejszym stopniu optymistycznie. Jak mniemam nie ma taniego wydawnictwa OiM:DP?
Jeśli nie lubisz szastać pieniędzmi to lepiej kup samego Warbanda.
Jest do niego od groma modów,(pewnie więcej niż do RTW i M2TW razem wziętych) więc zbyt szybko się nie znudzisz. ;)
Dodatkowo pod warbanda powstaje mod multiplayer WFaS, jest po peostu genialny. Ludzie, którzy grali w niego i w grę twierdzą, że mod jest przyjemniejszy. Ma wiele fajnych opcji, których OiM nie ma.
Są jeszcze jakieś inne mody z XVI/XVII wieku poza WFaS oraz ten o wojnie osiemdziesięcioletniej?
Ewentualnie coś ze średniowiecza?
(do Warbanda oczywiście)
robercik8211
21-06-2011, 06:56
Nie wiem, ale radzę nie kupujcie dzikich pól! Mnie wywala do pulpitu co jakieś 5 minut. Chociaż jest o niebo lepsze od normalnego OiM, to i tak pozostawia wiele do życzenia.
Także radzę, z kupowaniem poczekajcie na patch 1.150 (teraz jest 1.139)
pretorian
21-06-2011, 07:30
Hmmm... gram w Dzikie Pola i jeszcze ani raz mnie nie wywaliło lub coś w tym stylu ;)
adriankowaty
18-01-2012, 05:53
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak walczyć lancą, piką kawaleryjską, kopią husarską itp. z grzbietu konia w Ogniem i Mieczem? W intrukcji nie było to podane zbyt jasno. Nie umiem sprawić, by lanca była w poziomej pozycji.
Trzeba operować dobrze myszką, a temat o M&B już jest... :roll:
o tutaj : viewtopic.php?f=25&t=264 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=25&t=264)
I nawet jest specjalny dla Ogniem i Mieczem (o czym sobie przypomniałem po pierwszym przeniesieniu).
Lanca to nie tylko dobre operowanie myszką, to jest potrzebne by trafić. O wiele ważniejsze jest osiągnięcie pewnej prędkości, dopiero wtedy lanca automatycznie opada w dół (a przynajmniej tak jest w Warbandzie).
K A M 2150
18-01-2012, 12:31
To zależy czy się zaznaczyło odpowiednie opcje w ustawieniach. Jeżeli nie zaznacza się ułatwionego sterowania lancą, to trzeba wcisnąć X i wtedy ona opada. Tak samo jest na multi, bo tam tylko X działa.
I tu jawi się moje pytanie, czy wchodzi o OiM na silniku zwykłego M&B, czy OiM Dzikie Pola na silniku warbanda.
adriankowaty
18-01-2012, 16:07
A można dla samego Ogniem i Mieczem otrzymać instrukcję (pełną) władania Lancą? Bo ta w podręczniku jest - mówiąc delikatnie - zbyt ogólnikowa.
adriankowaty
17-06-2012, 19:18
Wie kto, jak zyskać główną fabułę od Szwedów?
Nie jestem pewien, ale Szwedzi chyba nie mają własnej fabuły.
Jeśli dobrze pamiętam, to tylko RON, Moskwa i Kozacy mają fabułę.
adriankowaty
18-06-2012, 14:52
Te 3 to wiem, że mają. Liczyłem, że też i Szwedzi.
Szwedzi i Tatarzy nie mają.
adriankowaty
18-06-2012, 15:09
Niech to! Edit:
Co dodają "Dzikie Pola"? Oprócz multi i cofnięcia czasu?
Gdy aktywacje się skończą Można zadzwonić do CDprojekt i pogadać z nimi.
Po 3 aktywacjach, system automatycznie dodaje kolejną po 30 dniach.