Zobacz pełną wersję : Ameryka
Czesc, Witajcie mam pewien problem z Indianami (itp)w Ameryce. Grajac USA lub innym mocarstwem w Ameryce, podczas bitew znikaja jednostki przeciwnika najpierw Indianie znikali, a teraz nawet Anglicy ;o Nie moge wytrzymac, poniewaz dopiero w srodku bitwy sie zorientowalem ze to nie jest cala armia wroga... w ostatnich 3 sekundach zauwazylem ze 3 oddzialy Indianów szarzuja na moja lewa flanke...(uratowala mnie szarza oslabionej kawalerii). To samo bylo z Anglikami, zanim sie zorientowalem to zdazyli wystrzelic 2 salwy z flanki...a jak wiadomo USA dyscyplina nie moga sie pochwalic. Jedna salwa i moga uciec i po bitwie.
Moze jest na to jakis patch albo ktos mial podobny problem. 10minut szukalem czy jest taki temat.
Pozdrawiam.
Przecież niektóre jednostki indiańskie mają umiejętności chowania się min.łucznicy.
Lucznicy tak, ale nie cala armia...Anglicy chyba nie maja umiejetnosci zeby znikala lekka piechota ;p
Witam.
Z tego co pamiętam (a grałem dosyć dawno) to znikają całe armie indian. Zobacz sobie w statystykach danych jednostek czy mogą się ukrywać. Ja grając np Anglią z powodzeniem ukrywałem niektóre jednostki (zwiadowców, lekką piechotę i chyba coś jeszcze, nie pamiętam).
Pozdrawiam.
Moze tak, ale to jest denerwujace.... nie wiesz gdzie jest przeciwnik i zaraz tracisz 3 oddzialy piechoty liniowej.
Ustawienie przed piechotą liniową kilku oddziałów rozpoznawczych powinno pomóc.
Troche dziala ;) Atak Indian załamał sie na mojej lekkiej piechocie oraz tropicielach.
Witam.
Moze tak, ale to jest denerwujace.... nie wiesz gdzie jest przeciwnik i zaraz tracisz 3 oddzialy piechoty liniowej.
Ja mam z kolei odmienne zdanie od twojego. Uważam że to świetna rzecz, bo zmusza do zachowania ostrożności i zmiany taktyki.
Urozmaica to bitwy. Jest to też historyczne, bo indianie wykorzystywali przede wszystkim pułapki i walkę podjazdową.
W grze ciężko się walczy z czerwonoskórymi, a gdyby nie ich umiejętność ukrywania się to bitwy były by dużo łatwiejsze dla państw europejskich.
Proponuję Ci zagrać kampanie jakimś państwem indiańskim, zobaczysz jak ciekawie można wykorzystywać umiejętność ukrywania się ;) .
Strasznie mi tnie grajac Indianami, przewaznie w bitwach jak kamere mam wsród ich wojsk. Przedchwila stracilem cala swoja armie (6 oddzialów piechoty liniowej) Indianie zaszli mnie z dwóch stron (po obu stronach byl las). Zauwazylem ich dopiero 2metry przed moimi flankami stracilem generala, a reszta uciekla... Chociaz i tak podbilem juz 3/4 plemion Indianskich ;)
Wogóle jak ukryc oddzialy Indian?
"Wogóle jak ukryc oddzialy Indian?"
Musisz stać lub przemieszczać się po terenach zalesionych, łąkach (generalnie wszędzie tam gdzie są krzaki ;) ).
Jednostka ukryje się automatycznie gdy wkroczysz na tego typu teren. Z tego co pamiętam to na karcie jednostki powinno pokazać się odpowiednie oznaczenie.
robercik8211
11-07-2011, 18:23
Lucznicy tak, ale nie cala armia...Anglicy chyba nie maja umiejetnosci zeby znikala lekka piechota ;p
Spójrz na zdolności lekkiej piechoty!Jak byk maszeruje w ukryciu i może się prawie wszędzie ukryć
Nie pisz z włączonym capslockiem.Sareth
Indianie mogą znikać całymi armiami natomiast lekka piechota zwykła może w zaroślach lub lasku być nie widoczna , a lekka piechota typu tropiciele potrafią nawet maszerować w ukryciu.
Kazda jednostka sie moze kryc, tylko ze jak ja chowam Gonców Lesnych w lesie to, gdy przeciwnik sie zblizy na odleglosc strzalu to nagle mnie zauwaza... W Europie lub w Indiach nigdy sie wróg nie chowa.
robercik8211
12-07-2011, 13:37
Indianie mogą znikać całymi armiami natomiast lekka piechota zwykła może w zaroślach lub lasku być nie widoczna , a lekka piechota typu tropiciele potrafią nawet maszerować w ukryciu.
U mnie lekka piechota ukrywa się też w wysokiej trawie i maszeruje w ukryciu.
To cała przyjemność walki z Indianami....
Pamiętam pierwszą bitwę: pierwsza z Indianami, do tego jeszcze w rzęsistym deszczu.....
takie urozmaicenie - zwycięstwo wiele pracy umysłu mnie kosztowało, co akurat było przyjemne....
:)