PDA

Zobacz pełną wersję : Uzupełnianie jednostek

Nitrogenium
23-07-2011, 13:53
Cześć. Mógłby ktoś mi napisać, jak uzupełnia się w tej grze jednostki? W Medivalu i rome wchodziłem do miasta, dawałem uzupełnienie i w następnej turze miałem pełne oddziały, tutaj daje uzupełnienie a ludzi w pułkach nie przybywa.

Rue
23-07-2011, 14:06
W ETW uzupełnienie jednostek trwa dwie tury.

Nitrogenium
23-07-2011, 14:38
Ale mogę ruszać w tym czasie armią ?
I czy bardziej opłaca się łączyć doświadczone oddziały np. mając 2 pułki piechoty liniowej po 40 ludzi (gram na średnich wielkościach armii, więc max to 80), czy budować nowe. Inaczej rzecz ujmując iść w jakość czy ilość?

Edit:
Po przemyśleniu tego, chyba bardziej opłaca się łączyć jednostki, bo skoro uzupełnienie ich trwa aż 2 tury, to w tym czasie mogę wyszkolić sobie około 4 nowe pułki i nawet chyba wyjdzie taniej.

23-07-2011, 15:24
Ale najpierw musisz dojsc tymi pułkami do armii :) Łączenie oddzialów jest gorsze niz uzupelnianie na miejscu. Zauwazylem ze jak łącze 2 oddziały to tracą wiecej doswiadczenia niz normalne uzupełnienie na miejscu.

Nitrogenium
23-07-2011, 15:45
Chodzi mi o łączenie oddziałów na podobnym poziomie. Wtedy chyba nic nie tracą.

Ale najpierw musisz dojsc tymi pułkami do armii
Nie chodziło mi o werbowanie nowych pułków w polu tylko ich uzupełnianie. Zresztą za godzinę sprawdzę jak to wygląda.
Jest tu w ogóle jakiś sposób na zmniejszenie niezadowolenia oprócz zniesienia podatków, bo rebelianci ciągle powstają koło Berlina (gram RONem i jestem w 8-mej turze i krucho u mnie z kasą dlatego budowa specjalnych budynków odpada).

23-07-2011, 15:56
Wyburzaj te wszystkie budowle protestanckie (chyba dobrze pisze ) Co psują zadowolenie, duzy garnizon i polecam dragonów do miast, poniewaz mają bonus do utrzymywania porządku. Na pare tur polecam trzymanie tam armii. Zwolnic ich z placenia podatków.
Nie wiem jakim cudem masz malo kasy... jak grasz RON'em to polecam wymienic sie z Prusakami Gdanskiem za Królewiec.Potem tylko szybki wypad armia z Warszwy i podbicie Gdanska i prosta droga do Berlina. Mozesz tez podbic Mołdawie i Krym (zdobedziesz dostep do morza i bedziesz mógl handlowac z zamorskimi potegami, polecam Maratów).

Sareth4
23-07-2011, 16:02
Nitrogenium akurat o niezadowoleniu to było dużo pisane w dziale "Arsenał" , zalecam przejrzec ten dział bo informacji jest na prawdę dużo.

Nitrogenium
23-07-2011, 16:28
Nitrogenium akurat o niezadowoleniu to było dużo pisane w dziale "Arsenał" , zalecam przejrzec ten dział bo informacji jest na prawdę dużo.
Ta, czytałem, i z tego wynika że można zmniejszyć je na 4 sposoby:
- podatki (już mam)
- budynki (nie stać mnie)
- rewolucja (dla jednej prowincji chyba nie warto, zresztą musiałbym jeszcze o tym poczytać)
- burzenie szkół (wolę mieć jednak jakąś technologię....)
Jak nie ma innych to cóż, trudno.

Nie wiem jakim cudem masz malo kasy... jak grasz RON'em to polecam wymienic sie z Prusakami Gdanskiem za Królewiec.Potem tylko szybki wypad armia z Warszwy i podbicie Gdanska i prosta droga do Berlina. Mozesz tez podbic Mołdawie i Krym (zdobedziesz dostep do morza i bedziesz mógl handlowac z zamorskimi potegami, polecam Maratów).
Czytałem twój post w temacie o grze RONem i zrobiłem ten myk w drugiej turze. Zresztą pisałem że mam już Berlin (i właśnie w nim bunty).
Co do kasy, to chyba 4-5k na turę to dużo nie jest.
W każdym bądź razie, odpowiedź na główne pytanie dostałem, więc dziękuję.

Sareth4
23-07-2011, 16:32
Dosyc słabo czytałeś bo :

-jednym z najlepszych sposobów jest utrzymywanie dużego garnizonu , lub utrzymywaniu w nim jednostek , które dają premię do porządku ( np. dragoni )
-spojrzec na ministrów - byc może jeden z nich daje minusy do zadowolenia i można go zmienic innym.

Asuryan
24-07-2011, 00:13
W każdej zdobytej prowincji, a szczególnie w dawnych stolicach, jest duże niezadowolenie z powodu okupacji, które z biegiem czasu samo się zmniejsza. Co do uzupełnień - owszem trwają dwie tury, ale można podczas nich przemieszczać armię. Można ich dokonywać w polu (nie trzeba w tym celu wchodzić odziałem o zmniejszonym stanie osobowym do miasta).

Sareth4
24-07-2011, 14:44
Pojawiło się tu dużo pytań nie związanych z uzupełnianiem jednostek . Wczoraj przykleiłem wątek z pytaniami dotyczącymi E:TW . Jeśli czegoś nie wiesz "feel free" żeby sie tam o to zapytac. Ten temat uważam za zamknięty.