Zobacz pełną wersję : [ROZWIĄZANE] Total War a Gra o Tron
MaiamiTree
26-07-2011, 22:06
Od razu chciałbym zaznaczyć, że to nie jest kolejna ankieta typu : która część wam się najbardziej podobała.
To jest coś bardziej złożonego. Otóż czytam teraz Pieśń Lodu i Ognia Martina i chciałbym zagrać sobie w strategię której rozgrywka będzie zbliżona do tej z Gry o Tron i następnych części. Chodzi mi o to by intrygi, sojusze i ogólnie dyplomacja była podobnie rozwinięta co w książkach Martina. Moje pierwsze pytanie brzmi : która część Total War może najlepiej spełnić ten wymóg??
Teraz drugie pytanie trochę z innej beczki ( takie, które tylko noob może zadać) czy jak mogę grać w demo gry ( Shogun 2) to czy pełna wersja też da radę pójść.
No i trzecie już ostatnie : jak ( do jasnej ch****y ) można zdobyć jakiś fort oblężeniem ( jakaś taktyka czy specjalna jednostka)
Wiem, wiem że każde moje pytanie powinno być w innym wątku ale przez to że nie wiedziałem w którym dziale mam się zwrócić o pomoc...
Proszę o szybką odpowiedź i z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
1. Żadna.
2. Tak.
3. W jakiej grze? Ogólnie to jakąkolwiek jednostka wystarczy odczekać w oblężeniu określoną ilość tur, a jeśli nie czekasz i atakujesz - to w Rome i w Medku 2 za pomoca machin oblężniczych, w ETW i NTW także piechotą z linami (praktycznie każdą liniową i lekką).
MaiamiTree
26-07-2011, 22:21
1. Żadna.
Nie chodzi mi o to żeby była identyczna co ta z Gry o Tron ( bo wiem że trudno o taką ) ale która jest najbardziej zbliżona do niej tzn. która ma najbardziej rozwinięte te wszystkie opcje dyplomatyczne no i może trochę klimatem przypomina ten z książek Martina...
1. Żadna.
Nie chodzi mi o to żeby była identyczna co ta z Gry o Tron ( bo wiem że trudno o taką ) ale która jest najbardziej zbliżona do niej tzn. która ma najbardziej rozwinięte te wszystkie opcje dyplomatyczne no i może trochę klimatem przypomina ten z książek Martina...
Jak napisał Asuryan nie ma gry oddającej realia Gry o tron, z modów pod Medka jakieś nowatorskie elementy w zakresie polityki zawiera Bellum Crucis viewtopic.php?f=30&t=7414 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=7414) ale to nadal mod w realiach Medka z dodatkowymi elementami jak doszkalanie agentów, dużo nowych agentów, przejmowanie innych państw przez małżeństwa polityczne jak wygaśnie w nich linia królewska, nic innego mi nie przychodzi do głowy, ale jak napisałem to dalej mod osadzony w historii średniowiecznej Europy anie ze świata Martina. Sam bym zagrał w dobrego moda lub grę w realiach i świecie Wojny o tron, jak na cos trafisz daj znać . :mrgreen: Pozdrawiam.
To raczej powinieneś umieścic w pytaniach początkujących (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=98&t=716&start=760), ale że odpowiedź już padła to temat zostawię tutaj.
Jeśli natomiast chodzi o Shoguna to odsyłam tutaj (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=239).
Radzę kupić Medievala 2 i Kingdoms, bo to wszystko mniej więcej te same realia co w Grze o Tron (średniowieczni rycerze, zamki itd). Ponadto jest już beta moda Westeros Total War. Mimo że to tylko beta, to udostępnia grę większymi rodami i masz jako dowódców członków danego rodu i ich chorążych (np. Greatjon Umber dla Starków i Jaime Lannister dla Lannisterów).
PS. Też lubię Pieśń Lodu i Ognia
Racja Annasz jest beta Westeros Total War oto link d tematu na naszym forum viewtopic.php?f=30&t=484&start=0&hilit=Westeros (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=484&start=0&hilit=Westeros) ale mod sie nie rozwija i zatrzymał na wesji beta 0.53, raczej nie polecam z tego co o nim czytałem.
MaiamiTree
27-07-2011, 09:25
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ale nadal nie rozumiecie o co mi chodzi. Chciałbym znaleźć najbardziej rozwiniętego Total War'a pod względem dyplomacji, intryg itp. Może być w połowie tak szczegółowy jak ten z Gry o Tron i osadzony być w starożytności albo w Japonii. Nie chcę kupić gry w której będzie można tylko zawrzeć sojusz i wypowiedzieć wojnę. Szukam czegoś bardziej rozwiniętego...
Myślałem właśnie albo nad Medieval 2 Total War a Shogun 2 Total War. Pytanie brzmi : której z tych gier najbliżej do Gry o Tron jeśli chodzi o politykę...
P.S Proszę nie mówcie tylko że żadna wybierzcie grę która waszym zdaniem jest najlepsza do bycia dyplomatą...
Medieval II Total War z Kingdoms 1.5 i spolszczony mod Bellum Crucis 6.2 także w kwestii dyplomacji - ale w Shoguna II nie grałem, więc to jednostronna wypowiedź. poczytaj tematy o Shogunie II i modzie Bellum Crucis i innych modach i się na coś zdecydujesz. :mrgreen: A na przyszłość bardziej precyzyjnie zadaj pytanie. ;)
W Shogunie 2 zaś dyplomacja ma najwięcej opcji ze wszystkich Total War. Brak tylko przekazania innemu rodowi prowincji.
MaiamiTree
27-07-2011, 21:29
Medieval II Total War z Kingdoms 1.5 i spolszczony mod Bellum Crucis 6.2 także w kwestii dyplomacji
W Shogunie 2 zaś dyplomacja ma najwięcej opcji ze wszystkich Total War. Brak tylko przekazania innemu rodowi prowincji.
Pogubiłem się już. To w końcu lepszy jest Medieval 2 czy Shogun 2 do tego typu zabawy???
To zależy kto pisze i co kto lubi. Ja napisalem nie grałem w Shoguna II, by móc porównac sam bys musial zagrac i w to i w to. Ja wolę średniowiecze europejskie dla mnie Medieval i mody. :mrgreen: Wg mnie nie dostaniesz odpowiedzi co lepsze i bardziej odpowiada realiom Westeros, jak pisałem poczytaj o konkretnych grach i modach i sam zdecyduj. Pozdrawiam.