PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc "Program Napoleon: Total War Przestał Działać"

Landulis
27-07-2011, 23:22
Witam
Mam problem z grą Napoleon,
wyskakiwał mi co jakieś 5-10-15 min błąd "Program Napoleon: Total War Przestał Działać"
A teraz gdy klikam "Kontynuuj Kampanię" ładuję się przez sekundę i znów wyskakuję ten błąd od razu.
Proszę o Pomoc

Mój Komputer:
Windows 7 - 32bity
GeForce 8800GT
Intel Core 2 Quad @ 2.40 GHz 2.40GHz
Ram 2,00GB

Aro137
28-07-2011, 16:08
Próbowałeś reinstall ? Zainstaluj sobie nowe sterowniki.

Landulis
30-07-2011, 15:44
instalowałem sterowniki do katy i nic ren też nic nie pomaga :\

kirlan
30-07-2011, 19:04
Po pierwsze primo moim zdaniem to : ALBO 2 giga RAM-u ALBO windows 7 wybór nalezy do ciebie .
Win 7 to absurdalny moloch / gigant.
Jesli jednak chcesz łączyć z W7 pamięć mniejszą niż 4 giga to się nie dziw że coś siada.
Przynajmniej zadbaj żeby RAM wirtualny był duży i niepofragmentowany - defragmentacja dysku systemowego w tym szczególnie pliku wymiany -= pliku stronicowania = wirtualnego RAM.
CZyli wyznacz duuuzy maksymalny rozmiar RAM wirualnego - tak z 2,5, 5 albo i 10 giga !!! Miimalny ustaw na jakieś pół giga.

Po drugie sekundo:
uwolnij RAM ze zbędnego śmiecia
czytaj >>tutaj<< (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=97535#p97535) oraz parę postów dalej czyli >>w tym poście<< (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=98392#p98392)

Nie instalowałeś przypadkiem nowego DirectX - może razem z jakąś grą? jeśli tak to cofnij do strszej wersji - jak czytaj tutaj w punkcie 8 - ZWŁASZCZA rozwiń i poczytaj spoiler (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=188797#p188797)

Landulis
01-08-2011, 21:45
ustawiłem po te 10giga
ale jest jakieś ale
jak gram sobie normalną bitwę to śmiga ładnie, ale jak kliknę kontynuuj kampanie dalej mi wyskakuję ten błąd.

kirlan
02-08-2011, 11:27
co właściwie masz na mysli ?
1) kontynuację kampanii SPRZED zwiększenia (wywala gdy trwa ładowanie starego sejwa ) z nowymi jest OK ?

czy też:

2) kontynuację jakiejkolwiek kampanii -wywala gdy trwa ładowanie sejwa starego lub wykonanego PO zwiększeniu

czy też

3) wywala od razu po wciśnięciu "kontynuacja" - zanim pojawią sie jakiekolwiek sejwy do wyboru?

=============
w przypadkach 1 i 2 zalecam FIZYCZNY PEŁNY skan dysku twardego,

w przypadku 3 - reinstal gry (o ile pamiętam można też sprawdzić spójność plików gry - jeśli tak to spróbuj przed reinstalką)

w przypadku 1 może warto odpuścić dalsze uciążliwe poszukiwania - wiem, wiem! Nie szukasz tu zniechęcenia tylko rady, ale tę może być baaardzo trudno znaleźć. Moze się też okazać że pliki zostały błędnie zapisane ...
------------
A właśnie co do błędów zapisu: odkurzałeś ostatnio kompa? ZWŁASZCZA dysk twardy mam na myśli - tak tak! on też się grzeje i jemu nadmiar temperatury też szkodzi! No i nie zapomnij odkurzyć mostków - w tym przypadku zwłaszcza południowego! (south bridge) - to pewnie jeden z 2 (lub 3) radiatorków bez wiatraków siedzących bezpośrednio na płycie głównej.
===============
Wiem że piszę przydłużaste posty, a uwalnianie zasobów systemu ze zbędnych składników to nie jest łatwa ani szybka sprawa, ale ...
Polecam ci uwalnianie RAM : przeczytać i wykonać (przynajmniej kilka najbardziej oczywistych/prostych spraw jak oczyszczenie pulpitu czy "przepisowe" odinstalowanie nieużywanych programów)!
============
edycja:
Pacze zainstalowane??
==============
edycja 2
czy przenosiłeś może "ręcznie" pliki gry w inne miejsce niż były w trakcie instalacji?
czy nie miewasz problemów z dostępem do innych plików (dokumenty, sejwy innych gier, jakieś programy nie chcące sie uruchomić)?
CZY SEJWY MASZ NA TEJ SAMEJ PARTYCJI CO PLIK WYMIANY ??? - jeśli tak to do razu podaj WSZYSTKIE ustawienia RAM WIRTUALNEGO

CZY FOLDER GRY MASZ NA PULPICIE? ((o folder gry pytam - a nie skrót do niej!!))

ZNAJDŹ jakiegoś sejwa eksploratorem winsows - podejrzyj jak jest opisywany - jaki typ pliku czy nie przypadkiem "plik programu irfanwiew" albo coś równie niedorzecznego - jeśli tak to ODINSTALUJ TEN PROGRAM i ponownie zainstaluj grę ,albo chociaż od nowa zainstaluj grę - ale nie wiem czy to wystarczy
===============
uffffffffffff!!! wybacz ten słowotok :oops: , ale mam nadzieję że gdzieś w nim jest rozwiązanie twojego problemu i będziesz mógł w pełni komfortowo grać! :)

Landulis
02-08-2011, 17:52
no jak na złość!
Wszystko ładnie śmiga i znów jest ale!
spoko na mapie kampania ani śmiga sobie, ale jak już w czasie kampanii rozegram bitwę to albo przed albo w czasie bitwy mi wyskakuję ten błąd.