Zobacz pełną wersję : Pomoc "Program Napoleon: Total War Przestał Działać"
Landulis
27-07-2011, 23:22
Witam
Mam problem z grą Napoleon,
wyskakiwał mi co jakieś 5-10-15 min błąd "Program Napoleon: Total War Przestał Działać"
A teraz gdy klikam "Kontynuuj Kampanię" ładuję się przez sekundę i znów wyskakuję ten błąd od razu.
Proszę o Pomoc
Mój Komputer:
Windows 7 - 32bity
GeForce 8800GT
Intel Core 2 Quad @ 2.40 GHz 2.40GHz
Ram 2,00GB
Próbowałeś reinstall ? Zainstaluj sobie nowe sterowniki.
Landulis
30-07-2011, 15:44
instalowałem sterowniki do katy i nic ren też nic nie pomaga :\
Po pierwsze primo moim zdaniem to : ALBO 2 giga RAM-u ALBO windows 7 wybór nalezy do ciebie .
Win 7 to absurdalny moloch / gigant.
Jesli jednak chcesz łączyć z W7 pamięć mniejszą niż 4 giga to się nie dziw że coś siada.
Przynajmniej zadbaj żeby RAM wirtualny był duży i niepofragmentowany - defragmentacja dysku systemowego w tym szczególnie pliku wymiany -= pliku stronicowania = wirtualnego RAM.
CZyli wyznacz duuuzy maksymalny rozmiar RAM wirualnego - tak z 2,5, 5 albo i 10 giga !!! Miimalny ustaw na jakieś pół giga.
Po drugie sekundo:
uwolnij RAM ze zbędnego śmiecia
czytaj >>tutaj<< (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=97535#p97535) oraz parę postów dalej czyli >>w tym poście<< (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=98392#p98392)
Nie instalowałeś przypadkiem nowego DirectX - może razem z jakąś grą? jeśli tak to cofnij do strszej wersji - jak czytaj tutaj w punkcie 8 - ZWŁASZCZA rozwiń i poczytaj spoiler (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=188797#p188797)
Landulis
01-08-2011, 21:45
ustawiłem po te 10giga
ale jest jakieś ale
jak gram sobie normalną bitwę to śmiga ładnie, ale jak kliknę kontynuuj kampanie dalej mi wyskakuję ten błąd.
co właściwie masz na mysli ?
1) kontynuację kampanii SPRZED zwiększenia (wywala gdy trwa ładowanie starego sejwa ) z nowymi jest OK ?
czy też:
2) kontynuację jakiejkolwiek kampanii -wywala gdy trwa ładowanie sejwa starego lub wykonanego PO zwiększeniu
czy też
3) wywala od razu po wciśnięciu "kontynuacja" - zanim pojawią sie jakiekolwiek sejwy do wyboru?
=============
w przypadkach 1 i 2 zalecam FIZYCZNY PEŁNY skan dysku twardego,
w przypadku 3 - reinstal gry (o ile pamiętam można też sprawdzić spójność plików gry - jeśli tak to spróbuj przed reinstalką)
w przypadku 1 może warto odpuścić dalsze uciążliwe poszukiwania - wiem, wiem! Nie szukasz tu zniechęcenia tylko rady, ale tę może być baaardzo trudno znaleźć. Moze się też okazać że pliki zostały błędnie zapisane ...
------------
A właśnie co do błędów zapisu: odkurzałeś ostatnio kompa? ZWŁASZCZA dysk twardy mam na myśli - tak tak! on też się grzeje i jemu nadmiar temperatury też szkodzi! No i nie zapomnij odkurzyć mostków - w tym przypadku zwłaszcza południowego! (south bridge) - to pewnie jeden z 2 (lub 3) radiatorków bez wiatraków siedzących bezpośrednio na płycie głównej.
===============
Wiem że piszę przydłużaste posty, a uwalnianie zasobów systemu ze zbędnych składników to nie jest łatwa ani szybka sprawa, ale ...
Polecam ci uwalnianie RAM : przeczytać i wykonać (przynajmniej kilka najbardziej oczywistych/prostych spraw jak oczyszczenie pulpitu czy "przepisowe" odinstalowanie nieużywanych programów)!
============
edycja:
Pacze zainstalowane??
==============
edycja 2
czy przenosiłeś może "ręcznie" pliki gry w inne miejsce niż były w trakcie instalacji?
czy nie miewasz problemów z dostępem do innych plików (dokumenty, sejwy innych gier, jakieś programy nie chcące sie uruchomić)?
CZY SEJWY MASZ NA TEJ SAMEJ PARTYCJI CO PLIK WYMIANY ??? - jeśli tak to do razu podaj WSZYSTKIE ustawienia RAM WIRTUALNEGO
CZY FOLDER GRY MASZ NA PULPICIE? ((o folder gry pytam - a nie skrót do niej!!))
ZNAJDŹ jakiegoś sejwa eksploratorem winsows - podejrzyj jak jest opisywany - jaki typ pliku czy nie przypadkiem "plik programu irfanwiew" albo coś równie niedorzecznego - jeśli tak to ODINSTALUJ TEN PROGRAM i ponownie zainstaluj grę ,albo chociaż od nowa zainstaluj grę - ale nie wiem czy to wystarczy
===============
uffffffffffff!!! wybacz ten słowotok :oops: , ale mam nadzieję że gdzieś w nim jest rozwiązanie twojego problemu i będziesz mógł w pełni komfortowo grać! :)
Landulis
02-08-2011, 17:52
no jak na złość!
Wszystko ładnie śmiga i znów jest ale!
spoko na mapie kampania ani śmiga sobie, ale jak już w czasie kampanii rozegram bitwę to albo przed albo w czasie bitwy mi wyskakuję ten błąd.