PDA

Zobacz pełną wersję : Błędy podczas Multiplayer

frykar85
31-07-2011, 00:54
Witam,
Ostatnio często mam problem z ETW. Otóż grając w multiplayer czasem gra mi się zawiesza, ale najbardziej wkurza mnie to, że często wyrzuca mnie z gry. Teraz troche info. Komputer: procek 4x2,8, Ram- 4GB, grafa 9800GT 1GB, internet 16mb z Vectry. Aktualne stery do grafy, aktualizacje ETW i Steam na bieżąco. Gra oczywiście oryginał. Brak modów itp-> oryginał zainstalowany z plyty bez przerobek. Wszystko to wygląda pięknie :) ale coś w tym nie gra, tak jak powinno być. Nie wiem co może być powodem tego zamulania podczas Multiplayer. Podczas kampanii i Singleplayer jest ok. Wygląda na problem z siecią, no ale może jest jakiś inny powód. Jak ktoś ma pomysły lub miał podobny problem to czekam na wypowiedzi i pomoc. Dzieki.

31-07-2011, 09:28
Multiplayer zamula, poniewaz serwer dostosowuje sie do uzytkownika o najwyzszym pingu. Czasem jak ktos przegrywa to moze wylaczyc internet i wywala wszystkich.

kirlan
01-08-2011, 13:19
Do tego co napisał Lukasz1 dodam że:

1) pamiętaj że na wyjściu masz tylko 1 Mb !!!
2) obydwie "prędkosci" internetu to czysta teoria / fikcja. Wystarczy że po drodze do serwera gry 1 - słownie: jeden za to KLUCZOWY router ma założoną "blokadę" prędkości przesyłu i łączysz się z tym konkretnym serwerem z realną prędkością np. ... 256 Kb !! - wtedy to twój ping jest najdłuzszy - skutki powyżej opisał Lukasz1

, albo ...
wystarczy że przy protokole ze sprawdzaniem poprawności dane lecą po łączu które powoduje błędy (np radiowo w czasie burzy, albo po kablu kiepskiej jakości w poblizu np linii tramwajowej ...) - efekt jest taki że jeden pakiecik jest wysyłany po 3 , 4 razy zanim dotrze poprawnie - czyli coś jakby twoją prędkość podzieliło przez 3 , no a pamietaj ze niektórzy mają TEORETYCZNIE 256 Kb na wyjściu albo i mniej !!! Podziel to przez 3 ... - sam rozumiesz.

=========================
co z tego wywodu wynika?
Otóz proponuję ci sprawdzić TWOJE łącze na wyjściu - spróbuj załadować jakiś obrazek ważący tak z 4 Mb albo wgrać na jakiś portal plik "ważący" tak nap 10 albo 100 MB. Zrób to w kilka różnych miejsc - na różne serwery. Potem dokonaj obliczeń faktycznej TWOJEJ prędkości WYJSCIA.

w twoim przypadku TEORETYCZNIE pliki powinny się ładować (upload) od ciebie na serwer około :

1 MB - 9 sekund || 10 MB - 1 minuta 30 sekund || 100 MB - 15 minut - TEORETYCZNIE!!!

w praktyce akceptowalny czas to nie dłużej jak :
1 MB - 18 sekund || 10 MB - 3 minuty 3|| 100 MB - 30 minut

tak samo przetestuj ściąganie dużych plików - z różnych źródeł,

1 MB - poniżej 1 sekundy || 10 MB - 6 sekund || 100 MB - poniżej 1 minuty (56 sekund) - TEORETYCZNIE!!!

w praktyce akceptowalny czas to nie dłużej jak :
1 MB - niecałe 2 sekundy || 10 MB - 12 sekund|| 100 MB - poniżej 2 minut (112 sekund)

Jak wszędzie wynik bedzie wyraźnie mniejszy niż PRAKTYCZNE prędkości jakie wskazałem to spróbuj zrobić awanturę u TWOJEGO dostawcy internetu. - być może wywalczysz to co należy ci się zgodnie z umową.
:!: A wtedy BYĆ MOŻE poprawi się nieco prędkość gry. :!:

TYLKO PAMIĘTAJ:
ZANIM obsobaczysz swojego dostawcę
sprawdź prędkość ładowania i ściągania co NAJMNIEJ z kilku rożnych serwerów!!!
==============================
Dla większej pewności spróbuj JEDNOCZEŚNIE ściągać 4 pliki po 100 MB kazdy z Czterech róznych serwerów! operacja ściągania powinna trwać nie dłużej jak 10 minut (zakładam że nie klikniesz 4 ściągnięć naraz tylko bedziesz miał lekki poslizg)

W przypadku uploadu - ładowania od ciebie na na CZtery serwery jednocześnie plików po 100 MB kazdy, operacja powinna trwac nie dłuzej jak około godzinę .. no powiedzmy godzine i dziesięc minut

frykar85
01-08-2011, 17:30
Witam ponownie,
Co do łącza internetowego to jest ok, tzn. prędkość wysyłania (ok. 1.2/1.3Mb) jak i prędkość pobierania (ok. 14/15 w dzien, ok. 22 w nocy). Vectry uzywam już długo i Internet chodzi dobrze. Co jakiś czas sprawdzam i testuje łącze, także tu nie ma problemu. Może to wina Firewalla? Bo niby mam wszystko dodane do wyjątków, ale spróbuje go wyłączyć i tak zagrać. Albo wina tych pingów jak wyżej pisaliście i zależy to też od innych uzytkowników (graczy). Są tacy (znajomi ze steam) co grajac z nimi nawet przy słabym połączeniu gra chodzi płynnie do konca. Zastanawiam sie czy nie dokupic wiekszego wysylania (do 2Mb), ale nie mam pewnosci czy to pomoze. No nic bede dalej szukał rozwiazania. Dzieki za wypowiedzi.

kirlan
02-08-2011, 12:03
(...)
Co do łącza internetowego to jest ok, tzn. prędkość wysyłania (ok. 1.2/1.3Mb) jak i prędkość pobierania (ok. 14/15 w dzien, ok. 22 w nocy)

Czyli rozumiem że testowałeś WYSYŁAJĄC i ŚCIĄGAJĄC pliki + pomiar czasu i obliczenia - bo temu co jest napisane na "aplikacji" ani nawet raportom własnego systemu za bardzo wierzyć nie można - to jest TEORETYCZNA przepustowość tak jak opisałem powyżej. Ale z tego co piszesz rozumiem że testowałeś łącze jak najbardziej PRAKTYCZNIE i znasz / podajesz jego REALNĄ przepustowość.

zatem pozostaje ostatni trop:

Są tacy (znajomi ze steam) co grając z nimi nawet przy słabym połączeniu gra chodzi płynnie do konca
Co ja na to? Ja nic. Ty sam całkowicie trafnie napisałeś:

(...) wina tych pingów jak wyżej pisaliście i zależy to też od innych uzytkowników (graczy)

Niestety w tym przypadku masz tylko 2 możliwe działania :
>> wybierać znajomych do gry - tylko z szybkim łączem (niezbyt to etyczne, wręcz bardzo niefajne wobec kolegów, ale najłatwiejsze i natychmiast skuteczne)
>> podpowiedzieć im jak mają testować własne łacza i że maja prawo zrobić burę jak są odstępstwa lub jeśli faktycznie maja powolne łącza to podpuszczać ich na zakup lepszego - no tyle że nie każdego stać na super szybki net. (to dłuższy proces, ale o wiele bardziej OK wobec "towarzyszy broni", chyba nawet najlepszy możliwy)

Firewal ?? - coś mi się wydaje że jakby to on blokował to WCALE byś się z niektórymi graczami nie połączył
==================
A ha - jeszcze jedo : właśnie do mnie dotarło że piszeż że z niektórymi jest normalna prędkość gry MIMO że mają kiepskie łacze ...

Zatem ci pozostali - co mają niby dobre łącza, albo mają zwykłe lub wręcz słabe ale z 21 wieku, a mimo to muli, oni mają kiepski modem ...
A właściwie gdzieś między ich procesorem i RAM a wtyczką do neta coś hamuje (nie koniecznie modem) - niech zadbają o swoje kompy - uwalnianie RAM opisane>>tutaj<< (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=97535#p97535) i kawałek dalej w tym poście (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=98392#p98392).