PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc techniczna

Strony : 1 [2] 3

DARKSTAR585X
03-12-2013, 18:27
Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją...i to dwa razy (zrobiłem reinstal)

Araven
03-12-2013, 19:00
To zainstaluj tak jak podaje Gigantus.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=525138

Coś robisz źle, albo instalujesz nie tam gdzie trzeba.

DARKSTAR585X
03-12-2013, 19:19
Zainstalowałem tak jak podaje Gigantus , włączam kampanie i nadal wywala po menu :(

Araven
03-12-2013, 20:16
viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Użyj programów wyżej.
Jak nie pomoże to chyba czas na reinstall Medka II i Kingdoms.

DARKSTAR585X
03-12-2013, 21:10
Robię reinstal medka. Zobaczę czy wtedy call of warhammer zacznie działać

DARKSTAR585X
03-12-2013, 22:13
Po reinstalu to samo nadal wywala :(

Araven
04-12-2013, 00:05
Coś źle robisz. Albo masz uszkodzoną instalkę, nie wiem.
Kilkuset ludzi zainstalowało i im działa.
Co Ty instalujesz?
Mod się nazywa Rage of the dark Gods
Call of Warhammer to była stara wersja.
Ile zajmuje mod i jak się nazywa.
Jaki masz system operacyjny?
Gdzie gra? N adysku systemowym? Czy na innym?

KarrboRozmaryn
04-12-2013, 01:26
Witajcie. W zarysie problem wygląda tak: grałem w CoW od Ragnara już dość długo. Wkurzało mnie jednak że przy niektórych dużych bitwach wyskakuje błąd i wywala mnie do pulpitu. Trafiłem na forum przeczytałem uważnie kilka wątków. Ściągnąłem i zainstalowałem wersję gry od Gigantusa oraz program do patchowania.
Zacząłem nową kampanie (bo sejwy z CoW rosjan są niekompatybilne..) gram Krasnoludami i już od pierwszej bitwy wywala mnie błąd do pulpitu. Masakra. W wersji rosjan pierwszy błąd miałem w 40 turze (gra Reikslandem).
Garść faktów:
1.Gra zainstalowana na świerzo tj po odinstalowaniu wszystkiego łącznie z podstawą i zainstalowaniu od nowa.
2. instalacja zgodna z instrukcją (jedynnie bez spolszczenia)
3. instalacja na dysku c / systemowym - pliki moda są w podfolderze: ...mods / Rage of Dark Gods
4. sprzęt: AMD 2,66 ghz; 3 gb ramu; grafika ati hd 7750 2gb, system windows xp 32 bity.
5. spaczowałem plik Medievala II oraz Kingdoms programem patch4gb poprawiającym wydajność / z tego forum także.
6. ustawienia graficzne mam na full tj 1280x1024 i wszystko najwyższe możliwe bo karta graficzna chyba nie jest zła; jednak z doświadczenia z modem CoW od rosjan wiem że zmiana ustawień na niższe nie pomagała

7. drażniący szczegół: w modzie CoW Ragnara wywalało mnie w trakcie wczytywania bitwy / w modzie Gigantusa co o wiele gorsze wywala mnie już w jej zawansowanym trakcie. Masakra :(

Proszę o pomoc bo sprawa zrobiła się nieprzyjemna.. ;) Wracać do CoW rosjan? Coś naprawić? hmm...?

DARKSTAR585X
04-12-2013, 09:34
Mod zajmuje 8.91gb nazywa się "Rage_of_dark_Gods" .Gra jest na dysku E (na C mam system)

T&D TWC
04-12-2013, 09:43
A bierzesz własna kampanie czy burza chaosu???
Rozzmaryn daj loga.

Coolecka
04-12-2013, 10:00
KarrboRozmaryn możliwe, że przesadziłeś z ustawieniami lub coś źle zrobiłeś z tym plikiem 4gb, mi osobiście on nie działał, ale już nie pamiętam co powodował.

Araven
04-12-2013, 11:52
Darkstar wywal wszystko zainstaluj Gigantusa po angielsku i odpal po angielsu.
Map.rwm usuwasz z data/world/maps/base?
I odpalasz Kampanię Burzy Chaosu? nie własną kampanię?
Jak odpali po angielsku dopiero zainstaluj spolszczenie.

Karborozmaryn zmień ustawienia grafiki zmniejsz szczegóły, skalę jednostek wyłącz np. wysokie cieniowanie, komp może nie dawać rady.

T&D TWC
04-12-2013, 12:29
Araven jego sprzęt jest nieznacznie lepszy od mojego gruchota, a mi chodzi....
Spróbuj wyłączyć shadery.

DARKSTAR585X
04-12-2013, 14:28
Po ponownym ściągnięciu patcha 1.5.1 od Gigantusa(pomyślałem że podczas ściągania mógł wystąpić błąd na 99%)podczas instalacji tego patcha pokazał mi się error(poprzednio go nie miałem) "File corrupt or uneadable: mods\Rage_of_dark_Gods\data\models_stat_textures_t obdringer.tga" wie ktoś jak to naprawić ???

Araven
04-12-2013, 14:32
Wstawię Ci to zaraz. Oby pomogło.
Jak nie pomoże pobierz patch inną przeglądarką.
http://www.sendspace.pl/file/77a93f69239c839a704de2a
Wypakuj i wrzuć tam gdzie sam podałeś w opisie błędu.
Czyli do mods\Rage_of_dark_Gods\data\models_stat\textures

DARKSTAR585X
04-12-2013, 14:47
Araven dziękuje za pomoc wszystko działa :)

Araven
04-12-2013, 14:49
Proszę.
Jestem Araven.
Czyli instalka była uszkodzona, jeden mały pliczek.

ArcherGuard
04-12-2013, 20:49
Araven Ty to masz do nich cierpliwosc:P

KarrboRozmaryn
06-12-2013, 12:21
Po Waszych radach zrobiłem tak:
Odinstalowałem ponownie grę łącznie z podstawką. Wyczyściłem dokładnie dysk, system, rejestr - zrobiłem defragmentację dysku, rejestru. Zainstalowałem ponownie grę od początku. Spatchowałem 4gb.

Zacząłem testowo kampanię Dark Elves, High Elves. Dark Elves szło całkiem nieźle aż do 25 tury - jednak kampanię grałem na małych oddziałach po 62 ludków (bo tak się samo domyślnie ustawiło). High Elves dograłem do 15 tury - 5 bitew poszło sprawnie, na 6 bitwie gra się ponownie wysypała jak przy Krasnoludach.
Co ciekawe - pierwsze 5 bitew było porównywalne lub większe niż ta 6..

Grę High Elves - zacząłem już na oddziałach po 125 ludków (bo to o wiele przyjemniejsze) ale z wyłączonymi cieniami, rozdzielczość zostawiłem najwyższą dostępną dla mnie bo mniejsza wygląda na prawdę kiepsko, a gra poza wysypywaniem się chodzi bardzo płynnie.. Zmniejszyłem tylko detale do średnich lub wysokich.

Bardzo Was ponownie proszę o pomoc.

W serię grałem kiedyś dawno - zaczynałem w młodości kiedy tylko się pojawił Shogun TW, potem Medieval, Rome. Kiedy odkryłem że jest coś takiego jak CoW (czy Rage of dark Gods) specjalnie dla tej gry dokupiłem do mojego starego PC 2 gb RAMu i najlepsza możliwa do płyty jaką mam kartę: Ati Radeon HD 7750 2GB - specjalnie dla tej gry :) - bo oprócz tego dawno przez wiele lat grałem zapamiętale w Warhammera Fantasy Battle - Bretanią, Undeadami, Skavenami etc..

Niestety nie mogę załączyć pliku loga z gry do postu więc wklejam zawartość w całości poniżej:
"21:05:05.156 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
21:05:05.156 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
21:05:05.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
21:05:05.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
21:05:05.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
21:05:05.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
21:05:05.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
21:05:05.171 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
21:05:57.562 [game.script] [always] Germanicu5 ReallyBadAI v5.6 Running. Please upload log and savegames when reporting battle CTDs.
21:07:09.437 [data.invalid] [error] BATTLE_MAP_AREAS unhandled situation : See Charlie

21:07:17.859 [system.rpt] [error] Sigma preserve us, Chaos has taken over!

Closing the gates to save our souls!"

Czy jest możliwe że ta karta graficzna jest odpowiedzialna za te problemy? Może jednak mam jakieś błędy jeszcze w samej instalacji? Zrobiłem ją dokładnie zgodnie z instrukcją z: viewtopic.php?f=368&t=14432 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=368&t=14432) - bez spolszczenia, ale nic więcej poza instalacją do wersji angielskiej wskazanych w instrukcji plików + pachowaniem 4gb nie robiłem.

Araven
06-12-2013, 12:38
Karta jest chyba mocna, ja mam 5870 i i 1 GB pamięci na niej.

Ale mam 16 gb ram i Win7 64 bitowy.

Spróbuj dokupić pamięci Ram albo ją wymień Windows XP bodajże 3.5 GB obsługuje. Jak masz 2 to może podnieś do 3.5 albo 4.
Chodzi mi o pamięć montowaną na płycie głównej, nie o pamięć karty graficznej (ta jest stała o ile wiem).
Kiedyś na starym kompie po dodaniu pamięci było dużo lepiej u mnie, ale wtedy w Rome I grałem.
Spolszczenie zainstaluj jest świetne, i nie powoduje ctd. Grałem po kilkaset tur różnymi nacjami.

KarrboRozmaryn
06-12-2013, 17:55
Araven'ie dziękuję Ci za pomoc i proszę o więcej jeśli coś Ci się nasunie. Aktualnie mam już w sumie 3Gb Ramu. To wciąż bardzo niewiele, ale przy tym systemie tak jak piszesz mogę mieć maksymalnie 3,5 gb, a to by wymagało wymiany drugiej kości z 1GB na 2GB, a nie spodziewam się żeby efekt był tego wart. Będę jeszcze testował grę na trochę mniejszych oddziałach i niższych ustawieniach szczegółów i efektów. Jeśli komuś przyjdzie pomysł, co może u mnie generować taki problem to wciąż proszę o radę.

Ja mam jeszcze jeden trop ewentualny. Na płycie głównej mam w BIOSie dostęp do ustawienia dostępu do PCI Latency Time. Aktualnie mam ustawiony na 96 - mogę tą wartość zwiększyć stopniowo do 256 albo zmniejszyć do 32. Może ten parametr coś mi psuje w wydajności??

Araven
06-12-2013, 18:02
Jaki masz DirectX ?
I jakie sterowniki do karty?
To może mieć spore znaczenie.

KarrboRozmaryn
06-12-2013, 18:58
Hej.
Mam DirectX 9.0c
Sterownik: 9.0.100.1800;
to jest najnowszy dostępny ze strony ATI dla tej karty - plik sterownika nazywa się: 13-9_xp32_dd_ccc_whql

A może powinienem zainstalować grę na dysku D (niesystemowym) na forum są takie podpowiedzi też?

Araven
06-12-2013, 20:55
Możesz spróbować.
Ale wcześniej zainstaluj ponownie DirectX np. z Dobrych programów.

KarrboRozmaryn
08-12-2013, 16:57
Araven'ie DirectX z dobreprogramy.pl ani zmiana dysku nie rozwiązały ostatecznie mojego problemu. Reinstalacja sterownika też. Uruchamiam teraz też grę w trybie maksymalizującym dostępne parametry pod grę: użyłem programu Razer Game Booster. Wgrałem też spolszczenie. Próbowałem grać na bardzo obniżonych ustawieniach bez cieni, refleksów świetlnych, połysku. Cały czas wyrzuca mnie na pulpit. Wklejam poniżej najnowszego loga:
"16:45:26.578 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
16:45:26.578 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
16:45:26.609 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
16:45:26.609 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
16:45:26.609 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
16:45:26.609 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
16:45:26.609 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
16:45:26.609 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
16:46:14.656 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11621, column 21
Could'n find description string for trait(DivineProtection) level(Blessedly_Lucky_desc).
16:46:14.656 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11622, column 28
Could'n find effect description string for trait(DivineProtection) level(Blessedly_Lucky_effects_desc).
16:47:06.984 [game.script] [always] Germanicu5 ReallyBadAI v5.6 Running. Please upload log and savegames when reporting battle CTDs.
16:48:17.390 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka"

Nowością jest coś czego wcześniej nie było - może to jakiś trop. Wcześniej podstawowy Medieval II odpalał się normalnie i wszystko działało bardzo płynnie. Teraz zdarzyło się już że nawet przy uruchamianiu gra dostała błąd i wyrzuciła mnie do pulpitu.
Czy macie może jakiś inne pomysły?

Araven
08-12-2013, 17:22
Usuń plik map.rwm i wczytaj save, rusz agenta i zapisz. Próbuj przepchnąć.

Mody mają błędy czasami i bugi i wywalają.
Ten akurat ma ich mało.

Ja nie cudotwórca. Laptopy nie są do gier.
Widocznie sprzęt jest za słaby na tak dużego i wymagającego moda.

KarrboRozmaryn
08-12-2013, 18:15
(08.12.2013) Świetna rada!! Po tym zabiegu gra (jak na razie) ruszyła. Rozegrałem tą felerną obronę Marienburga przed Zwierzoludźmi bez najmniejszego przycięcia. Bardzo dziękuję Araven'ie.
===
(12.12.2013) Pociągnę ten wątek bo może przyda się komuś z podobnymi problemami, które z góry mówię mi udało się w końcu rozwiązać. Po wykasowaniu map.rwm gra ruszyła ale po kilku turach wszystko wróciło do normy czyli wyrzucanie co chwilkę do pulpitu. W końcu po licznych próbach zrobiłem tak:
1. ponownie odinstalowałem grę w całości
2. wyczyściłem system łącznie z de instalacją sterowników (defragmentacja; porządek w rejestrze)
3. wyrzuciłem przyspieszacze w stylu Razer Game Booster i ustawiłem na stałe maksymalną wydajność w systemie swoimi metodami + trochę za pomocą programu xp-AntySpy
4. zainstalowałem ponownie sterowniki, directX 9.0c ze strony dobreprogramy.pl
5. zainstalowałem grę od początku i nie spachowałem jej programem '4gb Patch'

Od tego momentu gra chodzi płynnie ani jeden raz nie miałem awarii - testuje już kilkadziesiąt (ok 90 tur)

Moja hipoteza jest taka że zamieszanie wprowadził '4gb Patch'. Nie potrafię w 100% rozgryźć działania tego programu (znalezione opisy nie są specjalnie wyczerpujące) ale on mówiąc najogólniej akceleruje działanie 32 bitowych programów na 64 bitowych systemach z 4gb lub więcej RAMu. Skoro ja mam 32 bitowy system (i nie jest to laptop ale pełnokrwisty PC z nienajgorszą karta graficzną) oraz mam 3GB RAMu to prawdopodobnie ten program generuje konflikt. Rzeczywiście odczuwałem przyspieszenie wczytywania się gry, bitew etc. Teraz bez 4gb Patch trwa to trochę dłużej ale MOD chodzi płynnie na najwyższych ustawieniach! z wyłączonym cieniowaniem. Hipotezę opieram o to że opisane wcześniej 4 punkty robiłem wiele razy i za-eksperymentowałem tylko z 5 i właśnie wtedy pojawiła się od razu ogromna różnica.
Oczywiście zakładam że mogę się mylić. Jeśli jest tu jakiś programista który to obali to jestem otwarty jak najbardziej.
Pozdrawiam

selwek
23-12-2013, 17:48
Witam. Gram Wysokimi Elfami, gdy moją armią wychodziłem ze stolicy gdzieś wcięło mi mojego lidera frakcji, ni jak nie mogę go znaleźć. Gdy klikam na niego poprzez drzewo genealogiczne i sprawdzam jego miejsce pobytu kieruje mnie do stolicy, jednak ciągle go tam nie ma.

Araven
23-12-2013, 20:08
Wyjdź z moda i wczytaj ponownie, może się znajdzie.

T&D TWC
23-12-2013, 22:30
Ekspedycje elfów nie maja przywódców na mapie...Są tylko heiry o ile dobrze pamiętam.
Przywódcy(królowie) są na Ulthuanie i nie występują w cow.

Araven
24-12-2013, 12:44
Dzięki. Masz rację.

selwek
24-12-2013, 13:21
Przepraszam, chodziło mi oczywiście o tego księcia, czy jak mu tam, w każdym bądź razie jakoś się znalazł, podjerzewał ,że zaszył się w nowo wybudowanym domie publicznym. ;)

Arroyo
11-01-2014, 19:34
Mam jeden problem. Mam zapis do mojego AAR i jak go wczytuję, to wyskakuje błąd "Medieval 2 napotka" i wyłącza się gra. Jak sobie mogę poradzić z tym błędem? Dodam, że to jedyny mój zapis, bo autosave'ów nie używam.

Araven
11-01-2014, 19:37
Może coś zmieniałeś w międzyczasie?
Usunięcie map.rwm nic nie dało?
Czasem savy się uszkadzają. Rzadko, ale się zdarza.

Arroyo
11-01-2014, 19:42
No to pięknie. Usunięcie map.rwm nic nie dało, a na dodatek AAR mój poszedł się kochać :(

merikallio
22-01-2014, 12:10
Witam wszystkich jako nowy,
Przeszukałem forum (także angielskie) ale jakoś nie mogę znaleźć. Czy znacie jakiś bezpieczny (łatwy w instalacji) mod, plik czy cokolwiek, co poprawia strategię stosowaną przez AI (w kampanii i na polu bitwy)?

Chodzi oczywiście o wersję RoDG 1.5.1. Próbowałem z modem G5BadAI, ale instalka nie poszła.

Wiemy, jak to w kampanii wygląda - frakcja rebelsów tylko się broni, AI jest mało agresywny, w bitwie szarżuje na piki, w oblężeniach gubi się na ulicach miast lub pcha w jedno wąskie gardło. Zamiast tysięcy spawnów nowych armii wolał bym, żeby komp lepiej wykorzystywał te siły, którymi dysponuje.

Macie jakieś sugestie

Dzięki

Araven
22-01-2014, 12:27
Witaj.
Co do ai bitewnego zajrzyj tutaj viewtopic.php?f=32&t=8859 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8859) . Jest tam opisane jak ręcznie zainstalować ai bitewne Germanicusa wersja 5.7 z Manual Integration. Jaki rozumiem zainstalowałeś je w mods? Tak?
Jesli w bitwie doradca wyskakuje na moment i się chowa zaraz, znaczy ai raczej działa.

Co do ai strategicznego z tym ciężko. testowałem kilka, ale to mod tak specyficzny, że jednak gram na oryginalnym ai na VH. Ze zmianami moimi i D MageA. Ułatwiona rekrutacja itp. Mod jest piękny graficznie, ale szybko się nudzi. jednakże co jakiś czas wracam do niego na 1 czy 2 kampanie.

merikallio
22-01-2014, 13:25
Dzięki za szybką odpowiedź.

Wrzóciłem za Twoim przykładem ręcznie 4 pliki z G5.7 (podmieniłem w folderze DATA z oryginalnymi). Zmówię pacierz i odpalę grę:) Najwyżej reinstalka, chociaż mnie akurat wersja gigantusa śmigała bez zastrzerzeń.

W Warhammera fabularnego grałem jeszcze w latach 90-tych. Mod raczej mi się nie znudzi. To jedyne uniwersum fantasy jakie uznaję. Książki Tolkiena np. są genialne, ale gry w tym świecie zbyt naiwne i cukierkowe. Odwrotnie w Warhammerze - książki do kitu ale klimat gier niesamowity.
Pozdrawiam

Arroyo
22-01-2014, 13:35
Pffff... do kitu książki? Żartujesz chyba - przygody Gotreka i Felixa oraz Rota są bardzo dobrymi książkami. Natomiast gry w świecie Tolkiena są w porządku. Ale to już podchodzi pod inny temat, dlatego zapraszam do Skryptorium :)

Araven
22-01-2014, 14:10
Należy wrzucić oba katalogi z Manual Integration z ai bitewnego Germanicusa do katalogu Warhammera i nadpisać. Usunięcie pliku map.rwm z katalogu base nie zaszkodzi.

merikallio
23-01-2014, 08:58
Zrobiłem jak napisałeś, Araven i po paru bitwach w kampanii (z beastmenami tylko niestety) trudno powiedzieć, czy jest róznica. Komp walczy może trochę ostrożniej. Doradcy nie uświadczyłem. Natomiast mam wrażenie, że zniknęły zdolności specjalne jednostek. Po kliknięciu na rycerzy czy minotaury brakuje 'powerfull charge' (jestem pewny, że ją mieli) czy wzbudzania strachu u rycerzy Morra. W bitwie też z resztą nie widać by zaszarżowana piechota wylatywała w powietrze.
Miał ktoś taki problem?

Araven
23-01-2014, 10:00
To ai nie wpływa na opis jednostek ani ich zdolności specjalne. Czyli to czy je masz czy nie, nie wpływa na jakąkolwiek cechę czy zdolność minotarurów i nikogo innego.
To ai wpływa na to jak komp rozstawia wojsko i jak nim atakuje w bitwie...
Sprawdź w mods czy masz katalog g5. Jak nie masz znaczy nie zainstalowałeś ai Germanicusa wersja 5.7.
Wejdź w niego potem w Manual Integration skopiuj katalogi data i preferences wi wrzuć je do głównego katalogu Rage_of_dark_Gods i nadpisz wszystko.
Usuń map.rwm z katalogu base z moda i graj.

Thog
27-01-2014, 21:16
Witam , mam problem z tym modem, a dokładnie ze spolszczeniem do niego. Mam wersję od Gigantusa , wszystko działa dobrze na orginalnym folderze txt ,a gdy zgodnie z instrukcją wklejam spolszczenie gra wraca do menu glównego po kliknięciu rozpoczęcia kampanii. Przy własne/szybkiej bitwie wywala do pulpitu. Ktoś wie jak sprawić , aby dobrze chodziło na spolszczeniu?

Arroyo
27-01-2014, 21:29
Tłumaczyłem to już tutaj nieraz... przerzuć oryginalny folder text na pulpit. W folderze z CoW usuń go później i na jego miejsce wrzuć folder text ze spolszczeniem :)

Thog
27-01-2014, 21:34
DMageA, cały czas tak robię. Napisałem że spolszczenie kopiuje zgodnie z instrukcją, nie nadpisuje na orginaly folder txt.

Araven
27-01-2014, 22:28
Thog.
Spróbuj z tym text: http://www.sendspace.pl/file/63543999979161bc622a9bf
Na pewno poinstalowałeś patch i fiksy wszystkie w dobrej kolejności?

Thog
27-01-2014, 23:26
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Okazało się , że wgrałem patch 1.51 do wersji rosyjskiej ,a nie do tej od Gigantusa. Teraz wszystko chodzi dobrze.

nic00n
10-03-2014, 19:50
Hej. Zainstalowałem grę z linka od giantusa. Jak instaluje patch 1.5.1 to instalacja przerywa się na 22% i wyskakuje błąd: moda/Rage_of_dark_Gods/data/models_strat/textures/VAM_mage.tga:This file contains invalid data. (error21FC)
Ogólnie gra się odpala i mogę grać bitwy ale jak chcę grac kampanie, po wyborze frakcji i naciśnięciu start cofa mnie do menu głównego.

Nie wiem co teraz zrobić.

zabikm1
02-04-2014, 20:00
Siemasz mam prośbę.
Czy mógłby mi ktoś dać orginalny plik txt o nazwie "campaing-script" z wersji 1.5.1 ?

Araven
02-04-2014, 20:45
http://www.sendspace.pl/file/183c770034c34424c54f45a campaign.script do 1.5.1

nic00n jakoś przeoczyłem Twój post, dalej potrzebujesz tego pliku co powoduje error? Wystarczy go wgrać do moda i powinno być ok. Jak potrzebujesz to napisz, wstawię.

zabikm1
02-04-2014, 20:49
Wielkie dzięki.

Majkello
07-05-2014, 09:16
Cześć, wracam bo długiej przerwie, odchodząc w chamski sposób i wgl. głupio za co bardzo przepraszam, ale mam pytanko co do Warhammera. Chodzi mi konkretnie o campaign_script.txt, bo tworzę program który miałby wyodrębnić wszystkie skrypty i pozwolić wybrać użytkownikowi tylko te które chce. W wymienionym pliku jest wzmianka o ;Sacking script and skeleton script. Hick, a w kodzie tego skryptu znaleźć nie mogłem. Czy ma ktoś informację czy ten skrypt wgl. był ostatecznie dodany do gry?

Araven
30-05-2014, 07:51
Postaram się sprawdzić te skrypty. Chyba ich nie ma. Tam są skrypty pooddzielane, wyszczególnione są chyba tylko te wymienione na początku.
Taki program do wyboru skryptów jest w MOS 1.6.2, fajnie to działa w MOS.

selwek
30-05-2014, 13:26
Miał ktoś problemy podczas gry Karaz-Ankor? tzn wywala w trakcie bitwy z goblinami. ( gdy grałem na customnie krasnalami śmigało jak trzeba)

Araven
30-05-2014, 13:36
Jaka wersja moda? 1.5.1 z wszelkimi fixami?
Co do wywalania, mod jest stabilny ale czasem wywali. Rób częste savy, ew. obniż wymagania grafiki.
W bitwach nie należy za szybko klikać bo wtedy często wywala, dużo poleceń w krótkim czasie dla wielu jednostek powoduje często ctd.
Niekiedy za ctd odpowiadają warunki terenowe, w jakich toczy się walka.

selwek
30-05-2014, 13:48
Czy fix Rage of Dark Gods - Patch 005 również instalować? - Nie ważne, jednak mam tego patcha.

Raster123
30-05-2014, 15:11
Wszystko masz w instrukcji kilka tematów niżej :P

Araven
30-05-2014, 15:39
Selwek: nie zainstalowałeś patcha?????????????????????????????????????????
Wow.

Jak wyżej znajdź temat INSTRUKCJA INSTALACJI i poinstaluj fixy i patch, w kolejności i w sposób tam opisany.

Majkello
30-05-2014, 22:47
Jeśli dobrze połapałem się ze skryptami to mam wszystko dobrze podzielone, tylko nie mogłem w żaden sposób znaleźć tego jednego. No, ale możliwe że go tam wcale nie ma i pozostał tylko wpis. Zobaczę jak działa ten program z modyfikacji MOS, lecz pewnie nie będę mieć dużego pola popisu by zrobić naprawdę rozbudowane narzędzie.

Araven
31-05-2014, 10:29
W MOS pojawia się krótkie info o danym skrypcie, i albo go akceptujemy albo nie.
Różne frakcje mają oczywiście różne skrypty niekiedy, ale większość skryptów dotyczy wszystkich nacji w grze.

Majkello
31-05-2014, 14:51
Czyli w MOS jest to zrobione wewnątrz gry? Bo jeśli tak to ja nie dam rady i raczej zrobię to w formie zewnętrznego programu.

Araven
31-05-2014, 15:49
Tak w MOS jest to wewnątrz gry, przy starcie kampanii wybiera się skrypty.

pawciu2293
15-06-2014, 13:33
Mam problem z dźwiękiem w modzie. Tzn. muzyka z moda, dźwięki po wyborze armii działają ok, ale nie ma dźwięków podstawowych typu : marsz armii, strzelanie z łuków itd. Mam wersję od Gigantusa z zainstalowanym patchem i fixami. Proszę o pomoc

Araven
16-06-2014, 11:15
Usuń map.rwm z katalogu base i spróbuj odpalić po restarcie kompa. Instalowałeś wg opisu instalacji z naszego Forum?

pawciu2293
17-06-2014, 09:19
Tak instalowałem wg opisu. A po usunięciu tego pliku i resecie kompa jest gorzej bo została sama muzyka. :C

Araven
17-06-2014, 09:39
Jakbyś miał dobrze zainstalowane, to usunięcie tego pliku, nigdy by nic nie pogorszyło. Ja go często usuwam, po wszelkich zmianach jakie robię w plikach.
Wejdź do data moda do katalogu sounds i usuń events.dat, events.idx oraz Voice.dat, Voice.idx (usunąć je należy gdy inaczej nie zostaną wczytane poprawki z właściwymi zawołaniami jednostek).
Przy instalacji moda się tego nie robi, ale jak masz problemy to spróbuj jak wyżej.
Jak to nic nie da usuń moda i ew. zainstaluj ponownie. Jaki masz system, podaj ścieżkę do moda.

pawciu2293
17-06-2014, 10:11
Nadal tylko muzyka :C ścieżka jest taka C:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\Rage_of_dark_Gods. System to windows 8.

Araven
17-06-2014, 10:34
Na Win 7 i 8 gry powinno się instalować poza Program Files. Najlepiej na innej partycji niż Windows.
Usuń moda. Wyłącz UAC w Win8 i zainstaluj ponownie, jak nie będzie działać, to raczej pozostaje przeinstalować Medka na inną partycję niż C.
Poczytaj w necie jak wyłączyć UAC.
Instalując czytaj ponownie Instrukcję.

Thomson2000
06-08-2014, 17:25
Witam , mam problem z bitwami np. jak chce zrobić oblężenie w kampanii (zacząłem grać Ostenmarkiem) to wywala mnie do pulpitu i wyskakuje :
Medieval II napotka. Tak też się dzieje jak gram we własną bitwę na niektórych mapach. Proszę o pomoc. Ps. Mam Windows 7

Araven
06-08-2014, 17:46
Witaj.
Jaka wersja od Gigantusa? Masz wszelkie fixy i patche, wgrane wg opisu instalacji?, z tego linku: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9248-INSTRUKCJA-INSTALACJI-Rage-of-Dark-Gods-Call-of-Warhammer

Thomson2000
06-08-2014, 21:25
Jak wgrać tą wersje od gigantusa bo ściągłem to z oficjalnej strony i nie wiem gdzie to wkleić

Araven
06-08-2014, 21:33
Przecież w poście 318 podałem Ci link do Instrukcji instalacji, czyli opisu jak zainstalować wersję Gigantusa...

Thomson2000
07-08-2014, 12:34
Dziękuje za pomoc, działa :D

Araven
07-08-2014, 14:39
Fajnie, jak się poinstaluje wszystko prawidłowo wg Instrukcji. Mod jest bardzo stabilny.

garrus2
20-09-2014, 18:57
Witam. Mam problem z Rage of Dark Gods. Otóż gdy chce go uruchomić wyskakuje mi błąd z takim komunikatem: '' Sigma preserve us, Chaos has take over! Closing the gates to save our souls ". I tak za każdym razem. Próbowałem reinstalować moda ale to nic nie daje. Może wy coś wymyślicie. Z góry dzięki za pomoc.

EDIT: Mod oczywiście w wersji Gigantiusa.

Araven
20-09-2014, 19:39
Witaj.
Wszystkie patche i fiksy poinstalowane we właściwej kolejności masz wersję 1.5.1 ? Wg Instrukcji Coolecki z naszego Forum ? Link do Instrukcji instalacji: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9248-INSTRUKCJA-INSTALACJI-Rage-of-Dark-Gods-Call-of-Warhammer

Raz na ruski rok może taki komunikat wyskoczyć, ale jak wyskakuje często to coś zainstalowałeś nie tak jak należy.
Usuń plik map.rwm z katalogu base i zobacz czy to coś pomoże.

garrus2
20-09-2014, 21:04
Usunąłem ten plik i nadal to samo. A co do instalacji to postępowałem zgodnie z instrukcją zamieszczoną na stronie. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale wcześniej próbowałem zainstalować Third Age'a ale gdy chciałem go uruchomić wyskakiwał znowu taki komunikat: Third Age encountered an unspecified error and will now exit.

Araven
20-09-2014, 22:19
Jaki masz system operacyjny ???
Podaj dokładną lokalizację moda,

Obstawiam, że masz Win7 nie wyłączone UAC a gry w C:\ Programes Files itd, prawda?

garrus2
20-09-2014, 22:49
Tak mam Win 7 x64. Ale gry mam na partycji D:\ Program Files. A samego moda mam zainstalowanego tu: D:\Total War\ SEGA\Medieval 2 Total War\mods\Rage_of_darks_Gods

Lwie Serce
20-09-2014, 23:07
Nie odpowiedziałeś na pytanie Aravena dotyczące UAC :)

garrus2
20-09-2014, 23:44
Przepraszam przeoczyłem. UAC to kontrola konta użytkownika? Jeżeli tak to mam go wyłączonego.

Araven
21-09-2014, 00:13
Poczytaj nieco sam, z 20 razy to było wałkowane. 99% problemów wynika z faktu złego instalowania i uważania, że się instaluje zgodnie z Instrukcją. :D
Ile ci zajmuje katalog z modem?Na oko powinno być 8.59 GB na dysku mniej więcej, masz coś koło tego ?

Instrukcja Coolecki jest dokładna bardzo, wystarczy czytać i realizować.
Jak nie odpala to źle zainstalowane, albo niekompletnie.
Instalacja tego moda jest nieco zakręcona, ale Instrukcja ją dobrze opisuje.
Ew. zajrzyj na TWC i poczytaj ja po angielsku, jak tak wolisz.

garrus2
21-09-2014, 14:33
Mod u mnie zajmuje ok. 8,63 GB

Araven
21-09-2014, 15:01
To niby dobrze.
Ew. wyłącz UAC lub sprawdź czy jest wyłaczone, usuń katalog z modem, albo zmień jego nazwę i wolno instaluj od nowa wg Instrukcji.

Jak dalej będą problemy, to odinstaluj Medka i zainstaluj poza Program Files i najlepiej na innej partycji jak system Win7.

Wersja Gigantusa po prawidłowej instalacji jest bardzo stabilna, dorzucisz spolszczenie Coolecki, campaign_script Chochlika20 i rekrutację Arroyo i masz super moda.

garrus2
22-09-2014, 17:52
Dobra, mod w końcu działa. Przyczyną błędu okazała się złe podanie ścieżki instalacyjnej :D Zamiast zmienić tylko dysk na którym była gra ja jeszcze dopisywałem /mods/Rage_of_dark_Gods. Dzięki Ci za pomoc.

Araven
22-09-2014, 18:37
No patrz, czyli jednak nie instalowałeś zgodnie z Instrukcją. :devil:
Dobrze, ze sprawdziłeś, bo wielu co im nie odpala, nie dopuszcza możliwości, że to oni popełnili błąd w czasie instalacji, zwalając to na moda zwykle.

Lwie Serce
22-09-2014, 18:50
Ja chyba w końcu w każdym temacie pomocy technicznej dopiszę wielkimi literami - "upewnij się 10 razy, że dobrze zainstalowałeś a potem pytaj" ;D

garrus2
23-09-2014, 15:47
Przepraszam Was że zawracam wam drugi raz głowę ale mam pewien problem ze spolszczeniem ponieważ gra pozostaje po angielsku pomimo spolszczenia. Otóż ściągam plik,wycinam folder text z moda na pulpit później tworze nowy folder i wklejam plik z linku do nowego folderu text wraz ze wszystkimi plikami za starego folderu oprócz plików binarnych do folderu data moda, więc chyba robię wszystko zgodnie z instrukcją, ale po ostatniej walce z modem w to wątpię :D

Araven
23-09-2014, 16:20
Instalacja:
1. Robimy kopię katalogu text z SEGA / Medieval II Total War / mods / Rage_of_dark_Gods / data. Katalog text z moda wycinamy i wklejamy w bezpieczne miejsce. Katalog text jest w data moda Rage of dark Gods.
2. Pobrane spolszczenie wypakowujemy, potem katalog text wrzucamy do moda, nic nie nadpisujemy bo zgodnie z punktem 1, wcześniej wycięliśmy angielski text.
3. Zaczynamy grę.

W/w opis masz w poście nr 1. Niepotrzebnie robisz kolejny katalog. Masz wyciąć oryginalny katalog text z data moda i gdzieś sobie go zachować, nie na pulpicie najlepiej. Pobrane spolszczenie dajesz na pulpit i wypakowujesz i masz katalog text, taki żółty, prawda ?. I tenże wypakowany katalog text wrzucasz do data moda. To jest banalnie proste...

Daj znać czy sobie poradziłeś.

garrus2
23-09-2014, 16:56
Dobra dzięki wielkie Araven spolszczenie działa. Miałeś racje że niepotrzebnie kopiowałem te pliki ze starego folderu :wall:. Ach te moje umiejętności czytania ze zrozumieniem są świetne :D Dzięki jeszcze raz i przepraszam za kłopot. Myślę, że zagram teraz Kislevem.

Jan Skrzetuski
27-09-2014, 19:18
Czy ktoś wie czemu kampania Wysokimi Elfami na przełomie 62/63 tury przy kolejce Zwierzoludzi lub Rebeliantów crashuje? Uprzedzam, wgrałem wszystkie fixy we właściwej kolejności, patche również, dorzuciłem jeszcze spolszczenie.

Araven
27-09-2014, 23:08
Sporadyczne patche mogą być, usuń map.rwm z base, wczytaj save, rusz jakiegoś agenta i próbuj ominąć ctd.
Rób savy co około 5 tur, zmieniaj nazwy. Mod jest bardzo stabilny, ale czasem wywali.
Daj log z katalogu logs, jak nie jest długi, może będzie powód ctd.

Jan Skrzetuski
28-09-2014, 14:09
22:02:31.731 [system.rpt] [always] CPU: SSE222:02:31.732 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
22:02:31.734 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
22:02:31.734 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
22:02:31.735 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
22:02:31.735 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
22:02:31.736 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
22:02:31.736 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
22:02:34.222 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_buildings.txt, at line 3734, column 101
unit(mounted daemonettes bodyguard) does not match up to the ownership for faction(norway)
22:02:34.688 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11561, column 21
Could'n find description string for trait(DivineProtection) level(Blessedly_Lucky_desc).
22:02:34.688 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11562, column 28
Could'n find effect description string for trait(DivineProtection) level(Blessedly_Lucky_effects_desc).
22:02:45.126 [game.script] [always] Germanicu5 ReallyBadAI v5.7 Running. Please upload log and savegames when reporting battle CTDs.
22:03:18.861 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
.

Log powyżej. Wychodzi na to, że jest problem z budynkiem dla daemonetek i dwoma trait'ami.

Wypróbuje sposób z usunięciem map.rwm

PS. Usunięcie .rwm wiele nie dało, wyskoczył taki sam log, na szczęście wskazuje on bezpośrednio kolumny i linijki, z którymi ma problem. Spróbuj go rozwiązać.

Araven
28-09-2014, 14:50
Grasz na oryginalnym pliku buildings czy zmienionej rekrutacji Arroyo?
Jak usuniecie map.rwm nie pomogło, to cofnij się kilka tur wczytaj save i próbuj obejść ctd.
Na pewno masz wszelkie fixy ? jeden z nich zawierał poprawiony campaign_script.
Ja 300 tur Wysokimi Elfami mam i zero ctd.

Ew. w kolejnej kampanii wrzuć plik Chochlika20 z jego campaign_scriptem i usuń map.rwm.
Plik Arroyo + campaign.script Chochlika20 czynią moda dużo fajniejszym.
I masz jakiś problem z ai bitewnym Germanicu5 wersja 5.7, ew. zrób reinstall tego ai.

Jan Skrzetuski
28-09-2014, 19:08
Mam rekrutację Arroyo, a co do save'ów to czapa, bo z przyzwyczajenia jechałem na jednym, więc wszystko poszło się ... Ale w każdym razie dzięki za pomoc

chochlik20
29-09-2014, 10:07
Spróbuj jeszcze jednej trochę niekonwencjonalnej metody. Wrzuć oryginalny plik buildings i spróbuj przejść tę turę, A potem jak się uda znów zamień plik na ten zmodyfikowany przez Arroyo.
Mi starsze sejvy wczytywały się pomimo iż modyfikowałem pliku. Może tak się uda?

Jan Skrzetuski
29-09-2014, 13:32
A masz może ten plik? Bo ja niestety nie mam kopii zapasowej, nie pomyślałem, że coś się może zepsuć.

chochlik20
29-09-2014, 13:47
Na 100% nie jestem pewien czy jest to oryginalny plik, ale chyba tak.
https://www.sendspace.com/file/wt6sfw
Pamiętaj, że jak podmieniasz pliki to warto zostawić oryginał tak na wszelki wypadek. Daj znać czy podmiana plików podziałała.

Araven
29-09-2014, 14:58
Zapisz save na tym nowym pliku od Chochlika i usuń map.rwm po podmianie i może przejdziesz tą turę. rzadko ale się buguje niekiedy jao robię savy co 5 do 10 tur i zmieniam nazwy savów.

Jan Skrzetuski
29-09-2014, 15:09
16:06:55.122 [system.rpt] [always] CPU: SSE216:06:55.122 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
16:06:55.125 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
16:06:55.125 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
16:06:55.126 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
16:06:55.126 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
16:06:55.127 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
16:06:55.127 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
16:06:57.725 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_buildings.txt, at line 3734, column 101
unit(mounted daemonettes bodyguard) does not match up to the ownership for faction(norway)
16:06:58.224 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11561, column 21
16:06:58.224 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11562, column 28

PS. A może spróbować edytować te pliki?

PS. A może spróbować zedytować te pliki?

Niestety bez zmian. Dalej wywala z tego samego powodu.

Araven
29-09-2014, 15:35
Skoro tak, to raczej nowa kampania. I rób kilka savów co jakiś czas, różne nazwy. W Warhammerze tury szybko lecą. :cool:

Jan Skrzetuski
30-09-2014, 15:31
No niby tak, choć co udało mi się osiągnąć, to moje ( i stracone :( ). Fakt, że w 62 tury udało mi się bez straty choćby jednej armii opanować cały półwysep, na którym startują Elfy, a także to, że zmiotłem Druchii tak szybko, a teraz to straciłem, trochę boli. Ale jak się nie ma co się lubi, to zakłada się dres, idzie na miasto i zabiera tym co mają :)

W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc i zaangażowanie.

Nowy
05-10-2014, 21:53
Z racji zamieszczenie pierwszego postu na wstępie chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników forum.

Mam problem dotyczący instalacji moda Call of Warhammer. Po zainstalowaniu moda w wersji 1.5, patcha 1.51 oraz fixów (łącznie 5) mod odpala się bez zarzutu - można rozpocząć kampanie lub stoczyć szybką bitwę. Jednakże w przypadku Wysokich Elfów po kliknięciu w oknie rekrutacji jednostek na ikonę kapłana następuje CTD. Analogiczna sytuacją (tyle że rzadziej) występuje w przypadku kliknięcia na ikonę okrętu Wysokich Elfów oraz okrętu Kislevu. W przypadku innych oddziałów nie ma kłopotów z rekrutacją, bądź przeglądaniem ich statystyk. W przypadku kapłana Wysokich Elfów sytuacja jest tym bardziej dziwna, iż jego nazwa wyświetla się w cyrylicy (w pozostałym zakresie mod jest w wersji angielskiej).

Nadmieniam, iż korzystam z wersji Gigantusa ściągniętego ze strony wskazanej na forum twcenter.net. System Widows 8. Mod jest instalowany na koncie użytkownika z uprawnieniami administratora systemu (nie wiem czy tego dotyczyły wcześniejsze dyskusje na forum dotyczące UAC).

Będę wdzięczny za pomoc - obawiam się, że opisana przeze mnie sytuacja może mieć wpływ na stabilność kampanii.
Nowy.

Araven
06-10-2014, 08:39
Witaj.
Instaluj wg Instrukcji instalacji tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9248-INSTRUKCJA-INSTALACJI-Rage-of-Dark-Gods-Call-of-Warhammer

Wyłącz UAC na czas instalacji, instaluj jako Administrator, nie instaluj moda w Program Files, najlepiej zaś na innej partycji niż system.

Nim zrobisz reinstall, usuń plik map.rwm z katalogu base moda.

chochlik20
06-10-2014, 09:09
Czemu w ogóle grasz w wersji ang. skoro jest spolszczenie do moda? Nim zrobisz co to proponuje Araven wgraj sobie spolszczenie i zobacz czy nad będą CTD się pojawiać.

Frøya
21-10-2014, 09:52
Hej hej!
Mam pewien problem, który nie pozwala mi kontynuować ciekawie zapowiadającej się kampanii Ostermarku...
Chodzi o to, że nie działają mi save z tej kampanii. Dograłam do (około)30 tury. Turę wcześniej straciłam miasto (nie pamiętam nazwy, ale to duże na południe od Kislva) po przegranej bitwie z Inwazją Zwierzoczłeków.
Minęła tura, ruszyłam się jedną flagą, poruszyłam kamerą w prawo i nic nie klikając wywaliło mi grę z klasycznym "napotka". Mówię no trudno, mam jeszcze 4 inne save z poprzednich tur. Lecz co jest najgorsze? Żaden z nich nie działa... pasek wczytywania ładuje się do końca i wyskakuje "napotka" :(
Oczywiście nowe kampanie działają, tak samo jak i nowe save. Nie grają tylko te z Ostermarku.
Instalowałam wszystko zgodnie z instrukcją, nie grzebałam nic w plikach, mam wgrane spolszczenie, wersja Kingdoms 1.5 oczywiście.
Nie próbowałam jeszcze reinstalować gry, ponieważ nie było mnie w domu, jednak chce opisać problem. Być może jest jakieś inne rozwiązanie.
Pozdrówka :)

Araven
21-10-2014, 10:20
Czyli masz wersję Gigantusa 1.5.1 z wszelkimi poprawkami do niej, instalowaną wg Instrukcji?
Spróbuj usunąć plik map.rwm z katalogu base moda i wczytać save.

Masz ustawiony autosave w pliku cfg moda? Autosave rzadko ale niekiedy powoduje uszkodzenia savów. Kilka razy na starszej wersji Warhammera zdarzały mi się uszkodzone savy. I nowe działały jak napisałaś.
Rób co kilka tur zapisy własne ale zmieniaj nazwy zapisów, np. Krasnoludy 34, Krasnoludy 40 czy jak tam chcesz, nie nadpisuj savów, ew. co jakiś czas usuwaj te starsze.

Jak motyw z map.rwm nie zadziała, raczej zostaje nowa kampania. Nie reinstaluj nic na razie. Mod jest bardzo stabilny, ale czasem coś wywali albo sfiksuje save, ale bardzo rzadko przy prawidłowej instalacji.

Frøya
21-10-2014, 10:30
Tak, próbowałam już motyw z map.rmw jednak to nic nie dało.
Wszystko instalowałam zgodnie z instrukcją, ale z twcenter. Zaś patch wgrałam ten z dopiskiem "005" z tej strony: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?525138-RodG-1-5-Easy-and-painfree-Installation&p=11097051#post11097051 + "skrypt chochlika" ;chyba może być?
No nic, szkoda kampanii. Wyłączę autosave i rozpocznę nową grę zgodnie z Twoimi instrukcjami. Nadpisywanie savów również może je uszkodzić?
Dziękuję za pomoc! ;)

Araven
21-10-2014, 11:50
Pisałem o tej naszej Instrukcji instalacji moda z Forum od Coolecki, link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9248-INSTRUKCJA-INSTALACJI-Rage-of-Dark-Gods-Call-of-Warhammer
Ona bazuje na Instrukcji Gigantusa, ale jest po polsku i zwiera dodatkowe wskazówki.

Generalnie nadpisywanie nie ma prawa uszkodzić savów, ale ja tego unikam, bo w tym modzie się to niekiedy zdarza.

Sprawdź sobie z w/w Instrukcją czy poinstalowałaś wszystko ew. fixy i patch zainstaluj ponownie i usuń map.rwm i dopiero graj od nowa.

Możesz grać z auto save, ja go jednak wyłączyłem i robię ręczne savy szybki zapis co turę i co kilka tur zapis pod inna nazwą. jak coś się schrzani mam do czego się cofnąć.

Ja poza skryptem Chochlika gram na zmienionej rekrutacji Arroyo, link do niej jest w temacie.

Verni
02-01-2015, 16:08
Witam. Mam dość dziwny problem z modyfikacją, a właściwie to z ikonką. 529
Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Czy jest to wina strony, z której pobierałem, a może mojego systemu? Posiadam Windows'a 7 64 bitowego.

Andrij Marszałek
02-01-2015, 16:10
Co to wgl za pytanie? - Podaj ścieżke moda itd i czy mod dzia.

Araven
02-01-2015, 16:11
Witaj Verni.
Tu masz link do opisu instalacji i linki do moda, pobierz wersję Gigantusa i fixy i patche do niej.
Link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9248-INSTRUKCJA-INSTALACJI-Rage-of-Dark-Gods-Call-of-Warhammer

Verni
02-01-2015, 17:26
Właśnie pobierałem moda z tej strony. Problemu nie ma z samą grą, a z instalatorem. Po pobraniu tego pliku, instalator nie wyświetla swojej ikonki tylko to co zamieściłem wcześniej. Gdy chcę go uruchomić wygląda to tak:530

chochlik20
02-01-2015, 17:48
Próbowałeś jeszcze raz pobrać plik??

Andrij Marszałek
02-01-2015, 19:18
Czasem źle pobiera. Spróbuje jeszcze raz pobrać właśnie. A najlepiej to na 1.6 czekaj :) - ja się powstrzymuje i czekam mimo iż 1.5 na dysku i kusi :P

Araven
02-01-2015, 19:20
To wersja testowa 1.6. do Gigantusa to pewnie trzeba poczekać. 1.5.1 jest bardzo dobre.

Verni
02-01-2015, 20:38
Próbowałeś jeszcze raz pobrać plik??

Jasne, że próbowałem. Rezultat cały czas ten sam. Co ciekawe spróbowałem pobrać innego moda i było dokładnie to samo:confused:

sadam86
02-01-2015, 20:41
A UAC wyłączyłeś?

Araven
02-01-2015, 20:48
Podaj lokalizację mods, pewnie w Program Files na dysku C (systemowym). jak tak to niedobrze.
Wyłącz UAC w win 7 na czas instalacji. Ew. na czas pobierania wyłącz antywirusa, masz wszystkie 3 party?

Andrij Marszałek
03-01-2015, 09:22
Ja mam Steam na C i mody chodzą :) - no czekam właśnie na 1.6 gigantusa. Po rusku nie gram :)

Verni
03-01-2015, 13:42
UAC wyłączyłem. Grę mam na dysku D. Wyłączyłem antywirusa i dalej efektów brak.

Araven
03-01-2015, 13:50
Ile pobrałeś plików z Instalatora i jaką mają wielkość?
Ty masz w końcu problem z pobraniem instalatora czy z samym zainstalowaniem?
Przy pełnym Instalatorze i wyłączonym UAC oraz grze na dysku D instalacja powinna przebiec bez problemu.

Grę masz legalną? Kingdoms 1.5 ? Inne mody masz działają?

Verni
03-01-2015, 13:56
Problem jest z pobraniem instalatora ( mój błąd - źle to napisałem ). Mam oryginalnego, legalnego Gamebook'a. Kingdoms jest w wersji 1.5

Araven
03-01-2015, 19:47
Przeglądarkę zmień, np. na Google Chrome, popatrz na TWC może są nowe linki. Pobranie to jakby nie bardzo nasza działka. Instalowanie to co innego.
Do torrentów trzeba mieć specjalny program bit.torrent, ale jest ich pewnie kilka i nazwy nie jestem pewien.

chochlik20
03-01-2015, 20:12
Znalazłem taki temat na TWC, może to pomoże:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?675980-Better-Download-Mirror

Verni
04-01-2015, 13:08
Spróbowałem znowu i udało się :champagne: . Prawdopodobnie strona wariowała. Dzięki za pomoc.

chochlik20
04-01-2015, 15:21
Proszę :) miłego grania życzę.

Verni
05-01-2015, 15:20
Czy mógłby ktoś podać inny do pobrania? http://www.sendspace.pl/file/ac051caf914d0a56b5ab86a
Z tego linku pobrać poprawki nie mogę, a link TWC jest nieaktywny.

Araven
05-01-2015, 15:42
Wstawiłem. Powinieneś napisać jaki plik chcesz, bo jak podałeś nie działający link to jak mam wiedzieć co tam było? Obym trafił, bo chyba chodziło o campaign_script.

Link na TWC raczej działa, tyle, że by cokolwiek pobrać z TWC trzeba się tam zarejestrować i logować przed pobraniem.

Jest opcjonalny campaign_sript od Chochlika, ma temat w dziale Wrahammera.

Verni
05-01-2015, 15:45
Dokładnie o to chodziło. Link do TWC działa ale wyskakuje coś takiego : "Invalid Attachment specified. Check that the URL is correct. If it seems to be, the resource you requested probably no longer exists, and links pointing to it should be deleted or updated.".

Pomocy! Przy wyborze frakcji w kampanii wyrzuca mnie do menu "jednego gracza".
Zainstalowałem wszystkie fixy itd, robiłem to samo co w instrukcji.

Andrij Marszałek
05-01-2015, 19:42
Też tak miałem kiedyś w SS 6.4 odziwo gdy wgrałem spolszczenie - masz je? - spróbuj bez najpierw.

Araven
05-01-2015, 19:47
Map.rwm usunąłeś z base?

Jak się robi jak w Instrukcji to zwykle działa. Większości tych co im nie działa, tylko się wydaje, że zrobili wszystko jak w Instrukcji.

UAC wyłączone? Ew. jak usunięcie map.rwm nic nie da instaluj od nowa.

chochlik20
14-01-2015, 14:38
Mam pytanko - Czy ktoś ma problemy z własną bitwą? Chodzi mi o dołożenie na mapie zamku bądź osady. Gdy tylko próbuje wybrać poziom wywala mnie do pulpitu. Jak rozgrywał bitwy bez tego to wszystko śmiga ładnie.

Andrij Marszałek
14-01-2015, 15:28
To jest błąd twórców - musisz wybrać jakąś konkretną kulturę żeby działało - ewentualnie coś innego ale nie pamiętam konkretnie.

chochlik20
14-01-2015, 15:42
Nim jednak wybiorę kulturę muszę wybrać poziom osady, a podczas tego mnie wywala :mad:

Andrij Marszałek
14-01-2015, 20:49
Sorki ale nie pamiętam. Przesortuj ten dział to pewnie znajdziesz xD

Nurt
09-02-2015, 18:23
Hej. Włączam gre i wybieram kampanie , potem nacja i wywala mnie do menu głównego. Nie mam pojęcia o co chodzi. Mam wersje 1.5.1

Lwie Serce
09-02-2015, 19:08
Ani ja nie będę miał pojęcia o co chodzi, jeśli nie podasz jaki masz system i gdzie zainstalowałeś moda. ;) Konkretna i pełna lokalizacja poproszę.

Nurt
09-02-2015, 19:25
Windows 7. C-->Program Files -->SEGA-->M2TW--> Mods-->Rage_of_Dark_gods
Wszystko się uruchamia, ale nie mogę odpalić kampanii , bo po wybraniu nacji i przycisnieciu start wracam do main menu.

Lwie Serce
09-02-2015, 19:27
Najgorsza możliwa lokalizacja. ;) Przeinstaluj całą grę na inną partycję i z dala od Program Files, do tego wyłącz UAC, powinno wszystko być ok po tym.

Andrij Marszałek
09-02-2015, 22:05
Ja mam w Program Files ale na Steam :P
Apeluje do wszystkich. Podawajcie więcej szczegółów jeśli oczekujecie szybkiej pomocy :)

Nurt
10-02-2015, 09:49
Dobra. Wiem co jest źle. Czy ktoś mógłby mi przesłać kopie swojego pliku descr_strat (mods->CoW->data->world->maps->campaign->imperial_campaing tu sobie siedzi), bo tam znajduje się błąd . Aha wersja 1.5.1.

michal.rar@gmail (michal.rar@gamil.com).com

Dzięki.

Araven
10-02-2015, 09:53
Plik wstawię w tym poście za moment. A co grzebałeś coś sam w pliku?

Link do descr_strat: http://87826.file4u.pl/download/5579006/descr_strat_www.file4u.pl.txt

Nurt
10-02-2015, 12:46
Nie grzebałem.
Poddaję się. Nie jest mi dane w to popykać.Plik ściągnięty skopiowany i kampania się włącza , ale jak się już załaduje to wywala ;/
Pierwszy raz jak uruchamialem to wszystko było ok. Chciałem zobaczyć tylko co i jak. potem ściągnąłem patch 1.5.1 i wszystko się posypało...

Araven
10-02-2015, 12:50
A z Instrukcją Instalacji to się zapoznałeś? Link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9248-INSTRUKCJA-INSTALACJI-Rage-of-Dark-Gods-Call-of-Warhammer

Raczej na 100% nie usunąłeś pliku map.rwm z katalogu base. jeśli nadal nie odpala, to źle poinstalowałeś. Instaluj wszelkie fixy i patch od nowa w kolejności z Instrukcji.

Ragnar Lodthbrok
16-02-2015, 14:44
Witam!

Zainstalowałem sobie dziś mod Call of Warhammer w wersji 1.5.1 wraz ze spolszczeniem. Wszystko ładnie pięknie, ale problem w tym, że kiedy wybiorę frakcję i klima dlaej aby wczytać kampanię gra zamiast wczytywać kampanię wyrzuca mnie do poprzedniego menu.

Dodam, że usuwałem już pliki map.rwm, ale to nie pomaga.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
Ragnar

Ciężko szukać? http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4963-Pomoc-techniczna/page40 przenoszę. Pampa

Andrij Marszałek
16-02-2015, 15:25
Proponuje przeinstalować jeszcze raz całego moda razem z fixami
Najlepiej zajrzyj do tamatu z pełną instrukcją instalacji moda.

Dobra teraz głupie pytanie ode mnie :)
http://www.youtube.com/user/HatiTheManagarmr/videos?flow=grid&view=0
To twój kanał? :)

michel_04
20-02-2015, 17:22
Witam
Ostatnio kiedy sobie radośnie hasałem po rozległych polach Youtuba napotkałem się na bardzo ciekawego moda zwącego się Call of Warhammer. Mod ten jest do Medievala II. Dla tegoż że jestę wiekim fanam zarówno całej serii Total wara jak i Warhammera. Po zainstalowaniu tegoż to moda ( oczywiście wybrałem ten poprawny folder) gra oczywiście nie działała. Zaznaczyć trzeba że gra jest na Steamie. Moje pytaanie brzmi gdzie zrobiłem błąd? :D

Przeniosłem do odpowiedniego tematu - McAbra

Andrij Marszałek
21-02-2015, 07:37
Proszę
To tak. - W tym dziale masz temat z instrukcją instalacji moda. Zajrzyj tam. http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9248-INSTRUKCJA-INSTALACJI-Rage-of-Dark-Gods-Call-of-Warhammer
Pozatym w zbrojowni znajdziejsz temat o instalacji modów na steam - http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10083-Instalowanie-mod%C3%B3w-na-wersji-steam
W drugim poście znajdziesz moją instruckje instalacji modów na steam która jest łatwiejsza i szybsza.
Porównaj te dwie instrukcje i według nich zainstaluj tego świetnego moda.

michel_04
21-02-2015, 08:25
Ten link z torrentem: http://www.twcenter.net/forums/attachme ... 1330341023 nie che mi działać. Pisze coś takiego: Invalid Attachment specified. Check that the URL is correct. If it seems to be, the resource you requested probably no longer exists, and links pointing to it should be deleted or updated.

Andrij Marszałek
21-02-2015, 12:39
Na to nic nie poradzę. Mam 1.5 i patcha na dysku ale nie uśmiecha mi się upload :)

michel_04
21-02-2015, 12:46
Pobrałem moda z takiej strony: http://www.g4g.it/2014/03/18/call-of-warhammer-v1-5-1-total-war-mod/ i zainstalowałem. I zastanawiam się czy się da zrobić tak jak z Third Age żeby podmienić nazwe moda z jakimś dodatkiem?

Andrij Marszałek
21-02-2015, 12:48
Tak jak najbardziej. w Instrukcji jest tylko jako przykład.
Przykładowo masz folder z modem i jego nazwe zmieniasz na americas a americas na amercicas org
Tylko nie zapomnij o patchu i fixach

michel_04
21-02-2015, 15:08
Pobrałem wersje 1.5.1 to jest najnowsza?

Kurde. Sposób z zamianą nie zadziałał :( ale został jeszcze sposób z tym mod launcherem :D

Dobra dzięki kolega za podpowiedzi ale wybacz potrzebuje jeszcze jednej :D . Otóż mod jest bardzo ładnie wykonany stoczyłem kilka bitew tylko że niestety nie działa kampania.

Nie pisz posta pod postem. Pampa

Araven
21-02-2015, 16:34
Usuń plik map.rwm z katalogu base. W tym dziale jest bardzo dobra Instrukcja instalacji moda od Coolecki, trzymaj się jej a powinno działać.

Andrij Marszałek
21-02-2015, 18:19
Araven podałem mu już link wcześniej :)

Araven
21-02-2015, 19:56
Dzięki, ale nawet jak skorzystał z niej prawidłowo to bez usunięcia map.rwm kampania nie odpali. (O tym w Instrukcji też jest napisane).

Andrij Marszałek
21-02-2015, 20:48
Dziwne bo ja zwykle nie usuwam. Na tym modzie również nie usuwałem.
Dopiero od niedawna usuwam ale to szczegół raczej. Co ten plik wgl robi że psuje mody?

Araven
22-02-2015, 13:58
Ten plik nie psuje modów, wręcz przeciwnie.
Ale jak się coś w modzie zmienia (modyfikuje jakieś pliki) albo wgrywa np. poprawki zwykle trzeba go usunąć by gra zaktualizowała pliki. Bo bez jego usunięcia, mimo wgrania poprawek gra ich nie widzi, bo w map.rwm są zapisane stare pliki.

Jedna z obowiązkowych poprawek do tego moda, wymaga wymagała wrzucenia campaign_script i usunięcia map.rwm.

michel_04
23-02-2015, 09:50
Dobra dzięki chłopy wszystko działa :D

Andrij Marszałek
23-02-2015, 18:25
Dzięki Araven bo od roku ta kwestia mnie zadziwiała :)

bajabongo
05-03-2015, 10:45
Witam
Niedawno odkryłem fakt istnienia modów do TW... wieeeeeem- ciężko uwierzyć, że dopiero teraz.
Dlatego poleciałem czym prędzej do supermarketu i zakupiłem oryginał Medievala II Kingdoms
Nooooo i się zaczęło...
Ściągałem już chyba ze trzy wersje CoW- oczywiście nic nie chodziło. Zacząłem czytać owo forum. Przewaliłem wszystkie posty jeden po drugim.
Ściągnąłem wersję od Gigantusa, zainstalowałem, pofixowałem i popatchowałem- robiłem to cztery razy, bo tak jak tu ktoś napisał 99% błędów leży w złej instalacji. Oczywiście dokładnie tak jak w Instrukcji od Coolecki...
i cały czas wyskakuje mi błąd "Medieval II napotka" i to zaraz na ekranie startowym!!!
Już mnie tu k*** telepie z wściekłości.
To zasrane UPC czy jak mu tam mam oczywiście wyłączone.
Winda 7
ścieżka- D\Steam\steamapps\common\Mediewal II Total War\mods\Rage_of_dark_Gods
Rozmiar moda 2.9giga
Czy ktoś jest mi w stanie pomóc? Tylko nie pier***cie o ponownym zainstalowaniu po robiłem to już wielokrotnie aż mi w końcu zabrakło cierpliwości... btw... skąd wy macie moda na prawie 10giga???
Czyżby RodG był dodatkiem do CoW?

Nevon
05-03-2015, 11:04
Może zejdź z tonu jeśli oczekujesz pomocy? Cytując TWC

Steam users only: install the file from this tutorial (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?661279) into RodG's main folder and use it to start the mod (make a desktop short cut by right clicking the file and choosing 'send to\desktop)
Korzystasz z wersji Steam więc musisz pobrać i wrzucić do folderu z grą specjalny luncher i przez niego uruchamiać grę. Sam nie korzystałem z tego bo nie posiadam wersji Steam.

bajabongo
05-03-2015, 11:45
Zejść z tonu? A wchodziłem na jakieś tony? Jeśli ktoś się poczuł urażony (choć nie wiem czym) to wybaczcie- nie miałem nic złego na myśli.
Niestety Nevon... ten "super" luncher twierdzi następującą rzecz:
ERROR- Medieval II installation <Medieval@.exe or Kingdoms.exe> was not detected in D:\Steam\steamapps...

Jakieś pomysły?

Lwie Serce
05-03-2015, 11:58
A ja proszę o nieużywanie wulgarnego słownictwa na forum. Jeśli musisz raz na jakiś czas - proszę bardzo ale ocenzuruj chociaż.

bajabongo
05-03-2015, 12:15
Będę potulny jak baranek ;)
A co z rozwiązaniem? Ktokolwiek?

Araven
05-03-2015, 12:28
1. Po pierwsze najpierw sam poszukaj na Forum, tu masz link do polskiego opisu instalacji moda: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9248-INSTRUKCJA-INSTALACJI-Rage-of-Dark-Gods-Call-of-Warhammer

2. Tu zaś link z TWC po angielsku w punkcie 7 jest poradnik jak zainstalować na STEAM i tego się trzymaj: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=525138

3. Jest też temat o instalacji modów na Steam po polsku tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10083-Instalowanie-mod%C3%B3w-na-wersji-steam

Zapoznaj się i walcz. Zwłaszcza 2 i 3 są dla Ciebie ale 1 też bo decyduje o kolejności wgrywania fixów itp.

bajabongo
05-03-2015, 13:02
Aaaaaaaa! Omfg... ja to wszystko już czytałem :( już próbowałem tych wszystkich zabiegów i... pacjent zmarł :(
No nic... spróbuję kolejny raz. Przecież nie dam się pokonać maszynie! ;)

Araven
05-03-2015, 13:12
Dokładnie większość instalujących pomija pewne kroki w instalacji, albo w niewłaściwej kolejności je wykonuje, twierdzą, że tak oczywiście oni postępują wg instrukcji, ale 99 na 100 tylko się tak wydaje. Ludzie na steam grają w mody, w ten też. Ja mam wersję pudełkową na steam nie mam Medka, w praktyce więc nie instalowałem modów na steam w Kingdoms. Szukaj na TWC też innych porad.

bajabongo
05-03-2015, 19:59
Yeeeeeah! Jestę hakerę!!! :D Śmiga miodnie nawet nie prytnie! :D Sorki za podjarkę ale męczyłem się z tym parę dni i w końcu się udało! Mo to teraz kilka tygodni wycięte z życia :D Jupikayey! Pozdro i dzięki!

Araven
05-03-2015, 20:21
Super.

Napisz proszę jak zainstalowałeś. A mod niesamowity graficznie jest.

bajabongo
05-03-2015, 20:48
Tak.
Zainstalowałem dokładnie tak samo jak kilkanaście razy wcześniej- czyli według instrukcji, która jest obłędna i bezbłędna. W międzyczasie, przewalając stosy postów na różnych forach niechcący trafiłem na wzmiankę o problemach z antywirusami.
Wyj...em AVG, który nota bene drażnił mnie już od jakiegoś czasu i zainstalowałem darmowego Avasta. Nagle wszystko zaczęło śmigać O_o
Niezła beka c'nie?

Araven
05-03-2015, 20:55
A część instalacji związana ze steam?

bajabongo
06-03-2015, 17:03
Nie zrobiłem nic ponad instrukcję...
Chociaż w sumie wcześniej zdublowałem Medieval2.exe na Kingdoms.exe Jednak ani nie zmieniałem nazw folderów, ani nie wprowadzałem nowej ścieżki "rozruchowej" dla Medievala2 na platformie steam ani żadnych innych bajabongów ;)
Wszystko lekko, łatwo i przyjemnie :)

Dymitr
09-03-2015, 16:52
Ok załamałem się przy bitwach z Krasnoludami Chaosu wywala mnie do pulpitu jest na to jakaś rada i macie podobny problem może??

Araven
09-03-2015, 17:01
Usuń map.rwm zmień coś w savie, rusz agenta zapisz. Spróbuj kilka razy, walczyłem z nimi sporo i nie wywalało. czasem jakaś bitwa wywala bo teren specyficzny, więc jak nie da rady to automat.

Dymitr
09-03-2015, 17:37
Dokładnie to chodzi mi o to że krasnoludki oblegają mi twierdzę srebrnej włóczni, bitwa zaczyna się normalnie ale w pewnym momencie wyskakuje mi napotka i wywala mnie do pulpitu, sprawdzałem to już 3 razy a twierdzy oddać nie mogę bo wyjdzie na to że 5 raz zaczynam kampanie a bez tej twierdzy i tym bardziej jeśli znajdzie się w rękach krasnali to mogę sobie zacząć jeszcze raz, w ostateczności jest jeden sposób(auto_win defender) ale wolałbym z niego nie korzystać bo to mi popsuje całą zabawę z gry :(

Edit

Sprawdziłem to jeszcze raz przy ich ataku i raz sam do nich wyszedłem i chyba mam odpowiedź bo we wszystkich wypadkach wywalało mnie kiedy zaczynali ostrzał z jakiś armat - możliwe że brakuje jakiegoś pliku odpowiedzialnego za grafikę uderzenia pocisku??

WalkingTooth
25-03-2015, 21:14
Cześć wszystkim. Przejdę od razu do rzeczy, mam Medievala 2 na wersji steam'owskiej i kiedy odpalam Call of Warhammer po kilku turach/bitwach gra się crash'uje oraz wyskakuje błąd "Medieval 2: Total war encountered an unspecified error and will now exit" Proszę o szybką odpowiedź a za pomoc z góry dziękuję. :)

sadam86
26-03-2015, 13:43
Instalowałeś wersję od Rosjan czy Gigantusa, patche i fixy wgrane? Mod generuje jakiś log?

chochlik20
26-03-2015, 13:53
Zdarza się, że gra lubi wywalać do pulpitu, ale zdarza się to dość sporadycznie. Jeżeli jednak masz je dość często to znaczy, że coś jest nie tak.

WalkingTooth
26-03-2015, 15:22
Instalowałem tak jak radził Ragnarok czyli z Rosyjskiego A ten błąd o którym napisałem zdarzał mi się też przy graniu w Divide & Conquer. Także nie przypominam sobie o logach (albo po prostu nie wiem co to jest i proszę o wytłumaczenie) z góry przepraszam za swoją głupotę.

Araven
26-03-2015, 16:06
W tym dziale jest instrukcja instalacji moda w wersji Gigantusa i ja radzę instalować. Wersja rosyjska o wiele bardziej wywala. Opis instalacji an team także jest, ale skoro zainstalowałeś to Tobie niepotrzebny. W katalogu głównym moda utwórz folder logs tam będą pliki tekstowe z opisem błędów.

sadam86
26-03-2015, 19:36
Logi to plik notatnika do którego gra/mod raportuje przyczynę błędu, w zależności od ustawień folder logs z takowymi raportami będzie w folderze gry lub folderze moda, treść takiego loga w znaczący sposób ułatwia rozpoznanie przyczyny wywalania. W folderze moda jest plik kończący się .cfg otwórz go notatnikiem i poszukaj (przykład z innego moda)
[log]
to = mods/BellumCrucis7/logs/system.log.txt lokalizacja gdzie trafia log
level = * error w tej linii zapewne będziesz miał inaczej, jak zmienisz na error zaraportuje tylko błędy

WalkingTooth
26-03-2015, 20:02
To chyba to: [log]
to = logs/warhammer_system.log.txt
level = * error
level = * trace
;level=*script* trace
;level = ai.ltgd trace

sadam86
26-03-2015, 20:36
Tak to czyli log powinien być w folderze głównym medka, w katalogu logs, masz tam jakiś plik? Czy za radą Aravena zainstalowałeś wersję od Gigantusa?

WalkingTooth
27-03-2015, 15:16
Jest pusty

sadam86
27-03-2015, 15:41
Jeśli nadal masz wersję od Rosjan to wywal i pobierz Gigantusa http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?525138-RodG-1-5-Easy-and-painfree-Installation większość graczy ma właśnie tą, z rosyjską raczej nie podziałamy bo po prostu nikt nie ma jej zainstalowanej

[log]
to = logs/M2TW.system.log.txt
#level = * trace
level = * error
#file = game.script.* logs/pkh.script2.log.txt
#file = game.script* logs/pkh.script.log.txt
#file = game.script logs/pkh.scriptoutput.log.txt
#file = ai.ltgd logs/pkh.ai.log.txt

Ewentualnie zrób kopię .cfg i podmień fragment na ten co powyżej podałem, odpal grę i jak wywali sprawdź folder logs czy coś tam się pojawiło.

WalkingTooth
28-03-2015, 12:31
Pojawiło się "M2TW.system.log.txt ale mod wciąż wywala

sadam86
28-03-2015, 12:32
Pojawienie się tego pliku nie rozwiązuje wywalania, co w tym pliku pisze?

Edit: Pytam ponownie czy nadal masz wersję od Rosjan czy Gigantusa?

Il Duce
29-03-2015, 12:14
Mam problem, przy przejściu z 62 na 63 turę, w momencie końca tury Krasnoludów Chaosu, wyskakuje mi komunikat "Sigma preserve us, Chaos has taken over!Closing the gates to save our souls!" w dosłownie takiej pisowni. Pojawił się on już znacznie wcześniej jednak wtedy wystarczyło że ponownie włączyłem grę i problem zniknął. Teraz robiłem manewry z ruchami paru jednostek,zapisywaniu, ponownym wczytywaniu ale nie przyniosło to żadnego efektu. Jakieś pomysły?

sadam86
29-03-2015, 12:17
yourself ale gra wywala czy tylko masz komunikat i nic się z grą nie dzieje?

Il Duce
29-03-2015, 12:25
Oto treść loga:

21:50:07.855 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
21:50:07.855 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
21:50:07.855 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
21:50:07.855 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
21:50:07.855 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
21:50:07.855 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
21:50:07.855 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
21:50:07.855 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
21:50:31.174 [game.script] [always] Germanicu5 ReallyBadAI v5.6 Running. Please upload log and savegames when reporting battle CTDs.

sadam86
29-03-2015, 12:31
Ehh log niczego nie zaraportował. Może chodzi o to, ze Chaos triumfuje?

Il Duce
29-03-2015, 12:36
Absolutnie nie, Imperium jest baaaardzo silne jako całość. Ja mam drugą armię po orkach, zdradziecki Averland jest w odwrocie, Sylvania i Zwierzoludzie niemal rozbici(po jednej prowincji mają), HE biją DE, Księstwa Graniczne się trzymają a Chaos dalej się bije między sobą. Jedynie krasnale dostają od Orków i Księstw ale wcale nie są jeszcze na granicy upadku.

sadam86
29-03-2015, 12:37
To trzeba poczekać, ktoś może jakimś pomysłem rzuci.

WalkingTooth
30-03-2015, 22:02
Cześć mam problem ponieważ podczas instalacji wersji od gigantusa na trzeciej części instalacja się zawiesza na 4 procentach i nwm co z tym zrobić

chochlik20
31-03-2015, 07:04
Nic, podczas instalacji to normalne, lubi się ona zawiesić nawet na parę minut. Potem powinno to spokojnie dalej ruszyć.

WalkingTooth
31-03-2015, 09:17
Inny problem podczas odpalania moda ten jakby się zatrzymuje na tym początkowym loading screenie i dalej nic się nie dzieje nawet menu nie włącza, czekałem z 10 min i nic...

Araven
31-03-2015, 09:35
Instalowałeś zgodnie z tą Instrukcją? Link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9248-INSTRUKCJA-INSTALACJI-Rage-of-Dark-Gods-Call-of-Warhammer
Map.rwm usunąłeś? W Instrukcji są podane fixy i patch jakie koniecznie należy poinstalować.

WalkingTooth
31-03-2015, 10:51
Jest tam na razie zły link do fix'ów

Araven
31-03-2015, 14:54
Oni czasem usuwają pliki i wstawiają w inne miejsca, i trzeba się zalogować tam by u nich pobierać, jak jest na serwerach TWC.

To sam zajrzyj na TWC i szukaj innych linków bez fixów nie pograsz. Się tam zarejestruj i jak jesteś zalogowany możesz pobrać. Bez zalogowania z TWC często pobrać nic nie da rady. Część plików była wstawiana alternatywnie. Trochę wysiłku. Mod jest stabilny ale ze wszystkimi fixami i patchem wgranymi wg Instrukcji.

sadam86
31-03-2015, 15:00
Fixy są dostępne linki działają, pobierałem 3 dni temu, teraz odpalałem i wszystko jest, jedynie patch 1.5.1 pobiera się długo.

Araven
31-03-2015, 15:11
Walking Tooth

Więc co Ty wypisujesz ?

Il Duce
31-03-2015, 15:56
Naprawdę nikt nie miał podobnego problemu co ja :(? Żadnych pomysłów jak to rozwiązać?

Andrij Marszałek
31-03-2015, 20:38
yourself sorry ale to dość powszechny problem który pozostaje bez rozwiązania więc pozostaje nowa kampania. Sam też tak miałem Averlandem około 60 tury.

Denisok1
04-04-2015, 17:44
Wops. nieaktualne.;d

jedynytakisebek
06-04-2015, 14:14
Mam następujący problem. Zainstalowałem Medka ze Steam-a. I zaraz potem Rage of the Dark gods wedle instrukcji. Przy próbie uruchomienia moda wyskakuje komunikat "System Windows nie może odnaleźć pliku "kingdoms.exe". I faktycznie nie widzę nigdzie takiego pliku, jest tylko Medieval II.exe. Jakieś porady?!

sadam86
06-04-2015, 14:16
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10083-Instalowanie-mod%C3%B3w-na-wersji-steam

Instalowałeś wg tej instrukcji??

jedynytakisebek
06-04-2015, 14:41
Hmmm zrobiłem tak, edytowałem ścieżkę w pliku Executable i zamiast kingdoms.exe podałem medieval2.exe i jak na szybko sprawdziłem to chodzi. Tylko niech mi ktoś bardziej obcykany w tych tematach powie czy to będzie mieć jakieś znaczenie na działanie moda?

Andrij Marszałek
06-04-2015, 15:40
Źle zrobiłeś. Spróbuj mojej instrukcji z drugiego postu. Ikonką nie otworzysz moda za nic na steam raczej.

Rakszi122
21-07-2015, 02:20
Was też wyrzuca do pulpitu jak zaznaczacie własną bitwę?

chochlik20
21-07-2015, 09:40
To się zdarza, ale jak grałem bardzo rzadko. Jeżeli ten problem pojawia się u Ciebie częściej to mam pytanie - wersja od Rosjan czy od Gigantusa?

halunek
24-08-2015, 20:18
zainstalowałem wszystko jak trzeba, custom battle dziala jak nalezy ale jak klikne "start" w kampanii to cofa mnie do poprzedniego menu
jak zaradzic

sadam86
24-08-2015, 20:21
Przydałoby się info która wersja czy 1.5 czy 1.6. I jeśli 1.5 to czy od Rosjan czy Gigantusa?

halunek
24-08-2015, 20:38
1.5 od gigantusa

sadam86
24-08-2015, 20:43
Zainstalowałeś klikając w każdy part (są trzy, rzucają się w oczy ikonkami)? Mam nadzieję, że na końcu ścieżki instalacji wskazywałeś folder Medka, a nie mods. A i jeszcze czy instalowałeś na wersję "zwykłą" czy Steamową? Patch i fixy dograne?

halunek
24-08-2015, 20:50
Wszystko jak trzeba, patch 1.5 a takze fixy wgrane. z tym, ze wgralem najpierw fixy a potem patch. no i ten patch nie ma instalatora? bo nie mglem znaleźc wiec przekleim to co trzeba do odpowiedniego folderu
wersja zwykla

sadam86
24-08-2015, 20:53
No i jasne najpierw wgraj patch metodą kopiuj/wklej tak jak to zrobiłeś (bo nie ma instalki), a dopiero wtedy fix (ten ma instalator) i potem dorzuć quickfix http://www.mediafire.com/download/y1bpj0ymx701191/20150725_RodG_campaign_sc_ript.zip na samym końcu i powinno śmigać.

halunek
25-08-2015, 07:14
a jak odinstalowac tego moda?

chochlik20
25-08-2015, 09:19
Jak każdego. W folderze moda masz plik do deinstalacji, albo też w panelu sterowanie można niekiedy odinstalować.

halunek
25-08-2015, 09:28
no wlasne nie ma ani tego ani tego ;d

chochlik20
25-08-2015, 09:30
Jeżeli nie ma to wywal najwyżej moda jak zwykły folder do kosza a potem z kompa.

Andrij Marszałek
25-08-2015, 20:26
Patch 1.5.1 ma przecież instalke chyba
Sprawdziłem - ma napewno.

chochlik20
26-08-2015, 10:27
Instalkę ma, ale nie ma już deinstalki.

chochlik20
01-11-2015, 09:39
Podczas kampanii Panem Zmian natrafiłem na problem z zawieszeniem się tury, gdy jest ruch Khorna :( raz udało mi się, to przejść cofając się do wcześniejszego sejvu, ale za chwilę miałem to znowu. Gra się nie wiesza, ale i nie wywala do pulpitu.

W logsie pojawia się takie coś:

20:31:37.355 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11621, column 21Could'n find description string for trait(DivineProtection) level(Blessedly_Lucky_desc).
20:31:37.355 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11622, column 28
20:32:01.357 [game.script] [always] Germanicu5 ReallyBadAI v5.6 Running. Please upload log and savegames when reporting battle CTDs.

Teoretycznie mogę zacząć grać od nowa, ale szkoda mi tego sejvu, bo zdobyłem Cytadele Czaszek i miałem zamiar ruszyć na wnerwiającego mnie Nurgla.

Mam jeszcze jeden niewielki błąd, w plikach gry. Teoretycznie powinienem móc szkolić czarnoksiężników na 3 poziomie Świątyni Chaosu ( tak jest napisane w pliku gry), ale ich nie ma w grze :/ podobnie jak u Nurgla zresztą.

Wonsz
22-11-2015, 17:49
Pojawia mi się to samo. Jest rozwiązanie?

sadam86
22-11-2015, 18:30
http://przeklej.org/file/w70t69/export.descr.character.traits.txt

wywaliłem ta cechę, podmień na ten plik, pamiętaj o kopii zapasowej, może pomoże lub ewentualnie chochlik coś podpowie

Wonsz
22-11-2015, 18:53
Niestety nie działa :(.

sadam86
22-11-2015, 18:54
A po podmianie jakiś log wyskoczył?

Wonsz
22-11-2015, 19:04
19:01:38.265 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11561, column 21
19:01:38.265 [script.err] [error] Script Error in mods/Rage_of_dark_Gods/data/export_descr_character_traits.txt, at line 11562, column 28

Oto logi ;)

sadam86
22-11-2015, 19:07
To kombinujemy dalej, wywaliłem wszystkie wpisy gdzie jest to "Blessedly..." Może pomoże xD
http://przeklej.org/file/teHBCj/export.descr.character.traits.txt

Wonsz
22-11-2015, 19:15
Nadal nic :(

sadam86
22-11-2015, 19:19
No to trzeba poczekać na inne sugestie, mnie to nie spotkało i ciężko trochę tak na czuja to naprawić. Szkoda, że nie pomogło :(

chochlik20
23-11-2015, 09:42
http://przeklej.org/file/w70t69/export.descr.character.traits.txt

wywaliłem ta cechę, podmień na ten plik, pamiętaj o kopii zapasowej, może pomoże lub ewentualnie chochlik coś podpowie
Nic nie podpowiem, bo olałem tamtą kampanię i nie grzebałem w plikach próbując coś naprawić. Gram teraz Wissenlandem, jestem koło 30 tury i nie miałem póki, co takiego problemu jak w kampanii Panem Zmian.
Dziwne, że wywalenie cechy nie pomogło.

sadam86
23-11-2015, 10:04
Draken wspominał, że wywalił coś jeszcze z nią powiązanego, jak będzie na czacie to dopytam, postaram się wywalić i zrobić tak żeby działało.

Edit: Draken odpisał, że jeszcze wywalił jedną nad tą o podobnej nazwie i już CTD nie ma.

Wonsz
23-11-2015, 19:31
Podesłałbyś? Nie mam pojęcia, co było nad tą cechą :(

sadam86
23-11-2015, 19:42
http://przeklej.org/file/eldGY5/export.descr.character.traits.txt

mam nadzieję, że teraz pomoże, bo to już ostatni pomysł jaki mam:(

Wonsz
25-11-2015, 15:25
Hmmmmm... Rozwiązałem ten problem. Kwestia źle odpalanego moda na steamowej wersji Medievala 2 ;).

sadam86
25-11-2015, 15:38
Łeee wersja Steamowa ble :P Dobrze, że się udało coś zdziałać xD

Wonsz
25-11-2015, 16:12
Wiem że ble, ale nie mam płytki :\

K A M 2150
16-12-2015, 01:28
Niestety kolejny raz muszę odprawić moda z kwitkiem. Mimo że ciągnie mnie do CoW najbardziej ze wszystkich modów do medka i co rok, dwa staram się go pobrać, ale zawsze to samo, czyli crashe. O ile ostatnia kampania szla spoko i nawet do 30 tury dobrnąłem bez crashy na turze przeciwnika, niestety tak co druga bitwa kończy się crashem, gdy ma przejść ponownie do mapy kampanii. Początkowo się nie zniechęcałem, radziłem sobie metodą, że jak wygram bitwę i wywali to wczytuje, wpisuję kod na auto wygranie i bitwa przechodzi, ale całkowicie to zabija radość z gry (http://softdarek.republika.pl).

Zawsze gram jedynym słusznym Middenheimem, ewentualnie Wampirami ;)

chochlik20
16-12-2015, 11:12
Dziwne, 179(?) tura ukończonej kampanii Księstwami i bez crasha, w ogóle bardzo rzadko zdarzały mi się błędy w modzie. A sprawdzałeś zapis w systemie log, gdzie tkwi błąd? Ewentualnie staraj się jeszcze raz zainstalować moda, może nie wgrałeś jakiegoś pliku.

K A M 2150
16-12-2015, 12:00
To jest akurat bug, który mnie odrzuca od Warhammera (http://www.tvdarek.republika.pl/warhammer.html) za każdym razem od dnia gdy został wydany, niezależnie czy na zwykłej czy na steamowej wersji medka. Np nie mam problemów z crashami na koniec tury jak wiele innych osób ma, zawsze w bitwach, zresztą to samo utrapienie występuję czy Stainless Steel. W logu mam tylko wpisy od EB2 i Third Age.

WieszKto
05-02-2016, 13:59
Witam

Posiadam Medival2 i Kingdoms pudełkowe które po wpisaniu CDkey aktywowałem na steam. Na komputerze zainstalowany mam linux mint. Medival2 i Kingdoms chodzą pięknie. Czy da się zainstalować i uruchomić mod Call of Warhammer / Rage of Dark Gods na linuxie?

Ragnar Lodthbrok
29-02-2016, 22:07
Witam!

Mam problem z uruchomieniem bitwy własnej na wersji 1.5.1. Kiedy już kliknę START i bitwa zaczyna się wczytywać pojawia się błąd "Medeival 2 napotkał błąd" i po kliknięciu OK wywala do pulpitu? Jakaś rada co zrobić żeby bitwy działały?

kusiu666
03-03-2016, 11:06
Mam podobny problem jak kolega wyżej tyle że u mnie ten błąd wyskakuje regularnie ale w różnych sytuacjąch. Najczęściej podczas przeliczania tury, chociaż zdażało się że gdy ribiłem szybki zapis to też ten błąd mi się pojawił. Co prawda ja gram na wersji 1.6 od gigantusa ale może ktoś ma jakieś pomysły co ten błąd może powodować ? Niestety ten mod mimo że jest naprawdę fajny ba ten nawracający błąd, który bardzo denerwuje.

Monopolowy
07-03-2016, 18:01
Hej mam problem z wersją1.6 otwiera mi się w oknie da się jakoś temu zaradzić szystko działa normalnie instalowałem według instrukcji,żadnych crashy podczas gry problem tylko w tym że ni ma pełnego ekran, ktoś pomoże ?

sadam86
07-03-2016, 18:07
Wejdź do folderu moda, otwórz plik .cfg notatnikiem

[video]
#movies = 1
windowed = 1
borderless_window = 1
#battle_resolution = 1920 1080
#campaign_resolution = 1920 1080
#tga_width = 1920
#tga_aspect = 1.9

Tu gdzie dałem na czerwono masz pewnie zero, zmień sobie na 1

Monopolowy
09-03-2016, 13:21
Sam już naprawiłem, ale dzięki za odpowiedź i chęć pomocy.Gram sobie już od paru dni na wersji1.6 elfami i jest super jak narazie żadnych crashy w czasie gry, raz tylko wywaliło podczas wybierania nacji do gry.

[EotH]ZiggyDeMiki
26-03-2016, 18:46
Jest możliwość pobrania tego moda bez torrenta ?