PDA

Zobacz pełną wersję : Relacje z przebiegu kampanii

Strony : 1 [2]

wino
21-04-2015, 19:18
No to ok, właśnie takie było moje założenie, żeby wojsko było drogie, żeby jego strata bolała i żebyśmy skakali z radości, jak dostaniemy zadanie, za którego wykonanie dostajemy kilka oddziałów elity.

No a to że gra Ci się fajnie to bardzo cieszy.

LONG LIVE BELLUM!!!

Araven
21-04-2015, 19:32
Jest nieco takich zakodowanych powstań. To nubijskie w Egipcie widziałem kilka razy. Jak Jerozolimą grałem.

wino
21-04-2015, 20:03
No jest rzeczywiście, w skrypcie Rise of Heroes go znalazłem, pojawia się wraz z Saladynem w Egipcie i oblega Aswan.

sadam86
22-04-2015, 14:06
Bizancjum wg nowego tłumaczenia poziom h/h wgrany cały megasubmod 2. Na początku zaryzykowałem i skumulowałem wszelkie armie na granicy z Turcją, po 4 turach nie było co zbierać z Sułtanatu, dopomogła mi sojusznicza Gruzja angażując część sił wroga, w międzyczasie sojusz z Rusią Włodzimierską zawarłem, w 11 turze zdrada sojuszniczej Jerozolimy, oblegli Adanę, cały czas głównie szedłem w gospodarkę i budowę fortów w miejscach strategicznych. Po zrobieniu porządku w Azji Mniejszej powrót do Europy i rozprawa z rebeliami, około 15 tury atak Węgier, utknęli na fortach na Dunaju, zaraz potem zaatakowali Połowcy, Syria i Abasydzi, uratowały mnie forty i sojusze. Węgrów zajęli Rusini, Połowcy oberwali od Gruzji, w Jerozolimę wjechał Egipt, który zaproponował mi sojusz (skwapliwie przyjąłem). Wojna ograniczyła się głównie do obrony linii Dunaju (spirophantes w forcie, łucznicy z morei z palisadą i trwamy choćby 20 tur) i stworzenia ofensywnych armii przeciw Syrii i Abassydom, przepychanki trwały sporo. Teraz mam turę 70, Węgier nie ma, Abbasydzi bronią się ostatkiem sił, Połowcy zwasalizowani, z Syrią pokój podpisany, Jerozolimę zajął Egipt czym zakończył żywot Krzyżowców. Na reszcie mapy dzieje się dość ciekawie, Anglia rośnie w siłę, Skandynawowie plądrują Niemcy.
Co do budowy to do 50 tury póki budynki były tanie spokojnie budowałem coś w każdej osadzie, teraz jest trochę gorzej z tym, ale ogólnie ok.
W kwestiach wojska po 3-4 jednostki w garnizonie osady, po 2 w każdym z 25 fortów (siedzą za darmo), jedna armia samych generałów, która obroniła Tarnov, druga już porządna czai się w okolicach Syrii, z 3 po walkach z Węgrami nie wiele zostało.
Na razie zaprzestanę podbojów i rozwinę gospodarkę oraz ulepszę armię, zmiany w money_script, zwłaszcza mniejsze kary na początku sporo pomagają rozwinąć się na start.
Co do AI nieźle kombinuje i po 25-30 turze szkoli lepsze wojsko niż to na jakie sami możemy sobie pozwolić.
Podsumowując gra się fajnie, trzeba czasem pokombinować, ale nie na tyle żeby się zniechęcićxD

Piter
22-04-2015, 14:39
Trzeba dać wszystkim frakcjom od początku solidne wojsko to nie będzietakiego łatwego startu.

wino
22-04-2015, 17:36
Gitara :) Daj znać jakie wrażenie zrobią na Tobie bracia Asen :)

Araven
04-05-2015, 12:05
Gram Polską Bardzo trudny kampania i Trudny bitwa, po staremu zaś Hard kampania i medium bitwa.

47 tura, zmieniłem sakiewkę Mongołom na 5 milionów zamiast obecnych 500 tysięcy, wrzuciłem podwojone dochody z flot handlowych i skrypt Mietka jaki uniemożliwia budowę w I turze po zdobyciu osady, fajna rzecz. wywaliłem Bułgar Revolt bo skrypt nie działa jak należy. Dyplomacja ciekawa, ai atakuje niezbyt licznymi armiami ale zwykle o mieszanym i dobry składzie i sporo elity. Mam Wiedeń, Pragę i Ołomuniec i startowe, nie mam Szczecina. Rozwijam się gospodarczo i bronię, mam maksymalną liczbę kupców, kilku w Ziemi Świętej. Sojusze z Francją i Danią i Bizancjum, ci ostatni sami zaproponowali po mojej wojnie z Węgrami (zdradzili mnie). Litwa także zdradziła. Ale Węgry zawarły pokój atakowane przez wielu sąsiadów, Niemcy po długich walkach też zawarły pokój, łamiąc go szybko. Dania (sojusz ślubny) i Francja uderzyły na Cesarstwo Niemieckie po jego ataku na mnie, co pozwoliło mi przetrwać.

Zmieniłem też lokalizację I inwazji Mongołów na Ruś i Węgry i okolice Halicza, w miarę historycznie. Zobaczymy jak pójdzie Mongołom z taką kasą.

ordenus22
04-05-2015, 15:18
Araven daj znać jak Mongołowie będą się spisywać.

wino
04-05-2015, 15:43
A korzystasz ze strzelców? Dla mnie to była zawsze jedna z podstawowych jednostek, zdziwiłem się jak sadam86 kiedyś napisał, że z nich nie korzysta :) Opancerzone piesze jednostki i generałów piorą jak złoto :)

P.S. próbuję dopracować ten Bulgar Revolt, ale kombinuję jak to przetestować bez klikania kilkudziesięciu tur.. Jest strasznie niedopracowany, ale założenia ma dużo ciekawsze niż ten uproszczony od Mietka. Jak mi się uda to dam w kolejnym megasubmodzie, bo warto. Trochę go rozszerzyłem i poprawiłem błędy jakie miał w logu sadam86. Zobaczymy, może coś z tego będzie.

Araven
04-05-2015, 16:39
Tak cenię i używam strzelców polskich, są skuteczni i przydatni.

Wino spróbuj zmienić datę eventu na początkowe lata, kiedyś tak Mongołów robiłem puściłem ich po kilku pierwszych turach. Map.rwm obowiązkowo jak zwykle do usunięcia.

ordenus22
04-05-2015, 16:50
Jak gram Polską na megasubmodzie 2 to ten niedopracowany Bulgar Revolt nie będzie powodował mi błędów i wyrzucania?

sadam86
04-05-2015, 16:52
Nie, mi Bizancjum wywaliło, ale po wczytaniu poszło.

wino
04-05-2015, 20:00
Tak cenię i używam strzelców polskich, są skuteczni i przydatni.

Wino spróbuj zmienić datę eventu na początkowe lata, kiedyś tak Mongołów robiłem puściłem ich po kilku pierwszych turach. Map.rwm obowiązkowo jak zwykle do usunięcia.
No sęk w tym, że to nie tak łatwa sprawa, bo tam muszą być też podbite inne regiony, żeby ten skrypt zadziałał. Dlatego sama zmiana tur na początkowe niewiele da. On jest dość mocno rozbudowany i jest sporo zależności. Dlatego jest taki ciekawy, choć ciężko go przetestować :/

adi10_5
05-05-2015, 14:03
Polska, h/h, megasubmod 2 – 100 tura – 0 wywaleń do pulpitu.

Tura 0-25: Na starcie udało mi się zdobyć sojusz z Cesarstwem i Węgrami, dlatego wybrałem się na północ gdzie podbiłem Gdańsk i Szczecin. Nie musiałem długo czekać by desant na portowców przeprowadzili Duńczycy. Jednak napór ze Skandynawii nie trwał zbyt długo gdyż w plecy Danii wjechała Norwegia, z którą zawarłem pakt o agresji na wspólnego wroga. Równolegle co Dania, atak przeprowadzili na mnie Litwini oraz Węgrzy. Ci ostatni, zrywając sojusz postąpili bardzo nieroztropnie gdyż szybko zostali najechani przez: Cesartswo, Połowców, Wenecję i Bizancjum. Również i ja skorzystałem z okazji i zabrałem nielojalnym Madziarom 2 prowincje. Atak Litwinów również nie przysporzył mi większych kłopotów gdyż Ci prowadzili wojnę równolegle z Nowogrodem.

Tura 25-50: Korzystając z względnego spokoju i pomniejszych ataków sąsiadów, które wystarczyło odpierać podstawowymi jednostkami, udało się zdobyć Halicz i Ołomuniec. Dalej na zachód już się nie posuwałem, gdyż wiedziałem, ze Praga jest łakomym kąskiem dla Cesarstwa, z którym chciałem utrzymać dobre stosunki. W międzyczasie poprawiłem relacje ze wszystkimi agresorami na Węgrzech, przez co Ci ani myśleli o odbiciu zdobytych przeze mnie wcześniej prowincji. Był to bardzo dobrych ruch, ponieważ dzięki negocjacjom udało się polepszyć stan skarbca. Dania nadal próbowała zdobyć Szczecin, leczy co kilka lat, odbijała się tylko od murów. Skontrowałem ich i zdobyłem ważną handlowo Gotlandię. Litwa odpuściła, nie dając rady toczyć boju na 2 frontach i zaproponowała sojusz, który przyjąłem.

Tura 50-75: Węgry na kolanach, zostają im zaledwie dwie prowincje łącznie ze stolicą. Chronione są jednak przez pełne flagi, dlatego wolę nie tracić na nich wojska i przesuwam swe odziały na północ. Rozwój gospodarczy, wiele udanych negocjacji oraz powolna ekspansja znacznie poprawiła stan skarbca i relację u Papieża, z czego postanowiłem skorzystać. Zwołałem moją pierwszą krucjatę (2 w kampanii) na ekskomunikowanych Duńczyków. Korzystając z pomocy Cesarstwa i Norwegii przebiłem się do ich stolicy - Roskidle zajmując również dwie sąsiednie prowincje. Jednak wikingowie pokazali, że mają rogi zajmując stolicę Norweską, o którą później stoczyłem kilka bitew i przegranych i wygranych. Litwa urosła w siłę wypychając Nowogród prawie aż pod Moskwę, gdyż Ci wdali się dodatkowo w spór z Rusią. Na Ruś najechali również Połowcy więc co mi przyszło zrobić w tym przypadku? Na Kijów!!!

Tura 75-100: To w jaki sposób pogańskie serca Duńczyków broniły się przed moimi i Norweskimi atakami wzbudzić mogło tylko szacunek. Dawna stolica Norwegii dalej była średnio co 2-3 lata - raz w posiadaniu moim, raz Danii. W międzyczasie syn Norweskiego Króla zlecił mojemu zabójcy zamach na własnego ojca. Jednak gwardia przyboczna, tak dobrze chroniła swego władce iż pojmali mojego asasyna, a ten wydał dla kogo wykonywał zadanie. Podstępny synalek do niczego jednak się nie przyznał, zganiając wszystko na moje królestwo. Rezultat mógł być tylko jeden - Wojna!!! Wojna, która mnie nie urządzała gdyż prowadziłem już zacięty bój z innymi potomkami wikingów. Dlatego znów z pomocą przychodzi Papież, który dał się namówić na zwołanie kolejnej krucjaty, mającej na celu raz na zawsze wyplenić z tych ziem wiarę w fałszywych bogów. Pod Koniec XII w. po cholernie zażartych walkach, gdzie straciłem już wszystkie armie złożone z podstawowych jednostek (łącznie kilka pełnych flag) udało się zając ziemie Dani, oraz zmusić Norwegię do zostania mym lennikiem. Na front Ukraińskim wysłałem 2 pełne flagi, które pokonały na polach przed Kijowem, zmobilizowaną pełną armię Rusi, co sprawiło, że bramy miasta zostały praktycznie otwarte, gdyż broniło ich zaledwie kilka jednostek. Nic bardziej mylnego! Tutaj czekała na mnie największa porażka w historii! Podczas oblegania Kijowa, Ruś wysłała z odsieczą kilka tysięcy doborowych żołnierzy, które zmiotły w pył moje armie. W kolejnych latach Litwini przyłączyli się do wojny z Rusią. Podobnie postąpił Nowogród oferując mi sojusz na korzystnych warunkach. Wojny w Skandynawii, zwołanie krucjat oraz klęska pod Kijowem, negatywnie wpłynęły na moją sytuację gospodarczą, po której dopiero teraz u schyłku XII w. zaczynam się podnosić .

Robi się ciekawie gdyż niedługo będę musiał zerwać, któryś z sojuszy by prowadzić dalszą ekspansje, a komp bardzo inteligentnie prowadzi swoją politykę zagraniczną. Komputer werbuje już całkiem niezłe jednostki, dlatego wymagana była reforma i w moim kraju, choć nadal nie decyduję się na rekrutację oddziałów za ponad 1000. Z nowo powstałymi armiami ruszam ponownie na Kijów, bardzo silnie chroniony, lecz atakowany z wielu stron – tym razem będzie skutecznie!

wino
05-05-2015, 14:57
Fajnie się czyta Wasze opisy, kiedy gra nie wywala :)

Araven i adi10_5: gracie na moim EDU? Jeśli tak to jakiej jazdy używacie? Mazowieckiej czy lepszej? Jak z kasą stoicie? Może żeby nie robić spamu w tym wątku to dajcie znać w wątku z megasubmodem.

Araven
08-05-2015, 11:05
Ja gram na EDU Twoim z Megasubmoda II bez free_upkeep. Z kasą nieźle, bo się rozwinąłem mocno i kupcy są silni + floty handlowe. Kilka fortów z załogami strzeże państwa. Jazdy używam różnej, mieszanki, strzelcy konni, rycerze, jazda mazowiecka i konni możni czasem. Uważam na drogie wojsko, nie w każdej armii mam ciężką jazdę.

Araven
08-05-2015, 16:45
Kontynuuję kampanię Litwa poprosiła o pokój po kilkunastu przegranych bitwach. Mongołowie się pojawili według lokalizacji z Megasubmoda V czyli Węgry, Halicz, Kijów i okolice. Uderzyli na Halicz. Co zrobią dalej zobaczę za jakiś czas, na dziś starczy.

adi10_5
08-05-2015, 18:05
Polska, h/h, megasubmod 2 – 150 tura – 0 wywaleń do pulpitu.

Tura 100-125 Na wschodni front wyruszyły 2 pełne flagi - jedna złożona z podstawowych jednostek druga już znacznie silniejsza. Pierwsza zaatakowała Kijów ta silniejsza, niestety po zaciętym boju znów doznałem porażki, jednak osłabiłem miasto na tyle iż zdobycie jego to tylko kwestia czasu. W ciągu roku przybyły moje posiłki i wraz z ocalałymi z wcześniejszej bitwy oraz z pomocą Połowców Kijów padł! Podobnie zresztą jak cała Ruś gdyż chwilę później ogłosiła podległość Połowcom. Tym sposobem pozbyłem się ostatniego wroga który dzielił ze mną granicę. Zapanował pokój i nastąpił rozwój gospodarczy przez następnych kilkanaście lat. Budżet państwa był na tyle poważny by myśleć o tym by zwołać kolejne siły i poszerzyć swe włości. Tylko, w którym kierunku? Wybór padł na Nowogród.

Tura 125-150 Nowogród szybko jednak zwęszył spisek i zawarł pokój z Litwinami, Połowcami i Bizancjum. Ale na papieża zawsze można liczyć! Ten niedawno ekskomunikował coraz to silniejsze Cesarstwo, które swym panowaniem obejmowało już ziemie nad morzem adriatyckim. Swą potęgą zagrażali również mi. Kolejna krucjata! Cel - Regenesburg. Do Krucjaty dołaczyli tylko Węgrzy, Wenecja oraz Portugalia. Madziarzy szybko powędrowali na Cesarstwo i zaczęli oblegać miasto. Ja skorzystałem z okazji i zaatakowałem praktycznie całe wschodnie ziemie wroga: Breme, Magdeburg, Prage i Wiedeń. To był dla nich prawdziwy cios, a dla mnie ogromny skok ekonomiczny. Później oddałem Cesarstwu Breme w zamian za rozejm gdyż wolałem toczyć ekspansję dalej na wschód, a do tego moi sprzymierzeńcy Węgrzy zostali całkowicie wyparci z południa przez Bizancjum - kolejne groźne dla mnie państwo. Za 10 tys. i sojusz odkupiłem od Połowców Moskwę, zaś od północy zaatakowałem Nowogród szybko zdobywając kolejne dwie prowincje. By doprowadzić do unii pl-litw postanowiłem zdobyć Wilno. Po dwóch latach oblężeń i dwóch trudnych bitwach udało się wejść do miasta, a w zamian za rozejm a później ponowny sojusz z Litwinami oddałem im jedną z dawnych prowincji Nowogradzkich. Teraz czekam na Złotą Ordę, która pojawiła się daleko na wschodzie, jednak przemieszcza się baaaardzo powoli na zachód, kto wie, być może to właśnie moje królestwo zaatakują.

Ogółem - hajs się zgadza i jednostki coraz lepsze ;)

Piter
10-05-2015, 06:43
Wspaniała robota z tymi nowymi kosztami jednostek. Zawsze mówiłem, że AI zaczyna głupieć gdy ma za wielkie armie do kontroli, a dzięki tym kosztom "myśli" dużo lepiej. Czytając takie opisy aż chce się pograć :)

Araven
15-05-2015, 13:26
Zagrałem kolejne 20 tur, no u mnie Mongoły szaleją od razu po wejściu, na mapę, z 5 tur się pokręcili, a potem uderzyli na Połowców, zajęli im z 5 prowincji w jakieś 6 tur. A to I fala z kasą x10 i lokalizacją na Europę co im sam zmieniłem jak pisałem. Na mapie ciekawie, Osmani atakują Europę, wyparli Bizancjum z Azji, podbili sporo Gruzji.

Niemcy i Litwa ponownie mnie zaatakowały.

wino
15-05-2015, 15:38
Możliwe, że ich wyższa agresja wynika z większej kasy? Czy kasa nie ma na to wpływu?

Araven
15-05-2015, 15:45
Kasa wpływa na siłę nacji też, więc może to mieć spory wpływ na ich agresję. Bo dużo kasy daje im dużo lepszy ranking ogólny. W Megasubmodzie V do BC 7.0 z dużą kasa też ostro dawali czadu. Zbankrutują ale o wiele później niż z kasa obecną. Pogram dłużej to zobacze, bo che Unię Polski i Litwy zaliczyć, zobaczę jak pójdzie Mongołom w dłuższym czasie.

Araven
12-06-2015, 10:04
Tura 208

Mongołowie ostro atakują, koło 200 tury zbankrutowali mimo 5 milionów jakie im dałem ale mają kilkanaście prowincji, i są najsilniejsi i III fala tuż tuż.
Moje opcjonalne pliki z silniejszymi Mongołami dałem w temacie Megasubmoda do BC 7.0 w poście z dziś.

Ogólnie świetne spolszczenie wino + nowe ai Pitera powoduje, że Megasubmod jest super i bardzo stabilny. Dyplomacja ciekawa, komp nieźle kombinuje.

wino
12-06-2015, 15:28
5 mln i bankrut po kilkudziesięciu turach? To jakaś masakra tyle ich kosztuje utrzymanie wojska?

Araven
12-06-2015, 19:43
Typowo mongolskie jednostki tylko dla nich winny być tańsze o połowę minimum. Oni jak mają kasę to rekrutują na maksa. Ja tak im zrobiłem w Broken Crescent i dają radę.

ordenus22
12-06-2015, 21:46
Araven co masz namyśli:

Pogram dłużej to zobacze, bo che Unię Polski i Litwy zaliczyć
Przecież nie ma takiej opcji?

wino
12-06-2015, 21:47
Jak nie jak tak :)

ordenus22
12-06-2015, 21:49
A jak to wygląda, kiedy, jak, co trzeba spełnić :D?

wino
12-06-2015, 21:52
Skrypt 30 w BC7 :)

ordenus22
12-06-2015, 22:00
Czyli grając PL trzeba zdobyć wymienione prowincje i Litwa musi się stać się chrześcijańska?

wino
12-06-2015, 22:02
Dokładnie :) Analogicznie grając Litwą.

ordenus22
12-06-2015, 22:03
A od czego zależy żeby Litwini przeszli na chrześcijaństwo? Wysyłać na ich ziemie księży?

wino
12-06-2015, 22:07
A tego to nie wiem :)

Araven
14-06-2015, 09:52
Myślę, że to event jak u Kumanów, oni też po Inwazji Mongołów przechodzą często na katolicyzm. Raczej na Litwie to jakoś XIV wiek powinien być, ale nie sprawdzałem w campaign_script tego eventu z Litwą chrześcijańską. Ew. może zdobycie prowincji koniecznych do Unii odblokuje przejście na chrześcijaństwo? Mam 210 turę może spróbuję, ale Litwa ma 1 prowincję.

ordenus22
14-06-2015, 14:23
Ja mam już wszystkie prowincję które potrzeba (1236 rok, tury nie pamiętam) powysyłałem na ich ziemie księży (4 prowincje im zostały) może to pomoże.
Araven to musisz oddać im jakąś inną prowincję albo dwie i zając tą co potrzeba, (pewnie Wilno) trudno czasami trzeba być samarytaninem dla wyższych celów:) ale coś mi się wydaję że to może być zrobione historycznie czyli II poł. XIV w.