PDA

Zobacz pełną wersję : Third Age 1.4.1

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9

kamildos
19-09-2009, 17:51
Czy wiecie kiedy mniej więcej wyjdze ten patch 1,3.

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=259833 -- te na niebiesko napisane submody to one są już dodane do tego submoda ??

Lukis
19-09-2009, 18:45
Jest wyraźnie napisane: "New campaign recommended" ;)

no tak rzeczywiście nie zauważyłem tego :D :D

Grand Admiral Thrawn
20-09-2009, 09:26
te na niebiesko napisane submody to one są już dodane do tego submoda ??

Tak

A patch wyjdzie kiedy wyjdzie. Lepiej niech wydadzą go później z większą ilością poprawek niż wcześniej.

Biniu
20-09-2009, 10:00
Ja liczę przede wszystkim na dodany soundtrack z władcy pierścieni. Bo na razie to jest chyba tylko muzyka z menu. W lotr:total war był chyba każdy utwór z WP i to oraz eventy czyniło go takim "tolkienowskim".

Lukis
20-09-2009, 10:42
Ja liczę przede wszystkim na dodany soundtrack z władcy pierścieni. Bo na razie to jest chyba tylko muzyka z menu. W lotr:total war był chyba każdy utwór z WP i to oraz eventy czyniło go takim "tolkienowskim".

no ja też na to liczę :P

jan_boruta
20-09-2009, 21:30
Przecież jest w modzie soundtrack z Władka... nie tak dużo, jak można by się spodziewać, ale tym lepiej, że jest okraszony innymi utworami.

Z Władka jest co najmniej "Balin's Tomb" i "The Wolves of Isengard" albo coś tam. W menu muzyka jest nie z Lotra tylko z "Króla Artura". A Harad i chyba Easterlingowie mają też pustynną muzykę z "Gladiatora".

Nie mówiąc o muzyce z "Battle For Middle-Earth", z obu części tej gry. Szczególnie słyszalna jest u elfów i krasnoludów.

Biniu
21-09-2009, 15:30
Grałeś w Lotr:Total War ? Ja sądziłem,że muzyka w modzie nie jest ważna, dopóki w niego nie zagrałem. Każda bitwa była klimatyczna i od razu wiedziało się,że jest się w śródzemiu, a nie na polu bitwy pod Arsuf z Medievala 2. Zobaczyłbyś,że gdyby twórcy moda dodali do niego w patchu więcej muzyki z filmów, fani oceniali by go wyżej,choć pewnie w uzasadnieniu większość stwierdziłaby tylko,że "jest bardziej klimatyczny", a tylko część mówiła jawnie o muzyce. Takich rzeczy się nie zauważa w hałasie bitwy,ale znacząco podnoszą one wrażenia z gry.

Zloty
21-09-2009, 17:02
Witam.
Mam pewien problem. Gdy gram kampanie podczas ładowania bitwy pokazuje się napis "Medieval 2 Total war encountered an unspecified error and will now exit" i wyrzuca mnie do windowsa! Do około 10 tury wszystko jest ok a po przekroczeniu jest właśnie ta sytuacja. Niezależnie od nacji jaką gram. W custom battle jest wszystko w porządku. Gram w na patchach 1.1 i 1.2. Jeśli ktoś wie co się dzieje to byłbym wdzięczny za ratunek.

vlad77
21-09-2009, 17:50
Ja tak mam ale sporadycznie, masz zainstalowanego hotfixa na 1.0? Jak tak to nie wiem spróbuj na którejś z poprzednich stron było napisane o fix'ach do 1.2 poszukaj sobie, a jak nie zadziała to zrób reinstala. Grasz na submodach?

Lukis
21-09-2009, 19:00
Grałeś w Lotr:Total War ? Ja sądziłem,że muzyka w modzie nie jest ważna, dopóki w niego nie zagrałem. Każda bitwa była klimatyczna i od razu wiedziało się,że jest się w śródzemiu, a nie na polu bitwy pod Arsuf z Medievala 2. Zobaczyłbyś,że gdyby twórcy moda dodali do niego w patchu więcej muzyki z filmów, fani oceniali by go wyżej,choć pewnie w uzasadnieniu większość stwierdziłaby tylko,że "jest bardziej klimatyczny", a tylko część mówiła jawnie o muzyce. Takich rzeczy się nie zauważa w hałasie bitwy,ale znacząco podnoszą one wrażenia z gry.

ja bardzo wysoko cenie sobie tą filmową muzykę z WP zawsze jak gram w BFME II to jak słysze jakiś fajny utwór to odrazu czuje się lepiej :D :D

DaviVitaundes
21-09-2009, 22:19
Witam wszystkich na Forum.
Mam proste pytanie czym najlepiej jest ubić:
a) Enty
b) Trole z zbroją
c) Słonie z południa:)

poproszę również o uwagi i wrażenia z najnowszego RR

vlad77
22-09-2009, 13:05
Witamy! :D
a) tych nie ubijałem
b) albo kusznikami, albo szarżą konnicy w plecy
c) jedną z lepszych metod, chociaż drogich bardzo jest nasłanie na Olifanty gwardzistów (cytadeli, lub fontanny), oni włóczniami pokolą pokolą i słoń z załogą pada, problem jest taki, że zabiera za sobą ludzi z otoczenia.

Biniu
22-09-2009, 13:43
A w kampanii Gwardia Białej Wieży jest na jedną z najlepszych jednostek i można ją w dodatku rekrutować tylko co 25 tur,więc zwyczajnie się nie opłaca wysyłać ją do walki z Mumakami. Spróbuj wykorzystać 2-3 oddziały w miarę doświadczonych włóczników (np. gondorian spearman). Ich strata nie jest szczególnie bolesna i w każdym rozbudowanym mieście będziesz mógł ich przeszkolić.

Sam Fisher
22-09-2009, 13:47
A w kampanii Gwardia Białej Wieży jest na jedną z najlepszych jednostek i można ją w dodatku rekrutować tylko co 25 tur,więc zwyczajnie się nie opłaca wysyłać ją do walki z Mumakami. Spróbuj wykorzystać 2-3 oddziały w miarę doświadczonych włóczników (np. gondorian spearman). Ich strata nie jest szczególnie bolesna i w każdym rozbudowanym mieście będziesz mógł ich przeszkolić.

Co 25 tur? :shock: Ja mogłem ich co turę rekrutować. (nie grzebałem w plikach)

Amrod
22-09-2009, 13:48
Odnośnie tego RR to rozumiem, że jakieś subtelne róznice są miedzy Lore, non-Lore i AUnits non-Lore? Którą najlepiej zainstalować?

Biniu
22-09-2009, 14:17
Jedną chyba właśnie widziałeś powyżej :D . Jednostki "unikalne" można rekrutować tylko co jakiś czas (w Gondorze na razie mam tak tylko z gwardią,ale nie mam jeszcze wszystkich jednostek). Mam pytanie - czy jest jakikolwiek sposób (może być nawet grzebanie w plikach),aby wyłączyć te bzdurne stopniowe odblokowywania jednostek? Bo nie chce się za bardzo na to czekać, szczególnie jak przechodzi się któryś raz moda. I niech mi nikt nie mówi,że to realistyczne bo Gondor raczej nie "wynajduje" w cudowny sposób nowych oddziałów. Dol Amroth istniało od wielu set lat,więc czemu nie mogę rekrutować jego rycerzy? Tak samo jest z jednostkami elfów - takich pancerzy jakie da się odblokować elfy używały od końcówki pierwszej ery. A najdziwniejsze jest to,że na 1 poziomie odblokowania można rekrutować włóczników w tych pancerzach,ale już na pomysł żeby im dać miecze ktoś wpadnie za 70 tur? Bez jaj... Oczywiście dobrze by się działo gdyby inne frakcje też mogły rekrutować lepsze jednostki (nie chcę robić z siebie super mocarstwa i wolę żeby każdy miał równe szanse - poza tym,tak jest bardziej zgodnie z lore). Proszę o w miarę szybką pomoc.

Sam Fisher
22-09-2009, 14:23
Jedną chyba właśnie widziałeś powyżej :D . Jednostki "unikalne" można rekrutować tylko co jakiś czas (w Gondorze na razie mam tak tylko z gwardią,ale nie mam jeszcze wszystkich jednostek). Mam pytanie - czy jest jakikolwiek sposób (może być nawet grzebanie w plikach),aby wyłączyć te bzdurne stopniowe odblokowywania jednostek? Bo nie chce się za bardzo na to czekać, szczególnie jak przechodzi się któryś raz moda. I niech mi nikt nie mówi,że to realistyczne bo Gondor raczej nie "wynajduje" w cudowny sposób nowych oddziałów. Dol Amroth istniało od wielu set lat,więc czemu nie mogę rekrutować jego rycerzy? Tak samo jest z jednostkami elfów - takich pancerzy jakie da się odblokować elfy używały od końcówki pierwszej ery. A najdziwniejsze jest to,że na 1 poziomie odblokowania można rekrutować włóczników w tych pancerzach,ale już na pomysł żeby im dać miecze ktoś wpadnie za 70 tur? Bez jaj... Oczywiście dobrze by się działo gdyby inne frakcje też mogły rekrutować lepsze jednostki (nie chcę robić z siebie super mocarstwa i wolę żeby każdy miał równe szanse - poza tym,tak jest bardziej zgodnie z lore). Proszę o w miarę szybką pomoc.
Jest trochę roboty z tym ;]
zrób plik zapasowy
Mogę się mylić, w teorii tak powinno to wyglądać:
plik export_descr_buildings
znajdź największe baraki ( i stajnie), skopiuj wszystko co jest przypisane do niego i wklej to do mniejszych baraków ;] Dzięki temu będziesz mógł rekrutować od razu jednostki. Tylko AI nie skapnie się, że nie będzie potrzebował większych baraków i będzie je budował mimo wszystko :mrgreen:

Biniu
22-09-2009, 15:09
Dzięki wielkie! Działa :) . Robię to metodą prób i błędów - uda się to zapisuję, nie uda wczytuję plik i od nowa robię dany krok. Wystarczy jedna linijka więcej i trzeba zaczynać od nowa,ale udało mi już się zrobić kawalerię :) . A czy wróg i sojusznicy będą rekrutować te najlepsze jednostki, jeżeli są dostępne także w innych barakach niż te największe?

vlad77
22-09-2009, 15:27
Tylko AI nie skapnie się, że nie będzie potrzebuje większych baraków i będzie je budował mimo wszystko :mrgreen:

Biniu czytaj ze zrozumieniem :D. Wg mnie jest dobrze tak jak jest bo to utrudnia rozgrywkę bardzo, co z tego, że od początku będę miał pancernych, jak wroga rozwalę w 5min, a jak milicją gondoru przechodzi walczyć przeciwko setkom orków jest już o wiele ciekawiej :P

Sam Fisher
22-09-2009, 15:30
A czy wróg i sojusznicy będą rekrutować te najlepsze jednostki, jeżeli są dostępne także w innych barakach niż te największe?
Powinny skorzystać z tego co im dałeś. Ja tak piszę "na czuja", bo sam nie zrobiłem tego dla siebie. Ja tylko wiem jak to zrobić ;]

vlad77

Tylko AI nie skapnie się, że nie będzie potrzebuje większych baraków i będzie je budował mimo wszystko :mrgreen:
"je" czyli budynki

A czy wróg i sojusznicy będą rekrutować te najlepsze jednostki

rekrutacja jednostek =/= budowa

Lukis
22-09-2009, 16:51

przestań co 25 tur.. nie.. ja gram gondorem i można ich rekrutować max co 4 tury nie więcej, może nawet 5 ale na pewno nie 25

Izabelin
22-09-2009, 17:41
a może to zależy od stopnia trudności ?

Biniu
22-09-2009, 17:45
Mam zainstalowane submody,więc może one tak powodują. Ale proszę link - http://img525.imageshack.us/img525/2387/0000cw.jpg . Zatkało kakało? Minęły 3 tury od kiedy ich rekrutowałem,tak więc na screenie widać tylko 22.

Edit:
Gram na very hard (kampania) i medium (bitwy)

Lukis
22-09-2009, 18:15
Mam zainstalowane submody,więc może one tak powodują. Ale proszę link - http://img525.imageshack.us/img525/2387/0000cw.jpg . Zatkało kakało? Minęły 3 tury od kiedy ich rekrutowałem,tak więc na screenie widać tylko 22.

Edit:
Gram na very hard (kampania) i medium (bitwy)

no lol ja też tak mialem na poczatku. aby jeden oddzial byl do zrekrutowania potem to trzeba bylo czekac az odblokuja sie te lepsze baraki i potem oni juz byli dostepni ciagle i hyba co 3-5 tur mozna ich trenowac znowu (sry za nieuzywanie polskich znakow ale mi sie nie ich pisac :D)

Biniu
22-09-2009, 18:31
Hmm... kolejny problem. Z modami zawsze jakieś są :D . Nie mogę grać w kampanii Wyższymi Elfami i tylko nimi. W 1 turze, jak chcę przejść do następnej wczytuje do Rohanu albo Eriadoru i się wyłącza gra. Oto submody jakie mam zainstalowane:
-RR+RC 18 September
-Razor's modified Eldar units 3.0
-ENTS!
-Dea Paladins New Units Mod (TATW)

Znowu proszę o pomoc forumowiczów :)

Lukis
22-09-2009, 18:58
Hmm... kolejny problem. Z modami zawsze jakieś są :D . Nie mogę grać w kampanii Wyższymi Elfami i tylko nimi. W 1 turze, jak chcę przejść do następnej wczytuje do Rohanu albo Eriadoru i się wyłącza gra. Oto submody jakie mam zainstalowane:
-RR+RC 18 September
-ENTS!

hmm u wysokich elfów są eldarzy bo zapomniałem ;p? jeśli tak to może to przez tego submoda co? a jak nie to niewiem

P.S czajcie to czarny pół księżyc :D :D http://img508.imageshack.us/img508/1686/22007525.png

vlad77
22-09-2009, 19:01
no lol ja też tak mialem na poczatku. aby jeden oddzial byl do zrekrutowania potem to trzeba bylo czekac az odblokuja sie te lepsze baraki i potem oni juz byli dostepni ciagle i hyba co 3-5 tur mozna ich trenowac znowu (sry za nieuzywanie polskich znakow ale mi sie nie ich pisac :D)

Po 33 turze jak pierwszy military raport wyskoczy to masz możliwość co 5-6tur po chyba 70turze idą już po 3-4tury.

-RR+RC 18 September
-ENTS!

Nie mam żadnego z tych submodów i mi działa świetnie, dlatego nie mogę pomóc, spróbuj na innych kamp. i jak będzie tak samo, to reinstaluj, prawdopodobnie któreś z tych modów ze sobą nie współgrają i się pliki gryzą.

Zloty
22-09-2009, 19:05
Ja tak mam ale sporadycznie, masz zainstalowanego hotfixa na 1.0? Jak tak to nie wiem spróbuj na którejś z poprzednich stron było napisane o fix'ach do 1.2 poszukaj sobie, a jak nie zadziała to zrób reinstala. Grasz na submodach?

Instalacja od początku nic nie dała :( nie mam submodów tulko patche 1.1 i 1.2
Hotfixa mam na 1.0 ale jesli ktoś może podac mi linka do hotfixa na 1.2 to było by fajnie bo ja nigdzie nic nie znalazłem.

vlad77
22-09-2009, 19:27
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=284357
tu masz link do strony, był na 10str na tym forum jak mówiłem wystarczyło pogrzebać :D.

Biniu
22-09-2009, 19:37
A wie ktoś,kiedy w RR+RC pojawia się Faramir i Boromir na mapie? I czy trzeba spełnić jakieś warunki? Rozsądek podpowiada,że na pewno kiedy Denethor się trochę zestarzeje (w końcu to ich ojciec,więc raczej 30 lat mieć nie będzie,bo to by było lekko podejrzane ;) ),ale zna ktoś konkretny rok?

Haller
22-09-2009, 19:37
Faramir i Boromir są odrazu na mapie jako wyśmienici Generałowie ;)

Amrod
22-09-2009, 19:38
U mnie jest od początku obok Minas Tirith.

Ktoś może odpowiedzieć na wyżej zadane moje pytanie czym óżnią się konkretnie te 3 wersje RR?

Mefisto7
22-09-2009, 21:08
przepraszam że ci się wtrącę Amrod...
No fajny mod, taki dopracowany, fiu, fiu. Przeciwnik na polu bitwy to dalej cymbał raczej, ale wszystko jest fajnie :D
Nie wiem czemu narzekaliście na orków z mordoru( nimi zacząłem i gram).. No może są lekko słabsi ale i tak przeciwnik ma większe straty zawsze, o wiele większe( vh/vh-takie jest zalecane ustawienie). Muzyka mi sie podoba, loading screeny też bardzo spoko, jednostki różnorodne, głosy różnorodne, super mod. ale mam do patcha 1.2. Ściągnąłem to to nowe coś tam september 18 co tu mówiliście o tym, ale są to 4 luźne pliki/foldery. Jak to zainstalować? popodmieniać taak.. data - wiadomo(kopiuj tą ściągnętą i podmień z tą w folderze TA?), ale są jeszcze jakieś non lore ble ble...
Wiem żę gdzieś to było już w tych wątkach ale wybaczycie mi że nie chce mi sie szukać?( odpowiedzcie przy okazji xD) Otóż chodzi mi o zwiększenie pkt ruchu np dyplomatów. Jak to było robić?

Biniu
22-09-2009, 21:28
Zawartość(a nie cały folder!) folderu data (mod) wrzucasz do data w X:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age\data (taka jest docelowa lokacja). Z kolei jeżeli masz któregoś z modów dodającego jednostki,oprócz tego dajesz additional units non-lore (coś w tym stylu). Proste

22-09-2009, 22:00
przepraszam że ci się wtrącę Amrod...

Wiem żę gdzieś to było już w tych wątkach ale wybaczycie mi że nie chce mi sie szukać?( odpowiedzcie przy okazji xD) Otóż chodzi mi o zwiększenie pkt ruchu np dyplomatów. Jak to było robić?

viewtopic.php?f=30&t=69&start=220 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=69&start=220)

I zjechać na dół, i tam znajdziesz odpowiedź.

Sam Fisher
23-09-2009, 06:58
Kotku :mrgreen:
możesz mi opisać co dają te submody, na których grasz? Bo ja w ogóle nie w temacie. Myślę, że jednak też bym się skusił.

ps z tym kotkiem to ja żartuję ;)

EMPI
23-09-2009, 14:43
Kolejna porcja wrażeń…

Jak wiadomo dowodzę Wysokimi Elfami. Zamiast realizować cele przez ponad 70 kolejek dzielnie broniłem Gondoru i Rodanu przed Mordorem, Isengardem i Orkami z Gór, które to frakcje dosłownie zalewały ludzi ze wszystkich stron. Muszę donieść, że stojąc ramię w ramię z ludźmi odpierałem tysięczne ataki Orków wszelkiej maści, poświęcałem swoją doborową kawalerię na targanie zadów Trollom (takim i śmakim, dużym i małym…). Koniec końców toczyłem heroiczne wręcz bitwy obronne i odbijałem prowincje zajęte przez wroga. Najpiękniejsza bitwa odbyła się na jednym z mostów, gdzie chyba 700 Elfów odparło 3500 orków poświęcając 2 generałów. Armia była złożona tylko z 1 jednostki piechoty, 1 zaprawionej w bojach kawalerii (3 złote bele), 3 generałów i reszta łucznicy. Kawalerią i piechotą zatrzymałem orków na moście i pozwoliłem łucznikom zapierniczać. Poświęciłem 2 generałów, ale zatrzymałem inwazję na Rohan…

I wszystko to na NIC! Przyszedł Harad i dosłownie połknął Gondor i Rohan w ciągu 10 kolejek. Nie byłem w stanie walczyć z Haradem, bo ten po prostu produkuje słonie chyba na taśmociągu. Gondor padł szybko, zanim osiągnąłem Osilgarth aby odciąć Haradowi drogę dostarczania posiłków, a Rohan zebrał wszystkich dziedziców w 2 miastach i po upadku tych dwóch miast 6 prowincji Rodanu zamieniło się w Rebeliantów, których zająłem szybko… Teraz mam ponad 100 kolejkę gry. Zostało mniej niż połowa tur, a ja jestem w miejscu gdzie nie chciałem być – bez Rodanu i Gondoru, z potężnym Haradem u granic, który sobie lata po moich prowincjach słoniami i napakowanymi wojskami na Maksa – na 3 armie Haradrimów przypada jedna pełna moich Elfów – więcej nie jestem w stanie utrzymać, bo walczę z Mordorem na wschodzie… Harad jakby chciał – zrąbałby mnie w ciągu kilku tur…

WIĘC SIĘ PYTAM – gdzie tu Balans… :?
JAK POKONAĆ TE CHOLERNE SŁONIE!!! :o

Lukis
23-09-2009, 14:50
Kolejna porcja wrażeń…

Jak wiadomo dowodzę Wysokimi Elfami. Zamiast realizować cele przez ponad 70 kolejek dzielnie broniłem Gondoru i Rodanu przed Mordorem, Isengardem i Orkami z Gór, które to frakcje dosłownie zalewały ludzi ze wszystkich stron. Muszę donieść, że stojąc ramię w ramię z ludźmi odpierałem tysięczne ataki Orków wszelkiej maści, poświęcałem swoją doborową kawalerię na targanie zadów Trollom (takim i śmakim, dużym i małym…). Koniec końców toczyłem heroiczne wręcz bitwy obronne i odbijałem prowincje zajęte przez wroga. Najpiękniejsza bitwa odbyła się na jednym z mostów, gdzie chyba 700 Elfów odparło 3500 orków poświęcając 2 generałów. Armia była złożona tylko z 1 jednostki piechoty, 1 zaprawionej w bojach kawalerii (3 złote bele), 3 generałów i reszta łucznicy. Kawalerią i piechotą zatrzymałem orków na moście i pozwoliłem łucznikom zapierniczać. Poświęciłem 2 generałów, ale zatrzymałem inwazję na Rohan…

I wszystko to na NIC! Przyszedł Harad i dosłownie połknął Gondor i Rohan w ciągu 10 kolejek. Nie byłem w stanie walczyć z Haradem, bo ten po prostu produkuje słonie chyba na taśmociągu. Gondor padł szybko, zanim osiągnąłem Osilgarth aby odciąć Haradowi drogę dostarczania posiłków, a Rohan zebrał wszystkich dziedziców w 2 miastach i po upadku tych dwóch miast 6 prowincji Rodanu zamieniło się w Rebeliantów, których zająłem szybko… Teraz mam ponad 100 kolejkę gry. Zostało mniej niż połowa tur, a ja jestem w miejscu gdzie nie chciałem być – bez Rodanu i Gondoru, z potężnym Haradem u granic, który sobie lata po moich prowincjach słoniami i napakowanymi wojskami na Maksa – na 3 armie Haradrimów przypada jedna pełna moich Elfów – więcej nie jestem w stanie utrzymać, bo walczę z Mordorem na wschodzie… Harad jakby chciał – zrąbałby mnie w ciągu kilku tur…

słonie pokonasz pikinierami lub innymi jednostkami mającymi premie do obrażeń dla konnicy (oczywiście innymi jednostkami również je rozwalisz ale najlepiej użyć pikinierów)

Sam Fisher
23-09-2009, 15:17
http://www.bankfotek.pl/image/399894.jpeg

A to co zrobił komp w mojej kampanii to się w pale nie mieści :evil: Gram Elfami (Silvan), wojna z Eriadorem (pFF, raczej bicie małego chłopca, bo Eriador to żaden przeciwnik). Okupuję miasto Eriadoru, dowódca - następca frakcji Legolas, full wypas generał, wszystkie gwiazdki, przydomek The Cruel, pełna armia. Klikam "następna tura". "Hero fell victim of assassination" (czy jakoś tak). Podchodzę szpiegiem i widzę : zabójca Eriadoru, 1 doświadczenie !!! :shock: :evil: :evil: :evil:

http://www.bankfotek.pl/image/399906.jpeg

Biniu
23-09-2009, 15:29
Chciałbym też używać elfów jako NATO (przeinstalowałem moda i działa mi ta frakcja). Tylko są na drugim końcu mapy i dotarcie do Gondoru i odkupienie paru miast od nich zajmie sporo tur i Mordor może już mocno urosnąć w siłę w tym czasie. Wie ktoś jak zmodyfikować pliki,aby przypisać miasto do konkretnej frakcji?

Haller
23-09-2009, 15:39
Wchodzisz w Descrt_strat i tam przydzielasz armie, miasta, generałów, dyplomatów itp. itd.

Izabelin
23-09-2009, 19:31
Kolejna porcja wrażeń…

A po co ci balans na mapie strategicznej w grze gdzie nie ma multi ? (niby jest hot seat, no ale jego znaczenie jest raczej niewielkie). Grając w meda2 gra mi się znudziła po 30 turach, bo co to za radość robić sobie co się chce bez żadnego wyzwania - ot po prostu klepiesz kompa, rozwalasz armia z armią i zdobywasz miasto za miastem. Zwłaszcza, że w Śródziemiu książkowym i filmowym też bynajmniej balansu nie było bo siły dobra były zwyczajnie słabsze. . . jeśli komp jest głupi jak ork to niech ma chociaż tych orków dużo. Gdy wygrywam po epickim starciu wygrywam bitwe 750 vs 3500, gdy toczę boje (bez loadingu) gdzie stawką każdego jest przegrana kampania to gra mnie wciąga. Z kolei przy rutynowych zbalansowanych bitwach z kompem czuję się jakbym odrabiał pańszczyznę, ot kolejna taka sama bitwa. . .

Dla mnie ważne aby balans był w bitwach na multi na placu boju - w kampanii oczekuje z kolei czegoś zupełnie przeciwnego. Jak mnie komp klepie to mam radochę bo to oznacza, że. . . trzeba pomyśleć (sic!).

23-09-2009, 23:08
Kotku :mrgreen:
możesz mi opisać co dają te submody, na których grasz? Bo ja w ogóle nie w temacie. Myślę, że jednak też bym się skusił.

ps z tym kotkiem to ja żartuję ;)

Dają, efekt podobny do tego, jak ma to miejsce w SS, i DLV, czy Bellum Crucis 5.1....Czyli,
mam na myśli te ustrojstwo
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=259833
, praktycznie pod pewnymi względami, naprawia, to co powiino być w patchu 1.2, ale balans, AI kompa, już jest lepsze, problem w tym, że grając tym submodem, by odczuc zmiany w stosunku do wersji KK, należy rozpocząć grę od początku...Jako, że gram oczywiście Isengardem, to mam mieszane odczucia, ale tzw. dobre nacje nieźle są podrasowane...Moje biedne Uruk-haiki :lol:

Mefisto7
24-09-2009, 07:54
A słuchajcie , bo powiedzieliście ale nie za szczegółowo, jak dodać te jednostki data_non-Lore i data_aditional units_non-Lore. Gdzie to dokładnie po dodawać?

Sam Fisher
24-09-2009, 08:02
A słuchajcie , bo powiedzieliście ale nie za szczegółowo, jak dodać te jednostki data_non-Lore i data_aditional units_non-Lore. Gdzie to dokładnie po dodawać?

IF YOU WISH TO USE THE NEW UNITS IN AGOSTINOS ADDITIONAL UNITS MOD, OR HAVE BEEN RUNNING A CAMPAIGN WITH THAT MOD INSTALLED, NOW COPY THE CONTENTS OF THE TATW/data_Additional_Units_non-Lore FOLDER INTO THE TATW/data FOLDER. IT WILL THEN BE SAVE-GAME COMPATIBLE WITH YOUR PREVIOUS CAMPAIGN

Skopiuj zawartość folderu data_Additional Units_non-Lore do folderu data (u mnie to jest tak: D:\GRY\M2TW\mods\Third_Age\data)

Dzięki Eutyches.
Jednak będę szczery i powiem, że nie za bardzo mi się podoba ;] Pogram jeszcze i zobaczę czy będę kontynuował grę z submodami.

Biniu
24-09-2009, 14:29
Hmmm... przeinstalowałem moda (już chyba 5 raz - rozwala się przez zbyt wielką ilość submodów, a mam ich aż 4 :roll: ), dodałem dodatkowe jednostki i skopiowałem folder "additional units". Tylko czemu jednostki elfów na skali huge mają teraz o wiele mniejszy skład liczbowy? Wiem,że to zgodne z lore ale ciężko wygrać tak jakąś bitwę. W jakim pliku mógłbym zmienić ilość ludzi w oddziale dla danej frakcji (chodzi mi o skalę Huge)?

Sam Fisher
24-09-2009, 14:36
Hmmm... przeinstalowałem moda (już chyba 5 raz - rozwala się przez zbyt wielką ilość submodów, a mam ich aż 4 :roll: ), dodałem dodatkowe jednostki i skopiowałem folder "additional units". Tylko czemu jednostki elfów na skali huge mają teraz o wiele mniejszy skład liczbowy? Wiem,że to zgodne z lore ale ciężko wygrać tak jakąś bitwę. W jakim pliku mógłbym zmienić ilość ludzi w oddziale dla danej frakcji (chodzi mi o skalę Huge)?

export_descr_unit

przykładowo :

type Elf Guard
dictionary Elf_Guard ; Galadhrim Archers, Special
category infantry
class missile
voice_type Heavy
banner faction main_missile
banner holy crusade
soldier Elf_Guard, 40, 0, 1.4

Interesuje Cię tylko linijka "soldier". Pierwsza liczba to liczba żołnierzy. Jednak dla różnych wielkości jednostek są różne mnożniki. Nie próbuj wpisać tam np 150, bo będziesz miał 150x(mnożnik wg skali). Zwiększaj jednostki co 10 aż Ci wyjdzie. No chyba, że ktoś zna mnożniki.

Biniu
24-09-2009, 15:25
Dzięki za wszelką pomoc! Działa i to bardzo dobrze.

Mefisto7
24-09-2009, 18:39
oprócz nowych jednostek, lepszego AI ni ma, a i nazguli (latających)nie widze, zamiast na mapce kampanii widzieć mojego króla nazguli to teksturka jest zwykłego orkskiego żula xD czekam na patcha 1.3..

Biniu
24-09-2009, 20:27
Ja mam najnowsze RR+RC,które chyba dodaje Witchkinga na koniu. Ja w każdym razie tak mam - na 90% ten minimod to zawiera,bo nic takiego nie istalowałem. Mam patcha 1.2

Mefisto7
24-09-2009, 20:49
hm, chcę obniżyć siłę lub armor trolli, mumakili, i entów. W descr.units cośtam, tam są współczynniki, armor wiadomo które, ale jak idealnie by było obniżyć im ten armor żeby nie stali się za słabi jak na tą kasę jaką trzeba na nie wydać ?xD A który to siła?, bo ie ma czegoś takiego jak strengh.

Biniu
24-09-2009, 21:27
Z tego co pamiętam za "siłę", jak to określiłeś, odpowiada coś w stylu attack lub demage. Enty są moim zdaniem dobrze odwzorcowane - w świecie Lotr dało się je powalić jedynie (wymieniam te skuteczne metody) ogniem i strzałami albo toporkami. Mumakile i trolle są faktycznie przesadzone,szczególnie że trolle stają się potem podstawą armii Mordoru,bo reszta jednostek jest za słaba.

Sam Fisher
25-09-2009, 06:14
hm, chcę obniżyć siłę lub armor trolli, mumakili, i entów. W descr.units cośtam, tam są współczynniki, armor wiadomo które, ale jak idealnie by było obniżyć im ten armor żeby nie stali się za słabi jak na tą kasę jaką trzeba na nie wydać ?xD A który to siła?, bo ie ma czegoś takiego jak strengh.
Strength? Masz na myśli, jak bardzo są wytrzymali?
Jeśli tak, to ja bym polecił w takim wypadku zmienić tylko hitpointy.

type Battle Trolls
dictionary Battle_Trolls ; Battle Trolls
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier battle_trolls, 5, 0, 100, 0.8
mount_effect elephant -5
attributes sea_faring, can_withdraw, very_hardy, frighten_foot, frighten_mounted
move_speed_mod 0.9
formation 4.0, 4.0, 7.0, 7.0, 1, horde
stat_health 6, 3

Hitpointy są w linijce stat_health. Mają 6 hp i można zmniejszyć np do 2. Myślę, że to będzie optymalne. 1 ma zwykła piechota, łucznicy czy kawaleria.

Świętowit
25-09-2009, 11:02
czy ktos sie orientuje co to jest?

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=262063

Instalowal to ktos?

Mefisto7
25-09-2009, 11:03
aha, ok...
-podałby mi któś jaki armor flesh miały enty pierwotnie,? jak nikt niczego nie zmieniał.. bo ja zmieniłem a rzeczywiśćie lepiej by było że by miały taki duży jak miały.
-wszyscy mówią jacy orkowie są słabi, a ja jakoś tego nie zauważam. Walczę głównie z Gondorem, i dostają baty jakich mało. Chyba zwiększę liczebność odzdziałów gondoru, bo to już przesada, żebym wygrywał z taką przewagą, a automatycznie rozgrywać nie będe.
-w descr.units są nazwy jednostek jakich nie ma no np: te mounted nazgul- nawet po dodaniu additional non lore units ich nie mam, łocochodzi?
-szkoda że są dwa utwory do bitew w tym tylko jeden z filmu..
Ale i tak super mod, ale sie postarali :>

Nie piszemy dwóch postów pod rząd, tylko edytujemy poprzedni. - Amrod

Wiliam Wallace
25-09-2009, 12:29

Instalowal to ktos?

O ile się nie mylę to jeszcze jest wersja beta. Jak tylko wyjdzie gotowiec- zasysam.

Lukis
25-09-2009, 15:12

Instalowal to ktos?

to jest submod który dzieli istniejące frakcje na mniejsze (w tym sensie że bardziej szczegółowe) i dodaje kilka nowych

Sam Fisher
25-09-2009, 16:42
Możecie przestać pisać o submodach? Przez was raz po raz żałuję, że zaczynam kampanie od nowa. :lol:

lordwiesiek10492742
25-09-2009, 17:50
Mógłby ktoś dać jakieś screeny z sub moda Second Age co zmienia...
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=277931

uriziel
25-09-2009, 18:13
Witam mam pytanie czy wie ktoś gdzie pogrzebać by zmienić doświadczenie jednostek chodzi o to
że 9level i koniec nagle jednostka przestaje awansować nie mam zamiaru robić jednostek super napakowanych bo to wystarczy zmienić
w statystykach ale można by dodać belek tak by mieć wgląd ile jednostka już przeszła ,
i rozłożyć zdobywane bonusy nieco szerzej i trochę inaczej

Mefisto7
25-09-2009, 20:31
co zrobić z tą muzyką,? hmm, w kampanii gra mi do bitwy tylko jedna, jedyna która mi sie znudziła jak cholera już, dwa razy mi sie udało w custom battle odblokować takie (rzostawianie, przemarsz, kontakt z wrogiem) że najpierw są bębny, a w ataku taki znany utwór z filmu, dynamiczny i świetny. Jak to u was działa? W folderze sounds nie ma takich odzdzielnych uwtorów.

25-09-2009, 22:37
Mógłby ktoś dać jakieś screeny z sub moda Second Age co zmienia...
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=277931

Czy mógłby mi ktoś opisać submoda Second Age

Tak ;) Najkrócej, bo po co przedłużać...Nie ma Isengardu, granice są takie, jak przed nieszczęśliwą przegraną pierwszą- Saurona, to nadaje inny ton rozgrywki...Mankamenty z Thirg Age, tutaj niwelują się, rozgrywka zyskuje na zasadności...np Furiackie ataki Złych sił, debilny sojusz bezwłosych dwunożnych, spiczastouchych i karłów grotołazów....Czy tyle wystarczy?

Screenów, ci nie dam, bo miałem, mały problem z kompem... :evil:
Prawie miesiąc, temu o to się pytałeś ;)

Sam Fisher
26-09-2009, 06:24
-podałby mi któś jaki armor flesh miały enty pierwotnie,? jak nikt niczego nie zmieniał.. bo ja zmieniłem a rzeczywiśćie lepiej by było że by miały taki duży jak miały

type Ents Elephants
dictionary Ents_Elephants ; Ents Elephants
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Elephant_Crew3, 8, 4, 1
mount elephant
mount_effect horse +4, camel +2
attributes very_hardy, can_withdraw, frighten_foot, frighten_mounted, mercenary_unit
move_speed_mod 0.6
formation 8, 8, 12, 12, 4, square
stat_health 1, 8
stat_pri 55, 15, no, 0, 0, melee, melee_blade, blunt, mace, 0, 1
stat_pri_attr ap, bp, area, launching
stat_sec 55, 15, no, 0, 0, melee, melee_blade, blunt, mace, 0, 1
stat_sec_attr ap, bp, area, launching
stat_pri_armour 5, 7, 0, metal
stat_sec_armour 28, 18, flesh

Lukis
26-09-2009, 11:29
wie ktoś jak zainstalować tego moda ?

bo instaluje to tak jak piszą włączam to i jak biore custom battle i chce se sprawdzić te nowe frakcje to one nie mają żadnych jednostek o co chodzi ?? np gondor ma jakieś tam nowe jednostki ale inne te nowe frakcje nie mają nic tylko są tam jednostki z M2TW

vlad77
26-09-2009, 12:01
Lukis to jest mod tylko na 1.1.
Ja mam takie spostrzeżenie, czy wy też macie tak, że frakcja która dostaje od was baty ni z tąd ni z owąd dostaje pełną armię najlepszych jednostek, a żeby było jeszcze ciekawiej to mają oni po 3-5 belek. Pogodziłem się z tym, że jak podchodzę do oblężenia twierdzy to pojawia się pełen garnizon, ale to już jest przesada :evil: .

Lukis
26-09-2009, 12:04
Ja mam takie spostrzeżenie, czy wy też macie tak, że frakcja która dostaje od was baty ni z tąd ni z owąd dostaje pełną armię najlepszych jednostek, a żeby było jeszcze ciekawiej to mają oni po 3-5 belek. Pogodziłem się z tym, że jak podchodzę do oblężenia twierdzy to pojawia się pełen garnizon, ale to już jest przesada :evil: .

no właśnie już 2 raz wywaliłem całego TATW i zainstalowałem na nowo potem patcha 1.1 (nie instalowałem 1.2) i potem instaluje tego moda jak karzą i niektóre frakcje właśnie jednostek nie mają ;/;/

26-09-2009, 12:15

no właśnie już 2 raz wywaliłem całego TATW i zainstalowałem na nowo potem patcha 1.1 (nie instalowałem 1.2) i potem instaluje tego moda jak karzą i niektóre frakcje właśnie jednostek nie mają ;/;/
Zainstaluj, tak jak jest w instrukcji, na patch 1.1 i nie ma żadnych problemów...

Lukis
26-09-2009, 12:34

Zainstaluj, tak jak jest w instrukcji, na patch 1.1 i nie ma żadnych problemów...

no właśnie instalowałem według instrukcji i te nowe frakcje nie mają jednostek ;/;/;/ aby maja 1 jednostke konnicy z M2TW

ma ktoś jakieś pomysły jak to zainstalować żeby było wszystko ok? bo chciałbym se w to zagrać

Mefisto7
26-09-2009, 13:15
Strasznie wkurzające,, właśnie Gondor dostaje baty jakich mało a i tak militarnie mają 40000więcej żołnierzy, ciekawe ;) skąd na to kasę biorą, Nawwet Minas thirith musiałem zdobywać na zasadzie"bierz balistę i od razu atakuj". Chciałem pooblegać z wieżami oblężniczymi i taranami , no ale sie nie da. Dajesz turę i już 3 armie Gondoru biorą cię w sidła, ehh sidła idiotów no ale i tak to za dużo...

Biniu
26-09-2009, 13:35
Co do jednostek, to nowych za wiele nie ma. Gondor i Arnor maja zupełnie inaczej wygladajacą armię. Elfy Wyższe mają swoje zwykłe oddziały + jednostki Elfoów Srebrnych, co sprawia że są niedopokonania. Część frakcji nie ma kilku swoich typów wojaków (jest dopiero 2 era i wszystko dopiero powstanie). Z niecierpliwością czekam na pełną wersje moda. Swoją drogą - ktoś też ma tak,że martwi żołnierze Gondoru i Arnoru z daleka (mówię o polu bitwy) wyglądają jakby stali? Niepozwala się to zorientować ile armi nam zostało i gdzie są poszczególne oddziały. Można przez to przegrać największe bitwy :/ . I czemu kapitan Arnoru nie ma żadnej broni,przez co szybko ginie na polu bitwy?

uriziel
26-09-2009, 13:38
Właśnie jak wspomniał mefisto7 Coś chyba nie tak z tym modem komputer oszukuje na każdym kroku , zwiększyłem limit tur pojawiania się jednostek obniżyłem finanse
zaczynam grę Gondorem vh-vh 12 tura Cair andros i osgiliat atakowane od 3 tur jedna pełna flaga Mordoru rozbita i natychmiast nadhodzi następna nie mogę dosłać
posiłków poza tym limit uniemożliwia tymczasowe szkolenie jednak Mordorowi to nie przeszkadza szpieg wykrył 5 pełnych chorągwi w pobliżu .
Czy to normalne na tym poziomie czy też komp oszukuje jeśli tak czy można z tym coś zrobić [ dalsza gra Gondorem odpada 2-3 tury i pomnie no może jeszcze zbiorę
nieco wojska ale to tylko przedłuży agonie ]

Witch King
26-09-2009, 14:50
Wychodzi teraz wiele submodów do TETW, które dodają nowe jednostki dla nacji, ale najbardziej dopakowani to Gondor, Mordor, Elfy, Isengard, Krasnale. To wszystko fajnie ale czy jest zachowany balans, czy nie wydaje się wam że powinno się popracować nad innym jak Rohan, Rhun, Harad czy Eridor lub Dale, bo brak tu balansu i grając rohanem mam często problem z Isengardem który dysponuje potężną piechotą, z kolej rohan ma słabych i pieszych i łuczników a ich kawaleria nie jest tak skuteczna jak filmie, co do pozostałych to harad bez mumakili jest bez szans bo niczym się nie wyróżnia, rhun ma silne jednostki ale brak włóczników daje się we znaki, a Dale jest takie nijakie, w niczym się nie wyróżnia a ma potężnych sąsiadów. Chodzi mi o to żeby twórczy w nowej wersji moda skupili się na tych nacjach i jej poprawili by zachować balans, i czy Enty nie powinny walczyć dola wszystkich nacji dobrych?, czy tylko dla leśnych elfów?Co wy o tym myślicie?:)

Mefisto7
26-09-2009, 15:04
No nic do dodania, myślę jak ty. Ale ja gram teraz i tak tylko na zwykłym patchu 1.2, bo za każdym razem jak RC_RR dodawałem to mi sie nie podobało. a innych sub modów nie próbowałem. No ale do KO się zmuszę na to RC xD (NO I GDZIE SĄ TE LATAJĄCE 4 NAZGULE!!?

Aha, jednak te nazgule to były w rome xD

vlad77
26-09-2009, 16:03
Wychodzi teraz wiele submodów do TETW, które dodają nowe jednostki dla nacji, ale najbardziej dopakowani to Gondor, Mordor, Elfy, Isengard, Krasnale. To wszystko fajnie ale czy jest zachowany balans, czy nie wydaje się wam że powinno się popracować nad innym jak Rohan, Rhun, Harad czy Eridor lub Dale, bo brak tu balansu i grając rohanem mam często problem z Isengardem który dysponuje potężną piechotą, z kolej rohan ma słabych i pieszych i łuczników a ich kawaleria nie jest tak skuteczna jak filmie, co do pozostałych to harad bez mumakili jest bez szans bo niczym się nie wyróżnia, rhun ma silne jednostki ale brak włóczników daje się we znaki, a Dale jest takie nijakie, w niczym się nie wyróżnia a ma potężnych sąsiadów. Chodzi mi o to żeby twórczy w nowej wersji moda skupili się na tych nacjach i jej poprawili by zachować balans, i czy Enty nie powinny walczyć dola wszystkich nacji dobrych?, czy tylko dla leśnych elfów?Co wy o tym myślicie?:)

Myślę podobnie, nie zgadzam się tylko co do entów, to właśnie elfowie budzili drzewa i tak powstały Enty. A ludzie co zaśpiewali by im, pogrozili siekierą i zdesperowani zcieli to biedne drzewo na opał :D .

uriziel
26-09-2009, 19:31
Elfy nie zbudziły entów tylko huronów enty chodziły po ardzie jeszcze przed elfami mieli pilnować dorobku yawanne przed dziećmi iluwatara i tworami aulego

vlad77
26-09-2009, 20:58
Elfy nie zbudziły entów tylko huronów enty chodziły po ardzie jeszcze przed elfami mieli pilnować dorobku yawanne przed dziećmi iluwatara i tworami aulego

Z tym zbudziły to mój byk, ale "...przebudzili się w tym samym czasie co Pierworodni (elfy)- gdy rozbłysły gwiazdy Vardy.", "W czasach, gdy rozgrywa się akcja Władcy Pierścieni, zamieszkiwali już tylko las Fangorn i powoli wymierali, ponieważ już pod koniec Pierwszej Ery rozdzielili się ze swoimi żonami, które zaginęły bez śladu. Niegdyś poszukiwali ich, lecz zaprzestali tego, co nie znaczy, że ich los jest im obojętny - wciąż mieli nadzieję, że żony się znajdą. Fangorn był postrzegany przez obcych jako miejsce straszne, przerażające, gdzie dla własnego dobra nie należy się zagłębiać." (to jest z wiki)

Elfowie natomiast nauczyli entów mówić i tu cytat z książki "...To elfowie przed wiekami uleczyli nas z nimoty, a mowa jest wielkim darem..."

Co do huornów to były po prostu "zdrzewiałe enty", tych elfowie też nie budzili :D. Huornowie powstawali przez długie wieki istnienia drzewców, przez to że tamci zamiast obchadzać lasy poprostu stali w miejscu, przez co stawali się coraz bardziej i bardziej podobni do drzew.

Ale wracajmy do rozmowy o grze, jeżeli chcesz kontynuować dyskusję to zapraszam na PW.

Napisałeś, że Enty chodziły po ardzie, jednak ich historia jest ściśle związana tylko ze śródziemiem, nie było ich w Valinorze i Numenorze.

Hammmurabi
27-09-2009, 05:53
Zainstalowałem tego moda i wszystko działa dobrze oprócz tego że gdy chce stworzyć bitwie z oblężeniem gra mi wychodzi do pulpitu. Wszystko inne jest okej. Nie gram na submodach.

uriziel
27-09-2009, 07:00
Co do tych huronów rzeczywiście masz racie właśnie zacząłem czytać silmarillion któryś raz i sprawdziłem mój błąd ,
można by dodać taką jednostkę dla elfów i tak mają ich mało huroni mogli by być liczniejsi ale słabsi lub odwrotnie

vlad77
27-09-2009, 08:26
Zainstalowałem tego moda i wszystko działa dobrze oprócz tego że gdy chce stworzyć bitwie z oblężeniem gra mi wychodzi do pulpitu. Wszystko inne jest okej. Nie gram na submodach.

Tak ma chyba każdy, ale to nie duża strata ja nie gram oblężeń.

Co do tych huronów rzeczywiście masz racie właśnie zacząłem czytać silmarillion któryś raz i sprawdziłem mój błąd, można by dodać taką jednostkę dla elfów i tak mają ich mało huroni mogli by być liczniejsi ale słabsi lub odwrotnie

Oni byli by jednostką bez sensu bo tylko łapali by więźniów, wg mnie są oni za wolni jak na jednostkę. Co do siły to były równie silne jak entowie, tylko jeszcze bardziej dzikie tj. bardziej nienawidzili barum (orków), tu masz cytat "...na kartach historii zapisały się też zniszczeniem twierdzy Isengard podstępnego Czarodzieja, Sarumana Wielu Barw, wspierani przez huornów, Duchy Drzew, którym przewodzili Entowie, a których siła niemal im dorównywała."

Lepiej niech zrobią takie jednostki jak nazgule, lub takie miasta jak twierdza osgiliath, rogaty gród, edoras, czy nawet minas tirith i minas morgul.

uriziel
27-09-2009, 09:15
Najlepiej niech poprawią to o czym pisałem bo gra zamiast taktyczno strategiczna bardziej przypomina typowe rts
chodzi o to że bóg wie skąd tyle wojsk biorą przeciwnicy obojętnie kim by się grało na razie to masakra i zaczyna mnie nudzić
i szkoda bo ogólnie mod jest świetny

vlad77
27-09-2009, 09:23
To że się nudzi to normalka ja gram w nią bez przerwy od premiery (gram ciągle, ale czasem równolegle w inne też pogrywam), jak na razie przy niej trzymają mnie pojawiające się patche, może się to wydać śmieszne, ale nie przeszedłem żadnej kampanii poza tą krótką Eriadorem, reszta mi się zwyczajnie nudzi po jakimś czasie, gram na H/H, a jedyny problem jaki mnie spotyka to mało kasy, teraz gondorem zasuwam wojem na trzech frontach (Edoras - pomoc rohirimom, Mordor - ide po nim jak chcę i Harad - tu jest trudniej bo na moją jedną nie całą armię przypada 2-3 ich, ale powoli od twierdzy do twierdzy i ich mam), problem jak wyżej pisałem to brak kasy 3-4 armie kosztują dużo, a budować też trzeba, a 10k dochodu na turę to nie jest dużo dla 22-30 prowincji ://.

Lukis
27-09-2009, 10:50
To że się nudzi to normalka ja gram w nią bez przerwy od premiery (gram ciągle, ale czasem równolegle w inne też pogrywam), jak na razie przy niej trzymają mnie pojawiające się patche, może się to wydać śmieszne, ale nie przeszedłem żadnej kampanii poza tą krótką Eriadorem, reszta mi się zwyczajnie nudzi po jakimś czasie, gram na H/H, a jedyny problem jaki mnie spotyka to mało kasy, teraz gondorem zasuwam wojem na trzech frontach (Edoras - pomoc rohirimom, Mordor - ide po nim jak chcę i Harad - tu jest trudniej bo na moją jedną nie całą armię przypada 2-3 ich, ale powoli od twierdzy do twierdzy i ich mam), problem jak wyżej pisałem to brak kasy 3-4 armie kosztują dużo, a budować też trzeba, a 10k dochodu na turę to nie jest dużo dla 22-30 prowincji ://.

lol czemu taki mały masz dochód?? buduj targi farmy i porty to dużo daje kasy potem ja na przykład jak grałem to miałem dochód 45k może nawet więcej (grałem Gondorem na początku aby zdobyłem Osgiliathy potem to miasteczko na tej wyspie i sie aby broniłem i miasta robudowywałem i miałem duży dochód ;p)

vlad77
27-09-2009, 13:48
Lukis ja to wiem i buduję problem w tym, że nawet przy tym wszystkim leże w dołku :D . Mam na utrzymaniu już teraz ok 4 armii i jeszcze kawałek floty razem utrzymanie kosztuje więcej niż 20k. Ale jakoś sobie radzę :D

Zloty
27-09-2009, 17:47
Z tego co zauważyłem to enty są nie do zniszczenia. Grałem przeciw nim kilka razy w custom battle (bo kampanii nie mogę) i to one robią całą robotę. Biegają po mapie i tratują wszystko co wlezie im pod nogi a cała reszta wojsk w armii silvan elves to tło (oczywiście w porównaniu do entów). Nie działają włócznie, topory ani płonące strzały. NIC! w 3 bitwach ubiłem tylko 1 enta!!!!!! a za każdym razem w armii był tylko 1 oddział a nawet nie chce myśleć co by się działo gdyby było ich więcej. Czy one nie są za harde?

Wiliam Wallace
27-09-2009, 20:16
Z tego co zauważyłem to enty są nie do zniszczenia. Grałem przeciw nim kilka razy w custom battle (bo kampanii nie mogę) i to one robią całą robotę. Biegają po mapie i tratują wszystko co wlezie im pod nogi a cała reszta wojsk w armii silvan elves to tło (oczywiście w porównaniu do entów). Nie działają włócznie, topory ani płonące strzały. NIC! w 3 bitwach ubiłem tylko 1 enta!!!!!! a za każdym razem w armii był tylko 1 oddział a nawet nie chce myśleć co by się działo gdyby było ich więcej. Czy one nie są za harde?

Mumakile jadą je do zera, ale nie wiem czy to dużo pomoże :D

Mefisto7
27-09-2009, 20:18
to zmień ich staty po prostu ;) wejdż w dacie, do pliku descr_unit , znajdż enty i zmień im np: armor flesh, pokombinuj, az wynajdziesz najlepsze rozwiązanie.

vlad77
27-09-2009, 20:26
Narodu, wy myślicie że Enty są nowym typem jednostki, a to są tylko ciężcy konni, więc trzeba tak z nimi walczyć. Ustawić piki, lub halabardy, najechać szarżą w tyłek, postrzelać, użyć jednostek które mają bonus do walki z konnymi, rozumiem, że stracimy w tym czasie 1-2 pułki ale entów jest góra dwa oddziały w armii.

Lukis
27-09-2009, 21:52
Narodu, wy myślicie że Enty są nowym typem jednostki, a to są tylko ciężcy konni, więc trzeba tak z nimi walczyć. Ustawić piki, lub halabardy, najechać szarżą w tyłek, postrzelać, użyć jednostek które mają bonus do walki z konnymi, rozumiem, że stracimy w tym czasie 1-2 pułki ale entów jest góra dwa oddziały w armii.

DOKŁADNIE!! ja tak robie z mumakilami nasyłam pikinierów i odrazu padają (no może nie odrazu ale szybko :D)

Witch King
28-09-2009, 23:39

DOKŁADNIE!! ja tak robie z mumakilami nasyłam pikinierów i odrazu padają (no może nie odrazu ale szybko :D)

A grasz z RC/RR czy na czystym patchu 1.2 ?

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=287996 - grywa ktoś w tego submoda, ja tak ale po dwóch turach rohanem wywaliło mnie do pulpitu, miał ktoś podobny problem??

Hammmurabi
29-09-2009, 14:26
Udało mi się stworzyć oblężenie. Na początku trzeba wybrać fort potem kulturę (men, ewil men, dwarves). A na końcu rozbudowę miasta/cytadeli które nas interesuje.

Mefisto7
29-09-2009, 14:48
Tylko proszę o odpowiedż :(
Czym może być spowodowane to że u mnie w single campaign mam zepsutego saurona? powinien niby dawać jakieś misje, inwazje, a tu nic, po prostu mam pierścienie (lubi cie czy nie) ale to jest na nic, oraz tam gdzie byliby w zwykłym medku kardynałowie, nie ma nic, no bo zresztą nie da się np kapłanów melkora rekrutować xD ale dlaczego? to bug? złe zainstalowanie?

vlad77
29-09-2009, 15:46
O inwazje prosisz ty kiedy masz wystarczającą ilość tych "pierścieni" chyba 5 lub 6 a kardynałów nie ma bo nie ma z kogo rekrutować, a do tego to okienko i tak nie jest oblegane za bardzo :D.

Lukis
29-09-2009, 18:31
omg!!!!!!!!! jaki ten Boromir jest do dupy ten idiota jak już zacznie walczyć to sie w ogóle nie broni tylko go piorą ciągle już hyba z 5 raz przechodze oblężenie osgiliathu żeby ten idiota nie zginął

Mefisto7
29-09-2009, 18:59
no ale właśnie mówię żę nie mam jak podnieść wartości tych pierścieni, nie ma misji od saurona, a mam 3 pierścienie i dupa, inwazji nie bedzie. co mam robić??

vlad77
29-09-2009, 19:16
Nie wiem ja jak grałem Isengardem to miałem delikatnie mówiąc w... co o mnie myśli Sauron z inwazją czy bez jechałem Rohirimów i resztę. Podnieść nie ma jak chyba że np. zasłużysz się jakoś u niego, jak to zrobisz nie wiadomo.

Witch King
29-09-2009, 19:46
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=299238 nowy previev Dale, super jednostki, ciekawe czy będą w patchu 1.3

Wiliam Wallace
29-09-2009, 20:51
Jednostki mega zajebiste. Nareszcie będzie można grać Dale :D

vlad77
29-09-2009, 20:51
Zakładam, że tak. Jednostki wyglądają po prostu świetnie widać duże zbieżności z Ruschi TW, ale to nie problem, a najważniejsz jest to, że patch 1.3 jest już blisko skoro wchodzą previe'wy nowe.

Lukis
29-09-2009, 21:30
Miejmy nadzieję że Eriadior również otrzyma nowe i lepsze jednostki bo te które teraz są to jakaś kpina ;/

Sam Fisher
30-09-2009, 07:51
Miejmy nadzieję że Eriadior również otrzyma nowe i lepsze jednostki bo te które teraz są to jakaś kpina ;/
Nie dość, że słabe to jeszcze brzydkie :?

Zafer
30-09-2009, 09:51
Ad. mefisto7 Ilość pierścieni zwiększy Ci się, jak zbudujesz świątynie Melkora, oczywiście więcej niż jedną. Księży ani kardynałów nie ma i nie można ich rekrutować. Jest natomiast Servant of Sauron czyli inkwizytor ze zwykłego M2TW i ma zwyczaj palenia generałów Mordoru, Isengardu, Rhun, Haradu co do Oróków nie wiem, nie doświadzcyłem, ale zakładam że tak.
PS. nie zdażyło mi się, żeby SoS spalił Nazgula. Za to zdażyło mi się, że Nazgul zginął i w następnej turze pojawił sie na nowo blisko Barad-Duru.
Gram w RR+RC.

Lukis
30-09-2009, 13:41

no to też

Wiliam Wallace
30-09-2009, 19:47

no to też

Brzydkie? Obrzydliwe, aż się grac odechciewało. Były tak obrzydliwe, te hełmy i wielkie topory to jakaś kpina, że zacytuję.

Mefisto7
30-09-2009, 21:17
A ja nawet nie myślałem żęby nim grać, dajcie spokój :lol: nic mi za bardzo nie znane, mam to "królestwo" w du... Są o wiele lepsze. ?Eriador? :lol:

Witch King
01-10-2009, 12:06
Eriador jak się gra to jest śmiesznie, co to za jednostki, KK się nie postarał :lol:

[IG] Misiak
01-10-2009, 15:12
no generalnie muszą Eriador poprawić, bo żenujące mają jednostki. Eriador i Dale to 2 nacje, które miernie wyszły twórcą i aż się prosi z tym coś zrobić:D zobaczymy patcha 1.3 może będziemy zadowoleni:D

Mefisto7
01-10-2009, 17:21
no dobra czekamy na patcha... ale teraz coś z innej beczki, czy wy też macie w TA zepsute posiłki? Chodzi mi o to żę nawet jak wyłaczę żeby SI przejęła kontrolę, to ten debil i tak wchodzi na pole bitwy i wszystko mi psuje(no bo to debil xD) , macie tak?

Wiliam Wallace
01-10-2009, 18:24
no dobra czekamy na patcha... ale teraz coś z innej beczki, czy wy też macie w TA zepsute posiłki? Chodzi mi o to żę nawet jak wyłaczę żeby SI przejęła kontrolę, to ten debil i tak wchodzi na pole bitwy i wszystko mi psuje(no bo to debil xD) , macie tak?

Zawsze tak jest :D Nawet w samych Kingdoms i podstawce.

Mefisto7
01-10-2009, 18:30
Ty w ogóle grałeś w kingdoms lub w podstawkę?? 8-) i w podstawce i w kingdoms , jak odchaczysz żę SI bierze kontrolę, to w czasie bitwy wojska posiłkowe trzymają się za granicą bitwy i w miarę jak twoje jednostki ulegają tchórzostwu lub są niszczone, to wtedy dochodzą nowe z tych posiłkowych. Nie mów że nie, bo gram i widzę, a to ty powinieneś sprawdzić chyba. PRzez to tez mój "bulwers" xD żę w TA nie ma tego i SI się i tak wpieprza na siłę, przez co mam większe straty i jest do dupy. Przez to musze unikać stawiania dwóch generałów obok siebie, bo więcej zła z tego jest niż dobra.

vlad77
01-10-2009, 20:04
Ja gdy odhaczę SI to u mnie jest ok nie wchodzi komp do gry, druga sprawa, że rzadko zdarza mi się mieć dwie armie obok siebie.

Lukis
01-10-2009, 20:21
u mnie też jak odchacze SI to sie nie wpierprza tylko ja steruje tą armią

Majster
01-10-2009, 21:55
Witajcie jestem początkującym modkiem i mam pytania 2.
1.Czy w patchu 1.2 (którego teraz ściągam kiedyś grałem w 1.1) jest możliwość robienia "krucjat na zło"?
2.Jak dodać coś takiego (w podstawce medievala jak są np. chrześcijanie to jest papież [tutaj akurat sauron] a muzułmanie mają Dżihad [w tym wypadku chodzi mi o ostatnie ruszenie dobra czy coś w tym stylu]) Ci co jeszcze nie rozumieją da się zrobić wyprawy dla zła "inwazje" i dla dobra tylko bez papieża i kapłan lub mag jakiś bo je obwieszczał

vlad77
02-10-2009, 06:05
Musiałbyś mieć imama, więc trzeba dodać kapłana, ale takie posp. ruszenie w historii były tylko dwa razy (podczas ostatniego sojuszu i podczas wielkich lat wyprawa ludzi pod czarną bramę), więc myślę, że to nie za bardzo historyczne by było.

Numak
02-10-2009, 08:21
Ty w ogóle grałeś w kingdoms lub w podstawkę?? 8-) i w podstawce i w kingdoms , jak odchaczysz żę SI bierze kontrolę, to w czasie bitwy wojska posiłkowe trzymają się za granicą bitwy i w miarę jak twoje jednostki ulegają tchórzostwu lub są niszczone, to wtedy dochodzą nowe z tych posiłkowych. Nie mów że nie, bo gram i widzę, a to ty powinieneś sprawdzić chyba. PRzez to tez mój "bulwers" xD żę w TA nie ma tego i SI się i tak wpieprza na siłę, przez co mam większe straty i jest do dupy. Przez to musze unikać stawiania dwóch generałów obok siebie, bo więcej zła z tego jest niż dobra.

Coś takiego mam ale wtedy gdy druga armia jest bez generała. Żartując, to może nie wchodzą na pole bitwy z tego względu, że widzą uciekające jednostki - może nie taki debil ;)

Mefisto7
02-10-2009, 14:03
chyba mnie nie zrozumieliście... Debil jest jak WCHODZI! ja chcę żęby stał za granicą bitwy, i jak np stracę jedną jednostkę to dał w zastępstwo jedną ze swoich, . TAK JEST W podstawce i normalnym kingdoms, ( powtórzę . Komputer automatycznie ci zaznacza że SI ma brać kontrolę. A ja to odchaczam żeby nie brał kontroli i żęby wojska drugiej armii stały za granicą itd.)a w TA nawet jak odchaczę, to komputer i tak wchodzi do bitwy , tyle żae ja już nie mam możliwości chociażby używać tych ograniczonych "rozkazów", nie ma portretu. No i na koniec niech mi nikt nie mówi żę nie-debil, bo ten "sojusznik" zachowuje się 5x gorzej od naszego przeciwnika, nie widzi co się dzieje, strzela łucznikami w kotłownie moich i przeciwników , zabijając moich i w ogóle jest debilem...

vlad77
02-10-2009, 19:26
Czy wy też macie tak zwaloną gwardię cytadeli, że dostaje ciągle w dupę nawet od najsłabszych jednostek?? Ja miałem tak już dwa razy, tak mnie to wkurza, że mam ochotę w monitor strzelić :evil: :evil: :evil: , druga sprawa, to to że miecznicy gondoru męczą się po chwili walki i są już nie do walki tylko do rzezi (zresztą tak samo jak topornicy z Lossarnach).

Lukis
02-10-2009, 23:51
Czy wy też macie tak zwaloną gwardię cytadeli, że dostaje ciągle w dupę nawet od najsłabszych jednostek?? Ja miałem tak już dwa razy, tak mnie to wkurza, że mam ochotę w monitor strzelić :evil: :evil: :evil: , druga sprawa, to to że miecznicy gondoru męczą się po chwili walki i są już nie do walki tylko do rzezi (zresztą tak samo jak topornicy z Lossarnach).

no ja tak mam że moi ludzie szybko sie mecza ale nie wiem jak z gwardia bo na razie za duzo w to nie gram i jeszcze nie widzialem jak gwardia radzi sobie z innymi jednostkami

ottoman
03-10-2009, 08:04
u mnie tez na h/h gwardzisci fontanny sa cholernie słabi, ogólnie w medku piki sa do dupy

vlad77
03-10-2009, 08:08
Mi nie chodzi o gwardzistów fontanny oni są świetni potrafią siec oddziały orków bez strat u siebie, chodziło mi o gwardię cytadeli (Citadel Guard) oni wyglądają jak straż przyboczna tylko bez koni.

Lukis
03-10-2009, 09:32
u mnie tez na h/h gwardzisci fontanny sa cholernie słabi, ogólnie w medku piki sa do dupy

koleś masz coś do moich kochanych gwardzistów fontanny?? :D :D (żartuje ;p) u mnie gwardziści zamiatają raz jak miałem oblężenie to miałem tylko ich jakiś batalion milicji i dwa bataliony łuczników (też tych milicyjnych) i 2 generałów i postawiłem wszystkich na rynku a tych gwardzistów z przodu i wysiekli hyba 10 batalionów orków bez takich bardzo dużych strat (coś około 60 ludzi stracili) no oczywiście łucznicy im trochę pomogli ale i tak są silni ;p

Kajcio
03-10-2009, 09:50
Gwardziści Fontany to jedyna jednostka dzięki której nadal bronie się w W. Osgiliath jest hardkorowo, bo nawet posiłków nie mogę przysłać, ni murów naprawić nic...po prostu jedno wielkie jestem Hardkorem...Boromir też jest zajebisty ;) gram na RR+RC 18 July ? nie wiem czy dobrze :P na tej wersji toczy się własnie KO...

Lukis
03-10-2009, 11:50
a u mnie Boromir jest taki lipny że niewiem co z nim zrobic daje sie wszystkim bic że aż żal patrzeć na to ;/

vlad77
03-10-2009, 12:08
Jeszcze jedno o czym zapomniałem napisać wcześniej, jak to się mogło stać, że moich 50 mieczników gondoru atak 10 obrona 16, dostało w dupę od jakichś 18 pikinierów Isengardu atak 4 obrona 8, przeżyło mi tylko 13 jednostek, wychodzi na to, że kom zaczyna już oszukiwać na polu bitwy, a nie tylko na mapie kampanii. Jak wyjdzie 1.3 to ściągnę sobie RR+RC do tej wersji bo teraz już nie chcę zaczynać kampanii od nowa.

Nowy RR+RC z 3października (dzisiaj) już jest! http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=259833

jan_boruta
03-10-2009, 12:11
Piki atakują szybciej niż miecz, w sensie kłują ile wlezie na dużą odległość i Twoi woje obrywają, próbują zebrać się w sobie i przez to nie ma czasu na załadowanie animacji ataku, bo znowu dostają piką w tors. Atakować od boku i tyłu, proste. ;) W podstawce Meda2 pikinierzy też byli tak zgięci, oczywiście gdy wyszedł patch uniemożliwiający im przełączanie się na sztylety. :D

vlad77
03-10-2009, 12:40
Jeszcze jedno w instrukcji do instalacji RR+RC pisze żeby jak mam vistę wyłączyć UAC co to jest bo nie za bardzo kojarzę (miałem jechać bez submodów ale nie wytrzymam tego jak komp oszukuje moi łucznicy poraz kolejny musieli z Uruk-Hai zrobić jeża żeby ten zdechł, bo tak to za nic nie chciał.

Amrod
03-10-2009, 13:26
UAC to jest to okienko, które pojawia Ci się jak chcesz coś załączyć (pyta się wtedy czy zezwolić na to), lub przy zmianie ustawień systemu. Ja mam to zawsze włączone i nigdy nie miałem problemu z instalacją, wszystko działa potem.

vlad77
03-10-2009, 14:40
Już zainstalowałem dzięki za odpowiedź. Trochę dziwnie się patrzy na te nowe staty :d nie wiem tylko czemu nie mam faramira i boromira na początku kampanii, a tak to mnie tylko mapa dziwi bo różni się znacząco (teksturami i wyglądem) od tej z podstawki TA.

Przemysł II
03-10-2009, 20:44
Sory, że zadam takie pytanie mimo że było już chyba o tym mówione
Czy ten mod pójdzie na moim kompie??
Mam procek: AMD Sempron 3200+ 1.8 Ghz
Karta graf: GeForce 7300GT 256 Ram
RAM: 3GB
Płyta: Asus
Medek śmiga u mnie na najwyższych przy dużej skali jednostek (około 3500 głów w bitwie) bez wiekszych zacięć.
Z góry przepraszam za to pytanie i liczę na odpowiedź :D

Andsztal
03-10-2009, 22:35
Mam podobny (co prawda mniej RAMu) i u mnie chodzi nawet dobrze, tylko przy naprawdę dużych bitwach (szczególnie na moście) zdarza się, że kompa nie wyrabia i ścina. Ale ogólnie to nie powinno być problemów (najwyżej zmienisz sobie ustawienia na niższe).

Przemysł II
04-10-2009, 09:43
A jakie są rodzaje wielkości oddziałów bo widziałem na screenach, że ponad 150 głów w odziale?? Ja raczej wolę mniejsze jednostki- około 100 na oddział i się pytam czy można zmieniać wielkości jednostek??

Wiliam Wallace
04-10-2009, 09:56
Ustawienia->Ustawienia gry/kamery-> Skala jednostek->Duża
Niestety, ale za każdym uruchomieniem gry to ustawienie się resetuje.

Przemysł II
04-10-2009, 10:05
dzięki za odpowiedź chłopaki :D :D

Mefisto7
04-10-2009, 10:06
Mi sie nie resetuje, dodatkowo, jak w jednym dodatku zmienię, to zmienia się we wszystkich (dodatkach i modach)

04-10-2009, 10:26
"Wiliam Wallace"]Ustawienia->Ustawienia gry/kamery-> Skala jednostek->Duża
Niestety, ale za każdym uruchomieniem gry to ustawienie się resetuje.

Zrób edycję tego pliku TATW.cfg
przed uruchomieniem gry zrób zmianę na huge, tutaj pogrubione, zapisz plik, i będzie już w porządku

[misc]
show_hud_date = true
;bypass_sprite_script = 1

[game]
unlimited_men_on_battlefield = 1
no_campaign_battle_time_limit = 0
unit_size = huge
;event_cutscenes = 0

[multiplayer]
## comment/uncomment following line to disable/enable hotseat campaign
# playable = true
## faction mask for setting default starting factions in hotseat campaign
# factions = 1 # = england, 2 = france, 4 = hre, 3 = england+france, etc

[hotseat]
## disable start turn scroll in hotseat campaign
# scroll = false
## disable forced separate human faction turns (including diplomacy) in hotseat campaign
# turns = false
## enable cheat console in hotseat campaign.
# disable_console = false
## specify password for administrator access to the dev console when console disabled. Change 'password' to a suitable password
# admin_password = password
## enable camera updates during ai turn in hotseat campaign
# update_ai_camera = true
## enable voting in papal elections in hotseat campaign (only first valid human faction votes)
# disable_papal_elections = false
## disable forced autoresolve all battles in hotseat campaign
# autoresolve_battles = false
## disable diplomacy validation for incoming propositions
# validate_diplomacy = false
## disable forced relevant hotseat options to be saved with game.
save_prefs = true
## autosave hotseat game at start of players turn
# autosave = true
## save config file in save dir containing information about next players turn
save_config = true
## close medieval II directly after a hotseat autosave
# close_after_save = true
## sub directory name for hotseat save games
# gamename = hotseat_gamename
## ensure game data files used in previous save match current campaign data files.
# validate_data = true
## prevent game to load if savegame or data validations fail
# allow_validation_failures = false

[misc]
## specify the name of the save game to automatically load when Medieval II is launched
# bypass_to_strategy_save = game_name.sav[/quote]

Ronin
04-10-2009, 13:20
To jest mistrzowska robota. :) A na dodatek mogę powiedzieć że po tym modzie poprawił mi się balans całej gry. W dodatku Królestwa miałem tak że przy większej ilości jednostek niestety były spowolnienia a teraz już tego nie mam po prostu mistrzostwo Świata. Ach żeby tak zrobić z taką dokładnością grę osadzoną w XVII wieku. Miło pomarzyć. :D

[IG] Misiak
06-10-2009, 13:13
pomarzyć dobra rzecz :) mnie wystarczy fakt, że prace polonizacyjne idą( szły w każdym razie ;) ) nieźle a i patche wychodzą. Cieszmy się Panowie, cieszmy bo kawał dobrego moda już dostaliśmy.

uriziel
06-10-2009, 18:30
To prawda mod jest świetny tylko szkoda że poprawki dotyczą ta zbędnych rzeczy ja widok łucznika nakładającego strzałę komu to potrzebne ani to nie poprawia
taktyki nie wpływa strategie i nie poprawia błędów które istnieją już od początku gry m2 np kom oszukuje jak może a i ostatnio ktoś napisał że ciężka piechota
Gondoru przegrała z pikinierami i tu już brak taktyki bowiem każda jednostka posiada swoje plusy i minusy np konnica ciężka rozbija każdy odział lecz nie sprosta długim pikom oczywiście jeśli chodzi o ukształtowanie terenu to inna sprawa , to też pikinierzy nie dają rady ciężkiej piechocie z tarczami jak ktoś walczył mieczem i nosił przynajmniej kolczugę to wie o czym pisze , i właśnie takich błędów powinni się pozbyć twórcy a potem dopieszczać szczegóły ,
może wreszcie doczekamy się poprawki która pozwoli pograć bez irytacji ja na razie odłożyłem TATR mam nadzieje że nie na długo

Grand Admiral Thrawn
06-10-2009, 20:54
Oszukiwanie kompa można troszkę zmniejszyć wycinając zawartość script (dodatkowa kasa, armie, bohaterowie, etc).

uriziel
07-10-2009, 07:42
Próbowałem ustawiłem szkolenie wojsk na 2 tury zmniejszyłem kasę zwiększyłem czas pojawiania się jednostek do szkolenia o 3 do 5 tur
a kom i tak szkolił jednostki co turę wpadł jak włączyłem kod na odsłonę mapy w osadzie gdzie były tylko dwa miejsca do rekrutacji nagle pojawiły
się 4 oddziały i nie dosłał ich bo prędzej obstawiłem osadę szpiegami i takie dziwne rzeczy dzieją się podczas gry

07-10-2009, 10:06
Nie chciałbym być źle zrozumiany, ale King Kong jak wypuścił wersję 1.0, zapowiedział, że chce wyrównać szanse kompa :lol: , by gra miała jakieś utrudnienia...Stąd tryb "oszustwa".. Inaczej gra przypominałaby Medka 2, czyli ziewając z nudów, wygrywałoby się bitwy za bitwami itd...Dlatego są submody, i mniejsze modyfikacje, a jak zacznie ktoś grzebać w statystykach, ustawieniach, to zamysł twórców, legnie w gruzach i potem są zdziwienia...Mam pytanie, poważnie pytam, czy ktoś z Was skończył moda? Jeżeli tak, to w ile tur?
pozdrawiam

[IG] Misiak
07-10-2009, 10:57
Elfami leśnymi 240 tur:D bawiłem się trochę dlatego tyle mi to zajęło;) swoją drogą żadnego zakończenia nie widziałem....bo chyba go nie ma :roll: :shock:

uriziel
07-10-2009, 12:59
Jaki sens ma używanie szpiegów stosowanie taktyk opartych an informacjach zebranych przez nich skoro i tak nie wiadomo ile wojsk w danym
rejonie powoła wróg [bardzo daleko tej grze do taktyki czy strategi ]
oszustwa nie pomagają lecz psują grę , by komp miał szanse należ problem rozwiązać inaczej

czuper
07-10-2009, 13:28
Elfami Wysokimi skończyłem w jakieś 220 tur. Z RC + RR chyba jeszcze majowym albo czerwcowym.

Stosowanie szpiegów ma bardzo duże znaczenie. 3 do jednego miasta i masz bramy na 100% otwarte bez koniecznosci oblegania. Zyskujesz 1 ture i nie tracisz ludzi na wywalanie bram. I nie wysyła sie tych szpiegów daleko bo to rzeczywiscie nie ma sensu. Najlepiej sprawdzaja sie w przygranicznych miastach wroga.

vlad77
07-10-2009, 13:57
Jedyną kampanię którą udało mi się ukończyć (resztę przerywały patche i po prostu znudzenie) to krótka kampania ERIADOREM :D przeszedłem w około 100 tur. Gram teraz na RR+RC elfami leśnymi trochę zdziwiony zmianami, ale ogólnie jest ok.

MateuszKL
07-10-2009, 16:33
Ja od ponad miesiąca prowadzę grę Gondorem (oczywiście wracam do niej sporadycznie). Zająłem już całą krainę Mordor poza Barad-Durem, gdzie wskrzesił się Czarnoksiężnik i to co tam trzyma jest właściwie nie do pokonania. Poza tym cały czas przychodzą do Mordoru ogromne posiłki z Dol Guldur (na tamtym froncie razem z orkami z gór mglistych rozwalili Elfy!) i muszę bronić Czarnej Bramy. Generalnie bardzo ciekawa kampania. Mam z 10 "miejsc słynnych bitew" zaznaczonych na mapie. 8-)

Biniu
07-10-2009, 20:40
Ja należę do tego gatunku graczy,którzy cenią sobie najbardziej emocje :D . Zawsze staram się robić jak największe bitwy,jak najszybciej podbijać terytorium i szkolić ogromne armie. Dlatego kampania nudzi mi się po podbiciu 30-40 prowincji - po jakimś czasie zaczynam nową.

Mateusz18121995
08-10-2009, 16:32
Czy jest jakiś sposób na wyszkolenie oddziału Czarnych Numenorejczyków?

Biniu
08-10-2009, 19:34
Standardowo jest to gwardia generalska nazguli,jednak istnieją sub-mody,które zmieniają dodają ich jako zwykłe jednostki - póki co widziałem czarnych numererojczyków z mieczami dwuręcznymi i jeszcze wersję spieszoną z tarczami.

Lukis
09-10-2009, 15:19
o wrócił stary wygląd :D:D

Andre
09-10-2009, 18:15
mam pytanie jaka kampanie kingdoms musze zainstalowac zeby dzialal mi third age?

lordwiesiek10492742
09-10-2009, 18:27
Ja zainstalowałem tylko Teutonic bo w nią czasem gram...

Mam pytanie bo jak wam wiadomo TA : TW jest oparte na Trzeciej erze od roku 2954 chciałbym się spytać kto pomógłby mi stworzyć submoda opierającego się tylko na Wojnie o Pierścień (3018 r. T.E.) bardziej klimatycznego itp. A i jeszcze jedno tura w TA:TW to rok???

vlad77
09-10-2009, 18:37
jest trzy tury lata i jedna zimy tj. 4tury=1rok

lordwiesiek10492742
09-10-2009, 18:41
No to mapa jest dużo za wielka no bo jak dojście z Isengardu do Rogatego Grodu zajmuje 2-3 tur a naprawdę sama wojna o pierścień trwała od roku do max. trzech.

Mateusz18121995
09-10-2009, 18:59
A w której turze dochodzi reszta Nazguli?

MateuszKL
09-10-2009, 19:54
Jak grałem Mordorem (ale to była wczesna wersja - mogło się coś zmienić) to raz na jakiś czas jeden pojawiał się pod Barad-Durem.

Ronin
09-10-2009, 20:56
jest trzy tury lata i jedna zimy tj. 4tury=1rok

No raczej Wiosna Lato Jesień Zima ale ponieważ mamy tylko do dyspozycji słoneczko i płatek śniegu dlatego są trzy tury pory roku ciepłe i jedna zimna.
Czyli 1 tura - to 3 miesiące a 4 tury - to 1 rok

ottoman
10-10-2009, 07:43
czy da sie z tego moda (wyciągnąć) cos co odpowiada za mape kampani? tzn nie zrywanie sojuszy atakiem tylko dyplomacją, pomoc sprzymierzeńcom,

vlad77
10-10-2009, 08:56
Zerwać sojuszu atakiem się nie da, pomóc sprzymierzeńcom możesz tylko ty bo komp ma ciebie raczej gdzieś. Jeżeli cię dobrze zrozumiałem to ty chcesz przenieść to do podstawki? Jeżeli dobrze się orientuję to tam też te pliki ulegają zmianie.

Seraphin
10-10-2009, 12:15
Mam pytanie: Gram Sindarami i zauważyłem w bitwie pojedynczej, że są dostępne dla nich Enty, ale w kampanii nie mogę ich nigdzie znaleźć w drzewku technologicznym, ani nigdzie w żadnym miejscu, gdzie mógłbym je zrekrutować.

Może mi ktoś wyjaśnić jak to działa? ;)

vlad77
10-10-2009, 13:50
Enty są dostępni tylko jako najemnicy, jak przekroczysz granicę fangornu to masz ich jako najemników, kosztują coś koło 2300.

Seraphin
10-10-2009, 15:22
Enty są dostępni tylko jako najemnicy, jak przekroczysz granicę fangornu to masz ich jako najemników, kosztują coś koło 2300.

Oni pojawiają się jakoś później? Bo jak na razie żadnych najemników nie mogę tam rekrutować...

Grand Admiral Thrawn
10-10-2009, 16:49
Jeśli masz fundusze to spróbuj odkupić od Isengandu prowincję Fangorn. Gdy Ci się to uda w mieście powinno być kilka (tak do 5) oddziałów entów. Isengard nie powinien chcieć za wiele za tą mieścinę. Piszę to z własnego doświadczenia.

vlad77
10-10-2009, 17:21
Enty dostajesz jako najemników po tym jak dostaniesz takiego eventa pt "Ents are going to war" czy coś w tym rodzaju, a tak poza tym to kolega, który pisał powyżej ma rację.

Seraphin
10-10-2009, 21:19
Ok, dzięki wielkie ;)
Fangorn w moich rękach, czekam tylko na eventa :)

vlad77
10-10-2009, 22:22
Jeżeli grasz bez submodów to eventa masz odrazu po zdobyciu prowincji. Jeżeli masz submoda (ja mam RR+RC), to tego eventa raczej nie będzie, jak wejdziesz generałem do lasu to pojawia ci się aktywne okienko najemników, klikasz na niego i masz tam dostępne Enty kosztują coś koło 2300 i jest plus taki, że nie kosztują nic utrzymania.

Pop517
10-10-2009, 22:25
niechce czasem ktoś zgrać w ko na tym modzie oraz na submodzie RR+RC?

Gobbler
13-10-2009, 13:42
Ten mod jest świetny ale potrafi wkurzyć gram krasnoludami i prawie wybiłem orków z gór tylko że zostały im 3 prowincje moria jakaś forteca i małe miateczko i tak sie zastanawiam jak to możliwe że moria ma pełną obstawe ta forteca też oboko morii stoi pełna armia i jeszzce pod osilgiath z kąd komp bierze na to kase???? i czy ma ktos sposub na trole i elifanty??

Lukis
13-10-2009, 15:17
sposób na trole i olifanty był już omawiany w poprzednich postach 8-)

olifanty najlepiej rozwalać pikinierami a trole szarżować od tyłu konnicą lub załatwić łucznikami

vlad77
13-10-2009, 15:52
Lukis ośmielę się ciebie poprawić :D , naprawdę dużo strzał trzeba zmarnować żeby położyć trolle, najlepiej używać do tego celu kusz (krasnoludy mają). Co do olifantów to jeszcze jeden sposób na nie to postrzelać ognistymi strzałami, oni wtedy dostają amoku i już ani strzelają ani zabijają, potrącać dalej potrącają, ale przecież wrogie jednostki też.

[IG] Misiak
13-10-2009, 20:05
no tak tylko, że z kuszami to problem polega na tym, że tylko krasnale z dobrych frakcji je mają;)

orietuje się ktoś na kiedy zapowiadany jest patch 1.3?

vlad77
13-10-2009, 20:26
Nikt tego nie wie ja czytałem na twc, że może być zamiast 1.3 od razu 2.0, było by ciekawie, wyjaśniało by to dlaczego tak długo nie wychodzi ten patch, ale pożyjemy zobaczymy :D

Lukis
13-10-2009, 22:33
Lukis ośmielę się ciebie poprawić :D , naprawdę dużo strzał trzeba zmarnować żeby położyć trolle, najlepiej używać do tego celu kusz (krasnoludy mają). Co do olifantów to jeszcze jeden sposób na nie to postrzelać ognistymi strzałami, oni wtedy dostają amoku i już ani strzelają ani zabijają, potrącać dalej potrącają, ale przecież wrogie jednostki też.

no ja wiem że trzeba się łucznikami pomęczyć ja aby wypisałem przykłady które gdzieś tam mi się odbiły o uszy :D :D ja sam akurat łuczników nie używam bo aby strzały się marnują i padnie aby 1 lub 2 trole dlatego ja osobiście rozwalam je piechotą :D (trochę im staty zmieniłem żeby nie były zbyt mocne te trole więc jakoś je zabijam :D :D) straty może i są ale trole zabite :D

vlad77
14-10-2009, 07:26
Ja teraz gram szpiczastouchami z lasu i mam taką taktykę:
zawsze w armii mam 2-4 oddziały łuczników konnych, podjeżdżam jak najbliżej wyżej wspomnianych i strzelam im w plecy zanim kołczan zrobi się pusty a trolle podejdą do moich linii już ich nie ma :D

czuper
14-10-2009, 12:00
Ten mod jest świetny ale potrafi wkurzyć gram krasnoludami i prawie wybiłem orków z gór tylko że zostały im 3 prowincje moria jakaś forteca i małe miateczko i tak sie zastanawiam jak to możliwe że moria ma pełną obstawe ta forteca też oboko morii stoi pełna armia i jeszzce pod osilgiath z kąd komp bierze na to kase???? i czy ma ktos sposub na trole i elifanty??
Pamietaj że oprócz kasy z 3 pozostałych prowincji, komp ma jeszcze darmowe "zasilanie" z tzw sakiewki króla. Zresztą wszyscy łacznie z Tobą tak mają. W takim przypadku Orkowie z Gor Mglistych mają w Twojej kampanii jeszcze dochód rzędu ładnych kilku tys. sztuk złota. Kompa więc spokojnie stac na powołanie 2 pełnych ale słabych armii. A jesli chodzi o trolle czy mumakile to np w mojej kampani żadna jednostka nieprzyjaciela nie była w stanie przetrzymać zbyt długo zmasowanego ostrzału 10 lub wiecej elfickich jednostek łuczniczych...

Wiliam Wallace
14-10-2009, 20:46
Zauważyliście, że Krasnale, kiedy gra nimi komp, potrafią wbić zaostrzone pale w trakcie bitwy. W ten sposób rozdupcyli mój cały oddział kawalerii. Po prostu kilka sekund przed uderzeniem kawalerii ustawili przed sobą pale...

PS. PAle można łatwo niszczyć, wystarczy przejechać po nich jakąś machiną oblężniczą(sprawdzałem to tylko z własnymi "patyczkami")

[IG] Misiak
14-10-2009, 22:11
trafne spostrzeżenie. Jednak nie tylko krasnoludy to potrafią. mordor i isengard również.

Grand Admiral Thrawn
14-10-2009, 22:12
Komputer może w każdej chwili ustawić pale przed swoimi strzelcami. Jest to w zamierzeniu twórców moda pomoc dla kompa (tak samo jak 10K co turę, dodatkowe armie i herosi oraz garnizony). Jeśli ktoś tego nie chce to może to usunąć z pliku script.txt

vlad77
15-10-2009, 06:03
Pale możesz niszczyć też entami, przy czym wtedy nie tracą życia (chyba) :D

uriziel
15-10-2009, 11:31
Grand Admiral Thrawn napisałeś że można usunąć oszustwa komp ale usunąć cały plik czy tylko coś w nim zmienić

Grand Admiral Thrawn
15-10-2009, 20:17
Tu jest temat z TW jak wywalić 'bonusy' kompa

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=292161

Tylko trzeba pamiętać, że jeśli się pozmienia ten plik to trzeba zaczynać kampanię od początku.

uriziel
16-10-2009, 07:51
Wielkie dzięki

Fumanchu
16-10-2009, 09:03
Czy te bonusy działają na wszystkich trybach bo np. H/H to też komp przeciwnikom teleportuje armie do miasta w czasie oblężenia.

Wiliam Wallace
16-10-2009, 15:45
Czy te bonusy działają na wszystkich trybach bo np. H/H to też komp przeciwnikom teleportuje armie do miasta w czasie oblężenia.

To nie teleportacja, lecz coś jeszcze gorszego. To skrypt, który TWORZY armię na potrzeby obrony miasta. Sęk w tym, że ta armia nie znika i często jest dosyć silna.

Sam Fisher
16-10-2009, 16:43

To nie teleportacja, lecz coś jeszcze gorszego. To skrypt, który TWORZY armię na potrzeby obrony miasta. Sęk w tym, że ta armia nie znika i często jest dosyć silna.

Głupie to. Czasem osada broniona jest przez 1-2 jednostki i wysyłam tylko 5 oddziałów. A tu nagle dupa blada ze strachu :?

vlad77
16-10-2009, 17:37
Ja mam na to taki sposób:
Jak podchodzę do miasta to komp zawsze coś z niego wyrzuci (tak 1-2 oddziały). Wtedy ja atakuję to wojsko a to z miasta idzie jako wsparcie, rozwalam całą armię wyrzynam jeńców i wchodzę do miasta bez garnizonu i nie ma problemu :D

Sam Fisher
16-10-2009, 17:39
Ja mam na to taki sposób:
Jak podchodzę do miasta to komp zawsze coś z niego wyrzuci (tak 1-2 oddziały). Wtedy ja atakuję to wojsko a to z miasta idzie jako wsparcie, rozwalam całą armię wyrzynam jeńców i wchodzę do miasta bez garnizonu i nie ma problemu :D
No niby tak, ale czasem wróg ma pewne jednostki, z którymi lepiej się nie mierzyć na polu bitwy ;] albo próbować unikać bezpośredniego kontaktu ^^ Wtedy oblężenie jest przydatne.

Fumanchu
16-10-2009, 18:14
Tu jest temat z TW jak wywalić 'bonusy' kompa

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=292161

Tylko trzeba pamiętać, że jeśli się pozmienia ten plik to trzeba zaczynać kampanię od początku.
a da się tak po polsku bo mnie rosyjskiego jescze uczyli.

Grand Admiral Thrawn
16-10-2009, 19:19
SKRYPT OBLĘŻEŃ

M2TW/mods/Third_Age/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt

Trzeba odszukać linię
;#################### Garrison Script Version 1.3 #####################
I usunąć wszystko to co się znajduje pod nią aż dojdzie się do linii
;########################### MONEY SCRIPT ##############################
Zapisać zmiany

SKRYPT PIENIĘDZY

M2TW/mods/Third_Age/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt

Trzeba odszukać linię
;########################### MONEY SCRIPT ##############################
;########################### SLAVE CONQUERORS ##############################
Zapisać zmiany

SKRYPT DARMOWYCH ARMII

Trzeba odszukać linię
;########################### SLAVE CONQUERORS ##############################
;########################## ADDITIONAL NAZGULS ##############################
Zapisać zmiany

SKRYPT PALI OBRONNYCH

Trzeba odszukać linię
;########################## Germanicu5 Stakes script ###########################
; keep script unfinised until last monitor termination
Zapisać zmiany

Wszystkie te zmiany nie są kompatybilne z zapisanymi stanami gry ze względu na zmiany w ważnym pliku gry.
Ale ja na waszym miejscu bym się z tym wstrzymał. Przy dobrych wiatrach jeszcze w ten weekend będzie nowy patch 1.3
I jeśli już robić tego typu zmiany to po nim. Osobiście usunąłem jedynie dodatkowe armie dla kompa (herosów zostawiłem), pale obronne i kasę. Skrypt obrony miast zostawiłem ale tylko dlatego, że chciałem pousuwać tylko niektóre miasta (stolice chciałem pozostawić nietknięte). Ale, że jestem leniwym człekiem to nici z tego wyszły ;)

Same te bonusy dla kompa w zamierzeniu twórców moda miały dać rozgrywce większego kopa. Ale tu zdania są podzielone wśród graczy. Zobaczymy co będzie dalej.

Fumanchu
16-10-2009, 19:33
Dzięki,ale też pewnie patch 1.3 nie będzie działał ze starymi savami więc zaś od nowa.W sumie jak coś nowego wychodzi to nie ma się co napalać tylko czekać na poprawki a TATW ma już pół roku.Za Empire to się wogóle nie biorę.

Lukis
17-10-2009, 03:16
lol a ja tak nie mam jak oblegam zamek kompa że mi sie tam jakieś dodatkowe armie tworzą a mam zainstalowanego patcha 1.2 i najnowsze RR+RC i gram na H/H

Fumanchu
17-10-2009, 08:17
No to żałuj,idziesz na pewniaka choć ze stratami na pare oddziałów które uciekły po ostatniej wygranej bitwie a tam całe Tolkienowskie wojsko uzbrojone po zęby jak w fort Knox i pupa zbita.

vlad77
17-10-2009, 09:06
Co ty ja na przykład 7 łucznikami (6+1 generał) i dwoma entami rozwaliłem całą obsadę Isengerdu przy czym bez strat (zgineło koło 20-30) każdy z moich elfów zabił koło >600 orków pole wyglądało po tym naprawdę fajnie, zero trawy zero ziemi tylko zwały orkowych trupów. Zapomniałem dodać że złapałem wtedy Sarumana, a nie zapłacili mi za niego przyszło się ściąć chłopa :D

Herod
17-10-2009, 09:30
Związku z tym, że do premiery Warhammera: total war zostało jeszcze (niestety!) trochę czasu postanowiłem wrócić do TA:TW... pociupać w to to dla rozgrzewki.

Mam więc dwa zasadnicze pytania:
- Submody. Jakie submody poprawiają AI i dodają nowe jednostki? Jeżeli dodają nowe jednostki to jakie? Jakie jeszcze submody są godne pobrania według was?

- Może ktoś wrzucić spis najemników występujących w Śródziemiu?

Niech żyje Eriador!

vlad77
17-10-2009, 09:37
Ja gram na RR+RC jest to paczka wielu (chyba 25) submodów, zmienia wygląd mapy dodaje różne rzeczy, jednostek raczej nie dorzuca, dochodzą różne hist. postacie (Teodred, Faramir, Boromir, itd.), teraz praktycznie każdy region maa jakiś surowieć do handlu, zmienia staty jednostek, koszty budowy (niektóre droższe inne tańsze), koszty jednostek, itp.

Najemnicy:
-enty (tylko leśne elfy i tylko w fangornie maks. to 4-5)
-konnica z dale (tylko krasnoludy w okolicach dorwinionu i prowincji powyżej)
-orc looters (tylko złe podczas inwazji wszędzie)
-ranged orc looters (jak powyżej)
-więcej najemników raczej nie ma chyba że: Orcs from Gundabad (jeśli tak to tylko orkowie z gór mglistych i tylko w okolicach prowincji Gundabad)

Herod
17-10-2009, 09:44
Dziękuje za pomoc. Ciekawi mnie, czy ten modzik, który podałeś nie gryzie się z tym By Dea Paladin: New/Modified Units (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=279596)

Ma ktoś jeszcze z was jakieś propozycje ciekawych submodów? Zwłaszcza na AI. I żeby się nie gryzły z powyższymi.

Lukis
17-10-2009, 10:49
No to żałuj,idziesz na pewniaka choć ze stratami na pare oddziałów które uciekły po ostatniej wygranej bitwie a tam całe Tolkienowskie wojsko uzbrojone po zęby jak w fort Knox i pupa zbita.

ale ja tam lubie rozpierdzielać wszystkich którzy mi staną na drodze :D:D

vlad77
17-10-2009, 18:17
Tak sobie pograłem dwa tygodnie w RR/RC i powiem wam, że to paczka świetnych submodów, ale to co twórcy zrobili ze statystykami jednostek jest po prostu &%^%@$^%&% :!: Grając Gondorem nie mogę utrzymać Osgiliath tylko dlatego, że orkowie są tacy sami jak moi, a jest ich 2x więcej, owszem jednostki są tanie, ale i tak nie stać mnie na budowę armii. Inaczej sprawa ma się z elfami gdzie wszystko jest super łuki i piechota spełniają swoją rolę, ale bez przesady! podstawowa jednostka (lekki łucznik i piechota elficka) kosztuje 1200 kasy, w podstawie wkurzało mnie to, że piki rozwalały miecze, ale dało się z tym żyć, teraz to choć się wieszaj kiedy Mordor podsyła swoich kolesi i moich 113 toporników z lossarnach nie może zatrzymać 120 orków, albo cała gwardia fontanny idzie pod topór 150 orków to gruba przesada, myślałem, że gra się stanie bardziej zrównoważona, a ona stała się jeszcze bardziej skopana, jedyna frakcja która sobie radzi to Erebor, ale to tylko dlatego, że ma ciężką piechotę, a tak jedyną taktyką zwycięstwa pozostało trzymanie przeciwnika na odległość, czyli elfowie ze swoimi łucznikami w cenie 1200-2000 za oddział. Czekam na 1.3 bo nie chcę przeinstalowywać narazie. Jaka jest wasza opinia na temat tego co tu napisałem?

Tak swoją drogą są już informacje na temat 1.3:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=304035
Tak w dużym sproszczeniu to patch ma wyjść w ten weekend, najpóźniej myślę, że w tygodniu.

Numak
18-10-2009, 09:25
Ponownie zagrałem sobie w kampanie z Silvan Elves na submodzie RR RC oct10 + Gondor Upgrade. No i jakie moje spostrzeżenia. Od początku miałem w jednej chorągwi 4 bohaterów (generałów) i paru łuczników. Jak zrekrutowałem Enty było jak w bajce - biegały sobie po polu przewracając przeciwnika i trzymając na dystans od łuczników, którzy kończyli robotę. Atakując miasta czy zamki, to fakt, że garnizon obronny się zwiększa ale tak jak ktoś napisał lepiej wyprowadzić przeciwnika na otwarte pole. Jedynie co na RR RC mnie troszkę denerwuje, to to, że trzeba się spieszyć z wykonaniem celów kampanii. Zdobywając Morie osłabiłem orków, co spowodowało silny nacisk krasnoludków na tą nację. Szpiedzy wykryli, że Gondor traci miasta na wschodzie, które poodbijałem i oddałem zostawiając sobie wschodnie Ithilien żeby mieć przyczółek. No i pośpiech, bo ciągłe komunikaty, że misja zagrożona niepowodzeniem, gdyż krasnale mogą wygrać. Co powodowało, że nie zdążyłem wybudować budynki rekrutujące lepsze jednostki łuczników (które w końcu uzyskałem przy końcu kampani :lol: ) Kończąc, dziwne jest zachowanie Gondoru na różnych wersjach RR RC. Na jednym, nie pamietam już z którego dnia, gdy grałem Krasnoludami, Gondor przeszedł jak walec przez Harad i Mordor, co spowodowało moją przegranąa, a na z 10 oct musiałem pomóc. Dlatego wolę grać krótkie kampanie żeby osiągnąc dominację:oops:
ps. ktoś wcześniej się pytał czy są zakończenia. Tak są krótkie filmiki typu konnica Gondoru wjeżdżająca do miasta wśród wiwatującego tłumu. Silvian Elves klękający przed maszerującą armią przez las. Chyba gdzieś na wcześniejszym był filmik upadku Mordoru ale dokładnie nie pamietam :roll:

Mateusz18121995
18-10-2009, 18:08
Czy wiadomo kiedy wyjdzie łatka 1.3?

Grand Admiral Thrawn
18-10-2009, 19:17
Od 15 minut forum TW nie działa...może już wyszedł aż im serwery padły?

vlad77
18-10-2009, 19:21
Od 15 minut forum TW nie działa...może już wyszedł aż im serwery padły?

Taa... Z wrażenia :D albo z rozmiaru bo tak patrząc na ostatnie łatki to każda kolejna większa od poprzednika :D

[IG] Misiak
18-10-2009, 20:52
oj już się nie mogę doczekać:D swoją drgoą to chyba kolejny raz nie uda mi się przez to ukończyć kampanii Rohanem :lol:

Grand Admiral Thrawn
18-10-2009, 21:01
To jest lekkie przegięcie. Cały czas forum TW leży. Lepiej, żeby ten patch był tego wart.

Kajcio
18-10-2009, 22:29
Patch'a 1.3 jeszcze nie ma ;(

Lukis
18-10-2009, 23:05
Tak sobie pograłem dwa tygodnie w RR/RC i powiem wam, że to paczka świetnych submodów, ale to co twórcy zrobili ze statystykami jednostek jest po prostu &%^%@$^%&% :!: Grając Gondorem nie mogę utrzymać Osgiliath tylko dlatego, że orkowie są tacy sami jak moi, a jest ich 2x więcej, owszem jednostki są tanie, ale i tak nie stać mnie na budowę armii. Inaczej sprawa ma się z elfami gdzie wszystko jest super łuki i piechota spełniają swoją rolę, ale bez przesady! podstawowa jednostka (lekki łucznik i piechota elficka) kosztuje 1200 kasy, w podstawie wkurzało mnie to, że piki rozwalały miecze, ale dało się z tym żyć, teraz to choć się wieszaj kiedy Mordor podsyła swoich kolesi i moich 113 toporników z lossarnach nie może zatrzymać 120 orków, albo cała gwardia fontanny idzie pod topór 150 orków to gruba przesada, myślałem, że gra się stanie bardziej zrównoważona, a ona stała się jeszcze bardziej skopana, jedyna frakcja która sobie radzi to Erebor, ale to tylko dlatego, że ma ciężką piechotę, a tak jedyną taktyką zwycięstwa pozostało trzymanie przeciwnika na odległość, czyli elfowie ze swoimi łucznikami w cenie 1200-2000 za oddział. Czekam na 1.3 bo nie chcę przeinstalowywać narazie. Jaka jest wasza opinia na temat tego co tu napisałem?

Tak swoją drogą są już informacje na temat 1.3:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=304035
Tak w dużym sproszczeniu to patch ma wyjść w ten weekend, najpóźniej myślę, że w tygodniu.

to hyba masz coś zrypane bo ja mam zainstalowanego patcha 1.2 i RR+RC to najnowsze z wrześnie hyba 18 bodajże i bronie osgiliath mając 1500 ludzi przed 4000-5000 orkami

czuper
19-10-2009, 12:56
Vlad77 i Lukis - może najpierw pochwalicie się na jakim poziomie trudności bitew gracie? :)

Fumanchu
19-10-2009, 13:14
ale ja tam lubie rozpierdzielać wszystkich którzy mi staną na drodze :D:D
Rozpiepsz wszystkich co na drodze,nawet Mandela im nie pomoże.
Dajcie nam już w nasze ręce karabinów jak najwięcej...
Ale jak widzę że jest 7 oddziałów to niech jest 7 a nie w następnej turze 20

Lukis
19-10-2009, 13:22
Vlad77 i Lukis - może najpierw pochwalicie się na jakim poziomie trudności bitew gracie? :)

ja gram na H/H

Behmod
19-10-2009, 14:15
Możecie mi zapodać linka z Patchem 1.1 bo jak na ten link co tam jest to mi się komp resetuje :P

Miszczykov
19-10-2009, 15:06
widze ze opinie o tym modzie sa bardzo dobre ale nurtuje mnie jedno pytanie czy miasat wygladaja tak jak w filmach czy niestety nie chodzi mi glownie o minas thirit i helmowy jar

MateuszKL
19-10-2009, 15:20
Nie, wyglądają jak zwykłe miasta.

Behmod
19-10-2009, 15:22
Szkoda myślałem ,że Osgiliath będzie przedzielone rzeką fajnie by było :P Możecie odpowiedzieć na pytanie z poprzedniej strony?

vlad77
19-10-2009, 16:38

Ja gram na H/H.

Numak
19-10-2009, 16:45
Patch 1.3 już jest dostępny. Pewnie zaraz będzie RR RC :D

[IG] Misiak
19-10-2009, 16:46
linka byś zarzucił, dowód dał;) :D

Wiliam Wallace
19-10-2009, 16:58
Jest pytanie- mam RR/RC bla bla. Chcę zainstalować patcha 1.3. Muszę coś wypieprzyć, przeinstalować etc.?

damix007174
19-10-2009, 17:00
I o to tutaj link jako dowód powstania http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=304742 1.3 jupi.... A pozatym to cześć i mam jedno pytanie czy mogłby mi ktos zapodac linki do moda i do patchy

Grand Admiral Thrawn
19-10-2009, 17:02
http://www.filefront.com/14753451/TATW_1.3_Patch.exe/

Ale w tej chwili jest taka nawała ściągających, że są ogromne problemy z pobraniem pliku. Mi dochodzi do 20MB i się zatrzymuje. Trzeba będzie poczekać trochę.

Andzia
19-10-2009, 17:17
http://www.filefront.com/14753451/TATW_1.3_Patch.exe/

Ale w tej chwili jest taka nawała ściągających, że są ogromne problemy z pobraniem pliku. Mi dochodzi do 20MB i się zatrzymuje. Trzeba będzie poczekać trochę.

Spróbuję jak najszybciej ten patch ściągnąć i dać go na RS ;)

PS.Moja prędkość 20-25kb/s

[IG] Misiak
19-10-2009, 17:52
oo widzę, że wyjątkowo "mały" ten patch:D tylko 130mb:D

Pop517
19-10-2009, 18:01
WOW xd fajnie że patch wyszedł ale nie fajnie że moja prędkość to 28,4 kb/s :(
czas zakończenia to 1 godz 33 min :shock:

Przemysł II
19-10-2009, 19:55
A co takiego ten patch wnosi do gry?? Wybaczcie, ale nie jestem w temacie

Biniu
19-10-2009, 20:11
Z tego co pamiętam dodaje 2 nowe miasta,ulepsza tekstury ciężkozbrojnych leśnych elfów,całkowicie zmienia żołnierzy Gondoru i Dale,dodaje Beorlingów jako najemników,nowych bohaterów z modelami (Aragorn,Haldir, Theoden, Ugluk, Grishnak),jedna nowa rzeka koło Edoras,nowy fort,nowe karty budynków krasnoludzkich,lepszy Mordor w bitwach i cała masa innych rzeczy.
Edit:
A co sądzicie o nowych wyglądzie żołnierzy Gondoru? Ja uważam,że są wspaniale wykonani,nareszcie czuć że ich zbroje są metalowe, a nie z plastiku. Jedyne co może irytować to mała ilość twarzy w oddziale i chorąży w spódniczkach :D . Niesamowite jest też Dale - nigdy nie lubiłem tej frakcji,ale musiałem zmienić zdanie kiedy zobaczyłem jednostki z 1.3. Zmienione zostało dosłownie wszystko - uważam,że klimatem dorównują Gondorowi.

Andzia
19-10-2009, 20:42
Biniu ma rację co do jednostek Gondoru i Dale, TATW robi się coraz bardziej doskonalsze wraz z kolejnymi patchami (w przeciwieństwie do ETW), dla zainteresowanych - jeszcze pół godziny uploadowania i wstawię na forum linka do patcha na RS ;)

vlad77
19-10-2009, 20:45
Już mam! ale nie ma się co cieszyć i tak dopiero jutro zagram bo dzisiaj już nie mam czasu. Jak zagram to dam komenta.

Andzia
19-10-2009, 20:48
Jedyne z czego mogę ponarzekać to fakt że najpierw trzeba ściągnąć samego moda który sam waży 1,5gb a później dochodzą kolejne dwa patche (1.1 i 1.2) które ważą kolejne 1,2gb natomiast patch 1.3 daje 160mb kolejne na wagę czyli w sumie mamy do ściągnięcia moda ważącego 2,9Gb.

Lukis
19-10-2009, 20:50
uuuu ale zarąbiści ci Gondorczycy :D:D narazie niemam żadnych gier na kompie i niemam w co grać bo formata robiłem ;/

Biniu
19-10-2009, 21:07
Hmmm.... a wie ktoś czy można zmienić kolor peleryn u Elfów Wyższych? Ściągnąłem minimoda,który poprawia ich wygląd,tylko że efekt psuje niebieski płaszcz.

Przemysł II
19-10-2009, 21:10
Z tego co pamiętam dodaje 2 nowe miasta,ulepsza tekstury ciężkozbrojnych leśnych elfów,całkowicie zmienia żołnierzy Gondoru i Dale,dodaje Beorlingów jako najemników,nowych bohaterów z modelami (Aragorn,Haldir, Theoden, Ugluk, Grishnak),jedna nowa rzeka koło Edoras,nowy fort,nowe karty budynków krasnoludzkich,lepszy Mordor w bitwach i cała masa innych rzeczy.
Edit:
A co sądzicie o nowych wyglądzie żołnierzy Gondoru? Ja uważam,że są wspaniale wykonani,nareszcie czuć że ich zbroje są metalowe, a nie z plastiku. Jedyne co może irytować to mała ilość twarzy w oddziale i chorąży w spódniczkach :D . Niesamowite jest też Dale - nigdy nie lubiłem tej frakcji,ale musiałem zmienić zdanie kiedy zobaczyłem jednostki z 1.3. Zmienione zostało dosłownie wszystko - uważam,że klimatem dorównują Gondorowi.

Dzieki za wyjaśnienie :D

Andzia
19-10-2009, 21:11
http://rapidshare.com/files/295185884/Mod_-_Kingdoms_-_Third_Age_Total_War_1.3_Patch.rar.html

Tutaj macie linka do patcha 1.3 na RS

Biniu
19-10-2009, 21:22
Odkryłem nową rzecz. Właśnie testuję bitwę i wyraźnie czuję,że coś się zmieniło. Po chwili zauważyłem - dodano genialną muzykę z filmu! Teraz mogę śmiało śpiewać "Oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba" :D . Orientuje się ktoś czy nowa muzyka w całości zastąpiła tę z Medievala 2 czy tylko częściowo? Mam nadzieję,że to pierwsze...

Lukis
19-10-2009, 21:30
Odkryłem nową rzecz. Właśnie testuję bitwę i wyraźnie czuję,że coś się zmieniło. Po chwili zauważyłem - dodano genialną muzykę z filmu! Teraz mogę śmiało śpiewać "Oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba" :D . Orientuje się ktoś czy nowa muzyka w całości zastąpiła tę z Medievala 2 czy tylko częściowo? Mam nadzieję,że to pierwsze...

no nareszcie muza super sam jeszcze nie testowałem bo niemam patcha 1.3 ani nawet 1.2 i 1.1 :D a możesz powiedzieć dokładnie jaka ?? :D(podaj momenty z filmu bo znam wszystkie na pamieć i do nich muze ;p)

Biniu
19-10-2009, 21:42
Na razie słyszałem muzykę elfów (drużyna pierścienia w Lothlorien,śmierć Haldira w Helmowym Jarze),pewien utwór który pojawia się wyłącznie podczas walki w Mordorze (nie pamiętam gdzie był w filmie), a także rogi bojowe Rohanu,kiedy generał zbiera żołnierzy. Na razie odkryłem tyle, zabieram się do dalszego szukania...

Lukis
19-10-2009, 21:45
Na razie słyszałem muzykę elfów (drużyna pierścienia w Lothlorien,śmierć Haldira w Helmowym Jarze),pewien utwór który pojawia się wyłącznie podczas walki w Mordorze (nie pamiętam gdzie był w filmie), a także rogi bojowe Rohanu,kiedy generał zbiera żołnierzy. Na razie odkryłem tyle, zabieram się do dalszego szukania...

aha dzięki :D

i znowu kampanie od nowa :D a już tak dobrze mam :D pełno kasy walka z mordorem i haradem :D

Fumanchu
20-10-2009, 02:32
A savy z 1.2 fungują ;) tzn. działają?

Andzia
20-10-2009, 06:45
A savy z 1.2 fungują ;) tzn. działają?

Trzeba wszystko od nowa

20-10-2009, 08:44
Zawiodłem się na patchu :evil: Już więcej, lepszych zmian ze sobą niósł ostatni RR+RC, zaczyna mi to przypominać sytuację z SS, tam submody innych moderów, czynią ten mod tak popularnym...Oczywiście, moje zdanie odnośnie Third Age, jest subiektywne, i podyktowane nacjami którymi gram. ;)

Fumanchu
20-10-2009, 11:16
Znaczy się Isengard rlz 8-)
"We fighting for the Saruman :!: "
No i zaś na 1.3 od nowa,ech.
Nigdy tym elfom nie nakopię chyba.

20-10-2009, 11:26
Znaczy się Isengard rlz 8-)
"We fighting for the Saruman :!: "
No i zaś na 1.3 od nowa,ech.
Nigdy tym elfom nie nakopię chyba.
Nasz Isengard został koncertowo olany :evil: Już w RR+RC, frakcją rządzi Saruman itd, tutaj jakis mutant, czemu nie chce tego poprawić? Liczy na submody?...Szkoda....

Witch King
20-10-2009, 14:20
Czy ten patch naprawdę coś zmienił bo po waszych postach wnioskuję że jest taki trochę *****, nie będę się wyrażał ale czy jest tak źle ????

Pozdrawiam Witch-King

[IG] Misiak
20-10-2009, 14:26
ee no...więc pograłem ....i....spodziewałem się więcej :shock: ok poprawili Dale, poprawili Gondor, zrobili ładne ikonki krasnalom(nie wszystkie jednak) no i co?....i nic.....spodziewałem się jakiś eventów związanych z pojawianiem(narodzinami) się bohaterów....zresztą o tej muzyce piszecie a to już było w 1.2 :? .....lipa trochę z tej łatki wyszła :roll:

P.S Eustychez napisał zresztą jedną z największych głupot moda.....orka rządzącego Isengardem......spodziewałem się, że to poprawią również....

P.S2 podali już datę kolejnej łatki? 8-) :D

Hammmurabi
20-10-2009, 14:36
Wiecie jak można rekrutować czarnych nindża dla mordoru.

Ronin
20-10-2009, 14:39
http://rapidshare.com/files/295185884/Mod_-_Kingdoms_-_Third_Age_Total_War_1.3_Patch.rar.html

Tutaj macie linka do patcha 1.3 na RS

Dzięki Andzia za szybką wstawkę do katalogu modów pod Kingdoms Pozdro :D

ee no...więc pograłem ....i....spodziewałem się więcej :shock: ok poprawili Dale, poprawili Gondor, zrobili ładne ikonki krasnalom(nie wszystkie jednak) no i co?....i nic.....spodziewałem się jakiś eventów związanych z pojawianiem(narodzinami) się bohaterów....zresztą o tej muzyce piszecie a to już było w 1.2 :? .....lipa trochę z tej łatki wyszła :roll:

P.S Eustychez napisał zresztą jedną z największych głupot moda.....orka rządzącego Isengardem......spodziewałem się, że to poprawią również....

P.S2 podali już datę kolejnej łatki? 8-) :D

PS. Narzekacie i narzekacie jest parę nowinek Mordor wreszcie ma mroczny klimat dodali 2 miasta i chyba fort jakąś rzekę i parę innych drobnych lecz fajnych drobiazgów a tu tylko marudzenie...
Zresztą wyjdzie pewnie jakiś mini FotFix dla tego Isengardu więc wystarczy poczekać a jak nie to napiszcie na TWC o tym a nie tu bo tu wszyscy to wiedzą ;)

Ten mod przynajmniej jest aktualizowany w miarę regularnie więc cieszcie się że ludzie pracują bo w innych produkcjach tego nie widać (O polskich już nie wspomnę przez grzeczność )
Moim zdaniem to jest i tak najlepszy mod pod względem całkowitej conversji podstawki oby tak dalej chłopaki pracowali no i poprawili tą łyżkę dziegciu w beczce miodu czyli tego Sarumana dali wreszcie na dowódce frakcji Isengard, to już będzie całkiem Git. ;)

Witch King
20-10-2009, 14:43
No więc jak się spodziewałem :roll: Reskiny dla Gondoru znowu :evil: Dale to ja rozumiem ale GONDOR :!: :!: Ja to się spodziewałem przerobienia Eridoru, Rohanu bo to dwie teraz skopane nacje ale PAN KK wie lepiej :roll: Cóż głupia nadzieja w tym że 1.4 poprawi wszystko a co z balansem jest jakiś zachowany czy nie?? :)

Lukis
20-10-2009, 14:47
No więc jak się spodziewałem :roll: Reskiny dla Gondoru znowu :evil: Dale to ja rozumiem ale GONDOR :!: :!: Ja to się spodziewałem przerobienia Eridoru, Rohanu bo to dwie teraz skopane nacje ale PAN KK wie lepiej :roll: Cóż głupia nadzieja w tym że 1.4 poprawi wszystko a co z balansem jest jakiś zachowany czy nie?? :)

nie obrażaj mojego kochanego Gondoru bo to najlepsza frakcja :D:D no ale z tym Eriadiorem to mogliby zrobić porządek według mnie tą frakcje tworzą same resztki (hobbici, resztki dunedainów z Arnoru i inni jacyś ludzie)

Witch King
20-10-2009, 14:53
Nie lekceważ mojego Rohanu :D No ale Eridor to taka frakcja na zapchaj dziurę i tyle, ten ich jednostki to jakiś taka beznadzieja i jak nimi grać, po co ta frakcja??

Grand Admiral Thrawn
20-10-2009, 15:52
Ale w czym problem...założyć temat na TW odnośnie proponowanych zmian i tyle. Przedstawić rzeczowo czemu uważacie, że powinno być tak a nie inaczej. Na pewno jakichś sojuszników tam znajdziecie.

Kajcio
20-10-2009, 16:14
Skoro Isengard cały czas jest skopany to nieściągam patcha póki nie wyjdzie RR+RC i znów Saruman ze swej wieży poprowadzi dzikich Uruk-Hai na całę mięso Śródziemia :D AVE SARUMAN AVE URUK-HAI :twisted:

Witch King
20-10-2009, 17:29
Ale w czym problem...założyć temat na TW odnośnie proponowanych zmian i tyle. Przedstawić rzeczowo czemu uważacie, że powinno być tak a nie inaczej. Na pewno jakichś sojuszników tam znajdziecie.

Znając ludzi z TW to nam powiedzą coś takiego:"Sami sobie mod stwórzcie", i tyle będzie gadki :|

Grand Admiral Thrawn
20-10-2009, 19:34
Eeeee tam, od razu taki pesymizm.

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=304742

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=284367

Dwa tematy - pierwszy odnośnie patch'a 1.3 - drugi o sugestiach zmian/poprawek.

Napisać co jest nie tak, dobrze uzasadnić i jakoś tam będzie. Mnie osobiście wkurza, że unikalne budynki nie są niezniszczalne a to jest raptem powiedzmy 10 minut roboty w plikach descr_strat.txt i export_descr_buildings.txt; że nie zwiększono ruchu dyplomatów (kilka sekund roboty); nie zmniejszono zbyt ogromnych kosztów budowy wież obserwacyjnych (kilkanaście sekund roboty); nie zwiększono punktów wytrzymałości bram i murów (2-3 minutki roboty) i jeszcze kilka drobnych poprawek. I oczywiście tak jak przy poprzednim patchu tak i teraz zanim zacząłem grać musiałem znowu wszystko od początku poporawiać. I wyżalę się dla nich, że w tym sprawach KK dał ciała.