Zobacz pełną wersję : Pytania do organizatorów
Belizariusz
25-08-2011, 15:10
Tutaj prosimy o zadawanie organizatorom pytań w sprawach ogólnych (regulamin, zasady bitewne itp.).
http://totalwar.org.pl/blog/2011/08/27/ ... /#comments (http://totalwar.org.pl/blog/2011/08/27/jesien-sredniowiecza-3/#comments)
O co chodzi z tymi komentarzami? Boty jakieś czy co? :P
Belizariusz
31-08-2011, 21:33
Powiem Ci, że nie wiem :P niech administracja się wypowie w tej kwestii :)
To są chętni, którzy chcą się zapisać do turnieju, ale jeszcze się wahają. Ogólnie rzecz biorąc, ponownie sobie boty upatrzyły naszą stronę. Wczoraj było tego więcej.
Czemu jest tylko jedna mapa ? W końcu turniej ma wyodrębnić najlepszego gracza, a takowy powinien umieć wykorzystać walory terenu :)
Sry że odpowiem ale czyż płaska mapa jednakowa dla obu graczy nie wyłoni obiektywnie lepszego?
Co do wykorzystywania terenu to wiesz... nie ma nic wielkiego w ostrzale przeciwnika z górki czy szarży lub wyścigu kto 1szy ją zdobędzie ;)
Wyłonić, wyłoni ale nie chodzi koniecznie o to co piszesz, są inne sposoby wykorzystania terenu, jak np. jakiegoś wysokiego wzgórza, górki która osłoni jedną z naszych flanek i wiele innych podobnych możliwości :) Na trawiastej równinie można jedynie wyodrębnić najlepszego dowódcę jazdy, który dobrze nią manewruje ;)
W sumie dobrym pomysłem był już kiedyś zastosowany koszyk map.Parę map do wyboru z opcją eliminacji lub bez na rundę oraz obowiązkowo trawiasta w bitwie rozstrzygającej mecz.
Sama trawiasta z taką opcją ograniczenia cav będzie preferować odpowiedni styl gry .Nie da podważyć argumentu że konnica jest podstawą tej epoki ,jak również nie da sie podważyć argumentu że gra na mapie nie płaskiej urozmaica gre i wymusza na graczu w komponowanie w strategie gry również walorów terenowych .
Gramy bez arta a myślę ze spokojnie można wybrać pare mapek nie płaskich na których można zagrać a niepewność i dodatkowa niewiadoma doboru armii do poszczególnej mapy przez przeciwnika nada jedynie nutkę pozytywnego napięcia do rozgrywki a to uczyni jedynie turniej bardziej ciekawym.
Tyle z mojej strony w formie rozwinięcia myśli kolegi,jednak pozytywnie nastawiony do organizacji turniejowej zorganizowanej prze sędziów niezależnie od decyzji z niecierpliwością oczekuję na rozpoczęcie turnieju z nastawieniem na fajną zabawę i ciekawą grę.
Marcin80
03-09-2011, 14:48
Pytanie w zasadch bitewnych nie doczytałem, gra sie na wszystkie okresy?
Pytanie w zasadch bitewnych nie doczytałem, gra sie na wszystkie okresy?
Fakt ,w zasadach bitewnych nie ma wzmianki , jest ona w regulaminie :
6. W fazie grupowej jest dowolność wyboru ery w trakcie meczu.
7. Od fazy pucharowej obowiązuje eliminacja epok w meczu. Gracze mogą tylko raz wybrać daną epokę w meczu. Przykład- gracz X wybiera w 1 bitwie pełnie, gracz Y wybiera w 2 bitwie pełnie to wtedy w 3 bitwie żaden z graczy nie może już wybrać pełni i analogicznie w kolejnych bitwach.
No może w fazie pucharowej będzie więcej mapek :)
witam wiem ze moglem zarejestrowac sie pare godzin po polnocy polskiego czasu i dlatego nieuwzgledniliscie mnie w grupach ale moze moglibyscie zrobic maly wyjatek i dodac mnie do grupy w ktorej jest akurat 5 graczy reszta grup ma po 6 z gory dziekuje pozdro :D
{{B-S}}Zibi
05-09-2011, 18:43
Witam, mam pytanie odnosnie II Formula punkt 5 Czy ten punkt oznacza, ze jezeli w fazie grupowej z pierwszym przeciwnikiem uzylem danej nacji to juz z drugim przeciwnikiem w tej samej grupie nie moge tej nacji uzyc?
Belizariusz
05-09-2011, 20:27
@costa- ok to w takim razie dołączę Cię do składu ostatniej grupy :)
@Zibi-tak. W fazie grupowej jest eliminacja nacji czyli to znaczy, że w tej fazie daną frakcję możesz użyć raz :)
[TIN]_Cichy
06-09-2011, 09:41
Wiem, że może się wydawać, że się czepiam, ale:
Pierwsza atakuje drużyna, której gracz ma w nicku forumowym najniższą literę w alfabecie(np. A atakuje Z).
co to znaczy najniższa/najwyższa litera w alfabecie? Powyższe zdanie można odczytać dwojako, zarówno w formie zwykłej, jak i biernej :mrgreen:
No ja też tak dwo rako odczytałem i nie rozumiem czy z niższą czy wyższą literą osoba atakuje :D
"A atakuję Z" chyba wszystko wyjaśnia.
[TIN]_Cichy
06-09-2011, 11:41
"A atakuję Z" chyba wszystko wyjaśnia.
no właśnie nie.
Jest różnica między: "Józek atakuje Gienka", a "Józka atakuje Gienek".
W tym wypadku G atakuje J bo G jest niższą literą wg przykładu "A atakuje Z".
Pierwsza atakuje drużyna, której gracz ma w nicku forumowym najniższą literę w alfabecie (np. A atakuje Z).
19. Gracze z tego samego klanu mają obowiązek rozegrać mecz między sobą w pierwszej kolejności. Ma to uniknąć posądzeń o ustawienie meczu przez tych graczy.
-[-TWR-]Konie
-[-TWR-]Purple
-[TIN]Cichy
-{IPL}Markus
-{{B-S}}Milanos
-{IPL}Clear
Tak się złożyło że w Twojej grupie to ty wszystkich uczestników pierwszy atakujesz. :D
Belizariusz
06-09-2011, 12:09
To chyba oczywiste. Dotąd ta zasada była w turniejach i nikt nigdy takich pytań nie zadawał. Atakuje gracz z najniższą literą w alfabecie czyli literą na początku alfabetu czyli jak w przykładzie A atakuje Z.
[TIN]_Cichy
06-09-2011, 12:18
luz, wyjaśnione.
[quote="Clear"]
6. W fazie grupowej jest dowolność wyboru ery w trakcie meczu.
quote]
czy to oznacza ze mozna tez wybrac erę "wszystkie" / "all" ?
Belizariusz
06-09-2011, 23:23
Nie. Dotyczy to tylko początku, pełni i schyłku.
Szymekwielki
08-09-2011, 13:31
Ej są jakieś nagrody za wygranie tego turnieju
Nie ale i tak się już nie zapiszesz, bo zapisy już się skończyły.
Pozwolę sobie dorzucić jeszcze moje "3 grosze":
1. Pierwsza atakuje drużyna, której gracz ma w nicku forumowym najniższą literę w alfabecie (np. A atakuje Z). W drugiej - atakuje drużyna przeciwna.
2. Nacje wybieramy na przemian. Jako pierwszy nację wybiera gracz atakujący.
wiem który gracz ma atakować wg. zamysłu autora regulaminu/sędziów ale ten zapis jest po prostu zły bo nie jest powiedziane gdzie ta litera ma być - teoretyczny przykład nicków: Żaba i Bigos. I co? Proponuję:
1. Pierwszy atakuje gracz którego nick forumowy jest pierwszy w kolejności alfabetycznej. W drugiej bitwie - atakuje drugi gracz.
2. Jako pierwszy nację wybiera gracz atakujący.
bez "drużyn" bo turniej jest indywidualny i nic nie trzeba " na przemian".
Druga sprawa
Turniej już trwa ale mam taką sugestię dla sędziów (ew. pytanie: dlaczego nie?): ustalenia reguł bitew rozstrzygających remisy w fazie pucharowej i finale podobnie jak to jest/było w Wielkich Igrzyskach. Chodzi mi o frakcje z takimi samymi jednostkami. Moje sugestie: Francja - Niemcy, Portugalia - Hiszpania, Mediolan - Wenecja w epoce Początek plus ten ostatni jeszcze w Pełni. Chyba w dwóch przypadkach ewentualny zakaz kilku jednostek wchodził by w grę.
Żaba i Bigos. I co?
I Bigos atakuje pierwszy :P
W czym widzisz problem?
ustalenia reguł bitew rozstrzygających remisy w fazie pucharowej i finale
W jakim celu? W fazie pucharowej i finałowej -jak sama nazwa wskazuje :) nie ma remisów, gra się kolejno do 2 i 3 zwycięstw jak dobrze pamiętam.
ewentualny zakaz kilku jednostek wchodził by w grę.
Ja Ci dam zakaz jednostek... :P
Belizariusz
11-09-2011, 18:40
Opal nie wiem co jest niezrozumiałego w regulaminie, że nie wiesz kto atakuje pierwszy jak jest jasno napisane :? co do bitew to zostaje tak jak jest. Medek to nie Romek, a ta formuła sprawdziła się w poprzednich edycjach Jesieni.
Ej są jakieś nagrody za wygranie tego turnieju
Nie ale i tak się już nie zapiszesz, bo zapisy już się skończyły.
Knecht przecież SzymekWielki to Kral z I grupy ;)
[TIN]_Cichy
12-09-2011, 08:19
Opal nie wiem co jest niezrozumiałego w regulaminie, że nie wiesz kto atakuje pierwszy jak jest jasno napisane :?
Bo nie ma czegoś takiego jak "litera wyżej w alfabecie" :) Zapis w regulaminie (cały, łącznie z przykładem) można zrozumieć dwojako.
Regulamin powinien brzmieć po prostu: "o tym, kto pierwszy atakuje przeciwnika, decyduje kolejność alfabetyczna nicków dwóch graczy".
:arrow: Belizariusz
Napisałem wyraźnie:
wiem który gracz ma atakować wg. zamysłu autora regulaminu/sędziów ale ten zapis jest po prostu zły bo nie jest powiedziane gdzie ta litera ma być na końcu, w środku nicka? Dosłownie czytając ten punkt: wystarczy że jest. A przecież chodzi o kolejność alfabetyczną. Proponuję jedynie zapis elegancki i jednoznaczny tego co uznawane jest jako zasada.
( :arrow: Cichy IMO moja propozycja jest lepsza ;) )
Medek to nie Romek eee... armie inne... ;)
a ta formuła sprawdziła się w poprzednich edycjach Jesieni Raczej zasady obecnej edycji są bardziej podobne do zeszłorocznych WI niż wcześniejszych JŚ. Ale to tylko moje sugestie rzucone do przemyślenia a decyzja jest sędziów... ale gdybym ja decydował... to bym się zastanowił 8-) .
:arrow: piterus Chyba jak po dwóch bitwach jest 1:1 to jest to remis? Nie? Oczywiście w fazie pucharowej (i finałowej przy 2:2) jest to stan przejściowy który trzeba rozstrzygnąć. Dlatego gra się 3 ( lub 5) bitwę i taki przypadek miałem na myśli.
Ewentualnie zakazane jednostki to Oszczepnicy i Luzytańscy oszczepnicy dla Hiszpania- Portugalia oraz Weneccy łucznicy, Familgia Ducale i może "ciężcy" kusznicy dla Wenecja - Mediolan (Pełnia) więc nie było by tego dużo ;) .