PDA

Zobacz pełną wersję : [ROZWIĄZANE]Złośliwość czy błąd AI??

Xalos
06-09-2011, 08:14
Ostatnio miałem taką nietypową sytuację... Zostałem oblężony przez Duńczyków w Hamburgu.
Jako obstawę miałem trochę kuszników z dwa oddziały jakiejś ciężkiej kawalerii...
Duńczycy przyszli ciężką piechotą.

Postanowiłem ich osłabić robiąc wypad z zamku...

I teraz uwaga!

Kusznikami ostrzelałem ich armie a kawalerią rozbiłem dwa oddziały Huskarlów... Jak wróg zaczął reagować cofnąłem się za mury zamku całą armią i wyszedłem z bitwy: ESC + wyjdź z bitwy...

Raport dostałemo remisie i stratach... W sumie straciłem ok 20 - 30 ludzi, a wróg ponad 200! :evil:

Wszystko byłoby ok gdyby nie to, że gdy wyszedłem z bitwy i pojawiła się mapa kampanii moje straty w armii były całkowicie inne niż w raporcie... Straciłem ponad połowę wszystkiego co miałem Danii nie robiąc praktycznie nic!!!

Czy ktoś miał kiedyś taką sytuację?

PS. Żeby była jasność grałem HRE, a grę mam kupioną w Empiku więc nie pirat :D

Errichto
06-09-2011, 15:23
Co do strat wroga - jeńcy chyba są podliczani w okienku podsumowania bitwy, a są wypuszczani skoro esc-ejpowałeś.
Co to Twoich strat - wycofywanie powiększa straty, ale bodajże nie w wycieczce z oblężonej osady. No i powinno być to w statystykach bitwy. Więc nie wiem.

Samick
16-01-2012, 21:58
A Panowie uwzględnili fakt, że co turę oblężona wojska tracą pewien % swoich sił? ;>

Ituriel32
16-01-2012, 22:54
Z tego co pamiętam w Romku i Medku opuszczenie bitwy przez Esc, przed jej rozstrzygnięciem, powodowało duże straty lub przegraną.
Ja zawsze po takich wycieczkach, wracałem resztą wojsk za mury. Odpalałem maksymalną prędkość upływu czasu, szedłem zrobić sobie herbatę.